Viering Dag van de Turkse Republiek in nieuw paleis

18
14

aksaray
Vandaag wordt in Turkije de Dag van de Turkse Republiek gevierd. De Turken herdenken de oprichting/proclamatie van de Turkse republiek door Mustafa Kemal Atatürk, 91 jaar geleden. Atatürk stichtte in 1923 een republiek naar westers model onder de naam Republiek Turkije, nadat het Ottomaanse Rijk na een langdurige periode van verval was ingestort.

De jonge Turkse republiek werd op westerse leest geschoeid, waarbij naar Frans, Italiaans en Zwitsers voorbeeld opgestelde wetgeving de islamitische verving. Als religieus beschouwde kleding werd verboden en vervangen door westerse kledij. Traditionele muziek moest plaats maken voor Europese klassieke muziek en toepassing van westerse technologie werd aangemoedigd, evenals emancipatie van de vrouw.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan organiseert in verband met deze dag een receptie en een eerbetoon aan de grondlegger van Turkije bij zijn splinternieuw presidentieel paleis. Het Witte Paleis, Ak Saray in het Turks, is gebouwd op 300.000 vierkante meter grond. Het zou daarmee het grootste paleis presidentiële paleis ter wereld zijn. Erdogan verhuist binnenkort naar zijn gigantisch, presidentieel complex in Ankara, dat volgens sommige berichten beschikt over meer dan duizend kamers en naar schatting zo’n 444 miljoen dollar heeft gekost.

UPDATE:
President Erdogan besloot af te zien van de receptie ’s avonds in het paleis. Hij zei dat het niet gepast zou zijn de receptie te houden, terwijl mijnwerkers vastzitten in een mijn in het zuiden van het land.

18 REACTIES

 1. Door vet gedrukte letters de nadruk op ‘zijn paleis’ te leggen bevalt mij niet.
  Het paleis is een onderdeel van ” Nieuw Turkije ” en behoort na Erdogan voor alle toekomstige presidenten. Wel objectief blijven a.u.b.!

  • Maho – de tekst is vet gedrukt omdat er een link is gemaakt en dan wordt de tekst automatisch vet. Niet overal spoken zien….

   • Niet mee eens INFO!
    Dat snap ik ook wel, toch ben ik het er niet mee eens. Het woord ‘zijn’ hoort er niet aan gekoppeld te zijn. Dit geeft de lezer een verkeerde indruk alsof het paleis zijn eigendom is. De link zou dan ‘splinternieuw presidentieel paleis’ moeten zijn of ‘Het witte paleis – Ak Saray’. En de opmerking niet overal spoken zien slaat ook nergens op.. Mijn eerdere reactie welke verwijderd is heeft uiteindelijk voor de update gezord wat betreft de onvolledige informatie van deze artikel.Dus zie het als een bijdrage en niet steeds als een aanval.

 2. zo’n paleis straalt macht uit… en zo hoort het…. tot nu toe de Turkse leiders met westerse invloeden hebben sinds de val van ottomaanse rijk alleen maar in krotten staan werken… zielige vertoning…

 3. Er moet in Turkije een discussie komen over gekleurde journalistiek. Dat is het beste om zaken hier eens goed duidelijk te maken. Enerzijds hoor ik geluiden, dat de pers er ook al niet meer te vertrouwen is. De concerns achter de kranten hebben geldelijke belangen bij bepaalde berichtgeving. Anderzijds hoor ik geluiden, dat de persvrijheid hier ingeperkt wordt. Dat journalisten worden verhoord en zomaar vastgezet. Wat is nu de waarheid?

  • Het is beide waarheid. Eigenaars van kranten (en dan heb ik het uiteraard niet over de pro-regering kranten) zijn bang voor de belastingdienst bij een onwelgevallige berichtgeving. Journalisten zijn bang om een proces aan hun broek te krijgen. Een interessant punt is dat de Engelstalige media meer vrijheid krijgen. De stemmers van de AKP gaan daar immers veelal aan voorbij. Als gevolg verschuift de meer diepgravende journalistiek zich steeds meer naar de Engelstalige media.

   • Wat een feest! Een onderonsje in het Engels! Alsof het Turkse establishment de hele dag de Engelse media volgt. Daar schat je de gemiddelde Turk, evenals de gemiddelde geletterde Turk toch iets te hoog in, vriend Peter.
    Jij mag blij zijn als je in Hartje Ankara of Istanbul een Turk kunt vinden die er met pijn en moeite meer uit kan persen dan een schamele ‘What is your name?’
    En dan denk jij dat die mensen dagelijks de New York Times of Today’s Zaman door ploeteren?
    Dacht het niet. Die zitten ’s avonds gewoon naar domme series als Karadayi en Kara para ask te kijken.
    .
    Zie het maar als de beheersing van de Franse taal bij Nederlanders; na 6 jaar Frans onderwijs op het Atheneum komt er nog altijd na veel denkwerk niet meer uit dan ‘Comment ca va?’.
    Jij dacht toch niet dat dat type mensen ondanks hun educatie ’s avonds TV5 op hadden staan?
    .
    Wel leuk om te zien hoe blij jij wordt van een handjevol (doorgaans niet-Turkse) mensen om je heen die hun toevlucht voor het Turkse nieuws zoeken in de buitenlandse media.
    Daaruit kun je ongeveer wel afleiden hoever jijzelf van het dagelijkse Turkse leven en normale Turken afstaat.
    Jouw columns dienen dan ook met dit gegeven in het achterhoofd te worden gelezen.

    • En hier illustreert Stratenmaker de uitstekende kwaliteit van het Turkse onderwijs. Dat er zo weinig Turken zijn die Engels lezen is natuurlijk precies de reden waarom er op Engelstalige media meer vrijheid bestaat. En laat het in vredesnaam zo blijven. Dom zijn maakt immers gelukkig, zoals stratenmaker stelt.

     • Leuk geprobeerd om de boel te bagatelliseren Peter. Maar helaas, weer niet gelukt.
      De reden waarom er zo weinig mensen Engels spreken in Turkije komt vooral omdat de Turkse taal zo essentieel afwijkt van de Germaanse, Angelsaksische en Latijnse talen, waardoor het gewoon erg moeilijk is om zo’n taal te beheersen, zeker als je de taal in de praktijk niet erg vaak tegenkomt. Vandaar mijn vergelijking met een Nederlander die Frans moet spreken. Zijn immers qua taalgroep ook wezenlijk andere talen.
      .
      Hier illustreer jij dus vooral je eigen gebrek om een tekst goed te interpreteren. Of juist de kunde om je expres dom en onbegrijpend voor te doen. Kies zelf maar.

  • Op zich waar, maar de bouw van het paleis is wel onder zijn bestuur begonnen, zodat hij er als eerste zijn intrede in kon nemen.

   • Oh ja, en dát is natuurlijk wat jou dwars zit en wat je niet kunt hebben.
    En dus moet je zelfs bij een neutrale nieuwe schrijver als M.Buzink toch nog even deze irritante en overbodige noot erbij plaatsen om je gelijk te halen, nietwaar?
    Want natuurlijk, als jouw grote vriend Kilicdaroglu er als eerste in zou zijn ingetrokken, dan hadden we niets van jou gehoord uiteraard.
    .
    Dan had je andere vriend Ekmeleddin maar beter zijn best moeten doen bij de recente presidentsverkiezingen, dan had hij, en niet Erdogan er als eerste zijn intrede mogen doen.
    .
    Kan je trouwens nagaan, hoezeer de AKP en Erdogan niet voor zichzelf maar voor het land bezig zijn: Erdogan is het project van het paleis begonnen, terwijl het helemaal niet zeker was of hijzelf uberhaupt er wel ooit zou komen te wonen, onzelfzuchtig als Erdogan is.
    .
    Maar dat laatste ga jij nu natuurlijk weer weghonen, want Erdogan kan in jouw ogen alleen maar slechte en egoïstische dingen doen.
    Dit paleis is weer eens een bewijs van het tegendeel.
    Het is gebouwd voor het Turkse volk.

     • Hoi hoi… Peter komt binnenkort met een betoog over het Paleis. Maar hij moet natuurlijk eerst nog even een paar dagen in zijn strontput roeren om er met zijn pincet de juiste details uit te halen om zichzelf omhoog en Turkije omlaag te halen.
      Doe rustig aan vriend, ik ontkracht het toch wel weer.
      .
      Wel leuk dat Peter zich niet kan beheersen en we weer on speaking terms zijn.
      .
      Ik dacht dat jij niet meer zou reageren op mijn berichten? Hoe zit dat nou?

 4. @ Stratenmaker. Wat betreft de kennis van de Engelse taal op Turkse scholen. Ik las wat dat betreft onlangs over een onderzoek door TEPAV. Daaruit bleek dat scholieren in Ethiopië en Soedan op hetzelfde niveau zitten wat betreft Engels als Turkse scholieren.

  Alleen, in Ethiopië en Soedan kent men het Latijnse schrift niet, zoals Turkije dat wel (bijna) kent. Turkse scholieren hebben dus een voorsprong op scholieren in Ethiopië en Soedan en je zou verwachten dat ze wat betreft Engels beter scoren dan in Ethiopië en Soedan. Dat is dus niet het geval.

  Los van het alfabet: ik heb me nooit op de talen in Ethiopië en Soedan toegelegd, maar ik kan met niet voorstellen dat het verschil daarvan met Engels kleiner is dan dat tussen Turks en Engels.

  Stratenmaker, uit je obsessie met mij probeer je zelfs tegen te spreken wat je partijgenoot Simsek ondanks in WSJ stelde: dat een verbetering van het onderwijs essentieel is in Turkije. Ik noem dat een verregaande mate van nationalistische blindheid.

  • Hoor jij mij beweren dat de Turken erg goed Engels spreken dan?
   Wat jouw TEPAV onderzoekje heeft geconstateerd wist ik al jaren uit de praktijk.
   Typisch toch dat jij kennis vooral uit onderzoekjes van derden haalt, wat maar weer je afstand tot de Turkse maatschappij van alledag aantoont.
   .
   Inderdaad, de gemiddelde Turk spreekt slecht Engels. Maar het is weer typerend voor jou dat je dat gaat vergelijken met Ethiopië en Somalië om het Turkse volk weer eens extra belachelijk te maken of misschien juist het Somalische en Ethiopische volk omlaag te halen. Het zal jou ook niet veel kunnen schelen wíe er omlaag gehaald wordt, áls er maar iemand omlaag gehaald wordt, zodat jij slimmer lijkt te zijn.
   Maar je had net zo goed ‘Ethiopië’ en ‘Somalië’ door ‘Italië’ en ‘Spanje’ (en een nog veel langer rijtje EU landen trouwens) kunnen vervangen, ware het niet dat Turkije er dan minder belachelijk vanaf zou komen…
   .
   Verder had Simsek het niet bepaald over de stand van het Engelse onderwijs in het bijzonder, maar gewoon over het onderwijs in het algemeen.
   En dat een onderwijsminister zich werkelijk inzet voor de verbetering van het onderwijs is na decennia van afwezigheid op dat vlak door seculiere ministers in de vorige eeuw toch al een hele vooruitgang.
   .
   Misschien mag jij zelfs wel naar school in Turkije om je algemene kennis wat op te vijzelen, journalist van lik-me-vessie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here