Ahmet Davutoglu nieuwe premier Turkije

3
9

ahmet_davutogluOp een speciale bijeenkomst van de regerende AK-partij is de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu naar voren geschoven als nieuwe premier. Hij wordt ook voorzitter van de AK-partij meldt de NOS. Davutoglu wordt de opvolger van Recep Tayyip Erdogan, die onlangs tot president is gekozen. Erdogan wordt volgende week geïnaugureerd. Hij is drie termijnen premier geweest.

Op 27 augustus is er een partijcongres. Dan wordt Davutoglu officieel aangewezen.

3 REACTIES

 1. Dit is erg goed nieuws. Het is exact de persoon van wie ik verwachtte dat hij de opvolger zou worden van onze premier Erdogan. Davutoglu is de meest geschikte persoon om een aantal redenen.
  Ten eerste is het een zeer getalenteerde politicus met een goede track record.
  Ten tweede is hij binnen het bestaande kabinet de persoon wiens gedachten en visie omtrent de toekomst voor Turkije het meest overeenkomt met die van Erdogan zelf, wat een solide continuering van het AKP beleid tot op heden garandeert.
  En dat is – ten derde – belangrijk voor de rust en stabiliteit in Turkije en is bovendien erg belangrijk voor het vertrouwen onder buitenlandse en nationale investeerders dat hun investeringen veilig zijn en blijven. En dat is uiteindelijk weer goed voor het hele Turkse volk, dat profiteert van de economische volatiliteit, werkgelegenheid en daarmee samenhangende inkomsten.
  Ten vierde is Davutoglu een graag geziene persoon in internationale kringen en spreekt hij goed zijn talen. Feitelijk hebben we hiermee een nieuwe Erdogan, die een hernieuwde houdbaarheidsdatum heeft gekregen, omdat Davutoglu wél de positieve punten mee heeft, maar niet de negatieve herinneringen aan de persoon Erdogan aan zich heeft kleven. Hopelijk dat hij daarmee het voordeel van de twijfel zal krijgen van de oppositie in Turkije in de breedste zin van het woord. Het is eveneens te hopen dat Davutoglu verstandig met zo’n kans om zal gaan en de oppositie zal weten te omarmen in de vorm van een hernieuwde dialoog over hoe samen Turkije naar 2023 – de 100-jarige verjaardag van de Republiek – te leiden.
  .
  Het enige wat mij enigzins verwonderde aan dit bericht is de rol van onze huidige president Gül in dit plaatje.
  Weliswaar word gezegd dat hij nadat hij is teruggetreden als president hij weer lid van de AKP in de Meclis (parlement) zal worden, met het oogmerk om zich kandidaat te stellen als voorzitter van de partij, en bij winst bij de verkiezingen van de AKP als premier van Turkije, alleen denk ik dat zijn positie nu toch wel, misschien moedwillig, verzwakt wordt door Davutoglu nu als vervangend premier voor te dragen. Davutoglu zal zich ongetwijfeld het komende jaar tot aan de landelijke verkiezingen veelvuldig in de kijker spelen en zich profileren als goede tegenkandidaat binnen de AKP. En dit is een groot risico waar de oppositie wel eens munt uit zou kunnen slaan. Nu hebben we in Turkije een werkelijk waardeloze oppositie die zelfs dit waarschijnlijk niet zal weten te verzilveren omdat ze teveel met zichzelf en het blokkeren van van alles en nog wat bezig is, maar het risico is wel reëel. Natuurlijk afhankelijk van het gegeven of Davutoglu het voorzitterschap / premierschap na zal streven of dat hij netjes opzij zal treden om alsnog Abdullah Gül de eer te gunnen.
  Dit laatste is ook niet helemaal ondenkbaar, want het is werkelijk on-Turks om te zien hoe hecht en oprecht het broederschapsgevoel in de AKP is. Je vraagt je steeds weer af hoe lang dat nog goed zal gaan, maar tot op heden moeten we ze nageven dat het al 12 jaar feilloos goed gaat.
  Wij Turken kunnen alleen maar hopen dat wij ook de komende 12 jaar niet hoeven te ontwaken uit deze droom en dat de leiding van ons geweldige land in handen van deze uiterst succesvolle partij zal blijven en dat alle Turken in de wereld de vruchten mogen plukken van de bomen die nu geplant worden.
  .
  Hayirli, ugurlu olsun guzel Turkiyemize, Allah yeni basbakanimiz sayin Davutoglu’nun yardimcisi olsun.

 2. davutoglu was een hele goede minister van buitenlandsezaken en nu hij premier is, zal hij zijn buitenlandse politiek erg vergroten en de stempel van Turkije zo op iedereen zijn voorhoofd rammen in het buitenland. wat binnenland betreft, daar gaat alles automatisch beter, het blijft een lachertje met die onnozele domme Turken die tegen AKP zijn.

  • Hoe zit het met die eikenhouten deur voor jouw kanis. Want die zit er! Anders zou je niet zo over jouw landgenoten te spreken broeder!?
   Leer jij je zo gedragen door de lessen van jouw imam? Dat kan ik me namelijk niet voorstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here