Turkse premier Erdogan poeslief in Brussel [COLUMN]

54

treDoor Peter Edel/Istanbul – Het laatste bezoek van de Turkse premier Erdogan aan het EU-hoofdkwartier in Brussel was al weer vijf jaar geleden. Hoogste tijd om daar weer eens lang te gaan, want hij had veel uit te leggen. Over het justitieonderzoek naar corruptie binnen zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP), dat hij tracht te smoren met de overplaatsing van politieagenten en aanklagers. Daarnaast werd de nauw aan Erdogan verbonden nationale inlichtingendienst MIT betrapt bij het leveren van wapens aan jihadisten in Syrië, wat evenmin goed viel bij de EU.

Sjanghai
Dan was er nog die opmerking tegenover de Russische president Putin. ‘Neem me mee naar Sjanghai’, zei hij. Daarmee zinspeelde Erdogan op volwaardig lidmaatschap van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) een verdragsorganisatie die met leden als China en Rusland niet alleen een tegenhanger is van de NAVO, maar ook van de EU. Turkije werd twee jaar geleden al dialoogpartner van de SCO, maar Erdogan wilde verder gaan. Betekende dit dat hij klaar was met de EU?

Er werd rekening gehouden met een herhaling van de vertoning tijdens het World Economic Forum te Davos in 2009, toen Erdogan briesend van woede wegliep na een ruzie met de Israëlische president Shimon Peres. Als het hoog oploopt heeft hij zijn emoties niet altijd in de hand. Geldt trouwens ook voor sommige partijgenoten van hem. Die willen nogal eens op de vuist gaan met politieke tegenstanders. In Brussel liep het anders, want Erdogan was er poeslief.

Syrië
Erdogan werd in Brussel verwelkomd door een groep landgenoten waarover de schattingen uiteenliepen van enkele honderden tot vijftienduizend. Zij kregen niets van hem te horen over het corruptieschandaal, maar des te meer over Syrië. Wat in zijn voordeel werkte was dat dezelfde week de Geneve-2 conferentie begon en dat voorafgaand daaraan foto’s verschenen over martelpraktijken door het Assad-regime.

Met die foto’s pareerde Erdogan de kritiek op wapenleveranties aan jihadisten in Syrië. Werkte het toeval in zijn voordeel? Publicaties over het Britse advocatenkantoor Carter-Ruck dat de gruwelfoto’s verspreidde, zorgden voor enige twijfel. Erdogan zou een cliënt zijn van Carter-Ruck.

Van Rompuy
Erdogan werd in Brussel aan de tand gevoeld over zijn ingrepen binnen justitie, die daar worden beschouwd als een inbreuk op de onafhankelijkheid van justitie. EU-president Herman van Rompuy drong tijdens de persconferentie aan op een juridisch systeem in Turkije dat gevrijwaard blijft van politieke interventie. Wie verwachtte dat Erdogan vervolgens zijn achterste zou tonen aan van Rompuy kwam bedrogen uit, want hij zei braaf de Europese richtlijnen over justitie te zullen volgen.

Aan de andere kant: er is van Rompuy toch iets ontgaan, want het juridisch systeem in Turkije is al jaren het domein van lieden met politieke intenties. Het spreekt boekdelen dat rechters tijdens politiek getinte processen genoegen nemen met gefabriceerd bewijs dat door aanklagers wordt aangevoerd. Dat Erdogan dit pas erkende toen zijn omgeving zelf het doelwit werd van justitie, verandert daar niets aan. Evenmin dat justitie tegen zijn kliek voor de verandering geen toevlucht hoeft te nemen tot vervalst bewijsmateriaal. Erdogan deed ook in Brussel weer alsof zijn neus bloedde over dat toch overtuigende bewijs. Ter compensatie hamerde hij op de ‘parallelle staat’, zijn terminologie voor de volgelingen van imam Fethullah Gülen binnen justitie en politie.

Füle
Later zei Erdogan dat er begrip en sympathie bij de EU bestond voor zijn campagne tegen de ‘parallelle staat’. Zo kon het bezoek van Erdogan aan Brussel zelfs als een overwinning gevierd worden door de AKP-gezinde media. De feeststemming werd alleen een beetje bedorven door de brieven van commissaris voor EU-uitbreiding Stefan Füle. Daarin drong Füle aan op uitstel van een voorgestelde wet die de minister van Justitie aan het hoofd plaatst van De raad van rechters en aanklagers (HSYK). Erdogan had zich daarmee efficiënt tegen de ‘parallelle staat’ kunnen verweren, maar Füle stak daar een stokje voor:

‘Ik ben nog steeds van mening dat het wetsvoorstel de minister van Justitie in staat stelt om de HSYK nagenoeg te controleren. Dit leidt tot serieuze zorgen over de onafhankelijkheid en neutraliteit van het juridische systeem en de scheiding der machten in Turkije.’

Füle gaat er dus evenals van Rompuy (ogenschijnlijk) aan voorbij dat het juridische systeem in Turkije sowieso niet onafhankelijk en neutraal is. Het is uiteraard een listige situatie. Verandert er niets dan blijft er een probleem met justitie, maar laat je Erdogan zijn gang gaan evenzeer. Vind daar maar eens een middenweg tussen. Drong Füle daarom slechts aan op uitstel en niet op afstel?

Gedwee
De laatste brief van Füle was nog maar net op de mat gevallen of Erdogan liet gedwee weten belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel over het juridische stelsel te zullen bevriezen. Die konden indien nodig weer uit de vrieskast gehaald worden, maar voorlopig lijkt Erdogans plan om justitie naar zijn hand te zetten deels van de baan.

De moraal van dit verhaal is dat Erdogan netjes doet wat Brussel hem opdraagt als het puntje bij paaltje komt. Niet onverklaarbaar, want de Turkse Lira is sterk in waarde gedaald, waardoor het financieren van het handelstekort bijvoorbeeld onbetaalbaar wordt. De Centrale Bank zag geen andere uitweg dan een drastische verhoging van de rente, al zal dat de groei van de economie mogelijk aantasten.

Met deze deuk in het Turkse succesverhaal wil je niet dat buitenlandse investeerders hun koffers pakken. Investeerders die vaak uit Europa komen, niet willen dat Erdogan het westen de rug toekeert en hopen dat Turkije ooit volwaardig EU-lid wordt. Onder hen is nu twijfel ontstaan door het corruptieschandaal. Geen omstandigheden om ruzie te schoppen met Brussel. Erdogan zal zeker naar andere wegen zoeken om de ‘parallelle staat’ aan te vallen, maar moet de EU daarbij wel te vriend houden.

De EU is dus nog altijd tot veel in staat als het gaat om het terugdraaien van ondemocratische tendensen in Turkije. Om die reden sprak ik me eerder al uit voor een voortzetting van de onderhandelingen over EU-toetreding en daar blijf ik bij.

Internet
Als Stefan Füle nog wat inkt in zijn vulpen heeft, zou hij nog wat brieven naar Ankara kunnen sturen. Want Turkije grossiert in ondemocratische toestanden. Ik noem twee actuele kwesties. De eerste is het wetsvoorstel omtrent (nog) meer controle door de overheid over internet. De onlangs aangetreden minister van Transport en Communicatie Lütfi Elvan zegt weliswaar dat er geen sprake is van internetcensuur en dat alleen om privacyredenen websites ontoegankelijk worden gemaakt, maar in de huidige situatie kunnen er al duizenden niet bezocht worden. Onlangs nog werd de videowebsite Vimeo daaraan toegevoegd.

Het ontoegankelijk maken van bijvoorbeeld websites over Darwinisme toont dat het echt niet alleen om privacy gaat. Hoe ver het zal gaan met de nieuwe wet moet nog blijken, maar Erdogans tirades tegen sociale netwerken als Facebook en Twitter zijn een veeg teken. Er gaan zelfs geruchten dat de regering wil registeren welke websites door internetgebruikers bezocht worden. Een paar weken geleden werd in Istanbul al gedemonstreerd tegen censuur op internet. Een demonstratie die overigens als vanouds met traangas en waterkanonnen uiteengejaagd werd.

Hippocrates
Waar Stefan Füle ook over in de pen zou kunnen klimmen is het voorstel over een wet die artsen en ander medisch personeel verplicht tot het verkrijgen van toestemming alvorens hulp te bieden in noodsituaties. Heeft alles te maken met de Geziparkprotesten. De AKP had toen veel kritiek op artsen die gewonde demonstranten niet bloedend op straat wilden achterlaten. De nieuwe wet dwingt hen daartoe, want als ze in noodsituaties zonder toestemming medische hulp bieden hangt hen een gevangenisstraf boven het hoofd van een tot drie jaar, alsmede een boete die tot een miljoen dollar kan oplopen. Het is mensonterend dat Erdogan nu zelfs de eed van Hippocrates niet meer eerbiedigt. Dus EU-commisaris Stefan Füle: haal de pen nogmaals uit het etui!

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

54 REACTIES

  • Dus jij vind onze premier walgelijk omdat deze nep journalist zijn mening uit. Wat hij hier beschrijft is een mening, niks anders. Het is niet gebaseerd op feiten. Hij heeft geen bronnen.
   Wie is hier de schaap, die achter buitenlanders aanloopt. Je bent zielig dame. En dom..

   • Dus dat Erdogan het wetsvoorstel omtrent justitie introk na de laatste brief van Setfan Füle is een mening en geen feit. Begrijp ik het goed zo Alper?

    Geen bronnen? Je ziet in mijn artikel van die blauwe lettertjes staan. Klik daar eens op. Dan zal je mijn bronnen vinden.
    Kennelijk was je er nog niet achter dat het zo werkt op internet. Snoezig toch.

    Het valt me trouwens op dat jij vrijwel de enige bent uit de AKP-hoek die hier nog reageert. Van je clubgenoten horen we niets meer. Heb je daar een verklaring voor?

 1. eigenlijk zijn wij dom om deze door zionisten betaalde westerling zijn onnozel te lezen… en daarnaast zien wij hoe hij achterlijke verwesterde nep-Turken aan het hersenspoelen is…. vraag me af of hij dit in Turkije schrijft of in zijn westerse land, want de Turkse inlichtingendienst moet hem wel kennen ondertussen lijkt mij…

  • Waarom voert hij geen negatieve propaganda voor een ander islamitisch land. Daar worden anderen voor aangesteld. En, wij krijgen onze petertje. De beste methode om een land onder de duim te houden is van binnenuit te ontwrichten. Sommige gavur turken denken dat ze heel turkije vertegenwoordigen. Ze zijn maar misschien 10 procent van de bevolking. De bronnen die petertje heeft komen allemaal rechtstreeks uit tel aviv. Denken jullie nu echt dat petertje alles uitzoekt.

   • Zeg Alper, kun je dat bewijzen dat de bronnen die ik noem uit Israël afkomstig zijn? Ben je daartoe in staat dan zou ik je erkentelijk zijn, want daar zou een sappig artikel in zitten.

    Is het niet eerder zo dat alles wat niet in jouw straatje te pas komt voor je uit Israël komt. Op alle aantijgingen dat ik door Israël betaald zou worden ga ik maar niet eens meer in. Een ieder die een beetje moeite doet om te ontedekken wie ik ben (en dat is niet zo moeilijk) zal begrijpen hoe dom dit is.

  • Ik neem de vrijheid om jou Kamil te wijzen op, wederom, het missen van respect voor de ander en andere meningen dan de jouwe. Het zonder enig bewijs een ander veroordelen als “een door zionisten betaalde” is wel erg kort door de bocht en dan nog even spectaculair gebruik maken van de z.g. inlichtingendienst maakt jouw verhaal er niet serieuzer op. Kom nou eens met objectieve argumenten.
   Als we gaan beginnen met veroordelend te zeggen dat jij door de imam wordt betaald o.i.d. is net zo banaal. Dus kom op zeg laten we even als redelijke mensen elkaar van kritiek voorzien in alle respect waardoor de discussie voor een ieder waardevol wordt s.v.p.

 2. Hoi Peter

  Trek je niks aan van de AKP aanhangers. Het enigste wat ze zien is het geloof en erdogan speelt daar heel goed in. Ze weten niet dat de voetbal wedden in Turkije is gekomen met goedkeuring van AKP, en dat de tabakswet met 40 procent is gestegen en daarmee de nummer 1 belastigninkomsten is van Turkije. En juist met dat geld worden moskeeen gebouwd en krijgen Imams hoger loon. Ja met de acholgeld en gokgeld worden moskeeen gebouw. lekker islamitisch is dat.En dit is maar 1 onderwerp. Over die justitie en die shit wil ik helemaal niet beginnen wat dan kom je woorden tekort, Turkije is het lachertje geworden. En wat prins bilal allemaal weggesluisd heeft dara kom je ook woorden tekort.

 3. Zielig jaloers mannetje ben jij peter en je clubje ook(reden van niet meer reageren)akp hoek!!ooit zal er een dag komen dat jij niet meer zal reageren omdat het te goed gaat daar in turkije,kom je eigen rotland maar bekritiseren
  Vol met pedos en huisvrouwen die zich zelf beginnen te verkopen omdat vvd,pvda alles naar griekenland stuurt,walgelijke vent ben je!wij zullen nooit zoals europa worden begrijp dat nou!!

 4. Peter van Edel je bent eerlijk en oprecht,..die akptjes moeten ff in de spiegel kijken en vragen of ze oprecht en eerlijk zijn..
  Ga zo door kerel je hebt mijn steun en van vele andere die oprecht zijn..Peter een tip en neem dit aan van mij,…Alper en zijn aanhangers het zijn parasieten die je energie opvreten.Omdat een energievreter vaak erg narcistisch is en totaal geen zelfreflectie kent heeft het vaak geen enkele zin om ook nog weer eens energie te steken in het verbeteren van de relatie he Alper.Ik moet alleen maar lachen om die gasten,…maar met veel voordeel,….Het geeft je weer energie hahahahahahaah,…Veel Succes Peter ga zo door…Respect aan jou oprechtheid…!!!

  • Ibrahimmetje toch…
   Minderheid die je bent en vertegenwoordigd. Wie is hier nou zieleig?
   vanaf nu zul je ook altijd een minderheid blijven vergelijkbaar met de Republikeinse Partij in de VS; een uitstervend soort dat vanuit de ivoren toren naar het volk roeptoetert hoe ze zouden moeten leven.
   Leer er mee leven kerel…
   We zullen je mening wel steeds in overweging blijven nemen, zo zijn we dan ook weer wel, want we willen niet de fout maken die jullie linkse CHP-ertjes al decennialang hebben gemaakt.

   • Een tip voor jou,.Hasbinallah Ve Nimel Vekil,..anladin mi cahil insan..!
    Je tekst zegt precies de woorden die jou leider ons door manipulatief spel en gedrag wilt opleggen.Cahil oldugun belli..Whahahuhuhahau,.Goedverwoordt jonguhhh.Weer een slachtoffer van zijn spel en gedrag.Weer een schaap die meeloopt met de kudde,..blaas maar lekker verder van de toren kereltje(kim bir millete benzemeye calisirsa oda onlardandir..en daar ben jij er zeker EEN van..!
    Mijn mening of jij en je aanhang dat in overweging neemt of niet,..Het interesseert mij totaal geen ene moer..Ik heb Allah en jij hebt je partij,..dat is nou precies het verschil tussen jou en mij..Whahahahauhuhuh..!!
    O ja beter fouten maken waarvan je leert dan biggie fouten maken waar je niet meer kan van leren..Whahahuhuhuhhah’

 5. He yusuf jij en peter moeten eens begrijpen dat meer dan de helft van de bevolking op akp heeft gestemd en nu opzouten haters,denk je dat in europa en vooral in nl de partijen doen wat ze beloven en dat cda alles deed wat hun christelijke achtergrond hun voorschrijft haters zij jullie thats it,en iedereen die hier met zijn bla bla komt zeggend:eeuhh euuh schrijf met bewijzen en argumenten gelul,moet maar goed kijken wat akp heeft gedaan in turkije dat zijn onze enige bewijzen en argumenten begrepen slimmerikken

 6. He Amsterdam/ertje en je aanhang sinds jou vriendje aan de macht is,is er al voor 85 MILJARD EURO weggesluisd door jou zogenaamde oprechte moslim leider en zijn aanhangers van de akp (verklaar dat is even jongen he kan jij dat verklaren,dat kan jij niet verklaren want dan treed jij buiten de Islam he jongen)..Kritiek daar kan jij en meerder akp aanhangertjes niet tegen he Amsterdammertje want dat wordt binnen jou gemeenschap nog altijd gezien als geloofsafval,…want wij oprechte moslims mogen geen kritiek uiten tegen jou zogenaamde oprechte moslimleider want dan komt het islamofascisme tevoorschijn,..het liefst geef jij ons de doodstraf he Amsterdammertje.Leer de islam en zijn politiek dan zal jij en je aanhangers zich afkeren van jou zogenaamde moslim leider Tayip Erdogan….
  De stemmen die Erdogan heeft zijn verkregen door mensen zoals jij,onwetendheid van de Islam..En tip voor jou en je akp aanhangers tolerantie naar andersdenkende dat zou een begin zijn..

 7. Door je teksten goed te verwoorden zou ik als ik jou was ff terug naar school gaan,..wat erg zeg dat jij nog niet eens fatsoenlijk Nederlands kan schrijven,..hoe is je Turkse taal en o ja je Arabisch dat heb je nodig om te weten wat de Koran vertaald..?
  En Peter voert geen negatieve propaganda,..dat laten wij over aan jou aanhangers leer eerst wat propaganda is en kom dan terug,…Met je negatieve uitlatingen zou ik als ik jou was heeeeel snel je biezen pakken en terug gaan naar je dorp in Turkije..Want mensen zoals jij horen hier niet thuis in Nederland..

 8. EEN VOORBEELD VOOR JOU AMSTERDAMMERTJE EN JE AANHANGERS,…
  ALS ER IN NEDERLAND VERKIEZINGEN WORDEN GEHOUDEN OF DAT NU GEMEENTERAADSLID OF LANDEKIJKE VERKIEZINGEN ZIJN EN WAARVAN EEN VAN TUKRSE KOMAF IS DAN STEMMEN DE MEESTE ONWETENDE TURKEN OP DIE PERSOON,…PUUR OMDAT HIJ/ZIJ VAN TURKSE AFKOMST IS,…MAAR VRAGEN AAN JEZELF WAAR STEM IK NU OP DAN KUNNEN ZIJ ZICH NIET NADER VERKLAREN,…PUUR ONWETENDHEID,…EN ZO HEBBEN JULLIE AKPERS DE STEMMEN WETEN TE WINNEN…!!!!EN ZEG NOU NIET DAT HET NIET ZO IS,…HE AMSTERDAMMERTJE..JIJ ALS ONWETENDE KAN ALLEEN MAAR OORDELEN,…SEN GERCEKTEN BOS VE CAHILSIN.!

  • Dit slaat helemaal nergens op. Net of jij weet waar de turken op stemmen. Dit is typisch turks. “ik weet alles, en wat mij niet aanstaat zeg ik dat de tegenmening van onwetenden komt”. Hoe dom kun je nog zijn. Als jullie vinden dat de “onwetenden” als een kudde schapen op de AKP stemmen, kunnen we de verkiezingen gelijk schrappen. De “wetenden” mogen Turkije dan weer 60 jaar regeren. Misschien dat ze de komende 60 jaren wel vooruitgang boeken. Zover zal het niet komen. De AKP zal ook bij de volgende verkiezingen met gemak de meerderheid halen. You know why, omdat mensen niet stemmen omdat Erdogan zo lief is, nee, omdat er door de AKP vooruitgang te zien is. Zijn hier lieden die dit niet zien, advies om een bril aan te schaffen.

   • Jonge sukkel. Erbakan kwam eerder ook aan de macht. Ging het toen goed in Turkije? NEE!!! ERDOGAN PLUKT DE VRUCHTEN VAN DE BELEID DIE ECEVIT SAMEN MET DERVIS INVOERDE. BELASTING ONTDUIKERS TEGENGEGAAN ETC ETC. Zowiezo is vooruitgang niet tegen te houden in Turkije. Alhoewel sinds Erdogan de drmonstratie in heel Turkije keihard liet neerslaan. Zie resultaat de lira daalt. Het zullen wel de zionisten zijn geweest.

 9. Ibrahim, je schrijfwijze verraadt dat je nederlands op het niveau van de basisschool is. Wie is hier nou “onwetend”. ha ha ha.

  Get an education, get a job.!!

  • Alper de onwetende ik moet alleen maar lachen om jou uitlatingen,…maar met veel voordeel,….Het geeft mij weer energie whahaahuhahuaha je teksten zeggen genoeg over jou..Je het het achterste van je tong late zien en volgens mij heb je ook nog lange tenen.
   (Ibrahim, je schrijfwijze verraadt dat je nederlands op het niveau van de basisschool is. Wie is hier nou “onwetend”. ha ha ha.
   Get an education, get a job)
   Je loopt een beetje te draaien rond de pot Alpertje,..Heb ik mijn vinger op jou zere plek gelegd ahhh probeer je een wit voetje te halen bij je aanhangers,..je bent echt een pechvogel in deze maatschapij…Je teksten zeggen mij dat jij in Rome bent geweest maar je hebt de Paus gemist,..Jij en je aanhangers kunnen niet recht praten wat krom is..en dat zal altijd zo blijven met mensen zoals jou..Erdogan en zijn aanhangers zijn schapen die schijten,..Een tip van mij naar jou toe,Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten..Begrijp je het wel allemaal of zal ik het voor jou je vertalen in het Turks..Dit zal ook mijn laatste reactie zijn op jou teksten want spijkers in laag water zoeken is niet tot mijn niveau of heb ik mij nu verlaagd tot het niveau van jou..whahahahahawhahauhuhahuh.

   • Tot mijn niveau zul je nooit komen. Je wartaal geeft eigenlijk aan dat je laaggeletterd bent. Volgens mij heb je een hekel aan moslims. Ben je zelf een ex-moslim die in de knel zit. Weet je niet wat je met je verleden moet. Zoek een psychiater. Hij kan je helpen.
    Het is een teken van wanhoop dat de AKP elke keer blijft winnen. Ik snap niet wat sommige turken hier in NL bezielt. Gaat het economisch slecht in Turkije, dan voelen de turken daar het in hun portemonnee. Hier in NL hebben we geen last van. Wat bezielt de anti-regering sympathisanten in Nederland dan.
    Is het de ideologie. Met de gedachte van: “ook al is er vooruitgang, dat doet er niet toe, de vooruitgang komt van de gematigde moslims”, is triest om te lezen/horen. Er is dus altijd een groep in Turkije die geen vooruitgang wil hebben. En maar zielig doen bij de Europeanen dat ze geen rechten hebben !!
    Ook op dit forum zijn haatdragende figuren die denken dat Turkije van de alevitisch minderheid is. En de grote meerderheid dan: “ach dat zijn schapen”..

   • Geen enkele columnist of redacteur op turksnieuws.nl wordt betaald voor het schrijven, dus ook niet Peter. Je opmerking slaat dus nergens op.

    • dag redactie,

     misschien niet betaald door de redactie. Hoe zijn jullie zo zeker dat hij niet door buitenlandse machten wordt betaald. Hij heeft zelf verschillende keren aangegeven dat hij leeft van het verkopen van beeldjes in Turkije. Huhh, beeldjes verkopen in het overwegend islamitisch turkije.ll

     • Voor de zoveelste keer: ik werk met fotografie en heb nog nooit van mijn leven iets driedimensionaals gemaakt. Dat ik verschillende malen aangegeven zou hebben ‘beeldjes’ te verkopen in Turkije is een kristalheldere indicatie van jouw irrationele denktrend, want ik heb iets dergelijks nooit gesteld. Over dat betaald worden: kom nu eens met een bewijs daarvan. Heb ik je al verschillende malen voorgesteld, maar je hebt geen bewijzen. Daarom blijf je maar doorgaan met dit insinuerende geraaskal.

 10. Peter, help de alavieten en ga door. Misschien komt de macht weer in hun handen. Ik moet wel toegeven dat de meerderheid, de soennieten, wel erg sterk zijn geworden. Ik zag laatst een opiniepeiling. De AKP kwam weer als een sterke partij naar voren. Mensen weten dat die negatieve berichtgeving uit zowel turkije als europa bedoeld is om de regering omver te werpen. Mensen zijn wakker geworden. Het zijn geen domme schapen. Dit is natuurlijk een doorn in het oog van de elite.

  • ja Alper jij bent het voorbeeld van een haatzaaier. Daarnaast heb je problemen waar je echt eens bij een hulpverlener te rade moet gaan. Voor jezelf en de ander ben je een onaangenaam mens. Dit alles moet ik concluderen uit de vele negatieve teksten die je produceert en anderen ook nog eens voor rotte vis uitmaakt. Van mij mag je wegblijven uit de discussie. Geenszins enige positieve bijdragen heb ik van jou mogen zien.

   • Typisch nederlands, kaaskoppen mogen op alle landen kritiek uiten, als zij zelf worden aangevallen, weten ze niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Triest..

    • Alper, in tegenstelling tot jij, onthoud ik mij van ad hominem aanvallen. Weet echter dat ik me door jou niet aangevallen voel. Dat doe ik alleen wanneer iemand dat in mijn gezicht doet, of in ieder geval met een herkenbare identiteit. Zolang je jer verbergt, ben je voor mij een zielige lafaard die er opgewonden van raakt om anderen anoniem te beledigen. Reageer eens met feiten op de inhoud van een artikel, of een reactie. Of beter nog, schrijf zelf eens een artikel. Als je het allemaal zo goed weet moet je daar toch toe in staat zijn. Zoals je nu bezig bent begin je veel lezers van deze website danig de keel uit hangen.

    • Ach Alper ik voel me echt niet aangevallen door jou. Maar het echte trieste aan alles is het feit dat jij jouw medemensen m.n. landgenoten zo vuil afbekt. Mijn moslimvrienden laten elkaar in hun waarde.

   • En dat soort mensen noemen zichzelf voorwaardig moslim..Whahhahahahuhuh.De ware islam is gekenmerkt door openheid, tolerantie en flexibiliteit en dat is nou precies waar ze zich niet in verdiepen,puur uit angst en onwetendheid.Ze sluiten andersdenkenden buiten omdat men een andere mening er op na houdt en dat is nu net dat stukje tolerantie wat ontbreekt bij mensen als Alpertje terwijl de Islam hen dat nu juist voorlegt.Zij weten dat de Profeet Mohammed (VZMH) een voorbeeld is voor alle moslims,maar de angst die ze ervoor hebben brengen hen op een dwaalspoor.Nogmaals puur uit angst meer niet.Het zijn de haatzaaiers naar de mens toe.Door die onwetendheid die ze mee dragen worden de verschillen niet geaccepteerd.Zielig mannetje meer dan dat is hij niet..Zulke mensen horen hier niet in deze samenleving thuis..Dogru soyleyeni dokuz koyden kovarlar he Alpertje en dat zijn nu juist jou soortgenoten die ons andersdenkenden mensen het liefst dood zien vallen,Maar tja helaas voor jou Alpertje dat zal nooit gebeuren..Medelijden heb ik met jou,Je bent een pechvogel van het laagste soort…!

    • Ik krijg de indruk dat de minderheidsgroeperingen ( alaviten, atheiisten, gavurlar, etc….) doodsbang zijn voor de gematigde islam. Als deze mensen in Iran waren hadden ze allang een hartaanval gehad. Niemand noemt zich hier voorbeeldig moslim. Ik ook niet. Hoe je hierbij komtis mij een raadsel. Alleen al die agressieve schrijfwijze geeft aan dat je geen ander levenswijze tolereert dan de atheiistische. Wel vreemd om te zien dat je een islamitische nickname kiest. Heet je echt Ibrahim. Dan heb ik medelijden met je. Het is een mooie naam. Als je toch anti moslim bent, kies dan een anti moslim naam, bijvoorbeeld Stalin, Lenin of zo. Dit past meer in je denkwijze. Wat ik niet snap is dat het kommunisme jaren geleden bankroet ging, maar dat er toch mensen zijn die dit niet willen zien. Hoe onwetend en dom kun je nog zijn…

     • Mijn ware echte naam is Ibrahim en ik ben SUPER TROTS OP DIE NAAM,..IK DANK ALLAH DAT HIJ MIJ DIE NAAM HEEFT GEGEVEN (betekenis de Vader der rechtvaardigen)Ik spreek lees en schrijf acht talen..Nederlands,Turks,Arabisch,Grieks,Engels Duits,Spaans en Frans.Ik heb in het eind van de jaren 80 begin 90 gestudeerd aan de Islamitische Universiteit van Medina en Master afgerond tamami zibidi…Allah zegt in de Koran ?????? ???????????? ???????? ?????????? ???????????? ??????????? – “Innaa anzalnaahu Qoer’an ‘arabiya la’allakoem ta’qiloen” zal het vertalen voor jou kneusje-Wij (Allah) hebben het als een Arabische Koran nedergezonden,(Recitatie) zodat u het zult begrijpen en erover na zult DENKEN 12;2,MAAR TJA DAT IS BIJ JOU SOORT VER TE ZOEKEN.Dus niet een moskee bezoeken van de diyanet stichting want die Imams zijn 80 % ongeschoold en hebben niet de Islam gestudeerd alleen verzen uit de koran geleert ,maar tja dat kan een kind van 5 in Saudie Arabie ook net als jou broeder Tayip Erdogan,..Hij is onwetend en een ware hypocriet Onze profeet Muhhamad (VZMH) is een voorbeeld die je moet volgen als moslim tamami,en er niet van af gaan wijken voor puur eigen belangen,en dat is nu juist wat jou soort Turken doen,waar het vandaan komt hoeveel bloedt er mee is gevloeid dat maakt jullie onwetende Turken niet uit als het er maar is en komt.Sen kiminle dans ettigini saniyorsun zielig manneke dat je bent en haal de woorden gavur niet in je mond want het zal naar je terugkeren tamami zibidi.Zaten senin gibi zibidiler ne basi var ne dibi en dat geld voor al die akp aanhangers hier op deze site. Ga een studie volgen haatzaaier die je bent tegen de mensheid,Erdogan en zijn hypocriete partij zijn levensgevaarlijk en een grootst bedreiging voor de WARE ISLAM..Komt het niet uit dan ben je Communist of een Zionist een Jood of een Gavur,…kijk naar jezelf zibidi en vraag jezelf nu eens af WIE BEN IK!
      la ilaha ill-Allah Muhammad Rasul Allah..

     • LEES DIT GOED KNEUS EN DAT GELD VOOR AL DIE AKP AANHANGERS HIER OP DE SITE,.stelletje cowboys..!!

      Suphesiz, inkar edenleri uyarsan da, uyarmasan da, onlar icin fark etmez; inanmazlar. Allah, onlarin kalplerini ve kulaklarini muhurlemistir; gozlerinin uzerinde perdeler vardir. Ve buyuk azap onlaradir. Insanlardan oyleleri vardir ki: “Biz Allah’a ve ahiret gunune iman ettik” derler; oysa inanmis degillerdir. (Sozde) Allah’ ve iman edenleri aldatirlar. Oysa onlar, yalnizca kendilerini aldatiyorlar ve suurunda degiller. Kalplerinde hastalik vardir. Allah da hastaliklarini arttirmistir. Yalan soylemekte olduklarindan dolayi, onlar icin aci bir azap vardir. Kendilerine: “Yeryuzunde fesat cikarmayin” denildi?inde: “Biz sadece islah edicileriz” derler Bilin ki; gercekten, asil fesatcilar bunlardir,ama suurunda degildirler.Ve (yine) kendilerine”Insanlarin iman ettigi gibi siz de iman edin” denildiginde”Dusuk akillilarin iman ettigi gibi mi iman edelim.? derler. Bilin ki, gercekten asil dusuk-akillilar kendileridir; ama bilmezler. Iman edenlerle karsilastiklari zaman: “Iman ettik” derler. Seytanlariyla basbasa kaldiklarinda ise, derler ki: “Suphesiz, sizinle beraberiz. Biz (onlarla) yalnizca alay ediyoruz.” (Asil) Allah onlarla alay eder ve taskinliklari icinde saskinca dolasmalarina (belli bir) sure tanir. Iste bunlar, hidayete karsilik sapikligi satin almislardir; fakat bu alis-verisleri bir yarar saglamamis; hidayeti de bulmamislardir.

      Lees goed wordt wakker en keer terug naar de ware Islam en niet lullen over gematigde Islam die is er niet en bestaat ook niet.TAMAMI LAN COWBOY..!

 11. Iedereen maakt elkaar af en bestrijdt elkaar om het recht de “beste moslim” te zijn. Begrijp mij niet verkeerd. iedereen moet geloven wat hij of zij wil en op welke manier hij of zij dat wil. Maar probeer de ander niet te dwingen om hetzelfde te doen. Dat is nu precies wat er nu gebeurt in Turkije. Erdogan wil dat iedereen zijn manier van geloven aanneemt. Wie dat niet doet wordt weggezet als zionist, terrorist enz. Hij tracht dat te bereiken door eerst de top van het seculiere leger te vervangen door AKP aanhangers, vervolgens de rechterlijke te benoemen met allemaal AKP aanhangers, de politie top wordt overgeplaatst als er AKP aanhangers worden opgepakt die zich schuldig gemaakt hebben aan corruptie, nu wordt het internet aan banden gelegd. En zo kan ik nog wel even doorgaan met mistanden van de AKP.

  Jammer, maar het seculiere karakter van Turkije gaat langzamerhand verdwijnen. Veel Turkse mensen zien dat in Turkije en demonsteren daartegen. Hoe de (AKP) regering daar mee omgaat hebben we en zien we helaas nog steeds op TV ;-(

 12. Beste wer,
  Als de leger top, de rechterlijke macht, journalisten en ga zo maar door, TEGEN een regering is die door een democratische wijze is gekozen, ja wat moet dan die regering doen?? alles word tegen ze gebruikt en zo veel mogelijk zwart gemaakt, Kijk maar naar Gulen hij woont in Amerika maar hij heeft wel macht om corrupte ministers zonen op te laten pakken.

  Man kom op zo kan je toch geen land regeren??
  Kan toch niet we zitten niet meer in de jaren 60.
  Persoonlijk vind ik dat erdogan nog harder moet regeren soort net als Poetin.
  En ik ben van mening dat je in bepaalde landen democratie moeilijk gaat, niet om het geloof maar puur om de karakter van die volk.

 13. […] kan hij voorkomen dat hij daar verder in diskrediet wordt gebracht. Een nieuwe internetwet, waar ik onlangs al over schreef, moet daar voor […]

 14. Je geeft hen teveel eer Peter. Vergeefse moeite! Gewoon blijven observeren en schrijven! Deze querulanten gewoon laten fulmineren.
  Ik gebruik het in mijn programma ter lering ende vermaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here