HDP-leider Demirtas acht omstandigheden ongeschikt voor verkiezingen

0
11

demirtas index

Istanbul – Volgens Selahattin Demirtas, de leider van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) maken gevechten tussen de PKK en militairen het onmogelijk om in Zuidoost Turkije verkiezingen plaats te laten vinden.

Vertegenwoordigers van de HDP die het gebied bezochten menen dat het uitgesloten is om onder deze omstandigheden normaal campagne te voeren. Volgens Demirtas is dat exact de bedoeling van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). De AKP zou volgens Demirtas ‘in een dag geschikte omstandigheden kunnen doen ontstaan voor verkiezingen.’

Verder meent Demirtas dat president Erdogan voornemens is om ‘de stembussen onder controle te nemen, zoals hij de staat onder controle heeft genomen’ en dat de AKP zou kunnen besluiten om de verkiezingen uit te stellen als de indruk van verder stemmenverlies ontstaat.

Er zijn eerder twijfels geuit over het doorgaan van de verkiezingen. Devlet Bahceli, de leider van de Partij van de Nationale Beweging (MHP), meende vorige maand dat onder chaotische omstandigheden zoals die in een deel van het land heersen onmogelijk verkiezingen kunnen worden gehouden.

Daarnaast werd op het twitteraccount van Fuat Avni – de aan de beweging rond imam Fethullah Gülen verbonden ‘klokkenluider’ – beweerd dat Erdogan de oorlog in Zuidoost Turkije wil aangrijpen om de verkiezingen in dat gebied te schrappen. Dat zou uiteraard een zware slag betekenen voor de HDP. De herovering van de parlementaire meerderheid die de AKP op 7 juni kwijtraakte, kan dan eenvoudig binnen bereik komen.

Vast staat dat het moeilijk is om veilige en eerlijke verkiezingen te houden in een gebied waar dagelijks aanslagen worden gepleegd en waar de militairen regelmatig hard terugslaan. Zeker als er een uitgaansverbod van kracht is, worden verkiezingen dan lastig.

Als de verkiezingen geheel of gedeeltelijk worden geschrapt is het de vraag hoe lang het zal duren voordat die wel in het hele land gehouden kunnen worden. Een wapenstilstand lijkt daarvoor een vereiste. Dat kan nog even duren…

De AKP heeft de tijdelijke regering in ieder geval vast in handen. De partij controleert weliswaar slechts tien ministeries, maar de meeste andere worden bemand door onafhankelijk ministers waarvan het duidelijk is dat ze sympathiek staan ten opzichte van de AKP, of in ieder ten opzichte islamitische politiek. Het ziet er daardoor niet naar uit dat deze regering president Erdogan veel in de weg zal leggen als hij nogmaals de grondwet naast zich neerlegt door de dagelijkse politiek te beïnvloeden.

De enige beperking voor Erdogan en de AKP bestaat uit de twee ministeries die in handen zijn gekomen van de HDP. Demirtas sprak eerder echter al de verwachting uit dat de AKP iedere gelegenheid aan zal grijpen om deze twee ministers uit de regering te werken.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here