Orgaandonatie: hoe werkt dat in Turkije?

2

donorTRIn Nederland wordt aan iedereen boven de 18 jaar gevraagd zich te registreren in het Donorregister. Hierin kun je aangegeven of je na overlijden organen en weefsel af wil staan. Maar hoe is dat eigenlijk in Turkije geregeld? Speciaal voor de Nederlandse Transplantatie Stichting gingen correspondenten op onderzoek uit in Istanbul.

In onderstaande video vertelt Dr. Mümin Uzunalan over donorregistratie in Turkije. Dr. Uzunalan is cöördinator orgaandonatie en voorzitter van de Vereniging ‘Schenk een leven’ in Memorial Hospital in Istanbul. In Turkije kun je je keuze laten registreren in een donorregister. Bij overlijden wordt altijd óók de familie om toestemming gevraagd. Zelfs als iemand zijn keuze in het centrale donorregister heeft geregistreerd. De familie beslist uiteindelijk of de organen mogen worden gedoneerd. In Nederland wordt de familie in zo’n situatie geïnformeerd, maar niet meer officieel om toestemming gevraagd. De keuze in het Donorregister geldt hier namelijk als een wilsbeschikking.

Lichte toename orgaandonoren
Bij 24% van de hersendood verklaarde orgaandonoren in Turkije geeft de familie toestemming voor orgaandonatie, maar in 76% van de gevallen niet. De afgelopen jaren is het aantal orgaandonoren licht toegenomen. In 2013 waren er 5 á 6 orgaandonoren op 1 miljoen inwoners, in 2010 waren dat er 2 á 3. Benieuwd hoe de Turken tegenover orgaandonatie staan? En wat de belangrijkste factoren zijn die een rol spelen bij de keuze voor orgaandonatie? Bekijk dan hier het interview met Dr Mümin Uzunalan.

In Nederland: leg je keuze vast
In Nederland is het anders: hier leg je een keuze vast in het Donorregister, of je wel of niet donor wilt zijn (Ja of Nee). Ook als u uw keuze reeds in Turkije heeft geregistreerd, dient u in Nederland deze keuze tevens te registreren. Als iemand overlijdt van wie geen keuze bekend is, dan beslissen de nabestaanden. Meer informatie over orgaandonatie in Nederland vindt u terug op www.transplantatiestichting.nl/turks. Uw keuze registreren kan op www.donorregister.nl.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here