“En de sultan wees zijn grootvizier aan” [COLUMN]

29
4

Door Peter Edel/Istanbul – Nog een paar dagen en Recep Tayyip Erdogan is officieel de twaalfde president van de Turkse Republiek. Dat belooft wat, want in tegenstelling tot zijn voorgangers zal hij iedere bevoegdheid grijpen die de grondwet hem toestaat.

Het ideaal van Erdogans is een presidentieel systeem, waarmee hij machtiger wordt dan een president in de VS. Dat gaat niet zonder een grondwetswijziging, waar een tweederde meerderheid in het parlement voor nodig is, die Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) momenteel niet heeft.

Erdogan hoopt dat de komende parlementsverkiezingen daar verandering in gaan brengen. Alleen is de populariteit van de AKP voor een belangrijk deel gebaseerd op zijn charisma. Nu hij niet meer verkiesbaar is, staat zijn opvolger daarom voor een zware taak.

Davutoglu
Die opvolger heet Ahmet Davutoglu. Als minister van Buitenlandse Zaken drukte hij zijn stempel op het buitenlandbeleid van Turkije. Daar dacht hij al over na toen de AKP nog niet eens opgericht was.

In het boek Strategische Diepte formuleerde Davutoglu destijds zijn opvattingen over een uitbreiding van de Turkse invloedssfeer. Onder zijn ministerschap vormden die opvattingen de basis van een beleid dat neo-Ottomanisme werd gedoopt, al is panislamisme wellicht de betere term.

Met Davutoglu als buitenlandminister streefde Turkije naar optimale betrekkingen met de buurlanden. Davutoglu kreeg er veel handen mee op elkaar en de invloed van Turkije groeide snel.

Het feest duurde niet lang, want het zero-conflictsprookje strandde door de sektarische hardnekkigheid van de AKP in het Syrische wespennest, waarna Turkije met vrijwel alle landen in de regio tegen conflicten aanliep. Davutoglu was daar in de eerste plaats verantwoordelijk voor en werd zo de minst succesvolle minister in Erdogans regering. Zijn naam werd niet genoemd tijdens het corruptieschandaal, maar daarmee hebben we de pluspunten wel gehad.

Doet er niet toe voor sultan Tayyip I. Hij wil een grootvizier waar hij op kan bouwen. Dat kan hij met Davutoglu, die bijvoorbeeld al verklaarde de ‘operatie’ tegen volgelingen van imam Fethullah Gülen in de Turkse staat voort te zullen zetten.

Grote eer voor Davutoglu natuurlijk. Maar er is een prijs, want zijn voorganger laat hem een to do list na om stijl van achterover te slaan. Ik noem drie belangrijke punten.

IS
Zo is er de gijzeling van het personeel van het Turkse consulaat in het Irakese Mosul door de Islamitische staat (IS). Duurt ondertussen al meer dan twee maanden, en al ongeveer even lang is in Turkije een verbod van kracht om hierover te publiceren. Om de gijzelaars niet in gevaar te brengen, heet het.

Hetzelfde argument wordt genoemd bij de terughoudendheid van de AKP om de IS als een terroristische organisatie aan te merken. Kan zijn, maar toen al-Nusra, waar de IS uit voorkwam, op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties werd geplaatst, protesteerde Ankara luidkeels. En toen was er geen gijzelingsactie gaande. Ondanks alles wil de AKP nog steeds niet openlijk erkennen dat ook een soenniet een terrorist kan zijn.

De aanwijzingen over Turkse steun aan jihadisten die vanuit Syrië de overstap naar Irak maakten, zijn niet meer te tellen en vallen nauwelijks nog te ontkennen. Tot overmaat van ramp voor Davutoglu sprak The Washington Post onlangs met een commandant van de IS, die ‘de indruk wekte dat de IS redenen kent om Turkije erkentelijk te zijn’:

‘We hadden een aantal strijders – zelfs hooggeplaatste leden van de IS – die werden behandeld in Turkse ziekenhuizen. Daarnaast kwamen de strijders die zich in het begin van de oorlog bij ons voegden via Turkije. Hetzelfde geldt voor materieel en bevoorradingen.’

Dat de IS haar erkentelijkheid uitdrukte met de gijzelingsactie in Mosul zal alles te maken hebben met het crisismanagement waar Davutoglu toe overging toen het eindelijk tot hem doordrong dat al-Assad voorlopig aanblijft in Syrië. Door dat nieuwe beleid zou het voor IS-strijders nu een stuk moeilijker zijn om de Turks-Syrische grens te passeren. Zijn ze bij de IS uiteraard niet blij mee, met alle gevolgen van dien.

Het is de vraag of Davutoglu de gijzelaars op korte termijn vrij kan krijgen. Lukt hem dat, dan zal dat prestige opleveren die hij goed kan gebruiken bij de komende parlementsverkiezingen. De IS zal echter zeker een tegenprestatie eisen.

Economie
De crisis in Irak is funest voor de Turkse economie. Tot dit jaar was Irak na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Turkse producten. Sinds de IS aan het spoken is in Irak, liep die export fors terug. Een stevige aderlating op een vervelend moment, want er steken meer zorgen de kop op over de Turkse economie.

De tijd waarin emerging economies explosief konden groeien is om te beginnen vrijwel voorbij. Daarnaast dreigt de stroom geld naar Turkije uit het buitenland te krimpen omdat investeerders daar terughoudend worden door binnenlandse politieke spanningen en crisissituaties in aangrenzende landen.

Kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch raken zo negatief gestemd, wat bij de AKP tot een verontwaardigde reactie leidde. Erdogan noemde Moody’s en Fitch al eens dienaren van de ‘interest lobby’, die het volgens hem ook gedaan had tijdens het Geziparkprotest.

Economieminister Nihat Zeybekci gooide extra olie op het vuur: ‘Je moet blind zijn om de intenties van Fitch niet te herkennen’, twitterde hij. Over Moody’s zei hij: ‘De regering weet waar deze instelling voor werkt.’

Volgens Zeybeci is Moody’s verontrust dat ‘Turkije minder rente zal betalen en daarmee minder afhankelijk van “bepaalde kringen” wordt.’

Om maar weer eens op de samenzweringstoer te gaan is verre van slim. Buitenlandse investeerders worden daar niet door gerustgesteld, integendeel. Maar uiteraard moet iemand er de schuld van krijgen dat het economische wonder van Turkije een zorgenkindje dreigt te baren. Want de groei neemt af, de lira devalueert en de inflatie loopt op. Het tekort op de handelsbalans, sowieso een chronische aandoening van de Turkse economie, kan alleen met goudexport worden verlaagd.

Daar komt bij dat de ballon van de bouwsector haar maximale omtrek nadert. Is dat punt eenmaal bereikt dan gaan zich bepaalde zaken wreken. Bijvoorbeeld dat de regering naliet om de industrie te stimuleren in de richting van hoogwaardige voor export geschikte producten.

Kortom, aan de Turkse economie gaat Davutoglu nog een hele kluif krijgen. Dat weet hij natuurlijk donders goed. Vandaar de verwachting dat vicepremier en economiedirigent Ali Babacan op zijn positie blijft in de regering.

Eventjes leek het erop dat Babacan vervangen zou worden door Erdogans adviseur, de samenzweringsmalloot Yigit Bulut. De antiwesterse fratsen van Bulut, die voor een isolationistische politiek pleit, joeg buitenlandse financiële markten al snel de stuipen op het lijf. Dan toch liever Babacan. Hij is geen favoriet van Erdogan, maar wel een van de meest rationele AKP-ministers. Bulut trachtte nog om Babacan via de Gülenbeweging in diskrediet te brengen, maar die poging mocht niet baten.

Vredesproces
Last but not least is er het vredesproces met de Koerden. De stemming daarover is positief, maar vrede is er nog niet. Op 7 augustus jl. werden ondanks de wapenstilstand drie PKK-strijders doodgeschoten. En in de Koerdische hoofdstad Diyarbakir ontstond geweld toen een monument voor PKK-oprichter Mahsun Korkmaz werd neergehaald.

Het ligt er maar aan hoe ver Davutoglu wil gaan. Uitbreiding van culturele rechten is mooi en de AKP heeft op dat vlak zeker ook al iets bereikt. Maar doet dat er nog veel toe nu de Koerden in Turkije gestimuleerd worden door de realistische mogelijkheid van een onafhankelijk Koerdistan in Noord-Irak? Bovendien kan de PKK, sinds die in Irak tegen de IS vecht, (meer) steun van de VS verwachten. Daarmee zijn omstandigheden ontstaan waarin de Koerden heel goed meer zouden kunnen eisen dan culturele autonomie.

Een AKP-medestander schreef onlangs: ‘Samen met de Koerden gaan we er iets moois van maken.’ Klinkt aardig, maar veel Koerden zullen er vooral zelf iets moois van willen maken, zonder wat voor Turk dan ook. Dat wil zeggen, politieke autonomie, eventueel via decentralisatie van bestuur. Het is aan Davutoglu om die stap te nemen. Doet hij dat, dan maakt hij geschiedenis.

De IS, economie en het Koerdische vredesproces zijn niet de enige zware kwesties van het moment. Het snel groeiende probleem van de Syrische vluchtelingen en het ten dode opgeschreven EU-toetredingsproces mogen er bijvoorbeeld ook zijn. Veel succes meneer Davutoglu…

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

29 REACTIES

  • Ach meiske misschien moet dat mutsje voor je ogen weghalen en dan met nuance lezen en mogelijk kan je dan ordentelijk oordelen.
   Scherpte van een stuk geeft dat mensen hopelijk eens vanuit een andere hoek naar de dingen kijkt. Maar lukt dat bij jou ook??

 1. deze mafkees denkt echt dat Turkse economie om irak draait… blijf maar leugens verspreiden, dat is wat jouw werkgevers yahudi’s van jou eisen…. sultan en zijn grootvizier doen het allemaal prima en gaan het nog beter doen…

  • Sinds wanneer biedt dit forum gelegenheid voor racistische borrelpraat?
   Kan je dat trouwens toelichten Aydin: ‘…blijf maar leugens verspreiden, dat is wat jouw werkgevers yahudi’s van jou eisen..’?
   Wanneer het aan Aydin ligt, figureert Edel straks nog in de Protocollen van de Wijzen van Zion.
   Deze schandalige opmerking doet mij denken aan een cassière in de supermarkt. Zij rekent af met een klant en er valt een fles olie van de band; in scherven. Vraagt ze aan een collega die niks om handen heeft: ‘Kan jij die troep even opruimen?’ Waarop die collega antwoordt: ‘Lazer op, ik ben je Turk niet!’

   Aydin, je opvattingen zijn net zo verrot als die van die cassière.

   • Gezien de reactie naar jou Peter lijkt het erop dat je de mensen zoals beschreven in het stuk en de mensen die zo primitief reageren hier op de site over één kam mag scheren. Het zijn namelijk religieuze naarlingen en haatbaarden!! Mijn conclusie is dat religie niet thuis hoort in de politiek. De democratische politiek zoekt’ naar samenwerken in respect’ edoch dictaturen daarentegen dwingen af in naam van……!
    WTF they changing TR and Isr in a Zoo!
    So…
    Blijf jouw kritische kanttekeningen schrijven en laat je reactie op de kritiek op deze site maar achterwege en laat jouw goede stukken spreken.

   • Beste Peter , dat jij geen marionet bent voor de zionistische lobby zoals wilders is was mij al duidelijk.Het is jammer dat er niet genoeg Turken zijn met rationele zelf reflectie, maar jou analyse over de situatie in ons land van herkomst vind ik zeer goed en wellicht steken domkoppen, narcisten, en mensen met een religieuze minderwaardigheid complex hier iets van op zoals aydin ,, Sultan en grootvizier zou ik ze niet willen noemen maar de dief van Ankara met zn trouwe hond ..

 2. Wat is er mis met de ottomanen. Petertje doet wel erg negatief over de turkse trots: de ottomaanse tijd.
  Petertje , je bent zoooo negatief over alles wat turks is, dat je niks positiefs kan bedenken. Als ik erg negatief was over Nederland, dan zou ik hier weg willen. Hoe houd je het daar vol. Wordt je goed betaald.

  • Beste Alper volgens mij is hij kritisch over de politieke situatie en politieke sfeer in Turkije, wat is hier mis mee ? we zijn kotsmisselijk en vol walging over die rooskleurige heroische verhalen van die AK partij familie kliek. BAH!!

 3. Petertje… Ik ben ook in Turkije.. Waar zit je ergens, kom ik even langs.. Ben zeer benieuwd hoe je komt aan deze redenatie & van waar je jou informatie ophaalt.. Ook heb ik hier een hele hoop Turkse vrienden die met jou kennis willen maken.. Zoals hun het zeggen “gelmisini gecmisini alayini anani avradini hoplatacaz zillinin got deliginden cikan serefsiz yahudi kokenli pic”

  Ma

 4. Wat me opvalt aan de reacties van Aydin, Alper en Deko is dat ze (zoals gebruikelijk op deze site) geen moeite doen om het verhaal van Edel beargumenteerd te weerleggen. Waarbij Aydin zichzelf ontmaskert als antisemiet en Alper zich suggestief afvraagt wie Edel betaalt. Mijn Turks is – ik geef het graag toe – te gebrekkig om de slotzin in de reactie van Deko te vatten, maar wel begrijp ik dat het niet over de ‘grootvizier’ Davitoglu, maar (opnieuw) over ‘yahudi’ lijkt te gaan. Kritiek op de Turkse politiek wordt afgedaan als hetzij een joodse, hetzij een westerse samenzwering of een combinatie daarvan. Te benoemen naar keuze, áls het maar duidt op een complot tegen de Turken en de Turkse staat.

  Zo bezien is de weerzin en wrevel tegen Edel goed verklaarbaar. Wanneer de schrijver zich kritisch uitlaat over de AKP dan krijgt hij een bak stront over zich heen, maar wanneer hij fors afstand neemt van de kemalisten, krijgt hij van andere zijde de wind van voren. Het is nooit goed of het deugt niet. Intussen scheldt iedereen elkaar verrot, waarbij argumenten er – alweer – niet toe doen.

  Ik ken ook andere Turken, maar kennelijk wonen die niet in Nederland. Neem mijn vriend Mustafa, een hardwerkende metselaar en door en door vrome moslim. Als vrijwilliger heeft hij zonder een cent vergoeding aan de bouw van een nieuwe dorpsmoskee gewerkt. In het verleden had hij weinig goede woorden over voor het CHP-establishment en was hij een enthousiaste aanhanger van de AKP. Vorige week verraste hij mij door te vertellen dat hij bij de presidentsverkiezingen niet had gestemd. Weliswaar kon hij het niet over zijn hart verkrijgen om voor Ihsanoglu te kiezen, maar al helemaal niet voor Erdogan. Die had volgens hem voldoende laten blijken door en door corrupt te zijn. Daarbij verwees hij naar diens bijeen gegraaide familierijkdom, maar de geslaagde poging van Erdogan om justitieel onderzoek te verhinderen deed voor hem de deur dicht. Volgens Mustafa was het optreden van Erdogan en zijn entourage niet te rijmen met de leer van de Profeet en de opdracht van Allah. Sprekend over machtsmisbruik maakt Erdogan het volgens hem nog bonter dan de vroegere kemalisten.

  Ik kon Mustafa geen ongelijk geven. Vooralsnog heb ik meer vertrouwen in het oordeel van Edel en van vrome, Turkse metselaars dan in de treurige stoet reagerenden op deze site. Over en sluiten maar weer.

  • Kees en ik heb met jou ook meer vertrouwen in de zelfdenkende mens. Jouw vriend Mustafa heeft veel gelijkdenkenden hoor. En dan de opmerking van Aydin hieronder. Hopelijk kijkt de overheid mee en trekt deze onbenul eens stevig aan het oortje. Hij zal inmiddels wel genoteerd zijn

 5. man ottomaanse rijk heeft nederlanders gered van hun ondergang van spanjaarden die de boel daar wilden overnemen… daarom hebben nederlanders een dorp in nederland naar Turkye genoemd doordat sultan suleyman bescherming gaf aan hollanders… moet je nu kijken, stank voor dank die nederlanders, we hadden ze gewoon moeten laten stikken.

 6. enne peter, dacht je nou echt dat wij dom waren als jij zegt, mijn werkgevers zijn geen yahudi’s… yahudi’s houden alles geheim als ze opdrachten geven, (zie 9-11).. (zie isis leider) dus kom niet met hypocriete ontkenningen..

 7. @ Aydin

  Dat verhaal over het 16e-eeuwse Nederland dat haar onafhankelijkheid mede te danken heeft aan de Ottomanen, klopt helemaal. In zoverre, dat de Spaanse Philips II op twee fronten moest vechten – zowel tegen de Turken als tegen de opstandige Nederlanders. Daardoor was hij niet in staat om tegelijkertijd twee oorlogen te financieren. Dat had weer tot gevolg dat zijn soldaten soms drie jaar geen soldij meer ontvingen en gingen muiten. Vervolgens kregen de Nederlanders gelegenheid om belangrijke terreinwinst te boeken. Wanneer Spanje een tijdelijke vrede of wapenstilstand met de sultan sloot, kon Philips weer zijn volle aandacht richten op de onderdrukking van de Opstand en dreigde het met Nederland mis te gaan. Applaus dus voor Suleyman de Prachtlievende en de Ottomanen.
  Dat schreef ik iets minder uitgebreid al eerder op deze site – en vanuit historisch oogpunt is het goed om deze onderbelichte feiten (ook met het oog op de vaak geringe historische kennis van niet-Turkse Nederlanders) te vermelden.
  Maar dezelfde Suleyman en zijn voorganger deden nog meer. Zij boden de joden een gastvrij onderkomen in het uitgestrekte Ottomaanse rijk. Weliswaar niet uit jodenliefde (net zo min als de padisha’s geïnteresseerd waren in de afloop van de Nederlandse Opstand) maar uit welbegrepen eigenbelang. Met name de Spaanse joden brachten geld, kennis en handelscontacten met zich mee en toonden zich eeuwenlang loyale onderdanen van de Ottomaanse sultans.
  In dat opzicht is je verwijzing naar Suleyman dus niet terecht. De sultan was in ieder geval geen antisemiet. Jij en een hoop Nederlandse Turken (die geen onderscheid maken tussen joden en de schandalige apartheids- en bezettingspolitiek van Israël) zijn dat gezien hun uitlatingen wel. Jij en je medestanders zijn het spiegelbeeld van haatzaaiers als Wilders die bijvoorbeeld weigeren om verschil te maken tussen Turken en moslims.

 8. iedereen moet ook anti semiet zijn, joden houden israelische regering in het zadel, dus zij de joden dus zijn verantwoordelijk wat er gebeurt in gaza en omstreken en dan heb ik het niet eens over hun lobby in westerse landen met hun leugens en dreigingen. dus zij de joden dus met z’n allen, zijn de boosdoeners ook al proberen ze onschuldig uit te hangen bij westerlingen met het zielig zijn wat er in w.o 2 gebeurde. sultan suleyman gaf joden bescherming omdat hij de plicht had om dat te doen als mens met supermacht zijnde om eerlijkheid en rechten voor alle mensen op aarde te verspreiden, sultan suleyman was een echte Moslim met hart en nieren en heeft dat heel vaak laten blijken. jij als hollander weet dit allemaal niet omdat jij alleen wat westerse verhalen over hem leest in wikipedia en dergelijke westerse bronnen. dat joden hem veel geld gaven als verhaaltje die je gaf is echt een lachertje… iedereen betaalde belasting aan ottomaanse rijk of je nou jood was of christen of moslim, de niet-moslims betaalden wel iets meer maar daar bleef het bij. dat joden hem extreem veel geld gaven voor bescherming is 1 al onzin (zie het al voor me joden die graag geld weggeven) hij behandelde joden net als christenen zeer goed onder zijn hoede en dat heeft niets met geld te maken maar als goede mens zijnde. ga jij maar je eigen volk wijsmaken wat haatzaaien is jonge

  • Typisch een reactie van een oetlul die in één richting kijkt. Binnen een democratie bestaan er verschillende meningen en dat o.a. in Turkije, Israel en Nederland. Nu lukt het niet zozeer in Turkije met figuren zoals jij die iedere Israelier tot zionist te verklaart. Overigens is het toontje “jij als Hollander” toch wel van de pot gerukt zeg. Over haat zaaien gesproken span jij toch wel de kroon. “Laat je baard maar staan en trek een soepjurk. Geef je vrouw zwarte sluiers en koop een ezel en lazer op!” Dat is een wens van mensen die precies zoals jij reageren en evenzo verfoeilijk zijn.

 9. Aydin, wat een onzin kraai je weer uit.
  Dat zou je ook van mij zeggen wanneer ik schreef:
  ‘Iedereen moet anti-moslim zijn, want het zijn moslims die de IS in het zadel hebben geholpen, dus zijn de moslims verantwoordelijk voor wat er gebeurt in Syrië en Irak en dan heb ik het niets eens over hun lobby in Saoedi-Arabië met haar leugens en financiële steun aan het islam-terrorisme. Dus zijn de moslims met z’n allen de boosdoeners, ook al proberen zij de onschuld uit te hangen door steeds maar te wijzen op de kolonialisering door de VS en Europa van het Midden-Oosten en de anti-moslimstemming na 9/11.’

  Ik herhaal het nog maar eens: je bent het perfecte spiegelbeeld van Wilders – die schaamt zich ook nergens voor.

 10. kees wat is er? kriebelt het ineens bij je dat je met zulke onzin vergelijkenissen komt? isis is geen staat die je kan steunen wat zowiezo al onlogisch is om iets te steunen zonder er zelf baat bij te hebben… er is geen enkel bewijs maar dan ook geen 1 miezerige bewijs dat een land isis steunt alleen westerlingen en zionisten willen dit maar al te graag als bewijs leveren omdat Islam in oorlog is sinds 1400 jaar…. mij interesseert zowiezo niet wat westerlingen over isis schrijven, want is toch allemaal leugens met jullie blabla onthoofdingen en blabla vrouwenslaven terwijl ondertussen jullie jodenvriendjes kinderen bombaderen dan is het allemaal even andere kant opkijken en stil zijn… oprotten met jullie zionisten media van jullie….. isis is een creatie van amerika nadat die irak binnenviel en heel het land openscheurde en zie nu het resultaat… en nu verwachten ze van moslimlanden om iets tegen isis te doen? m.a.w de rotzooi van amerikanen en joden opruimen wat zij hebben gecreerd?…. zolang joden gaza bombaderen mag isis van mij heel irak bombaderen… hypocriete hollanders die even hier komen praten over isis terwijl er in palestina, oost turkestan, myanmar, en in syrie onschuldige mensen en kinderen vermoord worden… maar nee in irak is olie dat is veel belangrijker….. h y p o c r i e t e n

  • een voorbeeld van eenzijdigheid. Cengiz neem nou maar aan dat de mensen die vermoord worden door I.S. allen een geloof aanhangen en hun best doen gelukkig te zijn en dat hieronder merendeels moslims zijn. Hoe je er nu zo bijzonder hersenloos over kunt schrijven verbaast me. En eigenlijk ook niet. Aydin blijft nog net iets netter dan jij want jij spant toch wel de kroon door te ontkennen dat er misdadig gemoord wordt. Broedertje broedertje?!!

 11. Ik trok een vergelijking tussen joden- en moslimhaat. Natuurlijk ben ik het er grondig mee eens dat de VS en Europa in grote mate medeverantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie die heeft geleid tot de huidige IS-barbarij. Sterker nog: in deze dagen waarbij 9-9-2001 weer uitgebreid in de media wordt herdacht, blijkt dat veel Amerikanen niet uitgepraat raken over de 3.000 doden in het WTC, terwijl ze met geen woord reppen over de medeplichtigheid aan het meervoudige leed dat hun regering in het Midden-Oosten heeft veroorzaakt.

  Maar ik blijf er bij: tussen joden- en moslimhaat zit geen enkel verschil. En je bent toch wel héél, héél erg van de pot gerukt wanneer je zoals Cengiz zegt:’Zolang joden Gaza bombarderen mag IS van mij heel Irak bombarderen’. Dat is niets anders dan een pleidooi voor het grootschalig uitmoorden van onschuldige burgers. In dit geval geen joden, Amerikanen of hypocriete Hollanders, maar moslims…
  Hoever gaat de gekheid op deze site? Is er toevallig een psychiater in de zaal? Spoedopname!

 12. Dit is nou precies wat ik bedoelde Hans Jansen (kees). Eerst kim je de islamisten hier vlijen met kennis over geschiedenis die bij Turken met de paplepel wordt ingegoten om vervolgens op hun tafel te schijten. Je bent maar een lawrence of arabia jij. Ik vraag jou? Wanneer heeft Chp laatst dertig jaar in Turkije geregeerd? Wanneer heeft een kemalist/ secularist hier Peter er vanlangs gegeven opruier dat jij bent. Meng je niet in een discussie. Mensen zoals jij haten niet een ideologie maar een ras van mensen maar je weet het zelf nog niet. Socioloog of pedagoog if wat jij ook bent. Waar sta jij voor met je inkonsequente uitspraken hier. Dus moslims allemaal zijn verantwoordelijk voor de Isis? Hoe zit het met de wereld media dan ? Die sinds 9/11 Moslims wereldwijd de keurslijf omdoen. Moslimjingeren betitelen als potentiele terroristen? Zijn die niet mede verantwoordelijk? Jij zou dat toch moeten weten met je academische achtergrond? DeGros van het nederlandse volk gelooft al dat 75 ptocent van de moslims achter Isis staat. Waar hebben ze uberhaupt die peilingen gehouden? . Zekers bij Koffeshop hangende werkloze moslim straat jongeren. ( Zitten een heleboel luilak nietsnutten bij) Ik houd mijn hart vast als de razzias hier tegen moslims gaat beginnen. Wamt dat gaat helaas een keer gebeuren. Dus fuck jou en fuck de verdorven werel. Leve de league anti fascisten !!!!!!

 13. Er was natuurlijk nooit rascisme in Nederland. Woorden als vieze turk en vieze buitenlanders heeft nooit bestaan. Nederland was alleen maar utopia. Geld aan griekenland en andere noodlijdende eu landen geven. Hebben de Turken gedaan ook. Nu het eigen volk lijd moet er een zondebok zijn. Fuck tolerantie ik wil geaccepteerd worden!!!!!!!! Fuck tolerantie!!!!!!

 14. Genoeg moslims of seculieren die zelfreflectie hebben hoor. Maar dat past niet in de straatje van de white anglo saxon protestant people. Zonder arm geen rijk zonder ouderwets geen moderniteit. Zonder de bra manager dendeidden oosten. ( WAARVOOR MOSLIMS HIER WEL SCHULD AAN HEBBEN WANT UITEINDELIJK SNIJDEN WIK DE KELEN EN HALEN WE DE TRekker over) geen voortvarende rijke westen. Ik ben klaar met de discussie hier.
  Peter Edel moge je nog vele artikelen schrijven. SHALOM WIM. VREDE ZIJ MET JULLIE ALLEN

 15. Een ding wil ik nog kwijt er zijn fotos van John Mcain met Al baghdadi van Isis opgedoken. Wil niet zeggen dat de Usa verantwoordelijk is voor de IS. Maar wil wel zeggen dat ze om een monster als Assad te verjagen, de usa in zee is gegaan met nog grotere Monsters!!!!!! Nu hebben ze weer spijt. Wat een toneel allemaal. De mazzeltof aleykum allemaal!!!

 16. Ha, opnieuw een uitbarsting van Izmir – of is Izmir/Smyrna het Griekse halfbroertje van Izmir? Zoals meestal slaan de verhalen weer als een tang op een varken. En dat allemaal naar aanleiding van mijn opmerking dat er tussen de joden- en moslimhaat van Aydin/Cengiz en Wilders geen enkel verschil bestaat. Bij nader inzien bedacht ik mij echter dat de heren (en dus nu ook Izmir/Smyrna) mijn bericht van 7 september j.l. niet goed hebben begrepen. Ik heb slechts de uitspraak van Aydin over ‘yahudi’s’ herhaald, met dien verstande dat ik ‘joden’ heb veranderd in ‘moslims’ en ‘de lobby van westerse landen’ in ‘de lobby van Saoedi-Arabië’. Waarmee ik slechts heb willen zeggen dat Wilders, Aydin en Cengiz hetzelfde beweren – alleen spiegelbeeldig. De conclusie is dat warhoofden – of het nu om Turken of Nederlanders gaat en of ze nu Geert, Aydin of Cengiz heten – altijd en overal hetzelfde en uitwisselbaar zijn.

  De wijze filosoof Izmir/Smyrna maakt het nog mooier met zijn opmerking: ‘Mensen zoals jij haten niet een ideologie maar een ras van mensen, maar je weet het zelf nog niet.’ Nee, dat wist ik nog niet. Over welke ideologie en welk ras gaat het? Wat jammer dat Izmir/Smyrna heeft aangekondigd dat hij ‘klaar is met deze discussie’, zodat ik voor altijd in het duister blijf tasten waarom ik niet deug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here