‘Goed nieuws uit Turkije’ [COLUMN]

55
84

crisisDoor Peter Edel/Istanbul – De recente politieke crisis in Turkije doet denken aan de chaotische omstandigheden waarbinnen Turkse militairen vroeger de macht grepen, of een premier tot ontslag dwongen. Die tijden zijn gelukkig voorbij, maar de spanning is er niet minder om.

Het laat zich niet voorspellen waar de oorlog tussen premier Erdogan en de in de VS woonachtige imam Fethullah Gülen op uit zal draaien. Nu is echter al duidelijk dat de heren elkaar veel schade toebrengen. De modder waarmee ze elkaar bekogelen heeft een tamelijk hoog waarheidsgehalte. Er wordt wellicht wat overdreven, maar omdat de een meer dan genoeg van de ander weet hoeven geen regelrechte leugens in stelling gebracht te worden. Een prettig bijverschijnsel is dat de kemphanen zo hun masker verliezen. Erdogans reputatie als bestrijder van corruptie ging hard onderuit, terwijl Gülens politieke agenda onmogelijk nog te ontkennen valt.

Bayraktar
Op 25 december verving Erdogan tien ministers, waaronder de vier die in opspraak kwamen na een acht dagen daarvoor onthuld corruptieschandaal. Leidde tot protesten bij een van hen, de voormalig minister van stedelijke ontwikkeling Bayraktar. Zijn beslissingen werden goedgekeurd door Erdogan en hij meende dat de premier daarom zelf maar ontslag moest nemen. Bayraktar verwoordde de gedachten van veel Turken…

Spannende kerst in Turkije, want dezelfde dag lanceerde aanklager Muammer Akkas een tweede corruptieonderzoek. Met als argument dat hij informatie naar de media lekte, was Akkas nog geen 24 uur later van zijn taak ontheven.

Al-Qadi
Of ze het van Akkas hoorden of niet, ondertussen wisten de media dat dit nieuwe onderzoek nog lastiger voor Erdogan zou worden dan het eerste. Het richtte zich mede op de banden van zijn zoon, Bilal Erdogan, met Yasin al-Qadi. Deze zakenman uit Saoedi Arabië werd eerder met al-Qaeda in verband gebracht. Leverde al-Qadi in de VS, de EU en bij de VN jarenlang het etiket terrorismeverdachte op, al werden de verdenkingen uiteindelijk ingetrokken, waardoor hij nu officieel buiten verdenking staat.

Volgens Emre Uslu, een columnist van Gülens krant Todays Zaman, verdenken westerse inlichtingendiensten al-Qadi nog altijd. Beweert Uslu niet zonder grond. Al-Qadi zou de eerste verdachte Saoedi niet zijn wiens blazoen om politieke redenen gezuiverd wordt in de VS.

De banden tussen de familie Erdogan en al-Qadi lagen vorig jaar overigens al op straat. Al-Qadi zat samen met de chef van Erdogans veiligheidsdienst in een auto. Dat bleek toen de inzittenden gewond raakten bij een ongeluk met het voertuig. Bilal Erdogan verscheen in het ziekenhuis, naar verluidt om een dossier over het incident te voorkomen.

Syrië
Vervelend genoeg voor premier Erdogan wordt hij vaker in een zin genoemd met al-Qaeda. Krijg je, met stapels aanwijzingen dat zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) steun bood (of biedt) aan al-Nusra, het al-Qaeda van Syrië. De berichtgeving is tegenstrijdig. Eerder schreef ik zelf dat Al-Nusra het stopzetten van steun door Ankara wil vergelden met aanslagen in Turkije. Volgens andere berichten gaan er echter nog altijd wapens vanuit Turkije naar Syrië.

Afgelopen week werd nabij de Syrische grens wederom een vrachtwagen met verdachte lading aangehouden. Onduidelijk wie de tip gaf, maar de politie wilde meer weten en ook de gendarme kwam een kijkje nemen. Een aanklager zette de boel kracht bij. Via de plaatselijke gouverneur werd de lading echter tot staatsgeheim verklaard, waarmee verder onderzoek was uitgesloten. Het verdachte spul kon zo alsnog naar Syrië verdwijnen.

De krant Radikal publiceerde handgeschreven instructies van de betreffende gouverneur. Daarin kwam de vrachtwagen naar voren als eigendom van MIT, de nationale inlichtingendienst van Turkije. In tegenstelling tot andere staatsinstanties, die verregaand zijn geïnfiltreerd door Gülens volgelingen, is MIT volledig loyaal aan Erdogan.

Staat Ankara nu wel of niet toe dat via Turks grondgebied wapens aan extremistische groepen in Syrië worden geleverd? Goed mogelijk dat de AKP daar alleen mee doorgaat om een vernietigende aanslag in de traditie van al-Qaeda te voorkomen. Dergelijk gedonder kan Erdogan er nu zeker niet bij hebben. Een fundamentalistische geweldsgolf zou hem, mede gezien zijn wankele Syrië-beleid, absoluut aangerekend worden. Niet in de laatste plaats door Gülens media.

Er zijn meer lezingen. Zo valt op dat de in Syrië ontvoerde Turkse journalist Bünyamin Aygün kort na het incident met de vrachtwagen werd vrijgelaten. Leidde tot het gerucht dat Ankara met wapens voor zijn vrijlating betaalde.

Akyürek
Terug naar aanklager Akkas. Hoewel het verdacht is dat hij er plotseling van werd weggehaald, had zijn corruptieonderzoek sowieso weinig kans van slagen. De politie weigerde namelijk mee te werken. Een paar maanden geleden had dat nog voor de hand gelegen gezien de invloed van de Gülenbeweging binnen de politie. Het is echter duidelijk dat Erdogan nu de vruchten plukt van de zuiveringsactie die hij lanceerde na de onthulling van het corruptieschandaal op 17 december. Mooie kunst dat hij de politie nog verder aanpakt.

Erdogan wist precies wie hij moest hebben bij de politie. Stond een voor mij bekende naam bij: Ramazan Akyürek. Deze voormalige politiechef van de stad Trabzon noemde ik eerder omdat hij naliet de politie in Istanbul te informeren over tips die voorafgingen aan de moord op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink in 2007. Ook schreef ik dat Akyürek tot de Gülenbeweging wordt gerekend, bijvoorbeeld door een advocaat van de familie Dink.

Voor de moord op Dink werd een jonge nationalist veroordeeld, maar daarmee kwam de volledige waarheid verre van aan het licht. De moordenaar handelde in opdracht van een politie-informant die door Gülens diender Akyürek werd gerund. Eerder zei deze Erhan Tüncel al dat de organisatie achter de moord op Dink ‘groter is dan Ergenekon.’ Dat wil zeggen, groter dan de vermeende ultraseculiere samenzwering tegen de AKP en de Gülenbeweging in de jaren waarin alles nog koek en ei was tussen de premier en de imam.

Tüncel voegde hier verleden week aan toe dat Akyürek de moord op Dink van A tot Z bekokstoofde. Dat zei hij in de aanloop naar nieuwe hoorzittingen deze week rond de moord op Dink, een zaak die in handen is van de hierboven genoemde aanklager Muammer Akkas!

Akkas heeft in deze zaak een nieuwe getuige opgeroepen: Sabri Uzun, de voormalige chef van de politie-inlichtingendienst. Onwaarschijnlijk dat Akkas het gelijk van Tüncel wil bewijzen, al blijft het interessant om te zien wat Uzun gaat vertellen. Wanneer diens verklaring slecht valt bij Erdogans mediavrienden zou dat wel eens koren op hun molen kunnen zijn. Wie weet wordt Akkas ook nog van deze zaak verwijderd.

Sabah
De Erdogangezinde media blijven erbij dat het corruptieschandaal in essentie een samenzwering is tegen de premier. Met Israël, de VS en Gülen als booswichten. De pro-Erdogankrant Sabah zegt te weten hoe twee van de vermeende samenzweerders contact onderhouden. Zou verlopen via Osman Hilmi Özdil, een schimmige figuur die genoemd wordt in een boek van Hanevi Avci. Deze voormalige politiechef (en voormalige Gülenvolgeling) beschreef Özdil als de schakel tussen de Gülenbeweging en verschillende staatsinstanties. Saillant detail: Avci ging de gevangenis in op beschuldiging van Ergenekonlidmaatschap. Vonden de AKP-media destijds prachtig. Nu citeren zij Avci.

Özdil telefoneert volgens Sabah regelmatig met ene David Johnson, een medewerker van de Amerikaanse ambassade in Ankara. Over de inhoud van die gesprekken meldt Sabah niets, waardoor het vaag blijft. Sabah veronderstelt dat die Johnson iets met een Amerikaanse inlichtingendienst te maken heeft. De CIA, met andere woorden.

Stukje typische AKP-paranoïa? Vast staat dat er vaker verbanden zijn gelegd tussen de CIA en de Gülenbeweging. In nogal uiteenlopende kringen zelfs. Schreef ik al het een en ander over, wat overigens niet iedereen leuk vond. Eerder werd de link tussen Gülen en de CIA vooral benadrukt door ultraseculiere Turken. Bij de AKP hoorde je daar toen niemand over. Nu wel. De redenen voor die verandering laten zich raden, al wordt het daardoor niet minder leuk.

Mij benieuwen of Erdogans mediavrienden meer over de banden tussen Gülen en de CIA gaan onthullen. Ondertussen zal binnen de Gülenbeweging al worden nagedacht over een nieuwe mokerslag voor Erdogan, waardoor het geen twijfel lijdt dat we ook over hem nog veel zullen leren. Het conflict tussen de imam en de premier maakt de Turkse politiek op deze manier meer transparant. Dat noem ik goed nieuws!

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

55 REACTIES

 1. Peter…

  feiten

  – Turkije is sinds Erdogan aan de macht is 358% gegroeid.
  – Er zijn over het hele land wegvebredingen gerealiseerd.
  – Het aantal luchthaven is tig keer vermeerd.
  – Hoge snelheids lijnen gemaakt.
  – Mararay afgerond.
  – AtatUrk stuwdam, project grotendeels afgemaakt.
  – Water voor Konya gebied (landbouw)
  – IMF schuld afbetaald + 5 miljard geleend aan IMF.
  – Oorlog in zuid-oost gestopt.
  – Nieuwe pijpleidigen en afspraken met Azerbejcan.
  – Afspraken met Noord Irak…voor de helft van de marktprijs gasinvoer vanaf 2017!!
  – Olie afspraken met Noord-Irak.
  -Bouw nuclaire centrales
  – Bouw 3e vbrug
  – Bouw grote luchthaven istanbul.
  – Kanaal project istanbul
  etc etc etc….

  Zelfs als AKP of Erdogan gestolen heeft en corrupt is geweest….

  Dan hebben ze dan verdomd knap gedaan… door en het land vooruit te helpen en hun zakken te vullen…

  Rutte alseblieft als jij ook bijna 400% economische groei kan realiseren mag je wat mij betreft lekker 20 miljard Euro in je eigen zak steken…op voorwaarde dat Nederland inplaats van 600 Miljard 2.400 Miljard inkomen gaat realiseren in 10 jaar tijd…

  Mijn inkomen hoeft niet eens 4 keer omhoog…de helft is al goed…

  Peter zie jij Rutte dit doen !!??

  Mehmet

  • Het lijkt allemaal rozegeur en manenschijn als je in Nederland woont TRE en zijn partei zijn grote oplichters die de echte feiten over de ecnomie verzwijgen Turkije heeft geen groei van 400 % maar zit zwaar in de schulden . Alle voorzieningen die gebouwd zijn zijn gefinacieed van het geld van de bedrijven en instatiens die hij verkocht heeft aan het buitenland . Landbouw bestaat niet meer in Turkije bezine is zelfs duurder dan in Nederland ook het vlees en de melkproducten. lonen liggen op 1/4 van de lonen die men in Nederland ontvangt moet ik nog even doorgaan . En daarbij dan nog dat het verbode is om je mening te uiten zonder dat je opgepakt kunt worden . ?n Ankara zijn de bruggen die ze gemaakt hebben ingestort omdat alles maar half gemaakt wordt maar de yanda?lar? vullen hun zakken goed

   • jou opmerkingen kun je die ook onderbouwen of is het slechts je onderbuik?
    ten eerste, hoe kom je erbij dat turkije zwaar in de schulden zit & geen groei van 400%?
    heb je enig idee wat de staatschuld van Nederland is en hoeveel dit is per burger & hoeveel die van de gemiddelde griek betreft? zoek eens op!
    2. Jij zegt hij heeft alles verkocht ik zeg hij heeft van alles gekocht.. zoals Gokturk!
    3.De lonen liggen op 1/4 van in Nederland? In Nederland krijgt men misschien 400% meer uitbetaald maar hier in NL liggen de vaste VERPLICHTE lasten ook een stuk hoger als in turkije.. Zoals VGZ wat in Nederland 130 euro omgerekend +-400TL kost! Huurhuis 600 euro omgerekend 1800TL!
    Energie 300 euro omgerekend 900 TL!
    Wegenbelasting hier 1200 euro per jaar omgerekend 3600 tl, verzekering 1100 euro/3300tl zelfde auto in Turkije wegenbelasting 700 Tl per jaar & 500 TL !
    een broodje doner wat hier 5 euro & in turkije 3 Tl kost..
    dus eigenlijk +- 4000TL vaste lasten hier staat gelijk aan 500 Tl vaste lasten daar..
    ze hebben de Hollanders goed weten te inpeperen.. Jullie verdienen 400% meer maar jullie uitgaves zijn 800% meer, besef je dit?
    ja gaa alsjeblieft ff door??
    en daarbijjjjjjj, verboden is in Turkije “ik hou NIET van Ataturk”, staat zelfs celstraf op! maar meningsuiting, hoe kom je erbij? Men roept toch geregeld op de turkse TV Erdogan is dit, erdogan is dat.. In een land waar dictatuur heerst en onderdrukking kan men niet openlijk zulke beschuldigingen uiten jegens de onderdrukker.
    daarbij heb je het over een brug die niet goed is/was… ok.. erdogan weg, wie zetten we dan aan de macht?

  • Mehmet, enige tijd geleden sprak ik een topeconoom die werkzaam is bij een grote Turkse bank. Hij legde heel overtuigend uit dat Erdogan na zijn aantreden niets anders deed dan het volgen van richtlijnen van het IMF, binnen een programma dat al door de voorgaande regering was begonnen. De economische groei van Turkije is daar in de eerste plaats het gevolg van. Met andere woorden, iedere politicus die netjes deed wat het IMF opdroeg had daar voor kunnen zorgen. Ik vind het daarom een nogal zwakke zet om de overduidelijke corruptie binnen AKP-kringen te vergoelijken met economische groei. Je schrijft dat je genoegen neemt met een dubbel inkomen. Daarvoor moet je niet in Turkije zijn, want een van de aspecten van het IMF-programma was nu juist dat inkomens van de arbeiders laag bleven. Daar verandert de ontwikkeling van een puissant rijke bovenlaag helemaal niets aan. Ondanks alle economische groei is er dan ook nog altijd veel armoede in Turkije. Ook dit zijn feiten… Opmerkelijk trouwens dat je liefde voor Erdogfan zo ver gaat dat je zelfs bereid bent om corruptie binnen de AKP te accepteren. Maar goed, over dit alles ging dit arrtikel niets eens. Mijn punt is dat ik bereid ben Erdogan bij te vallen als hij zegt dat de onthulling van corruptie een complot is tegen zijn bestuur. Want natuurlijk was Gülen daar al veel eerder van op de hoogte. Zo lang Erdogan echter braaf bleef deden zijn aanklagers daar het zwijgen toe. Nu opeens dus niet meer. Kennelijk is dat aspect van mijn artikel je ontgaan.

   • Petertuhhh.. de beste manier om je “baas” te grazen te nemen is door hem te laten denken dat je voor hem werkt..
    welkom in de wereld van de toekomst waar men oorlog op een moderne manier voert!

 2. Trouwens leger van Turkije heeft Turkije meerdere malen gered toen de rechts en links radicalen elkaar de kop insloegen. Islamisten zijn hielelikkers van de Taliban, Hizbullah en al die andere enge groepen.

 3. ultra secularist, hoe kan Islamisten hielenlikkers zijn van de taliban terwijl taliban niet eens een erkende machtige organisatie is en hizbullah sjiietisch en geen soenniet is? jij bent echt een landverrader die niet eens weet hoe de geschiedenis van Turken inelkaar zit. jij bent vergavurd zo te zeggen, yani kontlikkende nepturk van westerlingen om zo je eigen kont te laten likken door miezerige soortgenoten van je.

  • Vraagje aan ultra-secularist en Cengiz. Hebben we het nu over Hizbullah in Turkije, of in Libanon? In het laatste geval heeft Cengiz gelijk als hij schrijft dat het om een sjiitische organisatie gaat. Hizbullah in Turkije is echter een heel ander verhaal. Ik denk niet dat je veel sjiieten bij de Turkse Hizbullah zal vinden…

  • Ha ha ha, dit is een goede. Gavurlar heb je jammer genoeg ook in tr. Gelukkig zijn ze in de minderheid.
   Aan de gavurlar onder ons: weten jullie wat er is sarikamis is gebeurd?..

 4. peter sprak met “iemand” laten we hem Turkse pietje puk noemen, die werkzaam is bij “een” grote Turkse bank, laten we dat bank fantasie bank noemen, die heeft peter wijsgemaakt dat er geen veranderingen zijn gemaakt sinds de komst van erdogan. Nu moet iedereen wat peter geschreven heeft geloven op zijn woord. yeah right, ten eerst peter, begin maar eens te schrijven watvoor wetten er opgeheven zijn door erdogan om de economie te stimuleren door buitenlandse investeerders te lokken, ten tweede, erdogan en zijn kornuiten hebben over de hele wereld hard lopen lobbieen om zaken mee te doen met Turkije, ten derde, erdogan heeft ervoor gezorgd dat corruptie hard werd aangepakt sinds zijn komst, anders kon economie nooit bloeien. Dit allemaal vertelt jouw geheimen Turkse pietje puk bankmedewerker zeker weer niet…
  Feiten liggen allemaal op tafel en alsnog probeert men dit te veranderen. rare mensen eerlijk gezegd

  • Je, dat hoorde ik van ‘iemand’ Een iemand die anoniem wenste te blijven, wat jij hem niet kan verwijten. Er zijn duizenden Cengizzen in Turkije, of met een Turkse achtergrond. Beetje bang misschien dat de fethullaci je te grazen nemen?

   Erdogan heeft zeker veel veranderd.

   Door zijn economiebeleid werd het voor ondernemers aantrekkelijker om in Turkije te investeren dan om producten te produceren die voor export geschikt waren.

   Het resultaat is een wildgroei in de constructiesector en een ernorm tekort op de handelsbalans. Omdat dit verschil moet worden gecompenseerd met leningen op de kortetermijnmarkt is de Turkse economie ultrakwetsbaar geworden. Eén uitspraak van de FED en de rentes schieten omhoog, waardoor die leningen onbetaalbaar worden.

   Tot overmaat van ramp is de TL sterk gedevalueerd, met als gevolg dat die leningen nog duurder worden. Allemaal door het geweldige beleid van meneer Erdogan.

   Het is een kwestie van tijd tot de ballon ontploft. Geloof me, ik ben de laatste wie dat wil zien gebeuren, maar ik vrees het ergste.

   Erdogan heeft de corruptie aangepakt? Laat me niet lachen. Je ziet de corruptie overal in Turkije. Ooit geprobeerd een bedrijf te beginnen in Turkije? Zal je toch echt af moeten dragen aan een AKP-baasje van een stadsdeel. Anders krijg je geen vergunning. Dat merk je uiteraard niet vanuit het veilige Nederland. Ik ben geen fan van Fethullah Gülen, maar op dit punt moet ik zijn aanklagers gelijk geven.

   Alles bij elkaar opgeteld heeft Pietje Puk er meer van begrepen dan jij. Wat je schrijft is precies wat hij vertelde. Dat wil zeggen, het waren de adviezen die Erdogan door het IMF kreeg opgelegd, maar die hij zelf niet kon bedenken. Want zoals Pietje Puk zei: ’toen de AKP aan de macht kwam wist men daar van toeten noch blazen als het op economie aankwam’. Omdat Erdogan aanvankelijk braaf deed wat het IMF zei ging het een tijd goed met de groei van de economie, Maar nu gaan de groeicijfers opeens naar beneden. Hoe zou dat komen?

   Maar goed, wie ben ik om je uit je mooie droom te ontwaken? En nogmaals, hier ging dit artikel niet over. Dus voortaan graag een reactie die wel te maken heeft met wat ik geschreven heb.

   • Peter je hebt volkomen gelijk .Ook ik snap niet hoe de Turkse mensen zo blind kunnen zijn en zich zo passief kunnen opstellen en dan zelfs ook nog de corruptie van de heer Erdo?an met zijn kornuitem kunnen goed praten terwijl ze miljarden getolen hebben en er voor gezotgd hebben dat hij iedereen die hij kent vanaf kinds af aan royaal beloond heeft ze zijn allemaal stinkend rijk geworden samen met hun famlies het zijn nu allemaal zakenmensen 🙂 terwijl ze nooit geen verstand van zaken hebben gehad . Meneer Cengiz ik raad U aan om wat economische boeken te lezen zoals van de Hr. Murat Çak die dosent is aan de Universiteit van ?stanbul in de economie .

    • wie heeft turkije voor de akp 60 jaar lang bestolen. Anti-akp partizanen zijn dit allang vergeten. Ik zou zeggen, erdogan, vul je zakken maar. Daar tegenover willen we dat iedereen ook beter wordt. Versterk de economie.
     Laat de atheisten zien dat er geen andere partij dan de AKP. Helal olsun, dusmanlarimiz catlasin.

     • Meneer Alper als U dan zo goed vindt dat hij zijn zakken vult stuur dan even je bankrekening naar hem toe dan blijft hij meschien van mijn belasting geld af . Bedankt voor ju gulheid .De Turken in Duitsland heeft hij goed te pakken gehad met zijn Deniz feneri en in nederland met Yozgat Yimpas

 5. en lees ik hier over een rare natascha dat ze over dure benzine en vlees heeft en broze bruggen heeft, nou ik ben tot nu toe geen 1 keer door een brug gezakt laat staan erover gehoord en dure benzine en vlees? dat zijn secondaire behoeftes, je kan ermee zonder of met mate, landbouw bloeit volop in Turkije, sterker nog, Turkse landbouw heeft zelfs europa veroverd, van tomaat tot olijven tot pasta’s tot yoghurt tot nootjes noem maar op, alles komt meerendeels uit Turkije. Alleen al duitsland koopt voor 8 miljard euro aan producten van Turkije perjaar en dit maar 1 land, zullen we het hebben over pijpleidingen die via Turkije naar europa gaan waar olie en gas niet meer noodgedwongen van rusland gekocht hoeft te worden en waar elke europeaan baat bij heeft als het van Turkije komt? auto industrie heeft Turkije al veroverd, hoofdfabrieken van bekende autofabrikanten en tourbussen zitten al jaren in Turkije te produceren zonder dat jij het niet eens weet. Toerisme industrie (25miljard euro omzet perjaar minimaal) door wie denk je dat het gegroeid is? door corrupte overheid van Turkije waar zovaak coup is gepleegd tot 2001? of door erdogan en zijn Akp met hun lobbies en verspoepeling van wetten?
  gaat toch spelen joh jullie..

  • Meneer Cengiz ik ben sinds 2000 woonachtig in Turkije in Juni 2012 is voor het gebouw van de luchtmacht in Ankara de nog niet geopende metro ingestort waarbij een man om het leven kwam omdat hij smorgens naar zijn werk ging en door de grond zakte dit gebeurde rond 7.15 in de morgen toen ik naar mijn werk reed zie ook deze link Metro in?aat? çöktü, 1 ki?i hayat?n? kaybetti – ZAMAN

   http://www.zaman.com.tr › HABERLER › Gündem?

   23 Haz 2012 – Ankara ?nönü Bulvar? üzerinde, K?z?lay-Çayyolu metro in?aat? sebebiyle göçük meydana geldi. Kadir Sevim’in, göçükte olu?an çukura dü?tü?ü

   De tunnel die aangelegd is door Melih gökçek en die ingestort is op 28 december 2013 maar wat niet op het journaal kwam omdat de mensen dan wakker zouden kunnen worden
   Melih Gökçek’in Bu Rezaletini Yanda? Medya Yine Görmedi

   http://www.haberartiturk.com/…/melih-gokcekin-bu-rezaletini-yandas-medya-…?

   30 Ara 2013 – ASK? borusu patlad? Gökçekin köprüsü çöktü. … Ankara ostim güzegah?ndaki gimat oto pazar? ve ivedik organize sanayi bölgesine baglayan …

   Dan heb je het over dat de landbouw zo goed gaat ,de boeren kunnen hun diezel niet meer betalen dus stoppen ze met verbouwen van hun grond . de boeren mogen geen eigen zaad meer gebruiken maar moeten het zaad gebruiken dat vanuit ?srael komt en dat zaad geeft maar 1 keer vruchten af en maakt ook geen zaadjes nmeer voor een volgende beplanting . landbouw gedoemd tot sterven hier in Turkije maar als ik jou was zou ik door blijven slapen meneer Cengiz dat is een stuk makkelijker .

   • En natuurlijk is Erdogan al jaren op de hoogte van de paralel lopende staat in Turkije de Cemaat die Erdogan gebruikt heeft om aan de macht te komen en die beiden ook jaren samengewerkt hebben om het leger en de kranten en TV de rechters en noem maar op in hun macht te krijgen , nu dat meneer erdogan dacht de cemaat niet meer nodig te hebben probeerde hij ze een hak te zetten wat hem duur komt te staan . Zowel Erdogan als de Cemaat moeten hun handen aftrekken van Turkije . meneer Hanife Avc? die opgepakt is vanwegen zijn boek dat hij schreef en wat nu jaren later wel duidelijk is dat hij de waarheid sprak Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avc?’n?n, “Haliç’te Ya?ayan Simonlar. Wltrusten meneer Cengiz

    • Natascha en jij denkt dat Erdogan die brug zelf heeft gebouwd? rare wijf die jij bent, zie jij een brug in Nederland die pas geleden ingestort is (rotterdam) de schuld ligt aan Rutte of toch de bouwers? Slaat nergens op, trouwens wat voor een reden woon jij in Turkije?
     ik wed zeker dat jij 15 jaar eerder niet naar Turkije was verhuisd door nog grotere corruptie door seculieren, afpersing, onderdrukkingen en vooral moorden op politieke leiders, sinds begin van Erdogans aantreden is er nooit moord gepleegd op politicus…maar voor erdogans regeer tijden ging alles mis wat fout is in onze ogen, moslim sympathisanten werden uit de weg geruimd, zie adnan menderes, muhsin yazicioglu, turgut ozal enzovoort, wie ben jij om te oordelen dat turkije geen islamitische president mag hebben? zolang een president iets voor het volk doet, is er niks aan de hand en mag hij dingen laten wijzigen wat goed zou zijn voor ons…maar de seculieren en mensen als jij en peter maakt turkije kapot en zijn ware anti democratief en communistisch ingesteld…van mij mogen types als jij ver weg blijven van Turkije, want je bent net als Zionisten die palestina bezet houdt, dat doe je door op jou manier en peters edel, turkse moslims en goed denkende mensen kapot maken met je valse leugens en haatzaaierij…hopelijk zul jij zonder pardon terug gestuurd worden, samen met peter edel naar Nederland, mensen als jij zijn niet welkom in Turkije…jullie brengen schade toe aan de samenleving…

     • Meneer Yusuf ik denk dat het tijd wordt dat U eens laat nakijken of er onder U schedeldak wel iets zit dat de naam hersens heeft . Als U dan vindt dat Turkije niet seculair moet zijn maar dat staat en geloof 1 moeten worden dan wordt het denk ik tijd dat U terug verhuisd naar turkije maar dan wel zonder een uitkering vanuit Nederland maar met een aangevraagd pensioen van U hier als U al zo oud bent zo niet dan gaat U hier maar werken in Turkije . En of ik welkom ben in Turkije dat maakt U niet uit . Of er voorheen gestolen werdt weet ik niet ik kijk naar de tijd dat ik woonachtig ben in Turkije en merk dat Turkije er niet op vooruit maar achteruit op gaat . muhsin yazicioglu is omgebracht terwijl Erdo?an aan de macht was U kunt dat even na kijken . En nee die brug heeft niet Erdo?an gemaakt maar zijn handlager melih gökçek maar iedereen in de AKP weet hoe de bouwbedrijven werken wat 90% van al de bedrijven die op dit moment iets bouwen in Turkije zijn familie of vrienden van een minister of parlementairier van de AKP
      Met vriendelijke groet van een hard werkende belasting betalende en geen uitkering trekker uit Turkije :-)))))

     • Volgens mij heeft turkije tot nu toe altijd een islamitische president gehad en wie ben ik dat ik daar op tegen zou zijn . ?k maak me wel druk over het feit dat de staat niet meer seculair is en dat je door buren druk en andere druk voortaan verplicht bent om op school godsdienst le?sen te volgen omdat je anders een te laag punt haalt en dus niet naar een fatsoenlijk lyceum zou kunnen gaan wat erg veel onvloed op de kinderen heeft .
      je zou vrij moeten zijn in die keuzes of je naar eengewone school zou willen gaan of de imam hatip . dat je zelf die keuzes niet kunt maken en zo heb je nog veel meer dingen waartoe je gedwongen wordt . sinds Edogan aan de macht is.maar dat is weer een heel ander verhaal dan het feit dat de mensen hier voorgelogen worden dat het zo goed gaat met de economie . en het feit dat meneer Erdogan samen met zijn zoon en ministers en diens zoonen enz enz de lijt is te lang voor miljarden dolars gestolen heeft van de Turkse bevolking van de mensen die voor 890TL maandelijks moeten werken en dan ook nog voor een huishouden zouden moeten zorgen want meneer erdogan wil ook nog dat je minstens 3 k?nderen neemt het is allemaal te veel om op te noemen over hoe geweldig dat het hier gaat .Het is bewezen dat de Moslims gelukkiger zijn in de niet moslim landen want in al de moslim landen op de wereld heerst onrust en oorlog

     • Wanneer iedereen die premier Erdogan niet zitten Turkije uitgeschopt wordt houd je een bevolking van minder 35 miljoen over. En dat terwijl Erdogan pleit voor gezinnen met meer dan vijf kinderen omdat hij vreest voor een krimp van de bevolking.

   • Dat er doden vallen tijdens een verbouwing is niks nieuwsw. Kijk naar Brazilie wat daar alleen al gebeurd of in Rusland voor de bouw van de winterspelen. Dus ja, jou argument over dat er iemand sterft tijdens verbouwingen slaat ten eerste helemaal nergens op.

    Ten tweede werken jou links niet waardoor ik niet kan achterhalen of jij de waarheid zegt of niet, check ze ff na zou ik zeggen.

    Ten derde wil ik wel eens bewijs zien dat men geen eigen zaden meer mogen gebruiken maar vanuit Israel moeten importeren.

    • Mensen moeten eens ophouden met zeuren met dat alles corrupt is in Turkije. Laat de mensen zelf bepalen! Net zoals ze bepaald hebben met alle beschuldigingen rondom AKP en buitenstaanders een poging hebben gedaan om de regering omver te werpen. Toen probeerden ze weer een “gezipark” te organiseren. Dit is keihard gefaald aangezien de opkomst bedroevend laag was. De (meeste) mensen liggen niet te slapen maar zijn klaarwakker. Ze trappen hier niet in zoals bij andere arabische lente landen. Kijk alleen naar Libie.. zogenaamd een democratie land terwijl er terroristische sectes overal in het land heersen. Waar is de democratie, waar is de EU, waar is de USA. Syrie zelfde verhaal.. Irak zelfde verhaal, ik neem hierbij aan dat je weet dat USA zich terugtrekt. Afghanistan zelfde verhaal. Die landen zijn er allemaal nog erger aan toe dan dat ze toen werden geregeerd!! De Turkse mensen bepalen alles tijdens de verkiezingen en ik vraag mij af hoe de meesten gaan reageren wanneer deze keer de AKP over de 50% gaat halen. Dat zal vast alle monden keihard snoeren. Nuff said

     • Turkie ik denk dat we elkaar na de verkiezingen nog maar eens moeten spreken . Gezi park had genoeg opkomst maar de politie die toen nog in de handen was van de cemaat en Erdo?an sloegen er flink op los nu is Erdo?an bezig om de politie , rechters van de cemaat uit het sieteem weg te werken vooral om zo zijn zoon redden want tenslotten staat alles op zijn naam inplaats van die op Erdogan .Erdogan maakt de grootste fout door het feit dat hij zegt dat er een parelle staat is (die er ook zeker is ) maar die er ook was toen hij aan de macht kwam en waardoor hij ook aan de macht kwam met behulp van de cemaat en de USA en nu willen die dat hij vertrekt en begint meneer Erdogan te huilen dat hij nog niet genoeg getolen heeft 🙂

    • ?k zou zeggen als de links niet werken type ze dan even zelf in op internet . de dode die gevallen zijn is niet met de verbouwing de brug in Ostim was al 3 jaar in gebruik en stortte in de metro is al 10 jaar in aanbouw maar nog steeds niet klaar en stort in (niet op de plek waar ze op dat moment aan het werk waren.) het feit dat in Brazilie en Rusland ook dit soort ongelukken voorkomen , moet het dan maar goed gevonden worden dat het hier in Turkije gebeurt het zal je echtgenoot of echtgenoten maar zijn die op de stoep loopt en er doorheen zakt 30 meter diep. da tmet die zaden is overal terug te vinden op ziraat web sites
     of gewoon eens als je op vakantie bent naar het platte land reizen en de agrarieers opzoeken op te vragen naar hun mening .

     https://eksisozluk.com/tohumculuk-kanunu–1598018

     • Ik vind het verbazingwekkend dat jij totaal geen moeite wil doen om jou statement duidelijk te maken. Jij wil JOU statement toch duidelijk maken, het is jou taak om mij bewijs te leveren. Ik leef niet in een omgekeerde wereld Natascha. Dus hierbij laat ik weten dat ik van jou verwacht bewijs te leveren 🙂

      Als ik jou bericht goed lees dan mag een gebouw, voertuig of wat dan ook nooit kapot gaan of instorten. Wie denk je dat dood gaat tijdens auto ongelukken,brand dat is toch ook iemand zn echtgenooit, dochter of wat dan ook ? Wanneer een aannemer een opdracht krijgt wordt van hem verwacht dat hij zijn taak goed uitvoert. Daarvoor kun je een premier van een land toch niet verantwoordelijk stellen. Als een premier elke mierendetail in de gaten moet houden, dan heb je aan 168 uur per week niet genoeg.

      Daarnaast wat is het verschil wanneer iemand tijdens de verbouwing doodgaat en nadat de verbouwing klaar is? Alsof diegene niet iemand zn echtgenoot of vrouw, kind of wat dan ook is. Beetje rare opmerking maargoed.

      Ik heb de website bekeken wat jij mij hebt doorgegeven maar ik heb even meer tijd nodig om hier snel commentaar op te kunnen leveren. Ik vind het namelijk tamelijk chaotisch en kan er niks wijzer van worden behalve dat een paar mensen anoniem teksten hebben geplaatst.

     • Even een verduidelijking op “Wie denk je dat dood gaat tijdens auto ongelukken,brand dat is toch ook iemand zn echtgenooit, dochter of wat dan ook ? ”

      Zo hoeft de schuld niet altijd bij een bestuurder te zijn. Jij kan de beste chauffeur op de wereld zijn terwijl jou tegenligger een fout maakt of dronken is. Ben jij dan ook verantwoordelijk omdat je niet goed hebt opgelet? Ben jij, de woninstichting of de regering of zelf de premier verantwoordelijk wanneer jij gaat slapen en er is een kortsluiting met met een stopcontact waardoor er brand onstaat ? En zo kan ik nog eindeloos doorgaan.. Zinloze argument wat jij doorgeeft.

 6. Peter, jij ziet de Turkse economie echt als een soort piramidespel denk ik, een luchtbel economie kan nooit 13 jaar lang onafgebroken goed gaan zoals jij dat wilt beweren. als dat zo zou zijn, dan hadden de westerlingen al lang gewonnen met het creeren van chaos afgelopen jaar(gezi park), want ja westerlingen zien Turkije als hun grootste concurrent in de wereld en dat moet gestopt worden. tot nu toe hielden ze Turkije als een braaf schoothondje die alles moest accepteren wat het IMF zei en nu kan dat niet meer en zie wat er gebeurd. voor je het niet wist, IMF is een westerse blanke organisatie die zwarte arme landen onder controle houden. maar goed, jij als westerling voelt de veranderingen niet in Turkije omdat jij je vertoeft in rijke grote steden, terwijl ik als Turk dat zeer zeker voel buiten die rijke steden. Ik zie zo’n grote verschil van nu en 20 jaar geleden dat ik elke keer naar Turkije ga keer op keer blijf verbazen hoe een land in zo’n korte tijd groter kan worden. gelukkig richten de Turken hun aandacht niet meer zoveel naar het westen, maar meer naar het oosten waar veel meer te halen valt dan bij het hypocrieten westen en daardoor blijft de Turkse economie groeien en niet door 1 of ander Turkse pietje puk bankmedewerker met zijn praatjes. luchtbel economies zijn niet meer van deze tijd, dus verzin wat anders peter.

  • cengiz, niet op deze trieste figuren reageren, dit zijn de mensen die aan moderne colonisatie doen en turkije kapot wil maken…

  • Een piramidespel. Niet zo bedoeld, maar goed getroffen.

   Hoe weet je zo zeker dat ik alleen in de ‘rijke steden’ verblijf? En zijn die steden wel zo rijk?

   Staar je niet blind op de grote SUV’s die op de snelwegen rijden. Die hebben drie banken zeg ik altijd maar. Een voorbank, een achterbank en de Garantibank.

   Turken in NL denken vaak dat Erdogan alle Turken in TR rijk heeft gemaakt, maar waar hij vooral voor heeft gezorgd is een gigantische en nog altijd groeiende collectieve schuldenlast.

   En als het IMF dan zo slecht is, waarom was Erdogan er dan maar al te happig op de om de richtlijnen ervan jarenlang te volgen.

   Overigens, ik vraag me af wat er voor Turkije allemaal te halen valt in het oosten. Geef daar eens een paar voorbeelden van, want ik ben benieuwd.

   Ja, de Turkse economie blijft groeien. Maar wel een stuk minder snel dan voorheen. Een krimp van groei heet binnen het kapitalisme verlies.

   Gezipark. Was jij daar zelf om te constateren dat westerlingen daar chaos kwamen veroorzaken. Of beperk je je tot de uitspraken van warhoofden als Yigit Bulut die in telekinese geloven en dan toch nog serieus genomen willen worden?

   • Alhoewel ik zie dat heel veel mensen aanvallend reageren, vind ik dit persoonlijk niet nodig. Ik zie het nut er ook niet echt van in maargoed.

    Al dan niet de richtlijnen van IMF, een lening bij IMF is gewoonweg slecht voor een land omdat je aan een ketting van regels wordt gebonden. Een paar van zulke voorbeelden zijn het verhogen van de belastingen of het privatiseren van staatsbedrijven. Er zullen ook vast andere “niet officiële” regels bij komen kijken, waar niemand van af weet. Dus hoe je het ook bekijkt is het altijd beter om geen IMF lening te hebben. Al groeit de economie niet zo hard meer, het is altijd beter dan in de min. Althans zo denk ik er over. Dat niet iedereen zo rijk is in Turkije is logisch. Geen enkel land kan zomaar iemand “rijk” maken. Dit moet je zelf doen en ook kansen krijgen hiervoor. En niet iedereen zal hiervoor een kans krijgen. Wat een land wel kan doen is zorgen dat daar wordt geïnvesteerd en daar bedrijven worden geopend wat banen creëert. Dit heeft niet alleen invloed op Turkije maar overal op de wereld.

    Ik hoef jou Peter denk ik niet te vertellen dat de TL o.a. sterk terug is gewaardeerd om alle toestanden rondom de gezipark. Ik zie het persoonlijk ook als een spelletje, want het is onzin om zoveel schade aan te richten voor 1 winkelcentrum. Al dan niet voor een paar bomen zouden herplaatst worden. Al dan niet door de “omstreden” alcoholwet dat al door veel landen is ingevoerd. Als mensen ontevreden zijn over een regering moeten ze dit tijdens een verkiezing laten horen en niet staatseigendommen en prive eigendommen van mensen vernietigen. Dit heeft als resultaat dat er voor miljoenen schade is en dat de factuur bij de bewoners van Turkije komt te liggen. Daarnaast zou ik bij een keiharde claim dat wordt gemaakt door een top-econoom wel graag een naam willen zien. Ik hoop dat mensen nu een keer sociaal kunnen discussiëren. Iedereen heeft liefde voor zijn vaderland, maar je hoeft niet direct aanvallend te reageren. Dit geldt voor mensen die voor Turkije zijn maar ook tegen. Iedereen heeft zijn eigen mening en we moeten elkaars mening accepteren. Hoe positief of negatief dat ook is.

    • Aardig dat iemand die anoniem reageert er een punt van maakt dat ik iemand naar voren breng die ik liever niet bij naam noem. Mijn eigen naam staat onder al mijn artikelen, maar anderen bescherm ik liever. Laat ik zo ver gaan te melden dat de man columnist is bij het financiële dagblad Dünya. Overigens kun je soortgelijke meningen bij andere economen aantreffen. Zo stond een tijdje geleden nog een artikel in stuk in De Volkskrant over de Turkse economie gebaseerd op de mening van de econoom David Goldman dat heel verhelderend was. Is helaas niet op internet verschenen. Je kunt het echter vinden via de website Asia Times.

 7. Peter heb jij de schuldenlast van amerika wel eens gezien? of van holland? vast niet.. elk land leeft op de pof welk land ter wereld ook. vertel jij mij eens waarom er in europa zware crisis is en in Turkije niet terwijl Turkije dezelfde richtlijnen als de IMF heeft dan volgens jou? alles is exact het zelfde toch? of ligt het toch aan dat Turkije zich meer naar het oosten richt dan westerse europa? weet je wat daar meer te halen valt? minder hebzucht van mensen waarmee ze zaken kunnen doen! minder hypocriete gedoe van mensen waarmee ze zaken kunen doen! alleen dat al is een winstpuntje voor Turkije in het oosten.

  • Er is een land dat een groter handelstekort heeft dan Turkije en dat zijn de VS. Ik herhaal echter nog maar eens dat deze website over Turkije gaat en niet over de VS, of Nederland. Die vergelijkingen veranderen ook niets aan de situatie in Turkije. Verder meld ik nog maar even dat een de TL vandaag wederom in waarde gedaald is. Als gevolg is ook het handelstekort weer fors toegenomen. Dat premier Erdogan zich daar nauwelijks over op lijkt te winden geeft aan hoe groot zijn andere problemen zijn. Hebzucht? Ach, dat zie ik toch echt als een universele eigenchap van de mens. Geen idee waar je het op baseert dat Russen bijvoorbeeld minder hebzuchtig zouden zijn.

 8. Meneer Turkie ,

  ?k heb genoeg links opgegeven om mijn argumententen te laten zien of iemand die wil lezen en geloven moeten ze zelf weten ,ik ben er van overtuigd dat Meneer Erdogan en zijn partei grote schade aangericht hebben en nog staads aanrichten in Turkije in de afgelopen 12 jaar .Dit denk ik vooral omdat ze in de regering in de provincies en in de gemeentes overal hun eigen mensen hebben geplaatst en die mensen weer hun eigen vrienden en kennisen die mensen zitten nu allemaal op werkplaatsen waarvan 90% niet eens weet wat hij daatr moet doen omdat ze er niet voor geleerd hebben en dat daarom ook nergen geen kontrolen op uitgevoerd wordt (vooral in de bouw wereld ) er zit in Turkije bijna nergens een standart vereisen op en is er die wel dan is er geen kontrolen op de naleving van die standart vereisten en daarom vindt ik dat als je dan al 12 jaar in een land aan de macht bent en dan nog deze dingen dagelijks gebeuren ( bouw ongelukken , ook verkeers ongelukken omdat het behalen van je rijbewijs sisteem nog steeds niet verandert is en je door 200TL te betalen je rijbewijs kunt kopen , toenamen van verkrachtingen , toenamen van criminailiteit , toenamen van kinder huwlijke meisjes van 10 jaar die uitgehuwlijkt worden omdat dit volgens de moslim geloof zou mogen ) Als jij dan de president bent van dit land en de volmacht hebt om wetten te veranderen en aantenemen en je doet dan niks aan verbetering van de situaties ja dan vindtik dat hij verantwoordelijk is als is het niet direct dan toch zeker indirect . Wat je zult toch wel zien nu dat hij op het moment in zijn eentje met de partei de politie ,rechters neom maar op in 2 minuten kan veranderen omdat het hem uitkomt .Dan had hij al die dingen die fout zijn en die de mensen ook aangeven dat ze die verandert willen zien dan had hij daar beter aan kunnen werken .Maar hij verkoos het om de mensen een grote balon voor te houden dat het overal zo goed gaat maar buiten zijn partei genoten en diens familie leden is er niemand op vooruit gegaan .Dit is wat ik zie en geloof omdat ik hier woonachtig ben . Een iedr is vrij om te geloven wat hij of zij wil maar dat geeft me wel het recht om mijn mening te schrijven . Al de dingen die ik opgenoemd zijn zijn makelijk terug te vinden op he tinternet vandaar ook dat hij op het moment bezig is om een nieuwe wet te laten aanemen zodat hij zelf uit kan maken wat er op internet geplaatst wordt en wat niet .

 9. Dit zijn de gegeven cijfers over de economie in Turkije

  “Milli geliri uc kat artirdik” diyen AKP, vatandasin borc yukunu kaca katlad? acaba?

  “Milli geliri uc kat artirdik” diyen AKP, vatandasin borc yukunu kaca katladi acaba? AKP doneminde vatandasin, esnafin, tuccarin borcu 5’e, 6’ya hatta 20’ye katlandi…

  KRED? BORCUNU ODEYEMEYENLER 5 YILDA 6 KAT ARTTI
  Kredi ve kredi kart? borcunu odeyemeyen ki?i say?s? 5 yilda 6 kat artti.Kredi ve kredi karti borcunu odeyemedigi icin takibe du?en ki?i sayisi 2009’da 447 bin kisi iken, 2013 Ekim sonu itibariyle 2 milyon 720 bin kisiye ulast?.
  VERG? BORCU 20 KAT ARTTI

  2002 sonunda vatandasin devlete olan borcu 7 milyar lirayd? Bunun 5.6 milyar lirasi tahakkuk etmis ama odenmemis vergi borcu,1.4milyar lirasi odenmemis cesitli para cezalariyidi 2013 Kasim ayi butce sonuclarina gore tahakkuk etmi? ama odenmemis vergi borcu 581 milyar liraya, çesitli cezalarin toplami 81.8 milyar liraya ula?ti.Kisacasi toplam borc tam 20 kat artarak 140 milyar liraya ulasti
  .
  PROTESTOLU SENET 8.4 KAT ARTTI

  Protestolu senet tutari 11 yilda tam 8.4 kat artti.
  Protestolu senet say?s? 2002 sonunda 499 bin adet ve 816 milyon lira tutarindayken, 2013’un Kasim sonu itibariyle 1 milyon adede ve 6 milyar 843 milyon liraya cikti.

  OZEL SEKTORUN DIS BORCU 6 KAT ARTTI
  Toplam dis borc stoku 2013 Eylul sonu itibariyle 2.8 kat artarken, ozel sektorun dis borc stoku 6kat artt?.2002 sonunda 129.6 milyar dolar iken 2013 Eylul sonunda 372.7 milyar dolara yükseldi 2002 sonunda 43 milyar dolar olan ozel sektör dis borç stoku ise 2013 Eylul sonunda 255.3 milyar dolara ulasti

  Zo goed gaat het met de economie in Turkije sinds AKP aan de macht . Dit is het laatste van mijn kant en iedereen is vrij om te geloven wat ze willen

 10. Hallo allemaal. Ik heb veel gelezen maar sommige van hun waar en vele zijn absurd. Beetje geheimzinnig doe ik wel.Dus bron vermeld ik niet.

  De constantheid van de Economie komt mede door R.T. Erdogan.Dit kan je zien aan de grote machten die zich willen vestigen in Turkije. Waarvan Rothschild er 1 van is (is DE grootmacht). Laten we er nog een noemen Rabobank en de ING Bank die er al is en veel omzet meepakt.Meer dan in Nederland. Maar ook Duitse MAN of Amerikaanse bedrijven.

  R.T Erdogan is mede aan de macht gekomen door de “ORDE” zoals velen, Rutte, Obama, Poetin en etc. Erdogan zou Turkije meer een speeltje moeten maken van de Grootmacht en Orde wat niet gelukt is. Verdrag van Lausanne, Bor, Gas, Olie.. Willens en wetens blijven Amerika, Italie en etc zuigen voor meer macht en meer geld ten koste van de TURKSE REPUBLIEK, maar de angst is niet de Staat maar het volk die bereid is om te sterven indien nodig. 2,500.000 Paraat Soldaten.. (ja, alleen soldaten de rest benoem ik niet)

  Erdogan heeft de ORDE gebruikt om aan de macht te komen. Dit heeft destijds CNN International al mede kenbaar gemaakt voordat hij rechter hand werd van dhr Erbakan. Erdogan ging zijn eigen weg met een sterke lobier naast hem. Totdat hij aan het top kwam en meer naar zijn kiezers ging luisteren maar wat velen niet in zach is dat zijn aanhang groter zou worden en meer sympathie vanuit andere landen.

  De rapporten van MIT is ook zeer interessant. Onze “bezoeker” voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk. Does it rings a bel?
  Ik ga niet alles verklappen. Zoek en gij zult vinden!
  De pers bestaat uit 65% uit Duitsers waar veel slecht publiciteit neem bijv: Absurde grootdoenerij van de “Gezi park” gebeurtenissen. De werkelijke Gezi Park protestanten was niets mee aan de hand en hebben hun doel bereikt. Maar de rest. Nee, veelal omgekocht door Duitsland, Israel. Hetzelfde oproer en ophef (gezipark) is ook gebeurd in Duitsland, Belgie, Frankrijk.. Hebben jullie nog wat mee gekregen hoeveel er zijn gesneuveld. Ik wel, Jullie ZEKER NIET. !

  Een ander is (mijn land waar ik bereid ben om voor te sterven) Turkije zijn aantal inwoners. Dit zal niet kenbaar gemaakt worden, … Reden.. 2023! En groot Gelijk!

  Erdogan heeft veel voordeel gedaan voor het volk en helemaal voor de landbouw alleen de lagere volk ging hier slecht mee om, gebruikte de credit voor privé uitgaven met als gevolg dat de landbouw gezakt is. De grote jongens die met hun geld goed omgingen zijn veel en veel groter geworden.

  Een Trukse zal niet snel kenbaar maken dat zij financieel goed zitten. Een volk met “Hunger for more” ware ondernemers en handelaren.

  En natuurlijk mogen mensen kritiek hebben of hun goed of slechte mening uiten. Maar doe dit, neem wel al het GEHELE. Dit is voornamelijk voor jou Mevr. Natacha. Een gebeurtenis heeft een start, middelpunt en een einde.. U begint bij het middelpunt.

  Turkije zal veel pijn leiden, maar het volk pikt gelukkig niets meer. Het volk heeft snel door doordat wij de coupe, ijzeren crisis en veel meer hebben meegemaakt mede te danken aan 666 landen.

  En hou alsjeblieft op met zielige verhalen van een cridietnemer die de sjaak is. Sorry hier zijn ze ook de sjaak. Mensen die wisten dat ze werkloos zouden worden, of domweg een cridit hebben genomen om een verknopte vakantie zijn ten alle tijden verdoemd.

  Ik ben benieuwd naar de reacties. En test mij alstublieft niet. Ik ben een van de weinigen die hebben gevochten voor dit land. Hier alles heeft opgegeven om alsnog te bloeden voor mijn land en volk.. En weetje wat het is.. Er zijn veel mannen zoals mij in Turkije. Daarom ben ik gerust! Noch 9 jaren te gaan!

 11. Import moslims industrie heeft meer omzet dan de bouw!

  De import moslims is een industrie geworden van tienduizenden ambtenaren en div. functionarissen,advocaten,tolken, beleids- en gemeenteambtenaren,maatschappelijk werkers,bewakers,verzorgers van asielcentra,wetenschappers,sociologen,managers,enz.
  islamindustrie financiert PVDA, GL en D66…
  De regering doet alles precies verkeerd. Al die miljarden belasting opbrengsten gaan met bakken vol het land uit:  EU/ontwikkelingshulp en verder geven ze het aan de import nog meer moslim industrie. Bij de bouw van grote moskeen in Nederland, werken alleen apart geimporteerde Moslims uit Turkije en marokko, dus niet bepaald werkgelegenheids creërend voor de Nederlandse bevolking…

  Voor deze islamindustrie, de bouw van nog meer hilton gevangenissen, verzorging van moskee diensten, uitkeringen, moslim omroepen, begeleiden van Marokkaanse jihadisten, gratis vakanties voor de tuig in ruil van het pauzering roofaanvallen, is een zeer lucratief job geworden.

  De immigratie van Moslims is bedoeld om Europa op deze wijze te veroveren, en ook om de niet-moslim bevolking op den duur te vervangen door een Moslim-bevolking. Moslim-migranten zijn juist geen economische migranten, maar ideologisch gemotiveerd.

  Moslims stellen voortdurend hun eisen aan PVDA, GL, CDA en D66, met als doel hun eigen waarden op te leggen: deze houding vloeit voort uit hun religie. Toegeven of compromis leidt slechts tot meer eisen. De eisen zijn mede bedoeld om niet-Moslims tot de status van dhimmi te reduceren. 

  Wat steeds duidelijker wordt: De imams en leiders van de moslims,verenigingen, werken iedere ontwikkeling van de jonge moslims tot zelfstandig denkende mensen tegen. Dat ziet men aan de tegenwerking van de moslim scholen en hun besturen. 
  Want ontwikkeling op westerse wijze is een gevaar voor de islam-ideologie. De moslims mogen gewoon niet wijzer worden. Onderwerping en opleiding tot domme adepten van dat geloof wordt er in gestampt op de moslimscholen. En onze regering laat dit gezwel maar groeien. 

  De juiste houding voor PVDA, GL, CDA en D66 zou zijn, om alle eisen van de Moslims resoluut af te wijzen, maar deze partijen willen dat niet. Ze doen zelfs concessies voordat de eisen zijn gesteld. Het is deze houding die met dhimmitude omschreven wordt: het is een vorm van verraad aan de westerse beschaving. 

  De groei van de Moslim-bevolking in Europa is een strategie van de Moslims. Nu al zij er veel meer Moslims in Europa, dan de officiële cijfers laten zien. Binnen enkele generaties zullen Moslims de meerderheid vormen. De Europese regeringen hebben met deze strategie feitelijk ingestemd, door Moslim-immigratie toe te laten.

  83% van de gevangenen zijn Islamitisch afkomst, ze willen nu in de gvangenissen moskeen hebben…Er is nog een gelijkaardig barbaars bloederig ritueel dat wél door alle volgelingen van Mohammed wordt ondergaan. En dan tellen we de gevangenen die ook buitenlands zijn en wel hier zijn geboren nog niet eens mee!

  In plaats van de enig logische conclusie te trekken, alle mogelijke middelen gebruiken om de moslims te doen terugkeren, gaat men maatregeltjes verzinnen om de immigratie weer wat acceptabeler te maken. En dat zegt A. Petchold, nog meer miljoenen van gemeenschapsgeld aan de moslims geven, om jihadisten onder controle te brengen! Die man spoort echt niet.

  Onmiddellijk het nederlands paspoort afpakken van de Jihadisten en voorgoed het land uitzetten.

  Het beste zou zijn om Islamisten met 2 paspoorten uit te sluiten van de Nederlandse volksverzekeringen, aow, kinderbijslag, bijstand en AWBZ uitkeringen. Mensen met 2 paspoorten, na 50 jaar, hebben immers niet eenduidig voor het Nederlanderschap gekozen.

  Petchold er valt nog veel te leren van wat wij al lang weten. Een onthullend recent onderzoek naar de aard van de propaganda van de moskeeën in Nederland komt tot de conclusie dat het een totalitaire ideologie van haat weerspiegelt die kan aansporen tot geweld. ISIS in Nederland propageert dat de islamieten die het geloof de rug toe keren gedood moeten worden volgens de imams van deze moskeen, en wordt democratie als on-islamitisch veroordeeld. 

  Voor Nederland met zijn grote Turkse en Marokkaanse gemeenschap is in dat verband relevant. 

  de groeiende macht van de islamieten, de deur geopend heeft voor alle moslimlanden dat erop gebrand is Wahhabisme van ISIS binnen nederland te promoten. De Moslim landen beginnen significante fondsen naar Turkije en Marokko te sluizen en ontwikkelden instellingen om hun eigen propaganda te verspreiden, inclusief het opzetten van Koranscholen en liefdadige organisaties. Zij halen ook Turken en Marokkanen voor training naar midden-oosten, om zo een nieuwe generatie radicale predikers te scheppen die geschoold waren in een rigide interpretatie van de islam. Dezen worden officieel als imams bekrachtigd in Turkije en Marokko en vervolgens door herkomstlanden naar Europa en Azië gestuurd om de islam te verspreiden.

  Nederland moet pas weer immigranten toelaten als we eerst alle criminelen, nep-vluchtelingen, dubbele-paspoorthouders en nutteloze profiteurs hebben teruggekregen naar hun herkomst landen en de overigen volledig zijn geïntegreerd. Dit is het enige voordeel van hun dubbele paspoort.

  Deze Moslims hebben hun hele leven lang gefantaseerd, hoe ze Nederlanders en andere denkbeeldige vijanden kunnen vermoorden. Ze hebben nu de manier gevonden om hun dromen in daden om te zetten.

  Dit tuig hoort niet in Nederland thuis, NL paspoort innemen en naar herkomstland uitzetten, ouders ook. Het is mede de schuld van PVDA, D66, GL, die jarenlang hebben gedaan alsof er niets aan de hand was en ervoor heeft gezorgd dat deze Jihadisten hun gang konden gaan.

  • …aldus een doodsbange PVV’er.
   Nou goed, u heeft uw gloriemoment gehad, dus nou weer opzouten naar de PVV of Telegraaf website.

   • Zo’n Victor beste Stratenmaker creëer je door onhebbelijk gedrag naar andersdenkenden en daar ben jij onderhand debet aan. Voer voor de PVV heb je zelf aangegeven. Wilders vind dit fantastisch. Misschien toch maar niet eenzelfde gedrag vertonen als een boze Victor?! Actie-reactie

    • Beste Wim,
     Jij dacht toch niet werkelijk dat ik mijn gedrag ging wijzigen door wat lui als Victor over mij denken?
     Ik heb er geen enkel belang bij dat Victor mij een toffe gast vindt.
     Hetzelfde geldt voor Wilders: bij die man zitten er bovenin een paar planken los met zijn mallotige ideeën en uitspraken.
     Wij gaan als volk toch echt niet op onze tenen lopen om bij Wilders een wit voetje te halen.
     Wij zijn wij (en met wij bedoel ik normale mensen, waar ik zelfs jou voor het gemak even toe reken). Victor en Wilders hebben ons maar te accepteren zoals we zijn. Zij zijn de minderheid, niet wij.
     Vergeet niet: zij leiden een rotleven vol ergernis over ons, terwijl wij verder nergens last van hebben en iedere dag weer vrolijk lachend door het leven gaan.
     Hun probleem, niet het mijne, en maak het dus ook niet het jouwe is mijn advies.

     • Types zoals jij en de PVVers zijn onverbeterlijke ongenuanceerde vogels. Ik had echt geen verwachtingen hoor, wees maar niet bang. De tweedeling gaat er komen en dan zullen we zien…!

     • Wim,
      Je klinkt alsof je je zit te verkneukelen in afwachting van die tweedeling. Ik neem aan dat je je er al op aan het voorbereiden bent? Liggen je molotov cocktails en katapult met moeren al klaar?
      Jammer voor jou joh, er komt helemaal geen tweedeling. Lui als Wilders, maar ook lui als de Capulcu in Turkije waar jij bij hoort krijgen geen voet aan de grond en belanden uiteindelijk gewoon in de gevangenis waar ze thuis horen.
      Dát is het enige wat jij zult zien, verheug je verder nergens op.

 12. Victor,
  na 4 zinnen werd het voor mij te saai.
  volgende keer maak het iets leuker geef een mooie draai in je verhaal dan kan ik lekker slapen na het lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here