Is orgaandonatie een vorm van ‘voor Allah spelen’?

13

week2

In dit artikel reageert islamitisch theoloog Rafik Dahman inhoudelijk op de discussie over orgaandonatie en de Islam, die de afgelopen week op de JaofNee Facebook pagina van de Nederlands Transplantatie Stichting plaatsvond.

Inleiding
De islam staat achter medische innovatie zolang deze het algemeen goed op gelijkwaardige wijze dient. In een hadith van de profeet -vrede zij met hem- staat: “Allah heeft geen ziekte neer doen dalen behalve met de genezing ervan” (overgeleverd door Abu Hurayri in Al-Bukhari). Maar hoe ver mag deze medische innovatie gaan? Wanneer dreigt men de grenzen van wat islamitisch geoorloofd is te overschrijden? Dreigt men met orgaandonatie niet teveel zich als Allah te willen gedragen? Deze vraag is in de islam belangrijk, omdat het raakt aan de qadar (lotsbestemming van Allah).

De discussie
Wanneer we zeggen dat iemand overlijdt als gevolg van een verkeersongeval, zullen weinigen ons op dat moment corrigeren en zeggen: “nee, hij is overleden als gevolg van zijn ajal (de tijd voor de ziel om het leven te verlaten) die Allah op dat specifieke tijdstip en plaats heeft bepaald.” Naast het feit dat het overbodig veel woorden lijken, blijft het een feit dat hij of zij BIJ het verkeersongeluk om het leven is gekomen. Toch mag er nooit gezegd worden, dat de verongelukte persoon nog zou leven ALS hij niet zo hard reed. Dat is omdat de ajal al vaststaat. Zie bijvoorbeeld k.7:34: “En er is voor elk volk een termijn en wanneer hun tijd is gekomen kunnen zij geen uur uitstel krijgen, noch kunnen zij deze bespoedigen.” (Zie ook k.3:154, 156, 168). Voor de discussie rondom orgaandonatie speelt dezelfde vraag ook een belangrijke rol. Mag de mens een orgaan doneren aan iemand die anders zou overlijden. Is dat niet de ajal tarten en daarmee voor Allah spelen? Het antwoord is nee, vanwege redenen die hieronder besproken worden.

Twee visies over redden van een mens versus de ajal
Dat iemand een ziel kan redden, zien we bewezen in k.5:32. Maar dat betekent niet dat die ziel zou overlijden bij uitblijven van die redding. Dit zou in strijd zijn met de qadar (voorbeschikking van Allah), een van de zes geloofsartikelen van een moslim. Hetzelfde geldt dus ook voor het doneren van een orgaan. Het doneren van een lever is een middel waarmee Allah de donor gezegend heeft een ander mens te redden. Binnen deze discussies bestaan twee visies omtrent de ajal. De eerste visie is dat er helemaal geen sprake kan of mag zijn van “als” (bijv. “als hij geen lever had ontvangen, was hij al dood”). Deze geleerden baseren zich op een hadith waarvan de afsluitende woorden als volgt luiden: “En zeg niet: “als ik dit had gedaan, dan gebeurde dit”, maar zeg “dit is de qadar van Allah, wat Hij wil, doet Hij. Want ‘als’ opent de daden van de Shaytan”. (Overgeleverd door Abu Hurayra in Muslim). De andere visie is dat de lever niets anders dan een middel is om tot de door Allah vastgestelde ajal te komen. Bijvoorbeeld: Persoon X heeft een donororgaan ontvangen als middel om zijn ajal die Allah heeft vastgesteld te bereiken. De meeste geleerden hebben de tweede visie.

Conclusie
De vraag die gesteld zou kunnen worden is waarom we dan zo een moeite doen. We zouden namelijk kunnen denken: “Allah geneest! Als Allah De Verhevene toch al heeft bepaald dat meneer X zal leven, ongeacht of hij wel of geen lever krijgt, dan hoef ik niet te doneren.” Dit is een foute redenering, omdat Allah ons de gelegenheid geeft goede daden te verrichten en Allah voor alles een oorzaak/middel toekent. Die lever is dus een door Allah aan de zieke toegekend middel om de ajal te bereiken. Men speelt dus geenszins voor Allah, want alleen wat Allah bepaald heeft zal gebeuren. Hier geldt alleen ‘het doel heiligt de middelen’. En Allah weet het beste.

Een waarde groet,

MA Rafik Dahman

Nieuwe stelling
MA Rafik Dahman nodigt jou uit om te reageren op de volgende vraagstelling:

Mag je als moslim je organen doneren aan niet-moslims?

600x315_b3_juli2014

MA Rafik Dahman zal op 16 en 21 juli wederom persoonlijk op alle reacties en vragen reageren.

Ga voor meer informatie over orgaandonatie naar www.transplantatiestichting.nl

13 REACTIES

 1. Jezus man wat een woorden allemaal om een punt te maken. Ik wil de rijke Arabieren wel zien als een van hun ziek wordt..Die halen zich vast wel nieuwe organen, ook de geestelijken. Als je voortijdig komt te sterven wat heb je dan nog aan goed werkende organen? Kinderen of jeugdigen redden van een dood door een donatie lijkt mij een van de beste daden wat men kan doen. Als iemand zich zef te beschikking stelt aan de wetenschap,moetie dat zelf weten. Op lange duur zal daar ook baat bij zijn.

  • Jij kan beter ‘TANRI’ zeggen, zoals ze in het leger doen, dan hoef je niet te huichelen door hier schijnheilig met de Heer ‘Allah’ te bedoelen, terwijl je eigenlijk helemaal niks met Allah hebt en alles wat met de islam te maken heeft verfoeit.
   Hoe kan iemand die het nuttigen van alcohol verheerlijkt en zich verzet tegen wettelijke restricties daaromtrent, iemand die als hobby het struinen met veel verschillende vrouwen heeft en iemand die een dronkenlap als Ataturk als ideaalbeeld heeft hier nu met droge ogen komen beweren dat hij graag volgens het woord van Allah leeft?
   Dat vind Allah zeker ook allemaal niet erg?
   Hoezo denk juist jij te weten wat Allah wel of niet erg vind?
   Ik weet alleen wat Allah wél erg vind, of in ieder geval waar hij zeer veel spijt van moet hebben, en dat is dat hij jou ooit hier op deze aardkloot heeft gedeponeerd.

  • Inderdaad Izmir is het geven beter nobel en goed. Edoch sommige figuren laten het afweten in het leven. Ik ben dan ook benieuwd of zo’n persoon zelf wel een nieuw hart zou willen (indien noodzakelijk) of dat weigert en liever dood wil? Sommige patienetn krijgen een nieuwe hartklep van een varken en hebben een fijn leven. Tsja haatbaarden hoeven dat niet begrijp ik?!

   • Wimp, als jouw tijd gekomen is valt er gewoon een dakpan op jouw lege hoofdje, ook al heb je intussen 10 hartkleppen van varkens overgenomen en ben je hartstikke dood.
    Als domme atheïstische Hollander begrijp je de termen ‘kader’ (qadar word het in dit artikel genoemd) en acel (ajal) niet.
    Maar omdat je een vreemde neurotische dwang hebt om je niet gehinderd door enige kennis van zaken overal maar in te mengen zet je jezelf weer eens voor schut met je domme reactie.

     • Jazeker, dus ik zou maar gaan rennen, want je wordt dus geroepen.
      Je hebt het nog steeds niet in de gaten blijkbaar, maar dat is hoe men jou roept, daarom hoor juist jij ook zo vaak die ketting rammelen. Nou, rennen, ze wachten op je!

    • … en tegelijkertijd stond Izmir in de kamer ernaast vooraan, waar de grote bekken werden uitgedeeld.
     Huichelachtige slijmbal die je bent, maak je geen illusies, door Burcu in bescherming te nemen maak je echt geen kans bij haar. We zien heus wel dat je daar op uit bent. Al eerder schreef je hier op het forum immers trots dat je graag achter de vrouwtjes aanzit?
     Jij en Wimp, jullie zijn een mooi koppel: Als er tieten en een kont aan zitten, dan staan jullie vooraan om het voor ze op te nemen, hopend op een kansje.
     Dacht jij nou echt dat Burcu niet mans genoeg was om zelf haar verdediging te voeren? Wie ben jij dat je denkt haar te moeten verdedigen? Mr. Selfmade Pimp.
     Weet je hoe denigrerend dit overkomt jegens Burcu?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here