Pakket nieuwe wetten in Turkije aangenomen

11

jusISTANBUL/Door Peter Edel – Op 27 maart nam het Turkse parlement een pakket nieuwe wetten aan. Volgens een daarvan krijgt de president een geheim budget dat hij naar eigen inzicht kan besteden aan ‘inlichtingen- en defensiedoeleinden, nationale veiligheid, hogere belangen van de staat, buitengewone diensten, alsmede aan sociale en culturele doeleinden.’

De handtekening van de president is voldoende. Dit in tegenstelling tot het geheime budget van de premier. Daarvoor is naast de handtekening van de premier, ook die van de minister van Financiën nodig, alsmede die van het ministerie waarvoor de financiële middelen zijn bestemd.

De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) accepteerde de wet. Minister voor Ontwikkeling Cevdet Yilmaz zei dat het geheime budget aan een positie wordt verstrekt en niet aan een persoon. Hij verwacht dat de president er als hoofd van de staat verantwoordelijk mee om zal gaan. Yilmaz ziet niets vreemds aan de wet. AKP-fractievoorzitter Ahmet Aydin deelde die mening.

De oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) dacht er anders over. CHP-fractievoorzitter Akif Hamzacebi noemde de wet rond het budget een ‘presidentiële coup’ en een poging van president Erdogan om controle te krijgen over de nationale inlichtingendienst MIT, die volgens de Turkse wet onder de autoriteit van de premier valt. Hamzacebi sprak van ‘verraad ten aanzien van het parlementaire systeem en de premier.’ Naar zijn mening is langs deze weg ‘een “parallelle staat” binnen het presidentieel paleis ontstaan.’

Samen met de wet over het geheime budget van de president werd ook de controversiële wet over internet door het parlement goedgekeurd. Deze wet geeft ministers de autoriteit publicaties op internet te verbieden als dat nodig wordt geacht om ‘het recht op leven, eigendom, nationale veiligheid, openbare orde en volksgezondheid’ te beschermen en misdaad te voorkomen.’

De staatsinstantie voor telecommunicatie (TIB) kan binnen vier uur aan ieder verzoek voldoen om een website ontoegankelijk te maken. Verder kunnen gebruikers van sociale media die verboden informatie delen voortaan gestraft worden.

Volgens een andere wet die eveneens op 27 maart werd doorgevoerd, ontvangen ouders voor hun eerst geboren kind van € 100, € 140 voor het tweede en € 210 voor het derde. Het wordt moeders na een zwangerschapsverlof eenvoudiger gemaakt om naar hun oude baan terug te keren.

Verder komt er in de toekomst een premie voor echtparen die voor hun 27e trouwen en daarvoor eerder al een bedrag hebben gereserveerd.

11 REACTIES

 1. wat een ontzettend nuttige, goede, efficiente en stimulerende initiatieven zijn dit! Not!
  Nog op de todo list voor de president
  Vrijheid van godsdient: voor alle geloven, ook erkenning binnen de islam!
  Vrijheid van meningsuiting: geen censuur op (social) media
  Tegengaan van corruptie; tal van voorbeelden te noemen die te herleiden zijn tot bevoorrechting akp gezinden.
  En oh ja; beloningssystemen binnen de overheid aan de kaak stellenn; hoe komt bijvoorbeeld onze president aan zijn vermogen?

  • Laten we dan eerst eens vast stellen (onderbouwd en met bewijzen) hoe groot zijn vermogen is.
   .
   Noot: Het nieuwe paleis Aksaray niet meetellen he, want dat is van ons, niet van hem!

   • Geen antwoord gekregen van Heer Stratenmaker betreffende de to-do lijst van de president. Omzeilen heet dat en heer Edel heeft dat scherp gezien en opgemerkt. 🙂

    • Als u dit een interessant en noemenswaardig onderwerp vind stel ik voor dat u daar zelf over van gedachten gaat wisselen met heer Edel.
     .
     Het is nog altijd niet zo dat u bepaald waar ik wel en niet op reageer.

     • Nou heer Stratenmaker wij hebben u er niet op kunnen betrappen dat u het vervelend vind dat journalisten vanwege hun werkzaamheden achter de tralies zitten. Dit feit mag repressie genoemd worden. Nu zien we helaas dat de wapens door de andersdenkenden worden opgepakt. We stevenen af op een burgeroorlog. Is dat uw wens? Begrip en democratisch handelen is de enige oplossing beste.

 2. Toch niet gek dat de reacties van Heer Stratenmaker achterwege blijven. Vinden we uitstekend en blijft de irritatie weg. ????

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here