Het ‘Atomaanse’ Rijk [COLUMN]

28
19

atoomwapens[Door Peter Edel/Istanbul] – Op 22 september jl. verscheen in Die Welt een artikel waarin de voormalige topmedewerker van het Duitse ministerie van Defensie Hans Rühle schreef dat Turkije plannen heeft tot het maken van kernwapens.

Voor wie mijn artikel De Turkse Atoomdroom las zal het stuk van Rühle weinig nieuws hebben opgeleverd. Ik schreef weliswaar niet over de door hem gelegde link met Pakistan, maar daar was eerder al veel over bekend. Waar ik nog het meest van opkeek was dat westerse inlichtingendiensten volgens Rühle op de hoogte zijn van de nucleaire defensieambities in Turkije.

Voor Rühle lijkt dat laatste een uitgemaakte zaak. Turkse voornemens om plutonium te produceren sterken hem in die overtuiging. Daar heeft hij een punt. Alleen, Turkije ondertekende het non-proliferatieverdrag en zal daar door de Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) aan gehouden worden.

Wat het non-proliferatieverdrag niet verbiedt is pronken met technologie die geassocieerd wordt met kernwapens, zoals uraniumverrijking en plutoniumextractie. Zonder kernwapens wordt zo toch een boodschap afgegeven. Daar hield ik het in De Turkse Atoomdroom op en wat dat betreft heeft Rühle me niet van gedachten kunnen veranderen.

Status
Maar of Turkije op kernwapens uit is of alleen wil opscheppen met technologie, de vraag blijft waarom. Turkije bevindt zich al onder de atoomparaplu van de VS, met op de luchtmachtbasis Incirlik een voorraad Amerikaanse kernwapens van dezelfde B-61 categorie die in Volkel liggen opgeslagen. Uit puur defensieve overwegingen is het dus overbodig.

Het antwoord is waarschijnlijk tweeledig. De knop van de Amerikaanse kernwapens in Turkije bevindt zich in Washington en niet in Ankara, wat in nationalistisch opzicht kan steken. Daarnaast mag het prestigeaspect niet onderschat worden.

Nucleaire technologie geeft status, ook zonder kernarsenaal. Dat is belangrijk voor landen waarvan de leiders aan een minderwaardigheidscomplex, megalomanie, of een combinatie van beide lijden. De nucleaire status komt bovendien goed van pas om een algemene technologieachterstand te verbloemen.

Omdat aan ruimtevaart hetzelfde soort status wordt verbonden, valt op dat Turkije aan een lanceerinrichting werkt om satellieten in omloop te brengen. Overheidvertegenwoordigers beweren zelfs dat Turkije over tien jaar een volledig in eigen beheer geproduceerd ruimteschip kan lanceren. De twijfels onder specialisten over het Turkse ruimteprogramma doen er niet toe, als het maar indruk maakt.

Yildiz
De Turkse energieminister Taner Yildiz reageerde verontwaardigd over het artikel in Die Welt. Hij noemde het ‘een poging om de reputatie van Turkije te beschadigen.’ Yildiz zei dat Turkije ‘niet eens over een onderzoeksreactor beschikt.’ Dat hij er met een zielig gezicht aan toevoegde daar niet trots op te zijn, klonk zowaar overtuigd.

Toch is die Yildiz een jokkebrok, want zoals ik in De Turkse Atoomdroom schreef kreeg het nucleaire onderzoekscentrum in Istanbuls stadsdeel Kücükcekmece al meer dan vijftig jaar geleden een onderzoeksreactor. Het onderzoekscentrum vermeldt dat nota bene op haar eigen website.

Plutonium
Waarom Turkije plutonium wil produceren zei Yildiz niet. Argwaan zoals bij Rühle, wordt zo niet ontzenuwd. Yildiz had een prima smoes gehad door iets te zeggen over het eventuele hergebruik van plutonium als brandstof voor kernenergie, maar zelfs dat niet.

Dat plutonium komt er in ieder geval vanzelf nadat de geplande kernenergiecentrales kritisch zijn geworden. Een Russische vuilnisman zal het afval ophalen van de nucleaire waterkoker in Mersin, maar de Japanners gaan die service in Sinop niet leveren. Dus blijft die troep in Turkije. Waar het opgeslagen wordt weet nog niemand, wel dat Erdogans lakeien er plannen mee hebben.

Kernfusie
Het is de vraag hoe er over tien jaar, wanneer in Turkije meerdere kernenergiecentrales staan, over kernenergie wordt gedacht. Heel anders dan nu, meent Lockheed Martin. Die Amerikaanse vliegtuigproducent verklaarde eerder deze maand dat rendabele kernfusie over tien jaar mogelijk moet zijn.

Er werd sceptisch gereageerd. Begrijpelijk, want eerdere voorspellingen over kernfusie liepen op een fiasco uit. Maar zou Lockheed Martin haar geloofwaardigheid en reputatie riskeren met een loze belofte?

Thorium
Verder wordt onderzoek gedaan naar kernenergie met thorium als brandstof in plaats van uranium. De thoriumlobby is daar euforisch over, en niet alleen omdat thorium ruimer voorhanden is dan uranium.

Ongelukken als in Tsjernobyl en Fukushima zouden met thorium uitgesloten zijn. Daarnaast genereert een thoriumcentrale minder afval, dat bovendien korter radioactief blijft dan dat van een uraniumcentrale. Een verschil tussen honderden en duizenden jaren.

Sceptici relativeren de voordelen van thorium, maar dat weerhoudt verschillende landen niet van onderzoek. China, waar voor 2015 al naar een prototype voor een thoriumcentrale wordt gestreefd, loopt voorop.

Turkse bodem
Het is niet mijn bedoeling hier een discussie aan te slingeren over de voor- en nadelen van thorium. Liever helemaal geen kernenergie. Maar als het dan echt moet, dan bij voorkeur zonder risico’s als een meltdown. Die mogelijkheid maakt onderzoek naar thorium als brandstof de moeite waard, lijkt me.

Koel beschouwd zijn er meerdere redenen waarom Turkije belang heeft om daarbij aan te sluiten. Zoals het risico van een uraniumcentrale in een gebied waar de aarde nog wel eens wil beven. Echter, ook omdat er in de Turkse bodem veel thorium zit. De VS en Australië hebben veel van dat spul in huis, maar Turkije doet heel aardig mee en staat in de top vijf. Het wordt nog niet gewonnen, maar het is er wel degelijk.

Met andere woorden, de brandstof voor een thoriumcentrale kan in Turkije gratis en voor niets uit de grond gehaald worden. Het kost dan vervolgens nog wel wat lira’s om het voor gebruik geschikt te maken, maar verrijking van uranium is evenmin goedkoop.

Daarom verbaasde het me dat ik niets kon vinden over onderzoek door Turkse onderzoekscentra naar thorium als brandstof voor kernenergie. Goede vraag waarom dat niet gebeurt. Ik stuurde er nog een bericht over naar het eerder genoemde nucleaire onderzoekscentrum in Istanbul, maar antwoord ho maar.

VS
O ja, ik vergat nog iets. Het is niet onmogelijk om het afval van een thoriumcentrale voor een atoombom te gebruiken. In de VS is ermee geëxperimenteerd, maar het resultaat viel tegen. Bovendien moest er plutonium aan te pas komen om er een paddenstoel mee te genereren. De Amerikanen vonden het kennelijk geen succes, want ze gingen er niet mee door.

Kortom, de echte liefhebber van kernwapentuig doet het waarschijnlijk toch liever met afval van een uraniumcentrale. Dat maakt thorium een stukje minder spannend voor landen die te koop willen lopen met voor kernwapens bruikbare technologie.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

28 REACTIES

 1. Ik zal de omslachtige vertelwijze van Peter even vertalen in wat hij eigenlijk echt wil zeggen:
  .
  1: De Turkse leiders zijn in en in slecht en willen een atoombom bouwen om op hun buren te gooien.
  .
  2: Dit wist ik allang, en die Rühle heeft mijn column gelezen en papegaait mij na. Mij komt alle eer toe.
  .
  3: De AKP-regeringsleden liegen en bedriegen aan een stuk door. Ze spreken nooit de waarheid en hebben altijd een verborgen agenda.
  .
  4: Het feit dat Turkije met beproefde uraniumcentrales wil werken in plaats van thoriumcentrales (waarvan er nog geen 1 op de wereld bestaat) is KEIHARD BEWIJS dat Turkije een atoombom wil bouwen.
  .
  5: Turkije heeft helemaal geen atoomcentrales nodig voor haar energievoorziening. Het is een dekmantel om bommen te maken, die de regering op Izmir wil gooien omdat er teveel Capulcu wonen in die stad.
  .
  6: Ik weet alles beter, dus niet met mij hierover discussiëren. En al helemaal niet over thorium en kernenergie. Ik heb gewoon gelijk. Het bewijs hiervoor is dat ik een email heb geschreven naar het nucleaire onderzoeksinstituut in Istanbul. Ik kreeg geen antwoord, dus hebben ze wat te verbergen, dus nogmaals: ik heb gelijk (zoals altijd).

  • Stratenmaker moet ten einde raad zijn als hij mij woorden in de mond gaat leggen waarvan iedere lezer na kan gaan dat ik ze niet geschreven heb. Hij is de laatste tijd steeds wanhopiger geworden, maar nu begint het zorgwekkende vormen met hem aan te nemen. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom hij zijn identiteit zo zorgvuldig beschermt. Ik zou mijn naam ook niet prijsgeven als ik voor aap stond zoals hij hier doet.

    • Oei die Stratenmaker… wat een zwakke reactie van dit ventje.. Je gelijk krijgen doe je met juiste lees ” onderbouwde argumenten ” 🙂

     • Kijk, en dat ben ik nou eens helemaal met je eens. Je gelijk krijg je door juiste, korte en bondige informatie en feiten te leveren.
      En niet – zoals Peter placht te doen – met verdachtmakingen, vergezochte en omslachtige onderbouwingen, met een pincet uit de brij van informatie getrokken partjes van informatie die Peter toevallig nét goed uitkomen en indirect bewijs.
      .
      Heb je er wel eens op gelet hoeveel zinnen in de columns van peter met een vraagteken eindigen? Daar vraagt hij zichzelf iets af en in de zinnen daarvoor heeft hij allerlei indirect suggestief materiaal aangedragen dat de lezer voldoende voer moet geven om zijn daarop volgende vraag op de door hem gewenste manier te beantwoorden.
      En lezers als jij vinden zichzelf dan nog eens heel slim ook, als ze mét Peter, zogenaamd op eigen kracht tot de zelfde conclusie als Peter komen.
      Bizar dat een slimme jongen als jij je mee laat slepen in Peter’s manipulatieve steekspel.
      .
      En dan vind je het nog gek, dat ik slechts een korte reactie geef op Peter’s inhoudsloze persoonlijk aanval op mijn nickname.
      Dacht je echt dat ik mij ging verlagen tot Peter’s niveau en mij hier in een ordinaire op de persoon gerichte scheldpartij met hem zou verwikkelen? Niet toch?

   • Goed verwoord Stratenmaker! Petertjes columns zijn altijd gebaseerd op bewust verkregen onjuiste informatie en steeds veranderd elk onderwerp in een aanval op AK-partij. Er moet een wonder plaatvinden voordat er uberhaupt eens iets positiefs van zijn pen afvloeit…maar goed dat zijn gewend.

    Het is echt triest dat er mensen zijn die hem nog gelijk geven ook. Deze mensen mankeren echt iets aan hun hoofd en dienen behandeld te worden voor zover het nog kan.

 2. Jij bent pas een professional Peter Edel. Ik vraag mij af waarom jij altijd pessimistich doet in jou schrijfwerk , je artikels wat betreft Turkije. Echt gewoon zomaar een vraag. Peter jij woont in Turkije. Nou vraag ik mij af, doet Turkije uberhaubt nog iets zinnigs/ positiefs in jou ogen?????? Ben reuze benieuwd. Wat ik ook heel graag zou willen lezen is het volgende. Schrijf een keer over waar Israel op dit moment mee bezig is dit ivm Palestina. en de Genocide wat gaande is. Gewoon. ik ben benieuwd wat je over die Israilis gaat schrijven. Ik daag je uit kom maar op. maar dan de realiteit van 66 onderdrukking wurging uitmoording. Ik wacht met smart en smacht, verlang naar je schrijfwerk.

 3. Ik heb het over de Israilis die dag ik dag uit Palestijnen vermoorden waaronder heel veel kinderen. Waarom wordt alles door de westerse media in de doofpot gestopt. en Wie is Mosad Elliat Wiens creatie is hij???? leuk huiswerk voor jiu peter.???

  • Beste SenSen, In de eerste plaats heet deze website Turksnieuws en niet Israelnieuws. Dus om hier over Israel te schrijven lijkt me wat lastig. Verder heb ik in het verleden erg veel over de Israelische Apartheidspolitiek geschreven. Veel artikelen en ook twee boeken. Toen werd me verweten dat ik nooit iets positiefs over Israel te melden had… Heb je overigens mijn artikel ‘Waarom ik van Turkije hou’ gelezen?

   • Aangezien je niets positiefs te melden over hebt over Turkije…wordt het dus tijd dat je verhuist naar een ander land waar je opnieuw kunt beginnen met het verspreiden van je onzin door je voor te doen als een kenner.

    • Ondertussen heb ik in al deze reacties nog geen zinnige opmerking gelezen over het artikel dat er boven staat. Zelfs geen poging om er maar een letter van te ontkrachten. Het is zo gemakkelijk om alleen maar ‘onzin’ te schrijven.

     • Wat is zinnig naar jouw idee? Het toegeven dat je gelijk hebt en dat Turkije kernwapens aan het maken is in opdracht van President Erdogan. Je hebt geen enkel bewijs dat het zo is…je zou je meer moeten richten op landen die het daadwerkelijk in huis hebben en jarenlang met beproevingen het milieu naar de kloten hebben geholpen met radioactieve rotzooi! Dan wil ik het nog niet hebben over de genocide op de Japanners. Maak je eerts maar eens druk om het vernietigen van kernwapens zodat je zelf wat zinnigs te vertellen hebt. Je begint je column al onzinnig door het titel ‘ het atomaanse rijk’ te geven.

  • Ik mis de commentaren richting I.S. beste SenSen. Over Israel is reeds meerdere malen gezegd dat die ontzettend fout bezig zijn. De kolonisten hebben niet te zoeken in het gebied van de Palestijnen.

   Maar de duizenden die door de beesten van I.S. worden afgeslacht krijgen hier geen aandacht!
   Dat is pas doofpotwerk!!!
   Het buurland!!
   Dat gemekker over de Mossad is ook niet nodig want de schrijver van voorgaande kritische stukken heeft dit reeds meerdere malen ontkracht dus… terug naar NU beste!!!! Verwar kritisch niet met negatief!!!!
   Nu zijn er mensen die onze hulp hard nodig hebben en daar even op focussen misschien?!

   • Het is geen I.S.Nieuws – site beste Sam. Als je hulp wilt bieden dan kan je dat door je vrijwillig aan te sluiten bij de peshmerga’s. Het is niet strafbaar vanuit Nederland dus niemand houd jou tegen…niet steeds janken hierover!

     • Tegen I.S. wordt actie ondernomen door de internationale gemeenschap. Israël gaat zoals gewoonlijk zonder enige hinder vrolijk verder met zijn verkeerde beleid en maakt vele levens kapot en zorgt voor frustratie.
      Daar mag toch wel iets van gezegd worden vriend. Je komt over alsof je Israëli’s verdedigt en hun misdaden stiekem toch goedkeurt…beide kwestie horen aandacht te krijgen niet alleen de I.S. toestand!

 4. @ Maho. Als je nu eerst eens begint met mijn artikel goed te lezen. Dan Zul je merken dat ik, in tegenstelling tot Hans Rühle, dus juist meen dat Turkije geen kernwapens aan het maken is. Dat er veel voorwaarden aanwezig zijn om dat wel te doen, verandert daar voor mij niets aan. Goed lezen is een kunst.

  • Ik heb het goed gelezen Peter, je gebruikt de woorden van Rühle en voegt hieraan rijmende tekst toe.Je bent erg voorzichtig met je tekst maar stiekem schets je een beeld alsof Turkije plannen heeft om kernwapens te maken en uiteindelijk deze plannen zal uitvoeren.Je verheerlijkt in principe de woorden van Rühle en wil de indruk wekken alsof jij anders denkt (wolf in schaapskleren).
   Ik heb nergens kunnen lezen dat jij anders denkt dan Rühle. Als jij anders zou denken dan vraag ik me af wat het nut is om deze tekst met anderen te delen.
   Waarom zou je schrijven dat Turkije (bijna) alles bezit om kernwapens te maken?
   Waarom is de titel van je column ‘ Het Atomaanse Rijk’? Een verdediging ten op zichte van Turkije zie ik echter niet…wat ik wel zie is steeds een aanval op de huidige regering.Vertel maar eens wat de uiteindelijke doel van deze informatie volgens jou is.

   • Stond er deze zin niet in het artikel:

    ‘Zonder kernwapens wordt zo toch een boodschap afgegeven. Daar hield ik het in De Turkse Atoomdroom op en wat dat betreft heeft Rühle me niet van gedachten kunnen veranderen.’

    Maar zeg eens Maho, waarom wil de AKP volgens jou plutonium te produceren’. Volgens Rühle om kernwapens te produceren, volgens mij om de show te maken. En volgens jou?

    • Om energie op te wekken!
     Simpel he?
     .
     If it looks like a duck and quacks like a duck, than it is most propably a duck!
     .
     Maar nee, Peter weet het in zijn columns van 16 pagina’s wel zó te draaien en te suggereren dat het uiteindelijk volgens hem een flamingo wordt.
     En dan in het commentaar nog durven te beweren dat hij het toch echt een eend had genoemd.
     Tuurlijk Peter, tuurlijk…

     • Goed Stratenmaker. Zoals ik al schreef heeft niemand het over specifieke kerncentrales gehad die op plutonium draaien. Die zijn sowieso zeer uitzonderlijk. als jij over informatie beschikt waaruit blijkt dat de brandstof voor een van die centrales uit plutonium bestaat wijs ons daar dan alsjeblieft even op. En niet zeggen dat het voor toekomstige reactors is, want daar is nog niets over bekend.

 5. Peter,
  Volgens mij zou ieder land wel willen beschikken over een atoombom om zich te beschermen tegen de landen die al een atoombom in bezit hebben. Geen verkeerde gedachte op zich. Want wie kan garanderen dat landen in bezit van deze rommel nooit een ’ten onrechte’ of een ‘foute beslissing’ kunnen nemen om het te gebruiken? Wie kan garanderen dat in die landen nooit een schurk aan de macht kan komen die er uiteindelijk gebruik van gaat maken? Als je het op deze wijze benaderd is een atoombom in bezit hebben nog niet eens een verkeerd idee. De landen die reeds al in bezit zijn van kernwapens vernietigen het ook niet en behouden het als een bescherming want het verminderd de kans dat je aangevallen wordt door een andere kernmacht.

  Maar goed, of Turkije plutonium wil produceren weet ik niet het zijn maar geruchten en van geruchten neem ik geen genoegen,zouden ze dat wel willen dan kan dat vele redenen kunnen hebben onder andere onderzoek in de vorm van bescherming, gevolgen van schade beperken,gebruik als brandstof noem het maar op. Het hoeft niet altijd gebruikt te worden voor wapens maar de mogelijk bestaat wel. Het produceren van plutonium zal niet meevallen voor Turkije en zal vele tientallen jaren in beslag nemen als ze ooit zo ver kunnen komen. Mede door de waakhonden is het vooralsnog zeer onwaarschijnlijk dat Turkije een kernwapen zal kunnen bouwen. Dus het hele ophef hierover slaat nergens op. Het is een poging tot zwartmakerij van de huidige regering.Erdogan wordt niet toegejuicht door het westen en dient af te treden hiertoe worden allerlei onzinnige beschuldigingen en manieren geraadpleegd. Dit is er een van.

  Als je kijkt naar de regeer periode van Ahmadinejad was Iran steeds de schurkenstaat die bezig was met het ontwikkelen van kernwapens. Hij was niet geliefd door vele landen door zijn bedreigingen en bluf-gedrag aan het adres van Israël.Nu hij is afgetreden hoor je over de kernwapenprogramma van Iran maar amper iets…het is blijkbaar niet meer interessant. Volgens mij hadden ze in Iran niet eens voldoende kennis om kernwapens te produceren. Dat hadden ze allang door maar het was wel effectieve voorbereiding om Iran eventueel in ongewenste situatie rechtvaardig (lijkend) aan te kunnen vallen. Zo gaat dat eenmaal…

  Ik ben geen voorstander van kernwapens mits er geen enkel land in bezit blijft van kernwapens!

  Dit is wat ik er van vindt…nu zou ik graag een antwoord willen op hetgeen wat ik in mijn vorige reactie stelde…stel me niet teleur en geef een antwoord op mijn vraag.

  • Om te beginnen denk ik niet dat Turkije kernwapens zal gaan produceren. Dat heb ik zoals ik in mijn vorige reactie aangaf ook nooit beweerd. Zoals ik al in het artikel schreef heeft Turkije het non-proliferatieverdrag ondertekend. Mocht het dat verdrag overtreden dan zal dit dit tot verregaande problemen met het buitenland leiden. Die zouden het land vervolgens zo sterk isoleren dat het tot zware economische gevolgen zou leiden als gevolg van bijvoorbeeld een handelsboycot. Dat wil niemand. Ik in ieder geval niet.

   Blijft de vraag waarom Turkije zelf plutonium wil produceren. Dat zijn geen geruchten, want het blijkt uit de overeenkomst die Turkije met Japan heeft gesloten. Wat ik nu schrijf is even onder voorbehoud, maar voor zover ik begrepen heb blijkt uit deze overeenkomst dat de hoeveelheid plutonium die geproduceerd gaat worden te weinig is om het voor een specifieke plutonium reactor te gebruiken. Daar zijn er niet veel van en er wordt ook nergens over gesproken dat dergelijke reactors gepland zijn. De hoeveelheid (er wordt gesproken over twee kilo, maar nogmaals dat is onder voorbehoud) is genoeg voor een plutoniumbom, maar ook niet meer dan een of twee, wat niet veel is. De enige andere mogelijkheid die overblijft is dat Turkije plutonium wil produceren omdat het bij de wereldmachten wil horen. Die doen dat immers ook. Kwestie van prestige dus. Het andere geldt voor andere projecten, zoals een lanceerplatform voor raketten of de ontwikkeling van middenlange afstand raketten, maar dat schreef ik dus al.

   Het behoeft welllicht geen betoog dat ik een tegenstander ben van kernwapens. Voor welk land dan ook. Ook voor de buurlanden van landen die al kernwapens hebben. Israël is wat mij betreft de grote schuldige als er een kernwapenrace in het Midden Oosten zou ontstaan. Laat dat duidelijk zijn. Wanneer andere landen daarin mee zouden gaan, onstaat echter een nog veel gevaarlijker situatie. Wat ik bedoel is dat als Turkije de indruk begint te wekken dat het in staat is kernwapens te maken, dat dan het hek van de dam is. Je meoet weten dat er in Saoedi Arabië en Egypte ook in die richting wordt gedacht. Mijn doel van dit artikel was dan ook de lezer te informeren van een potentieel gevaar. Dat ik voor de titel het Atomaanse Rijk koos, komt omdat Turkije hoe dan ook via kernenergie in de atoombusiness stapt.

   • Zoals je zelf al aangeeft is de hoeveelheid plutonium die men wil produceren gering. Je kan er feitelijk niets mee, ook geen reactor mee laten draaien.
    Fijn dat we het hierover eens zijn.
    .
    Het blijft me dwars zitten dat je met je columns steeds een suggestieve ondertoon blijft voeren, en daarbij steevast de AKP-regering verantwoordelijk houd voor alles wat slecht is, en de seculiere krachten als de goedheid zelve aftekent.
    Als de AKP bij de volgende verkiezingen weggestemd zou worden en er een seculiere regering zou plaats nemen, dan gaat het atoomprogramma zoals het nu is opgezet gewoon verder. Het is geen AKP-ding. Turkije heeft gewoon energiebronnen nodig bij gebrek aan fossiele brandstoffen en schaliegas / -olie.
    En natuurlijk zal Turkije niet nalaten om en passant ook wat nucleaire kennis op te doen voor het geval dat in de toekomst nog eens nodig moest blijken te zijn.
    .
    Meer is het niet.
    Dus hou op met spijkers op laag water te zoeken.

  • “{Ik ben geen voorstander van kernwapens mits er geen enkel land in bezit blijft van kernwapens!”
   Huh…?? geen voorstander… mits?
   mist landen zonder??? Manman. Kom op zeg! Contradictie ultimum!!

 6. @Peter- zoals ik al verwachte geen antwoord. Door te zwijgen stem je toe met het volgende:

  Je gebruikt de woorden van Rühle en voegt hieraan rijmende tekst toe.Je bent erg voorzichtig met je tekst maar stiekem schets je een beeld alsof Turkije plannen heeft om kernwapens te maken en uiteindelijk deze plannen zal uitvoeren.Je verheerlijkt in principe de woorden van Rühle en wil de indruk wekken alsof jij anders denkt (wolf in schaapskleren).

  Zielig was je al, nu verander je daadwerkeliijk in een zielige eenzame blogger!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here