Paus Franciscus drie dagen in Turkije

11
13

pauzePaus Franciscus van de Rooms-katholieke Kerk is in Turkije voor een driedaags bezoek. Gisteren sprak hij met president Erdogan. De twee riepen op tot meer wederzijds begrip tussen moslims en christenen. Ook spraken ze hun zorgen uit over de opkomst van IS.

De paus bezocht vanochtend de Blauwe Moskee in Istanbul. Na een rondleiding door de moskee ging de geboren Argentijn samen met de mufti van Istanbul in gebed(FOTO). Franciscus bezocht vandaag ook de Hagia Sophia. De Hagia Sophia is een voormalige kathedraal die tijdens het Ottomaanse Rijk een moskee werd. Tegenwoordig is het een museum.

Later op de dag woonde de paus een mis bij in de grootste kathedraal van Istanbul.

11 REACTIES

 1. Geweldige actie van de Paus om de uitnodiging van Erdogan in het witte paleis AK Saray te accepteren. Het viel vies tegen voor de wanhopige Capulcular die meerdere belangrijke leiders gevraagd hadden om uitnodigingen in het witte paleis AK Saray te weigeren.Vandaag werd ook President Vladimir Putin in het indrukwekkende Paleis verwelkomd door President Recep Tayyip Erdogan.

  • Het is je kennelijk ontgaan dat Franciscus niet in het ‘Kacaksaray’ heeft overnacht. In plaats daarvan sliep hij in de ambassade van het Vaticaan te Ankara.

   • Het belangrijkste hierbij is dat hij het Paleis heeft betreden, de rest doet er niet toe, het is een gebaar tot acceptatie van het Paleis.

    Het Paleis is in alle opzichten volledig legaal.
    Alle wettelijk benodigde documenten zijn onlangs ter inzage gepubliceerd via de media.
    Wanhopige Capulcular proberen steeds roet in het eten te gooien. Aangezien je op het zelfde niveau denkt,leeft en reageert behoor je ook tot Capulcu.

    Trouwens wanneer ga je over ‘ oduncu CHP in Yalova’ (houthakker CHP) schrijven?

   • Dat was vanaf het begin af aan al de bedoeling Peter, dus dat is niemand ontgaan.
    Het gaat erom dat de formele ontvangstplechtigheden in het Paleis hebben plaatsgevonden, daar waar het voor bedoeld is.
    .
    Hoe dan ook een nederlaag voor de linkse bomenknuffelende Capulcular.
    .
    En hoe mooi was het dat president Putin daar werd ontvangen, vond je niet Maho?
    Daar mag je toch oprecht trots op zijn, dat de leider van zo’n belangrijk land niet in een hutje op de hei hoeft te worden ontvangen, maar in een residentie zoals het grote landen als Turkije en Rusland waardig is!
    .
    Zo’n omgeving nodigt uit tot grootse gebaren en projecten. In die zin kun je stellen dat het Paleis nu al heeft gerendeerd, gezien de goede en vruchtbare gesprekken tussen de 2 leiders, waarbij grote contracten en overeenkomsten zijn gesloten, zoals de omgelegde South Stream Gaspijpleiding.
    Dat project ziet Bulgarije (/EU) toch maar mooi aan zijn neus voorbij gaan, en het gaat Turkije jaarlijks 400 miljoen euro opleveren aan doorvoervergoeding en tot wel 15% korting op Russisch aardgas voor de Turkse (allemaal!, niet alleen AK Partij aanhangers!) burgers.
    Mij dunkt dat dat een opsteker is.
    .
    En met de doorvoervergoeding van slechts 1 jaar is heel het AK Paleis betaald.
    Denk daar maar eens over na Peter!
    Snap je het nu?
    Zó doe je zaken, sloeber!
    .
    Wat kan ons het nou helemaal schelen dat de Paus in zijn eigen ambassade slaapt. Het zal de Turken worst zijn. Wat komt hij nu helemaal doen eigenlijk? Geen contract in zijn achterzak, behalve 1 met (jouw) God die niks oplevert, en vrede in de regio komt ook nog niet 1 centimeter dichterbij omdat hij in Ankara langs is geweest.
    .
    Geen misverstand: Ik respecteer deze paus wel degelijk.

    • Je zal nu vast wel weer los gaan dat Putin niet deugt, homofoob is en wat al niet meer aan bladibladibla.
     Links geleuter.
     Trek je vooral terug achter je linkse pauper mensenrechten crap, o grote Wereldverbeteraar.
     Dan gaan wij rechtse religierakkers nog even van het succes genieten…

    • Ik vond de ontvangst van Putin in ONZE paleis geweldig.. ik ben er net als jij zeer trots op!

     De bestaande paleizen zoals Topkapi en Dolmabahce vertegenwoordigen het oude Turkije. Het Oude Turkije werd vooral bestuurd door Junta militairen gesteund door de seculiere partijen.Ook vertegenwoordigd het de barre economische tijden, achteruitgang en een zwak land.

     AK Saray straalt het nieuwe,sterke en het verbeterde Turkije uit. Het is niet meer als normaal dat Turkije vanuit deze Paleis bestuurd zal worden.
     In dit Paleis zullen de belangrijkste overeenkomsten gesloten worden.
     Het nieuwe tijdperk wordt mede door dit indrukwekkende gebouw verwelkomt. Ook is het een mooie erfenis voor onze toekomstige generaties.

     Dat het paleis groot is en veel geld heeft gekost gaat buiten Turkije niemand iets aan. Kosten van de restoratie van het koninklijke hut in Engeland kost meer als het hele bouw van het AK Saray. Hoor je iemand hierover zeiken???

     Hoe dan ook, het zal geaccepteerd worden…zo niet jammer dan voor jou..leer er maar mee leven!!

     • Eerlijk gezegd denk ik dat jij er nooit meet één poot in komt. En dat is niet erg hoor. Hoe is het mogelijk dat onbelangrijke pikkies zo achter uit hun strotje gaan. Ga eens goed voor jezelf zorgen man. Putin en Erdogan zijn alleen met zichzelf bezig. Dat geldt overigens voor alle politieke figuren in de wereld. Het lijkt me beter om eens naar de ander dichtbij te kijken en daar positieve aandacht aan te geven.

     • Ik hoef er ook niet in te komen. Als de mensen die er toe doen er maar binnen komen, dan profiteren wij daar automatisch van. Ik refereer naar de 6 tot 15 procent korting op Russisch gas bijvoorbeeld.
      Nou jij weer, Sam de Pauper…

 2. @Sam, het verschil tussen het witte paleis en het koninklijke paleizen is dat het witte paleis eigendom van het volk is en het vertegenwoordigd Turkije en haar volk. De koninklijke paleizen waar dan ook zijn eigendom van het koninklijke familie. Los hiervan vindt ik koninklijke gedoe niet meer van deze tijd en heeft geen enkele toegevoegde waarde. De hedendaagse koninklijke familie bezit een grof vermogen die ze niet verdienen. Ze zijn al bevoordeeld bij hetgeboorte..
  lekker is dat. Het is een middeleuws overblijfsel dat volkomen ondemocratisch is..afschaffen en plaats maken voor een Presidentieel systeem..daarna net als de gewone burger werken voor de centjes!

  • Resultaat van een president is een hogere bijdrage van de burger aan het staatshoofd. Apropos wat Putin betreft is het feit dat de roebel inmiddels 40% in waarde is gedaald en er toch ergens geld moet komen. Mazzel! En mahootje echt hoor… 1100 kamers!? Lachen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here