ISIS haalt steeds meer jonge strijders uit Turkije

0

De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) haalt steeds meer nieuwe strijders uit Turkije. Jongeren sluiten zich aan bij IS, omdat ze zich aangetrokken voelen door de ideologie van de terreurgroep en omdat die forse geldbedragen aan zijn strijders betaalt.

Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag gemeld op basis van informatie van onder meer Turkse regeringsmedewerkers. Volgens de krant hebben circa 1000 Turken zich inmiddels aangesloten bij ISIS, dat grote delen van Irak en Syrië beheerst. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA schat dat ISIS tussen de 20.000 en 31.500

Turken die zich bij ISIS hebben aangesloten, zeggen dat ze zich beter kunnen vinden in het moslimextremisme van de groep dan in de gematigde islamitische ideologie van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK) van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De Amerikaanse regering heeft druk uitgeoefend op Erdogan om de grens tussen Syrië en Turkije beter te controleren op buitenlandse strijders die Syrisch grondgebied willen binnentrekken.

UPDATE:
Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn berichten, dat een groot aantal Turken zich heeft aangesloten bij de extremistische Islamitische Staat, overdreven. Volgens Davutoglu zijn het vooral mensen uit andere Europese landen die zich aansluiten bij IS. Hij benadrukte dat Turkije er alles aan doet om te voorkomen dat mensen vertrekken naar Irak en Syrië om te vechten voor IS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here