President Eroglu : ‘’Turks leger mag Cyprus niet verlaten’’

4
4

orGegeven de uitlatingen betreffende het terugsturen van Turken die de Noord-Cypriotische burgerschap hebben verkregen dankzij een akkoord, zijn niet waar. ‘’De opmerkingen die door de Griekse Cyprioten wordt gemaakt over deze kwestie, zijn ongegrond. Het Turkse leger mag Cyprus niet verlaten vanwege de Garantie en Alliantieovereenkomsten die door de drie staten zijn ondertekend. Hierdoor dienen de drie staten unaniem een besluit te nemen. Als we de eisen van Turkije in overweging nemen, is dit niet mogelijk,’’ aldus president Eroglu tijdens een interview met een Anadolu Agency correspondent over de nieuwe vorderingen in het Cypriotische onderhandelingsproces.

Eroglu uitte dat er zaken in het Cypriotische akkoord waren opgenomen die hem heel goed bevielen. Hij zei dat het ‘heel natuurlijk’ was dat de verklaring werd geschreven op een manier dat de beide partijen zou aanspreken. Hij benadrukte ook dat het van essentieel belang is om een partnerschap op basis van politieke gelijkheid tussen de twee staten te creëren.
Het is een gegeven dat het Cypriotische onderhandelingsproces in 2013 werd onderbroken door de Grieks-Cypriotische administratie wegens de presidentsverkiezingen en de economische crisis in Zuid-Cyprus.

Voormalig president Talat: ‘’Als we een regeling kunnen treffen, geloof ik dat beide partijen ermee akkoord zullen gaan.’’
Tijdens zijn conferentie in Phaphos verklaarde voormalig president Mehmet Ali Talat dat hij geloofde dat een akkoord kan worden bereikt tussen Noord- en Zuid-Cyprus. Dit is te danken aan de huidige condities en omdat beide partijen in staat zijn hun goedkeuring te geven over het plan.
Talat wees erop dat hij tijdens zijn voorzitterschap niet in staat was een akkoord te bereiken met de voormalig Grieks-Cypriotische leider Demetris Christofias. Dit zou vooral te wijten zijn aan de hindernissen die werden gecreëerd door de Grieks-Cypriotische politieke partijen en wegens het gebrek aan voldoende tijd.
Tevens voegde hij eraan toe dat de Grieks-Cypriotische leider Nikos Anastasiades de voordelen heeft om een akkoord te bereiken vanwege de vernieuwde omstandigheden en vanwege het feit dat hij dichtbij de rechtse partijen en de kerk staat.
Talat benadrukte dat de voordelen van een oplossing voor zowel de Turkse als de Griekse bevolking van groots belang zullen zijn. Hij meende dan ook dat als de onderhandelingen voortgezet worden, het mogelijk is om binnen een korte tijd een akkoord te bereiken. Tenslotte wees Talat erop dat Turkije al sinds 2000 naar een uitweg verlangt en ook de nodige inspanningen verricht om tot een oplossing te komen.

Amerikaanse president Barack Obama bedankt Erdogan voor zijn constructieve rol in de Cyprus onderhandelingen.
Middels een verklaring van het Witte Huis is bekendgemaakt dat president Obama Erdo?an heeft bedankt voor zijn constructieve rol bij het voortzetten van de onderhandelingen betreft het bereiken van een akkoord over Cyprus. Ook werd in de verklaring genoemd dat Turkije door middel van positieve betrokkenheid in staat is ware leiderschap aan de wereld te demonstreren.

4 REACTIES

    • Vindt je het gek dat Obama hem beankt dank zij Erdogan kan Amerika er op gaan rekenen dat ze een hoop geld gaan verdienen aan boringen naar aardgas en oli in het gebied rond de zee aan de Turkse kant van Cyprus . En nog een keer heeft Erdogan zijn land verkocht aan de Amerikanen

  1. Peter leest het wel maar begrijpt het niet,normaal gesproken doen ze alsof de slimste hier zijn,peter en zijn griekse spermacellen zullen falen en hard ook,deze gasten denken echt dat de islamitische ellite een stelletje pannenkoeken zijn maar wacht maar hij zal nog veel meemaken die peter in turkije

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here