“President Erdogan” [COLUMN]

49
17

PresEr
[Door Peter Edel/Istanbul] – Met het schrijven van dit artikel over de presidentsverkiezingen in Turkije begon ik voordat de uitslag bekend was. Kon ik doen, niet omdat ik helderziend ben, maar omdat vooraf vaststond dat Recep Tayyip Erdogan ging winnen. Alle peilingen wezen daar op.

Dat zijn belangrijkste tegenstrever, de door de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij voor de nationale beweging (MHP) kandidaat gestelde grijze muis Ekmeleddin Ihsanoglu geen schijn van kans had, viel te verwachten.

Ihsanoglu bleef net boven de 38 procent steken. Een voor de CHP en MHP-achterban meer acceptabele kandidaat had het waarschijnlijk beter gedaan. Nu weigerde menig CHP en MHP-stemmer uit onvrede met de in hun ogen controversiële Ihsanoglu de gang naar het stembureau te maken, wat voordelig uitpakte voor Erdogan.

Dat Selahattin Demirtas van de Democratische volkspartij (HDP) het bij Koerden, links en andere minderheden goed zou doen was eveneens voorspelbaar. De bijna tien procent voor Demirtas was een onverwacht succes, maar dat hij Erdogan de loef af kon steken was bij voorbaat uitgesloten.

Het was vooral de vraag of Erdogan een tweede verkiezingsronde nodig zou hebben. Hij kreeg echter meer dan de 51 procent die hij nodig had om de klus in een dag te klaren.

De opkomst was met bijna 75 procent een stuk lager dan bij de lokale verkiezingen van 30 maart jl. Bij een gelijke opkomst had het mogelijk wel tot een tweede verkiezingsronde gekomen.

Andere details van de verkiezingen laat ik aan main stream correspondenten over. Ik ben gewend me op de achtergronden te richten. In dit geval op een aantal in het oog springende zaken tijdens Erdogans verkiezingscampagne. Die scheppen een aardig beeld van de nieuwe president.

Kilicdaroglu-Demirtas
Wie in de weken voor de verkiezingen door de Turkse straten liep kreeg de indruk dat er maar een kandidaat was. Erdogans gezicht overheerste daar, terwijl Ihsanoglu en Demirtas nagenoeg ontbraken. De financiële middelen om publiciteit te maken waren duidelijk oneerlijk verdeeld, wat in democratische opzicht uiteraard niet de schoonheidsprijs verdient.

Op het staatstelevisiekanaal TRT hetzelfde verhaal. Vooral Demirtas beklaagde zich er over dat hij zijn opvattingen daar niet uiteen kon zetten.

Naarmate de verkiezingen naderden gaf Erdogan hem nog eens goed van katoen. Tijdens een openbare partijbijeenkomst daagde hij CHP-leider Kemal Kilicdaroglu uit zijn alevitische achtergrond toe te geven. Demirtas moest maar eens erkennen dat hij een ZaZa-Koerd was (Zaza-Koerden onderscheiden zich onder andere van andere Koerden door een eigen taal).

Waarnemers vroegen zich af waar dit voor nodig was. Etnische en religieuze achtergronden van politici zijn irrelevant zijn ten opzichte van hun programma. Bovendien was het simpelweg overbodig. Toen Erdogan deze provocerende woorden uitsprak was het al volstrekt duidelijk dat hij het presidentschap in zijn zak had.

Armeniër
Erdogan reageerde furieus op geruchten dat zijn roots in Georgië liggen. Geruchten die hij in 2004 overigens zelf in de handen werkte. Toen zei hij tijdens een bezoek aan Georgië dat zijn familie uit dat land afkomstig was en naar Turkije emigreerde.

Erdogans familieachtergrond moet in de tussenliggende tijd aangepast zijn, want hij weet er niets meer van. Dat is tot daaraan toe. Veel erger was dat hij de kwestie aangreep om een andere bevolkingsgroep een venijnige veeg uit de pan te geven:

‘Ze hebben nog lelijker dingen over me gezegd, dat ik een Armeniër ben.’

Fijne uitspraak voorafgaand aan 2015, wanneer voor de honderdste keer ‘de gebeurtenis van 1915’ herdacht wordt, die buiten Turkije vooral als de Armeense genocide bekend staat. De stemming voor die herdenking is daarmee nu al gezet door Erdogan.

Erdogan vond het kennelijk nodig om de etnische en religieuze tegenstellingen in Turkije nog eens extra op scherp te zetten. Daar is hij zoals bekend verzot op. Dat de term racisme hier goed bij past volgens critici in de media, doet er niet toe voor hem. Veel belangrijker is dat zijn stemmers hem een echte kerel vinden wanneer hij die critici als een dolle stier intimideert.

Amberin Zaman
Journaliste Amberin Zaman zag de AKP ooit helemaal zitten, maar kwam rigoureus tot inkeer. Kort voor de verkiezingen interviewde ze CHP-leider Kilicdaroglu. Toen hij opmerkte dat AKP-stemmers kritiekloos aannemen wat Erdogan hen wijs maakt zei Zaman:

‘Valt het niet te verwachten dat in een land waar moslims in de meerderheid zijn, en waar de islam de gemeenschap voor het individu plaatst, het onderwijssysteem kritisch denken ontmoedigt?’

Dit kwam Zaman op een haatcampagne te staan waar de honden geen brood van lustten. Pro-AKP media noemden haar een ‘joodse teef’, die ‘seksslavin van islamitische jihadisten in Irak moest worden.’ Op de sociale media beschuldigden ‘Erdoganisten’ (een nieuw begrip) haar er van ‘moslims en de islam’ te beledigen.

Het was de hypocrisie ten top, want toen oud-minister van Europese Zaken, en Erdogans vertrouweling, Egemen Bagis tijdens een uitgelekt telefoongesprek met een bevriende journalist zeer laatdunkende uitlatingen deed over de islam, was er uit de hoek van de AKP geen verwijt hoorbaar. Ook niet toen de met Bagis bevriende journalist zijn excuses aanbood voor het gesprek en daarmee de authenticiteit van de opname bevestigde.

Bovendien, was het wel zo beledigend wat Zaman zei? Voormalig milieuminister Erdogan Bayraktar van de AKP kon vorig jaar nog bijvoorbeeld ongestraft het volgende zeggen:

‘We leven in een islamitisch land, dus we kunnen niet verwachten uitvinders en wetenschappers voor te brengen.’

Dat Zaman tijdens een verkiezingsbijeenkomst door Erdogan werd uitgemaakt voor ‘een schaamteloze militante vrouw die zich journalist noemt en haar plaats zou moeten kennen’, leidde tot een verontruste reactie van de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OSCE). Dunja Mijatovic van de OSCE, die in Turkije aanwezig was om de verkiezingen te monitoren, stelde in een schriftelijke verklaring:

‘Ik ben gealarmeerd door het laatste voorbeeld van intimidatie en bedreiging van journalisten in Turkije. Kritiek is een essentieel element binnen een democratische debat, dat beschermd in plaats van aangevallen zou moeten worden door de autoriteiten. De grootscheepse haatcampagne tegen Amberin Zaman bedreigt haar veiligheid.’

Regenboogvlag
Intimidatie van journalisten, autocratisch bestuur, corruptie, een desastreus buitenlandbeleid, Erdogan en de AKP komen er stuk voor stuk mee weg. Zelfs bij stemmers van wie het sowieso de vraag is waarom zij in vredesnaam de AKP steunen.

Een week voor de presidentsverkiezingen verscheen een bericht over homoseksuelen die tijdens een openbare AKP-bijeenkomst in de provincie Kocaeli met een regenboogvlag zwaaiden. Dat deden zij niet om te protesteren tegen Erdogan, maar om te benadrukken dat binnen de AKP een ledengroep van homoseksuelen is opgericht.

Dat laatste is opmerkelijk, in aanmerking genomen dat voormalig AKP-minister Aliye Kavaf homoseksualiteit drie jaar geleden nog een ‘ziekte’ noemde. Bovendien wees de AKP verleden jaar nog een initiatief van de CHP af om homoseksuelen tegen discriminatie te beschermen. Dat zou volgens de AKP leiden tot ‘gedrag dat de mensen niet goedkeuren.’ De AKP sprak zich verder uit tegen termen als ‘seksuele identiteit’ en ‘seksuele oriëntatie’ in een nieuw op te stellen grondwet.

Geen partij voor homoseksuelen dus. Toch zijn er onder hen dus die daar anders over denken. Het zullen er niet veel zijn. Een paar dagen voor de verkiezingen maakten organisaties van homoseksuelen bekend dat hun voorkeur naar Demirtas uitging. Onverklaarbare uitzonderingen zijn er altijd. In Nederland zullen ook wel een paar gekke moslims rondlopen die op Wilders stemmen…

Felicitaties
Maar hoe dan ook, hierbij gaan mijn felicitaties uit naar de Turkse homoseksuelen die menen dat Erdogan er ook voor hen is. Daarnaast feliciteer ik de Turken die er niet om malen dat de snel groeiende inflatie in Turkije grotendeels op de schouders van de laagstbetaalden neerkomt. Felicitaties ook voor hen in Turkije die er geen probleem mee hebben dat hun werkplaatsen levensgevaarlijk zijn. Ik feliciteer de Turken die in de corruptie van de AKP liefdadigheid herkennen. En de Turken die het prima vinden dat hun land zich met een onbezonnen buitenlandbeleid isoleert in de regio en de rest van de wereld.

Aan de Turken die zich hier niet in kunnen vinden, zou ik zeggen: maakt u zich op voor zwaar weer de komende vijf jaar.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

49 REACTIES

 1. Dank voor de felicitaties, ik neem ze graag in ontvangst en hoop dat het exact zo gaat zoals jij het vreest. Dat heeft de afgelopen 12 jaar geen windeieren gelegd, en ook de komende 5, 9 en zelfs 39 jaar zal Turkije onder leiding van vooruitstrevende gematigd islamistisch liberale regeringen uitgroeien tot de 8e economie in de wereld.
  Mét of zonder goedkeuring van dubieuze types zoals jij, die zich vooral bezig houden met het mierenneuken op laag water.
  .
  Maar wij bedanken toch vooral de zich onsterfelijk belachelijk makende oppositie door hun onkunde om Erdogan en de AKP aan te pakken.
  Maar zij kunnen ook niet echt anders, omdat de politieke leiding van de oppositie uiteindelijk toch ook maar een afspiegeling is van hun electoraat: een stel domme arrogante Westen-pijpers die alleen maar overal tégen kunnen zijn, maar nooit eens collectief met een goed eigen initiatief op de proppen kunnen komen.
  Dat is ook niet zo heel erg gek als je maar blijft leven in de denkwereld van een man die al ruim 75 jaar onder de zoden ligt. Dan verdien je ook geen grootse levende leider die eens out of the box durft te denken, en krijg je een gedrocht als Kilicdaroglu als stand-in-Ataturk die het dan voor je moet gaan doen.
  Maar ga vooral zo door zou ik zeggen. Hoe verdeelder jullie onderling zijn, hoe beter dat is voor ons, en zelfs beter voor jullie zelf al hebben jullie dommeriken dat zelf niet eens in de gaten.
  .
  En oh ja, begin maar vast met het schrijven van je column voor over 5 jaar na de volgende presidentsverkiezingen. Je weet toch immers nu al wie die gaat winnen.
  Begin nu maar vast, want tegen die tijd ben je al ontploft van afgunst jaloezie en neringziekte.
  .
  Conclusie: Je bent een eeuwige lozer.
  Schrijf maar raak voor een knaak.

  • Ok misschien heb je recht. Maar vertel mij dan waarom het voor Nederlanders het zo zwaar word gemaakt bij het aanvragen van een verblijfsvergunning.Als je geen Geld heb of weinig geld dan geen verblijfsvergunning. Maar de Turken in Nederland kunnen wel naar de Sociale Dienst gaan en krijgen veel meer voor elkaar dan wij Nederlanders HELAAS SPREEK IK UIT ERVARING zo kunnen wij dat in de Turkye NEIN

  • Hallo
   wat me duidelijk opvalt is als deze journalist iets schrijft is dat er voornamelijk TURKEN negatief reageren en die in eigenen Land geen poot meer aan de grond krijgen anders als dat wel zou zijn dan waren ze niet in Nederland waar de gezondheidzorg en Financiele beter is dan in Turkye.Maar Ik discrimineer niet woon zelf ook in de Turkye. Maar Recht is Recht en Krom is Krom

   • … en dom is dom.
    Hoezo zou de Nederlandse financiële situatie beter zijn dan die van Turkije? Welk land heeft een grotere staatsschuld uitgedrukt in percentage van het BNP? Nederland toch? En niet een klein verschil, bij Nederland is dat percentage het dubbele van dat van Turkije.
    Wie heeft afgelost op zijn staatsschuld? Turkije toch? En wie heeft zijn staatsschuld moeten vergroten? Nederland toch?
    En dan te bedenken dat Nederland decennialang zijn overheidstekort heeft kunnen aanzuiveren met gratis aardgasinkomsten die Turkije niet heeft. En nóg de boel niet sluitend kunnen krijgen hè. Wat een geweldig land is dat toch, dat Nederland.
    .
    Welk van beide landen heeft zich onder leiding van de AKP vlekkeloos door de crisis heen gewerkt? Turkije toch?
    Welk land mocht zich tussen 2006 en 2012 scharen tussen de snelst groeiende economieën ter wereld en groeit ook in 2013 en 2014 nog steeds significant? Nederland toch? Oh nee, sorry, natuurlijk niet, Nederland kromp juist in die jaren. Het antwoord moet natuurlijk Turkije zijn.
    .
    Turkije heeft Nederland intussen ingehaald in economische omvang.
    .
    Conclusie:
    Waar jij het over hebt gaat over het verleden.
    Waar ik het over heb gaat over de toekomst.
    En geloof me beste vrind, de toekomst is de plek waar wij allen naar toe gaan (terwijl jij blijft mijmeren over het verleden in Nederland, waar je met je papieren Ziekenfondskaart altijd bij iedere medische instantie gratis naar binnen kon lopen, maar die intussen allang niet meer bestaat. Nieuwe terminologie in Nederland: Eigen Bijdrage, Mantelzorg etc. etc.).

    • Hallo
     wat Ik bedoel te zeggen heb je een Sociale Dienst in de Turkye waar je Geld krijg als je zelf even geen Geld heb dacht het niet anders zie Ik niet dagelijks Mannen op fietsen die je huisvuil controleren op Plastik etc.
     Maar Ik vraag me af als je zo op nederland afgeef wat je daar dan nog doet of beter gezegd met de woorden van Janmaat Vol is Vol

    • Het is duidelijk dat je een blok voor je hoofd hebt als Turkije vergelijkt met Nederland.
     Turkse economie heeft een groei doorgemaakt welke ze ook zonder Erdoggie had gedaan , alleen heel jammer dat dat niet tengoede is gekomen aan het onderwijs en sociale zekerheid. Wel een hoop asfalt , Erdoggie de stratemaker..

 2. Hallo en wat Ben Jij Dan? ????? Die niet eens het lef heeft om met je echte Turkse naam je kommentaar te schrijven in je eigen Land krijg je geen poot meer aan de grond anders was je wel in je eigen Land en niet in Nederland. Beste stratenmaker op Zee HAHAHA

  • Waarde vriend Patrick Johannes Doornkamp etc. etc. etc.,
   Ten eerste spoor je zelf niet helemaal om met je eigen volledige naam op internet te schrijven. Niemand doet dat, ook ik niet, geen idee waarom jij de aandrang hebt om dat wél te doen en wat de meerwaarde ervan zou kunnen zijn. Je mening wordt er niet bepaald anders door, en ik ken je nog steeds niet, behalve dan je ‘echte’ naam, wat in feite niets toevoegt.
   .
   Hieruit volgt ook gelijk de vaststelling dat jij mij niet kent, net zo min als ik jou ken. Bijzonder dat jij dan denkt te kunnen vaststellen dat ik in Turkije geen poot aan de grond zou hebben of kunnen krijgen.
   Aangezien je in bovenstaand commentaar aangeeft het zwaar te hebben met het aanvragen van een verblijfsvergunning, kan ik daaruit concluderen dat je er zelf financieel niet al te best bij zit, want anders zou je die problemen niet zijn tegen gekomen. Financieel onafhankelijke mensen hebben namelijk geen problemen bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning in Turkije.
   Aangezien ik dat probleem niet ken, omdat ik bij het hardwerkende deel van de Turkse bevolking hoor dat altijd in staat zal zijn zijn eigen brood te verdienen, waar ook ter wereld, ben ik van mening dat je reactie kant noch wal raakt en zeker niet op mij slaat.
   .
   Net zo min zal het slaan op het grootste deel van de AKP aanhangers, want die zijn allemaal uit hetzelfde hout gesneden: Hard werken, doorzettingsvermogen, behoud van Turkse normen en waarden en nooit je identiteit verliezen en waar ook ter wereld als ambassadeur optreden voor Turkije.
   .
   Kijk, was ik nou een Capulcu zoals Izmir of een legerparasiet, dan zou je verhaal wél opgaan. Zij zijn gewend om te teren op de verdiensten van anderen, immers links-socialistisch, of zelfs tegen communistisch aan. En ja, dan sla je als eenling natuurlijk nog geen deuk in een pakje boter en eindig je bij de Sociale dienst.

   • Sukkel had jij het niet over profiteren van akp regering? Jii zult wel net zo een dief zijn. Jou soort zal geen kunstenaars, wetenschappers voortbrengen. Slechts copycats die een of andere bom zal blijven proberen na te maken net als in Iran. Wat voor een vooruitgang is daar? ..Niets!Tot nutoe hebben jullie de vruchten van de Dsp kunnen plukken. Dat houdt een keer op en dan zal Erdozwijn een oorlog beginnen. Als hij natuurlijk niet van te voren wordt uitgeschakeld ha ha.

   • Hallo
    kijk Ik heb niks te verbergen zo als veel andere hier op de site en wat me Financiele betreft heb Ik het zeer goed waar het mij om te doen is als je van gelijke rechten spreek dat het dan ook voor andere buitenlanders in de Turkye het net zo gemakkelijk moet zijn net als in nederland waar de buitenlanders meestal meer rechten hebben dan de eigene echte nederlanders

    • Jij weet niet hoe het gaat in Nederland, zoveel is duidelijk. Ook niet zo gek als je zelf een Mof bent.
     Inhoudelijk ga ik niet in op je oliedomme en onjuiste stelling over buitenlanders of buitenlandse bezoekers in Nederland.
     Ga eerst eens onderzoek doen of je stellingen wel kloppen, voordat je hier je persoonlijke grieven komt uithuilen.

 3. Hallo
  wat me duidelijk opvalt is als deze journalist iets schrijft is dat er voornamelijk TURKEN negatief reageren,

  Omdat heel misschien dit een nieuws site is waar het over turken gaat??
  En waarschijnlijk omdat petertjuuh alleen maar slechte “nieuws” over AKP zegt en de goede niet vermeld??

  Dat denk ik tenminste maar kan ook wel verkeerd hebben hoor.

  • Hallo
   Is er dan wat goeies aan de AKP???
   En uit mijn zicht draait de Beste Ataturk zicht 3 mal zich om in zijn Graf als die ziet wat er met zijn Turkye gebeurd op dit moment daar heb die niet voor gestreden in de oorlog.
   want laat mij zien in de Koran waar staat dat vrouwen een kopdoek moet dragen en dat ze niet meer lachen durften.

   • Al sollte den Ataturk sich 10 mal omdrehen in sein Graf, das interessiert mir keine Bockwurst.
    Jij bent echt de eerste figuur die uit Turkije gezet zou moeten worden. Je komt hier wijs doen over hoe jij Turkije ingericht zou willen zien, zonder je ook maar 1 minuut te willen verdiepen in de Turkse cultuur en je bent al helemaal niet bereid om er een greintje respect voor op te brengen.
    .
    Wie zegt dat in de Koran zou staan dat vrouwen een hoofddoek (en geen Kopftuch zoals jullie Moffen dat in Mofrika noemen) moeten dragen of niet mogen lachen? Dat heeft simpelweg te maken met onze Turkse gebruiken en cultuur.
    Je bent zo blind van woede jegens de AKP, dat je in je simpele brein alleen maar kunt denken dat alles wat de AKP doet in de Koran staat geschreven.
    Dom Mofje toch…

 4. Grappig dat zo’n stratenmaker een ieder VRIEND noemt en dan achter uit z’n strot gaat. Identiek gedrag heb ik ook gezien van een politicus die een meisje in haar gezicht sloeg. Zelfoverschatting wordt dat genoemd door de één en psychopatengedrag door de ander. U mag kiezen!
  Er is een tijd geweest dat de vele Turken elkaar gingen ontvrienden op internet en ik zie dat dit nu weer gaat gebeuren.
  Hoe kan een land zo minzaam worden naar de ander?

   • Ah Hallo Herr Doornkampf,
    Da bist du wieder.
    Ja Sammie, du hast volkommen Recht in meine Augen.
    Und zusammen fangen wir den 3. Weltkrieg an, ok?
    Naja, habt euch doch noch etwas gemeines: konnt ihr zusammen die Juden kaltmachen. Und dies Mal, mach es gut.

  • Beste vriend Sam,
   .
   Een land kan zo minzaam worden, doordat de ene kleinere helft van het volk zich onredelijk gaat gedragen en denkt door op straat stadsbussen in de fik te steken en de boel kort en klein te slaan een democratisch gekozen regering weg kan krijgen. Dat type mensen is een bedreiging voor iedere ontwikkelde democratische samenleving en worden ‘ontvriend’ door de redelijke grotere helft van de bevolking. Daardoor gaat de minderheid nog harder schreeuwen en schelden via social media, en ook hier op het forum. Maar uiteindelijk, als je alle schunnige teksten eruit filtert, blijft er net zo weinig over als wat hun huidige leider Kilicdaroglu de afgelopen 10 jaar aan nuttigs uit heeft weten te kramen, namelijk inhoudelijk NIETS.
   .
   En dan zijn er natuurlijk nog de buitenstaanders zoals jij en alle andere Hollanders op dit forum, waaronder de auteur van het hoofdartikel, die mede debet zijn aan het ontvrienden van het Turkse volk onderling, doordat jullie maar al te graag olie op het vuur gooien, en de Capulcu willen laten denken dat jullie ze steunen, waardoor ze nog wat extra stenen gaan gooien en nog een paar klappen meer uitdelen aan een politieagent.
   En die Capulcu zijn wel zo dom om zich voor jullie karretje te laten spannen en te denken dat jullie ze ooit als volwaardig gelijke Europese burgers zullen accepteren. Hoe dom kun je zijn, als je die wortel al sinds 1963 voorgehouden krijgt? Zó dom als de Capulcular dus.
   .
   En die Capulcular zoals Izmir maar steeds dieper in de kont van types zoals jij kruipen hè; ‘Ohh, Sammie, zit ie er zo lekker diep genoeg in bij je? Mag ik nu voor altijd je vriendje zijn? Zullen we nu samen gezellig een crisis beleven? jullie Sammies zijn daar zo goed in, crises veroorzaken!’.

   • Ten eerste kruip jij maar heel diep in de kont van je moeder, want dat is de enige vrouwen kont die jij ooit zult zien. Ten tweede het is de akp die mede door de Eu zo machtig heeft kunnen worden omdat ze zogenaamd de voorwaarden die de Eu heeft gesteld zouden volbrengen. De seculieren van Turkije hadden hun banden verbroken met de Eu. Domme pkk dat jij bent. HoGefeliciteerd met de pkk standbeeld die ze in oost Turkije hebben geplant vuile terrorist. Hou op met dubbelspel te spelen en zeg waarvan je aanhanger bent. I.S OF PKK? En trouwens een beetje een boer zoals jij zou in het westen van Turkije uitgekotst worden sukkel.

    • Natuurlijk hadden de seculieren de banden met de EU verbroken. En met de Koerden. En met de arabieren. En met de Grieken. En met de Bulgaren. Met wie hadden ze eigenlijk nog wel banden? Wilden ze eigenlijk wel banden? Of was het ze juist te doen om de isolatie van Turkije, zodat ze (CHP, legerhufters) het dom gehouden Turkse volk konden indoctrineren met verzonnen vijanden zoals de PKK, zodat ze daardoor het Staatsbudget voor hun eigen ikjes konden gebruiken.
     .
     Ik dank de EU op mijn blote knieën dat ze er in samenwerking met de AKP in zijn geslaagd om de legerhonden definitief op te bergen in hun kazernehokken. Goed gedaan! Dan kunnen we ons eindelijk eens concentreren op het sluiten van vriendschappen met onze buren en landgenoten. Kunnen we eindelijk eens onze infrastructuur op orde krijgen en de economische positie verwerven die we al jaren geleden hadden moeten hebben, maar die steeds is gefrustreerd door alles wat links was in Turkije.
     .
     Dat men mij uit zou kotsen in Smyrna beschouw ik als een compliment. Dat dat van God losgeslagen uitschot in Smyrna mij uitkotst zegt mij dat ik een échte trotse Turk ben die de werkelijke waarden van Turkije vertegenwoordig en geen identiteitsloze wannabe Westerling zoals jij ben.

 5. Hallo,
  wat Ik er nog over zeggen wil is
  DE BESTE STUURLUI STAAN AAN WAL EN VOORAL DIE STRATENMAKER OP ZEE HAHAHA

  • Berichten waarin de auteur zichzelf moed inlacht met ‘hahaha’ duiden op de wetenschap bij de schrijver dat hij het onderspit gedolven heeft, maar net doet of hij erom kan lachen (als een boer met kiespijn uiteraard).
   .
   Waar lach je nou precies om domme Mof? Alleen dit jaar al heb je moeten toezien hoe de AKP de gemeenteraadsverkiezingen heeft gewonnen én hoe Erdogan tot president is verkozen. De afgelopen 12 jaar heeft de AKP alles gewonnen wat er te winnen viel, en jij staat stom ‘hahaha’ te lachen.
   .
   Je hebt echt nog steeds niet in de gaten dat er voor jou helemaal niks te lachen valt, nu niet, en de komende 20 jaar ook niet. Je zou huilend terug naar Mofrika moeten kruipen, want voor jou valt er in Turkije niets te halen, zeker niet als je je in het openbaar ook zo onsterfelijk belachelijk maakt als je hier op het forum doet.
   Als je jou in je gezicht zou spugen, zou je waarschijnlijk naar boven kijken om te kijken waar die regen toch vandaan komt.

 6. Waarom bemoeien tokkie hollanders met turkije? Bemoei met jullie eigen zaken… Putin vermoord 193 hollanders en jullie komen over Turkije praten, wat een triest volk zijn jullie….,

  • Het èèn sluit het andere niet uit haatbaardje. Jij bemoeid je met de Nederlandse Turken die in NL hun toekomst willen opbouwen en dat vraagt ook om kritiek. Toch? Erdogan wil iedereen aan de halsband incluis de politie.Democratie is moeilijk voor je? Over triest gesproken!!

 7. Een misselijkmakend opiniestuk, gebaseerd op verdraaide en onvolledig weergegeven gebeurtenissen in de Turkse politiek. Erdogan krijgt woorden in zijn mond gelegd, die verre van raakvlakken vertonen met de werkelijkheid. Duidelijk dat de frustraties van de auteur (lees: winst van Erdogan) zijn ratio aan het remmen c.q. blokkeren zijn, want de conclusies die worden getrokken in dit opiniestuk zijn wereldvreemd en sterker nog: Turkije-vreemd.

 8. Ataturk zou zich driemaal omdraaien als hij ziet waar Turkije naar toe gaat. Zijn legacy is jammer genoeg niet voldoende opgepakt en of hij was waarschijnlijk te optimistisch en in een ideologisch waan. Wat hij wel wist is dat religieuze invloeden in de politiek het volk zou beperken in de ontwikkeling tot moderne staat en volk. Ataturk een trotse intelligente held die inderdaad meer dan 80 jaar dood is. Kemalisten van nu grijpen geregeld naar zijn uitspraken en nostalgie omdat ze zien dat Turkije word bestuurd door merendeels analfabeten gekozen regering die religie,slogans en populistische middelen als middel gebruikt om maar aan de macht te blijven.
  Imam hatips schieten wederom als paddestoelen uit de grond , 6 jaar religieus onderwijs als je de imam hatip gehaald heb ben je in Turkije van Erdoggie een gerespecteerd onderdaan. Alleen deze studenten spreken na 6 jaar nog altijd geen Arabisch ze herhalen en herhalen en weten niet wat ze lezen.(verteld een hoop over de kwaliteit van het onderwijs).
  Erdoggie heeft er een zooitje van gemaakt en die narcistische aanhangers die tegelijkertijd lijden aan een minderwaardigheids-complex vinden het inderdaad prachtig wat prutser doet op buitenlands beleid gebied en corruptie. Bij deze Turken is het zo als het aan de buit

  • Bij deze turken is het zo : als het aan de buitekant maar bling bling is maakt niet uit, al is het van binnen door en door rot.
   De oppositie is weliswaar niet zo charismatisch als Erdoggie maar het zijn iig geen dieven en leugenaars.
   Erdoggie zal vertrekken zoals Caucescu ..

   • Echte gormemis boeren ja. Als ze maar een dure merk auto kunnen rijden en ondertussen met tienen in een krappe flat leven. Aangekomen in Turkije geen restaurant of wat dan ook bezoeken. Zolang de dorpsgenoten de dure bmw of mercedes maar kunnen zien. Ach jah die types worden in de meeste europese landen bij grenscontroles de auto overhoop gehaald. De moderne Turken die verder beschaafd zijn worden meestal veel sneller doorgelaten. De dorpelingen hebben vaak ook hun hele auto volzitten met rotzooi. Dat kan jij vast wel beamen he inteelt stratenmaker van me. Ha ha ha. Snelweg picknicker .

    • Mooi bericht dit. Ook weer een ‘hahaha’ erin, ten bewijze hoe hopeloos en machteloos je je voelt en jezelf weer moed probeert in te lachen.
     .
     Maar het mooiste van dit bericht is, dat het een ultieme stereotypering is van de Kemalistische Capulcu die je bent: Het neerhalen en belachelijk maken van je eigen landgenoten. Want jijzelf voelt je veel beter dan hen. Eigenlijk wil je er niet echt bij horen, want zij zijn toch wel degenen die jou voor schut zetten, nietwaar?
     En toch zijn dit de enige landgenoten die je hebt, Judas die je bent.
     Ik begrijp heel goed dat je liever een landgenoot zou zijn van Merkel of Hollande of Rutte, maar ja, zij moeten jou niet want ze zien jou als een 2e rangs burger.
     .
     En al die tijd dat jij met hulp van je legermaatjes je landgenoten kon uitbuiten, afzeiken en onder de duim houden had jij een goed leven in Turkije.
     Maar nu dat die tijd voorbij is en die ‘achterlijke landgenoten’ van je ook gelijke kansen krijgen, gaat het wringen en pijn doen in je kont hè?
     .
     En waar kun je nog heen, nu dat je je niet meer thuis voelt in Turkije en Ataturk je niet komt redden omdat die knakker al 80 jaar onder de zoden ligt?

     • Laten we zeggen dat jij het allemaal beter weet dan ik.
      Hoe komt het dan dat jij met jouw visie niet voldoende mensen kunt overtuigen dat jouw visie de juiste is en dat ze jou en de jouwen zouden moeten volgen?
      .
      Ik hoef niet te bewijzen dat je arrogantie misplaatst is. Het feit dat je een minderheid bent en blijft en jouw groep gelijkgezinden in de toekomst almaar kleiner zal worden bewijst dit voldoende.
      .
      Maar blijf jij je vooral beter voelen dan andere landgenoten. Zolang jij niet naar beneden komt zul je je daarboven groen en geel ergeren over de nieuwe werkelijkheid in Turkije. Arrogante mensen zoals jij verdienen dan ook die levenslange ergernis. Ik hoop dat je je zó ergert, dat je uiteindelijk stilletjes uit jezelf zult vertrekken, want dat is ook een manier om van de laatste rotte resten van het Kemalisme en zijn arrogante aanhangers af te komen.
      .
      Zou je sportief zijn, je nieuwe plaats erkennen en innemen, dan zou ik mededogen met je hebben, maar lui die stug volharden in hun achterhaalde superieuriteitsgevoel moet je keihard met hun platte neus op de feiten drukken, keer op keer, dag in, dag uit.
      .
      Leuke bijkomstigheid is, dat het ons een heerlijk gevoel van wraak geeft. Ik geef toe, dat is niet erg netjes en volwassen, maar ik kan helaas niet ontkennen dat het een heerlijk gevoel is. Tsja, niets menselijks is ons vreemd.

    • Zwak van je stratenmakertje. Als we jouw teksten of van de anderen er bij nemen valt daar ook wat over te zeggen. Maar liever inhoudelijk melden svp! En laat als voorbeeld de arrogantie varen beste vriend.

     • Nee, nee Sam, even serieus en even onze conflicten opzij zetten. Lees nou toch even wat hij schrijft: ‘…het zijn iig geen dieven…’.
      Hoe aantoonbaar fout en gekleurd kan een zin nog zijn? Dan zijn we gewoon klaar met discussiëren.
      Het klinkt als: ‘een zebra is geel met rood gestreept’.
      Moet ik nu energie gaan steken om alle lezers te overtuigen dat het zwart met wit Is?

     • Waarom ben je zo boos en ga je oneliners met uitroeptekens typen, Izmirtje?
      Is er iets waar je over wilt praten?
      Complexje in de maak ofzo?

     • Je achterlijke, ondankbare islamistische reacties verbazen mij niet , zolang ik jouw soort maar niet in Izmir en andere kustplaatsen tegenkom is het goed. Mij zul je in jouw regionen toch niet niet tegenkomen. Niet alleen ben je een verrader van Turkije, van Nederland ben je het ook. Hopelijk pakt de vriend van jou die(zogenaamd) bij de aivd werkt je Nederlandse paspoort af.

     • Ik ga en sta in Turkije waar ik wil, ook in Izmir, tenzij je mij een eigendomsbewijs op jouw naam van die stad kunt tonen. Wie denk je te zijn dat je andere Turken de aanwezigheid in Izmir zou kunnen ontzeggen?
      .
      En dat jij niet in onze regionen komt hadden wij allang al begrepen. Je bent compleet vreemd van de rest van Turkije, maar toch meen je je er een oordeel over te kunnen vormen.
      Vreemd toch?

 9.  De bemoeizucht van Turkije!

  Turkije, onder leiding van Ottomaanse islamisten, steunt de Jihadisten van IS, Hamas, Moslimbroeders en Al -Nusra. Er is een ideologische verwantschap en het moslimland dat bij uitstek het Ottomaanse Rijk wil doen herleven, creëert nieuwe monsters! De ideologie van de moslimbroeders heeft hier alles mee te maken. De Turkse regeringspartij AKP, Erdogan en zijn islamitische broederschappen, die veelal ondergronds functioneren, hebben flink bijgedragen aan de creatie van IS en Al Nusra. 

  Turkije, dat zich onder leiding van de islamitische president Tayyip Erdogan in snel tempo van Europa heeft afgekeerd en zich openlijk heeft aangesloten bij de islamitische kamp, onderdrukt Koerden; ontkent Armeense genocide, houd nog steeds een deel van Cyprus bezet. En nu willen ze invloed in Nederland. 

  De arm van Turkije gaat ver! 

  Turkije tracht zijn invloed uit te breiden tot de kleine EU landen. Turkse geheime dienst (MIT) rekruteert steeds meer jonge Turken in Nederland! Het directe Turkse overheidsbemoeienis met de turks-islamitische organisaties in Nederland vormt nu een gavaar!
  In een toespraak op 10 april 2012 zei R. Tayip Erdogan, dat de Turken binnen enkele tientallen jaren geheel Europa zullen overnemen. “Wij hebben al miljoenen landgenoten in Europa.We zijn jong, Europeannen zijn vergrijsd! Er zijn duidelijke tekenen dat Allah de Turken de overwinning zal schenken over Europa! op 2071 wordt uiteindelijk over het lot van Europa beslist, net als op 1071 het lot van de Byzantijse rijk…(1071 Battle of Manzikert, turken verslaan Byzantijnen; en veroveren een groot deel van Andalusië.) wanneer Turkije tot de EU wordt toegelaten, zullen er nog eens 150 miljoen bijkomen….” De lange arm van Turkije gaat gepaard met lange tenen. Nederlandse Turken bestaan niet. Ze zijn en blijven Turken. Ze moeten zelfs het Turkse leger in! Oftewel in vreemde krijgsdienst! Islamitische bewegingen onder leideing van hun machthebbers, maken gebruik van de instabiele situatie door spanningen te verscherpen in kleine EU landen:er worden steeds meer en meer moskeeën, islamitische centra’s met duizenden mensen, koran schools gebouwd om de oorsporonkelijke bevolking af te schrikken en te laten vertrekken! Deze hardliners zijn voornamelijk salafisten. Turkse staat, steunt de salafistische organisaties in Nederland.

  Turkije ambieert een Tweede Ottomaanse Rijk

  Turken in Nederland willen dat Nederland gewoon in de invloedssfeer van Turkije komt: Erdogan: “De 2 miljard moslims in de wereld wachten op de opstand van het Turkse volk. We zullen in opstand komen. Met goedkeuring van Allah zal de rebellie beginnen”. Recep T. Erdo?an. 

  Turkse leider Erdogan, is niet alleen leugenaar maar ook hypocriet; in eigen land worden minderheden vervolgd, ontvoerd, gemarteld en geïntimideerd. AKP, de hele partij zit vol met de hongerige honden die het Westen als de duivel beschouwen… Erdogan’s actie, is een duidelijke poging om hier zijn macht te verbreiden! 

  De uitlatingen en kwalificaties van dictator Erdogan in het recente verleden over andersdenkenden dan hij zijn zeer verontrustend. Moskeeën bouw en hoofddoek export is weliswaar belangrijk voor de Turken die in Nederland via immigratie en hoge geboortes van geïndoctrineerde Turken een eigen enclave willen creeeren. Turken vormen nu de voorhoede van buitenlandse mogendheden die hun eigen nationaliteit en karakter willen behouden en zich afzetten tegen de Nederlandse samenleving die zij willen onderwerpen. 

  De AKP zit in Nederland aan de knoppen van een reeks moskeeën. Turkse elite wilt een gesloten Turkse colonne hebben in Nederland, Turkse nationalisten willen graag een ‘groep Turkije’ in 2e kamer, en die zou als een soort aparte Turkse nationale fractie worden. Binnen de Soennitische sekte, is het traditie dat oorlog gevoerd kan worden op alle niveau’s. Zij hebben het niet nodig openlijk een oorlogsverklaring te uitten. Met list, bedrog en valse dialoog kan gemakkelijk een oorlog gewonnen worden en de tegenstander merkt pas dat er oorlog is als hij lang en breed op de grond ligt. 

  Turken willen eigen enclave stichten die verbonden is met Turkije. De hoofddoek is een vlag die turken op het hoofd van vrouwen planten om daarmee het veroverde gebied te markeren.

  Door de intensieve bemoeienis van Turkije vindt er meer en meer een bevolkingsverplaatsing. Het is jammer voor dit land dat de grote politieke partijen, kerken en ambtenaren door de niet bestaande vrije ˜immigrant˜ verblind zijn. Onder leiding van AKP, een toenemend aantal in Nederland wonende Turks-islamitische nationalisten, hun Moskeekoepel organisaties, Milli Görüs, Suleymancilar, Diyanet, Fetullah, Moslimbroeders etc.. die gelieerd zijn aan de ISIS, Al Qaede en Al-Nusra, zetten hun politieke en ideologische activiteiten, ongestoord voort: Jongeren en ook nu kinderen worden blootgesteld aan massale en leugenachtige vijandige campagnes. Men wilt echter niet de integratie, maar meer eigen nationale doelen te bereiken. Turken zijn sterk gepolitiseerd onder leiding van imams, Turkse staatsambtenaren, Süleyman-beweging, Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging die de “Turkse diensten” in Nederland verzorgen. Export van deze Turkse politieke cultuur betekent inderdaad de export van structureel cliëntelisme. Maar ook van vriendjespolitiek, corruptie, discriminatie van onwelgevallige minderheden, misplaatst superioriteitsgevoel en eigenbelang in het politieke handelen. AKP leiders hebben herhaaldelijk gezegd Europa te willen veroveren “via de baarmoeders van onze vrouwen”. 

  Turkse islam van de Ottomaanse tijdperk is een nieuwe politieke fenomeen  geworden in Nederland. De integratie waartoe het westen oproept en waartoe het de moslims wil aansporen betekent het afstand doen van een deel van de cultuur die moet worden ingeruild voor de westerse cultuur en beschaving. De Ottomaans Turkse islam staat niet toe gedeeld te worden, en wordt geheel aangenomen met zijn credo en systeem en het is niet toegestaan om een deel van zijn wetten te verloochenen. 

  De turken migratie met de Ottomaanse veroveringen-ideologie- is overgoten met een godsdienstig sausje – die wereldheerschappij nastreeft, o.a. door hun 5e colonne. Dat is een bom onder onze maatschappij!

  Te gek voor woorden! 

  De geschiedenis van Turkije is vol met genociden als voorbeeld, 1.5 miljoen Armeense bevolking, meer dan 600 duizenden Alevieten, meer dan 720 duizend koerden.

  Laat staan de genocide op de Koerden en de vervolging daarvan. In Turkije, bijna alle kerken zijn omgezet in moskeeën of verandert in museum! Een paar jaar geleden verkondigde Erdogan nog dat Turken in Europa verraad pleegden aan hun Turkse vaderland en identiteit als zij daar zouden integreren. De situatie in Kobani en de rol van Turkije hierin is veelzeggend. Er is geen reden om de “trots van Erdogan” te ontzien. De Turk weet al dat wij een slap en laf kabinet hebben die uit angst voor escalatie gaan kruipen voor ze. En dan nu de tweede slag’, ze willen ‘inspraak’…! Waar halen ze het gore lef vandaan. 

  Turkije kan beter ervoor zorgen dat ze van die dictator met achterlijke ideeën worden verlost ipv zich met ons te bemoeien. Hieruit blijkt dus wel degelijk de lange arm van Turkije. Turkije heeft niets over Nederland(ers) te zeggen, want dat laat de soevereiniteit niet toe. Laat Turkije eerst maar eens in enigenland orde op zaken stellen, u weet wel, de massamoord van Armeniërs, discriminatie van vrouwen,onderdrukking van de Koerden etc etc. Turkije is een dictatuur en schendt mensenrechten op grote schaal. Turkije moet zich zeker niet bemoeien met een van de meest democratische, een van de meest gulle en een van de meest gastvrije landen ter wereld. Probeer als buitenlander een kerk te bouwen in Istanboel of in de regering te komen. 
  Het is een schande dat de Turken na 50 jaar nog steeds niet de moeite hebben genomen om te integreren. Dat ligt echt niet aan Nederland hoor want dat hebben ze nog in geen enkel ander Europees land gedaan. Er zijn nog genoeg mensen die dromen dat het uiteindelijk wel gaat lukken maar we weten allemaal dat dromen bedrog zijn ! 
  De mensenrechten in Turkije zijn een lachertje. De Armeense genocide, waarbij meer dat een miljoen Armeniërs door Turkije zijn afgemaakt, wordt gewoon ontkent. Koerden hebben nog geen rechten, sterker nog, er mag in Turkije niet over de genocides gesproken worden. Doe je dat wel dan ga je meteen de bak in. Stel je voor de Turkse regering die zich wenst te mengen in ons integratiebeleid, een regering die IS geen strobreed in de weg legt, een regering die haar wil aan Nederland wil opleggen…..Je moet er niet aan denken. 

  Turkse leiders moeten eens een hand in eigen boezem steken voordat ze kritiek hebben op een democratische rechtstaat als Nederland…Turkije moet zich in eerste instantie afvragen waarom er miljoenen Turken hun land wilden verlaten. Zolang 8.6 miljoen Turken, om wat voor reden dan ook, hun land verlaten, moet Turkije gewoon dimmen.

  AKP leiders willen helemaal niet dat Turken integreren in Nederland!

  Waarom zijn er eigenlijk zoveel Turken hier en lopen ze er na jaren nog net zo bij als in Turkije ? Omdat ze in Turkije blijkbaar geen droog brood kunnen verdienen of dat ze het hier wel heel gemakkelijk kunnen krijgen of verdienen. En twee, omdat het turken zijn, moslims, die het liefst Nederland willen veranderen in een islamitische staat. AKP leiders willen helemaal niet dat Turken integreren in Nederland. Die willen Turkije uitbreiden met Nederland als provincie. Maar niemand wil het zien of durft het te zeggen. Want dat ligt natuurlijk weer ‘gevoelig’ en zijn ze weer ‘gekwetst’. 
  Juist de bemoeienis van Erdogan en de moskeeën hebben er voor gezorgd dat de integratie mislukt is.

  Er is wel meer mislukt in Europa…De integratie zal nooit in geen enkel Europees land werken, zolang de Islam hier de baas wil gaan spelen en de leer van verzonnen boeken wil opdringen aan vooral mensen die niet meer in de middeleeuwen leven en waarvan de meeste niet meer in sprookjes en leugens van dien geloven ! Turken zijn geen verrijking van de maatschappij omdat ze een complete sub -maatschappij hebben gemaakt. Compleet met winkels, scholen, buurthuizen enz. Dat de integratie is mislukt mag duidelijk zijn. Waarom is het integratieprogramma in Europa mislukt? Mede dank zij de bemoeizucht van Turkije en Marokko zelf en wat te denken van de dubbele paspoorten ?

  Na honderden miljoenen aan subsidies te hebben verstrekt om stemmen te krijgen blijkt nu dat de politiek al die jaren alleen maar heeft toegekeken of de Turken wel goed bezig waren om Turk te blijven het is ze gelukt toch ? Het moet toch niet gekker worden in dit land. Laten wij ons straks regeren door regeringen van in ons land wonende minderheden? 

  Met Vriendelijke Groeten.

  Victor Leman, Florac Bosch, S. Leobergen, A. Thores, Lidya Dekker. N. Korse. S. Ellen Krans
    

 10. Heer Leobergen,
  .
  Dat is me nogal een betoog.
  Ik zal uw tekst maar in stukjes hakken en in gedeelten reageren, anders wordt het onleesbaar.
  .
  ‘Turkije, dat zich onder leiding van de islamitische president Tayyip Erdogan in snel tempo van Europa heeft afgekeerd en zich openlijk heeft aangesloten bij de islamitische kamp, onderdrukt Koerden; ontkent Armeense genocide, houd nog steeds een deel van Cyprus bezet. En nu willen ze invloed in Nederland.’
  .
  5 maal onjuist.
  .
  1: Erdogan heeft zich van Europa afgekeerd. Tot zover is dat juist. Maar nu de reden waarom: Simpel, omdat Europa aangegeven heeft dat Turkije er niet in komt. En dat heeft niets met Erdogan te maken, dat is al sinds 1963 zo. Erdogan heeft nog de moed opgevat om het in 2005 nog een laatste keer te proberen.
  Maar aan ieders geduld komt een eind, ook aan dat van Turkije.
  Gemiste kans voor Europa bovendien (niet voor Turkije trouwens), want nu kan Europa geen / zeer weinig invloed uitoefenen op het beleid in Turkije.
  Win-situatie voor Turkije: wél de handel (douane Unie 1995), niet de irritante Brusselse regeltjes.
  Erdogan heeft zich inderdaad aangesloten bij het islamitische kamp. Toch mag hem daarin geen strategie worden verweten, want het is niet het enige kamp waar hij zich bij aansloot. De relaties met heel veel Afrikaanse landen (ook christelijke) zijn geïntensiveerd, met Rusland zijn de banden intensiever dan ooit, met de Shanghai 5 zijn nauwe betrekkingen aangegaan, en ook met veel Zuid-Amerikaanse landen zijn veel nieuwe handelsrelaties aangeknoopt.
  De VS was altijd al de nauwste NAVO-bondgenoot en blijft dat.
  En zelfs met de Balkanlanden inclusief Griekenland zijn de voorheer nogal vijandige relaties genormaliseerd.
  Het staat u vrij om de islamistische landen uit dit rijtje te lichten, maar het toont de suggestieve toon van uw betoog aan.
  .
  2: Turkse Koerden hebben in Turkije exact dezelfde rechten als ieder ander staatsburger en kunnen zelfs premier of president worden. Wanneer burgers de wapens opnemen is iedere Staat gedwongen om de veiligheid van haar vredelievende burgers te waarborgen en moet met gepast geweld optreden tegen de oproerkraaiers.
  .
  3: De Armeense genocide speelde zich af in oorlogstijd, waarin beide volkeren wederzijds gruweldaden hebben verricht. Omdat Turkije de sterkere talrijkere partij was worden de moordpartijen van de Turken als genocide gekwalificeerd. Toch is dit nog niet definitief vastgesteld, en Armenië heeft in het recente verleden het voorstel van Turkije om de archieven voor wetenschappers te openen om uitsluitsel te verkrijgen over wat er precies is voorgevallen afgewezen. Alleen na gedegen onafhankelijk onderzoek kan worden vastgesteld of er hier werkelijk van een vooropgezet plan sprake was en wat ieders rol hierin was. Pas daarna kan het misschien genocide worden genoemd.
  .
  4: Cyprus had enkele jaren geleden de kans om herenigd toe te treden in de EU. Turkije was bereid om daar volledig aan mee te werken als de Cypriotische bevolking daar per referendum mee in zou stemmen. De Zuidelijke Grieks-Cyprioten stemden tegen, waardoor de droom van hereniging in duigen viel.
  Dit is Turkije niet te verwijten.
  Dat in eerste instantie in 1973 Turkije moest ingrijpen in Noord-Cyprus om de Turkse bevolking een goed heenkomen te bieden nadat Griekenland als eerste het verdrag had geschonden, daarover zijn boeken volgeschreven, gaan we hier niet overdoen.
  .
  Turkije wil geen invloed in Nederland. Turkije geeft haar mening over Nederlands beleid.
  U weet wel, dat is die bezigheid waar Nederland ook zo goed in is.
  En dan geeft Turkije alleen nog maar terecht haar mening daar waar het Turkse burgers in Nederland aangaat, daar waar Nederland zich met Jan en Alleman bemoeit.

  • ‘Nederlandse Turken bestaan niet. Ze zijn en blijven Turken. Ze moeten zelfs het Turkse leger in! Oftewel in vreemde krijgsdienst!’
   .
   Ook nog even opmerken dat wanneer u zonder uitroeptekens schrijft de boodschap ook wel over komt.
   Het staat zo schreeuwerig Duits.
   .
   Dat wij Turken zijn en blijven komt doordat de Nederlanders mensen met een Turkse afkomst steevast als ‘Turken’ blijven benoemen.
   Telegraaf bijvoorbeeld:
   ‘Een 25-jarige Turk heeft een meisje aangerand’.
   Maar als het om een autochtoon gaat:
   ‘Een 25 jarige Leidenaar heeft een meisje aangerand’.
   Dat helpt dus niet.
   U bent zelf als eerste schuldig aan deze situatie.
   .
   Wanneer een mens 2 nationaliteiten heeft en opgeroepen wordt voor de dienstplicht van 1 van beide landen, dan spreekt men niet van dienstplicht in den vreemde.
   Het staat Turken overigens vrij om in Nederland de dienstplicht te vervullen, dan hoeven zij niet meer in Turkije in dienst (wist u niet hè?).

   • ‘Probeer als buitenlander een kerk te bouwen in Istanboel of in de regering te komen.’
    .
    Een buitenlander kan in Nederland ook niet in de regering komen.
    Waarmee u tegelijk mijn gelijk in mijn vorige posting onderbouwt dat u als Nederlander de kamerleden van Turkse origine als ‘buitenlander’ aanduid. Bewijs dus dat u persoonlijk de schuldige bent van de falende integratie.
    Al zouden wij willen integreren, u staat het niet toe en blijft ons buitenlander noemen.
    .
    U kunt gerust een kerk bouwen in Istanbul, naast de vele kerken die er al zijn. Het hoofd van de Orthodoxe kerk zetelt zelfs van oudsher in Istanbul.
    Door heel Turkije vind u kerken waar ook actief diensten worden gehouden.
    Oude ruïnes van kerken worden momenteel in rap tempo gerestaureerd, in ere hersteld en op de lijst van ons culturele erfgoed geplaatst.
    U heeft geen idee.
    .
    En verder hou ik er over op, want het kost me – realiseer ik mij nu – teveel tijd en energie om al uw onzin en herhalingen in steeds weer een net iets andere vorm te weerleggen.
    .
    Het doet me in ieder geval deugd dat u zo bang voor ons bent. Mensen als u verdienen een leven in angst en paranoia.
    Als u het goed vind gaan wij intussen samen met de normale Nederlandse bevolking in harmonie verder met ons dagelijkse leven, terwijl u zichzelf er bij de PVV in werkt.
    .
    met vriendelijke groeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here