‘Erdogans werkelijkheid’ [COLUMN]

28
7

tre[Door Peter Edel/Istanbul] – Telefoongesprekken afluisteren is de nationale sport van Turkije aan het worden. Volgelingen van imam Fethullah Gülen zullen zeker de landstitel gaan pakken. Onlangs werd bij justitie een document gevonden over hun afluisterpraktijken bij duizenden Turken, waaronder premier Erdogan en president Gül.

De bestrijding van een ‘Selam’ gedoopte terroristische organisatie was het argument voor het afluisteren. Had nog nooit iemand van gehoord. Toch klonk het bekend, want eerder vonden Gülens boys al de ‘terroristische organisaties’ Ergenekon, Balyoz en het Revolutionair Hoofdkwartier uit om tegenstanders te criminaliseren. Het verschil is dat Erdogan en zijn kliek nu het vijandbeeld vertegenwoordigen.

Bilal
De commotie over het ene afgeluisterde telefoongesprek van Erdogan is nog niet voorbij, of het volgende zorgt al weer voor een nieuwe rel. De laatste verscheen vorige week op internet en dateert van 17 december, de dag waarop Gülens aanklagers het onderzoek naar corruptie binnen kringen rond Erdogans Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) openbaar maakten.

Tijdens het veelbesproken telefoontje besprak Erdogan met zijn zoon Bilal hoe een grote hoeveelheid cash geld uit verschillende huizen van de familie weggesluisd kon worden zonder dat het in de gaten liep. Wie het transcript van de gesprekken wil lezen kan dat hier doen.

Het was hilarisch. Erdogan was zich duidelijk bewust dat hij afgeluisterd kon worden, maar zoonlief leek de hints daarover van zijn vader maar niet te begrijpen. Er wordt vaker gezegd dat Bilal geen groot licht is, maar zo dom?

Ararat
Bij eerdere onthullingen over corruptie ontkende Erdogan niet, maar trachtte hij het rumoer te overstemmen met aantijgingen over een samenzwering door Gülens volgelingen binnen politie en justitie. Voor dat laatste valt veel te zeggen, maar voor corruptie binnen de AKP-gelederen eveneens

Erdogan noemde het gesprek met zijn zoon op internet een ‘montage’. Voor oppositieleider Kemal Kilicdaroglu, die er geen been in ziet om uit de trukendoos van oom Fethullah te snoepen, was de opname ‘zo echt als de berg Ararat’.

Valt niet mee om te bepalen wie gelijk heeft. Erdogan heeft de schijn tegen. De AKP werd ver voor het conflict met Gülen al via de zogenaamde Deniz Feneri-zaak met corruptie geassocieerd. Staat tegenover dat Gülens volgelingen er niet voor schromen om bewijs te fabriceren. Deden ze al tijdens de beruchte Ergenekon- en Balyozprocessen, dus waarom niet nog eens?

Bahceli
Het is zeker mogelijk om een echt klinkend gesprek in elkaar te flansen. Een slimmerik plaatste een ‘opname’ op internet van Devlet Bahceli, de leider van de Nationale Actiepartij (MHP) en een erkend Koerdenhater. Bahceli leek hier zowaar PKK-leider Abdullah Öcalan de hemel in te prijzen. Te zot voor woorden. Iedereen begreep dat het fake was, maar het klonk verdomd echt.

Toch zou dit grapje bij een gedegen technisch onderzoek genadeloos door de mand vallen. Daarom bestookten pro- en antiregeringsmedia elkaar met de bevindingen van ‘onafhankelijke onderzoekers’, waarvan de een zegt dat het gesprek authentiek is en de ander dat tegenspreekt.

Tübitak
Erdogan had het aan de Turkse staat verbonden technisch onderzoeksinstituut Tübitak kunnen gelasten de opname te onderzoeken. Deed hij niet en dat lijkt verdacht. Afgelopen week werd echter een aantal medewerkers van Tübitak op non-actief gesteld. Ook hier al infiltratie door Gülenvolgelingen? Een realistische mogelijkheid.

De speciale ‘crypto’ telefoontoestellen waar Erdogan en zijn ministers twee jaar geleden van werden voorzien zijn door Tübitak ontwikkeld. Dat Erdogan desondanks wordt afgeluisterd is een stevige indicatie dat iemand bij Tübitak de daartoe benodigde codes verklapte, of een microfoontje plaatste.

Stevige domper in ieder geval, want deze telefoons zijn gebaseerd op een verbeterde versie van het MILCEP K-1 systeem, waar eerder zoveel vertrouwen in bestond dat de regering zich niet eens zorgen maakte over afluisteren door de Amerikaanse NSA. Een verkeerde inschatting, naar nu blijkt.

Columnist Murat Yetkin heeft contacten in Ankara die hem (anoniem) van leuke informatie voorzien. Zo kreeg hij te horen dat communicatie-informatie over Erdogan en diens familie wordt doorgestuurd naar adressen in de VS, waar Gülen zoals bekend woonachtig is. De informatie zou ook in handen zijn gekomen van de NSA en het Britse Government Communications Headquarter (GCHQ). Interessant, maar bewijs dat het gesprek tussen vader en zoon gefabriceerd werd is daarmee niet geleverd.

Verderfelijke invloeden
Of dat telefoongesprek wel of niet authentiek is doet er niet eens zoveel toe. De ultraconservatieve massa in Anatolië, die Erdogan een stabiele 35 procent van de stemmen schenkt, is er toch niet van onder de indruk. Hier vindt men het veel belangrijker dat Erdogan ageert tegen westerse toestanden, zoals sociale netwerken op internet en ‘immorele’ cultuuruitingen.

Erdogan is hun man, degene die hen zelfbewustzijn gaf door de politieke islam terug op de kaart te zetten in Turkije. Hier wil men maar al te graag geloven dat ‘ongeregistreerde’ inkomsten worden aangewend voor liefdadigheid, om ‘verderfelijke invloeden’ op de jeugd aan banden te leggen. De verpakking van corruptie in liefdadigheid, werd onlangs nog door Erdogans favoriete theoloog gesanctioneerd.

Arinc
Zolang Gülen niet met een seksvideo of iets dergelijks op de proppen komt (zoals hij dat eerder met politici van oppositiepartijen deed) hoeft Erdogan niet te vrezen voor onoverkomelijk stemmenverlies bij de lokale verkiezingen op 30 maart a.s. Lastiger zijn partijgenoten die bedenkingen krijgen.

Vicepremier Arinc en president Gül kunnen dan aansluiten bij Erdogans bepaling dat Gülen zijn positie tracht te ondermijnen via het corruptieschandaal, maar corruptie in AKP-kringen op zich sluiten beide heren zeker niet per definitie uit.

Arinc vond het ‘pijnlijk voor het publieke bewustzijn’ dat alle verdachten in de corruptiezaak verleden week in afwachting van een proces werden vrijgelaten. Verder wees hij op het horloge ter waarde van 250.000 euro dat door een verdachte werd geschonken aan voormalig minister van Economische Zaken Caglayan, die in december vertrok na de arrestatie van zijn zoon.

Dit zijn zaken die Erdogan uiteraard liever niet uit de mond van zijn vicepremier hoort. Evenmin zal hij het op prijs stellen dat president Gül aan de Staatsraad van toezicht (DDK) verzocht om aanwijzingen omtrent corruptie te onderzoeken.

MIT
Ondertussen gaat Erdogan onverdroten door met doorvoeren van nieuwe wetten om Gülens ondemocratische structuur binnen de staat af te breken. De ‘Paradox van de democratie’ volgend, tast hij daarbij zoveel democratische normen aan dat er alleen stembussen over dreigen te blijven. In de wetenschap dat die 35 procent sowieso op hem stemt, vindt hij meer ook niet nodig.

Op 30 maart vertegenwoordigen die stembussen voor Erdogan mede een referendum over nog meer wetten tegen Gülens ‘parallelle staat’. Zoals een nieuwe wet over de inlichtingendienst MIT, die als het aan Erdogan ligt supervisie krijgt over de veiligheidsdiensten. MIT hoeft dan alleen nog aan de premier verantwoordelijkheid af te leggen, waardoor het min of meer zijn persoonlijke veiligheidsdienst wordt.

MIT krijgt in de nieuwe wet meer bevoegdheden dan tijdens de noodtoestand in de jaren negentig. De privacy zal daar danig door in het gedrang komen. Voor Turken die hechten aan westerse vrijheden is dat een duister vooruitzicht, maar de AKP-stemmers malen hier evenmin om als om corruptie. Turkije is nu eenmaal uiterst gepolariseerd.

Werkelijkheid
Soms gaat de tegenstelling zo ver dat er verschillende percepties over werkelijkheid en waarheid ontstaan. Anders gesteld: Erdogan & Co. houden er hun eigen werkelijkheid op na. Een die niet gebaseerd is op objectieve waarneming, maar op ideologie.

Dat laatste bleek verleden jaar, tijdens het protest rond Istanbuls Gezipark. Een religieuze vrouw beweerde toen mishandeld te zijn door een groep halfnaakte demonstranten met leren broeken en zwarte bandana’s.

Andere premiers hadden gezegd eerst een onderzoek af te wachten, maar Erdogan twijfelde niet over wat er gebeurd was met ‘zijn zuster’ – die heel toevallig een schoondochter bleek te zijn van een AKP-burgemeester. Beelden van beveiligingscamera’s zouden bewijzen dat de vrouw was mishandeld door demonstranten, die hij overigens bij voorkeur als ‘atheïsten en terroristen’ omschrijft.

Toen die beelden vorige maand in de media verschenen waren halfnaakte demonstranten met leren broeken in geen velden of wegen te bekennen, laat staan dat die mevrouw door hen mishandeld werd. Ze ontmoette haar echtgenoot, met wie ze rustig wegliep. Niets gebeurd dus. Toch erkende Erdogan niet dat hij een voorbarige conclusie had getrokken. Ondanks het doorslaggevende bewijs van het tegendeel bleef hij stug zijn gelijk volhouden.

Kortom, omdat de werkelijkheid niet aansloot bij Erdogans ideologie, waarin vrome moslims altijd de slachtofferrol hebben, werd de werkelijkheid simpelweg aan de ideologie aangepast. Of daar bewijzen voor waren of niet, de premier bepaalde dat het gebeurd was.

Dit is de werkelijkheid van Recep Tayyip Erdogan. Het verschijnsel dat regeringsleiders na te lang aan de macht te zijn geweest hun fouten niet meer kunnen herkennen, zou daar wel eens de grondslag van kunnen vormen. Het wordt echt tijd dat hij opstapt, al schijnt hij daar niets voor te voelen.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

28 REACTIES

 1. Mooi stukje Peter maar je hebt een stukje vergeten van de afgelopen tijd.

  Erdogan’s media TRT/Haber7/YeniSafak/YeniAkit heeft vorige week door 2 neppen forensisch rapporten misleidend nieuws uitgebracht. Volgens de 2 rapporten waren telefoongesprekken in elkaar gezet. Toen dit bekend werd, hebben de 2 bedrijven hier over op Facebook en twitter geschreven.
  https://www.facebook.com/KaleidoscopeSound/posts/10151893352721073?stream_ref=10

  Het tweede bedrijf is Guarded Risk. Joshua Marpet (@quadling) heeft over de telefoongesprek van Tayyip en Bilal Erdogan een rapport geschreven die kun je hier(engels) vinden http://bit.ly/1hJlZT4

  In het rapport staat er dat er niet met de gesprekken geknoeid en origineel is.

 2. In 2009 is Muhsin Yaz?c?o?lu aan een helikopter ongeluk overleden. De DDK had al een raport over de dood van Muhsin Yaz?c?o?lu dat wijst naar sabotage/moord.

  De laatste dagen word er op twitter over geroddeld dat Erdogan wist van het sabotage en misschien zelf hier achter zit en dat deze telefoongesprekken gaan uitkomen. Misschien wel video beelden?

  Erdogan’s media (ATV/Sabah/Yeni Akit/Yeni Safak/Star Gazete/24 TV/Ülkü TV/TVNET/A Haber) geeft waarschuwing dat er zo’n ‘montage’ telefoongesprek kan verschijnen.

  En volgens een insider heeft TIB directeur het opdracht gekregen om de gesprek gegevens van 17 en 25 december onderzoeken bij de 3 GSM bedrijven te laten wissen/wijzigen en dat ze sinds de avond van 4 maart zijn begonnen.

 3. Peterje,

  Normaal ben veel feller als het om Erdogan gaat. Ik lees hier dat je veel milder bent. Heb je de MIT op bezoek gehad.

  • Alper, als ik op een of andere manier door MIT onder druk zou zijn gezet, kun je ervan overtuigd zijn dat het op de voorpagina’s van alle kranten in Nederland zou staan. Niet dus. De wens is hier de vader van de gedachte.

   Mild? Omdat ik niet zeker weet of er met die telefoonopname gerotzooid is? Ik kies geen partij. Niet tussen de AKP en de CHP en evenmin tussen Erdogan en Gülen. Heb ik nooit gedaan en doe ik ook nu niet. Mijn oordeel over de Turkse politiek is gebaseerd op universele normen over politieke transparantie, democratie en mensenrechten. Niet op enige affiniteit met welke partij of persoon dan ook. Dat jij dat nooit in hebt kunnen zien, omdat je in Erdogans vertekende werkelijkheid leeft, kan ik niet helpen.

   Zoals gebruikelijk zegt je reactie meer over jou dan over mij. Dat je mijn artikel mild noemt lees ik als een indicatie dat jij heel voorzichtig begint te twijfelen over je grote held. Dat zou overigens niet minder dan terecht zijn…

 4. Peter door wie worden de universele normen gemaakt en waar?die verschillen nogal per continent!by the way ik ben oud amsterdammer vindt gastarbeider veel leuker,ik zie mezelf steeds meer als gast tegenwoordig :)))

  • Daarbij baseer ik me op de Universele verklaring van de rechten van de mens, zoals die in 1948 door de Verenigde Naties zijn opgesteld.

  • Ik dacht dat jij jezelf i.p.v. Amsterdammer …Belg zou noemen. Maar ik merk dat je jezelf als gast laat zien :). Misschien ga je je nu eens ordentelijk gedragen? Dat zou overigens een zegen voor de discussie zijn. Niet dat ik echt op fatsoen van jou reken hoor!

 5. Ja en wij baseren ons op de koran en de sunnah die 1430 jaar geleden is gezonden,dat verschilt ook nogal met die van de vn,dus we zijn snel uitgesproken en er bestaat geen wet of dwang dat ik me moet aanhouden op die van de vn!op papier mischien!dus laat de islamitiche wereld lekker gauw met rust

 6. VN wordt gedomineerd door 5 landen. Dit is een trieste ontwikkeling. Er zit niet eens een islamitische land bij terwijl er 1 miljard moslims zijn. Wat mij betreft opdoeken de VN of een islamitische land een permanente zetel geven.

  • De Universele verklaring van de rechten van de mens werd in 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de VN. Niet alleen door de veiligheidsraad, maar door alle leden dus.

   Verder kan ik me natuurlijk goed voorstellen dat het vrijheidsbeginsel moeilijk ligt bij fundamentalisten, voor wie vrijheid doorgaans ophoudt bij godsdienstvrijheid.

   Dat vrijheid van religie haaks staat op algemen vrijheid blijkt maar al te vaak uit de intollerante reacties op deze website.

   Religieuze wetten vormen een slechte basis voor een codex over mensenrechten in het heden. Simpelweg omdat ze gebaseerd zijn op normen die van toepassing waren op de tijd waarin ze werden opgesteld.

   Daarom worden het Oude/Nieuwe Testament, alsmede de Koran, door seculiere gelovigen niet zo zeer letterlijk genomen, als wel geïnterpreteerd vanuit het heden.

   Zo vallen ze in overeenstemming te brengen met de Universele verklaring van de rechten van de mens.

   wie de oude wetten letterlijk neemt streeft per definitie naar middeleeuwse toestanden, zoals die herkenbaar zijn in landen als Iran en Saoedi Arabië.

   • ik heb het erover dat geen 1 islamitisch land geen permanente zetel heeft. Jij komt met een kopieer en plak tekst. Vraag de mossad wat meer tekst..

    • Daar gaat-ie weer met zijn Mossad… Nee hoor, helemaal zelf geschreven. Niets copy/paste. Kom eens met een echt argument man. Ze lachen je uit op deze website.

    • Nee, je schreef dat de VN gecontroleerd wordt door vijf landen. Dat heeft niets met Universele verklaring van de rechten van de mens te maken. In de Algemene Vergadering zitten ook de islamitische landen. Overigens als ik jou zo hoor moet ik niet denken aan een permanente zetel in de Veiligheidsraad voor Saoedi Arabië, Iran of een ander Middeleeuws land.

    • Ja tuurlijk geen islamitisch land behalve de gematige moslim in een seculier land Turkije kan eerlijk zijn. Kijk jij maar lekker even naar onze grote islamitische vrienden die ons verraadden tijdens de eerste wereldoorlog. En dan kom jij hier pleiten voor islamitisch zegel wat voor onzin wereld leven jullie in. Zo blind door geloof dit is niet te filmen

 7. Ooit in saudi arabie geweest peter?riyad ziet er 1000000 x luxer uit als nl!en er wordt weinig gestolen daar!iedereen houdt zich netjes aan de regels,het enige wat die arabieren fout doen is dat ze niet in de gaten hebben dat ze worden gehersenspoeld door hollywood en voetbal en al dat soort toestanden,en als je saudie had gezien zou je niet zeggen dat akp coservatief is integendeel maar heel democratisch,het is juist de seculiere kant die zeer extreem was of is in hun overtuiging die de milde moslims(soennieten)de kop hebben ingedrukt dus ben niet echt overtuigd van je tekst,meiden met hoofddoeken mochten niet naar de uni in turkije man waar hebbem we het over!wie is extreem wie is fundamentalistich?de kemalisten of de akp ers,we gaan ze kapotmaken helemaal kapot de geld kist goed vullen voor de aankomende 100 jaar zodat de hun bek niet meer kunnen opentrekken en slangen zoals jij de kop in te drukken christelijke of humanistische fundamentalist dat je bent!wij willen geen humanisten in tk mag dat niet?en als je bent moet je je gedeisd houden!

 8. humaninsten zijn niet humaan. Ze zijn levensgevaarlijk. Ze denken dat ze altijd gelijk hebben. Als je dit tegenspreekt, worden ze woest. Petertje zegt dat hij humaan is. Een islamitisch land noemt hij ” middeleeuws “. Is dit humaan petertje. Je spreekt jezelf tegen. Als een islamitisch land als Turkije middeleeuws is, wat doe daar dan. Waarom zit je daar. Is je vriendin of vriend een turk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here