Turkije uitgegroeid tot grote speler op wapenmarkt

2
12

wapensTurkije is uitgegroeid tot belangrijke exporteur van handvuurwapens. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Volgens het Small Arms Survey, een onafhankelijk onderzoeksproject van het Graduate Institute of International and Development Studies in Genève, is de wereldwijde handel in lichte en handvuurwapens fors gestegen.

In 2001 werd nog voor 2,38 miljard dollar (1,75 miljard euro) verhandeld. In 2011 was dat al toegenomen tot 4,63 miljard dollar (3,42 miljard euro). Vooral de export en import van munitie floreerde, gevolgd door de handel in pistolen en revolvers en die in jachtgeweren.

In 2011 is het aantal landen dat voor meer dan 74 miljoen euro aan wapens heeft geëxporteerd toegenomen tot veertien. In 2010 waren dat er nog twaalf. De lijst van grootste exporteurs wordt aangevoerd door de VS. Turkije is nu toegetreden tot de top 10 van grootste wapenexporteurs. Nederland komt niet voor op die lijst en wordt door de VN gezien als grote wapenimporteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here