“Inmenging van Turkije gaat te ver”

11

verkpres
Voor het eerst kunnen Turkse migranten in de vestigingslanden deelnemen aan nationale verkiezingen in het herkomstland zonder dat ze daarvoor naar Turkije hoeven af te reizen. “Toch is hier zeker geen sprake van enkel een Turks politiek feestje. Het vormt ook een nieuwe schakel in de oprukkende inmenging van de Turkse regering in Nederland” zeggen Froukje Santing en Lily Sprangers vandaag in het NRC Handelsblad.

Santing is freelancejournalist en oud-correspondent in Turkije van NRC Handelsblad. Sprangers is directeur van het Turkije Instituut. “Ankara versterkt de band met haar diaspora, voor een machtig Turkije. Nederland bagatelliseert dat” zeggen de twee in een uitgbreid opinie stuk. Lees het uitgebreid artikel in NRC.

11 REACTIES

 1. ja,wat is daar mis mee? Volgens mij niets.
  Alleen jammer dat er maar 2 plaatsen zijn waar je kan stemmen.
  Gewoon 30 of 40 plaatsen waar je kan stemmen. Wedden dat er meer kiezens komen. Ze mogen ook niet op de PVDA stemmen want dan kan het zomaar zijn dat het een allochtonen parij gaat worden. Ik hoor (en zie) WOUTER BOS
  Het nog zo zeggen.

 2. Ik vind de reactie van de beide dames zeer begrijpelijk. Turken in de wereld waren tot op heden altijd aan zichzelf overgeleverd of aan de genade van de landen waar zij zich bevonden, omdat Turkse regeringen altijd alleen maar met zichzelf bezig waren en het binnenharken van zoveel mogelijk staatsgeld in de 4 jaar (meestal minder) dat zij aan de macht waren. Maar ineens is daar een regering die opkomt voor ALLE Turken, en niet alleen voor ALLE Turken in Turkije, maar voor ALLE Turken in de hele wereld.
  Dit was en is voor Westerse landen overigens de normaalste zaak van de wereld, kijk maar eens hoe Nederland tekeer trekt tegen Oekraïne (althans tegen de separatisten of hoe dat zooitje pro of contra daar ook mag heten). Hemel en aarde wordt bewogen!
  Maar oh jee, de Turken laten ook eens wat van zich horen… mensen, kinderen! Het gevaar uit het Oosten komt eraan. Nederland mag dat niet bagatelliseren!
  Oh nee? Mag dat niet? En wat wou het kleine Nederland daar dan eigenlijk tegen beginnen? Ze zijn nog niet eens in staat een paar separatisten in de Oekraïne van het lijf te houden om wat aluminiumresten uit te zoeken. Nou ja, niet helemaal waar, er worden immers wel zomaar even 40 marechaussee meegestuurd. Ongewapend. Logisch. Nederlanders en vechten… nou, nee. Een grote (laffe) bek, dat wel.
  En natuurlijk artikeltjes schrijven in het NRC, dat kunnen ze ook.
  Ander puntje, gericht aan de webmaster: Het zou wel handig zijn als er alleen links worden geplaatst naar artikelen die door iedereen gelezen kunnen worden en niet alleen door betalende NRC leden. En anders het artikel zelf in zijn geheel kopiëren en hier her-publiceren (na de rechten te hebben betaald aan NRC).

  • En jij durft te zeggen dat er metaalresten word uitgezocht? Ben je vergeten dat er menselijke resten thuis worden gehaald. Jij zou toch moeten weten dat dit respect voor de slachtoffers is!? Waarom zo lelijke reactie?

  • Jouw vergelijk met de vliegramp en haar slachtoffers getuigt van een niveau die nou niet bepaald een compliment waard is. Dit wijst op een onvolwassen gedrag. Misschien lijkt het macho maar wordt echt als stupide aangemerkt. Zit jij nou echt te wachten op een escalatie? Net als de criminelen is het raken in de portemonnee het effectieve middel en overigens mag men normaliter gewoon stemmen op consulaten en ambassade’s . Het lijkt mij een luxe probleem die niets te maken heeft met jouw en hun ideeën. Gewoon lekker stemmen toch?

   • Sam,
    Dit is exact de kern van de zaak, goed dat je reageert zoals je reageert.
    Ieder volk heeft dingen die het na aan het hart ligt. Ieder volk heeft het recht om zich te bemoeien met haar onderdanen, ook al is dat niet op het eigen grondgebied.
    .
    Natuurlijk moet Nederland de resten terug halen, al gaat ze het hele vliegtuig in stukjes terug halen, dan geef ik Nederland nog gelijk.
    .
    Probeer dus eerst even het punt dat ik probeer te maken te doorgronden voordat je direct uit je plaat gaat.
    .
    Het is daarom zeer logisch dat Turkije (eindelijk) haar eigen burgers betrekt in nationale verkiezingen, temeer daar iedere Turk, ook al woont deze in het buitenland, direct of indirect (erfrecht, familierecht, eigendomsrecht) belang heeft bij de rechtsgang in het moederland.
    En natuurlijk kan men ‘normaliter’ stemmen bij consulaten en ambassades, alleen Turken konden dit tot op heden nog nooit eerder.
    Daarom wind ik me ook op over het gegeven dat de beide mutsjes aan een heel gewone zaak weer een bedreigende draai geven.
    .
    Snap je het nou een beetje beter?
    .
    En nu we toch aan het vergelijken zijn, ik ben van mening dat Rusland het volste recht heeft om haar burgers in Oekraïne te verdedigen en in bescherming te nemen tegen een via straatrellen ondemocratisch aan de macht gekomen regering in Kiev. Ik sta volledig achter Poetin en de Russische bevolking in Oost-Oekraïne, die op ondemocratische wijze verdragen met de EU door de strot krijgen geduwd terwijl ze dat niet willen.
    Petje af voor Poetin, die zijn eigen burgers niet in de kou laat staan, net zoals de Nederlandse regering heer eigen burgers in bescherming neemt.
    Daarom ben ik trots dat Turken in de wereld er niet meer alleen voor staan en in bescherming worden genomen door haar eigen regering. Dat wij nu mee mogen stemmen vanuit Nederland is daar een mooi symbool van.
    En als iemand dat bedreigend vind: Leer er maar mee leven, of stik anders van afgunst.

 3. Mensen moeten eens opdonderen met hun gelul over Turkije en Erdogan. Turkije heeft zich in de afgelopen jaren weten te ontwikkelen als regionale grootmacht en daarnaast een economische grootmacht in de G20, waarbij ze overigens 15e plaats staan.

  Turkije heeft diverse keren toenadering gezocht tot de Europese Unie, maar dat schijnheilig machtsblok neemt alleen mini-landjes aan zonder enige vorm van economisch belang. Ze nemen die kleine k*t staatjes alleen maar aan wegens machtsuitbreiding, daardoor krijg je die conflicten met Rusland en Turkije.

  Europa zorgt alleen voor dat ze meer vijanden creëren en stoot landen van zich af.

  Wat ik wil zeggen is, wees als schrijver en lezer zijnde objectief of geef je mening niet als je geen achtergrond informatie hebt..

  Stelletjes hypocrieten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here