Turkse bouwsector en detailhandel dringen aan op lagere BTW

0
4

halkali towers 78 jp small

Istanbul – Niet al te lang geleden viel voor Turkse ondernemers nergens sneller en meer geld te verdienen dan in de bouwsector. Die tijd lijkt, in ieder geval voorlopig, voorbij. Volgens Tahir Telioglu, die bouwondernemers vertegenwoordigd binnen de beursunie TOBB, staat de sector op de rand van het faillissement.

Oorzaak is het waardeverlies van de Turkse lira. Een jaar geleden stond de munteenheid van Turkije nog op 2,15 ten opzichte van de dollar, maar sindsdien is de lira naar bijna 3,00 gedaald door internationale ontwikkelingen, interne en regionale spanningen, alsmede door onzekerheid over de politieke toekomst.

Grondstoffen zijn door de val van de lira fors duurder geworden, met als gevolg dalende winstmarges. Er worden zelfs al huizen met verlies verkocht.

Telioglu hoopt dat de regering overgaat tot een regeling die een garantie biedt tegen winstverlies als gevolg van de devaluerende lira. Daarnaast kan de bouwsector volgens hem tegemoet gekomen worden door een lagere BTW dan de huidige 18 procent.

Deze maatregel zou de staat minder belasting opbrengen, maar dat nadeel valt volgens Telioglu weg tegen werkloosheid als gevolg van faillissementen in de bouwsector, waar nu 2,3 miljoen Turken in werkzaam zijn.

De Turkse Federatie van detailhandelaren (TPF) dringt ook al aan op een lagere BTW. Bij voorkeur van acht naar een procent voor onder andere fruit, groente en vlees. Deze voedingsmiddelen zijn de laatste tijd sterk in prijs gestegen.

Meer economisch nieuws over Turkije: het consumentenvertrouwen daalde in augustus met 1,9 procent als gevolg van de gedevalueerde lira en de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen.

Istanbul/Peter Edel

Foto: Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here