Erdogan: Israël is barbaarser dan Hitler

79
12

erdogan20114De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan beschuldigt Israël ervan ‘barbaarser te zijn dan Hitler’ gedurende het grondoffensief in Gaza. Volgens de Turkse premier gebruikt Israël disproportionele krachten in Gaza en zorgt de operatie ervoor dat de inspanningen om de Turks-Israëlische banden te normaliseren teniet worden gedaan.

De band tussen Turkije en Israël verslechterde nadat Israël in 2010 een Turks hulpschip onder vuur nam waarbij acht Turkse mensen en een Turkse Amerikaan omkwamen. Erdogan heeft zich de afgelopen dagen meermaals in sterke bewoording uitgelaten over de situatie in Israël.

79 REACTIES

 1. Los van het feit dat Israel knap lullig bezig is heeft Erdogan ook een gigantische klont boter op zijn hoofd. Maar beschuldigingen gericht naar de ander mag mogelijk de aandacht op zijn repressieve manier van leiding geven in Turkije verminderen. Blijft onverlet dat er nog steeds mensen vanwege hun overtuiging of uitingen in het Turkse gevang zitten.
  Ik zie onze “herrrrr Strassenmacher” ???

  • Ongelooflijk dat je de lees van 1000+ onschuldige doden in Gaza die zelfs niet veilig zijn in VN gebouwen negeert om je onvrede over Erdogan te uiten.. Ik moet er niet aan denken dat mijn kinderen zo’n mentaliteit ontwikkelen..
   ..
   Nee! Ik zal mijn best doen en mijn kinderen leren dat ze hun gevoelens moeten negeren op moment dat ze onrecht moeten bestrijden! Prioriteiten zijn het belangrijkst! 1. Kijk of je veilig hulp kunt bieden. 2 kies wie jou hulp werkelijk nodig heeft. 3. Schakel je gevoel uit & doe datgene waarvan jij zou willen dat ze dat voor jou deden!
   ..
   Die bergen verschil tussen jou & mij is het verschil tussen Nederlandse & Turks weer..

 2. Los van het feit dat Israel knap lullig bezig is heeft Erdogan ook een gigantische klont boter op zijn hoofd. Maar beschuldigingen gericht naar de ander mag mogelijk de aandacht op zijn repressieve manier van leiding geven in Turkije verminderen. Blijft onverlet dat er nog steeds mensen vanwege hun overtuiging of uitingen in het Turkse gevang zitten.
  Ik zie straks onze “herrrrr Adolf Strassenmacher” ??? 🙂 Echt hoor! Lachen

 3. Zowiezo is Erdogan een Israel pion. Dit is om de dom volk tevreden te houden. Mocht Turkije uitelkaar vallen dan komt het door de Islamisten. Liever Atheist dan stratenbarbaar moslim broeder te moeten noemen. Gekd is de religie van de islamistem.

 4. Bla Bla Bla, edogan heeft alleen maar praatjes. Geen woorden maar daden hij is toch zogenaamd een wereldleider? In Syrie en Irak wil hij wel in actie komen door terroristen als ISIS te helpen, maar als het om Israel gaat houd hij zich wel koest.

  • Dan zou ik toch vertrekken uit dit forum en een gouw wat nederlandse kranten lezen. volkaskrant, Nrc ,
   Als dat niet al te moeilijk is voor jou,kun jij wel degelijk lezen dat Erdogan als enige! Op de wereld zijn mond durft open te trekken. Ze zij allemaal bang. Een journaliste in de verenigde staten( amerika je weet wel) had wat scherpe kritiek op israel en jawel ze werd ontslagen. VRIJHEID VAN MENINGS UITING!!!
   Aan m’n reet ermee. Waar ach.. Als je de hele dag achter de aanrecht staat. Tja,dan krijg je dat niet mee.
   Al een inbugerings cursus gehad?

   • Fadime..
    Een ware leider gaat geen gevecht aan als alleen de vijand hier klaar voor is..
    ..
    Ik zeg nog Max 10 jaartjes, dan eens kijken wie wat doet.. Turkije verkr*cht Israël.. Tenzij Israël kernkoppen inzet.. Daarom.. Max 10 jaar..
    .
    Tatoeëer maar op je bil zodat al die mannen kunnen lezen dat binnen 10 jaar hetzelfde recht aan de joden word gegeven als de joden aan de Palestijnse kinderen gaven..

 5. Wat Erdogan zegt klopt als een bus
  Netanyahu is gwn een seriemoordenaar
  te vergelijken met Hitler.
  er wordt moslim genocide gepleegd!!!!!

 6. Binnenkort gaan Erdogan zijn boten olie vervoeren van de pesmerga naar Israel. Ik ben niet tegen de Israeliera.et erdogan zijn beleid zullen de Turken de nieuwe palestijnen worden. Dan wil ik jullie islamisten wel spreken. Islamistische landverraders!!!

  • Over landverraders gesproken,ga terug naar je koerdekoppen land. Nieuwe Palestijnen?
   Al je een beetje geschiedenis kent,jij noemt je toch izmir?, dan had jij dit niet gezegd. Maar ach ja, jij ben
   Toch maar een kansloze allochtoon die probeert hollander te zijn met een kruisje om z’n kop en denkt gelijk erbij te horen. Jammer dan al heb je 10nederlandse paspoorten je koerdekop verraad het toch. Dus doe geen moeite. Oh ja, wat ik hierboven schreef over geschiedenis. Volgend jaar is het precies
   100 jaar geleden dat grootste landmacht en de sterkste vloot van de wereld (incl. Russen en grieken nieuw zeelanders, australiers, engelsen dus,indiers,fransosen enz)probeerden Turkije te bezetten. Van voren en achteren hebben we ze gepakt en teruggestuurd. Maar dat wil jij als koerd niet weten.
   DAT waren landverraders. (De armeniers en koerden die de achtergebleven turken in koelebloede ombrachten,omdat alle mannen aan het front vochten. En nu maar huili huili dat ze terug hebben geslagen)En de armeniers niet te vergeten. Had jij allemaal kunnen weten. Misschien schat ik jou te hoog( pffff) in. Je bent maar een derderangs nep hollander. Maar goed dat ze in irak elkaar de koppen inslaan. Hebben we daar in ieder geval geen last meer van. En minder koerde koppen in nederland. D’r is nog zoveel te vertellen over jou foute gedrag( alles wAt jij hier uitspuit) onzin verkopen.
   Ik praat tenminste nog over wat er al geschied is.
   En dat kan niemand ontkennen. Dan maar gelijk even door. Ik zal je uit je koerden droom helpen(nachtmerrie) je weet een droom die nooit uitkomt…… Als je nog nooit landgrenzen ,politie ,leger,
   Wetten,cultuur enz enz hebt gehad kun je moeilijk een gebied claimen. Dat kan domweg niet. Ook de Amerikanen houden je een worst voor. Ze hebben je gebruikt! Domoor!! Hoeveel koerden zijn er gesneuveld,danwel niet afgemaakt. Daar zit jij waarschijnlijk niet meer. Kinderen verkracht doodgeschoten en in brand gestoken. En nog veeeel meer. Als jij nu gewoon wat kranten gad gelezen(absoluut geeeeen telegraaf) dat had jij dit ook allemaal geweten. ZIJN DAT nu jouw redders waar jij op vertrouwd? Ga je schamen. Zelfs IK schaam me voor jou. Gevangene naakt op elkaar gestapeld,aan een ketting naakt als een hond meegesleurd. Heb jij wel een geweten vraag ik me zo af. Gewoon onmenselijk . En dan mag jij god op de blote knieën danken dat jij een veilig heenkomen had gekregen in Turkije. Kijk maar. Naar de Syriërs. Spuughekel hebben ze aan de Turken…… Maar waar vluchten ze als eerste naartoe??? Juist ja, naar het veilige Turkije.
   Wel 3 miljoen zijn er gevlucht naar turkije. Ik las net dat het al 3,4 miljard dollar heeft gekost. Ik kan zo nog wel uren doorgaan. En een onveilige oosten van
   Turkije….. Daar ben jij zelf debet aan. Altijd jammer dat goede koerden en armeniers er de dupe van worden. Maar een koerd denkt toch ike ike en de rest kan stikke. Je bent een misselijk ventje.

    • Dat verklaart een boel. Uitlachen waar een ander vandaan komt.
     Jij bent zeker een nep Hollander met een verkeerde kop,een natuurlijk met een kruisje om je nek. Van eeeh ,ik hoor bij jullie hoor. Trappen ze toch niet in!
     Ze laten je in de waan.

  • Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland?
   En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?

   • Muhahaha… Ik kwam tot het besef dat de mensen er kei hard voor kiezen om de vermoordde kinderen en vrouwen te negeren zolang ze zich maar negatief kunnen uitlaten over Erdogan.

    M.a.w. Ze vinden het belangrijker om Erdogan te kleineren en/of zijn uitspraken te verwerpen ipv zich te buigen over de 1000+ onschuldige doden..
    …..
    In ieder geval, top opmerking! Meneer de ui is vast goede vriendjes met Peter .. Pan..

  • Laat ‘m maar bestelen. Als hij meer nodig heeft krijgt hij dat wel van mijn.(ook al is het niet veel) hij is wel de eerste die zoveel bereikt heeft. Maar dat een koerd niet verdragen. Hij heeft wel heel veel voor jouw betekend. Wist jij dat wel ? Nee he. Jij bent maar een nep hollander.

  • Heerlijk! Bèèèèhhh!!!
   Liever bestolen worden die mij eerst veel meer heeft gegeven, dan jarenlang bestolen worden door een stel legerhufters dat alleen maar neemt. En alsof dat nog niet genoeg was, namen ze ook nog eens de levens van 30.000 Turkse en wie weet nog meer Koerdische levens.
   Laat jij je maar lekker dor heen in je holletje naaien, je kan daar immers niet genoeg van krijgen, aangezien je ze hier na decennia naaierij nog steeds staat te verdedigen.

  • Izmir.. Dat is toch net zoiets als Amsterdam? Je denkt het is Nederland maar er zitten meer buitenlanders..
   ..
   P.s. Maak je niet druk om de schapen.. Ze hebben een Anatolische herder die ze beschermd…

 7. Speciaal voor Izmir heb ik nog een op hem toepasbaar mopje gevonden:
  Een jager (Izmir) gaat met zijn jachtgeweer het bos in, omdat hij heeft gehoord dat er een grote beer rondloopt, en die wil de jager gaan schieten.
  Op een goed moment ziet de jager de beer inderdaad, en hij legt aan en schiet!
  Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken probeert de jager de gewonde / dode beer te ontdekken, maar er is geen beer te zien.
  Opeens voelt hij dat er op zijn schouder geklopt wordt. Hij kijkt op, en daar staat de boze beer. Voor straf pakt de beer de jager ramhard in zijn kont en stuurt de jager het bos uit.
  De jager is erg boos en vastbesloten de beer alsnog te schieten. Dit keer koopt hij een machinegeweer en trekt het bos in. Zodra hij de beer ziet schiet hij zijn hele magazijn leeg op de beer, maar weer geen dode beer te zien op de grond. Er wordt weer op de schouder van de jager geklopt en het ritueel herhaalt zich nog eens.
  Nu is de jager zo boos, dat hij met een raketwerper het bos in gaat.
  Hij ziet de beer schiet de raket af… en weer staat de beer opeens achter hem.
  Zegt de beer: ‘Zeg eens eerlijk vriend, jij komt hier helemaal niet om mij te raken hè?’

  • En dat is nou precies wat Izmir en Izmir-achtigen constant doen: Zij staan een partij (Ataturk’s CHP, die lang geleden al door de legerhufters is overgenomen) te verdedigen die hen zelf als eerste keer op keer in de kont zullen nemen, mochten zij – God verhoede – ooit nog eens aan de macht komen.
   Wij weten van onszelf tenminste dat we domme schapen zijn en zijn daar erg tevreden mee.
   Maar jij vind jezelf heel slim, maar hebt ondertussen niet in de gaten dat zelfs de reet van een schaap vergeleken met jou lege hoofdje een universiteit is.

    • Wat krijgen we nou? Ik ben toevallig homofiel. Heb jij daar soms iets tegen Wimp? Ik dacht dat jij zo ruimdenkend was, maar nu ga je mij proberen belachelijk te maken omdat ik anaal gericht ben?
     Homofoob.

    • Je hebt wel een heel lage zelfbeeld is het niet Izmir, of juist een hoge? De suggestie wekken dat Erdogan een extremistische dictator is die het Turkse volk plundert maar via de andere kant spreek jij mensen aan op hun seksuele voorkeur..

     Nee.. Voor mensen als jij hebben ze sinds 2012 in Turkije een woordje, namelijk CHP’li..
     ..
     Weet je wat mij frustrerend lijkt? Op internet wartaal uitkramen en wanneer je van de schermen af bent de realiteit moeten beseffen..

   • Boerenhumor of hoogstaande humor, dondert niet. Jou zullen we het komende decennium überhaupt niet op enige humor kunnen betrappen, evenals je dat het afgelopen decennium al niet had, vanwege het feit dat jouw mening niet meer de heersende opvatting is in ons mooie land, en gelukkig ook nooit meer zal zijn.
    Zuurpruim!

 8. In Turkije is drie dagen staatsrouw afgekondigd vanwege de Israëlische moordpartijen in Gaza. Mijn Turkse vriend Timur zei gisteren: ‘Wat daar in Gaza gebeurt is natuurlijk verschrikkelijk. Maar ik word er misselijk van wanneer ik zie dat Erdogan zich voor zijn eigen politieke doeleinden uitslooft voor de Palestijnen, maar geen traan laat om de driehonderd omgekomen mijnwerkers – godbetert zijn eigen landgenoten. Laat staan dat er voor hen drie dagen staatsrouw is afgekondigd. Welnee, nog geen minuut!’

  Daar kan je het mee eens of oneens zijn. Maar ik schrik van het lage en ordinaire niveau van deze discussie en vooral van de bijdrage van Sjonnie (wat een mooie Turkse naam trouwens) met zijn uitdrukkingen als ‘koerdenkoppen’. Hij zou zich diep moeten schamen. Bovendien kent hij als de meeste Turken zijn eigen geschiedenis slecht. De Armeense genocide (want dat was het) is met steun en medewerking van veel Koerden uitgevoerd. En volgens mij ben je niet goed bij je hoofd wanneer je zoals Erdogan en (op deze site) Essra beweert dat Israël erger is dan Hitler. Overigens is het moslimbloed dat Netanyahu vergiet een fractie van hetgeen moslims onderling in Syrië en Irak aandoen.

  Jammer, want wanneer Essra zou zeggen dat Erdogan, Netanyahu maar ook figuren als Bahceli in onmenselijkheid en haatzaaien niet voor elkaar onderdoen, zou ik het van harte met haar/hem eens zijn.

  • Dat zeg ik Kees.
   MET medewerking van de koerden. Ik ken de turkse geschiedenis beter dan jij. Beter lezen KEES.
   En denk jij nu werkelijk dat Erdogan het om de stemmen gaat? En al die andere keren dat hij vet de verkiezingen won? Waar lag dat dan aan?

   Wat heeft RUTTE gezegd over de laatste acties van de joden? Niets!
   Maar wel de moeders bellen van de 3 ontvoerde tieners. dat is dus duidelijk kleur bekennen?
   Gaat hij de moeders van de uitgemoorde palestijnen nu ook bellen? Jij zou je eigen geschidenis nog eens goed moetten doornemen. Alles wat de joden nu doet hadden ze zelf al meegemaakt.
   Je weet wel getto’s in Polen. Alle mannen gevangen nemen en dan vechten tegen vrouwen en kinderen. Laat me niet lachen man.
   Ik kan zo uren met jouw doorgaan.
   Ik wacht met spanning op jouw reactie.

    • oh ja kees,
     Weet jij wel wie de oorlog in Irak en
     Burger oorlog in Syrië heef ontketend?
     Heeft israhel ooit wel een gezegd tegen Irak of Syrië.
     Jongens nu stoppen met dat geweld
     Nu is het wel genoeg. Nee, natuurlijk niet,doorgaan doorgaan.
     WIE goed doet,goed ontmoet.

    • Hier moest dus staan,
     Ik wed om een krat
     Bier dat jou turkse vriend nog nooit een Nederlandse krant gelezen heeft.

 9. Sjonnie toch! Was ik dan zo onduidelijk? Welnee, maar zoals veel schrijvers op deze site (zowel voor- als tegenstanders van Erdogan) ga je weer eens niet op feiten en argumenten in. En verder: ik wil het best een keer met je hebben over Nederland en meneer Rutte, maar in deze draad gaat het over Turkije en meneer Erdogan. Dus wel bij de les blijven Sjonnie.

  De vriend Timur die ik citeerde woont in de omgeving van Izmir, stemt steevast CHP, spreekt geen woord Nederlands en leest derhalve geen Nederlandse kranten. Dat is jammer, want met de persvrijheid in Turkije is het tegenwoordig niet zo geweldig gesteld. Daarom is het jammer dat hij de voortreffelijke boeken, artikelen en columns van Pieter Edel niet kan lezen. Met inbegrip van de stukken waarin Edel zich (ook)kritisch uitlaat over het kemalisme (terzijde: bestaan er van Edels verhalen wellicht Turkse vertalingen en zijn die verkrijgbaar?)

  Timur stelt slechts vast dat Erdogan voor de Palestijnen drie dagen staatsrouw afkondigt en nauwelijks ‘matem’ betoonde voor de omgekomen mijnwerkers. Bovendien ontkent Erdogan tegen beter weten in de verantwoordelijkheid van zijn regering voor de onveiligheid en barbaarse werkomstandigheden in de mijnen. Daar ga je dus niet op in Sjonnie – dus naar die krat bier kan je fluiten (en so wie so wil ik Tayip niet nog meer provoceren door Nederlandse Turken een alcoholverslaving te bezorgen).

  Over Israel kunnen we kort zijn: ik vind Netanyahu even erg als degenen die in Turkije verantwoordelijk waren en zijn voor de jarenlange onderdrukking van de Koerden en bijbehorende slachtpartijen. Dat de PKK en Hamas ook geen lieverdjes zijn is overbekend, maar er is wel zoiets als oorzaak en gevolg. Waar je wel gelijk in hebt is dat de nazaten van de getto-slachtoffers hard bezig om zelf daders te worden. Maar tegelijk krijg ik een heel vieze smaak in mijn mond als ik jou over ‘koerdenkoppen’ en ‘joden’ hoor praten. Goddank zijn er heel wat Koerden, Turken, joden en moslims die er fatsoenlijker opvattingen op na houden. Die steeds meer inzien dat hun leiders religie en politiek misbruiken voor hun eigen armoedige doeleinden – en dat geldt ook voor de Amerikaanse christenfundamentalisten die Israël tot de tanden hebben bewapend en Irak in brand hebben gezet. Al die leiders hebben gemeen dat ze niet wakker liggen van dode mijnwerkers, Koerden, Irakezen of Palestijnen. Mee eens Sjonnie?

 10. volgens mij was ik ook niet onduidelijk. Ik ga even in kort antwoorden.
  Over Rutte. Heeft wel zeker te maken met dit onderwerp.
  3 tieners ontvoerd en vermoord. BAH !!! Geen woorden voor! Niemand heeft het recht! Maar wat doe israelische politie of veiligheidsmensen???
  Volgens de kranten. Ik weet dan ook niet beter. Vaststaat dat een Palestijnse tiener hetzelfde is overkomen,en ook nog eens in brand is gestoken.
  Ook dat heb jij meegekregen. En Rutte heeft dus de laatst genoemde niet gebeld.
  Ik bedoel er maar mee te zeggen dat het als een Palestijn het overkomt het dan niet belangrijk is. Andersom wel. Dit was dus duidelijk de aanzet tot het barbaarse geweld van israel. En daarom betrek ik Rutte erbij en dus wel relevant.
  VOLGENDE PUNT. Persvrijheid. Inderdaad persvrijheid is belangrijk.
  Ik heb hier ergens op dit forum al eens geschreven. Een Amerikaanse journaliste
  Had wat scherpe commentaar op Israel ,over de laatste acties dus, en prompt
  Werd ze ontslagen. Mag ik jou vragen waarom??? Waarom is ze ontslagen?
  Omdat je geen kritiek mag hebben op Israel. En CNN geen amerikaanse zender is. Als je in een land woont bv Nederland dan is persvrijheid geen probleem.
  In nederland zitten geen groepen minderheden die zich willen afscheiden van de rest van Nederland. Zo simpel is dat.(hoewel…. Over een paar punten mag je niets schijven een ander mag het wel over jou) houw die Amerikaanse journaliste
  ff in je achterhoofd.
  In Turkije is dat inderdaad niet zo. Maar goed ook! Waarom vraag jij nu.
  Er wonen in Turkije miljoenen andersdenkenden. Mensen die zomaar de grens overtrekken en er gaan wonen en daarna het proberen delen van Turkije op te eisen. Koerden armenen grieken enz. Als die mensen lukraak iets gaan schrijven
  Slaat al snel de vlam in de pan. WAT Ze in europa natuurlijk graag zien.
  Meer dan 30 jaar heeft Nederland zelf de PKK gesteund. En dat geloof jij nu zeker niet. Pas toen er een vliegtuig in een flat plofte begon men er anders over te denken. Oh ja, in Turkije staat zelf inde wet dat er geen minderheid bestaat.
  Dus een ieder met een Turkse id is een inwoner van Turkije. Dus ook koerden.
  Als bv koerden tot de minderheid hoorden dan was het onmogelijk om minister president te worden . We hebben in turkije al 3 koerdische minister presidenten gehad. Er bestaat dus geen minderheid.
  En dat heb in in Nederland nog niet gezien of gehoord.sterker nog er is al een 3de
  Partij opgericht TEGEN de minderheden nietwaar? Janmaat ,fortuin ,WILDERS
  Je weet wel De PVV (Partij Voor Verval of. Partij Vol Vreemdelingenhaat )
  Ik heb niets met peter edel te maken oh wat jammer dat je vriend dat niet kan lezen. Dat kratje bier was maar om in jou straatje te blijven. Een tree Fanta klinkt zo raar. Vandaar. Ikhad het toch bij het rechte eind. Nooit een nederlandse krant gelezen en dus weet hij niet wat er over hem geschreven word. Wist hij dat wel dan had hij zeker een andere mening gehad.
  Het gaat te lang worden ff korter. Mijnwerkers. Dat was een ramp niemand had dat gewild. GAZA …. Geen ramp. Israel wist donders goed dat er kinderen om zouden komen. En dat is wel erg daar kun je wel een minuut stilte voor nemen.
  Jij weet helemaal niet over wat jij schrijft over onderdrukking in Turkije.
  Dat heb jij alleen maar gehoord. Bij de ind krijg je namelijk heel snel een verblijfs
  Vergunning al je maar zegt dat je vervolgd word . Zo zijn er 10 duizenden koerden
  En armeniers nederland binnen gekomen. Kruisje om de nek en een zielig verhaal is het zo voor elkaar. De laatste 10 jaar gaat het niet zo makkelijk meer
  Als laatste . Over fatsoenlijk gesproken…… Je zou een de andere reacties een goed moeten doornemen .DAT zijn pas walgelijke reacties.

  Wil je meer?

 11. @Kees en alle anderen,
  Een bericht voor jou vriend Timur.
  Ik was vergeten om hierop te reageren. Timur stemt steen vast CHP?
  Elke keer als de CHP aan de macht kwam was er rotsvast een crisis.
  Bank biljetten met heeeel veeeel nullen. Aan de voorkant en de achterkant. Armoede ,werkeloosheid. Openbaar vervoer??? Alles is nu het omgekeerde.

  Het is altijd die vervloekte CHP die dwars zit. Ga jij links ? Dan gaan wij rechts.
  Als ze nu eens meer samen werkten ging het NOG beter.
  En geloof me ik heb niets met geloof te makem. Ik kijk alleen naar de daden.
  In het begin keek ik er ook raar tegenaan. WEEEER iemand die het gaat proberen. Ik zat er dus naast. Dit is gewoon het beste wat we ooit gehad hebben.
  Kan links en rechts iets beter….. Maar je kunt niet alles hebben

  Dus ERDOGAN GO,GO , GO !!!!

 12. Sjonnie, vorig jaar ontmoette ik een hoogopgeleide Turk met ‘dr.’ voor zijn naam. Ook nog lid van de MHP. Toen de Koerdenkwestie ter sprake kwam zei hij zonder blikken of blozen: ‘Bij jullie schieten ze elkaar toch ook overhoop?’ Ik rolde van verbazing van mijn stoel. Bij nader inzien bleek hij Nederland te verwisselen met België en doelde hij op de Vlaams-Waalse twisten. Ik legde hem uit dat Belgen elkaar wel de huid vol schelden, maar dat er geen geweld aan te pas kwam. Nou – ik kon praten als Brugman, maar dat was niet waar. Nee hoor, hij wist het zeker; de Belgen schoten elkaar in een burgeroorlog de tent uit.

  Jij doet me zeer denken aan deze goed geïnformeerde intellectueel. Allemaal vanwege je fijne opmerking over de aan banden gelegde persvrijheid in Turkije. Ik citeer: [dat is] maar goed ook [want] in Turkije wonen miljoenen andersdenkenden. Als die mensen lukraak iets gaan schrijven slaat al snel de vlam in de pan.’

  Eigenlijk beweer je dat Turken, Koerden (en zelfs de sinds 1923 nagenoeg verdwenen Grieken en Armeniërs) oerdom zijn en niet kunnen omgaan met vrijheid en democratie, want ‘anders slaat de vlam in de pan’.
  Je zal maar een Turk of Koerd zijn die er iets andere opvattingen op na houdt dan jij. Zélfs een klootzak als Wilders haalt het niet in zijn hoofd om dit soort beroerde wartaal uit te slaan.

 13. Sorry Sjonnie, ik had je bericht van 26 juli p.m. 5.57 uur over het hoofd gezien.
  Kijk, met wat je daarin schrijft kan ik veel meer en dat geldt ook voor de toon van je bericht. Ga zo door; op die manier wordt een echte discussie mogelijk die er niet mee eindigt met elkaar voor rotte vis uit te maken.

  Je hebt gelijk dat de CHP (maar ook andere partijen zoals die van Tansu Ciller en Demirel) er in het verleden niet veel van hebben gebakken. Inderdaad was er tien, vijftien jaren geleden sprake van gierende inflatie, niet in het minst veroorzaakt door de kostbare oorlog tegen de Koerden. Ik heb met eigen ogen gezien wat dat met een land doet. Waarbij wel moet worden opgemerkt dat niet de AKP, maar de voormalige minister van financiën Derwis de grondslag legde voor een beter monetair beleid. En precies wat je zegt over de vroegere armoede en werkloosheid. Veel Turken hebben het beter dan vroeger, hoewel ik de indruk heb dat het vooral de middenklasse is die daarvan profiteert en de omvangrijke ‘onderklasse’ nog steeds in armoede leeft. Voor het overige heb ik nooit zo goed begrepen wat er ‘sociaal-democratisch’ is aan de CHP.

  Dat neemt niet weg dat ik in de twintig jaar dat ik in Turkije (althans in de regio die ik vier maanden per jaar bezoek)een enorme vooruitgang heb ervaren. Zowel op het gebied van de infrastructuur, maar ook wat andere openbare voorzieningen betreft. Kortom: er zijn genoeg zaken waar Turkije en de Turken terecht trots op kunnen zijn. Volgens mij is de levensstandaard in Turkije een stuk beter dan in EU-landen als Bulgarije en Roemenië

  Tegelijkertijd zijn er een aantal wezenlijke problemen die sinds het ontstaan van de republiek zijn blijven liggen. Kemal Atatürk heeft zijn land grote diensten bewezen, maar de ‘laïk’, dus de scheiding tussen staat en moskee, is in veel opzichten afgedwongen en maar halfslachtig gerealiseerd. In Nederland is het ondenkbaar dat de staat de bouw van kerken en de bezoldiging van priesters en dominees zou financieren, terwijl dat in Turkije de gewoonste zaak van de wereld is. Atatürk deed dat niet uit liefde voor de gelovigen, maar omdat hij begreep dat dat de enige mogelijkheid was om de islam in zijn land te beteugelen.

  En onze Stratenmaker heeft gelijk wanneer hij wijst op de rol van de ‘legerhufters’ zoals hij die noemt. Inderdaad: vier staatsgrepen – met die van 1980 voorop – hebben de nodige ellende veroorzaakt. Maar de gelijkenis tussen Evren en Erdogan is opvallend: terwijl onder het bewind van de eerste de Atatürk-cultus groteske vormen aannam, zijn de Allah-Allah-Allah-aanroepende-verhalen van Erdogan van hetzelfde laken een pak: het is misleiding en allemaal bedoeld voor het realiseren van eigen doeleinden. Dat geldt net zo goed voor de semi-fascisten van de MHP waar een op de zes Turken op stemt. En zoals vroegere regimes gewoon waren om hun politieke tegenstanders op te sluiten, doet Erdogan precies hetzelfde.

  Mijn conclusie is dat het in Turkije in veel opzichten aan een democratische traditie ontbreekt – en dat merk je ook aan de manier waarop de Turkse bezoekers van deze site elkaar de huid vol schelden en nauwelijks boodschap hebben aan inhoudelijke argumenten. Jammer, want Turkije en de inwoners van dit prachtige land verdienen veel beter.

  • Ahum het leger van Turkije heeft ingegrepen omdat er meerdere malen burgeroorlog dreigde uittebreken. Maar dat had jii vast fijn gevonden. Mafkees ga nog meer sucking up doen bij de islamist mafkezen. Ze zullen je een medaille geven nadat ze de seculieren kapot hebben gemaakt. Suck up

   • Izmir, jij zou eens minder denigrerend moeten doen over ‘de Turken’ in het algemeen.
    Jij kunt helemaal niet bewijzen dat er een burgeroorlog uit zou zijn gebroken. Dat werd steevast als argument naar voren geschoven, maar er is nooit daadwerkelijk een burgeroorlog uitgebroken. Inderdaad was er in die tijd wel een gespannen situatie, maar dat hadden we vorig jaar tijdens de Gezi Park affaire ook, en dat is uiteindelijk ook gewoon zonder legeringreep afgelopen.
    Ik ben het wel eens, dat de democratie in 1980 nog niet zo ver ontwikkeld was als nu, maar feit blijft, dat het leger nooit heeft ingegrepen NADAT een burgeroorlog is uitgebroken.
    Hoe het ook zij, vorig jaar is bewezen dat terwijl de ene helft van de Turkse bevolking stoom afblaast, de andere helft volwassen genoeg is om het op zijn beloop te laten en niet de confrontatie opzoekt. Daardoor zijn er in 35 dagen ‘slechts’ 5 doden gevallen, terwijl er vele miljoenen mensen op de been waren. Daarvan zijn er een aantal per ongeluk omgekomen bovendien.
    Dat zijn er nog steeds 5 teveel, maar het is werkelijk peanuts met het dodental dat dagelijks viel in Egypte, en nu nog steeds in bijvoorbeeld Oekraïne.
    Voor mij bewijst dit, dat wij Turken weliswaar best hard tegen elkaar in kunnen gaan en elkaar voor van alles en nog wat uitmaken, maar dat wij aan het einde van de dag na een goed robbertje vechten toch respectvol jegens elkaar zijn en elkaar altijd zullen beschermen.
    Ons temperament speelt ons vaak parten, maar ik denk dat het Kees enigzins ontgaat dat wij op die manier met elkaar omgaan, maar dat dat niet betekent dat wij elkaar werkelijk naar het leven staan, zoals dat in Oekraïne vandaag de dag wel gebeurd.
    Turkije verdient helemaal niet beter.
    Turkije verdient de Turken zoals wij zijn.
    En ja, wij zijn zeker niet perfect, maar wij hoeven ons zeker niet te schamen voor wie we zijn en hoe we doen. Integendeel, daar mogen wij trots op zijn.
    Een andere conclusie is, dat wij het leger helemaal niet nodig hebben om onze mening te uiten. Dit forum is daar bewijs van. Alle soorten meningen komen voorbij, iedereen blaast stoom af, en er is niemand dood. Democratie dus.

    • Prima verhaal, Stratenmaker. Behalve dat ik met de inhoud instem, vind ik dat je argumentatie er toe doet. Dat zou ik dus ook zeggen wanneer ik met je van mening zou verschillen.

     Mogelijk dat je gelijk hebt ‘dat het Kees ontgaat wanneer je ‘dat wij op die manier met elkaar omgaan, maar dat dat niet betekent dat wij elkaar werkelijk naar het leven staan, zoals dat in Oekraïne vandaag de dag wel gebeurd.’

     Dat is mij inderdaad ontgaan omdat ik in tegenstelling tot wat ik op deze site ervaar, doorgaans met de aardige, tolerante kanten van Turken en Turkije wordt geconfronteerd. Ik zal een voorbeeld geven: aan het (niet-toeristische) strand van het Egeïsche zeedorp waar ik vaak kom, zie je veel vrouwen in bikini’s, maar ook dames die in kleurige pakjes met capuchons baden. Arme moslima’s die zich deze badkleding financieel niet kunnen permitteren, gaan gewoon gekleed te water. Niemand stoort zich aan elkaar – en zo hoort het ook. In Nederland zouden de ‘halal’ geklede moslima’s worden uitgelachen of misschien zelfs lastig gevallen – zo hoort dus niet.

     Maar wanneer Turken zich onder elkaar zo voorbeeldig gedragen, moet het toch ook mogelijk zijn om scherp, doch binnen redelijke fatsoensnormen te ‘stoom af te blazen’? Of zie ik dat toch verkeerd?

     • Kees,
      Je weet vast zelf ook wel, dat het op een relatief anoniem medium als internet erg makkelijk is om eens even lekker helemaal los te gaan, terwijl dezelfde mensen als ze elkaar in levende lijve tegen zouden komen meer beleefdheid jegens elkaar in acht zouden nemen. Daarin zijn Turken niet uniek.
      Daarom, deel eerst de felle scheldwoorden en niet-inhoudelijke wartaal van sommige forumdeelnemers door 2, doe er daarna een flinke korrel zout bij, dan nog even goed blazen, en je zult zien dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend…

   • Omdat de Turken elkaar op deze site verrot schelden, kan ik soms door de bomen het bos niet meer zien. Het lijkt er op dat ik nu aan de beurt ben – maar dat weet ik niet zeker. Dus heb ik een vraagje: heb je het tegen mij Izmir?

    • Kees, tip aan jou: Alleen reageren op reacties van Izmir, als daar geen 1 scheldwoord in staat.
     Hij is een Capulcu, en die zijn nogal los in de mond en moeten vaak worden her-opgevoed. Helemaal negeren is ook niet correct, maar we reageren alleen op hem als hij er nette volzinnen zonder scheldwoorden uit kan krijgen.
     Anders blijft hij maar schelden.

    • Kees tip voor jou. Stratenmaker staat bekend als vrouwonvriendelijk en homofoob. Dus geen onderwerpen op dit gebied. Verloren moeite zo zag ik.

 14. je snap ‘m kees!
  Das nu precies wat ik bedoel. Dat volk moet je juist geen vrijheid geven.
  Klinkt raar. Maar dat is nu eenmaal zo. Kijk nu maar naar IRAK.
  Ze zijn verlost van de dictator saddam. Is het nu beter geworden??
  Vielen in Saddams tijd 100 doden per maand nu wel zeker 1000.
  Hoe kan dat? Omdat dat volk NIET met vrijheid om kan gaan. Ze gaan elkaar toch de kop inslaan. In Irak had jij toch democratie gebracht?
  Eerst 10 duizenden over de klink gejaagd en daarna beweren dat de amerikanen
  Het goed hadden gedaan.
  Je schiet ‘m precies in de roos man. Wat betreft met die Dr. Je kon praten als brugman. Inderdaad.net zoals van vroeger uit dat ze hier in holland beweerden dat de Osmanen barbaren waren( en nu ga JIJ !!mij niet geloven) dat waren zij zeker niet. Je moet er ff dieper in duiken,pas dan zul jij zien dat het niet zo was.
  Terug naar die Dr van jou. Het wordt hem zo aangeleerd. Maar ik kan nu ook praten als brugman….. De Turk was altijd slecht. Ook dat is jouw aangeleerd.
  Nog een vb. Ik las Vorig week een stuk in de website. vn.nl/indonesie
  MOET jij ook zeker doen!!!! Daar werd een een of andere commandant
  Van de nederlanders dus, de Turk genoemd. En weet jij waarom??
  Omdat jij alle vrouwen en kinderen met hun hutten platbrandde. Hij was dus slecht. Maar Kees, heel leuk dat jij reageert.

  En wat Wilders betreft… Waarom loopt 2/3 van nederland blindelings achter hem
  Aan?
  Jij kunt lullen wat je wilt. Kijk nu maar eens naar GAZA. Ben jij blind EN doof?

  Ik kan je nu gelijk testen. Wat weet jij over Gallipoli? Ik zal je het wat makkelijker maken. In het Turks Canakkale. Jouw Churchill was toch allerbeste man?
  Wie vertrok met de staart tussen de benen? Met 300 slagschepen 100 duizenden
  Manschappen? Ik neem het het ook niet kwalijk. Het is je domweg niet bijgebracht op school net zoal jouwn Dr.

  Vn.nl = vrij nederland
  Een geweldig opiniblad.
  En je moet zeker indonesie lezen (kun jij lezen wat jij! Was)
  Ook nederland onder de duitse bezetting is interessant.
  Tot gauw kees.

  • Jij hebt helemaal geschiedenis les nodig sukkel. Ondanks dat ik geeen Koerd ben ga ik het even voor hun opnemen. Saladin Eyubi was een Koerd zonder hem waren alle moslim afgemaakt. De Koerden hebben in de eerste wereld oorlog en turkse bevrijdingsoorlog meegevochten. Rasistische idioot.

   • Wat jij mij toeschreeuwt ben je zelf.
    Of je nu een koerdekop bent of een armenier,
    Maakt voor mij niets uit. En doe de groeten maar aan saladin daarom hebben alle koerden
    Een hekel aan de GROTE MUSTAFA KEMAL.
    Als ik goed tussen de regeltje ,en met dat gescheld van jou,lees ben jij absoluut geen fan
    Van deze geweldige generaal. Koerden en armeniers hadden het een een akkoordje gegooid. De koerden en armeniers werd land togewezen als ze aan de Engelse kant stonden. En DAT hadden ze gedaan. De rest heb ik al hierboven uitgelegd. Is gewoon geschiedenis. Hoe het is geeindigd weet jij heel goed.

   • Goed dat je dat allemaal weet Izmir. En Ataturk beloofde hen een eigen land als de oorlog afgelopen was, in ruil voor hun solidariteit.
    Oorlog over, Koerden kregen geen land, niet eens autonomie. Dat was dus Ataturk. Niet alleen het laïcisme maakte hij niet netjes af, ook zijn belofte jegens de Koerden kwam hij niet na. Daarmee liet hij het Turkse volk al minimaal 2 tijdbommen na. Geweldige vent was het toch.
    Voor de duidelijkheid: hij heeft heel veel meer goede dingen gedaan, dat staat vast. Maar jij zou toch eens op moeten houden met die man te verafgoden. Hij was gewoon een mens van vlees en bloed met zijn tekortkomingen, net als bijvoorbeeld Erdogan, Özal en Menderes.
    En Sjonnie heeft wel degelijk een punt als hij zegt dat je minderheden niet onbeperkt vrijheden kunt geven in Turkije. Zij hebben de neiging om de hele arm te nemen als hen een hand wordt aangereikt.
    Daarmee zegt hij ook niet dat ze HELEMAAL NIKS zouden mogen, maar als je hen vrijheden toekent, dan moeten eerst samen met hen de spelregels worden vastgesteld (hetgeen nu bijvoorbeeld gebeurd in de onderhandelingen met de Koerden) waarbinnen alle partijen vervolgens de details kunnen uitwerken.
    Maar puur provocatieve revolutionaire cellen dienen wel degelijk met wortel en tak worden uitgeroeid, en terroristische al helemaal.
    In Nederland hebben dat soort groepjes overigens ook maar beperkte beweegruimte en worden door de BVD scherp gemonitord.

 15. Nee, inderdaad werd mij op school niets geleerd over Turkije. Maar omgekeerd weten de meeste Turkse kindertjes niet waar Holanda ligt. En van de Tachtigjarige Oorlog hebben ze vast ook nooit gehoord. Dat zou eigenlijk wel moeten, want Nederland heeft haar onafhankelijkheid voor een deel te danken aan de de Turken. Waarom? Omdat de Spaanse koning Philips II op twee fronten, dus zowel tegen de Turken en Nederlanders moest vechten en dat kostte uiteindelijk teveel centjes en manschappen. Met dank aan Suleyman de Prachtvolle.
  Wees eens eerlijk Sjonnie – dat wist jij vast ook niet (en zo lever ik mijn Turkse vrienden regelmatig debatmunitie ter verhoging van de nationale Turkse glorie).

  Inderdaad, historische kennis is belangrijk. Maar in Nederland is het geschiedenisonderwijs bar slecht en in Turkije is het niet veel anders. Daar krijgen de kindertjes uitsluitend door de devlet goedgekeurde geschiedenisboeken onder ogen. Bovendien hebben de kleine Turkjes weinig tijd voor om zich in de geschiedenis te verdiepen omdat ze op het schoolplein twee maal per week in de houding moeten staan voor de vlag en het borstbeeld van Sint Atatürk. Ik zie mij al twee keer per week salueren voor Willem van Oranje. Brrr.

  Over vlaggen gesproken. Nu ik net zoals jij toch van de hak op de tak spring, moet ik in dat verband denken aan een oud maar mooi socialistisch strijdlied. Dat luidt als volgt:
  Wat flarden noemt men heilig
  Onnozel bijgeloof
  Of zijn wij daarom veilig
  Voor smaad en hoon en roof?

  Ik begrijp trouwens niet waarom je steeds over Gaza begint. Ik heb toch voldoende duidelijk gemaakt hoe ik over de Israëlische politiek denk – alleen weiger ik over ‘joden’ en ‘moslims’ te praten zoals jij en Wilders dat respectievelijk doen.
  En over Wilders gesproken: overdrijven is ook een kunst. De gek is op dit moment goed voor pakweg 22 zetels. Dat zijn er 22 teveel, maar nog geen 100 (dat is waar jij hem op taxeert) en het zijn er goddank ook minder dan wat die nog engere MHP in Turkije scoort.
  Gallipoli? Of Gelebolu zoals de Turken zeggen? Natuurlijk weet ik daarvan; ik ben er geweest; heb de massagraven gezien en de beenderen die daar nog steeds worden opgegraven. Het moet daar tussen 25 april 1915 en 9 januari 1916 verschrikkelijk zijn geweest. En natuurlijk was Churchill een oorlogsmisdadiger – maar zijn optreden was niet minder misdadig dan wat de Turken daarna uithaalden met de Armeniërs. Net zo misdadig als wat Nederland tussen 1946-1949 in Indonesië uithaalde. Mee eens Sjonnie, of is de ene misdaad de andere niet en maakt het uit door wie die is gepleegd?

  Toch heb je me nog steeds niet uitgelegd waarom Turken geen recht hebben op vrijheid en vrije meningsuiting. Of bedoel je dat die er wel voor Turken moet zijn, maar niet voor Koerden en religieuze minderheden? Tot schrijfs Sjonnie.

  • Hanhie niet origineel met je debide and.conquer mentaliteit. Wie leer jij wat? Jou types zouden mij op terras lastigvallen met de vraag: je bent toch moslim , jullie mogen toch geen alcohol.JLeer jij ons nu geschiedenis?. Jij bent een barend en van dorp type die halve gare idioten in taliban gewaad geklede lui als imam hazelhoef( bekeerling)aan hun tafel zoudenn uitnodigen voor een onderhandeling of om zogenaamd moslim geleerde uitleg van zaken te krijgen. Ga ergens anders wijs doen. Same for Linda. Wujsneuzen hah

 16. het gaat hier niet om Turkije en z’n geschiedenis. Maar om GAZA!
  Dries van agt heeft WEL een brief gestuurd naar Rutte.

  http://www.driesvanagt.nl

  Welke geweldige actie heeft Mark ondernomen?GEEN!
  Ik heb nog niets afkeurends gelezen van Mark Rutte. Hij is er blijkbaar mee eens.
  Of heb ik iets gemist?

 17. Dat bedoel ik Izmir: deze site wordt in hoofdzaak bevolkt door redeloze Nederlanders met een Turks paspoort die niet in een serieuze discussie geïnteresseerd zijn. En of ze nu pro- of anti-Erdogan zijn, met het schuim op de mond achter hun scherm kruipen. Zo bezien is de oproep van Bülent Arinc aan vrouwen om niet hard te lachen aan het verkeerde adres gericht: hij zou er beter aan doen om landgenoten zoals jij te adviseren om zichzelf wat minder ernstig te nemen.

  Maar helaas. Je bent blijkbaar zó boos en gefrustreerd, dat je in een stukje van elf regels vijftien type- en taalfouten maakt.
  Inderdaad ben ik een ‘wujsneus’, want naast mijn studie geschiedenis heb ik ook nog iets aan sociaal-pedagogische hulpverlening gedaan – dus als ik iets voor je kan betekenen, zeg je het maar. Voor mensen als jij sta ik altijd klaar.

  • En HIER zat ik dus op te wachten.
   Dit is de echte hollander. Op het laatst kan ie het niet meer aan. En dan,je maakt te veel taalfouten,wat doe je hier.je bent niet goed wijs. De domme minister bedoelt: niet als een hoer op straat lachen . Maar dat is hier in NL wel gewoon. Een van mijn collega.(een vrouw dus) lacht de hele dat als een HOER.de hele dag aandacht trekken.
   Ja Kees, je valt als eerste door de mand. Als je het niet meer kan winnnen dan maar schelden.
   Ik had hiervoor de gedachte dat jij 1 van de betere was.

   • De domme minister staat voor lul net zoals jij Stommie. Evenzo zitten er iin jouw stukkie taalfouten. En dat is begrijpelijk. 🙂
    Vrouwen die lachen zijn als een hoer. Dus lachende mannen hoerenlopers? Kom op zeg..

   • Uhmm Sjonnie, sorry, maar nu ben ik je even kwijt en ageer je onterecht tegen Kees. Volgens mij had Kees het tegen Izmir, niet tegen jou.
    Kan me vergissen…

   • Nou Sjonnie, ik volg deze keer de raad van Stratenmaker maar eens op: deel eerst de felle scheldwoorden en niet-inhoudelijke wartaal van sommige forumdeelnemers door 2, doe er daarna een flinke korrel zout bij, dan nog even goed blazen, en je zult zien dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend…’

    Fijn weekend Sjonnie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here