De gespannen weg naar verkiezingen in Turkije [COLUMN]

75
17

kap party rally 2014 yenikapi 4_2[Door Peter Edel/Istanbul] – Istanbul, zondag 23 maart. In de Zee van Marmara is een schiereiland gebouwd, speciaal voor massale bijeenkomsten. Een week voor de lokale verkiezingen presenteerde de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) hier een toespraak van premier Erdogan.

Ik besloot een kijkje te nemen. Niet omdat ik de illusie had een foto van Erdogan te kunnen maken, want vroeg in de nacht verschenen al veel AKP-aanhangers om zeker te zijn van een goede plaats. Maar toch, het bleef een gelegenheid om de sfeer te proeven bij een Turkse party rally.

akp party rally 2014 yenikapi 3_2

Bus
Het openbaar vervoer lag plat. Er reden bussen, maar die stopten niet, omdat ze van heinde en ver AKP-sympathisanten aanvoerden; de vlaggen uit de ramen lieten niets te raden over. Aan sommige bussen hingen teksten. Zoals: ‘Erdogan, het is waar, je bent een dief, je hebt de harten van miljoenen gestolen’. Zo reageert Erdogans achterban op beschuldigingen over corruptie binnen AKP-kringen.

akp party rally 2014 yenikapi 2_2

Liften had snel resultaat. Een bus stopte en de chauffeur opende de deur. Eenmaal op weg bleek de stemming er goed in te zitten bij een AKP-aanhanger: ‘Erdogan zeg “snijd een keel door” en ik snijd een keel door. Erdogan zeg “hang iemand op” en ik hang iemand op’. Een vrouw matigde hem, waarop de man zei dat het een grapje was. ‘Na wat ze ons ze hebben aangedaan…’ voegde hij daar enigszins bedrukt aan toe.

Afrikanen
De lift was vriendelijk aangeboden, maar leverde weinig op. Na een omweg vanwege afzettingen kwam de bus genadeloos in het verkeer vast te zitten. Het was nog een stuk lopen, maar er zat niets anders op dan aan te sluiten bij een aanwassende mensenstroom richting het schiereiland in de zee.

Het podium was zoals verwacht met geen mogelijkheid benaderbaar. De indrukken waren er niet minder om. Erdogan wordt door zijn aanhang aanbeden. Niet zozeer als politicus, meer als verlosser. Wanneer een groep vrouwen zijn naam roept klinkt er pure liefde. Imponerend, maar doodeng.

De premier is ook buiten Turkije populair. Ik zie twee Afrikanen dapper met AKP-vlaggen zwaaien. Ongebruikelijk, Afrikanen zijn in Istanbul sowieso nogal schaars. Had interessant geweest om hun verhaal te horen, maar met wat ze spraken viel weinig te beginnen.

africans AKP rally jp_2

Even later hoorde ik wel Erdogan zijn vijanden de volle laag geven. Voor hij klaar was werd de massa echter teveel en zocht ik naar een weg uit de menigte. Er was nog steeds geen openbaar vervoer, waardoor een aardige wandeling wachtte. Langs de zee lopend, liet ik niet alleen Erdogans stem, maar ook twee miljoen aanhangers van hem achter me. De kracht van de AKP ligt in dit soort getallen.

MIG
Eerder die dag haalde de Turkse luchtmacht een Syrisch MIG gevechtsvliegtuig neer nabij de grens met Syrië. Volgens het militaire opperbevel omdat het zich in Turks luchtruim bevond. De piloot kon zich met de schietstoel in veiligheid brengen.

De verklaringen waren tegenstrijdig. Erdogan bracht het als een aanval op de territoriale integriteit van Turkije, maar de piloot zei op ruim zes kilometer van de Turkse grens te zijn neergeschoten. Volgens Syrische media werd hij getroffen tijdens acties in het grensgebied, tegen jihadisten die een kamp aan de Turkse kant van de grens als uitvalsbasis gebruiken voor aanvallen.

Wanneer een vliegtuig boven Turkije wordt neergeschoten verwacht je niet dat de piloot in Syrië neerkomt. Aan de andere kant lijkt het logisch dat bij militaire acties in een grensgebied soms per ongeluk de grens wordt overschreden. Het was volgens zeggen ook niet de eerste keer. Alleen viel de Turkse luchtmacht toen niet aan. De vraag is waarom nu wel.

De oppositie vond het allemaal maar raar en legde een verband met de verkiezingen. De aanwezigheid van een cameraploeg van een regeringsgezind Tv-kanaal, die beelden schoot van het neerstortende toestel, zorgde voor extra argwaan.

Met het neerhalen van het Syrische toestel kon Erdogan een week voor de verkiezingen in ieder geval perfect inspelen op het nationale belang. Werd de corruptie binnen de AKP-kliek even mee van de voorpagina’s verdreven.

ISIL
Voor Erdogan is Bashar al-Assad nog altijd het probleem in Syrië. In de praktijk heeft Turkije echter meer te duchten van de terroristische Islamitische staat van Irak en de Levant (ISIL), een snel gegroeide organisatie die in Syrië tegen al-Assad vecht.

De jihadistische ISIL heeft weinig op met de terroristen van het door Turkije gesteunde Jahbat al-Nusra. ISIL en al-Nusra vinden elkaar in een associatie met al-Qaeda, maar verder zijn het aartsvijanden van elkaar.

Er verschenen berichten dat de Ankara stopte met steun aan al-Nusra, maar daar gelooft ISIL daar niets van. Ook daar zal men over de verdachte transporten van de Turkse inlichtingendienst MIT naar Syrië hebben gehoord.

Turkije kan dan een islamitische regering hebben, maar voor ISIL is het een NAVO-lid dat net als andere ongelovigen bestreden dient te worden. Via een video op internet verklaarde ISIL het voorzien te hebben op Süleyman Shah, een kleine Turkse enclave in Syrië waar de grootvader van de eerste Ottomaanse sultan begraven ligt. ISIL dreigde Süleyman Shah te vernietigen wanneer de Turkse vlag niet werd gestreken.

Defensieminister Ismet Yilmaz zei een aanval op de enclave als iedere andere aanval op Turks grondgebied te zullen beschouwen. President Abdullah Gül sloot daar voor zijn vertrek naar Nederland bij aan. Door de vastberadenheid bij de AKP werd oppositieleider Kemal Kilicdaroglu door de gedachte bekropen dat de regering nog voor de verkiezingen Syrië aan kon vallen. Gebeurde niet, maar Turkije heeft meer te stellen met ISIL.

Nigde
Op 20 maart werden bij een verkeerscontrole in het zuidelijke Nigde drie gendarmes met automatische wapens doodgeschoten. Er werden drie verdachten gearresteerd, die vanuit Syrië naar Turkije kwamen. Een van hen zei: ‘Ik ben alleen verantwoording schuldig aan Allah. Jullie zijn heidenen. Ik heb een goede daad verricht door Turkse gendarmes te doden.’

Van het drietal wordt aangenomen dat ze bij ISIL zijn aangesloten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala kwamen ze naar Turkije om de verkiezingen met geweld te beïnvloeden. Deed veronderstellen dat er om die reden meer ISIL-jihadisten in Turkije waren. De schotenwisseling op 25 maart in Istanbul tussen de politie en twee leden van ISIL was dan ook geen totale verrassing.

akp party rally 2014 yenikapi 4_2

Maandag
Maandag is sinds een paar maanden de dag waarop nieuwe telefoonopnamen van Erdogan en zijn ministers op internet verschijnen. De maandag nadat de Syrische MIG was neergehaald bleef het echter stil. De dag daarna ook, terwijl op 25 maart een catastrofale onthulling werd verwacht die Erdogans bestaan onmogelijk zou maken. Erdogan verpakte zijn zorgen daarover in grootspraak, maar kon ze niet verhullen. Hij gooide Twitter niet zomaar een week voor de verkiezingen van internet.

Even meende ik dat de situatie rond Syrië ongeschikt werd geacht voor nieuwe onthullingen. Totdat dinsdagavond laat alsnog een nieuw telefoongesprek van Erdogan op internet verscheen. En wat voor een. Er werd verwacht dat het om een moraliteitskwestie zou gaan. Deed het ook, maar niet zoals verwacht.

Baykal
Met wie Erdogan sprak is onbekend, maar het gesprek ging over een video uit 2010 waardoor destijds een buitenechtelijke relatie van oppositieleider Deniz Baykal van de Republikeinse Volkspartij (CHP) op straat kwam te liggen. De affaire dwong Baykal tot vertrek, waarna Kemal Kilicdaroglu hem opvolgde.

De laatste tijd werd door Erdogan gesuggereerd dat Kilicdaroglu de kwade genius was achter het uitlekken van de video over Baykal. De opname van dinsdagavond wekt echter de indruk dat Erdogan daar zelf verantwoordelijk voor was. Als dit een authentiek opname is kende de premier de inhoud van de video toen hij instructies gaf over het plaatsen ervan op internet.

Erdogan noemt de opname ook nu weer een ‘montage’, al heeft hij dat met voorgaande opnamen niet hard kunnen maken. Blijft de vraag wat de gevolgen zullen zijn voor de verkiezingen. Een laaghartige streek als het verspreiden van een video over het privéleven van een rivaliserende politicus zal bij conservatieve stemmers niet op instemming kunnen rekenen. Maar afgelopen zondag zag ik in Istanbul hoe diep Erdogans magie gaat bij zijn aanhang. Hij is daar de man die gevoelens van minderwaardigheid in zelfbewustzijn en trots wist om te toveren. Dat levert hem enorm veel krediet op.

Op maandag volgen de uitslagen van de verkiezingen en weten we meer.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

75 REACTIES

  • Zeker, en ik ben me te pletter geschrokken. Nu weet ik waarom jouw hersenen in een pot(je) met formaline op het nachtkastje van Tayyip en Emine staan.

  • Deze magie is niet nieuw in de geschiedenis. Iedere keer wanneer het zich maninfesteerde was een ramp het gevolg. Ik vrees voor de toekomst van Turkije, onder deze maniak en zijn kudde.

   • Deze magie is wel nieuw in de geschiedenis..
    In 90 jaar heeft Turkije niet zo veel groei gehad als deze afgelopen 10 jaar dankzei de tovenaar Recep Tayip Erdogan.. Dus vertel me, wie heeft bereikt wat Recep Tayip Erdogan heeft bereikt? Onze tovenaar is de eerste & de enigste die toch stand weet te houden tegen het westen.. Van gekkigheid weten jullie niet bij wie jullie moeten aankloppen, wie jullie zwart moeten maken.. Ik vind het geweldig om jullie zo in paniek te zien. De wil om anderen af te remmen is er nog volop maar de macht ontbreekt.. Heerlijk dat 1 simpele niet Turk concludeert dat de Turken zomaar van Erdogan houden.. Heerlijk dat Turkije Erdogan heeft en Nederland een Mark Rutte.. Een heerlijk gevoel, alsof ik klaarkom, ohhhgg.. Wat ik wel om te kakkuh vind is dat mensen als Peter edel het feit negeren dat het westen grotendeels heeft bijgedragen aan de “revoluties” in landen als Egypte en Libië, die nu meer vrede en democratie hebben als hiervoor.. Weet je wat ik werkelijk denk? Dat de wereld & vooral Afrika een stuk beter af is zonder het westen!

     • Precies! En aan wie hebben ze deze “vooruitgang” te danken??
      Juist, aan het westen.. Dus na al die landen is de beurt nu aan Turkije of niet?

  • Ach Peter, ik heb net het stuk van de Jos de Putter gelezen en zijn het beeldverslag gezien van de mensen die nu lijden onder die idioot en zijn bende in”de correspondent”. Man man wat een trieste bedoening is daar gecreëerd en wat tirannie van domme geesten. Een rechtgeaarde moslim bid naar Allah. De volgelingen van Erdo naar hem als een God. Wat een engbek zeg!!

   • Het is strikt verboden om iemand anders dan Allah of de Profeet Mohammed(vzmh) te erkennen als God of Profeet (excl. de vorige Profeten). Iemand die dit doet telt in het Soennisme, Wahhabisme en misschien nog andere stromingen niet tot de Moslims, zij worden als ongelovigen verklaard. Er zijn vast wel enkelen die dit doen maar dit is alleen uit onwetendheid. Meestal zijn het de fanatieke jongeren maar wanneer zij worden verteld dat dat niet mag zullen zij er mee stoppen hem als Profeet te verklaren. Zo niet, jammer dan. En als Erdogan het Profeetschap zou accepteren zou hij linea recta een enorme som aan stemmen kwijtraken, dit is dus absoluut niet het geval in de meerderheid van Turkije.

    • Wat wel mag is iemand als sultan vereren. En dat is precies wat in Turkije met Erdogan gebeurt. Hij wordt door het conservatieve en ultrareligieuze deel van de bevolking aanbeden zoals Abdulhamid, die griezel uit de 19e eeuw die het land zo graag achterlijk hield.

     • Peter, wist je dat het overgrote Nederlandse bevolking Hitler aanbid en pedofilie steunt?
      Niet voor niets de gezegde, “hoe dichter op de nul des te strakker om de …??”

 1. Beste Peter

  Hartelijk dank voor uw uitgebreide artikel en effort. Wat goed dat u meegelopen heeft met de “kudde” om de sfeer te proeven. Dit zouden alle Turken die op uw artikelen reageren ook eens moeten doen, maar vanuit een ander land reageren is natuurlijk veel makkelijker…Je kan dan ook lekker je roze bril op houden.

  Wat goed dat u als Nederlander in Istanbul de zaken “live” kunt bekijken, maar tegelijkertijd blijft u altijd objectief en bent u in staat om op opbouwende wijze een antwoord te geven op al die zinloze comments. Ik bewonder uw geduld…;)

  Ik zou zeggen ga zo door…ik lees uw artikelen met veel plezier.

 2. Beste Peter,

  Hartelijk dank voor uw uitgebreide artikel en effort. Wat goed dat u meegelopen heeft met de “kudde” om de sfeer te proeven. Dit zouden alle Turken die op uw artikelen reageren ook eens moeten doen, maar vanuit een ander land reageren is natuurlijk veel makkelijker…Je kan dan ook lekker je roze bril op houden.

  Wat goed dat u als Nederlander in Istanbul de zaken “live” kunt bekijken, maar tegelijkertijd blijft u altijd objectief en bent u in staat om op opbouwende wijze een antwoord te geven op al die zinloze comments. Ik bewonder uw geduld…;)

  Ik zou zeggen ga zo door…ik lees uw artikelen met veel plezier.

 3. Beste Peter,

  Ik sluit me helemaal bij olijfje aan.. Ik heb veel bewondering voor u en lees uw artikelen met veel plezier.

  Ga zo door en laat je vooral niet tegenhouden door de vele hersenloze Turken die gelukkig in Nederland wonen (sorry voor jullie).

  Groetjes

 4. Ik vrees voor jou als de akp weeeeer wint ha ha. Die kudde waar je het over hebt hebben een machtige stem. Of, vindt je dat die kudde geen stem moeten hebben.

  • Ik zal niemand enig democratisch recht ontzeggen, dat staat voorop. Ik hoop alleen dat de AKP-achterban snel een ontwikkelingsniveau zal bereiken waarop ingezien wordt dat politici bekritiseerd moeten worden (ik ken geen uitzondering) en niet blindelings vereerd, zoals dat met Erdogan het geval is.

   • Naast Erdogan heb je niet zo heel veel partijen om op te stemmen, tenminste als ideologie van de AKP’ers. En aangezien Erdogan zijn werk toch wel redelijk goed doet heb ik nog geen reden om van hem af te zien. De ene grote partij vindt dat vrouwen geen hoofddoek mogen hebben in regerinsgebouwen etc. en de ander is Koerdenhater. Zij hebben niet altijd een heel sterk alternatief, zijn er wel, maar niet altijd genoeg om van Erdogan af te zien. Hij is geen prutser in hun ogen. Veel CHP aanhangers zijn beïnvloed door de leer die zij op school hebben geleerd (of van huis uit), zij prijzen Atatürk maar hebben tegelijkertijd respect voor hun geloof en vrouwen met hoofddoek. Jij en ik weten dondersgoed dat Atatürk niet religieusgezind is en wanneer zij een goed besef hebben van wat Atatürk(en de CHP) daadwerkelijk is zullen zij de CHP-aanhang verlaten. Ik heb bijvoorbeeld een zwager en een zus die de CHP-aanhangt maar geloof mij wanneer het puntje bij paaltje komt zullen zij die aanhang verlaten. Ik begon over het verbod van de hoofddoek in scholen en hij zij iets van: “Dat hebben zij gedaan omdat het de vrouwen zonder hoofddoek tegemoet te komen.” Dit heeft hij niet letterlijk gezegd maar hier kwam het ongeveer op neer, het was een tijdje geleden. Toen ik begon over dat Nederland het verbod om dezelfde reden van hem mag invoeren veranderde zijn smoel, voor Turkije zijn de principes dus anders dan voor Nederland, juist terwijl dit in principe andersom moet zijn, hiermee wil ik aangeven niet dat ik het wil. De ene vrouw die aangeklaagd werd omdat zij met hoofddoek naar school ging waarin zij les gaf en het afdeed wanneer zij de school binnenging was een slecht voorbeeld voor seculier Turkije, dus die vrijheid om de hoofddoek te dragen werd haar ontnomen. Deze vrouw is één van de redenen waarom ik vindt dat het argument van mijn zwager weggeknikkerd mag worden. Er waren meer vrouwen met soorgelijke problemen maar deze noem ik als voorbeeld.
    Mijn zwager heeft ook een familielid die officier was in Turkije, hierdoor werd hij natuurlijk ook beïnvloed. Erdogan heeft de oude schoolleer van de CHP afgeschaft en ook dit is een reden waarom de aanhang van de AKP en CHP verminderd zal worden. Opmerkelijk genoeg zijn ook een selectie seculieren tevreden met deze daad. Mogen ze zich afvragen waar zij vandaan komen. En over het blindelings volgen van Erdogan, wat doet de CHP-aanhang, of de meeste PVV’ers in Nederland? Je gaat niet elke gedeelte van iemand opsporen totdat je iets slechts vindt en dan stoppen met het volgen van diegene omdat één gedeelte tegen jouw principes gaat, zo kan je net zo goed niet stemmen. Voor de AKP-aanhangers heeft bijvoorbeeld Kilicdaroglu veel dingen die tegen hun principes gaan, dus zij gaan zeker nooit en te nimmer op hem stemmen. Maar de CHP aanhang kijkt daar wat minder van op.

     • Anon, petertje is nog van de blinde stempel. Hij heeft liever iemand als Mark Rutte die zijn beloftes verbreekt & zijn volk naait ipv iemand als Erdogan die doet wat het volk wilt & hierdoor onze liefde verdient aangezien hij de enigste is die in zijn regeerperiode meer groei heeft bezorgd in Turkije als dat Turkije in zijn hele geschiedenis heeft meegemaakt..
      De vraag & reactie: “meer of minder Marokkanen” getuigt wel van wat voor democratie in Nederland schuilt.. Wanneer was trouwens de laatste referendum in Nederland?

  • Ooit van internationale solidariteit gehoord? Onwaarschijnlijk. Aan hen die de blik later vertroebelen door de drug van het nationalisme gaat dit begrip meestal voorbij.

   Ik denk niet in termen van Turken en niet-Turken, of Nederlanders en niet-Nederlanders. In plaats daarvan neem ik het universele in de mens als beginsel. Zou je ook eens moeten proberen. Geloof me, wie zich uit de dwangbuis van het nationalisme bevrijdt zal een wereld voor zich zien opengaan. Ik bedoel, een wereld die verder gaat dan de eigen stam.

   Ik begrijp goed dat je vanuit je stammenmentaliteit niet in staat bent om te begrijpen dat ik als Nederlander voor de toekomst van Turkije vrees, maar hopelijk zet deze reactie je aan het denken.

   • Als je echt hetgeen meent wat je nu zegt zou je niet bezig zijn met Turkije maar met Afrika, de armste land met het rijkste continent..

    • Het leven kan vreemde wendingen nemen. In mijn geval voerde het richting Turkije. Maar de redenering van Deko gaat natuurlijk niet op. Je zou op dezelfde manier kunnen stellen dat het niet nodig is om solidair te zijn met de onder drukte autochtone bevolking van Palestina, omdat het daar eveneens minder erg gesteld is dan in veel Afrikaanse landen.

     • Onzin.. Als je je theorie baseert op jou redenatie dan kan je er van uitgaan dat je zelf voor dat pad kiest.. Jij koos voor Turkije om een reden.. Waarom Turkije terwijl Turkije het juist veel beter doet als Afrika! Of Libië? Of Egypte? De wereld moet weten dat waar ze zich toen 100% voor inzette nu een verergerde situatie is.. Als je je wilt inzetten dan begin je bij hun die het echt nodig hebben! & niet Turkije waar de overgrote deel van de bevolking jou onzin niet deelt. Weetje wat dictatoriaal gedrag is? Je wil opleggen op hun die niet willen, zoals een individu die zegt “die overgrote deel van de APK zijn dolle moslimfanaten blind voor de realiteit omdat ze niet delen wat ik deel & de enigste manier om me te laten stoppen is doen wat ik wil” Komt het je bekend voor?

 5. Gern enkele reactie van jou zet mij aan het denken,ik twijfel niet mischien jij wel!je zegt ik ontzeg niemand zijn democratiesche recht,dat doe je wel door ons een kudde schapen te noemen en door ons als dom te bestempelen door te zeggen k hoop dat hun ontwikkelingsniveau snel zal veranderen,er is een verschil tussen te zeggen dat je internationaal solidair bent en te gedragen!jij bent er 1 die zegt dat ie dat is maar je gedraagt je niet zo!denk je dat we jou niet doorhebben?vandaag beslist het volk!!na vandaag hoor je je solidair te gedragen oke volgens het internationale bla bla van je,zoniet ben je de slang volgens de akp kudde gesnopen beste peter

  • Als je wilt denken moet er onder die hersenpan ook wat zitten. En dat is nou net niet het geval bij jou lulletje rozenwater! Dat snap je niet he. LOL

 6. Peter ik zal jouw ook iets vertellen wat je mischien aan het denken gaat zetten:ga voortaan je internationale solidariteitsgevoel of je ideen in een ander land voeren oke!!!akp weer de grootste al gezien?zielige mislukkelingen dat jullie zijn

  • Grappig, in zijn reacties doet Gastarbeider me denken aan de tijd dat ik nog kritisch over de staat Israël schreef. Zionisten denken namelijk precies hetzelfde. Die kunnen ook alleen maar denken in de trend van ‘wij’ tegen ‘zij’. Wel beschouwd verschillen islamisten dan ook minder van zionisten dan ze willen weten.

   Ga beslist zo door Gastarbeider. Kun je aan het einde van je armzalige leven tot de slotsom komen dat je bestaan in menselijk opzicht niets heeft opgeleverd. Ga ik ondertussen door met wijzen op het archetypische in de mens. Dat wil zeggen, op wat de mensheid bindt buiten de religieuze en ideologische verschillen.

   • Wat bind de mensheid Peter? Hoe concludeer je wat de mensheid bindt buiten de religieuze en ideologische verschillen. Waaruit ontstaat een gedragspatroon Peter?
    Mythologie en goden en godinnen zijn kant en klare verbeeldingen van archetypen. Direct of indirect is er altijd een positieve & een negatieve.. Geloof of niet geloof.. In dit geval ben jij het negatieve & ik het positieve. Belangrijk om een patroon vast te stellen is dat je open moet staan voor zowel het goede als het kwade.. Simpel voorbeeld, “je hoopt dat de achterban van Erdogan wakker word”.. Stel, ze worden wakken, nemen jou negativiteit, wat is de volgende stap? De reden waarom jij dit doet geef je aan, maar wat is het doel? Wat hoop je dat er gebeurd als de achterban van Erdogan jou visie deelt & waarom deel jij de visie niet van de achterban.. De pysoglogische aspecten stellen niets voor als de kennis ontbreekt om deze op een juiste manier te verwerken.. Dan ontstaat er een verkeerde beeldvorming, precies zoals nu bij jou het geval is..

    • Inderdaad de kennis ontbreekt vaak in turkije. En Erdogan wil het kennelijk graag zo houden, anders had hij er wel voor gezorgd dat het onderwijs aanmerkelijk was verbtered. Alles wat hij onder zijn bestuur aan het onderwijs heeft vernaderd is meer religieuze invloed.

     Verder bestaat het archetypische in de mens voor mij uit empathie met de medemens, en het is nu juist dit aspect dat ik onder Erdogan in het gedrang zie komen wanneer hij haat zaait tussen bevolkingsgroepen. Wie dat positief noemt moet inderdaad wakker worden.

     • je weet echt niet waar je het over hebt peterje. Tjonge tjonge.. hoe doe kun je nog zijn. Je schrijft dat de Tovenaar Erdogan de mensen dom wil houden zodat ze als schapen op zijn partij gaan stemmen..
      Door hem heb je 4+4+4. Weet je wat dit betekent. Ga dit maar eens opzoeken in de engelstalige kranten.Misschiendat de kranten van CHP je ook op weg kunnen helpen.

     • Laagopgeleid betekent niet altijd dom (oftewel minder op de hoogte), en ook niet arm. Er zijn mensen die laagopgeleid zijn maar toch een breed intellect hebben. Er zijn mensen die laagopgeleid zijn maar toch redelijk veel geld hebben doormiddel van eigen zaak. Waarom wil Erdogan volgens u de bevolking “dom” houden? Er zijn mensen die naar de universiteiten in Nederland gaan die voor Erdogan zijn. Of de “laagopgeleiden” in Nederland hebben weinig baat van de economie in Turkije, ze zijn er niet echt afhankelijk van. Maar toch zijn ze voor de AKP. De lage hoogopgeleiden in Turkije is geen geldig argument voor het succes van Turkije. Ik kan het Turkse nieuws niet altijd te nauw volgen maar het laatst hoorde ik dat er iPads of tablets werden uitgedeeld aan studenten. Over het haatzaaien tussen bevolkingsgroepen, kunt u dat definiëren want dat stukje heb ik waarschijnlijk gemist.

     • Het is niet dat de AKP niets met het onderwijs deed. Het in 2012 ingevoerde 4+4+4 systeem leek een verbetering omdat het verplicht onderwijs uitbreidde naar 12 jaar. Het addertje onder het gras bestond uit het recht voor ouders om hun kinderen thuis onderwijs te geven. Volgens (internationale) critici werkt dit kinderarbeid en kinderhuwelijken in de hand. Geen echte verbetering en verklaarbaar dus dat het tot veel protest leidde.

 7. Hoe weet jij nou waar ik woon dombo!!!geef mij hier antwoord op aub!omdat ik mezelf gastarbeider noem?jullie zijn eeeeecht dom!!hoe kunnen olijfen praten?ik klink net zo dom als jij hahahahahahahhahaahhahahahahahahahahahahahahahahaha

 8. Beste gastarbeider, als je zo blij bent met Erdogan dan moet je ook heel blij zijn dat je in Turkije mag wonen. Je moet wel dom zijn als je nog in Nederland woont. Je kunt in Turkije veel gemakkelijk LIVE naar je grote voorbeeld luisteren.
  Of je in Nederland woont weet ik niet, maar je bent zeker Turk. Je kunt een gesprek of discussie niet naar je hand zetten en dan word je maar boos….Zo iemand kennen we nog in Turkije (kan zomaar Erdogan heten!!!!!)

   • Ballen? Twee dagen voor de verkiezingen dacht ik juist van niet. Maar, nee, grapje. Het was de heliumlobby natuurlijk.

     • Un hollander..
      Jou is zeker ontgaan waarom onze ouderen in 1940-1945 veel pijn en leed hebben verdragen.. Ben jij misschien van Duits bloed? Ik leef in Holland, en ik mag hier zeggen wat ik wil.. Een ieder die mij deze recht probeert te ontnemen of probeert in te perken is alles waartegen onze ouderen zoveel hebben verloren om nog meer te winnen!

     • Ik reageer op de reactie van deko hieronder (replymogelijkheid ontbrank). Je bent kennelijk blij dat je in Nederland mag zeggen wat je wilt. Kun je je dan voorstellen dat veel Turken er een probleem mee hebben als hun de vrijheid van meningsuiting wordt ontnomen?

 9. Gast….gastarbeider whatever…..waar je ook woont, voor beide landen heb je geen enkele toegevoegde waarde. Gezien je zinsopbouw en spelfouten heb je in Nederland in ieder geval niet veel bereikt. In Turkije woon je ook niet, want een echte AKP-aanhanger staat op het plein om te luisteren naar de toespraak. Waar was jij tijdens de toespraak?

  • Basisonderwijs.. Oookey, dat verklaart een boel. Respect voor een domme chp’er. Enn… heb je de was al gedaan. Ga dat even doen meid.. Discussies voeren is niks voor jou.

   • U moet niet zo tegen haar doen. Mensen hebben haar laten dwalen. Als je haar op deze manier blijft beledigen blijft ze die CHP’er. Als jij, als AKP-aanhager zo doet krijgt ze een slecht beeld van alle AKP-aanhangers terwijl dit niet opgaat voor de realiteit. Ze gaf eerlijk antwoord terwijl ze een hoger niveau van onderwijs op kon geven.

    • Een slecht beeld van de AKP?? een slecht beeld omdar er kritiek is?? De realiteit vraagt erom dat men zelf blijft denken. Dwalen? Maar, in alle respect hoor, misschien ben U aan het dwalen beste! De waarheid is voor een ieder anders. Heeft u daar wel eens aan gedacht?

     • Over die kritiek, onlangs heeft het twitter account van TurksNieuws iets leuks getweet, een stuk waarheid wat een Nederlander of Belg is mij opgevallen. Ik was verrast, er zijn er dus enkele van in het Westen. Hier het artikel: http://bit.ly/PMtFfs
      Het recht op kritiek ontneem ik je niet, maar dit artikel hoort een aanduiding voor u te zijn dat sommige kritiek gewoon onterecht is. Het grootste deel van de Europese bevolking nemen die onterechte kritiek op als waarheid. In zulke gevallen neem ik het Erdogan dus niet kwalijk dat er bepaalde journalisten de kop ingedrukt worden. Over het dwalen, ik spreek misschien voor mijn beurt maar waarschijnlijk is Burcu een moslima, en een CHP’er die haar geloof respecteert is wel degelijk een dwaler. Ik benadruk nogmaals dat ik niet kan weten of ze moslima is of niet, maar hier ging ik in ieder val vanuit, laat dit je duidelijk zijn.

   • En dit soort opmerkingen van jou KWALper is de aanleiding voor de mensen om figuren zoals jou walgelijke oetlullen te vinden. Vrouwonvriendelijk gebazel en haatbaarderige uitspraken is hetgeen te zien is. Laat je ff euthaniseren wil je

     • Anon ik heb het stuk gelezen ja. Mooi geschreven. Maar blijft staan dat zelf denken en religie los koppelen van politiek niet aan de orde is en dat houdt, naar mijn mening de democratische ontwikkeling enorm tegen. Voor mij staat als paal boven water dat een door “Moslimwetten gevormde staat” geen gelijkwaardigheid en respect voor andersdenkenden kent en daardoor, nogmaals, onacceptabel is.

     • Ik geef alleen maar aan dat u klaagt over zijn opmerkingen terwijl die van u in mijn ogen gelijkwaardig zijn aan die van hem.

      Over het politiek…wat is politiek om te zeggen dat het niet bij de religie hoort. De religie kent zeker politiek. U spreekt over de religie alsof het op mensen geforceerd wordt, maar wanneer het secularisme op mensen geforceerd werd in Turkije, wie hoorde jij dan klagen? Atatürk kwam twee keer in de voorpagina van het Times magazine…
      Over de andersdenkende…hebben Joden, Christenen of wat dan ook nooit onder een religieuse staat van een ander geloof heeft geleeft. Hebben de Joden en Christenen niet kunnen leven in een Islamitische staat? Dat hebben zij zeker wel. Ze werden weliswaar gepest maar zijhebben hun rechten in de Islam. Ik zou hetzelfde willen zeggen over Christenlijke steden waarin Moslims in leefden, maar de geschiedenis zegt zeker wat anders. Moslims werden gewoon afgemaakt voor het zijn van een Moslim. Er zullen vast wel Christelijke landen zijn geweest waar Moslims gelukkig kunnen leefden, maar die dingen compenseren de massaslachtingen in mijn ogen niet. Het Christendom was één groot politiek spel geworden, de Kruistochten werden ook groots misbruikt.

 10. ik ben een man van bijna 70 jaar
  en wil het niet hebben over de wrede geschiedenis van het christendom of Islam
  de islam vindt ik meer vredelievend dan het christendom
  en de bijbel vindt ik nog steeds te moeilijk om te lezen-de heilige koran kan iedereen lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here