‘Satire kent ook in Turkije een lange geschiedenis’

0
13

LeManWekelijks verschijnen er tientallen bladen zoals Charlie Hebdo in Turkije. Satire kent ook daar een lange geschiedenis. Het Turkse LeMan is het zustertijdschrift van het Franse Charlie Hebdo, waar deze week bij een aanslag twaalf mensen om het leven kwamen. Maar in het overwegend islamitische land zul je geen tekeningen zien van de profeet Mohammed, laat staan spotprenten. Dat schrijft NOS Turkije correspondent Lucas Waagmeester.

Hoofdredacteur Zafer Aknar van LeMan zegt hierover: “Wij vinden dat niet nodig. Het is geen prioriteit voor ons. We hebben een corrupte regering, we hebben minderheden, armoede, zoveel problemen. Religie staat op ons lijstje onderaan.”

Volgens Aknar was zijn vriend Wolinski, die deze week omkwam in Parijs, een tekenaar met een hart voor de islam. “Geloof me, als de mensen die hem hebben neergeschoten ook maar een minuut met Wolinski hadden gepraat, dan hadden ze het niet gedaan.” Lees het uitgebreid artikel bij de NOS: “Satire en dreiging gaan samen in Turkije“.

Zie ook – Turkish satire magazine Leman pays tribute to erstwhile Charlie Hebdo colleagues:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here