Vandaag presidentsverkiezingen in Turkije [UPDATE]

15
4

verkTurkije kiest vandaag een president. Het is voor het eerst dat de Turken zelf hun stem kunnen uitbrengen; de afgelopen jaren werd de president gekozen door het parlement. Premier Erdogan is favoriet om president te worden. Hij wil meer invloed dan zijn voorgangers. De functie van president is in Turkije vooral ceremonieel en daarin wil Erdogan verandering brengen.

Zijn grootste tegenstander is de 70-jarige diplomaat Ihsanoglu. Dat is een voormalige topman van een islamitische organisatie. Hij is als compromis naar voren geschoven door de twee belangrijkste oppositiepartijen, de centrum-linkse CHP en de rechts-nationalistische MHP, in de hoop dat hij kiezers van links en rechts kan aantrekken. Ihsanoglu (70) is tegen een presidentieel systeem, waarin het staatshoofd de grootste macht heeft.

Daarnaast is ook de 41-jarige Koerd Selahattin Demirtas kandidaat. Hij mikt op de Koerden, de armen, de jongeren en de werkende klasse in Turkije.(Bron: NOS.nl)

UPDATE:
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wordt de volgende president van zijn land. De politicus won de verkiezingen met ongeveer 52 procent van de stemmen, liet zijn AK-partij zondag weten. In totaal 52 miljoen Turken in Turkije en meer dan 2,7 miljoen Turken in andere landen waren opgeroepen om voor het eerst hun stem uit te brengen wie de komende vijf jaar de president van Turkije moet worden. Tot nu toe werd het staatshoofd door het parlement gekozen.

Erdogan heeft opgeroepen tot een periode van sociale verzoening in Turkije. Hij hield een overwinningstoespraak vanaf het balkon van zijn partijkantoor in Ankara.

15 REACTIES

  • Tja, daar zit je dan ?zmir. Omkoping, stemmenvervalsing, kolen, macroni… What’s next?
   Tijd voor nieuwe complotten maat.
   Geef het nou gewoon op en accepteer de nieuwe definitieve werkelijkheid. RTE is gewoon onverslaanbaar door de dingen die hij voor zijn volk doet.
   Iedereen gefeliciteerd met deze nieuwe bladzijde in de Turkse geschiedenis en politiek en gefeliciteerd met nog eens minimaal een decennium van vooruitgang voor Turkije.

   • Zwarte bladzijde ja. Zelf ben ik nooit zo van de complottheorieën geweest. Ik heb gezegd en nog steeds dat Erdogan/ Akp en zijn aanhangers een stellwtje schapenneukende verraders zijn. Stratenmaker heeft in werkelijkheid een Koerdistan agenda waar ik niet op tegen ben. Maar weer er dan eerlijk over. Dan kan Turkije opgesplitst worden. Oorlog zal uitbreken. Dan kunnen we beter de boel opdelen. Kustplaatsen en Istanbul voor de seculieren. Middem godvergetem anatolie voor de schapeneukers. Oost Turkije voor de Koerden. Dam zijn we vanelkaar af. Koerden die overigens als een Turk in west turkije willen leven zijn welkom met respect voor hun afkomst. De akp er volgelingen worden meteen afgeschoten. Voor verraders geen plek In Egeisch Turkije. Izmirin daglarinda gul cicek acar. YASA MUSTAFA KEMAL PASA YASA MUSTAFA KEMAL PASHA YASA. ATATURK EKBAR!!!

    • Ahem… Istanbul is van de AKP he vrind, niet te gretig worden, anders hakken we je handje eraf. Verkiezingsuitslagen interpreteren kun je ook al niet.
     .
     Opsplitsen? Tsja, als het dan echt moet, dan splitsen we Smyrna en omgeving af en vragen we de Grieken of ze jullie niet als 2e rangs burgers zullen behandelen (wat er wel dik in zit overigens), en dan dragen we jullie aan hen over. Je zult je er best thuis voelen.
     De rest van Turkije blijft 1 succesvol geheel, en samen met de Koerden maken we er 1 groot succesverhaal van onder leiding van Erdogan en de AKP.
     .
     Nou, vooruit, we geven jullie for old times sake het recht dat jullie over 10 jaar onderling een referendum mogen houden of jullie er misschien weer bij willen horen. En als jullie dan nederig je excuses aanbieden en eindelijk erkennen dat je het verkeerd hebt gezien door een dooie te blijven aanhangen in plaats van vooruit te kijken, dan mogen jullie misschien weer meedoen, als jullie je dan tenminste netjes aan de regels houden en niet meer te pas en te onpas stadsbussen in de fik zullen steken.

    • Wat een ongekende leip ben je ook evengoed he:
     ‘Yasa Mustafa Kemal Pasa’… tsss!
     Ik zeg het je dus nog 1 keer: die man is dood, al een behoorlijk tijdje.
     Wat hoop je nou te bereiken door die onzin te roepen? Dat ie opstaat en jou komt helpen met stenen gooien naar de politie in de binnenstad?

 1. Gecondoleerd Turkije het hele midden oosten brandt moge het niet overslaan naar Turkije. Akp heeft gewonnen we zullen zien wat zij voor Turkije in petto hebben.Ik zal nooit zwichten voor de Akp. Moge de Akp meer vrijheid , menselijkheid welvaart en democratie voor Turkije brengen. Ik heb er geen vertrouwen in.

  • Doe is niet zo dramatisch joh, je leeft nog steeds. De AKP heeft jou tot op heden heel veel voordelen gebracht. Vraag niet steeds hoe het kan, maar profiteer er dan op zijn minst van.
   Je kunt later altijd nog de geschiedenis proberen te vervalsen, zodat het lijkt alsof je er zelf aan mee geholpen hebt, of sterker zelfs, dat het allemaal jouw (of dat van de CHP) verdienste was.
   Zelfverheerlijking, daar zijn jullie toch immers heel goed in? Jij gelooft toch immers ook dat Ataturk een goddelijke vent is en geen enkele negatieve kant had? Dat bedoel ik dus.

 2. Ik lach me echt kapot om die domme figuren die hier erdogan zwart proberen te maken….. Deze man knalt iedere keer weer zijn tegenstanders weg… M.a.w akp is onverwoestbaar. Op naar 2023 de nieuwe ottomaanse tijdperk insAllah!

 3. Wat een kneus die izmirli…. Turkije is gered door moslims met sahade vlaggen in hun handen terwijl ze Allah Allah riepen tijdens het aanvallen op bezetters…. Alevieten en de rest van de geen-moslims versholen zich in de bergen en/of liepen over naar de vijanden… Jij verdient niet eens 1 lettertje van izmir in je nicknaam vieze verrader….. Turkije zijn door moslims gered en ongelovigen hebben het overgenomen en geheerst tot nu toe doordat moslims oorlogsmoe waren en geen kracht meer hadden… een zombie aanhangen als politieke overtuiging is gewoon een wanhoopsdaad voor ongelovige idioten die voelen dat het afgelopen is met dat achterlijke tijdperk,,,, wordt tijd om de ongelovige nep turken aan de ketting te zetten voor eens en voor altijd

 4. Izmir wat ben jij? Ik vraag niet eens wie, maar WAT je bent? Die man heeft democratisch gewonnen. Leg je er gewoon bij neer. Je zit nu te huilen als een kindje dat geen lolly heeft gekregen. Erg kinderachtig allemaal. Maar ja, aan de andere kant mensen als jij zijn helemaal verstijfd door hun kemalisctische denkwijze. Je bent als onkruid gezaaid en zo kom je ook steeds naar voren/boven. Gewoon feliciteren, meer niet. Hayvan herif!

 5. Ach jah schrale troost is dat ze in Egypte weten wat te doen met Moslimbroederschap en erger. Het komt ook wel weer terug naar Turkije maak je geen zorgen stratenmaker. Wie het laatst lacht lacht het best.

  • Misschien hebben ze plek voor jou in Egypte? Goh, wat stom van mij dat ik daar zelf niet op gekomen ben.
   .
   Was dat nou Burcu, die ook al zei dat wie het laatst lacht, het beste lacht? Ik ben blij voor jullie soort, dat jullie in ieder geval hoop houden op een kentering. Hoop doet leven nietwaar. Blijf hopen knul. Dan blijven wij, het Turkse volk, ondertussen nog even door lachen.
   En dat mag ook wel eens na decennia van onderdrukking door een kleine minderheid, die met hulp van de legerhonden de democratie in Turkije heeft gefrustreerd.
   Natuurlijk, aan alles komt een eind. Ook aan het Ottomaanse Rijk kwam een eind na een jaar of 500.
   Dus… nog ongeveer 487 jaar te gaan voor jou, daarna zul jij ook wel weer eens kunnen lachen.

 6. Beste bezoekers,

  Ik lees de reacties op deze site. Sommige bezoekers hebben interessante kijk op de wereld/politiek. Daarom wil ik vooral “stratenmaker” uitnodigen om deel te nemen in de politiek. Een partij voor de migranten door de migranten zit er aan te komen. Zou je verder willen in de politiek, dan mag je een email sturen naar haticoforyou@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here