Grote zege AK-partij bij gemeenteraadsverkiezingen

36

stem.controleDe Turkse premier Erdogan lijkt op winst af te stevenen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Na telling van zo’n 50 procent van de stemmen staat zijn AK-partij op circa 44 procent. Daarmee is de partij van Erdogan tot nu toe (ma 31 mrt 01.00u) de grootste.

Meestal kan de AK-partij rekenen op een trouwe aanhang, zeker de laatste jaren. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kreeg de conservatieve partij 39 procent van de stemmen. Bij de vorige landelijke verkiezingen werd de AK-partij zelfs veruit grootste met meer dan de helft van de stemmen.

Erdogan heeft vannacht de overwinning uitgeroepen voor zijn AK-partij in de lokale verkiezingen. Hij deed dat ten overstaan van duizenden jubelende aanhangers vanaf het balkon van het hoofdkantoor van de partij in Ankara.”De democratie en de vrije wil hebben gewonnen”, sprak de premier.

36 REACTIES

 1. Welke Demoncratie en welke vrije wil als je ?nternetcensuur oplegt en Mensen verplicht zijn om te stemmen hier en anders een Boete moeten betalen als ze niet gaan Stemmen en nergens hoor je of zie iets over de kopdoek Premie die je krijgt als je een kopdoek op zet en ja dat staat nergens ?n de Koran zo en Moslim staat bij vele alleen in de identiteitspapier maar daar naar leven? de islam is niet zo slecht het is wie die u?tgelgt word aan de vele die hier niet lezen of schrijven kunnen

 2. laat de leugens van westerlingen en zionisten maar komen…. 1 ding is zeker, Akp heeft gewonnen op een democratische manier.

 3. ach.. jaloezie ,, wie heeft daar geen last van.

  De turkse bevolking heeft gesproken.

  Arme schaapjes toch, hebben ze weer op de verkeerde partij gestemd.

  • welke jaloezie bedoel je precies niet die van mij want ja ik woon hier in Alanya en ben niet verplicht om te gaan stemmen

   • De seculiere Turkse Nederlander is niet blij met de hier aanwezige analfabeten en hun kroost. En terecht want deze fundamentelisten lopen hun grote leider achterna en hebben niet zelf leren denken en bewust keuzes te maken. Het getal van de verkiezingswinst geeft aan dat Turkije nog een hele lange weg heeft te gaan wil het een echte democratie worden. Ik heb het te doen met de prachtige mensen die wel zelf nadenken en kiezen voor een warm leven met de ander zonder zich in het ootje te laten nemen. En op dit moment mag “gastarbeider” dan blij zijn… ook hij zal er achter komen dat hij door de politiek in TR belazerd wordt. Spijtig genoeg!

     • Beste Wim IK ben voor 200% Nederlander ik woon hier alleen en zie het dus van uit een andere zicht dan die Meeste Turken hier en Alper het is eenvoud?g iemand een kneus te noemen als je zelf daar ver in Nederland ben waar je het nog beter heb als hier in de Turkye maar wel hier komt voor Vakantie dus zou ik zeggen wees zelf geen kneus en kom terug naar je Vaderland daar doe je vele in Nederland een Groot Plezier mee

     • Dat klopt volkomen maar daar heb je echte democratie en ben je niet verplicht te stemmen zo als hier in de turkye

  • wat een ieder moet geloven doe een ieder voor zijn eigen en je heb gelijk dat de AKP niet stuk te krijgen is als je mensen geld geef door bijvoorbeeld een kopdoek premie te geven en zo heb ik nog meer voor je Beste Jammer wat je ook ben een Man of een Vrouw iedergeval een Persoon die niet het lef heb om met je echte naam te verschijnen zo wie ik doe

 4. Achteraf ben ik blij dat de Sextapes niet zijn uitgekomen. Had je gezien dat de Akp met 60% de verkiezingen hadden gewonnen. Nu was het maar 44% of zoiets.

 5. Geld krijgen is altijd goed,
  Ik krijg het ook van mijn gemeente, Maar ik moet ook weleens bij de gemeente verschijnen hoor.
  šŸ˜‰

 6. Dames en heren,

  Ik begrijp het traditionele moddergooien over en weer. In de ogen van een CHP’er zal een AKP’er nooit iets goed doen en vice versa en in Turkije zitten we inmiddels verwikkeld in iets dat lijkt op een vastgelopen loopgravenoorlog.
  Maar het moet toch mogelijk zijn om iets van objectieve waarnemingen en conclusies te trekken?
  Het is te makkelijk om als verliezende partij van je af te bijten met non-argumenten als ‘de biljarttafel stond scheef’ en ‘de keu was krom’. Geef nou eerst gewoon eens toe dat je niet kunt biljarten.
  Voor de oppositie geldt hier: Geef nou eerst eens toe dat je niet in staat bent oppositie te voeren en met eigen inhoudelijke plannen te komen. Vind je het gek dat je niet in staat bent om de heersende AKP te bestrijden.
  Oppositie voeren is een vak en staat NIET gelijk aan simpelweg alleen maar obstructie plegen tegen de plannen van de regering.
  Het is een vereiste om zelf met betere alternatieven te komen.

  De AKP komt met plannen en projecten die het algemeen nut van alle Turken dienen. Het verbeteren van infrastructuur, zorg, onderwijs, maar ook bijvoorbeeld minder bekende (sociaal-culturele) zaken als het restaureren en in ere herstellen van monumenten, waaronder overigens ook veel christelijke monumenten, etc. etc.

  Ik heb naar Sarigul (CHP-kandidaat voor Istanbul) zitten luisteren, en ondanks dat hij als een intelligente man met oprecht goede bedoelingen overkomt heb ik me toch zitten ergeren aan zijn kortzichtige manier van denken. Voorbeeld: Hij vond dat met name leraren er onder zijn bewind toch eens goed op vooruit moesten gaan, want die groep is voor Turkije erg belangrijk volgens hem.
  Daar heb je gelijk al 2 dingen te pakken die niet in orde zijn.
  1: waarom 1 groep bevoordelen omdat ze zo ‘belangrijk’ zouden zijn? Ben ik niet belangrijk dan, vraagt de vuilnisman zich af? Of de bakker, of de winkelier etc.
  Voorheen had de CHP er een handje van om militairen te bevoordelen en nu wordt dus weer een andere groep in het zonnetje gezet. Ga nou eerst eens dingen doen voor ALLE Turken, misschien dat je dan een kans maakt bij verkiezingen.
  Ergo, de AKP wordt er steeds van beschuldigd macroni en kolen aan bepaalde groepen mensen uit te delen, maar daar maakt de CHP zich al sinds jaar en dag schuldig aan (bevoordelen van groepen Turken).
  2: Sarigul noemde veel extraatjes en projecten, alleen vertelde hij er niet bij hoe hij dat ging financieren. Dat hebben we in het verleden vaker gezien bij de CHP dat het budget niet sluitend te krijgen was, met name in de tijd dat het leger blanco cheques kreeg om te doen wat het wilde en soms wel 60% van het jaarbudget opsoupeerde om kale bergen in Zuid-Oost Turkije in puin te schieten.

  Maar er was ook iets wat wel in orde was aan zijn ideeen: namelijk dat hij uberhaupt ideeen had. Misschien waren het wel niet al te slimme ideeen, maar het is in ieder geval iets waar we over van gedachten kunnen wisselen.
  En dat mis ik in de landelijke politiek van de oppositie. Zolang de landelijke oppositie zich niet meer gaat gedragen zoals Sarigul zal de AKP altijd de grootste partij in Turkije blijven.
  Om te beginnen zou het aan te bevelen zijn om Kilicdaroglu met het charisma van een modderschuit weg te sturen. Er moet binnen de zogenaamd intellectuele oppositie toch wel iemand anders te vinden zijn die de Turken meer aanspreekt?

  Het is te eenvoudig om de AKP stemmers weg te zetten als ongeletterd schaapvolk. Dit schaapvolk is toch maar in staat om zich flexibeler op te stellen dan de vastgerotte CHP achterban, die op CHP stemt omdat ze dat hun hele leven al deden. De AKP bestond voor 2002 nog niet. Alle huidige AKP-stemmers stemden voor 2002 dus op andere partijen.
  Het is daarom niet onmogelijk om deze AKP-stemmers ook weer net zo makkelijk weg te krijgen bij de AKP, als er maar een beter alternatief zou zijn.

  Turkije is echt wel een democratie en er zal vast wel ergens bij een stembureau iets mis gaan, maar niet in die aantallen dat het de landelijke uitkomst ook maar enigzins zou kunnen beinvloeden.
  Ook hier is het te makkelijk om de Turkse democratie weg te zetten als een schertsvertoning, puur en alleen omdat de uitkomst van de democratische verkiezing niet naar de wens van de persoon is die die stelling poneert.
  Het probleem is gewoon, dat in een echte democratie iedere staatsburger 1 stem heeft, waarbij de achtergrond of opleiding van die burger er niet toe doet. Het beschuldigen van die persoon van laaggeletterdheid heeft geen enkele zin, want dat is geen grond om die persoon zijn stemrecht te ontnemen. Dat zou pas ondemocratisch zijn. Je hebt er gewoon mee te maken en moet ermee leren omgaan, of beter, manipuleer die mensen naar je toe met goede argumenten of betere projecten dan die van de AKP.
  Maar daarvoor hebben we dus eerst een betere, sterkere, andere, misschien heel nieuwe oppositie nodig.

  Conclusie: De huidige oppositie kan dus gewoon niet biljarten en het ligt niet aan de keu, het krijtje of de tafel.
  Turkije heeft andere spelers nodig, die wel een bal kunnen raken!

  • Zelf zie ik de uitslag van de verkiezingen meer als het verlies van de oppositie dan als winst voor de AKP. Zoals ik eerder al in een artikel schreef ontbreekt het de oppositie aan een gedegen visie over de toekomst.

   Bovendien zijn de CHP en de MHP teveel verbonden aan een verleden waar menigeen niet meer aan herinnert willen worden.

   Turkije zou gebaat zijn bij meer pluriforme politiek. Het verlagen van de kiesdrempel is in die zin essentieel. Verder zou het ontstaan van nieuwe partijen (links en rechts van het midden) een goede zaak zijn.

   • Ik denk ook dat het tijd is voor ene gedegen analyse van de oorzaken die ten grondslag liggen aan de achterstand die de bevolking in en uit de provincie een achterstand heeft op de traditionele elite. Ik ben van plan daar binnenkort in een artikel op terug te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here