“Vrijheid gaat verder dan een hoofddoek” [COLUMN]

47

hoofddoekdebat[Door Peter Edel/Istanbul] – Twee weken geleden besprak ik de nieuwe wet in Turkije die ouders toestaat om hun tienjarige dochters met een hoofddoek naar school te sturen.

In een democratie bestaat vrijheid voor iedereen. Dus als conservatieve moslims hun dochters onder de hoofddoek mogen dwingen, moet er bijvoorbeeld ook vrijheid voor homoseksuelen zijn.

Homohuwelijk
LGBT’s kunnen zich tegenwoordig wat vrijer bewegen in Turkije. Zo mogen ze demonstreren, wat je in Iran niet hoeft te proberen. De volgende stap lijkt dan het homohuwelijk. Daarover werd ik onlangs op het verkeerde been gezet, na een bericht over een trouwpartij van een homopaar.

Met twee bruidegoms op de taart leek het feest compleet. Het handjevol roze medestanders van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) hing de vlag al uit. Er ontbrak alleen iets: het trouwboekje. Het bleek een ludieke stunt, waarmee benadrukt werd dat paren van hetzelfde geslacht niet mogen trouwen in Turkije.

De Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij (HDP) steunden een voorstel om dat te veranderen. De AKP van president Erdogan, die in 2002 nog voor volledige rechten voor homoseksuelen pleitte, stemde het voorstel weg.

De media-aandacht voor de stunt van het homopaar kwam hen duur te staan. Een van hen raakte zijn baan kwijt, ze werden door hun huisbaas op straat gezet en met de dood bedreigd door conservatieve familieleden.

Natuurlijk, ik weet het, ook in West-Europa zijn landen die het homohuwelijk (nog) niet hebben ingevoerd. Zoals Duitsland. Dat schrijf ik er maar bij, want anders wordt me misschien wel hypocrisie verweten. Aan de andere kant, zou een correspondent in Duitsland hetzelfde verwijt krijgen wanneer hij schrijft over perikelen rond het homohuwelijk zonder Turkije te noemen?

Wat betreft andere onvrijheden staat Turkije in ieder geval op eenzame hoogte in Europa. Neem de censuur op internet.

Internet
Vrijheid op internet was al een probleem voordat de AKP volledig greep kreeg op de Turkse staat. Toen de seculiere nationalisten daar nog heersten werd Youtube verboden, naar aanleiding van een vervelend filmpje over Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Turkse Republiek.

Dat verbod werd opgeheven nadat de seculiere machtsfactor uit de staat was verdreven, maar verder groeide het aantal om politieke redenen verboden websites.

Begin dit jaar ontstond een nieuwe situatie toen volgelingen van Erdogans aartsvijand, imam Fethullah Gülen, onthullingen op Youtube plaatsten over corruptie binnen AKP-kringen. En hup, daar ging Youtube weer van het net. Kort daarvoor was Twitter om dezelfde reden het haasje. Het Constitutioneel Hof maakte in beide gevallen een einde aan het verbod.

Basaran
De AKP gooide er een nieuwe internetwet tegenaan. Die machtigt de nationale internetwaakhond (TIB) niet alleen om communicatiegegevens op te slaan, maar ook om een pagina binnen vier uur, zonder toestemming van een rechter, ontoegankelijk te maken.

Dat nieuwe wet werd toegepast toen de (alleen nog op internet bestaande) krant Radikal op 30 september jl. een stuk plaatste van columniste Ezgi Basaran. Zij verweet Mehmet Karaca, de rector van de technische universiteit in Istanbul (ITÜ), dat hij de bomen van de ITÜ-campus liet verwijderen die studenten plantten om de slachtoffers van het Geziparkprotest in Istanbul te herdenken.

Een dag later had TIB Basarans artikel al van internet verbannen. Gevolgd door een bericht op de ITÜ-website dat zij ‘de reputatie van de 241 jaar oude universiteit had beschadigd.’

Artikel 90
Hoe graag de AKP en haar medestanders het ook willen, het ziet er niet naar uit dat kritische artikelen op internet nog snel hetzelfde lot zal treffen. Het Constitutioneel Hof maakte ondertussen namelijk gehakt van de internetwet, omdat die strijdig is met Europese wetten over vrijheid van meningsuiting.

Daar heeft de AKP zich aan te houden, aangezien artikel 90 van de Turkse grondwet bepaalt dat nationale wetten ondergeschikt zijn aan internationale verdragen, zoals het Europees verdrag over mensenrechten. Op dezelfde basis greep het Constitutioneel Hof in toen Twitter en Youtube van internet verbannen werden.

Bozkir
Alleen een nieuwe grondwet, zonder artikel 90, kan de internetwet redden. Dat zal echter snel neerkomen op het einde van het toetredingsproces van Turkije tot de EU. Geen probleem, zegt Erdogans adviseur, de samenzweringstheoreticus Yigit Bulut. Hij meent dat Turkije zo sterk is dat het de EU niet nodig heeft.

AKP-minister van Europese Zaken Volkar Bozkir oordeelde genuanceerder. Hij vindt dat Turkije ‘zich de luxe niet veroorloven om te stellen dat het geen volwaardig lid van de EU hoeft te zijn.’ Economische banden met de EU wegen daarvoor te zwaar, zegt Bozkir. Dat er donkere wolken boven de Turkse economie samentrekken zal hem niet ontgaan.

Richting EU gaf Bozkir een positief signaal af door te erkennen dat het fout was om Twitter te verbieden. Terwijl Erdogan zegt iedere dag een grotere hekel aan internet te krijgen. Vrij uniek zoiets, voor een democratisch gekozen president.

Kilic
De Turken voor wie vrijheid verder gaat dan een hoofddoek weten zich gesteund door de voorzitter van het Constitutioneel Hof, Hasim Kilic. Hij is bezorgd over de vrijheid van meningsuiting in Turkije en riep journalisten op zich te verzetten, ondanks ‘een klimaat van angst.’

Kilic bekritiseert rechters die artikel 90 niet naleven. Daarom toont het Constitutioneel Hof hen in het kader van een ‘aanvullende opleiding over mensenrechten’ films over mensenrechtenkwesties.

Ik besluit met een citaat van premier Davutoglu: ‘Het Constitutioneel Hof speelt de held maar laat na mijn rechten te beschermen.’ Davutoglu is vergeten dat het Constitutioneel Hof er is om de burger tegen de regering te beschermen, en niet andersom.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

47 REACTIES

 1. Om mijn Akilsiz gehersengespoelde vrinden te citeren: hoofdoek is vrijheid!!!! What a joke ha ha ha. Vrouwen thuis opsluiten en lekker blonde vrouwen jacht houden. Joh ze sluiten hun vrouwen op omdat ze zich schamen. Dat krijg je van generaties lang inteelt. Gavur kafir rum Izmir heeft de mooiste vrouwen van Turkije. In het oosten lopen dorpen leeg en heb je soms alleen nog maar mannen. Kom maar met jullie verwensingen kom mah kom mah kom mah jullie van een failliete achterlijke ideologie kom mah.

  • Dah kom ik daaannn:
   Je bent zelf hetzelfde product van inteelt. Mogelijk dat jouw inteelt een generatie eerder ophield, maar ook in Izmir was datgene wat jij ‘inteelt’ noemt de gewoonste zaak van de wereld.
   Natuurlijk, hypocriet die je bent, jij zult je afkomst steeds weer verloochenen en je vereenzelvigen met de Westerlingen die jou niet moeten en met de nek aankijken.
   Maar ach, liever dat, dan met mensen van je eigen volk optrekken nietwaar?
   Verrader.

   • Verrader van wie trouwens? Van jullie zeker ha ha. Ik verraad jullie niet ik veracht jullie. Wat inteelt betreft kun je aan die authisten gezichten van jullie wel zien. Trouwens als iedereen in de moslim wereld aan inteelt zou doen waren we allang uitgestorven. Dus kshh kssh rot op naar je bergwetten dorp waar je vandaan komt.

    • Een echte Turk komt op voor zijn land en volk en erkend zijn geschiedenis met name zijn voorouders. Leefwijze,kledij,geloof en cultuur zijn hierbij erg van belang.Jij accepteert dit niet en trekt het steeds in het belachelijke.Dit wijst erop dat jij je aansluit bij Turkije haters. Jij bent een gefrustreerde illegale nep-Griek wonend in Turkije. Turkije heeft arrogante mietjes als jou niet nodig dus hup hup opzouten naar Griekenland.

    • Dit zijn inderdaad geen Turken, maar buitenaardse wezens die onderweg zijn naar een andere wereld maar het hier nog even hel komen maken ..de varkens..

     • In Turkije heb je verschillende soorten Turken. Bijvoorbeeld Turkse koerden, Turkse Armeniërs, Turkse Joden, Turkse Grieken etc.
      Jij behoort tot de groep van de – Turkse Ezels –

     • Klopt helemaal Bliksemschicht. Voor deze keer ben ik het helemaal met je eens voor wat betreft Izmir. Inderdaad een varken.

  • Izmir sterk betoog 😉 deze eerloze duivelse varkens geschaard in hoofddoek en baard, willen erdogan zo graag oraal bevredigen zoals hun vrouwen dat willen tijdens een van zijn pop optredens moet je eigenlijk geen blik waardig gunnen..

   • Ik zou zeggen laat je een keer goed nemen door een ezel. Misschien stoot de ezel je verstand wel weer op het goede plek. Want nu denk je meer met je reet als met je hoofd.

 2. Peter:
  Bla bla bla bla bla bladibla.
  Internet bla bla bla Constitutionele Hof bladibla.
  Erdogan bla, AKP bla, Davutoglu bla en ook nog bla.
  Jaren 90 bladibla hoofddoek bla.
  Bla bla bla Homo’s bla, boompje, weggetje bladibla.
  .
  Pfffftt… wordt jij niet moe van jezelf?

  • … en ondertussen gaat het gewoon op de manier waar jij een hekel aan hebt, simpelweg omdat de meerderheid in het land waar jij woont het zo wil hebben.
   Wen eraan en kom uit je ontkenningsfase man, dat leeft een stuk prettiger.

 3. Kerel even sirieeus:
  Ik raad jou aan om eens langs de psygiater te gaan want dat beetje hersens dat je hebt werkt niet naar behoren. Misschien is het verstandig om de rest van je waardeloze leven daar te blijven. Een persoon als jij kan geen bijdrage leveren aan de samenleving. De trauma in je jeugdige jaren heeft veel invloed op je gehad zo te zien. Waarschijnlijk zit je met een hoofddoek om en een jurk aan achter je PC.Ik vindt het vreselijk voor jou dat je misbruikt bent en heb medelijden met je familie. Je straalt uit naar een jongen dat vroeger veel gepest is en hierdoor veel schade opgelopen heeft. Laat je a.u.b behandelen. Indien je hulp nodig hebt ben ik bereid je te helpen. Financieel wil ik je eventueel ook nog bijstaan…Schroom niet en laat het weten misschien zijn er meer gegadigden die jou ook willen steunen in je opname bij de psygiater.

  • Indien Bliksem-scheet zich aangesproken voelt wil ik hem ook bijstaan. Hij is immers van het zelfde achterlijke aard. Dan zitten ze in ieder geval niet alleen en kunnen elkaar steun geven tijdens het herstelproces.

    • Dank je wel Sam erg vriendelijk van je!
     Ik moet toegeven dat je een hoger sociaal IQ hebt als ik maar dat boeit me helemaal niet. Het gaat erom dat ik mijn standpunt duidelijk kan maken.
     Hier en daar wat schrijf foutjes kan geen kwaad. Wat ik jammer vindt is dat jij veel denk foutjes maakt en hierin niets van mij leert…en dat is we belangrijk.

     • Misschien een gesloten gedeelte op deze website, alleen toegankelijk voor gefrustreerde Capulcu met overspelige vrouwen?
      Een soort van praatgroep.
      ‘Hi, ik ben Izmir’.
      ‘Hallo Izmir’.
      ‘Ik wil een verhaal delen met jullie. Ik heb een hekel aan Erdogan, omdat ik nu niets meer heb in te brengen in de gang van zaken in Turkije en sinds ik als ambtenaar ontslagen ben wegens graaien in de pot, ben ik verslaafd geraakt aan porno-kijken naar films met vrouwen uit Izmir in de hoofdrol. Mijn probleem is dat mijn rechterarm er nu opvallend gespierder begint uit te zien dan mijn linkerarm. Mensen vragen mij hoe dat komt…’.

     • Jaja, uitgeluld ben je! En dan kun je niks anders meer uitkramen dan hosjt en ksjt.
      Diskwalificatie.

 4. Eerlijk gezegd lijkt het erop dat dit een tirade-site, aan het worden, is. Misschien is er iemand die objectieve kritieken kan uiten en niet telkens voor eigen parochie (Moskee) preekt. Uiteindelijk is het leren van elkaar beter dan zo fulmineren. Of hoort dit negatief gedrag bij de Turkse mentaliteit mijne heren en dames. Ik kan me dat niet voorstellen! Graag uw reactie!

  • Niet zeuren kerel, je doet er zelf net zo vrolijk aan mee als het jou uitkomt. Nu ineens de ‘ lieverdje’ uithangen past niet erg bij jou! Dat zijn we wel anders gewend van jou. En waarom moet je er weer moskee bij zetten? O ja ik heb hem door: Kerken worden tegenwoordig verhuurd als feestzaal – discotheek – nachtclub etc. toch.

   • Ach Maho, het was maar een vraag en zie dat je niet voor “in” bent. Ik vind het jammer voor je. Overigens stond de parochie prominent vermeld en niet de moskee. Jouw kritiek toont aan dat je wel een erg kort lontje hebt. Ook naar de door jou genoemde nieuwe hulpverlener de “psygiater”?? Heerlijk zo’n nieuwe spelling. Het spijt me hoor maar moet de humor er maar van blijven inzien.

    • Heb je daar nou 3 dagen over na moeten denken helige of moet zeggen schijnheilige , of narcistische met een minderwaardigheids gevoel ….Jaaaa juliie gaan naar de cennet .Ga asjeblieft zo snel mogelij heen , maar als ik jullie was zou ik de snelweg nemen …

 5. Peter zit in Istanbul lekker achter zijn laptopje met een glas wijn te genieten van de felle reacties die hij bewust uitlokt terwijl wij hier ons eigen druk zitten te maken over zijn eenzijdige onterechte kritiek en leugens. Weer een missie met succes volbracht. Op naar de volgende column…

  • Weet je Maho, allemaal leuk en aardig, Peter kan schrijven wat hij wil, maar voor hem verandert er toch niets. Wij (de meerderheid van de Turkse bevolking) zijn veel te sterk voor zijn pen.
   Dat heeft hij zelf ook wel in de gaten, en daarom heeft hij al enkele maanden geleden besloten om niet op onze reacties meer in te gaan, omdat hij steeds weer het onderspit moest delven tegen onze argumenten.
   Daarom heeft hij zich nu teruggetrokken en beperkt hij zich tot monologen.
   .
   Eerlijk gezegd ben ik niet met je eens dat zijn missie is volbracht. Op geen enkele wijze.
   Hij is nog steeds een minderheid.
   Wij komen nog altijd met de meest overtuigende argumenten.
   Waar hijzelf niet meer op reageert, omdat hij steeds het onderspit delft.
   Hij schrijft zich een ongeluk, maar er verandert in Turkije helemaal 0,0 in zijn richting, integendeel.
   Verkiezing op verkiezing wordt gewonnen door de mensen van wie hij walgt.
   Dan kun je toch niet spreken van ‘missie volbracht’?
   .
   Ik zou eerder zeggen dat onze missie hier is volbracht. Dat gebeurde op het moment dat Peter wanhopig schreef dat hij niet meer met mij wilde discussiëren.
   Onze missie was ook nog eens volbracht toen de gemeenteraadsverkiezingen door de AKP werden gewonnen, en nog eens werden bevestigd toen Erdogan met overweldigende meerderheid tot president werd verkozen.
   .
   Tsjonge, als ik er zo over nadenk kan ik niet ontkennen dat ik toch wel een beetje medelijden heb gekregen met Peter. Soort van variant op het Stockholm-syndroom, waarbij je medelijden krijgt met je tegenstander…
   Laten we het het Istanbul-syndroom noemen.

 6. Peter is objectief voorzover hij turken zou kunnen begrijpen.Maar het is mij eer te na om met landverraders en persoonverheerlijkers als jullie te discusreren.Tegen de aydinlar zou ik willen zeggen ” Korkma sönmez bu ?afaklarda yüzen al sancak”

 7. Aller beste Stratenmaker,

  Met missie bedoelde ik eigenlijk zijn missie met de nadruk op zijn,Toelichting:
  -.-.-
  Waar Peter goed in is,is mensen met zwakke geest zodanig beïnvloeden dat ze zich gaan aansluiten op zijn gedachtegang wat betreft goed en fout en hierdoor zich gaan afscheiden van de mensen die tegengesteld denken dan Peter. Het gevolg hiervan resulteert vaak in oneindige discussies met mensen die anders denken dan Peter.Veel verder dan discussie komt het eigenlijk niet want zoals je zegt de meerderheid van ons bevolking is te sterk en te slim om zich te laten beïnvloeden.Als bepaalde imbecielen zich geestelijk hebben overgedragen aan Peter dan geeft dit hem waarschijnlijk een zeer goed gevoel welke hem uiteindelijk een natte broek bezorgd. Heel kort gezegd Peter zet mensen tegen elkaar op.Dit is zijn missie. Ook al is zijn aanhang beperkt kleinschalig hij heeft zijn missie volbracht.

  Peter kan ons niet schaden al schrijft hij leugens en misleidende tekst van hier tot Tokio ‘ viz gelir tiris gider ‘. Mensen zoals jij en ik zien dat al gauw genoeg. Hij is een mislukte columnschrijver zonder ego die een zielige eenzame blogger aan het worden is. Zijn antisemitische acties in het verleden, is hem door Europese gemeenschap niet in dank afgenomen. Deze jodenfetisjist die zich momenteel obsessief bezig met AK- partij heeft voor veel ophef gezorgd destijds. Hij sjoemelde met feiten en bronnen en voegde veel onwaarheden aan toe. Het heeft er toe geleid dat meneer moest vluchten voor zijn blunders in Europa. Nu probeert hij vanuit Turkije de boel te verzieken. Voor degene die het niet geloven, Google Peter Edel en je zult het ware Peter Edel zien.

  Een klein stukje van Trouw.nl over Peter Edel:
  Edel baseert zich bijna exclusief op secundaire en tertiaire bronnen, gaat zelden of nooit na wat er in de oorspronkelijke bron staat. Hij beheerst zijn bronnen niet en gebruikt ze selectief. Edel verwijst en vertaalt fout, manipuleert en verdraait -bewust of onbewust (lees: ideologisch verblind).

  • Heyy, die recentie van Trouw kende ik nog niet.
   .
   Maar wat slaat men de spijker op de kop zeg, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Zeer goede karakterisering van de persoon Edel.
   .
   Niet voor niets wil geen enkele zichzelf respecterend en door anderen breed gedragen medium zijn columns publiceren.
   het blijft daarom bij achteraf websites zoals deze en sterk subjectieve websites zoals Joop.nl, waar ruim de helft van de reacties door de webmasters weg wordt gecensureerd, zodat alleen de Turkije-bashende reacties overblijven en het net lijkt of Peter Edel heel populair is en alleen bijval oogst.
   Blijkbaar is dat (reacties censureren) dan ook echt de enige manier om deze schertsfiguur staande te houden.

 8. Dit platform laat ik verder aan stratemaker en miho maar als laatst het volgende:Hoop dat het allemaal goed komt met Turkije.
  Ataturk de stichter van de republiek heeft op 5 fronten tegelijk gevochten en overwonnen namelijk: in het N.oosten tegen de Russen en Armeniers in het Z.Oosten tegen de Fransen en Ameniers in het Z.Wesren tegen de Italianen in het Westen tegen de Grieken in het N.Westen tegen de Gr.Britannie en de Anzaks . Dus hoe durven deze eerloze AKilsizlar deze man te betwisten..Zij noemen Westerlingen GAVUR terwijl ze zelf eerlozer zijn de dan de gavur. De gavur veroverd gebied en vernoemd het naar zijn moederland zoals New York , New Zealand ,New England etc. Maar deze eerloze honden durven het land van hun voorvaderen Yeni Turkiye te noemen , ik herzie mijn mening over jullie eindbestemming , jullie gaan niet naar cennet maar ook niet naar cehennem…dat is zelfs teveel voor jullie

  • Op het 6e front verloor meneer Ataturk anders hopeloos: Hij was kansloos tegen de alcohol. En hij kon trouwens behoorlijk uit zijn nek lullen als hij weer eens zo blauw als een apie was.
   Maar ja, dat wil jij allemaal niet horen, want voor jou is hij God op aarde.
   Hij was gewoon een mens, net als ieder ander met zijn tekortkomingen. En juist om die reden is de eeuwig durende ophemeling van deze man onterecht, ongeacht dat ik groot respect heb voor zijn daden en hetgeen hij voor Turkije heeft betekent. Maar zoiets hoeft niet eeuwig te duren naar mijn mening. Nieuwe tijden vragen om nieuwe moedige Turken, en die hebben we nu ook gevonden, en die zullen we vanaf nu ook continu blijven produceren.
   Maar we kijken vanaf nu wel VOORUIT en niet meer ACHTEROM. Alleen ACHTERLIJKE Capulcu als Bliksem, Izmir en pseudo-Capulcu als Peter Edel blijven ACHTEROM kijken.

  • ‘Dit platform laat ik verder aan stratemaker en miho (…)’.
   .
   Joepiedepoepie! Hij smeert hem!
   Hoe ging dat liedje ook weer?
   Another one bites the dust…!

  • De winnaar in de eerste wereld oorlog was het Turkse volk en niet de dictator die aan de top stond. Daarnaast heeft dictator Ataturk opdracht gehad van de Sultan Vahdettin om naar Samsun af te reizen.Het was niet eens zijn eigen idee. En het land van onze voorouders is niet Turkije maar het Ottomaanse Rijk. Nu wordt het heroverd van de Kemalisten en Nieuw Turkije genoemd. (Oud)Turkije die alleen maar achteruit ging onder leiding van kemalisten is gelukkig verleden tijd. Op naar de Yeni Turkiye.

 9. Wat een vergelijking..

  Ten tweede..

  Tot 2002 was Turkije een 3de wereld land.. Men had niets! Er was geen corruptie, toch? Na 2002, men heeft alles.. Nu is er wel corruptie, toch?

  Nou geef mij dan maar corruptie!

  • Inderdaad “wat een onzin” door jou geschreven. Jij kiest voor corruptie?
   Staat er ergens geschreven dat je voor geld en corruptie moet kiezen en niet voor een aimabele attitude? Ik mag hopen dat je er stevig word door geraakt in negatieve zin dan. Laat je nakijken zeg…

   • Sammie toch,
    Er is nu meetbaar minder corruptie dan voor 2002.
    Kan het beter? Altijd. Maar eerst moet je de huidige situatie kunnen waarderen. En dat is niet zo heel moeilijk als je de tijd voor 2002 hebt meegemaakt, toen was het pas echt een ramp.
    Als je nu smeergeld betaalt levert het tenminste meer op dan je betaalde. Vroeger werd je meestal nog eens dubbel genaaid door de ambtenarij aan wie je je smeergeld had betaald en was je simpelweg je geld kwijt en verdween het zonder wederdienst in de zakken van het establishment.

    • Heet jij ook Ananki Stratenmaker? nee even serieus hoor. Een vergelijk ter illustratie. Jij kiest ervoor om één keer een klap in je gezicht te krijgen i.p.v. twee keer. Maar de pijn zal er niet minder om zijn. Onbegrijpelijk dat je corruptie niet als ontzettend fout wilt zien. Dit is niet de houding van een goed mens. Ik word daar zo ontzettend giftig van. Misbruik van macht mag men niet tolereren. Bestrijden moet je het beste Stratenmaker!

     • Heet jij ook Ananki Stratenmaker?

      Samie kerel even voor de duidelijkheid:

      Al heten we Maho, Anaki, Stratenmaker, Hasan, Huseyin…ect. Wij vormen samen één lichaam.Wij allen de meerderheid, de echteTurken zijn het eens met elkaar en staan altijd klaar voor elkaar. Onze gedachte is min of meer gelijk aan elkaar. Dus als je een van ons aanspreekt worden we allen aangesproken en zullen dan ook voor elkaar opkomen.

     • Sam,
      Ik ben dit niet met je eens. Smeergeld is letterlijk de smeerolie van de handel. Soms werkelijk als cash geld, maar soms in de vorm van dienst-wederdienst. Ik begreep vroeger ook niet dat mensen zo konden bestaan. Nu dat ik zelf in de handel zit heb ik geleerd dat dit heel vaak de enige weg is om dingen snel en simpel gedaan te krijgen. Als je het via de koninklijke weg zou doen, dus volgens de regels, dan blijkt dat vaak tijdrovend, waardoor de winst van de handel verdampt in de vorm van rentebetalingen aan financiers etc., ofwel dat de betreffende handel niet interessant meer is omdat het geld op een renterekening wegzetten simpelweg meer oplevert tegen minder risico.
      .
      En nu ga je zeggen dat ik zo praat, omdat ik aan de andere kant de lijn sta, maar het is belangrijk te realiseren dat er geen andere kant is. We staan allemaal aan dezelfde kant. Als ik handel kan genereren op welke manier dan ook, dan wordt niet alleen ik, maar ook mijn personeel – ofwel werklozen die ik mijn personeel kan maken – daar beter van. En daar wordt de Staat weer beter van; meer belastinginkomsten, minder uitkeringen, meer export etc. En daar wordt iedere inwoner van het land weer beter van.
      .
      Er is slechts 1 voorwaarde waaronder smeergeld toegestaan is: Alle betrokken partijen moeten er beter van worden.
      En juist dit aspect mankeerde doorgaans aan de smeergelden voor 2002. Het leek toen meer op one-way afpersing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here