Regeringsgezinde columnist beschuldigt Duitsland van aanslag in Ankara (COLUMN)

10
4

diler index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Je kon er donder op zeggen dat een of andere regeringsgezinde krant in Turkije op een zeker moment de beschuldigende vinger naar Duitsland zou richten in verband met de uiterst bloedige aanslag in Ankara op 10 oktober jl. Verwijten richten aan Duitsland vormt per slot van rekening een lange traditie in Turkije, ik heb daar al vaker voorbeelden van gegeven.

Tradities zijn er nu eenmaal om in ere te houden en ditmaal kreeg de hoofdredacteur van de krant Takvim, Ergün Diler, de eer om de Duitsers een kat te geven. Kwam niet geheel onverwacht, want Diler heeft de reputatie een onvervalste samenzweringstheoreticus te zijn.

Berlijn

Volgens Diler werd de aanslag in Ankara voorbereid in een kamer van het Estrel hotel in Berlijn. Deze locatie wordt, zo schrijft hij, vaker door de Duitse inlichtingendienst (BND) gebruikt. Diler rept dan ook over de aanwezigheid van twee BND-agenten bij de bijeenkomst, die op 25 september jl. plaats zou hebben gevonden.

Wie daar verder waren schrijft Diler niet, al heeft hij het over een ‘speciale gast’ uit Turkije, die met een voor de gelegenheid gefabriceerd voertuig bij het hotel werd afgeleverd (als in een James Bond-film…).

Veel duidelijker is de hoofdredacteur van Takvim over de intentie achter de aanslag. Hij meent dat in Duitsland het streven leeft om de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) sterk te maken, zodat de sinds 2002 regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) geen parlementaire meerderheid krijgt en zich voor minstens een termijn tot een coalitie gedwongen ziet.

Volgens Diler wil men in Duitsland tegen iedere prijs voorkomen dat Turkije een nieuwe grondwet en een presidentieel systeem krijgt. Zelfs een catastrofale aanslag gaat de Duitsers daarbij volgens hem niet te ver.

Vriend

Diler baseerde zijn column op een ‘vriend’ in de VS die volgens hem met ‘invloedrijke personen’ binnen het Pentagon en de CIA sprak. De naam van die vriend laat hij onvermeld. Wel schrijft hij dat er volgens die persoon aanslagen in Turkije en Duitsland op een Koerdische organisatie werden voorbereid, maar dat daar vanaf werd gezien, of dat tot uitstel werd beslist.

Dilers Amerikaanse vriend benadrukt dat de verantwoordelijkheid van de aanslag in Ankara zich niet alleen in Duitsland bevindt, maar ook op ‘310 First Street NE 20003’. Op dit adres in Washington is een afdeling gevestigd van de Amerikaanse Republikeinse Partij. Volgens Diler verwijst het echter ook naar het Verenigd Koninkrijk, Israël en Iran.

Lijst

In het artikel Meer over de aanslag in Ankara schreef ik:

‘Misschien wordt de lijst met samenzweerders die verantwoordelijk zijn voor de hel in Ankara binnenkort nog wel door AKP-gezinde journalisten uitgebreid met Iran, Israël, de EU, de VS, de Gülenbeweging, de Vrijmetselarij, alsmede met de militante vleugel van het Leger des Heils.’

Wel, de lijst begint al aardig ingevuld te raken. De Gülenbeweging noemde premier Davutoglu aanvankelijk niet, maar dat slippertje corrigeerde hij later. Zelf vergat ik alleen Duitsland specifiek te noemen en ging ik in alle haast voorbij aan de Democratische Eenheidspartij (PYD) en de Syrische geheime dienst. Gelukkig hield president Erdogan me gisteren wakker en zei hij dat die laatste twee ook in de samenzwering zitten die tot de aanslag in Ankara leidde.

Maar zonder gekheid, sinds de identiteit van een van de daders bekend is, kan niemand bij de AKP nog ontkennen dat de uitvoering van de aanslag naar de Islamitische Staat (IS) verwijst. Daarmee vervalt echter nog niet de mogelijkheid om te beweren dat IS niet meer dan een onderaannemer was die in opdracht handelde van al die andere organisaties en regeringen.

Ik vraag me echter iets af. Welke politieke partij in Turkije werd de laatste jaren vaker met steun aan IS geassocieerd dan Duitsland, Iran, Israël, het Verenigd Koninkrijk, de PKK, de PYD en de Syrische geheime dienst bij elkaar opgeteld?

Spionage

Terug naar Duitsland. In de week waarin de column van Ergün Diler in Takvim verscheen vond in Duitsland een zitting plaats in een proces tegen drie eind vorig jaar gearresteerde Turken.

Een aanklager beschuldigt hen van spionage voor de Turkse nationale inlichtingendienst MIT. Het drietal zou zich hebben toegelegd op het bespioneren van Koerden en Turken in Duitsland die kritisch tegenover de AKP staan. Een van hen zou zelfs in direct contact staan met Erdogan.

Omgekeerd is Duitsland echter ook door Turkije beschuldigd van spionage. Dat gebeurde nadat uit informatie van de BND was gebleken dat Turkije op een lijst stond van landen die door deze Duitse inlichtingendienst onder de loup werden genomen. Dit leidde er vorig jaar toe dat de Duitse ambassadeur in Turkije op het matje werd geroepen in Ankara.

Netelig

Ik ga hier niet schrijven wie in zijn recht staat om wie te bespioneren. Evenmin stel ik vast of er daadwerkelijk spionage heeft plaatsgevonden. Daarvoor ontbreken mij de contacten met kringen waar rubber zolen en regenjassen worden gedragen.

Dergelijke kennissen heb ik echter niet nodig om te constateren dat beschuldigingen over en weer benadrukken hoe netelig de verstandhouding tussen Duitsland en Turkije in elkaar steekt. Tegen Duitsland gerichte samenzweringstheorieën in de Turkse media, waarvan die van Ergün Diller in Takvim de laatste in de serie is, tonen eveneens dat de Duitse regering en de AKP niet door een deur kunnen.

Angela Merkel

Zoals bekend trok de Duitse bondskanselier Angela Merkel vorig weekend naar Ankara om te praten over de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Daarbij zei ze ter compensatie voor dat laatste onder andere te zullen pleiten voor de heropening van onderhandelingspunten rond toetreding van Turkije tot de EU.

Volgens een diplomaat waar The Financial Times mee sprak, verzekerde Merkel verder in Ankara dat de publicatie van het voor de AKP zo lastige voortgangsrapport van het Europees Parlement voorlopig wordt uitgesteld. Omdat de Europese Commissie (EC) het nog niet met de inhoud eens is, zo werd gezegd. Dit betekent zeer waarschijnlijk dat het rapport pas na de verkiezingen van 1 november zal verschijnen, hetgeen de AKP uiteraard prima zal bevallen.

Kati Piri

Op de vraag van Turksnieuws aan de rapporteur van het Europees Parlement over Turkije, Kati Piri, naar een verband tussen het uitstel van het voortgangsrapport en de verkiezingen antwoordde zij: ‘De [Europese] Commissie wekt in ieder geval de indruk dat het zo is.’

Samen met de Europarlementariërs Ernest Maragali i Mira en Marietje Schaake drong Piri er vandaag met een brief aan EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en EC-lid Federica Mogherini op aan dat de publicatie van het voortgangsrapport niet langer uitgesteld mag worden. In die brief stond:

‘Het uitstel van het voortgangsrapport dit jaar toont een gebrek aan wil om de Turkse regering aan te spreken op het ongedaan maken van hervormingen voorafgaand aan de algemene regering. Hiermee wordt een slecht precedent geschapen en de indruk gewekt dat de EU bereid is een zachtere toon aan te nemen over interne ontwikkelingen in ruil voor samenwerking ten aanzien van vluchtelingen. We dringen er hierbij bij de EC op aan om het voortgangsrapport over Turkije voor de verkiezingen van 1 november te laten verschijnen.’

Wat was die Merkel dan toch voorkomend in Ankara met haar belofte over uitstel van het rapport! Als je niet wist dat de vluchtelingencrisis haar tot wanhoop drijft zou zomaar de indruk ontstaan dat het haar om liefde voor de AKP te doen is. Ondertussen mag ze fijn afwachten tot haar Duitsland weer eens door een regeringsgezinde krant in Turkije van een schokkende misdaad beschuldigd wordt.

Welkom in dit theater…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politiek biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

10 REACTIES

 1. Vervelend is dat he, wanneer een columnist er op los fantaseert? Ik ken nóg zo’n columnist, ik zal geen namen noemen maar zijn achternaam begint met een E en eindigt met een l.
  Nou vooruit dan, het zijn 4 letters en de derde is een e. Nee, niet zo flauw, het is geen Ezel.
  .
  Hoe dan ook, het zou wel grappig zijn om Edel en Diler in 1 kamer te zetten met 2 laptops, dan kunnen ze eens even fijn een paar dagen samenzweringstheorietjes opzetten en elkaar daarna afzeiken. Kunnen wij intussen kijken wie er als winnaar naar buiten komt, en die krijgt dan de onderscheiding ‘Gouden Griffel voor beste Fantasiecolumns’ van ons lezers uitgereikt.

  • Stratenmaker, wil je dit soort reacties achterwege laten? We weten dat je jezelf leuk vindt, maar spelletjes met iemands naam zijn vervelend, kinderachtig en niet grappig. Ze voegen ook nergens iets aan toe.
   We herhalen dat de mogelijkheid om te reageren er is om iets te schrijven over een artikel, niet voor off topic betogen en zeker niet voor het voeren van een persoonlijke haatcampagne.
   Als je niets zinnigs te schrijven hebt over een artikel, zoals in dit geval, kun je er ook over zwijgen. Je bent niet verplicht tot reageren.

   • Eerlijk gezegd vind ik het een leuke grapje, af en toe lachen om reacties is leuk en moet kunnen.

    Ik kijk graag naar programma’s van Ergun Diller en Bekir Hazar. Ik adviseer Peter ook af en toe eens te zappen naar het programma, kun je in ieder geval deels iets van opsteken.
    Steeds Monty Python kijken is toch saai…

 2. Wanneer Stratenmaker verder niets kan bedenken komt hij dus met dit soort nietszeggende reacties. Ik houd me verre van samenzweringstheorieën. Die beschrijf ik alleen wanneer anderen ze als argument gebruiken. Zoals in de regerinsgegzinde media. We hebben daar al zo veel onzin kunnen lezen. Dom, want op deze manier worden de belangen van de AKP ondergraven. In feite doet Stratenmaker echter niet anders.

 3. Peter Edel typeert de inhoud van zijn columns kernachtig en correct wanneer hij zegt: ‘Ik houd me verre van samenzweringstheorieën. Die beschrijf ik alleen wanneer anderen ze als argument gebruiken.’
  Je hoeft het helemaal niet met hem eens te zijn om dit te erkennen.
  Hem ‘aftroeven’? Best hoor Stratenmaker c.s. – maar dan wel met feiten en niet met flauwe woord’grapjes’ en huiliehuilie.

 4. De vraag is waarom de heer Peter Edel’s artikelen alleen in de krant “TodaysZaman” zijn verschenen.
  Een krant van Fetullah Gulen. Dus Peter Edel is pro-Gulen?

  • Kennelijk leest u mijn artikelen pas sinds kort, want anders had u deze vraag niet gesteld.
   Ja, ik schreef een paar artikelen voor Today’s Zaman. Maar dat is al jaren geleden. Ver voordat het conflict tussen Gülen en Edogan ontstond in ieder geval.
   Toen ik ontdekte hoe de vork in de steel stak bij de Gülen-beweging had ik het snel gezien bij Today’s Zaman.
   Sindsdien heb ik veel kritische artikelen over Gülen geschreven. Ik constateer momenteel dat de kritiek op de AKP in kranten die verbonden zijn aan de Gülen-beweging soms verder gaat dan die in andere kranten.
   Die constatering staat echter los van mijn mening dat die kritiek erg hypocriet is. Onlangs bekritiseerde een columnist van Zaman de AKP zelfs met betrekking tot een periode waarin de betrekkingen tussen de Gülen-beweging en de AKP nog prima waren.
   Al even hypocriet vind ik het pleidooi van de Gülen-media voor persvrijheid. Eerder draaide de beweging er namelijk haar hand niet voor om om zelf kritische journalisten te vervolgen. Dezelfde hypocrisie zie ik echter ook aan de AKP-kant. Toen alles nog prima was tussen Gülen en Erdogan reageerde menig AKP-medestander woedend wanneer ik de Gülen-beweging kritisch benaderde. Nu lees ik bij hen niet anders dan: ‘ik heb Gülen nooit gemogen.’
   Todays Zaman is overigens niet de enige Turkse krant waar mijn artikelen in verschenen zijn. Die stonden ook in Radikal en Bir Gün.

    • Today’s Zaman noemde ik al. Voor Radikal schreef ik kritisch over de Israëlische apartheidspolitiek. Maar maak je geen zorgen Maho, een van Erdogans vriendjes zei onlangs dat meer kranten die kritisch tegenover de AKP staan aangepakt zullen worden. Zoveel repressie zal jou goed bevallen.

    • Zeg jongeman… als een krant kritisch is is het dan een foute krant? Want in het verlengde zou gezegd kunnen worden.. Maho is kritisch knaap en dus is ie Fout!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here