Turkije afgelopen jaar corrupter geworden

16

turkse-liraTurkije lijkt afgelopen jaar een stuk corrupter te zijn geworden. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde jaarlijkse corruptieranglijst van Transparency International (TI) meldt Dagblad Het Parool. Transparency International stelt de ranglijst van de minst corrupte landen samen op basis van peilingen, onderzoeken en gesprekken met landenanalisten, burgers en zakenmensen in binnen- en buitenland. Hoe meer punten, hoe minder corrupt een land is.

Van de honderd mogelijke punten kreeg het land er 45, vijf minder dan vorig jaar. Turkije zakte op de lijst van minst corrupte landen in de wereld van een 53ste plaats vorig jaar terug naar stek 64 dit jaar schrijft de krant. Het anticorruptiebureau TI wijt de verslechtering in Turkije aan de politieke situatie onder president Tayyip Recep Erdogan. Na de demonstraties tegen de regering in het afgelopen jaar is de vrijheid van meningsuiting ingeperkt en worden journalisten vervolgd en opgesloten aldus Het Parool.

16 REACTIES

 1. Hoezo ‘afleidingsmanoeuvre’? Is corruptie dan normaal of vinden ‘echte’ Turken (zoals SenSen?) dat een onbelangrijke bijzaak?

  • Beste Kees,
   .
   Turken vinden corruptie een heel belangrijke zaak, dat ten eerste.
   Alleen is het belangrijk een aantal zaken te onderscheiden.
   .
   Ten eerste is het belangrijke te constateren dat het onderzoek zich ook voor een groot deel baseert op meningen van burgers in een land.
   Daarbij is het van belang in te zien dat de Turkse bevolking het afgelopen jaar immens is gepolariseerd, waarbij een groot deel de hakken in het zand heeft gezet tegen de huidige regering. Tijdens die polarisatie is objectiviteit gesneuveld en geeft een groot deel van de bevolking de huidige regering de schuld van alles wat mis gaat in de wereld.
   Zo heb ik een goede vriend, die iedere zin die hij uitspreekt eindigt met – zonder gekheid – ‘en dat is de schuld van Erdogan’. Hij haat de man nu eenmaal intens.
   Vraag hem of corruptie onder Erdogan is toegenomen, en hij antwoord je volmondig ‘Ja natuurlijk’.
   Maar vraag hem nou ook eens of hij dat kan onderbouwen met een voorbeeld uit de praktijk, en hij komt gelijk met een voorbeeld van ‘een kennis die iets zou hebben meegemaakt’. Maar dat vroegen we niet. Of hij zélf iets heeft meegemaakt was de vraag. Nou nee, dat niet, maar hij is dan ook maar een gewone burger en heeft niet zoveel te maken met hogere politiek zegt hij dan.
   Dus wat zou nou het antwoord op de initiële vraag moeten zijn geweest?
   .
   Ten tweede bestaan er verschillende vormen van corruptie.
   Kleine corruptie:
   Een etentje met een ambtenaar van bijvoorbeeld het elektriciteitsbedrijf om de aansluiting naar je nieuwe bedrijfspand enkele dagen te versnellen, zodat jij en je personeel wat eerder geld kunnen gaan verdienen (zodat de staat minder lang een uitkering hoeft uit te betalen en eerder belastingen kan gaan innen).
   Middelgrote corruptie:
   Grotere sommen geld naar de beslissers op een openbare aanbesteding om een order binnen te halen.
   Zolang dit leid tot het (snel) realiseren van projecten die het algemene belang dienen, bijvoorbeeld een infrastructureel werk, kan daar nog iets positiefs over worden gezegd. Uiteraard leidt dit uiteindelijk tot een iets hogere prijs voor de burger voor het gebruik van het werk, maar er is dan tenminste iets tot stand gebracht waar de burger iets aan heeft.
   Échte corruptie:
   Hoog niveau corruptie die de burger alleen geld kost en er niets voor terug krijgt.
   Een goed voorbeeld hiervan is het heen en weer schuiven van grote sommen Staatsgeld tussen seculiere politieke partijen en het leger in de laatste 4 decennia van de 20e eeuw.
   .
   De laatste vorm is écht kwalijk. Niet alleen gaat het ten koste van Staatsgeld waar nuttige dingen voor het volk mee hadden kunnen worden gedaan, het kostte ook nog eens 30.000 mensenlevens om de illusie van een gecreëerde vijand gaande te houden.
   Van deze vorm van corruptie zijn we gelukkig verlost.
   De andere vormen van corruptie zijn goed te verdragen en dragen netto zelfs bij aan de Staatsfinanciën, omdat vanwege de economische activiteit die het teweeg brengt (het is olie in de economische machine) er meer belastinginkomsten binnen komen en er meer mensen aan het werk zijn, die weer meer geld uit kunnen geven en zo de consumptie aanjagen.
   .
   Tenslotte nog een voorbeeld dichterbij huis dat niet alle corruptie per definitie slechte corruptie is kun je in Roermond vinden, in de persoon van dhr. van Rey (voormalig lokaal VVD politicus).
   Hij wordt beschuldigd van (kleine / middelgrote) corruptie en daar zal vast een kern van waarheid in zitten. Echter heeft de man onder de streep meer goed dan kwaad gedaan voor zijn regio en het bijzondere is dat een groot deel van de Roermonders dit ook zo ziet en beloont. Juist zijn ‘corruptie’ heeft hem slagvaardig goede dingen kunnen laten doen, daar waar hij anders in het Hollandse poldermoeras zou zijn blijven steken.

   • Toen ik in 2004 mijn eerste Turkse auto kocht, was er een probleempje: het kenteken moest op naam worden gezet. Maar dat kon wel een maand duren, want bij de politie in Izmir hadden ze het heel druk.
    ‘Wat nu?’ vroeg ik mij wanhopig af – want zeker als buitenlander had ik niet het lef om zonder kentekenbewijs de strenge wegcontroles te trotseren. ‘Maar dat is toch gemakkelijk te regelen?’ werd er tegen mij gezegd – ik moest er alleen een beetje geld voor over hebben. En zo kwam ik in een straatje terecht met allemaal kleine kantoortjes die de ruhsat snel en efficiënt konden regelen. Een maand wachten? Welnee, na vijf dagen ontving ik mijn kentekenbewijs. Kostte me omgerekend 30 euro, exclusief een kleinigheid van 10 euro voor de politie. Hoezo, 10 euro voor de politie? Dat is toch corruptie? ‘Ja, bij jullie heet zoiets corruptie, maar hier is rüsvetci normaal. Jij wil toch snel je kentekenbewijs hebben? Nou, dan moet je er voor zorgen dat je aanvraag boven op de stapel terecht komt. Ja, dat kost je een paar tientjes. Maar voor niets gaat de zon op, ook bij de politie!’

    Je hebt dus gelijk Stratenmaker. Sorry, maar het is die typisch Nederlandse mentaliteit die mij dwars zit. Ik moet – om jouw woorden te gebruiken – beter kijken naar het resultaat onder streep. Kees heeft immers zijn kentekenbewijs en het vriendje van de ‘slagvaardige’ Jos van Rey heeft zijn bouwvergunning. Alles is beter dan het Hollandse poldermoeras. Dankzij jouw uitleg begrijp ik nu ook waarom jij niets moet hebben van die zeikerds die Erdogan en zijn entourage op corruptie en zakkenvullerij willen aanpakken. Je hebt gelijk, dat soort lui verdient ontslag of erger.

    Bedankt Stratenmaker, je hebt mij helemaal overtuigd. Na 22 jaar Turkije wordt het hoog tijd dat ik eens probeer om wat Turkser denken.

    • Beste Kees,
     .
     Goed voorbeeld van je kentekenbewijs.
     Je kunt je afvragen of dit nu echte corruptie is en of dit soort dingen nu ook als zodanig worden aangemerkt in het bovengenoemde onderzoek. In dat geval zal Nederland ook best hoog scoren, alhoewel het in Nederland gewoon gelegaliseerd is.
     Bijvoorbeeld, vergelijkbaar met jouw kentekenbewijs, kost een nieuw rijbewijs in Nederland €42,00. Daar moet je 5 werkdagen op wachten.
     Je kunt je rijbewijs ook binnen 2 dagen in je handen hebben (lees: bovenop de stapel belanden) als je het dubbele aan legesgeld betaald.
     Dus niet ineens achteraf straatje, maar gewoon bij de kas van de gemeente.
     Ik noem dit legale corruptie. En toch is iedereen hier blij mee dat dit kan, want je zal toch ergens dringend een id-bewijs nodig hebben om iets te regelen.
     En daarom is ook dit positieve corruptie.
     .
     Je kunt het ook nog anders benaderen:
     Het standaardtarief voor een rijbewijs in €84,00, maar mensen die de tijd hebben en geduld hebben krijgen 50 procent korting.
     Het komt op hetzelfde neer, alleen heet het ineens anders en hoeft dit fenomeen ineens niet meer te worden meegeteld in het lijstje van corruptie perceptie.

     • Tja, wanneer jij geen wezenlijk onderscheid ziet tussen het vullen van de gemeente- of staatskas en het vullen van privé-portemonnees – dan zijn we denk ik uitgepraat.

     • @ Kees,
      .
      Ik zie wel verschil tussen de ontvanger van het geld.
      Maar dat is bij corruptie naar mijn mening niet het belangrijkste. Ik bekijk het meer vanuit het oogpunt van de betaler van de steekpenning. Zolang het diegene meer oplevert dan kost, en bijkans ook de samenleving er beter van word of in ieder geval geen schade wordt berokkend, dan is het naar mijn bescheiden mening geoorloofd.
      .
      Wel wil ik gezegd hebben dat het mooiste natuurlijk zou zijn als je een samenleving zou hebben waar helemaal geen corruptie in voorkomt, maar dan wel met als voorwaarde dat iedereen in zo’n samenleving zich optimaal inspant voor de belangen van een ander en men niet zaken expres loopt te traineren.
      Maar ja, bestaat zo’n samenleving? Is het werkelijk mogelijk om ambtenaren over te laten werken voor de publieke zaak?
      .
      En zolang Utopia niet bestaat, blijft corruptie bestaan.

  • Dat zegt hij toch niet, waarom verdraai je zijn woorden? Dit is nou precies waar Oliver-tjes,Hermann-tjes – Peter-tjes en Kees-jes goed in zijn!

   • @ Maho
    .
    Wat zegt Stratenmaker niet en welke woorden verdraai ik? Sprekend over de wijdverbreide corruptie in Turkije complimenteer ik hem juist met zijn genuanceerde uitspraken daarover. Dankzij hem heb ik nu véél meer begrip voor het handelen van de familie Erdogan en Jos van Reij. Tenslotte wens ik mezelf toe dat ik eindelijk wat Turkser ga denken.
    .
    Allahallah, is het wéér niet goed!

    • Mijn fout,ik had wat duidelijker moeten zijn omdat de stuctuur van dit website verwarrend is. Mijn reactie was gericht op jouw reactie op SenSen, niet op die van Stratenmaker.

     Overigens vindt ik deze reactie wel leuk. 😉

 2. Boeiend zeg…ik had het niet anders verwacht van een ” internationale ” organisatie. Als je goed kijkt naar de data/ranglijst op de wereldkaart zie je duidelijk waar de lijst vandaan komt…
  —–> De slager keurt zijn eigen vlees!

 3. Het goede nieuws is dat het Turkse parlement in februari jl. een wet heeft aangenomen die de financiering van terrorisme tegengaat. Daardoor is Turkije verdwenen van de ‘grijze lijst’ van de Financial Action Task Force (FATF). Eerder dreigde Turkije nog op de ‘zwarte lijst’ van de FATF terecht te komen, waar landen als Iran en Noord-Korea op staan. Maar daar is nu geen sprake meer van. Overigens kondigde minister van Financiën Simsek onlangs een onderzoek aan naar drie niet nader door hem genoemde banken, omdat deze weigeren samen te werken met Het bestuur voor financiële criminaliteit (MASAK). Financiële criminaliteit is uiteraard niet hetzelfde als corruptie, maar de twee gebieden kunnen elkaar overlappen.

  • Vreemd dat landen die terreurorganisatie PKK bewapenen en financieren niet op deze lijsten voorkomen..rot op met die oneerlijke lijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here