Eerste officiële politieke vrouwenpartij van Turkije

56

Turkije

Een groep Turkse vrouwelijke activisten hoopt binnenkort de eerste officiële politieke vrouwenpartij van Turkije op te richten. Ze hebben een aanvraag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ingediend en wachten op goedkeuring meldt De Telegraaf.

De Kadin Partisi, zoals de naam in het Turks luidt, wilde in 2011 ook deelnemen aan de verkiezingen, maar was toen nog niet officieel erkend. Volgend jaar wil ze wél als echte partij aan de parlementsverkiezingen deelnemen.
De Vrouwenpartij wil een einde willen maken aan de door mannen beheerste Turkse politiek en maatschappij.

56 REACTIES

 1. Lachen! Het zal me toch een kippenhok en harentrekkerij worden, zeker zo rond die tijd van de maand…
  Vrouwen die een land gaan besturen, het moet niet gekker worden!
  Als die dag komt, dan zweer ik dat ik voltijds huisman wordt!
  Volgens mij krijgt die partij trouwens nooit goedkeuring, omdat die tegen de grondwet is. Een partij voor alleen vrouwen is discriminerend.

  • Uw discriminerende opmerkingen naar de vrouwen toe is exact de houding die kenmerkend is voor zo’n stratenmaker op zee figuur. En die noem ik zielig en pathetisch. 🙂

   • En probeer eens inhoudelijk te reageren dan. Wat vind je van het idee dat er een partij wordt opgericht die de helft van de bevolking uitsluit? Geen discriminatie zeker?
    Waarom richt jij geen mannenpartij op? Of homopartij? Dat lijkt me echt iets voor jou! 🙂

     • Ja… en daar ben je toch ook zo tegen, of niet?
      Maar nu ben je hier natuurlijk helemaal voor omdat je toevallig zelf vrouw bent en het lekker in je straatje past toch? Typisch weer een hypocriete capulcu; altijd egoïstisch en altijd weer met 2 maten meten in hun eigen voordeel.

    • oei wat laat jij je kennen! En de bevolking wordt al voor een groot deel in de steek gelaten. Ik weet dat de SGP eenzelfde houding heeft. Vrouwen uitsluiten en liefst dom houden – dat is pas Hypocriet!! Jij hoort je in te zetten voor je medemens en niet zo misselijk je landgenoten bejegenen. Schaam je! En dan de religieuze knaap uit hangen en schuttingtaal gebruiken. tsja….

     • Wimpie, ga jij je nou even met je eigen landgenoten bemoeien en de misstanden in Nederland oplossen, dan regelen wij de dingen in ons eigen land wel. En dat zal nooit zo geregeld gaan worden zoals jij het graag ziet. Je snapt het gewoon niet en je zult er nooit een deel van worden. Je bent te gast, en dat zul je ook altijd blijven in Turkije.
      Wij hebben in Turkije al meer ervaring met vrouwen op een leidinggevende positie dan de Nederlanders (waar jij er 1 van bent).
      Zo hebben wij al een vrouwelijke premier gehad. Ik kan je zeggen, dat is een verloren tijdperk geweest. Doen we dus niet meer. Been there, done that, case dismissed.

     • Nee, jij bent een echte feminist. Bij jou thuis heeft zíj natuurlijk de broek aan en moet je op je knietjes om een kwartiertje uit huis te mogen.
      Kilibik seni.

    • Dank Burcu.
     Ik verbaas me telkens weer. Dat hij zich zo hufterig durft te uiten. Een positief zelfbeeld zullen we maar zeggen.

     • De enige hufter hier ben jij Wim. Ook jij maakt je schuldig aan het uiten van scheldwoorden, zonder dat je inhoudelijk reageert op het onderwerp waar het over gaat. Dat kun je ook niet, omdat je simpelweg zelf te weinig inhoud hebt om er überhaupt een gefundeerde mening op na te kunnen houden. Het enige dat je hier doet is bij de dames hielenlikkend maar verder nutteloos de harde schijf van de server vullen.
      Inhoud vriend, inhoud!

    • Hoe bedoel je dit nou Burcu? Ga nou eens inhoudelijk in op mijn stelling dat een dergelijke vrouwenpartij tegen de grondwet is.
     Wat wil je nou zeggen? Dat het een slim en kansrijk initiatief is van deze dames?
     Reageer eens op wat ik je vraag, dan zullen we daarna nog wel eens zien wie de intelligentste van ons tweeën is.

    • Zoals ik eerder al stelde: de discussie dient m.i. over Stratenmaker te gaan, niet met. Ik wist al dat hij geen respect heeft voor het leven van anderen. Nu wordt ook bevestigd dat hij discrimineert.

     • Aangezien heer Edel blijkbaar deze vrouwenpartij steunt, is hij degene die hier samen met hen discrimineert. Ik kan mij vergissen…
      Overigens gedraagt u zich uiterst onbeschoft door een inhoudelijke discussie uit de weg te gaan. Uw tegenpartij in een discussie zal het per definitie op een bepaald punt niet met u eens zijn. Wanneer u juist dat punt aandraagt om uw tegenpartij te negeren, dan betekent dat impliciet dat u alleen met gelijkgestemden wilt discussiëren.
      Ik kan mij wederom vergissen…

     • Nog eens wat anders: reageer liever inhoudelijk op mijn reactie op uw column. Hoezo komt u in deze rubriek uw ongevraagde mening over Stratenmaker geven en reageert u niet netjes op reacties die in uw eigen rubriek worden gegeven? Of is het te moeilijk om de daar door mij aangevoerde argumenten te weerleggen? Dat laatste zal het zoals gewoonlijk wel weer zijn.

     • Ik neem de vrijheid om te constateren dat jouw leven onder geen voorwaarde vrolijk kan zijn door het dictaat van jouw goeroe beste stratenmakertje. Zelf denken heb je niet geleerd. Wat jou betreft nu Ctr-alt-delete

     • Mag ik je erop wijzen dat jij, Wimp, loopt te klagen over de gang van zaken in Turkije, en niet ondergetekende. Ik ben uiterst tevreden over de gang van zaken in Turkije en geniet er volop van.
      Goed, eerlijk toegegeven, er waren andere tijden in het verleden, toen wij moesten slikken dat een kleine Kemalistische elitaire minderheid met behulp van het leger onterecht de dienst uitmaakte in Turkije. Dat voelde niet goed, het voelde zoals jij je nu voelt. Daarom kan ik me ook zo goed inleven in jouw situatie, ik weet hoe het voelt. Je voelt je op dit moment echt niet gehoord, niet begrepen en je hebt continu een raar gevoel in je maag wat je niet thuis kunt brengen, maar wat wordt veroorzaakt door het gegeven dat je een niet gehoorde minderheid bent.
      Ik heb slechts 1 advies voor je: probeer er aan te wennen, je kunt er best goed oud mee worden, zij het dat je iedere dag een beetje zuurder wordt, wat je hier op dit forum al aardig ten toon spreid.

     • Het is trouwens Shift + Delete, onnozelaar die je bent. Zelfs op dat vlak ben je onkundig.

  • Jazeker wel. Stel je eens voor, een partij waarin alleen vrouwen actief kiesrecht hebben. Ik wil niet veel zeggen hoor, maar daarover heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens al enkele uitspraken gedaan in de richting van de Nederlandse SGP, waarin deze partij werd veroordeeld wegens seksediscriminatie. De SGP heeft onder deze druk inmiddels verkiesbare vrouwen op de lijst staan, en er is zelfs een SGP-vrouw gekozen en actief.
   Dus in Nederland wordt seksediscriminatie eindelijk verbannen, maar jij juicht het toe dat dit in Turkije wordt geïntroduceerd?
   En volgens jou wordt het daarmee beter in Turkije?
   Ben jij wel helemaal helder in je sikkepit? Uit wat voor achtergebleven gebied mag jij dan wel niet komen? Of moet ik vragen onder welke steen jij de afgelopen eeuw hebt gelegen?

    • Ik lees heel goed en herhaal wat ik eerder schreef.
     Ik hoef het niet met je eens te zijn zie je.
     Al lees ik het 100 keer, het blijft seksedisciminiatie, iets wat nu niet bestaat. Dus wat bedoel je nu eigenlijk met dat het niet slechter zou kunnen worden? Iets slechts wat nu niet bestaat zou worden geïntroduceerd, en volgens jou wordt het dan beter?
     Je kunt wel zien dat jij bij dat clubje Kemalisten hoort dat mensen vanwege hun kleding (uiterlijk) discrimineerde. Het discrimineren an sich is bij jullie zo gewoon geworden dat het je niet eens meer opvalt dat het voor je neus weer zou gaan gebeuren met dit troelaclubje.
     In Nederland zou je perfect bij de PVV passen.

     • Onzin! Ik discrimineer helemaal niet. Van mij mag iedereen dragen wat hij/zij wilt. Zo wil ik de vrijheid hebben om te doen wat ik wil. Tuurlijk ben je het niet met mij eens dat is duidelijk maar doe het wat op een nettere en respectvolle manier.

     • Beste Burcu,

      Volgens mij bedoel je dan iets anders? Als ik lees dat het niet slechter kan worden, dan begrijp ik daaruit dat het nu zo slecht is gesteld, dat wat er ook gebeurd – in dit geval het oprichten van een vrouwenpartij – dit de samenleving niet slechter kan maken.
      Ik kan mij vergissen, dan moet je het me maar zeggen. Maar als dat inderdaad is wat je bedoeld, dan discrimineer je wél door dit nieuwe initiatief toe te juichen, in de hoop dat het beter zal worden.
      Hoe kan het toch, dat je eerst een standpunt inneemt, maar vervolgens glashard ontkent een discriminerend initiatief te steunen.
      Wat ik mij trouwens afvraag: Ik zie op de foto niet 1 vrouw met een hoofddoek. Ik VERMOED zo maar dat dit clubje vrouwen niet alleen op sekse discrimineert, maar eveneens gesluierde vrouwen buiten de deur houdt. Ik kan mij wederom vergissen…
      Nee, deze vrouwenpartij lijkt mij in vele opzichten een achteruitgang voor Turkije.

     • Ik ben van mening dat het in Turkije achteruit gaat. Volgens velen lijkt het oh zo goed te gaan. Vrouwen mogen van mij de politiek in lijkt mij juist een verrijking voor elke samenleving.

     • Burcu, dat is helemaal niet het onderwerp. Heb ik ergens gezegd dat vrouwen NIET de politiek in zouden mogen? Van mij mogen ze allemaal de politiek in al lopen ze in een burqa of al lopen ze met een Grand Canyon decolleté. Het punt dat ik hier maak is dat ik tegen een partij ben voor ALLEEN maar vrouwen, of een partij voor alleen moderne ongesluierde Kemalistische vrouwen. Kortom, ik ben tegen een discriminerende partij.

     • wat ZWAM je toch Burcu.
      Wie was Tansu Ciller? Vrouwen kunnen gewoon de politiek in.
      Niemand die ze tegen houd.
      In Nederland is er een partij die geen vrouwen wil. SGP.
      In Turkije hadden de vrouwen al veeeel eerder stemrecht dan in Nederland.

 2. Afgezien van de stemrecht die Ataturk voor Vrouwen invoerde, wordem vrouwen in Turkije gruwelijk achtergesteld. Helaas na de dood van Ataturk hebben vrouwen hun rechten meer en meer zien verdwijnen. De statistieken liegen er niet om. Geweld jegens vrouwen is alleen maar meer toegenomen sinds het aantreden van Asskp. Stratenmaker je moeder was een vrouw heb je dan helemaal geen respect? Ja zolang ze maar onderdanig zijn zeker?

  • Uhmmm Izmir… weet je zeker dat je het over mijn moeder wilt gaan hebben hier?
   Voordat ik antwoord zal geven op wat je allemaal schrijft zal ik voor de zekerheid even wachten op je bevestiging of je het op dit forum over mijn moeder wilt gaan hebben of dat je daar toch van afziet.
   En denk erom, dat kan smerig worden. Beter hou je het algemeen.

  • Izmir, ik zou hem maar negeren. Zoals ik eerder schreef stel ik drie voorwaarden bij het aangaan van een discussie. 1. Respect voor het leven van anderen. 2. Geen discriminatie. 3. Geen dreigend taalgebruik. Wat betreft punt 1 heb ik eerder al geconstateerd dat hij tekortschiet. Naar aanleiding van zijn reacties op bovenstaand artikel constateer ik dat hij ook wat betreft de andere twee punten tekortschiet. Ik bedoel zijn discriminerende opstelling ten opzichte van vrouwen (die me overigens niet verrast) en woorden als ‘kan smerig woorden’, waar een dreigend karakter vanuitgaat. Laat hem maar. Ook zijn infantiele opmerkingen dat zijn stellingen niet weerlegd kunnen worden negeer ik. Hij vindt het belangrijker het laatste woord te hebben dan om fatsoen en respect voor anderen op te brengen. Nogmaals, negeren die AKP-trol.

   • Zoals ik al eerder zei: missie volbracht.
    De praatjesmaker met zijn leuke stukjes is uitgepraat en heeft geen tegenargumenten meer.
    Schrijf nog eens wat stukjes op dit forum, zodat je dat met je eigen parochie kunt bespreken, held die je bent.
    Voor wie schrijf jij eigenlijk? Jij kunt me dan wel negeren, maar iedereen die op dit forum jouw stukjes leest, leest daar meteen achteraan mijn tegenargumenten. En aangezien jij daar niet inhoudelijk op in wilt / kunt gaan is het voor iedereen al snel duidelijk dat degene die zwijgt toegeeft aan de gefundeerde en terechte tegenargumenten van zijn tegenschrijver.
    Geef nou gewoon toe dat je er niet tegenop kunt en dat je stukjes op drijfzand, verkeerde inzichten en aannames zijn gebaseerd.
    Voorbeeldje: schreef je niet hoopvol dat de AKP bij de afgelopen verkiezingen een zware nederlaag zou gaan lijden? Verkeerd inzicht blijkbaar. Zoals gebruikelijk bij het merendeel van je inzichten.
    En dan heb ik jou persoonlijk nog niet eens bedreigd, kan je nagaan. Vorig jaar heb je geprobeerd Dekschip dood te zwijgen met een soortgelijk ridicuul argument, maar de geschriften van zijn hand staan nog altijd gewoon leesbaar op dit forum. Iedereen die dat leest weet dat je onder valse voorwendsels de discussie afhaakt, en dat doe je bij iedereen die net wat betere argumenten dan jij aandraagt.
    Failliet.

    • Ik moet wel een tegengeluid blijvem geven ik laat mij niet verjagen door barbaren. Stratenmaker verdient een medaille voor zijn achterlijkheid. Gevaarlijke achterlijke.

     • Je laat je niet verjagen net als Peter. Dat is best moedig en is te prijzen, want hoe laf is het om op dit forum allerlei proza en fantasieverhalen neer te kwakken en vervolgens mensen die daarop reageren te negeren.
      Dus Izmir, wij gaan lekker verder discussiëren, alhoewel dat met jou wel wat moeilijker zal worden omdat je zo weinig inhoud hebt.
      Maar gelukkig kun je goed ongefundeerd schelden en dat kan ik ook best goed als ik dat wil. Dus dan eindigen we fijn in een scheldgevecht, ook leuk.
      Maar misschien wil Peter jou nog wel wat tegenargumenten influisteren, die hij eigenlijk graag zelf had willen uiten, maar die hij nu niet meer kan inbrengen, omdat terugkrabbelen van zijn eenmaal ingenomen standpunt zijn zoveelste afgang zal zijn. En zijn imago heeft intussen al een flinke deuk opgelopen, dus dat kan hij er niet meer bij hebben.

 3. Wat doen die 2 kerels daar op de achtergrond eigenlijk? Zijn dat hun pooiers?
  Ik lach me dood! Wat een vertoning!
  Ik zit te wachten op het moment dat ze allerlei protestteksten op hun blote borsten schrijven en door de straten van Istanbul rennen. Soort Femen.

  • Ik neem aan dat vele discussiegenoten wachten op jou “dood-lachen”. Doe dat dan even gelijk met je zgn. maatjes. Dat maakt ons vrolijk.

   • Wij lachen al een jaartje of 12 beste Wimpie, en wij blijven nog wel een jaartje of 12 of meer lachen om figuren die net zo denken als jij.
    Je bent een minderheid en blijft een minderheid. Wen er nou maar aan dat wij lachen, en jij een rotleven hebt omdat je je aan ons irriteert.
    Geef nou gewoon toe dat je je de hele dag loopt te irriteren aan de gang van zaken om je heen en op iedereen loopt af te geven, terwijl je er helemaal 0,0 aan kunt veranderen. 1 keer per jaar is het voor jouw gelijkgestemden feest, op 1 mei wanneer jullie een paar stadsbussen in de fik kunnen steken. En voor je het weet ben je 80 en heb je een zuur leven gehad waarin niets volgens jouw wens ging en je nog steeds hoopt dat ik me nog eens ‘dood zal lachen’. En tegen die tijd zal het ook ongetwijfeld op een dag wel gebeuren dat ik lachend dood ga, terugkijkend op een vrolijk leven.

     • Kun je ook een inschatting geven van wanneer je denkt te gaan lachen? Ga jij dat in je huidge leven nog meemaken denk je, of zul je je er tot je dood aan toe slechts op blijven verheugen denk je?
      Maar ach, een mens moet een doel in het leven hebben om naar uit te kijken nietwaar?
      Tot die tijd blijven wij genieten van al het goeds dat momenteel in ons mooie land geschied en van jullie zure gezichten en nog zuurdere reacties.

     • Ach Burcu waarom reageren op een azijnpisser. Te veel eer voor zo’n misgedrocht met haatbaard. Dit kereltje gedraagt zich alsof hij de wijsheid in pacht heeft en moet je maar laten voor wat ie is. ’t Is gewoon een zielepoot.
      😉

     • Ik zal het je nog sterker vertellen Wimp: Ik héb de wijsheid in pacht en verkondig de mening van de meerderheid en jij als minderheid moet daarmee leren leven.
      Maar omdat ik medelijden met je heb mag je je van mij op mij scheldend afreageren. Ik vergeef je, want ik begrijp je frustratie.

 4. Af en toe lees ik eens wat mee hier en verbaas me over de reactie telkens weer. Het maakt niet uit wat er als nieuwsbericht staat de opmerkingen van de ‘stamgasten’ hier zijn zowel mbt de verslaggeving identiek als het gekissebis tegen elkaar. Ook de snelheid en de tijden waarmee/op jullie conversatie gaat. Bravo yani…..maar het leest natuurlijk van geen kant en het gehak jegens elkaar ontneemt ander mensen überhaupt nog een zinnige reactie te plaatsen. Ik heb hier eens wat geschreven en werd direct uitgemaakt voor ‘geit’. Misschien ben ik dat ook wel maar dan moet dat zo breed direct uitgemeten worden? Mijn reactie op een vrouwenpartij als vrouw, de ruimte is hier immers bestemd om mening te geven over de geplaatste artikels, kolder. Als je een partij opricht moet die unie zijn met een hang naar levensovertuiging. Je wilt tenslotte iets uitdragen wat jou een juiste manier van levenswijze lijkt om een land te besturen.

  • Linda,
   Jij bent geen geit.
   Je bent 1 van de weinigen hier op het forum die zich even los wrikt uit het zelf aangemeten harnas en dit initiatief even los van alles beoordeeld… op de enig juiste manier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here