Turkse verkiezingen voorspellen met Twitter?

1
5

twitter

Sinds de opkomst van sociale media als Facebook en Twitter, is de dynamiek van onze samenleving essentieel veranderd. Tegenwoordig kan iedereen zijn mening uiten op het internet en dat kan door miljoenen anderen gelezen worden. We hebben allemaal wel eens gehoord van Twitter / Facebook revoluties, waarbij door sociale media revoluties gekatalyseerd worden. Volgens sommigen kan Twitter ook gebruikt worden om te voorspellen wanneer er epidemieën uit zullen breken, protesten plaats zullen vinden, en zelfs wat de aandelenbeurs zal doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de afgelopen jaren Social Media Analytics steeds populairder is geworden. Bedrijven steken er veel geld in om met Sociale Media te ontdekken wat mensen over hun producten denken en steeds meer politici proberen met de Sociale Media hun volgers te bereiken. Volgens de laatste onderzoeken kan er met behulp van Twitter data ook nog eens nauwkeurig voorspelt worden wie de verkiezingen gaat winnen. Het is idee erachter is dat dat iemand die op Twitter alleen maar positieve berichten post over CHP en negatieve berichten over de andere partijen, met grote waarschijnlijkheid op CHP zal stemmen. En vice versa.

Wat heeft dit voor gevolgen? Tot voor kort was het alleen mogelijk om te weten te komen wat het grote publiek gaat stemmen door middel van de traditionele polling methodes (mensen opbellen met de telefoon, straat enquêtes, online polls). Echter, statistisch gezien moeten 1.000 mensen antwoord gegeven hebben wil je een uitspraak kunnen doen met een onnauwkeurigheid van 3 procent of meer dan 10.000 mensen voor een onnauwkeurigheid van 1 procent. Dit laat dan ook het grote nadeel zien van traditionele polling, het kost enorm veel tijd en geld; in Turkije worden door de politieke partijen miljoenen Liras gestoken in traditionele enquêtes.

Hetzelfde resultaat kan daarentegen ook behaald worden met een simpele laptop en wat programmeer kennis. Het verzamelen van miljoenen Tweets is binnen een paar dagen gebeurt en kost niks.

Software Engineer Ahmet Taspinar heeft dit dan ook gedaan met de aankomende verkiezingen in Turkije en denkt hiermee de verkiezing resultaten nauwkeurig te kunnen voorspellen. Zie ook ataspinar.wordpress.com.
—–

1 REACTIE

  1. Ik denk, op basis van de huidige verspreiding met betrekking tot het stemmen op een politiek partij, dit niet succesvol een peiling kan doen. In Turkije zijn de stemmen vaak zeer divers. Waar in het westen van het land vaak relatief meer CHP stemmen naar vore komen, is het in het oosten de HDP die relatief vaak veel stemmen pakt. Dit zou niet uitmaken zou je zeggen; maar in het oosten van Turkije is men minder bezig met social media. Natuurlijk heeft iedereen Facebook, maar Twitter is minder populair. Dit in tegenstelling tot het westen van het land, waarbij Twitter een vorm van basis behoefte is voor het plaatselijke volk. Hierdoor zal Twitter relatief meer stemmen tellen van CHP dan HDP. Althans, dat is de conclusie tot nu toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here