De Islamitische Staat liet de Turkse gijzelaars gaan. Wat nu? [COLUMN]

71
22

[Door Peter Edel/Istanbul] – Vorig weekend, breaking news: de 49 personeelsleden van het Turkse consulaat in het Iraakse Mosul, die in juni door de Islamitische Staat (IS) in gijzeling werden genomen, waren vrijgelaten. Een hele opluchting, want er ging al een gerucht dat ze niet meer leefden. Met IS weet je het immers maar nooit.

Hoe Ankara het precies klaarspeelde blijft vaag. De nationale inlichtingendienst MIT was nauw betrokken bij wat president Erdogan een ‘inlichtingenoperatie’ noemde. Die operatie had echter geen militair karakter. In plaats daarvan sprak Erdogan van ‘politiek en diplomatiek onderhandelen.’ Daarmee suggereerde hij dat IS iets geboden kreeg, al zou dat geen losgeld zijn.

Ruil
Al snel verschenen berichten over een ruil tussen de gijzelaars en gevangen jihadisten. Daarbij werden de drie IS-terroristen genoemd die in maart jl. in de provincie Nigde een politieagent, een gendarme en een burger doodschoten. De regering ontkende. In Turkse gevangenissen ontbrak niemand, zei het ministerie van Justitie. De Syrische rebellengroep Liwa al-Tahwid, die op goede voet staat met Ankara, zou echter 50 gevangen IS-leden hebben laten lopen in ruil voor de Turkse gijzelaars.

Erdogan liet doorschemeren dat het tot een ruil kwam:

‘Of er een ruil was of niet, onze 49 burgers zijn veilig teruggekeerd…. Laten we ervan uitgaan dat er inderdaad een ruil was. Waar het voor mij als president om gaat is dat onze 49 burgers weer bij hun families zijn.’

Logoglu
Faruk Logoglu, een volksvertegenwoordiger van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP), wil meer weten over de mogelijke vrijlating van jihadisten. Daarnaast eist hij helderheid over berichten die stellen dat voor het einde van de gijzeling een trein met tanks en ander militair materieel vertrok naar Tel Abyad, een door IS gecontroleerde Syrische stad nabij de Turkse grens.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) wapens aan IS leverde in ruil voor de gijzelaars. Zoiets blijft niet lang geheim op een aardbol omgeven door spionagesatellieten. Washington zou daar dan bijvoorbeeld zeker van weten. Staat tegenover dat er eerder een mysterieus Turks transport naar Syrië ging. De affaire rond de drie vrachtwagens van MIT richting Syrië begin dit jaar, ligt nog vers in het geheugen.

Koerden
De aantijging over het wapentransport naar Tel Abyad was afkomstig van bronnen rond de Koerdische PKK. De Koerden zijn verre van ingenomen met de Turkse opstelling ten opzichte van IS. Salih Muslim van de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD) in Syrië verweet Ankara niets te hebben ondernomen toen Kobani, zijn nabij de Turkse grens gelegen woonplaats, belegerd werd door IS.

De AKP-regering had volgens Muslim minstens kunnen toestaan dat Turkse Koerden naar Kobani trokken om tegen IS te vechten. In plaats daarvan werden zij door gendarmes tegengehouden. Muslim voorspelt een negatieve reflectie daarvan op het vredesproces dat de AKP met de Koerden is aangegaan.

Muslim stelde het iets te simpel voor. Dat Kobani evenmin kon rekenen op steun van Koerden uit Irak toont de complexiteit van de situatie.

PKK-commandant Murat Karayilan ging een stuk verder. Volgens hem mocht IS in ruil voor vrijlating van de gijzelaars Kobani aanvallen van Ankara. Karayilan zei het door dit ‘gezamenlijk plan van Turkije en IS’ helemaal gehad te hebben met het vredesproces. Hij laat een beslissing daaromtrent echter over aan PKK-leider Abdullah Öcalan. Die hield het bij de constatering dat de AKP tot afspraken met IS kwam terwijl onderhandelingen met de Koerden nog steeds niet echt zijn begonnen.

Andere factoren
Er zijn andere factoren denkbaar die bij de vrijlating van de gijzelaars speelden. Volgend op Amerikaanse aanvallen trok IS een deel van haar strijders uit Mosul terug, waardoor de positie van het Leger van Naksibendi (voormalige leden van Saddam Hoesseins Baath partij) en die van soennitische stammen, versterkt raakte in deze stad.

Het Leger van Naksibendi en de soennitische stammen hebben beide goede betrekkingen met Ankara en waren voor vrijlating van de gijzelaars. Volgens AKP-kringen waren zij ook bij de onderhandelingen met IS betrokken.

Verder is het mogelijk dat IS enigszins geschrokken is van de impact die haar terreur heeft op de soennitische wereld. De vrijlating van de Turkse gijzelaars zou dan een soort charmeoffensief kunnen zijn, met name dan in de richting van de soennieten in Turkije. Om te laten zien dat IS zo kwaad nog niet is. Na alle onthoofdingen, kruisigingen etc. lijkt dat een hele opgave, maar het valt niet per definitie uit te sluiten.

al-Baghdadi
Dat Turkije zich passief opstelde binnen de door de VS geïnitieerde coalitie tegen IS zou ook heel goed van invloed kunnen zijn geweest op het einde van de gijzeling. De door IS gebruikte Turkse nieuwswebsite Takvahaber berichtte dat IS-kalief Abu Bakr al-Baghdadi persoonlijk besloot de gijzeling af te blazen toen Turkije weigerde om de Jeddah-verklaring van de coalitie te ondertekenen.

Eerder werd de veiligheid van de gijzelaars nog door de AKP als reden opgegeven om zich te distantiëren van militaire acties tegen IS. Door hun vrijlating viel dit argument weg.

Toch twijfelden waarnemers of Turkije vervolgens een meer actieve rol binnen de coalitie op zich zou nemen. Dat het enthousiasme om iets tegen jihadisten te ondernemen er al ver voor de gijzeling niet vanaf droop bij de AKP, was daar debet aan.

De trage aanpak door de AKP van de mogelijkheden voor jihadisten om via Turkije naar Syrië te reizen is een punt. Erdogan klaagt dat hij geen informatie van andere landen kreeg om hen tegen te houden, maar tegen het rekruteren van IS-strijders op eigen bodem onderneemt hij ook niet veel. Bovendien kwam de AKP rijkelijk laat in actie om de smokkel van olie door IS naar Turkije te beperken.

Daarmee is nog niet gezegd dat IS doelbewust werd geholpen door de AKP, maar dat er voordelen in Turkije lagen voor al-Baghdadi en consorten behoeft geen betoog.

Verder hield de AKP vol dat een militaire actie tegen IS in het voordeel zou zijn van de Syrische dictator al-Assad, die binnen de partij nog altijd als het primaire kwaad wordt beschouwd. Erdogans premier Davutoglu suggereerde zelfs een soort pact tussen IS en het regime in Damascus.

New York
Met deze voorgeschiedenis was het geen verrassing dat Erdogan kort voor zijn vertrek naar New York, ondanks de vrijlating van de gijzelaars, nog steeds niet verder wilde gaan dan een ‘humanitaire’ rol binnen de coalitie tegen IS.

Na een dag tussen de wolkenkrabbers was de Turkse president, die zich niet beperkt tot ceremoniële taken, echter opeens bereid om in ‘logistiek en militair’ opzicht volledig mee te werken aan acties tegen IS. Wat bewoog hem om zijn opstelling zo plotseling aan te passen?

Misschien bedacht hij zich in het vliegtuig naar New York dat terughoudendheid binnen de coalitie de positie van Turkije in de regio schade toebrengt. Verder zal Erdogan in de maag zitten met de ruim 100.000 vluchtelingen die vorige week naar Turkije kwamen. Meer ellende met vluchtelingen kan hij er niet bij hebben. Die nieuwe generatie vluchtelingen zijn bovendien Koerden die zich in de steek gelaten voelen door Turkije, wat alleen maar tot meer problemen kan leiden.

Of deed de machtige Council on Foreign Relations in New York Erdogan een voorstel dat hij niet af kon slaan? Vast staat dat hij zich nu neerlegt bij Amerikaanse wensen. Na al zijn antiwesterse retoriek van de laatste tijd is dat een hele stap.

Dat Washington bereid is Erdogans aartsvijand imam Fethullah Gülen uit te leveren in ruil voor volledige Turkse inzet binnen de coalitie lijkt erg onwaarschijnlijk. U.S. Secretary of State John Kerry kwam Erdogan echter wel enigszins tegemoet door toe te geven dat de opkomst van IS volgde uit het ‘sloppy process’ rond het verdrijven van al-Assad. Dat hoort Erdogan graag.

Nu eens zien hoe in Turkije gereageerd gaat worden op Erdogans onverwachte manoeuvre, want niet iedereen is daar in de stemming om alle registers tegen IS open te trekken.

ILO
Tenslotte nog iets anders. Hoewel me wel eens een te negatieve visie op de AKP wordt verweten, sluit ik mijn ogen zeker niet voor positieve beslissingen van die partij. Dat de AKP-minister voor arbeid, Faruk Celik, verdragen gaat ondertekenen van de International Labor Organization (ILO) over veiligheid in de mijn- en constructiesector, noem ik positief.

Na de mijnramp in Soma afgelopen voorjaar zei Celik nog dat de Turkse wetten over veiligheid in mijnen strikter waren dan de criteria van de ILO, maar ondertussen denkt hij daar kennelijk anders over. Zo neemt de AKP een belangrijke stap op weg naar meer veiligheid voor arbeiders in Turkije. Gezien het grote aantal dodelijke ongelukken op werkplaatsen de laatste jaren dringt het spreekwoord ‘als het kalf verdronken is dempt men de put’ zich op. Maar de put wordt beter laat gedempt dan nooit, dus hoe dan ook goed nieuws.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

71 REACTIES

 1. dat Turkije isis zijn gang laat gaan komt puur doordat Turkije de koerden in noord syrie aan het straffen is, want zij steunen de pkk en gaven onderdak aan hun.. Turkije is een goede speler in het midden oosten.. koerden kregen ineens teveel macht in dat gebied, ze begonnen de turkmenen te onderdrukken en van alles eisen en claimen… en nu laat Turkije hun opruimen d.m.v isis.. daarna zal Turkije het gebied binnentrekken en een permanente bufferzone creeeren… ik lach me echt kapot hoe westerlingen hunzelf angst injagen met hun media over isis… een onthoofding hier en daar who give a shit.. dit doet israel al jaren (althans op afstand met raketten) en niemand zegt hier wat over…

  • Misschien jouw kop? Wat kan het een ander schelen!? De getallen van leed zijn toch wel heel erg groot bij de mensen. En een vergelijk met bijv. Israel, waar wel degelijk over wordt gesproeken, doet de ellende veroorzaakt door ISdebielen niet kleiner maken oetlul.
   Laat je je euthaniseren zeg!

 2. Geen enkel onderwerp in dit verhaal wijst op een werkelijke feit.Kom met bewijs en hou op met het proberen van mensen te overtuigen met je valse informatie.
  Peter je bent een gevaarlijke gast!

   • Degene die beschuldigd moet eerst bewijzen.
    Weet je nog waarom Amerika Irak binnenviel?
    Juist ja omdat Irak kernwapens zou hebben…ooit iets gevonden..Nee tot op heden nooit iets.Nu wordt Turkije beschuldigd voor het maken van kernwapens door die achterlijke media van Duitsland. Zelf hebben ze grondstoffen verkocht aan Irak waarmee je chemische wapens kunt maken.

    • Die idioot van een RTE heeft wapens geleverd aan terroristische groepering waaronder isis om Assad te ververdrijven.
     Assad zit lekker nog op zn plekje , en Turkije gaat nu tegen zn eigen wapens en auto’s vechten . Slimme jongens daar in Turkije ..Bunlarin got deligini esekler siksin Mahodan baslamak uzere 🙂

     • Bliksem-NICHT ten eerste er is geen bewijs voor het leveren van wapens laat staan voertuigen. Ten tweede klakkeloos aannemen van geruchten past wel bij jouw domheid. Waarschijnlijk zit je achter de pc in een kliniek voor geestelijke gehandicapte mensen. Dus hetgeen wat je hier schrijft neem ik niet serieus. Seni gavurlar sikiyor zaten,soylememe hic gerek yok 😉

     • Ohaa cahil Mahoo !! we staan niet in een rechtzaal van een rechtstaat , maar in een door en door corrupte achterlijke poppenkast! Jullie zullen hiervoor boeten,,, gotunu esek siken..

   • Hè einstein… Ik dacht dat je niet meer zou reageren op reacties??? Je zit vanachter je pc eerst de AKP’ers voor van alles uit te maken en dan kom je opeens met tegenbewijs s.v.p! “TEGENBEWIJS S.V.P.!!! terwijl de fabel van petertje vol zit met theorieën die alle kanten op gaan??? Waar moet Maho tegenbewijs van leveren sukkel.. Je moet eens ophouden met mensen te beledigen en actief zelf met feiten aankomen SAMuelulletje!! Of ga je aansluiten bij de IS en begin met de woorden “I Love America” en over euthanisie gesproken??
    Wat zou ik graag de beul willen zijn die jou een shotje geeft eikel!!!

     • Laat je boezemvriend petertje je aambeien maar likken sukkeltje. Wat je ook kan doen is..in je testament op laten nemen dat als ik je een shotje heb gegeven, je met je kont omhoog laat begraven zodat mensen hun fiets kunnen stallen. Ben je toch nog ergens goed voor geweest… Begrijp mezelf ff niet. Normaal praat en ben ik niet zo, maar waarom heb ik steeds de neiging om jou 10 meter de grond in te praten landverader…

  • Muhaha ik lach me rot om dit soort TUIG! die dit soort zinloze dingen schrijven. Je bent een zielig kruipsel die rond snuffeld in een drol die uitgescheten is door een schaap!!!
   Het zal nog zeer lang duren voordat er een ander partij aan de macht komt. Lang leve de AKP!

   • Nou volgens mij zit jij je alleen te ergeren en stoom af te blazen. Zo te zien begrijpelijk maar “marketingtechnisch” gezien ben je voor de AKP geen uithangbord waar men trots op kan zijn.:) Of reageert iedere AKPer zo basaal?

    • Met de AKP aan de macht hoef ik me niet te ergeren ik voel me juist goed! Ergernis was juist de vele jaren daarvoor toen partijen zoals CHP de regering in handen hadden. Naast het stelen van staatsgeld en corruptie zijn ze in de meeste gevallen ook nog eens oneerlijk aan de macht gekomen.De meest belangrijke is dat ze Turkije nooit verder hebben ontwikkeld maar daartegen steeds altijd onnodig afhankelijk gehouden van andere landen. Als de huidige leider van de oppositie koekenbakker Kilicdaroglu het land zou moeten besturen dan zijn we ermee genaaid! Die oetlul wordt binnen zijn eigen partij uitgemaakt voor en dictator 1e klas. Als ik die lulhannes op tv zie dan moet ik inderdaad stoom afblazen. Vaak gaat dat gepaard met wat geborrel in mijn buik waarna ik een vette scheet moet laten in de richting van de tv. Ziezo opgelucht!

     • Ik ken geen politiek zonder zelfverrijking. Zonder uitzondering zijn er louche figuren die de kluit in de maling nemen. Een partij uitgezonderd. Het is aan ons “de burger” om deze lieden zichtbaar te maken opdat er recht gesproken wordt. Nogmaals geen enkele partij is schoon.

 3. De waarheid omtrent de gijzelaars zal in het midden blijven : het is ook niet uit te sluiten dat de consulaat opzettelijk niet is geevacueerd na notabene waarschuwingen van Barzani aan Turkije voor de val van Mosul om de consulaat te ontruimen. Dapper van je om je stuk met iets “positiefs” af te sluiten over dit achterlijk regime.

 4. Dat in het verleden de CHP (en andere seculiere partijen) zich schuldig maakten aan corruptie en misbruik van staatsgeld zal best waar zijn. En dat Maho zich daar als AKP-er niet meer aan hoeft te ergeren is heel fijn voor hem.
  Maar het is natuurlijk onzin om te beweren dat Erdogan en zijn entourage zich daar niet schuldig aan maken. De manier waarop het nieuwe staatshoofd onlangs heeft verhinderd dat er onderzoek werd gedaan naar zijn familiebezittingen (en dat van zijn zoontje in het bijzonder) maakt in ieder geval duidelijk dat hij niet terugdeinst voor machtsmisbruik. Wanneer Maho dat soort praktijken verdedigt of met de mantel der liefde bedekt, dan hoop ik maar dat Maho geen Nederlandse ambtenaar of politicus is. Op Nederlandse toestanden kan je een hoop kritiek hebben, maar wanneer een ambtenaar of politicus voor persoonlijk gewin gaat graaien dan wordt dat hardhandig bestraft – en dat is heel goed.

  Een neef van mijn Turkse dorpsgenoot is onlangs afgestudeerd als hooggeschoold technicus in de vliegtuigsector. In juni was ik uitgenodigd om zijn plechtige afstudeerceremonie bij te wonen. Vervolgens zou hij in Istanbul stage gaan lopen, maar vorige week kreeg hij te horen dat hij zich voor het verkrijgen van een stageplaats eerst als AKP-lid dient aan te melden. Dit is dus niet een verhaal van horen zeggen en via-via, maar een verhaal uit de eerste hand.

  Dat machtsmisbruik en cliëntelisme al vóór de periode-Erdogan gebruikelijk was in Turkije, is algemeen bekend. Dat is allemaal waar Maho. Maar ga alsjeblieft niet beweren dat dit misbruik door de AKP is uitgeroeid. Integendeel.

 5. Tuurlijk maakt Erdogan zich ook medeschuldig aan wanpraktijken zoals de meeste machthebbers. Hierin steun ik Erdogan en Co. niet in.Ook maakt hij fouten zoals een ieder met een soort gelijke functie. Jammer dat altijd die van Erdogan het meest moeten opvallen. Wat ik wel waardeer van de AKP is dat ze Turkije in een bloei fase hebben gebracht waar andere partijen niet eens van kunnen dromen. De heersende ellende vooraf aan de AKP staan nog vers in het geheugen….corrupte regering leiders met maffia relaties ( Mesut Yilmaz,Tansu Ciller,Inonu etc.),corrupte agenten,hoog oplopende staatsschulden, onbetrouwbare leger functionarissen, onderdrukken van de Koerden, schending van de mensenrechten, geen democratie,waardeloze geld, slechte medische zorg, martelingen, legercoups, doodstraf…ik kan zo nog wel even doorgaan!!
  Hetgeen wat ik hier aanhaal is maar een fractie uit het politieke geschiedenis met betrekking op ontwikkeling van Turkije.

  Ik wil niet zeggen dat nu alles naar wens is, maar toch wel vele malen beter als toen. De stap is in ieder geval richting het goede gezet.

  Ik ben van mening dat de overige partijen alleen maar achteruitgang betekenen voor Turkije. Figuren zoals Kilicdaroglu en Bahceli die nederlaag na nederlaag nog steeds op hun leren stoel blijven zitten, zijn er niet voor het volk maar puur voor hun eigen belang. Ze stralen dictatuur uit en zijn niet in eens in staat om hun achterban te besturen laat staan een land. Het enigste waarmee ze nog stemmen krijgen is dat ze secularisatie steunen wat overigens de AKP ook steunt. Een seculiere partij die hoofddoek verbod goedkeurt kan in mijn ogen geen democratie zijn. Ik ben niet tegen seculiere staten en vindt dat Turkije ook seculier moet zijn,maar niet ten koste van het geloof. Er moet een middenweg zijn,keuze mogelijkheden en vrijheden. Iedereen moet vrij zijn ( ras,kleur,afkomst,geloof,cultuur,taal etc.) En dit is nou wat ik steeds meer in de AKP zie. Zeer zeker meer als in de overige partijen.

 6. Maho, bedankt voor je reactie. Zelf zie ik het rechts-economische en conservatieve gedachtegoed van Erdogan helemaal niet zitten, maar heb wel het idee dat heel veel Turken er net zo over denken als jij. Ik vermoed bovendien dat je analyse (‘it’s the economy stupid!’ plús het lijstje van ernstige misstappen van Erdogans voorgangers) redelijk klopt. Dáárin schuilt voor de andere partijen waarschijnlijk het grootste probleem.
  Dat geldt niet alleen voor de CHP en MHP, maar ook groeperingen die vanwege de belachelijk hoge kiesdrempel niet of nauwelijks worden gehoord (b.v. de linkse ISCI-partij).

  Daarom zou ik wel eens willen weten of er – al of niet achter de schermen – sprake is van actuele ontwikkelingen en discussies die in de richting gaan van vernieuwing en mogelijke hergroepering van het seculiere krachtenveld? Of simpel gezegd: wat zou dan het seculiere antwoord moeten zijn op Erdogans ‘neo-ottomanisme’?
  Ben zeer benieuwd naar wat Edel, maar ook anderen hierover te vertellen hebben.

  • Tuuuurlijk….jullie hebben gelijk. petertje heeft zon grote indruk bij jullie gemaakt, dat het niet nodig is om hem te controleren. Er wordt hier geschreeuwd gescholden tot aan (overleden) moeders en zussen toe) en mijn reactie wordt verwijderd??? Jullie moeten je schamen….Ik dacht dat jullie objectief en onpartijdig waren…..Blijkbaar niet..

   • Wanneer ik onder een andere naam reageerde zou dat bij de redactie onmiddellijk opvallen. Ik word in die zin dus wel degelijk gecontroleerd. Tegelijkertijd komt er een einde aan de onzin die hier over mij geschreven mag worden. De redactie staat erg veel toe. Veel reacties die ik hier aantref zouden op andere websites allang verwijderd zijn. Ik sta achter dat beleid, maar er zijn grenzen. Verder: ik betreed deze arena met open vizier en met mijn volledige eigen naam, wat van Hasan niet gezegd kan worden.

     • Ik zei toch: ik neem jou niet serieus…er komt toch alleen maar onzin uit die grote mond van je…dus hierbij de laatste reactie op jouw achterlijke beweringen die alleen maar op haat zijn gebaseerd.
      Oelewapper!

    • Jij bedoelt bijvoorbeeld die censuur website Joop?
     Dat klopt inderdaad ja, die gasten zijn echt erg. Jij moet er erg diep in zitten bij hen, want daar mag je nog niet eens schrijven dat je het simpelweg niet met jou eens bent. Alles wordt daar geweigerd.
     Dus ja, complimentje voor de moderator van deze website, hier kan tenminste een open discussie plaatsvinden. Alhoewel jij dat zelf niet zo leuk vind, maar dat is dan ook wel weer logisch, want hier krijg je de wind der werkelijkheid van voren en kun je niet op tegen de vele gegronde tegenargumenten. Maar ja, dat is meer jouw probleem dan die van de moderator natuurlijk.

   • Misschien moet jij je een beetje gedragen? En wat de sitebheerder betreft mag deze coulant genoemd worden hoor. Hij haalt niet zomaar een bericht weg.
    Wel bijzonder dat juist jij nu de kreten objectiviteit en onpartijdigheid hanteert. Misschien wordt de discussie leuker en waardevoller als je dit inderdaad op jezelf van toepassing laat zijn.

  • Even een correctie. De discussie wordt gevoerd door mensen van allerlei religies en afkomst. Dat er velerlei een éénrichtingsdiscussie willen voeren wil niet zeggen dat dit alleen moslim vs ongelovigen gaat. Tenzij jij wil zeggen dat er maar één soort Moslim bestaat?! En ja, niet iedereen ziet zich hetzelfde denken en voelen ondanks het boek van de wijsheid. De interpretatie zal altijd verschillend zijn en de uitkomst daarvan kan juist tolerantie zijn.

 7. Naschrift:

  PKK-leider Abdullah Öcalan heeft verklaard dat het vredesproces voor hem voorbij is wanneer de aanval door IS op Kobani tot een bloedbad leidt. Daarbij sluit hij tot op bepaalde hoogte aan bij Murat Karayilan, voor wie Turkije toestond dat Kobani door IS belegerd werd.

  • Is geen verrassing…kijk naar die namen: öc- alan (wraaknemer) kara- yilan (zwarte slang). Ze zijn geboren terroristen..kant en klaar. Er zit geen vrede in die lui…logisch dat ze het vredesproces willen verstoren.

  • Begrijp ik nou goed dat je toejuicht dat de vredesonderhandelingen tussen de Koerden en de Turken zouden eindigen?
   Ik hoop dat ik je verkeerd begrepen heb, en je niet bedoeld dat je graag weer terug wilt naar nog eens 30 jaar nodeloos bloedvergieten tussen 2 broedervolken, puur alleen om de Turkse legerhufters maar een blanco cheque te kunnen geven waarmee ze de Staatskas net als vroeger kunnen plunderen, ten koste van de gewone hardwerkende Turkse burger.
   Zeg maar de standaard CHP-doctrine herintroduceren?
   Zeg me dat je een goed joch bent en zo niet in elkaar zet, en dat je dit niet bedoelde…

 8. stratenmaker, öcalan dreigt Turkije met als kobani valt dan zal pkk weer Turkije aanvallen en jij noemt dit broedervolken? dat Turkije de koerden niet hard kon aanpakken kwam puur doordat europa Turkije dreigte met sancties, maar nu is er oorlog aan de gang en kan Turkije volgas tegenaan ipv stapje voor stapje met dreigende europa achter ons schouder kijkend… wat Turkije niet mocht doen, doet isis voor ze en ik heb daar geen moeite mee.. Als koerden broedervolken waren dan had Turkije geen seconde getwijfeld en was dit probleem opgelost.. isis hebben de Turkmenen in irak ook met rust gelaten omdat Turkije dat van hen eisten… je moet dit hele schaakspel goed begrijpen en hoe Turkije aan het spelen is tegen zionisten… let niet op deze westerlingen hier wat ze schrijven, dat is allemaal blabla en ze nemen alleen over wat westerse media voor ze schrijven meer niet… maar in werkelijkheid is er verdeel en heers aan de gang.. en ja, daar vallen doden net als in palestina waar westerlingen maar al te graag andere kant opkijken en dit al halve eeuw…

  • Het vergelijk met Isreal gaat ontzettend mank jongeman. Nu worden vrouwen kinderen bejaarden alles wat man is afgemaakt . Meisjes aangeboden aan de beesten met een laag i.q. De cijfers van de slachtoffers zien er wel even anders uit. Los van het feit dat het daar in Israël niet pluis is hoor. Praat me niet over vergelijken zeg. Het zionistenverhaal kennen we nu wel. Het gaat hier om gewone mensen die vrede willen en niet over politiek. Dat jij de Koerden graag dood wil zien we allemaal. Niet alleen stinkt de politiek maar jij ook. Grootspraak omdat je veilig achter de computer zit. Ga je schamen.

   • De vergelijking met Israel is volstrekt gelijkwaardig op verkrachting na. Hoe je mensen vermoord doet er niet toe. IS doet het barbaars, Israel doet het met moderne en verboden wapens. IS vermoord iedereen met uitzondering van de soennieten.Israel maakt geen onderscheid en ruimt alles uit de weg.
    IS pleegt doelbewust genocide, Israël eveneens al jarenlang. IS rooft land en bezittingen. Israël rooft land,water,hulpgoederen en de toekomst van Palestina. De slachtoffers in Irak / Syrië kunnen het land uitvluchten. De Palestijnen maken geen enkel kans. IS heeft tegenstanders ( VN ). Israël heeft medestanders ( wereld ) en één tegenstander: Turkije

    Dus Pipo…zeg niet dat het mank is!!

 9. dat vrouwen worden verkocht als slavinnen en kinderen worden vermoord komen alleen uit de monden van koerden en niet van andere mensen…. in dat soort gebieden wordt een mug gelijk een olifant van gemaakt… totaal geen bewijs dat dit gebeurd en westerlingen nemen dit maar al te graag over wat koerden zeggen daar (logisch dit is ook een smeekbede voor hulp, zoveel mogelijk liegen) westerlingn geven ook een draai eraan omdat het over Islam gaat, dus voor hun is het sensatie en kunnen ze gelijk hun wapens testen en vliegtuigjes de lucht in sturen anders staan ze te roesten… koerden zijn gewoon een zwak volk die niet kunnen vechten anders hadden ze al lang een eigen landje, daarom overloopt isis hun met gemak

  • Cengiz,
   Helaas heb ik je dan toch goed begrepen. Jij hebt een hekel aan Koerden en bent geïndoctrineerd door de CHP en legerdoctrines die ze decennialang bij het Turkse volk hebben kunnen implanteren.
   Jij wilt graag nog eens 30 jaar met ons broedervolk knokken en er nog eens 30.000 mensenlevens aan verspillen.
   .
   Dus Koerden zijn een zwak volk? Maar wie ben jij dan wel niet om zo denigrerend over een ander volk te spreken. Wat maakt dat jou dan? Ik hoop toch niet een representant van het Turkse volk, waar ik ook toe behoor? Ik schaam me namens jou.
   Als jij zo sterk bent, dan hoor je je daarnaar te gedragen en andere volken met een zekere piëteit te benaderen ipv er met de botte bijl in te gaan.
   Hoe stoer denk je over te komen, als wij Turken inderdaad even in een paar dagen het gebied waar Koerden wonen platwalsen en vernietigen? En wat wil je er mee bereiken dan? Dacht je echt dat er geen nieuwe Öcalan op zal staan?
   .
   Weet je wat? We zijn de afgelopen decennia genoeg door jouw soort voorgelogen. Grieken waren barbaren, en Bulgaren deugden ook niet. Iraniërs moest je altijd wantrouwen en Armeniërs zijn bedriegers. Arabieren tellen al helemaal niet mee als mensen. En alleen een Turk is een vriend van een Turk, verder niemand enz. enz. enz.
   .
   Ik heb er zo genoeg van.
   Want ondertussen is jouw soort in de hele 20e eeuw er niet eens in geslaagd om enige significante ontwikkeling naar de uithoeken van Turkije te brengen, maar ondertussen wel de betweter uithangen vanuit Istanbul en Ankara.
   Je doet je groots voor, maar bent nog niet in staat om je eigen achtertuintje te maaien.
   .
   Pas de afgelopen 10-12 jaar worden er onder bewind van een partij die jij haat serieuze progressie gemaakt met het ontwikkelen, mee laten tellen en bereikbaar maken van HEEL Turkije, zodat ALLE Turkse burgers het gevoel hebben dat ze er toe doen en meetellen (zonder eerst naar Istanbul te moeten verhuizen), ipv alleen de traditionele elite.
   .
   Het enige waar jij mee aankomt zeilen om ons te overtuigen zijn de inmiddels vaste-prik complottheoriëen waar jullie CHP-ers zo goed in zijn… ‘verdeel en heers’. Tsss… Ik ben blij dat er nog mensen zoals jij zijn die ons het échte schaakspel wel even uit zullen leggen. Je vergat trouwens nog dat de Westerse landen hun UFO’s uit willen testen in Syrië.

   • Verbazingwekkend dat je de complot theorieën aan de CHP toeschrijft .
    De AK ilsiz partij heeft tocht het Ergenekon complot bedacht en de Gulen grootgemaakt en nu een z.g. parallel staat aan het bestrijden is door alle onafhankelijke overheids organen te manipuleren en intimideren met o.a. het doel om hun telfoontaps te verdoezelen die z.g. gefabriceerd zijn.Ik begrijp niet hoe mensen dit soort tuig , die hun macht uitoefenen en misbruiken om hun misdaden te verkappen en vanuit die positie een rechtstaat regeren kunnen steunen. Als ze maar een hoofdoekje op hebben , walgelijk gewoon.

    • JIJ vind dat verbazingwekkend. Ik niet. Nog afgezien dat je ook in deze reactie weer opnieuw de achterstevoren en omgekeerd weergeeft ga ik er inhoudelijk niet eens op reageren. We hadden het hier over Koerdische vluchtelingen en hoe er met onze Koerdische medeburgers omgegaan zou moeten worden, en niet over jouw Halk-TV stokpaardjes.
     Hou je bij het onderwerp.
     .
     Bijzonder om te Smyrna te lezen ‘damne, die zit’, terwijl hij jou eigenlijk bij de les zou moeten houden.
     Maar goed, dat typeert jullie Capulcu dan ook wel weer, dat jullie graag tijdens het bespreken van een onderwerp dat jullie niet zo goed ligt dan maar onderling gaan zitten keuvelen over iets waar jullie elkaar goed kunnen vinden…

   • Ik ben het volledig eens met Stratenmaker. Chapeau! Sterker nog: ik vind het een moedig verhaal; nog nooit eerder vernomen van een (Nederlandse) Turk (hoewel dat niet alles zegt, want helaas kan ik nauwelijks Turks lezen).
    Wel vraag ik mij af of Erdogan c.q. de AKP er precies zo over denkt als Stratenmaker. Ik moet dan b.v. denken aan dat standbeeld van een Turkse kunstenaar in de nabijheid van de Turks-Armeense grens dat de verzoening tussen beide volkeren symboliseert, maar dat op last van Tayip zou zijn verwijderd.
    Maar nogmaals: wanneer alle Turken én Koerden er net zo over denken als Stratenmaker dan opent dat perspectieven voor een gedeeld en vreedzaam staatsverband.

   • stratenmaker, allemaal wel leuk en aardig om zo de nobelprijs voor vrede proberen te ontvangen hier, maar werkelijkheid is toch iets anders.. het zijn juist de koerden die worden geïndoctrineerd door het westen om een eigen staat te creeren en Turkije proberen te verdelen. Dat koerden daarvoor te dom zijn en de hardste klappen ontvangen is niet onze probleem maar die van hun, hoe zou het voelen om een volk 1000 jaar te helpen en zien als een broedervolk en dan ineens tegen je keert omdat buitenstaanders hen paaien om ons uitelkaar te halen, dat weet geen ander dan een Turk. laat koerden maar beseffen dat wij hun broedervolk zijn en niet andersom. als mike tyson een tegenstander knockout slaat, wordt ook gezien als een zwak tegenstander maar om dat denigrerend te zien, is er iets mis met jou. je hebt eenmaal zwakke volkeren over hele wereld en daar vallen koerden eenmaal onder. Turken in nederland zijn ook geen marokkanen die nederlanders haten terwijl ze hen brood geven(uitkering), ik kan jou talloze verschillen opnoemen tussen een Turk en ondankbare volkeren.. wij geven koerden tenminste de kans om achter ons te staan en niet in de vallen van buitenstaanders te trappen en diegene die niks willen van Turken worden aangepakt. nu kom jij mij beschuldigen met chp akties, terwijl in chp tijdperk de koerden juist stil waren omdat koerden toen niet ingepalmd werden door anderen, het is een kwestie van tijd en niet kwestie van welke partij er nu aan de macht is. wel een beetje raar dat je geen mhp zegt maar chp aangezien ik hard overkom tegen koerden.. maar goed, jij blijft praten over partijen ik praat over wat er gaande is in Turkse straten. een AK partij aanhanger kan net zo fel overkomen dan een mhp-er alleen jij weet het verschil niet..

    • Cengiz, dit verhaal klinkt al beter dan je eerste verhaal, alhoewel ik het nog niet helemaal met je eens ben.
     Als jij de sterkere bovenliggende partij bent, en de onderliggende partij misdraagt zich jegens jou omdat hij in zijn onnozelheid werd gemanipuleerd door een derde buitenstaande partij, dan is het nog altijd niet gerechtvaardigd om dan maar rake klappen uit te gaan delen. Jij blijft de sterkere partij, en daarom dien jij vergevingsgezind te zijn.
     Niet om de Nobelprijs binnen te halen, maar eigenlijk nog meer uit eigenbelang. Je zou intussen namelijk moeten weten, dat hoe zwak je tegenstander ook is, de tegenstander in een guerillaoorlog jou toch in meerdere of mindere mate schade kan berokkenen. Op zijn minst gaat het jou nodeloos energie kosten. Je bent feitelijk aan het touwtrekken. En jij zal uiteindelijk vast wel winnen omdat je sterker bent, maar je kunt niet ontkennen dat dingen makkelijker zouden gaan als je samen aan dezelfde kant van het touw trekt. Dat kun je het beste doen door eerst samen aan een tafel te bespreken hoe je aan dat touw gaat trekken.
     .
     Hoe eerder je daarmee begint hoe minder energie je verspilt.
     Geloof me gerust, de Koerden gaan echt niet weg omdat jij ze niet mag.
     .
     En als ze dan zo zwak zijn, hoe komt het dan dat wij zoveel Turkse mensenlevens zijn verloren da afgelopen 30 jaar? Blijkbaar kunnen ze dus toch wel een deuk in een pakje boter slaan.
     Ik persoonlijk ben dat touwtrekken zat en ik ben niet geïnteresseerd in de afloop van nog eens 30 jaar ruzie.
     .
     Daarnaast heeft noch de CHP, noch de MHP, noch enig andere partij (behalve ANAP een beetje met hun GAP project) tot nu toe serieus geïnvesteerd in Zuid-Oost Turkije. Ik verbaas me er altijd weer over hoezeer Zuid-Oost Turkije ineens zeer waardevol wordt als er weer eens over Koerdistan wordt gesproken. Hoezo waardevol? Voeg dan de daad bij het woord net als de AKP nu doet en voeg de daad bij het woord door serieus in dat gebied en de mensen daar te investeren.

 10. Maho schrijft: ‘IS vermoord iedereen met uitzondering van de soennieten’. Dus als ik hem goed begrijp bevinden zich onder de 3 miljoen vluchtelingen (waarvan 1 miljoen in Turkije) niet of nauwelijks soennieten. Maar die vluchtelingen zijn voor een groot deel Koerden? En volgens Wikipedia en alle andere bronnen zijn de Koerden in meerderheid soennieten.

  Maar ja, misschien heeft Maho wel gelijk. Wikipedia schijnt immers onderdeel te zijn van een wereldomspannend zionistisch complot; de beroemde Duitse staatsman Adolf H. en mensenvriend (vrede zij met hem) heeft ons daar al 80 jaar geleden voor gewaarschuwd. Misschien dat niet alleen Maho, maar ook Cengiz dat kan bevestigen; hij weet immers ook te vertellen dat de Koerden van een mug een olifant maken.

 11. Ik zou Cengiz willen aanraden om eens ‘De droom van Osman’ te lezen, een bijzonder leerzaam boek van Caroline Finkel over de Ottomaanse geschiedenis. Daaruit blijkt dat de Koerden zich eeuwenlang hebben verzet tegen de Ottomaanse overheersing. Er vonden toen al regelmatig opstanden plaats. Bovendien hebben de Koerden veel oudere papieren dan de Turken; voordat de stam van Osman rond 1100 vanuit Centraal-Azië verscheen woonden de Koerden al eeuwenlang in wat nu oost/zuidoost Turkije is.
  Met de grondlegging van de Republiek in 1923 kwam de zogenoemde ’turkificatie’ op gang waarbij de Koerden als ‘bergturken’ werden beschouwd en als zodanig werden behandeld: een eigen identiteit, taal en cultuur werd hun ontzegd. Zelf heb ik in 1986 in Dogubayazit nog meegemaakt dat de Koerdische bevolking schichtig om zich heen keek wanneer men op straat de eigen taal sprak. Mijn eerste kennismaking met die stad was een groep Koerdische arbeiders die met de handen boven hun hoofd door door Turkse militairen onder schot werden gehouden.
  Gelukkig is er sprake van (enige) verandering en inderdaad is die tijdens het AKP-bewind tot stand gekomen.
  Maar je kan onmogelijk volhouden dat de Koerden in het verleden (en zeker in het recente verleden) door de Turkse regering als ‘broedervolk’ is behandeld. Daarmee zeg ik niet dat de Koerden lieverdjes zijn en dat zij zich – evenals het Turkse leger – niet schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Maar je moet wel een onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg – en wat dat betreft begrijp ik niet dat mensen als Cengiz (een MHP-aanhanger?) enerzijds de Palestijnen tegen de bezettingspolitiek van Israël verdedigen, maar anderzijds de Koerden als ‘dom volk’ afschilderen. Overigens ben ik niet van mening dat een volledige Koerdische afscheiding van Turkije een verstandige optie is, maar kan ik in deze zeer wel instemmen met de benadering van Stratenmaker.

 12. een westerling met westerse bronnen over ottomaanse rijk is al een lachertje opzich.. laat staan dat ik ermee in discussie ga over wat wel en wat niet… je moet met bewijzen en feiten komen… een zwak volk zielig vinden omdat ze geen land hebben is geen bewijs leveren dat ze daar als eerste waren.. en zowiezo wie 1000 jaar in een gebied heerst, wordt automatisch rechtmatig eigenaar, we zijn tenslotte geen marsmannetjes die de aarde claimen…

 13. Wat klets je toch Cengiz. Hoe kom je er bij dat Finkel naar westerse bronnen verwijst? Daaruit blijkt al dat je het boek niet hebt gelezen.
  Je doet me trouwens denken aan een typische westerling. Zijn naam was Hendrik Tollens (1780-1856) die de volgende regels dichtte: ‘Wien Neerlandsch bloed door d’aderen vloeit, van vreemde smetten vrij – enz.’ Tussen 1817 en 1933 was dat de aanhef van het Nederlandse volkslied, maar in dat laatste jaar werd de schaamteloze tekst definitief vervangen door het veel oudere Wilhelmus.
  Vervang ‘Neerlandsch’ door ‘Turksch’, denk er een boosaardig koor bij en kijk naar de dirigent, vermomd als Grijze Wolf. Lijkt sprekend op jou.

 14. Tot nu toe vond ik dat koerden meer vrijheden zouden krijgen. Echter krijg je stank voor dank. Hierdoor is mijn mening sterk veranderd. De koerden en hun Haat Drijvende Partij (HDP) maken ernstig misbruik van de vrijheden die ze krijgen (??mard? ?erefsizler). Ze verstoren de orde en brengen steeds meer schade aan Turkije. Het is een zielig, zwak een dom volk. Turkije moet het vredesproces beëindigen want eenzijdig steun aan het vredesproces heeft totaal geen zin meer. De koerden willen geen vrede dat ziet iedereen,nu nog de regering.Hard optreden tegen die bandieten!!

  Cengiz ik sta volledig achter je!

 15. Heerlijk dit. Dit is wat je krijgt stratenmaker van je Akp broeders gheh heh heh stank voor dank voor het ophemelen van je Erdogan profeet. Jullie zullen allemaal hangen. Dat is wat beschaafde mensen doen, niet zoals jullie een beetje hoofd afsnijden. Isis reetkevers!

  • Joh Smyrna, wat bedoel je nou eigenlijk met je stank voor dank en je gescheld?
   .
   Ook binnen de AKP bestaat nog wel verschil van mening over hoe het verder moet met de vredesonderhandelingen met de Koerden. Cengiz en Maho hebben duidelijk iets minder geduld en willen direct weer de strijdbijl opgraven. Naar mijn idee onterecht. Het doel van vredesbesprekingen voeren is niet om de onderliggende partij in jouw keurslijf te dwingen (want ik leid uit de teksten van Maho en Cengiz af dat zij dat wel verwachten van de Koerden als ze vredig in ‘hun’ land willen wonen).
   .
   Maar hun gevoelens zijn tenminste uit het hart en oprecht. En dan kun je erover praten en elkaar overtuigen dat er alternatieven zijn.
   Dat is wat anders dan jij en je Capulcu / Legerhufter-maatjes decennialang hebben gedaan: De Koerden als fictieve vijand aanwijzen, met als onderliggend doel om de Staatskas legaal te plunderen, door het leger belangrijk en onmisbaar te laten lijken, en daarmee het Parlement jaar op jaar blanco cheques af te laten geven aan het leger om fijn oorlogje te voeren en er ondertussen zelf vooral goed van te leven.
   Jullie wilden geen vrede vanwege financieel winstbejag.
   Maho en Cengiz willen geen vrede omdat ze (nog) oprecht verschil van inzichten hebben met de Koerden.
   Maar Limburgers hebben ook fundamenteel andere inzichten dan Noord-Hollanders kan ik je vertellen, maar dat is geen reden om oorlog te gaan voeren.
   .
   Maak je overigens geen illusies, dat je hiermee een wig zou kunnen drijven tussen AKP-ers.
   Wij zijn het onderling op sommige punten dan wel niet helemaal eens met elkaar, maar onze standpunten liggen nog steeds zo dicht bij elkaar als de Aarde en de Maan, terwijl jij Capulcu in deze beeldspraak Pluto zou zijn.

 16. In de zogenaamde onderhandelingen met koerden zou ook het ontruimen van de voormalige Armeense woongebieden moeten omvatten, en een eigen koerdische staat in Irak en alle turkse koerden daarheen deporteren.

  • De term “deporteren” is in deze context zo ontzettend fout. Ben jij je wel bewust dat de holocaust van deportatie afhankelijk was. En indien je je dat bewust bent … laat je nakijken s.v.p.
   Stratenmaker daarentegen laat hierboven zien hoe mensen met elkaar om kunnen gaan en dat is een compliment waard.

 17. Zo’n 70 jaar geleden was er in Europa een beruchte organisatie actief met twee bliksemschichten in haar logo. Misschien is deze alias niet toevallig gekozen.

 18. Sam je hebt helemaal gelijk ,deportatie zou inderdaad weleens verkeerd geinterpeteerd kunnen worden. Ik bedoel dan herlokaliseren. Spuugzat van hun geterroriseer , geintimideer en zelf bedreigingen van uit de gevangenis notabene. Dit hebben AK ilsiz domme bangerikken te danken dat ze zo;n grote mond en brutaal her en der vlaggen verbranden etc.. RAUS!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here