Turkse premier Erdogan begint campagne tegen gemengde studentenhuizen [COLUMN]

28

erdogan20121[Door Peter Edel/Istanbul] – De Turkse premier Erdogan is altijd bereid de conservatieve knuppel in het hoenderhok te gooien. Dat bevestigde hij afgelopen week door zich in felle bewoordingen teweer te stellen tegen studentenhuizen waar zowel mannelijke als vrouwelijke studenten wonen:

‘Dat is strijdig met ons karakter… Wie weet wat er allemaal kan gebeuren’.

Voor alle duidelijkheid: het gaat doorgaans om volwassen studenten die in de meeste landen zelf bepalen of zij in een gemengde, dan wel een gescheiden situatie wonen. Voor Erdogan zijn de grenzen van vrijheid echter snel bereikt. Met niet nader aangetoonde wensen van ouders als alibi, wil hij de gemengde studentenhuizen sluiten. De premier suggereerde zelfs politie-invallen om een einde te maken aan de daar heersende situatie.

Oprukkend conservatisme
Erdogan windt er geen doekjes om. Zijn recente uitspraken staan in schril contrast met zijn zwijgen over het op het Turkse platteland nog altijd populaire gebruik om jonge kinderen uit te huwelijken. Vindt hij kennelijk prima, maar gemengde studentenhuizen kunnen niet door de beugel. Het is tekenend voor het oprukkende conservatisme in Turkije, waar kussen in het openbaar verboden wordt en één religieuze malloot zelfs zo ver ging om te stellen dat zwangere vrouwen zich niet in het openbaar mogen vertonen.

De kritiek kwam van alle kanten op Erdogan af. Niet alleen de oppositie, maar ook parlementsleden van zijn eigen Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) tekenden bezwaar aan. Zij menen dat de grondwettelijke basis ontbreekt voor politie-invallen in studentenhuizen, zolang daar geen stafbare feiten worden gepleegd. Het zou op huisvredebreuk neerkomen.

Muammer Güler
De zeer aan Erdogan getrouwe minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler, wist aan dat laatste een mouw te passen. Volgens hem zijn gemengde studentenhuizen een bakermat van terrorisme:

‘Volgens onze laatste waarnemingen, trachten terroristische organisaties en andere marginale groeperingen jeugdorganisaties in te zetten voor hun doeleinden…Uit ons onderzoek naar terrorisme blijkt dat terroristische organisaties relaties tussen mannelijke en vrouwelijke studenten gebruiken om meer steun te krijgen van jongeren op middelbare scholen en universiteiten.’

Güler voegde daaraan toe dat zich in gemengde studentenhuizen terrorismeverdachten schuilhouden. Daarom streeft hij naar een wet die politietoezicht op studentenhuizen mogelijk maakt. Wat Güler eigenlijk zegt is dat de regering greep wil krijgen op de universiteiten, waar in Turkije vaak opstandige gevoelens ten opzichte van het heersende gezag leven. Was vroeger al zo, maar onder de AKP is dat niet minder geworden. Het recente protest tegen het kappen van bomen op de campus van de Midden-Oosten (ÖDTÜ) Universiteit in Ankara illustreert dat. Dergelijk protest wordt al snel onder de noemer terrorisme gebracht door AKP-ministers als Güler.

Zwembaden
Hoe Erdogans aversie tegen gemengde studentenhuizen te interpreteren? Kemal Kilicdaroglu van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) meent het te weten. Hij ziet het als aanzet tot segregatie tussen mannen en vrouwen binnen het onderwijs. Niet onwaarschijnlijk gezien de algemene tendens in Turkije om geslachten van elkaar te scheiden. Nu al zijn er restaurants in de meer religieuze wijken van Istanbul met aparte plaatsen voor mannen en vrouwen, zoals er ook gescheiden stranden zijn. Erdogan haakt hierop in. Toen hij een tijdje geleden de provincie Rize bezocht – waar hij zijn roots heeft – beloofde hij de plaatselijke bevolking niet een, maar twee Olympische zwembaden. Een voor mannen, en een voor vrouwen. Zijn campagne tegen gemengde studentenhuizen valt binnen dezelfde categorie.

Polarisatie
Toch zijn ook andere verklaringen denkbaar. Zo valt op dat Erdogans nieuwe offensief kort volgt op de toestemming die vrouwelijke volksvertegenwoordigers onlangs kregen om zich met een hoofddoek in het parlement te vertonen. Oppositiepartijen onthielden zich daarbij van protest. Met andere woorden, een positieve ontwikkeling die de verschillende bevolkingsgroepen dichter bijeenbracht.

Zoveel harmonie was niet naar de zin van Erdogan, wiens beleid vaak tot polarisatie leidt en daar zelfs nogal eens op gericht lijkt te zijn. Verklaarbaar vanuit zijn optiek, want via polarisatie kan hij zijn aanspraak op het ultraconservatieve deel van de bevolking verstevigen, met het oog op de belangrijke lokale verkiezingen begin volgend jaar. Heel goed mogelijk dus dat hij na het uitblijven van een confrontatie over de hoofddoekkwestie naar nieuwe wegen zoekt om de bevolking te polariseren.

Fethullah Gülen
Verder zal een einde van de gemengde studentenhuizen leiden tot minder woonruimte voor studenten, waar sowieso al een tekort aan bestaat. Dat opent de weg naar de bouw van nieuwe, afzonderlijke studentenhuizen voor mannelijke en vrouwelijke studenten. Goed voor de werkgelegenheid, al zal de AKP-elite daar met haar belangen binnen de bouwsector eveneens goed garen bij spinnen. Zoals Erdogans familieleden, die vaak in de top van bouwbedrijven zitten. Zo wast de ene hand de andere.

Tenslotte valt op dat Erdogans veroordeling van gemengde studentenhuizen samenviel met de bevestiging van zijn voornemen om onderwijsinstituten te sluiten waar leerlingen worden voorbereid op universitair onderwijs; de zogenaamde ‘dershanes’. Vooral de beweging rond de in de VS woonachtige prediker Fethullah Gülen is erg actief in deze onderwijssector. Niet vreemd dus dat de Turkse media Erdogans voornemen om de dershanes te sluiten in verband brengen met het al enige jaren spelende conflict tussen hem en Gülen.

De Gülenbeweging heeft ook studentenhuizen: de ‘isik evleri’, de ‘lichthuizen’. Scheiding tussen de seksen is daar gezien de conservatieve aard van de beweging een primair gegeven. De combinatie van nieuwe studentenhuizen onder controle van de staat, en verregaande seksesegregatie in de reeds bestaande, zou een alternatief kunnen vormen voor Gülens lichthuizen. Dat komt Gülens ambitie om zijn beweging uit te breiden in Turkije niet ten goede, want de lichthuizen functioneren niet in de laatste plaats als kweekvijver voor nieuwe volgelingen.

Kortom: aan Erdogans aanval op de gemengde studentenhuizen zou goed een complex aan overwegingen ten grondslag kunnen liggen. De vrijheid in Turkije is er echter hoe dan ook niet mee gediend.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

28 REACTIES

 1. ja westerlingen en verwesterde turken willen liever dat hun kinderen het normaal vinden om als een slet te leven. zogenaamd vrijheid. als er een meisje gedrogeerd en verkracht wordt daar, dan doen ze alsof er niks aan de hand is. STOP DE VERHOERING VAN DE MAATSCHAPPIJ!!!! kurtulus savasi moet helemaal opnieuw gedaan worden, want onze voorouders hebben niet hiervoor gevochten om als een wannabe westerling door het leven te gaan.

  • Je hebt gelijk. Onze martelaren bij de dardanellen zullen in hun graf draaien als ze de verwaarlozing van de maatschappij zouden zien. Erdogan go on.. De meerderheid staat achter je. Wij vinden dat we genoeg vrijheid hebben. Geen westerse leefwijze gewenst.

 2. Ach Peter,
  Iets positiefs over Turkije vermelden is ook niks voor Peter. Ik zie niks verkeerds aan de conservatieve houding van de huidige regering. Turkije is immers een islamitisch land met islamitische waarden en normen. Dit is moeilijk te accepteren voor diegenen die Turkije seculier vinden. Turkije is niet seculier en zal dat ook nooit worden. Turken schrikken met de gedachte dat mannen met elkaar trouwen en weet ik niet wat ze met elkaar doen. Dit is tegen de islamitische gedachte. Dus Peter, je moet nog veel leren. Alleen een Turk weet hoe het in Turkije aan toe gaat. Hiervoor hebben we tientallen satelliet kanalen tot onze beschikking. Terwijl jij het moet doen van enkele engelstalige kanalen. Geloof me Peter, deze kanalen geven altijd een negatief beeld van Turkije. Ik neem het je niet kwalijk dat jij niks anders kan dan deze propaganda overnemen. Zou ik ook doen.
  Terugkomend op de gescheiden studentenhuizen issue, dit is een goede zaak. Anders krijg je Nederlands/Antelliaanse toestanden. Kinderen die niet weten wie hun vader is. Vrouwen die van elke scharrel een kind hebben. Bij mij in de straat is de helft van de bewoners alleenstaand met een kind zonder vader.Het gezin is niet heilig in Nederland en zal dus niet de hoeksteen van de samenleving worden.
  Dus: conservatisme is nodig om de samenleving te beschermen. Tegen wie zou je zeggen, juist ja tegen Europa..

 3. Alpen en Zim het is schijnbaar aan jullie voorbij gegaan dat NL multicultureel is en dat men hier accepteert dat de ander anders is -met dien verstande dat je de ander met rust laat. Edoch zie ik jullie expansiedrift van eigenTurkse cultuur en intolerantie t.o.v. andersdenkenden en juist dat maakt het dat leven en laten leven nog steeds niet bij jullie is doorgedrongen. De gedachten wat mensen, die van gelijke zijn en die gehuwd zijn met elkaar doen komt al helemaal niet bij me op en is absoluut ondergeschikt aan de liefde die die mensen bij elkaar vinden. De houding van jullie doet mij denken aan Staphorst in de jaren 60 waar men andersdenkenden of zwangere ongehuwden op de strontkart door het dorp reden. Nou, troost je, dat gaat in NL niet meer gebeuren. Sterker nog, indien men wil teruggrijpen naar de vroegere tijd, of zeg maar het orthodox denken zal er nimmer een goedkeuring voor komen. Wat dan wel gaat plaatsvinden is de verandering in houding van de Nederlander t.o.v. Buitenlander! En denk erom sommigen zitten klaar om in tebgrijpen. Zitten jullie daar op te wachten? Ik niet! Mijn vriendenkring is multicultureel en zit niet te wachten dictaten van ouderwets en onvrij denkende minkukels. Mijn vrienden zullen ondanks verschillende religie elkaar steunen en zorgen voor de wezen, zieken! Mijn vrienden zullen mijn vrouw en mijn kinderen steunen daarnaar ze kunnen en ik evenzo.
  Tot slot moet ik zeggen dat ik reeds een tijd jullie heb getracht te bereiken in de discussie maar er is helaas geen echt debat is ontstaan. Spijtig en niet productief.
  Ik zou maar eens proberen de ander te begrijpen zonder te oordelen en wat ik begrijp van mijn vrienden heeft Gd -Allah- Jaweh dit ook zo bedoeld.

  • @wim,

   Waar heb je het over.!!
   Volgens mij heb je moeite om je uit te drukken. Je hebt het over intolerantie jegens andersdenkenden in Nederland. Intolereren betekent niet accepteren. Waar schrijf ik dat ik andersmans gedachte niet accepteer. Wat men denkt kan mij worst wezen. Ik schrijf wat ik denk. Ik hoef andersmans gedachtegoed niet over te nemen. Ik ben geen meeloper.
   Ik geef alleen aan dat onze premier van Turkije gelijk heeft. Wat de Nederlanders doen moeten ze vooral zelf weten. Als zij zich daarbij prettig voelen mogen ze doen wat ze willen. Ik mag daar wel een mening over hebben.
   Eigenlijk ben jij intolerant bezig. Turken die de premier steunen zijn volgens jou fout bezig. Je geeft hier aan dat je boven ons staat. Typisch de westerse grootheidswaanzin waar ik een afkeer van heb. Ben ik nu volgens jou fout bezig. Ik lijk wel tegen een analfabeet te praten. Daarom stop ik met deze waanzin..

 4. Dit is terug een goed onderbouwde analyse van de situatie in Turkije ,dank je wel Peter, ik kijk altijd uit naar je bijdragen over Turkije

 5. Goede zet van Erdogan. Talloze Turkse ouders zaten met smart te wachten op een dergelijk initiatief. Niet alleen ouders die een dochter hebben die gaan studeren, maar ook ouders die een zoon hebben die gaat studeren. Voor hen allemaal is het soms zeer moeilijk een gepast onderkomen te vinden voor hun kinderen. Nieuwbouw is ook echt geen overbodige luxe, de bestaande studentenhuizen zijn vaak heel oud en zeer slecht onderhouden. Particuliere verhuurders doen niets aan deze huizen maar strijken wel de hoge huren iedere maand op. Nog niet zo lang geleden zo’n studentenflatje bezocht in een oude buurt. Gezellige buurt en alles is in de buurt, maar het flatje met piepkleine kamerstjes, voldoet echt niet meer aan de normen van deze tijd. Een piepklein donker keukentje wat al sinds 30 jaar geleden zijn beste tijd heeft gehad en idem dito het badkamertje waar je je achterste amper kunt draaien. Er wonen 3 mannelijke studenten die ieder 800 lira per maand moeten ophoesten voor een (zoals wij dat in Nederland zeggen) een vooroorlogs onderkomen. Een nieuw fatsoenlijk onderkomen voor de tegenwoordige student is dus absoluut geen overbodige luxe. Gescheiden flats voor jongens en meisjes, of ze nu al volwassen zijn of niet, zal door velen worden toegejuichd, ook onder de studenten zelf.
  Peter is een westerling en dat ben ik ook, alleen van een wat eerdere generatie. In mijn tijd was het vroeger in Nederland niet anders. Toen had je ook nog gescheiden studentenflats. En tegenwoordig verbiedt een verhuurder in Nederland het de huurster/studente nog steeds om mannelijk bezoek op haar kamer te ontvangen. So what is the problem. Ben benieuwd of Peter ook zijn jonge dochter die net gaat studeren in een studentenhuis plaatst waar de helft van de bewoners uit het andere geslacht bestaat. Iedere fatsoenlijke ouder zal dat niet willen en ook niet toestaan.

  • Je bent echt niet vandeze tijd. De studenten van tegenwoordig wonen in een studentenhuis waar en jongens en meisjes hun eigen plekhebben en natuurlijk heeft men een keuken waar iedereen komt en kookt. Kom op zeg… het is 2013!
   De ideeën die ten grondslag liggen in jullie reactie zegt meer over jullie vunzige geest dan over de frisse jeugd. Eenzelfde foute gedachten over homosexuliteit worden op deze wijze geventileerd.

 6. hee zim als de buitenlanders hier in nl niet waren zat jullie elke dag aardappels te eten je weet niets over Turkije maar je blaar maar wat raak

 7. dutch osmanli kadin,

  maar wat als ik al verhuurder er geen probleem mee hebt dat er gemengde huurders in zitten…

  je vergelijking met dat het in Nl ook zo is was gaat mank op verbod bij wet!

  • dit heeft niks met “verhuurder heeft hier geen problemen mee” te maken. Het is in het Islamitische Turkije ethisch niet gebruikelijk. Dit druist in tegen de Turkse waarden en normen die in Turkije gelden.

   • Zeg Alper … het is een vraag hoor! Wat als…? Islamitisch Turkije? Ethiek is ten allen tijden onder veranderingen onderhevig. Tenzij… je fundamentalistisch Islamitisch bent en de Sharia zou willen invoeren… toch??

 8. Het is een uitmuntende analyse, maar het verteld niet waarom Erdogan graag wil polarizeren. Het valt buiten de grondwet in Turkije aangezien het gaat om mensen boven de 18. Respect voor iedereen die niet wil dat hun kinderen in gemengde studenten huizen leven, prima. Maar er zijn mensen die dat wel willen. Ik zelf heb ook in mijn studenten tijd in gemengde huizen geleefd en het nooit gedaan met een huisgenote… Maar als ik dat volwassene wel wilde mag iedereen dat respecteren.

  Maar dit gaat dieper en is te vergelijken met de abortus discussie toen Reyhanli niet in de media mocht worden besproken. Het is bekend geworden dat de Turkse ministeries hun uitgaven niet op hun rij hebben en de instantie die er over gaat krijgt geen antwoord. De staatsschuld is inmiddels verdrievoudigd en nu houden dus ministeries zich niet aan hun budget… De dollar staat inmiddels op zijn hoogste punt ooit tegenover de lira en Turkije gaat binnenkort moeite hebben zijn schulden af te betalen.

  Terwijl de vice premier afstand neemt van Erdogan, de middelbare hoge inkomers stemmers weg beginnen te lopen, waar praten we over?
  Iets wat niet mag van de grondwet, een nul discussie…. Slim communicatie werk…

 9. Alper,

  Wie zegt dat het islamitisch is om te denken dat alle vrouwen en mannen die in een huis wonen meteen onzedig zouden zijn? Durf jij te beweren dat alle vrouwen/meisjes tot nu toe, en dat zijn er nogal veel, hoeren zouden zijn of onzedig zouden zijn?

  Welke islam heb je het over die dat bij voorbaat zou verbieden of tegen willen houden? ik denk dat de Islam, net zoals andere religie de verantwoordelijkheid daarvoor alleen bij de persoon in kwestie legt…

  Of je bent natuurlijk van het type dat zegt de meerderheid moet zich voegen aan de wil en cultuur van de meerderheid (hoe onduidelijk die in alle details ook zou mogen zijn)…

  mag een ongetrouwde vrouw wel in een huis wonen met een man? waar is de grens…

  los daarvan…nog veel belangrijker!

  Turkije is geen Islamitische staat. Het is slechts een land waarvan de meerderheid Islamitisch is. Dat zijn hele belangrijke verschillen. En dat is precies de reden waarom wet en regelgeving niet Islamitisch zijn..,.althans…nog niet! want door reacties als die van jou en door probeersels als in Turkije kan men steeds meer denken dat men dus de islamitische wet en regels wil opleggen aan mensen die daar niet perse om geven!

 10. laten we de zaken ook maar eens omkeren…

  alles wat tegen de nederlandse waarden en normen in druis gaan we hier ook maar verbieden!

  zie je in hoe onwenselijk en onnaleefbaar dat is?

 11. wie bepaald wat normen en waarden zijn, welke gelden er boven andere, wie mag dat afdwingen, wie hebben daarin iets te zeggen?

  mag 51% bepalen voor 49%
  60 voor 40
  70 voor 30

  of moet er een samenleving zijn waarin dat voor iedereen bij wet beschermd is en waarin iedereen zelf mag kiezen?

 12. En ja…wat zijn normen en waarden als niemand het ziet of als niemand er over praat. we weten precies hoe het zit met seksualiteit in conservatieve gemeenschappen…

  alle mannen bij elkaar en je weet wat daarvan komt!
  de mensen die dit het hardst ontkennen zijn diegenen die zich het ongemakkelijkst voelen als dit wordt genoemd!

 13. Domme Hatice dat is toch ook omgekeerd wij moeten toch in Nederland accepteren dat homofilie is toegestaan. Wij kunnen daarvan toch geen aangifte van doen. Nou zo in Turkije moet je accepteren …

  Een regering moet het beste wensen voor zijn mensen en dat is dus geen drugs, alcohol, ongehuwd gemeenschap hebben en nog meer onzedige zaken.

  Je zou je moeten schamen samen met je prehistorische wim!

  • Over prehistorisch gesproken jaja dat label past op jouw attitude! LOL En wat Hatice zegt over diegenen die zich het ongemakkelijkst voelen als wordt benoemd dat sommigen zich ongemakkelijk gaan voelen lijkt het wel of juist jij dit persoonlijk ervaart. Dat vind ik bijzonder en pathetisch gelijk.
   Je ziet het. Ik kan ook beledigen :))

 14. Hatice ( of whatever haar echte naam is )

  is altijd dom geweest. Het valt mij op dat turkse vrouwen over het algemeen dom zijn. Niet dat ze zo zijn geboren, maar dat hun opleidingsniv. laag is. Toch komen vrouwen met een hoge opleidingsniv. dom over. Ik ben nog steeds niet erachter gekomen hoe dit kan.

  • Over “dom” gesproken… jij bent “het voorbeeld” die als “dom en arrogant” door het leven kan gaan!
   Vrouwen zoals Hatice weten de nuances. Tsja… als een vrouw slimmer is is het even slikken Alpertje. LOL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here