Fethullah Gülen geeft na 16 jaar een TV-interview

24

interview.gulenDe Turkse Islamitische prediker Fethullah Gülen heeft voor het eerst in 16 jaar een TV-interview gegeven. Gülen, die in zelfopgelegde ballingschap in Pennsylvania, Verenigde Staten woont, ontving de BBC thuis. In het interview ontkent hij dat hij zijn invloed heeft gebruikt om de Turkse regering in het nauw te drijven.

Eerder had de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn vroegere bondgenoot Gülen ervan beschuldigd dat hij achter een reeks corruptie-onderzoeken zit die de regering ernstig in verlegenheid heeft gebracht. Gülen stelde dat dit soort aantijgingen bedoeld is „om onze beweging groter te doen lijken dan ze is en mensen bang te maken voor een niet-bestaande bedreiging”.

De 72-jarige Fethullah Gülen is door TIME Magazine in 2013 gekozen als een van de meest invloedrijke mensen ter wereld vanwege het verspreiden van een boodschap van tolerantie die hem vele bewonderaars in de hele wereld heeft opgeleverd. Gülen wordt gezien als een van de bekendste moslimintellectuelen die mondiaal een serie van sociale en educatieve initiatieven in gang heeft gezet om een nieuwe visie te ontwikkelen in relatie tot de hedendaagse realiteit. Hij wordt beschouwd als inspiratiebron van de Gülenbeweging/Vrijwilligersbeweging/Hizmet-beweging en wil een bijdrage leveren aan wereldvrede middels innovatieve benaderingswijzen, vernieuwende ideeën en educatieve inspanningen

Naast de Engelse redactie mocht ook de Turkse redactie van de BBC Gülen interviewen in zijn huis in Pennsylvania. De journalisten kregen ook een rondleiding in het huis en zagen o.a. Gülen’s slaap- en werkkamer. Zie ook de reportage op www.bbc.co.uk.(FOTO: BBC – Bronnen: BBC/Telegraaf/Wikipedia)

24 REACTIES

 1. Niet alleen gulen heeft de regering in verlegenheid gebracht maar een aantal pannenkoeken hier ook!!!!stelletje losers dat jullie zijn

 2. JAMMER dit vind ik heel erg JAMMER, iemand die heel erg veel aanhang en macht heeft in Turkije en in andere landen gaat die macht ten ongunste van ALLE turken misbruiken, dag Turkse beurzen dag Turkse lira dag investeerders.
  goed gedaan gulen jij bent een echte intellectueel en een LANDVERRADER!!!!
  Je gaat toch niet je eigen land verneuken alleen omdat je ruzie heb met erdogan??
  Als hij een echte intellectueel is wist hij wat hij deed EN wat de gevolgen waren voor onze EINDELIJK goed draaiende economie.
  JAMMER!!!!

 3. ataturk zijn soldaten? hahaha deze spoort echt niet 😀 Kurtulus savasinda ve canakale savasinda hucum ederken ataturkmi bagrdilar acaba yoksa Allah Allahmi? izmirli ga eerst je geschiedenis leren idioot voordat je klakkeloos ataturk roept… gercekten bazi Turkler cok gavurlasmislar. jij weet niet eens wat seculair inhoud, terwijl de Akp ook seculair is. zonder dollen jij bent echt een raar achterlijk figuur

  • In de balkanoorlogen hadden de Ottomanen meer dan twee miljoen soldaat slachtoffers te betreuren. Honderd duizenden burgers kwamen om vam de honger en ziektes. Allah heeft hun niet kunnen redden. Of is Allah roepen een loterij? Ene keer word je wel gered en de andere keer niet. Begrijp je me? Er is geen uitverkoren volk in de wereld. Niet de Amerikanen en niet de Turken. Ok?

 4. Liever Kemalistisch dictatuur dan die hadjie shit van jullie. Heerlijk hoe generaal sisi de moslimbroederschap aanpakt heerlijk gewoon. IN TC TURKIYE zal binnenkort jullie tijd ook komen.

 5. cengiz en jammer
  ga Jullie eerst eens je eigen geschiedenis bestuderen….wat zijn jullie dom,maar dat is begrijpelijk want de aanhang van akp is de boeren uit jullie dorp en niet ontwikkelde schapen……jullie bleren achter die hoca/imam aan…
  AKP betekent “ayakkabi kutu partisi”
  stelletje fraudeursssss

 6. Haha ze kunnen ook niets anders dan gavur en kaffer zeggen. Ongeculturerde boeren. Liever gavur/griek dan een akp, hizmet of milli gorus aanhanger. Stelletje achteruitgangers.

 7. TC,
  Ik sta achter akp omdat ik een beetje vooruitgang zie in mijn land in alle vormen.
  en jij als wannabe westerse turk blijf jij maar dromen, jij blijft nog steeds een kut turk als chp of wie dan ook aan de macht komt.

 8. “kim bir millete benzerse o da onlardandir..”
  De tekst hierboven is bedoeld voor de meelopers die niet weten waar de klepel hangt,…( hoop dat jullie de bewoordingen weten te plaatsen..!

  Wat is de AKP toch verzwakt door die zogenaamde hypocriete corrupte moslim leider..!
  God heeft de hypocrieten (Nifaq) beschreven als de mensen die erger zijn dan de ongelovigen..
  Erdogan is net een springmuis als men hem probeert te vangen dan ontsnapt hij door een andere uitgang..het feit zich voor te doen alsof men tot de islam en de liefdadigheid behoort, ondertussen men zijn ongeloof en het kwade verbergt…een hypocriet is erger dan een ongelovige..de hypocrieten zullen in de laagste verdieping van de Hel zijn,..dat zal ook gelden voor alle hypocrieten.Unutmayin Akp aanhangertjes..

 9. Het enigste waar Tayip Erdogan goed in is en daar is hij een genie in is decadentie tussen de moslims zaaien..!
  De juiste en persoonlijke omschrijving voor Tayip Erdogan en de meeste van zijn aanhangers zijn:..en ga nu niet zeggen dat het niet waar is wat hieronder omschreven staat..he akptjes,’

  Allah Ta’ala heeft aan deze categorie van jullie soort mensen de alle slechte eigenschappen toegeschreven, zoals het ongeloof, afwezigheid van geloof, het spotten met de religie en haar aanhangers, hun minachting en de totale voorkeur voor de alliantie met de vijanden van de religie om met hen vijandschap te delen tegen de islam.

  Jullie zijn ook aanwezig in alle periodes, in het bijzonder wanneer de islam sterk is en dat men jullie akptjes niet direct kan aanvallen. Dan tonen deze akp aanhangertjes dat zij tot de islam behoren om vervolgens tegen de islam en haar aanhangers in het geheim samen te zweren en om te kunnen leven tussen de moslims terwijl hun bloed en rijkdommen beschermd zijn,..hahahahaha Subhan-Allah,..Allah Akber.

  Maar als de waarheid boven water komt en Subhan-Allah de waarheid komt altijd naar boven dan zijn het net springmuizen die akptjes die toevluchten zoeken in hun holletjes met uitgangen die lijden naar ondergrondse uitgangen.

  Begrijpen jullie de tekst kan het ook vertalen in het Turks Arabische Grieks Engels Frans en Spaans zeg het maar,..O ja als je wilt ook nog met dialectvorming in het Turks is vooral bedoeld voor de berggeiten die het niet begrijpen..!

  • Beste Jammer,…

   Mijn filosofie is niet reageren op de slechte kwaliteit van jouw soort mensen,…Maar zal je een tip meegeven,..Allah heeft jouw wijsheid gegeven,..maak er gebruik van op een oprechte,..nogmaals oprechte,..en nogmaals oprechte manier.Werk met die wijsheid en ga niet meelopen,..je bent toch een moslim of niet!! of niet!! of niet..!!!! of je weet echt niet wat de Islam inhoud,..Jammer hoor je naam zegt het al…Jammer..!!
   Aklini calistir, akilli olursun. Kaliteli olursan muhatap olurum,…Denk na verander je instelling en je karakter zo niet veel succes met je partij…!!!

   • Een tijdje geleden was het moeilijk om ze uit elkaar te houden, maar tegenwoordig vallen de Gülenvolgeling toch eenvoudig te onderscheiden van het AKP-volk. Ze staan immers lijnrecht tegenover elkaar. Wat overigens niet betekent dat ze het op veel punten niet roerend met elkaar eens zouden zijn. Zo zal je Gülen niet horen over Erdogans obsessie met ongetrouwd samenwonenede studenten. In die zin heb je dan weer gelijk.

 10. Het is een grote sekte leider die zich als laatste profeet op aarde voor doet..
  Iedere leerling die afstudeerd op zijn scholen heeft een goede baan… hoezo corrupt. Elke ondernemer van zijn aanhang geeft een gift af waarvan zij bepalen hoe hoog het bedrag is, is dit geen afpersing? Onder gift versta ik een bedrag wat ik zelf bepaal … Gulen beweging en aanhang is een grote sekte/terorisme en misbruik maken en verschuilen achter de mooiste godsdienst Islam….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here