Turkse aanval op IS kan wantrouwen over banden met al-Nusra niet wegnemen (COLUMN)

72
10

turkish fighter plane index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Het is er dan eindelijk van gekomen: Turkije is actief geworden binnen de door de VS geïnitieerde coalitie tegen de Islamitische Staat (IS). Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara verklaarde dat Turkse gevechtsvliegtuigen op 28 en 29 augustus vanaf de luchtmachtbasis Incirlik opstegen om stellingen van IS in Syrië aan te vallen.

Hiermee lijkt een einde gekomen te zijn aan de periode waarin uit Ankara en Washington onduidelijke en tegenstrijdige berichten kwamen over de rol van Turkije binnen de coalitie tegen IS. Signalen dat er over en weer sprake was van een gebrek aan vertrouwen waren er daarbij legio, met als voornaamste oorzaak het onderscheid in prioriteiten.

De Amerikanen plaatsen de bestrijding van radicale organisaties als IS voorop, terwijl de Turkse regering onder de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) veel van jihadisten door de vingers kan zien zolang die in Noord-Syrië de strijd aanbinden met aan de PKK verbonden Koerden.

De verzwakte internationale positie van Turkije – en dan met name ten aanzien van de situatie in Syrië – liet de AKP echter weinig andere keuze dan tot een overeenstemming te komen met de VS. Dat dit niet van een leien dakje ging benadrukt de tegenstellingen.

Een van die tegenstellingen heeft betrekkingen op al-Nusra, een aan al-Qaeda verbonden jihadistische organisatie. Toen al-Nusra een paar jaar geleden op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties werd geplaatst maakte de AKP daar bezwaar tegen. Mede daardoor bleven verdenkingen de kop op steken over een samenwerking tussen de AKP en clubs als al-Nusra tegen het regime van al-Assad en Koerdische strijders.

Eind juli werden achttien Syrische strijders door al-Nusra ontvoerd nadat zij Syrië vanuit Turkije waren binnengetrokken. Zij maakten deel uit van een groep van 54 gematigde rebellen die in samenwerking met de VS (met een budget van $500.000.000) een opleiding kregen in Turkije.

Alleen de VS en Turkije wisten dat zij de Syrische grens over zouden steken, maar het duurde niet lang voordat al-Nusra hen gevangen nam en hun wapens confisceerde.

Vorige week verscheen op de website van de Amerikaanse uitgeverij McClatchy het bericht dat al-Nusra de 18 rebellen ontvoerde na een tip te hebben ontvangen van ‘Turkish intelligence’. De AKP-regering zou op deze manier hebben willen voorkomen dat de in Turkije opgeleide groep Syriërs niet alleen tegen IS ten strijde zou trekken, maar ook tegen jihadistische groepen waarmee wordt samengewerkt.

Hoewel de aantijging er niet om loog was de bewijsvoering van McClatchy minimaal, en dat was nog mager uitgedrukt. Bronnen waren er, maar alleen van het anonieme soort. Het artikel viel voor zowel Ankara als Washington dan ook eenvoudig te ontzenuwen.

Zelfs als er geen woord waar is in het McClatchy-artikel blijft het in een opzicht echter veelzeggend: het toont hoeveel wantrouwen erin de VS nog altijd bestaat over banden van de AKP-regering met jihadistische groeperingen in Syrië. Ten aanzien van IS kunnen de recente Turkse aanvallen daarop dan als een geldig tegenargument worden beschouwd, maar wat betreft een baardenvereniging als al-Nusra slaagt de AKP er in de verste verten niet in om het voordeel van de twijfel naar zich toe te trekken. Het gevolg is dat zelfs een vaag artikel als van McClatchy in de beeldvorming blijft hangen voor veel Amerikanen.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

72 REACTIES

 1. Toch wel bijzonder dat het zo stil is op deze site. Juist de onderwerpen waard discussie door ontstaat. Mogelijk is men geschrokken van de ellende die eraan zit te komen? Juist zo’n Stratenmaker en vrienden zijn erg rustig 🙂

 2. Dat het zo rustig is heeft te maken met het feit dat je fabeltjes, die jij columns noemt, achterhaald zijn petertje…….Of moet ik shmuel zeggen??? Jij en je fabeltjes zijn niet (meer) interessant…..

  • We vinden het jammer voor je Hasan, maar we kunnen je garanderen dat Shmuel en Peter Edel twee verschillende personen zijn.

  • Hasan, ik zou het op prijs stellen als je me laat weten waar zich voor jou in dit artikel ‘het fabeltje’ bevindt. Heeft Turkije sinds eind vorige week geen aanval op IS gedaan in Syrië? Ging daar geen ellenlange discussie met Washington aan vooraf? Zijn er eind juli geen achttien in Turkije opgeleide gematigde rebellen door al-Nusra ontvoerd? Maakte de AKP geen bezwaar toen al-Nusra door de VS op de lijst van terroristische organisaties werd geplaatst? Of is het genoemde artikel niet op website van McClatchy verschenen? (zie de link). Kortom, ik zou het aardig vinden wanneer je je reactie iets verder kunt onderbouwen.

  • Ik vind het een eer om vergeleken te worden met Peter Edel maar ben me bewust dat hij toch wel fors meer weet over de huidige dilemma’s in Turkije dan ik. maar nogmaals dank hoor.

 3. Nou daar gaat ie dan weer, fuck de Akp, fuck de Usa, zionisten, fascisten, religieuze fanaten, White/ Black supremasiscts, regeringen, maffia, arab en golfstatenn, pkk, de grote conglomeraten of hoe je het ook schrijft, Unilever etc etc, nwo, fuck geld, fuck de wereld en jullie. 🙂

 4. zolang ze de pkk harder blijven bombaderen, vind ik alles prima.. af en toe op isis is puur om de tokkie westerlingen tevreden te houden, we zitten eenmaal in die hypocrieten clubje navo.. amerika is de aanleiding van dit hele haardvuur in midden oosten en geen 1 hollandse tokkie die hier over heeft.. maar ja, daarom is het woordje ‘westerling’ een ander woord voor ‘hypocriet’ maar goed, de leiders van Turkije zijn gewoon aan het schaken, soms moet je met de schijnheiligen (westerllingen) op een akkoordje gooien ten koste van je eigen planning om te kijken hoe het verder uit gaat pakken.. maar dit snappen velen niet en ontstaan er domme columns om de andere tokkie westerlingen te voeden met onzin nieuws.. lekker boeiend allemaal

  • Misschien zou je mijn boek ‘De schaduw van de ster, zionisme en antizionisme’ eens moeten lezen. Zal je verbazen waar een tokkie Nederlander allemaal toe in staat is. Niet alleen over Israël, maar ook over de VS. Die tokkie Nederlander kijkt alleen niet een kant uit zoals jij.

  • Denk je echt dat er door bombardementen op de PKK en misdaden tegen Koerdische burgers een einde komt aan deze waanzin? Dan heb je de wereld toch slecht begrepen. Maar wellicht ligt het anders en wil jij helemaal niet dat er een einde aan die waanzin komt. Het vergif van het nationalisme noem ik dat.

   • aangezien de pkk aanhangers zich mengen met de normale burgers, is het onmogelijk om het helemaal uit te roeien ja, je weet niet wie je vijand is, maar de terroristen die zich in de jungle begeven, worden wel platgebombadeerd.. je moet ergens beginnen met uitroeien.. en dit noem jij nationalistisch.. dus Turken die de pkk (die bewapend worden door westerlingen en armenen en joden) uitroeien, noem jij nationalistisch.. goed lekker met jou.

    • Ik neem mijn woorden terug. ‘Nationalistisch’ dekt bij jou de lading niet. ‘Je moet ergens beginnen met uitroeien’, schrijf je. Jij, Hayret, hebt de mentaliteit en de zieke geest van een nazi!

     • Ik wil daar nog aan toevoegen dat ik me ervoor schaam om woorden als ‘uitroeien’ te moeten lezen op een website waar ik aan verbonden ben. Ik heb hier in reacties al veel mensverachtende taal zien verschijnen, maar dit slaat alles.

 5. dus als westerlingen het woordje uitroeien gebruiken tegen isis dan is het allemaal wel oke en prima en leuk en aardig, maar zodra het over ander soort terroristen aangaan wat geen bedreiging vormen voor westerlingen, dan is het schamen en erg en koelbloedig.. even zonder dollen peter, waar heb jij last van?

  • Heb je mij ooit het woord ‘uitroeien’ over wie dan ook zien gebruiken? Man, man, man, je makat wel duidelijk waar je staat op deze manier. Maar goed, dat wisten we eigenlijk al. Waar ik last van heb? Van fascisten als jij!

   • dat boek waar jij het over hebt ‘‘De schaduw van de ster’ dat israel wordt geheerst door joodse facisten en de orthodoxe linkse joden van hen afwillen, is algemeen bekend, maar doordat de facistenjoden de kolonisten verspreiden met het geven van goedkope betaalbare woningen in palestijns grondgebied, verstevigen zij hunzelf met haat tegen palestijnen en verdeelheid onderling te creeeren.. dat er joodse organisaties bestaan in israel zelf die tegen zionisten joden zijn, worden door westerlingen niet serieus genomen en zelfs afgewezen als het ter sprake komt.. de grote steun aan israel zijn toch de westerlingen, dus m.a.w zij houden de zionisten in het zadel, het is een win win situatie voor beiden.. zionisten krijgen hun macht over joden en de Moslims kunnen geen Islamitische rijk starten. zonder de steun van westerlingen dan zou er geen plek in israel zijn voor de zionisten en zou iedereen in vrede kunnen leven zoals honderden jaren in ottomaanse tijden waar jij een grote afkeer voor heb.. aan de ene kant kaart jij facisme in israel aan met je boek en aan de andere kant veracht jij erdogans buitenlandse politiek waar hij duidelijk de zionisten verafschuwd en heel duidelijk is waar de zionisten samen met de westerlingen mee bezig zijn.. ik denk dat jij met je hollandse sp vlaggetje alle eer voor je zelf wilt hebben door de akp in kwaad daglicht te zetten zodat je bij andere linkse westerlingen kan uitblinken om je boek te promoten.. want iemand die iets slechts over erdogan praat krijgt meer aandacht dan iemand die slecht over zionisten alleen praat.. hoe je het wendt of keert, midden oosten politiek stelt niks voordat Turkije zijn mening geeft.. sterker nog, iedere keer wanneer de Islamitische wereld in de afgelopen 1000 jaar een eenwording heeft ondergaan, heeft dat onder een Turkse leiderschap bevonden.. dit hamert erdogan elke keer op de hoofden die het niet willen inzien. er is geen andere mogelijkheid voor vrede zonder een Turkse heerschappij.. en dit kunnen de westerlingen niet hebben en steunen massaal de zionisten..

    • Je ziet over het hoofd dat er juist bij de NLers een enorme hekel aan de kolonisten is vanwege het feit dat zij Palestijns grond inpikken. Je doet deze groep onrecht door ze als zionisten neer te zetten. Er zijn echt Israëliërs en Nederlanders van joods bloed die hier onder geen voorwaarde aan me willen doen. Het zou je passen om met dit feit eens netjes om te gaan. En dan even over het benoemen van het islamitisch rijk! Juist deze instelling wekt achterdocht. Mijn inziens terecht. Kijk naar de gestoorde geesten van IS. Oorlogsmisdadigers!!
     In de jaren veertig is er ook een groepering geweest die niet een islamitisch rijk maar het Derde Rijk wilden opzetten! Niks democratie!! En daar wil jij aan meedoen?

     Graag de terminologie correct hanteren en onderscheid tussen moslims onderling en joden onderling goed verwoorden. Ook de term Westerlingen wordt te pas en te onpas in verkeerde context geplaatst.
     Een overeenkomst van de liberale moslim met de grijze wolf is ook onterecht nietwaar!

     • jij moet de gewone linkse hollandse burgers die om alles huilen en erg vinden niet mixen met de hollandse leiders die de zionistische kolonisten steunen.. zo heeft iedere land zijn emotionele mensen en jij haalt nu hen naar voren

    • Eerlijk gezegd voel ik weinig voor een discussie met iemand die woorden als ‘uitroeien’ bezigt. Maar in je laatste reactie houd je je wat dat betreft in (ook al kom je er evenmin op terug), dus vooruit dan maar weer.

     Jarenlang deelde ik voor de ingang van Albert Heijn flyers uit waarin werd opgeroepen tot een boycot van Israëlische producten. Om te protesteren tegen de apartheidspolitiek van de zionistische staat. Was jij daar ook bij Hayret?

     Erdogan heb ik nooit gehoord over een economische boycot van Israël. De handel tussen beide landen is sinds de Mavi Marmara-rel zelfs sterk gegroeid. Turkish Airlines draait als een tierelier in Israël en zoonlief Bilal knoopte betrekkingen aan met een belangrijke Israëlische zakenman. Welkom in dit theater. Iemand legde me laatst uit dat een land als Venezuela aanmerkelijk meer voor Palestijnen doet dan Turkije. Ik was overtuigd.

     Zeker, Erdogan gaat zo nu en dan stevig tekeer over Israël. Hij weet nu eenmaal dat de gemiddelde Turk sympathiek tegenover Palestijnen staat. Dat doet het goed bij de stembus voor lieden zoals jij, die niet verder kijken dan hun neus lang is. Ik ken er meer zoals jij. Maar ondertussen moest de voorzitter van Palestina comité in Istanbul naar West-Europa uitwijken om aan vervolging te komen. Wist je dat?

     Het Ottomaanse Rijk dan. Wat een vrede heerste daar zeg… Ik ken veel Turken en Koerden, maar toevallig ook een aantal Bulgaren. Begin tegen hen over Turkije en ze mompelen ‘500 jaar, 500 jaar’ verwijzend naar de vijf eeuwen waarin hun land bezet werd door de Ottomanen. En waarin het zoals andere door het Ottomaanse Rijk bezette landen werd uitgezogen via tax farming. Werd daar tegen geprotesteerd, dan hakten de Ottomanen hoofden af en gingen ze over tot collectieve strafmaatregelen. Hoe dat ging beschrijft Ismail Kadare treffend in zijn boek ‘De nis der schande.’

     Nee, sultan Abdulhamid II wilde geen autonoom nationaal tehuis voor joden in Palestina. Maar hij stond wel toe dat joodse kolonisten zich daar vestigden. Uiteraard tegen ruime hoeveelheden smeergeld, want Abdulhamid was zo corrupt als jeweetwel tegenwoordig.

     In mijn tweede boek, Banvloek, schreef ik dat leiders van islamitische landen de Israëlische misdaden gebruiken om er zelf een schrikbewind op na te houden. Ik noemde dit als een van de argumenten om een einde te maken aan de zionistische ideologie. Erdogan noemde ik toen niet. Niet alleen omdat hij nog maar net aan de macht was toen Banvloek verscheen, maar ook omdat hij destijds nog grote vrienden was met Israël en de ene na de andere onderscheiding van zionistische organisaties in de VS accepteerde. Niet dat Israël toen minder hard optrad tegen Palestijnen. Kennelijk had Erdogan nog niet ontdekt hoe bruikbaar een anti-Israëlische opstelling voor hem was om lieden zoals jij te overtuigen. Nogmaals: welkom in dit theater.

     Maar zelfs als de kritiek van Erdogan op Israël wel integer zou zijn begrijp ik niet waarom ik daarom de mensenrechtenschendingen onder zijn bestuur zou moet accepteren. Kritiek op Israël mag nooit een vrijbrief zijn om zelf de beest uit te hangen. Ik kan me zo nu en dan ook wel iets voorstellen bij de kritiek in Iran op Israël (niet altijd, want de ontkenning van de nazi-holocaust aldaar vind ik absurd) maar moet ik het daarom accepteren wanneer in dat land mensen worden opgehangen en lijfstraffen moeten ondergaan?

     Maar waar heb ik het over, wellicht vind jij dat allemaal prachtig. Je voert per slot van rekening tussen de regels door ook een pleidooi voor IS. Dus neem ik aan dat je de creatieve methoden die deze middeleeuwse club hanteert om ‘afvalligen’ te straffen even geweldig vindt.

     Tenslotte: heb je dit gelezen? http://www.hurriyetdailynews.com/israels-top-diplomat-singing-turkeys-new-fms-praises.aspx?PageID=238&NID=87858&NewsCatID=352

     • jij verteld grote onwaarheden jij hebt over bulgaren die eigenlijk gewoon russen zijn net als de serviers die gewoon vijanden voor het leven zijn van Turken, logisch dat ze de opdracht krijgen van russen om Turkse ottomaanse rijk zwart te maken.. een westerling pikt alleen de slechte signalen op en de overheersende goede signalen in die tijden laten ze achter net als bij de armeense kwestie.. jij hebt over sultan hamid II, sterker nog, jij beledigt hem zonder te schamen met het corrupt zijn, terwijl hij midden oosten met zijn hart en nieren beschermde tot zijn dood. er zijn duidelijke officiele brieven gestuurd naar zionisten over palestina: ” Please advise Dr Hertzel not to make any serious move in this mater. I cannot give up even one small patch of land in Palestine. It is not something that I own as a part of my personal estate. “Palestine in fact belongs to the Muslim Nation as a whole. My people have fought with their blood and sweat to protect this land,let the Jews keep their millions and once the Khilafah is torn apart one day, then they can take Palestine without a price,to have the scalpel cut my body is less painful than to witness Palestine being detached from the Khilafah state and this is not going to happen …” en dan beledig jij hem? Even if you gave me as much gold as the entire world, let alone the 150 million English pounds in gold, I would not accept this at all. I have served the Islamic nation and the Ummah of Muhammad for more than thirty years, and never did I blacken the pages of the Muslims- my fathers and ancestors, the Ottoman sultans and caliphs. And so I will never accept what you ask of me.. Peter ik vind jou niet neutraal over dit onderwerp, maar meer sneaky die van beide walletjes probeert te eten maar de kant van zionisten meer betaald krijgt en zo af en toe leugens over Turken tussen de onderwerpen door neerzet.. wat betreft economische samenwerking met israel had ik al eerder verteld hier, dat erdogan niet de absoluut de macht heeft wie wel en wie niet met israel zaken moet doen..

   • Of het nu om Israëlische, Nederlandse of Turkse fascisten gaat, er is een gezegde dat luidt: ‘Wanneer een fascist ademt, dan liegt hij’. Hayret voldoet volledig aan deze definitie. De enige reden om zijn vuilspuiterij op deze site niet te verwijderen, is dat wij er blijvend aan worden herinnerd dat het tuig nog overal en altijd rondwaart.

 6. Hayret, geloof me de Bulgaren die ik ken hebben nog meer de schurft aan Russen dan jij. Hebben ze immers ook uiterst onplezierige ervaringen mee. Dus die vlieger van je gaat niet op.

  Verder schreef ik zelf al dat Abdulhamid autonomie voor joodse kolonisten weigerde. Met aan alle kanten nationalistische tendensen stond autonomie voor hem gelijk aan onafhankelijkheid en daar wilde hij het terwijl zijn rijk aan stukken begon te vallen niet van weten. Maar dat neemt niet weg dat onder zijn bestuur veel joodse kolonisten zich in Palestina hebben gevestigd en dat daar bergen smeergeld voor zijn betaald.

  Oh hemeltje, heb ik je geliefde Abdulhamid beledigd? So sue me, zou ik zeggen! Gaan we het er ook over hebben hoe hij democratisering aan banden legde door de grondwet af te schaffen en de bevolking controleerde met een spionnennetwerk. Ongeveer vergelijkbaar zoals RTE dat nu via MIT doet.

  En ik word door zionisten betaald? Krijgen we die weer. Je moest eens weten hoe ze over me denken. Staan op internet nog talloze verwijzingen naar. Ze hebben minstens zo’n grote hekel aan me als jij. Prima overigens, betekent dat ik mijn werk goed doe. Niets zo verdacht als een populaire journalist.

  Trouwens, ik berweer toch ook niet dat jij door de AKP betaald wordt om kunllige reacties onder mijn artikelen te plaatsen en op te roepen tot massamoord.

  Erdogan heeft niet de absolute macht? Dat kan jij wel zeggen, maar zelf maakt hij regelmatig kenbaar daar zelf anders over te denken. Met zijn eenzijdig afgekondigd presientieel systeem bijvoorbeeld. In ieder geval heb ik hem nooit tot een economische boycot tegen Israël op horen roepen.

  Je vindt mij niet neutraal? Voor jou is alleen AKP-propaganda neutraal, dat is zonneklaar.

 7. Je hoeft de ottomanen niet zo erg de grond in te praten Peter. Ik ben het met je een Als je zegt dat niemand de recht heeft om andermans zijn land te veroveren dus ook de Osmanli niet. Maar je doet voorkomen alsof het een en al ellende was in de 500 jaar overheersing van de Osmanli over de balkan. Er heerst ook heel grote afgunst en haat tegenover de Türken net als buj de Nederlander zonder dat ze de Turken echt kennen. De opstand in Servië was aanvankelijk een opstand tegen de janitsaren en niet tegen de Osmanli zelf. De haci pasja die vlak daarvoor vermoord was door de janitsaren was geliefd en rechtvaardig. De 500 jaar heb ik vaak gehoord van Servische vrienden zonder dat ze precies weten wat er gebeurt is. Hell ze weten vaak niet eens dat ruim tien duizend woorden in het Servisch Turkse woorden zijn vaak. Nogmaals niemand moet oo veroveringstocht gaan. Maar de 500 Turkse jaren waren niet alleen maar ellende. Net zoals de Osmanli niet 500 jaar lang kinderen hebben ontvoerd of ingelijfd in de janitsaren korps. Een westerse schrijver schreef ooit dat de Turkse overheersing een culturele catastrofe voor de balkan was daar ben ik het niet mee eens. Die schrijver schreef dat naar mijn mening vanuit een superieure westerse oogpunt Zowiezo vinden westerlingen vaak dat wat alles naar moslim of Turken riekt inferieur. Wat dat betreft heb in een interresante andere theorie het woorde turk ligt zo lekker in de mond. Het is heel normaal de Turk te haten met zo een speciale naam om het naar zo te zeggen. Ach jah en de bulgaren die oorspronkelijk zelf een Turkse stam waren die zich met slaviers vermengden en xhristenen werden. Ze shoppen wel heel graag in Turkije. Daarna is het Fuck Turkije dit en dat. Joh al dertig jaar kopiëren ze Turkse pop liederen in de balkan dan bedoel ik niet de oude folksliederen die we ook gemeen hebben. Voorbeeld daarvan is Ibrahum tatlises waarvan zijn liedjes door alle balkan landeren overgenomen zijn en niemand van hun weet het. Om te komen op islamistische rijk van Hayret. Doe toch normaal!!!

  • De Nederlanders zullen in Suriname en Indonesië ook wel iets goeds gedaan hebben, maar dit vind ik ook geen rechtvaardiging van het kolonialisme (waarbij ik overigens niet beweer dat jij een rechtvaardiging zoekt voor het Ottomaanse ‘kolonialisme). Waar het me hier om gaat is dat het veel te ver gaat om te stellen dat iedereen in vrede leefde in het Ottomaanse Rijk. Daarom noemde ik het voorbeeld van de Bulgaren die ik ken. En ja, bij hun twijfels over Turken spelen ook andere factoren. Het religieuze onderscheid bijvoorbeeld.
   Daarnaast mag niet vergeten worden hoe Bulgaren in de Sovjet-periode vol zijn gepompt met anti-Turkse propaganda. De Koude Oorlog mag dan voorbij zijn, maar dat die indoktrinatie is blijven hangen ligt voor de hand. Die ‘500 jaar’ voert bij hen echter de boventoon in mijn ervaring.
   Overigens ontstond het eerste Bulgaarse rijk in 681. De Turken zaten toen nog in Centraal-Azië. Daarom heb ik er mijn twijfel over dat Bulgaren oorspronkelijk een Turkse stam waren zoals je schrijft. Waarmee ik weer niet wil ontkennen dat het op een bepaald tijdstip tot vermenging kwam. De moderne Turken zijn immers ook een mengeling, van Arabieren, Europeanen, Grieken, Centraalaziatische volken etc. etc. Hetzelfde zal tot op zekere hoogte voor Bulgaren gelden, al leven in Bulgarije ook nu nog etnische Turken. Trouwens, ik hoorde iemand zeggen dat de Oeigoeren in Xinjiang wellicht de meest ‘pure’ Turken zijn.
   Je theorie dat Turken gehaat worden omdat het woord Turk zo lekker in de mond ligt heb ik vaker gehoord. En over joden iets soortgelijks. Overigens had het woord Turk in het Ottomaanse rijk ook een nogal negatieve bijklank.

   • Je heby proto bulgaren die waarschijnlijk nog geen bulgaren heetten en de donau bulgaren die een tataarse Turkse stam waren. Hun zwaard was de bulgar en hun leiders waren khans zoals gebruikelijk Bij tuk/mongool/tataarse stammen dan heb je nog de slaviers.

    • Goed, ik begrijp je. Dan moeten we dus terug naar de proto-Turken. Ik denk niet dat daarvan in het DNA van moderne Bulgaren nog veel terug te vinden is. Evenmin als bij Turken. In ieder geval lijkt dit verband me geen indicatie dat Bulgaren zich tegenwoordig op een of andere manier aan Turken verwant voelen, of zouden moeten voelen. Behalve dan natuurlijk de etnische Turken in Bulgarije.

    • Kolonialisme is vrij modern vergeleken met de expansiedrift van de ottomanen. Een expansiedrift die bedoeld was om het gelood te verspreiden en de wereld te verislamiseren. Je diet alsof de Turken iedereen de koppen af hebben gehakt. Als dat de bedoeling was waren er geen geen christenen meer geweest. Maar laten we geen illusies creëren achter die expansiedrift heeft natuurlijk ook de zucht naar macht en rijkdom gezeten. er zijn periodes in de ottomaanse balkan geweest van vrede langer dan dat wij nu leven Peter.

     • Uuteindelijk zullen christenen ex-christenen, christelij afkomstigen versus de verschillende Moslims zijn en omgekeerd. Ik geloof niet dat de Osmanen de balkan mensen alleen maar hebben liefgekoosd maar Hie slecht ze met die mensen omgingen is christelijk westerse propaganda volgens mij. Het waren de West Europeanen die de Grieken en andere balkan volkeren bewapend hebben.

     • Ach, verspreiding van het christendom was ook een aspect van het westerse kolonialisme. Ik schreef niet dat Ottomanen iedereen het hoofd afhakte, maar leiders van opstanden was dat lot zeker vaak beschoren.
      En tja, perioden van vrede. Dat laatste woord kun je op talloze manieren interpreteren. Bijvoorbeeld ook als een situatie waarin onderdrukking zo totaal was dat geen opstand meer mogelijk was. Dat wordt dan achteraf vrede genoemd.

     • Haha goeie is dat nee werkelijk. Periide waarin men niet durfdenin opstand te komen was ook vrede. Haha maar het klopt wel. Wil niet zeggen dat er geen periodes waren dat er misschien harmonie weelde en vrede was. Om terug te komen op de hedendaagse Turkije turk. De dna van de Turken zal wel op de verste verte niet lijken op die van een oeigoer of Turken uit de oudheid. Moet wel zeggen dat er nog clan/stammen zijn die hun stamboom nog naar de oud turkistan rassen kunnen.. euh backtracen. Waaronder de Kayi stam(Osmanli) cepni, avsar, kinik en nog meer. Moet er bij zeggen die zullen ook wel veel andere ethniciteiten hebben geassimmileerd of uitgehuwelijkt hebben. Voordat de Selcuks en andere Turkse stammen voet zetten in Anatolie. Moesten ze vaak door Perzie heen trekken. Vandaar dat er een heleboel iraanse woorden in het Turks zitten zoals dank je wel, tessekur. Daar zullen de Turken zich al vermengd hebben.

 8. De culturele catastrofe uit zich in die landen volgens de schrijver door hun afkeer tegen homosexualiteit en behoudenheid. Wat dan wel weer te danken is aan de Turken. Ik vind hier kunnen de westen en oosten wel wat vanelkaar leren. Meer tolerantie in het oosten en wat minde gaypromotie in het westen. Het is trouwens onrechtvaardig om gay haat alleeb aan oosterlingen af te schuiven net zoals een heleboel andere negatieve dingen op het oosten af te schuifen. Ik voorzie pogroms hatecrimes tegen moslims in het westen en erger. Het zal losgaan mensheid zal het nooit leren. First blood zal zoals altijd kijk maar naar de laatste invallen in het midden oosten door de westerlingen beginnen. Is en die motherfuckers godverdomme hun en al die andere fascisten. Misschien wordt het tijd dat er een garantie wordt gegeven tegen moslims zodat wij vaker onze stemmen kynnen laten horen. Maar nee scheer ze maar over een kam is makkelijker. Zowiezi sinds al due beledigingen naar Moslims toe sinds een heleboel jaren, begrijp ik dat mislims er dan maar vior kiezen im helemaal niets van zich te laten horen. We weten niet wie inze vrienden zijn en vrezen onze eigen mensen en jullie.

 9. jullie beiden praten klinklare onzin.. jullie verglijken ottomaanse heersing als die van westerse kolonisaties.. daar zit al jullie domme denkwijze.. ottomaanse rijk was een ummah een Kalifaat om alle Moslims te verenigen en dit is een verplichting tegenover Allah.. dat de ottomaanse rijk de balkan inging komt onderandere doordat er verwanten van Turken daar leven die onderdrukt werden door ongelovigen.. Turken in de balkan gaan veel verder terug dan de ottomaanse tijd, maar goed, zover kunnen jullie weer niet denken.. hoe je het ook bekijkt, Turken zijn de enige hoop voor een Kalifaat en dit weten de westerlingen en joden heel goed, zo goed zelfs dat de westerlingen en joden heel syrie en irak in vuur hebben gestoken om een Kalifaat door isis verzonnen in kwaaddaglicht te zetten door wilde figuren hun gang laten gaan in dat gebied.. ze wisten dat de soennieten wraak zouden nemen op sjiieten en koerden die door joden en westerlingen gesteund werden en dit alles is een onderdeel van hun complot voor tegenwerking voor de echte Kalifaat de nieuwe ottomaanse.. dat er pietlullige westerlingen en oud sovjet figuren over ottomaanse rijk praten, hoort bij het afkraken van de Turken zodat er onderliggende haat naar boven worden gehaald als tegenwerking voor Turkse invloeden in welke regio dan ook.. zodra Turken hun rijk op rails kunnen zetten, is er geen stoppen meer aan en enige uitweg is dan een totale oorlog met iedereen en alles, precies waar westerlingen en joden op doelen.. want oorlog is geld en macht waard voor hun..

  • In alle bescheidenheid mag ik toch stellen dat jij een geweldige idioot bent. Oorlogszuchtig en dan zeggen dat Allah dit juist zou willen. Man laat je nakijken en denk nou maar niet dat jouw verhaal over Westerling over de Turk reëel is. Laat je nakijken vogel. Dan het geleuter over zionisten en joden welke je doorslaat gebruikt is gevaarlijk jochie. Wij gij niet wilt wat u geschied etc.
   Een excuse richting allen die een familielid verloren hebben zou terecht zijn. En met allen bedoel ik allen. En laat het duidelijk zijn dat als er gehuild gaat worden jij als eerste de ogen nat hebt.

  • Bla Bla poep poep achterlijke idioot. Denk je dat ik niet van de Hunnen avaren en ander turjse stammen gehoord heb reli udioot dat jij bent. Het is een verplichting van Allah dat jij je hiet met moderne dingen zials internet bezig houdt. Ach daarvoor zullen jullie ook wel een besluit hebben dat dat dan wel weer mag. Hypocriete lul scheer je weg en ga een nicht trouwen of zoiets. Sterker nig verhuus naar Palestina. Want toen de Ottomaanse rijk viel hebben de Arabieren en palestijnen de Osmanen zo erg geholpen. Nee Zegt Hayret de westerse zionisten hebben hun bedrogen. Donderstraal op inteelt

   • Het moet zijn dat je je niet met moderne dingen bezig houdt want dat is een opdracht van Allah ha ha ha je kijkt zeker ook geen porno op het internet. 🙂

   • De PDF is wel te vinden. Merkwaardig boek. Ook al omdat het geschreven is door de baas van Stratfor, een particuliere inlichtingendienst die wel met de CIA in verband is gebracht. Via wikileaks kwamen zaken naar boven over Stratfor-mensen die de Gülen-beweging onderzochten.
    Punt is dat Friedman beschrijft hoe Turkije zich in de 21e eeuw tot wereldmacht zal ontplooien.

    • Ik ben gefascineerd hopelijk gebeurt dat niet maar worden alle mensen eens wijs. Grenzen mogen vervallen maar dat zal voorlooig wel een utopie zijn. Fourth world war will be fought with sticks and stones.

     • Proto bulgaren en donau bulgaren zijn trouwens een. In het Engels kan men onderscheid maken doormiddel van Bulgars en Bulgarians. Die laatste zijn de Bulgaren nu.

 10. peter probeer je nou mij te ontwijken? deze balharen zijn zowiezo niet normaal om te discussieren, maar jij gaat niet eens inhoudelijk op mijn berichten reageren dan alleen maar je kont aan het draaien..

  • Jij hebt toch wel een eikenhouten plaat voor je kop zeg. Indien je antwoord wilt hebben lijkt het me dat je een vraag moet formuleren en niet zoveel belachelijke dingen schrijven. Die vragen om opmerkingen of zullen genegeerd worden. …..trouwens… dat zal ook minder pijnlijk voor je zijn.

  • Jouw opmerking over ’totale oorlog’ deed voor mij de deur dicht. Hoe wil je dat ik daar inhoudelijk op reageer anders dan vast te stellen dat je ziek bent. Dat laatste blijkt ook uit de wartaal die je uitslaat. Daar kan geen mens inhoudelijk op reageren.

   • totale oorlog is niet wat ik wil (logisch) maar dat is waar de machthebbers naar streven.. maar aangezien er nu nuclaire wapens bij betrokken zijn, gaat dat niet zo snel als de eerste en de tweede oorlog.. jij probeert mij nu voor gek te verklaren terwijl het openlijk voor je neus van alles gaande is waar totale oorlog zeer zeker van kan komen ooit.. maar goed, begrijpend lezen blijkt moeilijk te zijn voor je.. je kop in het zand steken maar wel wijzen met je vingertje..

    • Begrijpend lezen, of begrijpend schrijven? Je schreef:

     ‘zodra Turken hun rijk op rails kunnen zetten, is er geen stoppen meer aan en enige uitweg is dan een totale oorlog met iedereen en alles.’

     Bedoelde je zoiets te schrijven als:

     ‘Zodra Turken hun rijk op rails kunnen zetten, is er geen stoppen meer aan en zullen andere landen daar de totale oorlog aan verklaren.’

     Dat een andere reageerder je oorlogszuchtig noemde toont dat ik niet de enige ben die je woorden verkeerd inschat.

     Aan de andere kant: je pleit hartstochtelijk voor een groot Turks rijk, maar verbindt daar ook de implicatie aan dat een totale oorlog dan onvermijdelijk wordt. Zou voor mij juist reden zijn om tegen al dat neo-Ottomaanse gedoe te zijn. Als totale oorlog de consequentie is van een nationalistisch-religieuze ideologie, wat valt er dan nog voor te zeggen?

     Maar wie ben ik om hier iets over te zeggen? Het is immers de wens van Allah en ik ben maar een ongelovige.

     Daarom wordt ik me bij iedere fase van deze discussie meer bewust van de onzinnigheid ervan. Ik redeneer vanuit een rationeeel humanisme, jij vanuit een mengelmoes van fundamentalisme, pan-Turkise en pan-islamisme. Wat verwacht je van me? Dat ik me onderwerp aan de Ottomaanse suprematie? Hier komen echt niet uit hoor. Daarom zet ik er hierbij een punt achter. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt.

     • je wilt wel de held uithangen met het trotseren van Turkse ego’s, maar o wee als Turken hun ongenoegen uiten en hun verlangen neerzetten waar volop gewerkt wordt de afgelopen decenia’s, dan is iedereen oorlogzuchtig en een gevaar, precies waar westerlingen en joden op hopen zodat ze dit allemaal in hun propaganda kunnen gebruiken.. ottomaanse rijk betekent vrede voor iedereen maar voor westerlingen en joden betekent het verlies van macht en control wat neerkomt op totale oorlog.. jij als westerling wilt dit niet begrijpen..

 11. wat betreft George Friedman, hij is maar een analist en volgt statistieken en leest eerlijke niet verdraaide geschiedenis (want geschiedenis herhaalt zich altijd) en dat hij Turkije als machthebber ziet in de toekomst is puur gebasseerd doordat hij ziet wat er gaande is in Turkije en de Islamitische wereld die verlangen naar een eenheid waar Turkije als enige leidende rol kan hebben.. maar Turken zijn verdeeld over dit doordat ene helft de arabieren niet vertrouwen (zie eerste wereld oorlog) en de andere helft liever alleen een Turkse unie zien vanaf de balkan tot aan Turkestan in china.. hij kijkt naar waar mensen naar verlangen en eraan werken ipv te focussen hoeveel erdogan in zijn zak heeft gestopt.. een neutrale analist ziet veel meer dan iemand die partijdig is en alleen staat te wijzen naar anderen

  • citaat *Hayret* “Ottomaanse rijk betekent vrede voor iedereen” OK!! Dan zou ik nu, vandaag maar eens starten met het gebruik van een andere taal en nuance aanbrengen. Indien je nu nog steeds niet een vredelievende taal kent wanneer dan wel. ’t Vingertje wijst telkens naar de ander maar zou even naar je eigen houding kijken alvorens, de door jou genoemde Westerlingen en Joden de kwaaie pier maken. Nogal racistisch!!

 12. Ottomaanse rijk…een geweldige rijk voor de meeste Turken maar een gewelddadige rijk in de ogen van de meeste landen uit angst voor verovering van hun grondgebied. Een rijk dat verloren is gegaan door Engelse en Amerikaanse zucht naar olie. Verdeeld onder de machthebbers. Opmerkelijk hierbij is dat bondgenoot Duitsland niet werd verdeeld. Maar goed, het is en blijft geschiedenis en Turkije zal nooit meer uitgroeien tot een Ottomaanse Rijk. Waarom niet? Heel simpel: het zal nooit meer toegelaten worden! Hoe graag men het zou willen…hierover fantaseren heeft geen enkele zin…zélfs discussies voeren is verloren tijd.

  • Er is een vraag. Waarom dromen Duitsers niet van een wederopstanding van het Duitse rijk, en Oostenrijker niet van een restauratie van het Oostenrijkse rijk, maar veel Turken wel van een nieuw Ottomaans Rijk?

   • peter vraag jij liever eens af waarom westerlingen afrika hebben geplunderd en nog steeds plunderen en rusland andere landen dwingen en dreigen (om grondstoffen) en amerika dictators steunen of afzetten (voor eigen belang) en de joden gesteund door westerlingen de zwakke volkeren onder de duim houden om grond uit te breiden.. als je antwoord hebt gevonden, daarna mag jij pas een vraag stellen over Turken en hun verlangen naar ’t ottomaanse rijk..

    • Waarom mag ik dat nu niet vragen? Is het zo moeilijk om een antwoord te bedenken? Kenenlijk ligt het allemaal niet zo rationeel. Je doet net of ik samen met joodse buurman Afrika plunder. Bovendien, gaat deze website over de VS, Afrika en ‘joden’? Ik word trouwens een beetje moe van je met je ‘joden.’ Turksnieuws heeft liever niet het CIDI op haar dak door dit soort reacties toe te laten. Zelf heb ik al genoeg shit met het CIDI gehad, dus liever niet nog een keer. En helemaal niet door jouw toedoen.

     • ja toch.. je geeft zelf toe dat zionisten de macht hebben over iedereen en alles en dat de cidi daar graag van gebruik maken.. ipv je ertegen te verweren, kus jij hun voeten met de hoop dat je niet ontslagen wordt en/of minder opdrachten krijgt voor werk..

   • Vanwege de macht die het Ottomaanse rijk had. Er was vrede in het Midden-Oosten, nu is het een rotzooi!

    De Amerikanen kwamen zogenaamd Irak verlossen van Saddam…dezelfde Amerikanen keren de rug naar Syrië. Assad is vele malen erger dan Saddam maar mag gewoon blijven moorden. De grootse boef en de oorzaak van dit alles is die klote Bush geweest…NAR de hel met hem!!

  • Ik zou me door zo’n minkukel niet op stang laten jagen. Het verschil tussen zionisten en joden kan ie al niet maken. En het heerschap zit nog steeds in z’n baard te plukken.

  • Ha, Ha, Hayret. Als ik net zo gek was als jij zou ik nu schrijven dat Wesley Schneider door RTE is omgekocht om Nederland te laten verliezen. Maar zonder gekheid, mijn gelukwensen aan Turkije. Ik ben geen voetbalkenner (wielrennen is mijn sport), maar ook ik zag dat de verwende Nederlandse miljonairs speelden als een stel oude wijven. Verdiende overwinning, zonder meer.

   • zionisten hebben altijd een tussenpersoon voor opdrachten.. voor werk jij peter? wie geeft jou opdrachten? of aan wie verkoop jij je werk? wie investeert in jou? kijk naar die Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, zij wordt gepaald door een koerd (soort van relatie) en nu verheerlijkt ze de pkk en schuilt ze achter haar westerse hollandse paspoort als het te heet wordt onder haar voeten.. ik vraag me af hoe het bij jou zit..

  • Woehahaha….alsof de coalitie tegen DAES wel serieus bezig is. Ze vermoorden meer onschuldigen dan DAES terroristen. De Verenigde Staten bevoorraden DAES legaal door bewust een deel van wapens bestemd voor de PYD in de door DAES bezette gebieden te droppen…Geloof me, als men DAES echt wilde bestrijden hadden ze dit allang gedaan!!

  • Wie ben jij man? Als Turkije de Is steunt, dan hebben de VS en Kornuiten(suck up Nederland) de Isis opgericht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here