Erdogan maakt een geslaagde 1 mei mee

69
8

1mei2011[Door Peter Edel/Istanbul] – Er zijn ontwikkelingen in Turkije die zich eenvoudig laten voorspellen. Er was geen helderziende voor nodig om te voorzien dat het op 1 mei onrustig zou worden in Istanbul. Alles wees in die richting.

Een paar weken geleden werd het Taksimplein in Istanbul al tot verboden zone verklaard op 1 mei. Er mocht in Istanbul gedemonstreerd worden, maar dan alleen in Yenikapi, waar een speciaal terrein is aangelegd voor massale bijeenkomsten. Die locatie heeft net zo veel ambiance en historie als het lege interieur van een nieuwe koelkast. De aanhang van Gerechtigheid- en Ontwikkelingspartij (AKP) kan het daar gezellig vinden wanneer Erdogan er acte de présence geeft, maar vakbonden en linkse organisaties vinden het er niets. Voor hen is Taksim de historisch bepaalde plaats op 1 mei. De afgelopen week hingen in Istanbul dan ook posters die opriepen om die dag toch vooral naar Taksim te komen.

Vroeg in de ochtend van 1 mei werden Taksim en de aangrenzende wijken hermetisch afgesloten. De bijna 20.000 politieagenten konden echter niet de hele stad afsluiten, waardoor de onvermijdelijke confrontaties opgeschoven naar wijken als Sisli en Besiktas. Ook werd er gevochten in Okmeydani, waar Berkin Elvan woonde, de tiener die verleden jaar bij de onderdrukking van het Geziparkprotest de doodstraf kreeg toebedeeld door de oproerpolitie.

Het ging zoals verwacht. Er werden arrestaties verricht en er vielen gewonden, maar gelukkig geen doden (althans, niet op het moment van schrijven). Ook was uiteraard weer traangas. De doorgewinterde Turkse demonstrant heeft daar weinig last van, want die gaat de straat niet meer op zonder gasmasker. De bewoners van de wijken waar demonstranten en politie elkaar troffen hielden het echter niet meer uit in hun woningen toen het venijnige spul daar binnendrong. De beelden van doodsbange kinderen waren hartverscheurend.

Het had anders kunnen lopen. In 2010, 2011 en 2012 mocht op 1 mei wel op Taksim worden gedemonstreerd. Toen hield de politie zich op de achtergrond en bleef geweld als gevolg uit. Zo had het dit jaar weer kunnen gaan, maar daar heeft Erdogan natuurlijk niets aan.

Nu kan hij de komende weken fijn weer atheïsten beschuldigen van de rellen. Dat die er nauwelijks zijn in Turkije doet er niet toe. Tekeergaan tegen atheïsme doet het nu eenmaal goed bij zijn conservatief religieuze stemmers op het doelbewust achterlijk gehouden platteland. Erdogan weet dat dergelijke retoriek tot meer polarisering tussen de bevolkingsgroepen leidt en daar is hij zoals bekend zeer bij gebaat.

Vandaar het samenscholingsverbod op Taksim, want hij kon op zijn vingers natellen hoe daarop gereageerd zou worden. De demonstranten gaven Erdogan dan ook weer precies waar hij op uit is. Daarmee kan deze 1 mei zeer geslaagd voor hem genoemd worden.

Het is voor de tegenstanders van Erdogan om wanhopig van te worden. Alles wat tegen hem wordt ondernomen werkt in zijn voordeel. Zijn primaire vijand, imam Fethullah Gülen, heeft dat de laatste maanden ervaren, nadat onthullingen over corruptie binnen AKP-kringen niet het gewenste resultaat opleverden. Nu is het de beurt aan vakbonden en linkse organisaties om in te zien dat ze met open ogen in Erdogans val zijn gestapt.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

69 REACTIES

 1. Turkse politie is te soft. Ze moeten een voorbeeld nemen aan menig Europese land waar men met knuppels en rubberkogels te werk gaan. Met een beetje water en wat traangas schiet je niks op.

  En arresteren en opsluiten die tuig. Met uiteen drijven door gas komen ze de volgende keer als kakkerlaken weer terug.

  • Van knuppels en rubber kogels maakt de Turkse politie zeker ook gebruik. Je zou het ook om kunnen keren. Dat traangas is echt heel vervelend spul. Bovendien zit er in het water van die waterkannonnen chemische troep die het gevoel geeft in brand te staan. Dat demonstranten dat iedere keer weer bereid zijn te verdragen geeft aan hoe vastbesloten zij zijn geen genoegen te nemen met onderdrukking.

 2. Waarom heeft u altijd zo een negatieve oordeel op de Turkse regerende partij? 1. Omdat die een Islamitische koers vaart? 2. U weet het niet en vaart op europese standaard meningen mee? 3. U haat de Islam en alles wat daar mee samenhangt? 4. U kunt de feiten niet goed beoordelen en komt op dit belachelijke soort opinies?

  Kunt u niet objectief schrijven het zou je ontslaan van je criminele denkwijze waaraan bijna het gehele journalistieke lees propaganda apparaat zich schuldig maakt voor een paar tientjes en een schouderklopje.

  Wees een vent en herschrijf je fictie naar objectieve verslaggeving of anders verander je misleidende tekst turkse nieuws.

  • U omschrijft het zelf al “criminele denkwijze’. Hoe kan een denkwijze crimineel zijn? Dat is alleen mogelijk vanuit een totalitaire benadering en daar zit voor mij voor een groot deel het probleem bij Erdogan & Co. In ieder geval, als u mij op een of andere manier van criminaliteit verdenkt zou ik zeggen: doe aangifte. Vindt u het verder niet een beetje goedkoop om het over de anti-islamitische boeg te gooien? In dat geval heeft 55 procent van de Turkse bevolking een probleem met de islam en dat is uiteraard onzin.

   • Hoezo 55 procent.je weet niet eens waar je het over hebt. Dat zijn dan allemaal anti akp aanhangers. Sjonge sjonge, domme hollanders bestaan toch wel..

 3. Het was inderdaad puur ellende uitlokken. Op zoveel plekken in Turkije hebben mensen echt feest kunnen vieren. Dat had op het Taksim plein ook gekund.

 4. U schrijft: ‘Het is voor de tegenstanders van Erdogan om wanhopig van te worden. Alles wat tegen hem wordt ondernomen werkt in zijn voordeel..’

  Ra,ra hoe komt dat,kunt u daar niet eens een analyse over schrijven????

   • je eerder verschenen artikelen gaan over de AKP, AKP AKP en nog eens AKP.

    Ik snap het wel, wie gaat zijn opdrachtgevers nou negatief beoordelen..

    • Noem me een land waar de regerende partij niet de meeste aandacht krijgt. Verder: Alper blijft maar volhouden dat ik in opdracht van iets of iemand zou schrijven. Hij heeft daar geen spat bewijs voor. Zelfs de geringste aanwijzing ontbrreekt. En toch maar volhouden. Dat is nu waarom ik hem dom noem.

     • Ik ken wel een land waar de regerende partij niet de meeste aandacht krijgt. Misschien kent u het land ook wel: Nederland. Daar krijgt de PVV veruit de meeste aandacht. Maar er zijn meer landen: België (Vlaams Belang), Frankrijk (Front National), Denemarken, Finland, etc…
      Dus Alper heeft wel gelijk als hij constateert dat u een anti-AKP fobie heeft opgebouwd. Schrijft u voor de verandering eens een stukje over de MHP ofzo?

  • Hey Alper, Wist je weer eens niet wat te schrijven? Maar, goed dat je er weer bent. Ik miste je vermakelijke dommigheden.

    • Nee, verkeerd begrepen, ik vind jou dom. Simpelweg omdat je niet in staat bent argumenten te formuleren.

     • Houdt wel rekening met het volgende: Alper heeft 1 stem in Turkije, en u met al uw wijsheid heeft GEEN stem in Turkije. ‘Domme’ Alper bepaalt, terwijl Peter en Wim (die elkaar troosten door elkaar veren in de kont schuiven) lijdzaam vanaf de zijlijn verbijtend slechts wetenschappelijk kunnen analyseren hoe en waarom Turkije onder AKP bewind blijft.

 5. Geachte heer Edel,

  Ik blijf toch van mening dat u de zaken verkeerd waarneemt.
  U blijft zeggen dat de achterban van Erdogan achterlijke plattelanders zijn. Dat is eenvoudigweg niet correct en denigrerend bovendien. Bij de afgelopen verkiezingen is in verreweg de meeste grote steden de AKP als grootste partij uit de bus gekomen.
  In alleen al Istanbul en Ankara stemden meer dan 6 miljoen burgers voor de AKP.
  Klopt het wel met uw stelling dat dit ‘achterlijke plattelanders’ zijn?

  Om die reden heb ik moeite om het met u eens te zijn dat Erdogan tegen iedereen complotten opzet. ‘Iedereen loopt in Erdogan’s val’ volgens u. Maar is er eigenlijk wel een val?
  Misschien hoeft Erdogan wel helemaal geen vallen en complotten op te zetten, en is het simpelweg de natuurlijke weg van de minste weerstand die gevolgd wordt in een land als Turkije. Nu is het toevallig Erdogan die de leiding heeft, maar het had ieder ander kunnen zijn.

  De meerderheid van de bevolking in Turkije wil blijkbaar nu eenmaal dat het gaat zoals het gaat.
  En dat de minderheid uit nijd er allerlei complottheorieën bij verzint… tja, het zij zo, maar de waarheid is het zeker niet.

  De meerderheid in Turkije wil nu eenmaal niets weten van vakbonden, communisten en arrogante high society types die het achter hun ellebogen hebben en denken meer rechten te hebben in democratisch Turkije dan anderen.

  Ik vrees dat u tevergeefs nog vele, vele, vele artikelen van dit kaliber zult schrijven, maar uiteindelijk zult u teleurgesteld en opgebrand tot de conclusie komen dat de meerderheid van Turkse bevolking onverbeterlijk is en niet bereid is om toenadering te zoeken tot uw ideeën en ideaalbeelden.
  En als de berg niet naar Mohammed wil komen…

  • heel goed geschreven stratemaker..

   Het is de vreselijke haat die peter heeft tegen moslims. De minachting tegen moslims doet hem parten. Volgens hem zijn het holbewoners. Middeleeuws. Dit heb ik gelezen in een van zijn analyses..

   • Verkeerde weergave van de werkelijkheid. Voor mij bestaat er een heel verschil tussen bijvoorbeeld de islam in Saoedi Arabië, die voor mij inderdaad Middeleeuws is, en de islam van seculiere moslims in Turkije. Alper wil het feit niet onderkennen, maar van de demonstranten op 1 mei was verreweg het grootste deel islamitisch. Om het simpele feit dat meer dan 95% van de Turken moslim is. Hij spreekt van gavurturken e.d., maar dat is niets anders dan een fundamentalistische opvatting die tot wederzijdse haat leidt. Nee, ik ben het niet die haat, het is Alper die dat doet.

    • ga jij nou ontkennen dat jij in je vorige onzinverhalen niet hebt geschreven dat de islam middeleeuws, barbaarse godsdienst is. Doe je nu een stap terug nu veel lezers kritisch over je zijn. Je bent dus wel vatbaar voor kritiek.

     • Nee waar het op neerkwam in Peter zijn artikelen is dat mensen zoals jij intolerant , achterlijk, barbaars, holbewoner en baviaan zijn.

  • Geachte Stratenmaker ,
   ?k denk dat de zaken verkeerd waarneemt. Het grote gedeelte wat op de AKP gested is is ongeschoold of niet verder gekomen dan de lageren school ( wat ik niet denigrerend bedoel ) Dit feit zorgt er gewoon voor dat de meeste van deze mensen geen of ongeschoolde banen hebben en dus of geen uitkering hebben of voor het minimum loon van 860 TL per maand met hun gezin moeten rondkomen . Deze groep mensen maakt Erdogan afhankelijk door ze met een paar zakken kölen en voedsel pakketen die al geruime tijd over de datum heen zijn te laten geloven dat hij voor ze zorgt. 2 issue is dat wie in de meeste steden als grootste partij uit de bus is gekomen tot op vandaag nog steeds niet duidelijk is en ook nooit zal worden omdat de verkiezingen niet eerlijk verlopen zijn.Zoals de meeste dingen in Turkije niet meer eerlijk verlopen en nog alleen naatse bekenden en vrienden van Erdogan grof geld verdienen met het winnen van offertes die ze in hun bezit krijgen door flink smeergeld te betalen. Om nog maar niet te spreken van de ilegalen vluchten met goud en het geld overmakingen naar Iran .Dank zij het feit dat Erdogan de rechters ookin zijn hand heeft (voorheen samenwerkende rechters van Gulen en Erdogan ) allemaal omgezet in rechters van Erdogan loopt Meneer rezzab hier vrij rond maar zit meneer Zenjani in Iran wel vast (welk land is het schoonste moslim land ?) aangezien Erdogan hier zo fier is dat het een moslim land is geworden waar het dragen hoofdoekjes voortaan vrij is :-)) en stelen , steekpenningen aanemen , en wapens met vrachtwagens van de binnenlandse veiligheids dienst naar Syrie sturen ook . O ja ne de hoofdoekjes die sinds Erdogan aan de macht is hier in Turkije in een keer rondlopen . Zijn wel van bekende ontwerpers of merken zodat ze gauw enkele honderde liras kösten om nog maar niet te spreken van het feit dat de dames wel een hoofdoekje dragen , maar het gezicht vol met make up zit en ze strakke broeken dragen en blousjes waar iedere vrouwlijke vorm van hun figuur zo goed aftelezen vallen dat ze net zogeod in een catsuit ( strak ballet pakje op straat hadden kunnen lopen. Als je haar maar bedekt is . En helaas wordt de grote meerderheid niet wakker geschud . Omdat men dus meestal niet kan lezen , geen internet heeft omdat men niet genoeg verdient , de televisie kanalen heeft Erdogan ook voor het grootste gedeelte in bezit vooral de staats televisie TRT , dan wordt het erg moeilijk om de ongeschoolde meerderheid die op hem gestemd heeft de waarheid te laten zien. Helaas aan de ene kant de arme stemmers die denken dat ze moeten stemmem op hem vanwegen het voedsel paketje en de kölen . en aan de andere kant de suslimanlar die door steekpenningen en hielenlikken en stelen rondkomen . Met vriendlijke groet een nederlandse in Turkije

  • Mijn kritiek heeft geen betrekking op hen die bewust dom worden gehouden, maar op hen die daar verantwoordelijk voor zijn er er profijt van trekken. Over hen die domheid als verdienste zien kan ik alleen maar de hoop uitdrukken dat zij snel tot het besef komen dat kennis, en niet blinde verering, aan de basis van sociaal-economische vooruitgang staat.

   Ik zal vasthouden aan mijn ‘ideaalbeelden’, al stemt 100% van de Turken op Erdogan (wat nooit het geval zal zijn). Zolang Erdogan zich niet bekommert om zaken als de vele dodelijke slachtoffers in fabrieken en bouwplaatsen, alsmede de schandalige kinderarbeid, zie ik geen reden om daarvan af te wijken. De geschiedenis leert dat politieke partijen in Turkije van het ene op het andere moment ‘opgebrand’ kunnen raken. Dat kan ook de AKP gebeuren.

   • Geachte mevrouw Natascha, heer Edel,

    U graaft zich in deze discussie in en omringt uzelf met dogma’s: ‘Diegenen die op Erdogan stemmen zijn dom’,’Diegenen die op Erdogan stemden zijn arm’,’Diegenen die op Erdogan stemden kregen kolen of rijst.’
    U gelooft hier blijkbaar écht in, terwijl ieder bewijs voor uw stellingen ontbreekt of is gefabriceert (corruptie, geldtransporten, kolen/voedsel in ruil voor stemmen, hoofddoekjesexplosie etc.). U kunt zichzelf nog 100 keer herhalen, maar het maakt simpelweg geen indruk op ons. U wint er ook helemaal niets mee, want u kunt hoog en laag springen, maar Erdogan blijft winnen bij iedere verkiezing.
    Ik begrijp waarom, u blijkbaar niet.
    U kunt uw boosheid uiten door de stemgerechtigden die op Erdogan stemmen te blijven beledigen door hen als dom en achterlijk weg te zetten. U realiseert zich blijkbaar niet dat dat ‘domme’ deel van de Turkse bevolking zich maar al te zeer bewust is van uw arrogante denkwijze en u daarom veracht. Zij zijn misschien wel slimmer dan u denkt: zij zullen nooit meer toestaan dat uw slag mensen het ooit nog voor het zeggen krijgt in Turkije, nu dat zij een leider hebben gevonden die oprecht voor hún belangen opkomt en niet voor de uwe.
    Gelukkig is Turkije een eerlijke democratie, waarin iedere burger exact 1 stem heeft, ongeacht zijn scholing of vermogen.
    De Amerikanen zeggen dan: ‘If you can’t beat them, join them!’. Daarom nodig ik u van harte uit om te proberen uw mening over de hoofddoekjes en de ‘domheid’ van de Erdogan-stemmers bij te stellen. U zou zich in ieder geval meer respectvol uit kunnen drukken, want de wijze zoals u nu te werk gaat werkt slechts tegen u. Hoe meer u denigreert, hoe meer men u zal verachten, en hoe meer weerstand uw ‘moderne’ ideaalbeelden bij deze mensen op zal wekken. U bent nu eenmaal geen toonbeeld van hoe men met elkaar om zou moeten gaan, dus verwacht dan ook geen medelijden als u weer verliest bij de volgende verkiezingen.
    Jammer…

    • Jullie zijn begonnen iedereen en alles: gavur, communist en zionist etc etc te noemen !!! Jullie vallen peter aan enkel voor de waarheid. Waarheid doet pijn.

     • Wat is dit nu voor een reactie? ‘ Ja, maar jullie begonnen…!’ Wanneer heb ik u of een ieder ander hier op dit forum uitgescholden of gedenigreerd met willekeurige termen als gavur en zionist? Ik acht het ook niet bepaald nodig, want er zijn voldoende normale argumenten om uw standpunten onderuit te halen, daar zijn echt geen scheldwoorden voor nodig.
      Peter verteld zeer zeker de waarheid: zíjn waarheid. En dat is bepaald niet mijn waarheid. Zijn waarheid is een waarheid beredeneerd vanuit een Westers perspectief, geschreven vanuit metropool Istanbul. Om de échte waarheid over Turkije te ontdekken zou ik hem willen adviseren om een jaar in een willekeurig klein Anatolisch plaatsje, bijvoorbeeld Yalvac door te brengen. Dan wil ik wel eens zien of hij zich daar ook staande zal weten te houden met zijn Westerse inzichten.
      Ik geef u op een briefje dat zijn columns na dat jaar ineens een stuk objectiever en waarheidsgetrouwer zullen zijn, dankzij de inzichten die hij op zal doen.

     • wat is waarheid. Dit is een ruim begrip. Hier moet je voorzichtig mee zijn…griek.

    • goed geschreven stratenmaker.

     Ben je nou echt een stratenmaker. Je schrijft heel goed voor een stratenmaker. Niet denigrerend bedoeld. Stratenmakers zijn toffe sociale mensen.

     • De Akp schapen die bij elkaar een veer in de reet steken. Waarom verbaasd mij dat niet
      . Ga toch lekker naar Saudie Arabie met die hocus pocus van jullie. Trouwens ik verwarde je met gastarbeider zojuist. Maar mijn eerdere reactie was voor al jullie schapen bedoelt. Of je nou goed kan schrijven of niet. De Moslims van Al Andulusie waren nog moderner dan jullie! Welke reacties heb je van mij weerlegt trouwens?Peter heeft mij weleens gecorrigeerd over dat Konya niet de meeste alcohol consumerende provincie zou zijn. Verder ben ik en mikm seculiere vrienden alleen maar aangevallen en uitgescholden. Wat ik trouwens ook heb gedaan maar dat geef ik toe. Als ik Akp aanhangers Nederland zou mogen uitzetten. Zou ik eerst bij jou beginnen Stratenmaker . De zogenaamde intellectuele moslim. Jullie zouden mij niet im een Geschiedenis quiz kunnen verslaan. Ook als het komt op niet Moslim/ Medemens geschiedenis! Jullie soort zijn allemaal show gelovers, proberen te slijmen bij de imam moslims. Maar ondertussen duistere gedachten of vleselijke lusten naar blonde nederlandse vrouwen(mannen) hebben. Tuurlijk wordt Moslims elders in de wereld onrecht aangedaan. Hebben ze veelal te danken aan hun eigen corrupte leiders. De ottomanen namen niet voor niets christelijke jongeren tot de janitsaren, zodat zij niet achteraf vermoord konden worden door een rancuneuze Moslim janitsaar waarvan de vader in zijn kind periode door Ottomanen ter dood gebracht was. Irak/ Iran oorlog, De rebellen in Syrië fie elkaar afmaken, laat staan de Sjiieten. Marrokanen( Berbers) die neerkijken op Turkse moslims omdat we minder Arabisch kennen dan hun. Koerden die alles eraan doen om Koerdistan te kunnen realiseren ten koste van Turkije. Moslim extremisten die Islamitische heiligdommen in timboektoe hebben vernietigd omdat het onislamitisch zou zijn. Warlords in Afghanistan, mannenliefde uit noodzaak omdat relaties tussen meisjes en jongens niet toegestaan wordt. Relatie voor het trouwen mag niet, polygamie mag wel achteraf. Gokbranches die vol zitten met Marrokanen, Turken en meest onbeleefd tegen de personeel. Moslimas die open en bloot aan hun haren worden gesleurd omdat zij plezier aan het hebben waren met klasgenoten( wat hun goedrecht is). Scheve neuzen en lelijke gezichten overbehaardheid,dit allemaalveroorzaakt door inteelt. Hatelijke gezichten op straat, ongelukkige moslims, overgewicht bij moslim vrouwen, jongeren die niets bereikt hebben, omdat ze zichnooit volledig op Nederland hebben kunnen richten vanwege de taalachterstand en desinterrese van de ouders en de illusie dat we allemaal ooit zouden terugkeren naar land van herkomst etc etc etc. Ik heb trouwens hier de extremere gevallen genomen. Er zijn natuurlijk ook Moslims die gelukkig zijn. Alleen voor mijn gevoel zijn het er bar weinig. Kheb trouwens ook geen goede woorden voor geldwolven, fascusten, rascisten, neo nazis, mensen met vooroordelen

     • Als ik een Griek ben dan ben jij een cayboy van de Taliban Alper. Jij wordt vast een type die zijn vrouw/nicht slaat. Je inteelt intellect dicteerd je dit.

     • Beste Alper,
      nee, ik ben geen Stratenmaker. Stratenmaker is een variant op Bruggenbouwer, dus iemand die partijen nader tot elkaar brengt. En dat is wat ik hoop te bereiken met wat ik schrijf. Ik hoop dat jij je minder fel uit tegen dhr. Edel en Izmir, en dat zij meer inzicht en respect krijgen voor onze inzichten.
      Het is namelijk best triest om te zien hoe ons volk vorig jaar tegen elkaar tekeer ging en waarvan wij hier op dit forum nog steeds de naweeën ervaren.
      Maar ik heb goede hoop dat het uiteindelijk goed komt en dat dit slechts een pubertijd van onze democratie is waar we doorheen moeten om volwassen democraten te worden.
      Maar we mogen in wat we ook schrijven tegen elkaar nooit vergeten dat we landgenoten van elkaar zijn en elkaar uiteindelijk altijd weer nodig hebben. Daarom pleit ik ervoor jezelf goed en netjes te uiten zonder de ander zodanig te beledigen dat het blijvende schade toebrengt, want daar hebben we uiteindelijk alleen maar onszelf mee, terwijl de heersende wereldmachten zich suf lachen omdat wij ons tegen elkaar uit laten spelen.
      Probeer dit steeds in je achterhoofd te houden als je iets schrijft.

  • Ja, daar word ik even stil van. Eerst pleit ik voor beter onderwijs in de provincie. Dan stelt Stratenmaker vervolgens dat domheid tot een gelukkiger leven leidt, om me uiteindelijk te verwijten dat ik me denigrerend uitlaat. Ik streef naar een verbtering van de sociaal-economische omstdigheden op het Turkse platteland. Wat is daar op tegen? Alles kennelijk, zolang ik constateer dat die verbetering er onder de AKP niet of nauwelijks is gekomen. Trouwens ik niet verliezen bij Turke verkiezingen, want ik doe daar actief noch passief aan mee. Het si de arbeidersklasse die met de AKP verliest. Maar dat besef komt heus nog wel een keer.

   • Stratenmaker is toch vrij consequent in zijn reacties naar u toe.
    Wanneer u pleit voor beter onderwijs in de provincie, betekent dat impliciet dat u vind dat het onderwijs nu tekortschiet en de mensen op het platteland daardoor ‘dom’ zijn en blijven. Deze domheid is volgens u de reden waarom men op de AKP stemt.
    Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat wanneer deze mensen beter opgeleid zouden zijn zij ineens op de CHP zouden gaan stemmen.
    Naar mijn bescheiden mening stemmen deze mensen hoofdzakelijk uit culturele overwegingen op de AKP. Het gedachtengoed van de AKP sluit nu eenmaal beter aan bij hun eigen culturele inzichten. Dit veranderd niet door een universitaire graad.
    Sowieso is het u blijkens uw berichten in het geheel ontgaan dat het de mensen in de provincie wel degelijk veel beter gaat de laatste 10 jaar, en de dankbaarheid hiervoor is een 2e motief om de AKP groen licht te geven nog eens 4 jaar verder te regeren.
    Is het niet frappant, dat u zich in al uw columns het hoofd breekt over hoe het nu toch kan dat de plattelanders de AKP aan de macht houdt en dat u niets anders te berde kunt brengen dan dat het uit domheid zou zijn, terwijl u de echte redenen – hierboven omschreven – juist ontkent?
    Wílt u het niet zien, of bent u niet in staat zich in te leven in deze plattelanders en het te begrijpen?
    U bent best een heel eind gekomen door als Nederlander in Istanbul te wonen en u oprecht te verdiepen in de Turkse samenleving, en dat wordt gewaardeerd, maar om de héle Turkse bevolking te begrijpen en verkiezingsuitslagen als zodanig correct te kunnen interpreteren moet u nog even 1 stap verder zetten.
    En dan komt uw besef inderdaad heus nog wel een keer…

 6. De meerderheid van de turkse bevolking? Oh ja, natuurlijk.. die meerderheid die is omgekocht of inderdaad bewust dom wordt gehouden? Ja, daar heb je gelijk in meneer Stratenmaker. En waar zijn de stemmen van diegene die op een andere partij hebben gestemd? Ik herinner het het me plots weer.. iets met stemlokalen, katten en electriciteit? Ik kan me voorstellen dat jullie van deze leider houden inderdaad..

  • Geachte G.,
   Ik hoor bij die meerderheid.
   Ik ben niet omgekocht, noch ken ik iemand die ook maar 1 cent heeft ontvangen in ruil voor een toezegging om op de AKP te zullen stemmen.
   Ook ben ik niet bepaald dom gehouden. Ik durf te stellen dat ik een hogere opleiding heb genoten dan u, in ieder geval hoog genoeg om zelf een mening over een onderwerp te kunnen vormen.
   De stemmen die op een andere partij hebben gestemd, die zijn er ook gewoon hoor, maakt u zich geen zorgen. Ik heb tijdens de laatste verkiezingen ook erg veel stemmen naar de CHP, MHP, BDP en andere partijen zien gaan. Dat heeft iedereen kunnen zien, u ook. Die stemmen zijn helemaal niet weg.
   U bent alleen blijkbaar niet wijs genoeg om te kunnen begrijpen dat het er niet genoeg waren om een vuist tegen de AKP te kunnen maken. Iets wat in een democratie wel een voorwaarde is om te kunnen regeren.
   Natuurlijk, Turkije is een vrij land met recht op vrije meningsuiting. En daarom hoor ik uw geschreeuw en uw loze beschuldigingen respectvol aan… en leg ze naast mij neer.
   Uw grootste probleem is en blijft vooralsnog dat u alleen tegen Erdogan bent, maar zelf geen alternatieven aandraagt om Turkije op een andere manier vooruit te helpen. Deed u dat maar, dan konden we samen eens kijken of we het ook over dingen eens kunnen worden, zodat we Erdogan niet meer nodig hebben en samen verder kunnen bouwen aan een welvarend Turkije.

 7. volgens mij hebben we een nieuwe columnist gevonden voor deze website…

  Peter, game over. Ga schapen tellen.

  • Ik wist niet dat jij deze website beheert. Maar zoals je weet is iedereen welkom om een column te sturen. Jij, maar Stratenmaker zeker ook. Schapen ga ik niet tellen, want dan zou het erg lang duren voordat ik in slaap val.

 8. Ik kon niet meer reageren op de laatste reactie van Stratenmaker tav Izmir. Ik wil hem een vragen stellen. Woont u zelf op het Anatolische platteland? Woont u sowieso in Turkije? Voor alle duidelijkheid.

    • Ik wilde daar graag duidelijkheid over hebben. Er wonen ook Turken in Turkije die langere tijd in Nederland hebben gewoond. Daar ken ik er veel van. Maar als Stratenmaker inderdaad in Nederland woont vraag ik me af hoe hij met zoveel stelligheid kan zeggen dat ik van gedachten zou veranderen wanneer ik in een dorpje op het Turkse platteland woon. Misschien heb ik zelfs wel meer ervaring met de Turkse provincie provincie dan hij. Dat weet ik niet zeker. Het is in ieder geval aan Stratenmaker om hier antwoord op te geven, niet aan die vervelende Alper.

     • Geachte heer Edel,

      Ikzelf woon hoofdzakelijk in Nederland, maar omdat ik ook een bedrijf in Ankara heb verblijf ik daar ook een aanzienlijk deel van mijn tijd. Een deel van mijn familie woont in Tokat en Samsun, en ook daar kom ik regelmatig.
      Daarbij is er een verschil tussen ‘even voor de gezelligheid op bezoek gaan en met zijn allen naar Muhtesem Yuzyil gaan zitten kijken, of als ondernemer het actief op zoek gaan naar lokale ontplooiingsmogelijkheden, of juist onmogelijkheden.
      Daar kom je achter door lokale mensen vragen te stellen en ook dóór te vragen, daar waar anderen het voor gezien houden omdat het gesprek soms netelig wordt. Door toch door te vragen kom je achter de dieper gewortelde gedachten en mentaliteit van de lokale bevolking, wat hen drijft of wat hen juist tegen de borst stuit. Bovendien kom je erachter dat deze ‘domme mensen’ zoals u ze doorgaans wegzet, helemaal niet zo dom zijn en heel goed kunnen motiveren waarom ze denken zoals ze denken. Wel moet gezegd worden dat deze mensen dit niet te pas en te onpas uitbraken. Je moet er echt over doorvragen, juist omdat het niet gebruikelijk en zelfs een beetje onbeschoft is in de Turkse cultuur om iemand die bij je te gast ongevraagd een lezing te geven over je politieke inzichten, omdat je gast zich daar ongemakkelijk bij kan voelen.
      Maar als je er zelf uitdrukkelijk naar vraagt, dan krijg je echt wel het antwoord waar je naar op zoek bent.
      Ik verzeker u, ik zal u er niet mee vermoeien, maar deze mensen zijn NIET dom. Integendeel, soms heb ik mij verbaasd over de pragmatische en eenvoudige maar zeer analytische kijk op zaken van deze mensen. Wij, met al onze educatie, denken al te vaak dat dingen heel gecompliceerd zijn, terwijl sommige dingen gewoon heel eenvoudig in elkaar zitten. En deze ‘schapen’ zien dat soms sneller dan wij met al onze complottheorieën…

 9. Ik heb vaak gereageerd op artikelen waarbij ik nooiy een tegenreactie kreeg van de Akp kamp. Of jullie waren het toen met mij eens of jullie hadden er niets op te zeggen. Hey Alper ga toch lekker een vriendin of een nicht nemen. Het zal je goed doen!!!!!

  • Izmir, blijf gezellig hier rondhangen en u krijgt in ieder geval van mij zoveel repliek als u maar niet wilt.
   Zó veel repliek totdat u het uiteindelijk niet meer weet en antwoorden gaat geven als ‘bla bla bla, een muur die praat’…
   En ja, ‘ga toch een nicht nemen’… daar heb ik inderdaad niets op te zeggen. Dus graag wel inhoudelijke berichten plaatsen waar we iets mee kunnen.

   • Nogmaals sorry als ik je heb uitgescholden,ik zal proberen inhoudelijk te reageren op jou reacties. Af en toe is dat moeilijk met idioten zoals Alper en gastarbeider in dr buurt.

  • Dat heb ik al gedaan, zelfs nog in deze string, zie het laatste antwoord van mijn zijde op het bericht van Natascha…
   Overigens bent u niet verplicht om iedereen in dezelfde stijl aan te spreken, alhoewel ik hoop dat ook Alper zijn stijl aan zal passen, zodat het voor u niet nodig zal zijn scheldwoorden te gebruiken.
   Alper is trouwens niet mijn AKP-‘broeder’. Mogelijk dat we het hier over sommige onderwerpen met elkaar eens zijn, maar ik weet zeker dat ik het met betrekking tot andere onderwerpen vast ook wel met u eens zal kunnen zijn en juist niet met Alper.
   Ook om deze reden is het niet zo slim om elkaar te beschimpen, morgen kan ik u nodig hebben. Discussies mogen niet zover gaan dat ze onlijmbare barsten veroorzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here