Nee, Yigit Bulut, premier Erdogan is geen socialist [COLUMN]

61

bulut[Door Peter Edel/Istanbul] – Yigit Bulut, de nieuwbakken adviseur van de Turkse premier Erdogan, is me er eentje. Eerder beweerde hij dat buitenlandse machten trachten zijn baas via telekinese (!) te vermoorden. Vorige week gooide hij er het verbluffend inzicht tegenaan dat Erdogan een ‘ware socialist’ is. Omdat de premier de ‘rentelobby’ de schuld gaf van het protest rond Istanbuls Gezipark, keerde hij zich volgens Bulut tegen het kapitalisme.

Los van het ontbrekende bewijs voor een rol bij het Geziparkprotest van een ‘rentelobby’ – waarvan de betrokkenen overigens onbenoemd bleven – gaat het kennelijk aan de samenzweringstheoreticus Bulut voorbij dat je geen socialist hoeft te zijn voor kritiek op kapitalisme. Ook neonazi’s zijn vaak antikapitalistisch, om maar een dwarsstraat te noemen.

Binnen Erdogans Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) schoot de uitspraak van Bulut in het verkeerde keelgat. AKP-woordvoerder Hüseyin Celik haastte zich om het allemaal te ontzenuwen. Celik:

‘Onze premier is socialistisch zoals Kalief Omar (die opkwam voor de armen) dat was. Sociale rechtvaardigheid en welvaart staan voorop voor de premier, maar dat maakt nog geen socialist van hem. Premier Erdogan is conservatief en democratisch, maar geen socialist.’

Laten we de situatie voor de aardigheid eens naar Nederland verplaatsen. Stel je voor dat een adviseur van Sybrand van Haersma Buma tegen de media zegt dat de fractieleider van het CDA een socialist is. En dat een CDA-woordvoerder vervolgens alles tegenspreekt, om van Haersma Buma en passant met de heilige Fransiscus van Assisi te vergelijken. In Turkije kijkt niemand op van zulke kolderieke vertoningen. De AKP ten voeten uit.

Ik ben het niet vaak eens met Hüseyin Celik, maar in dit geval moet ik hem deels gelijk geven. Want premier Erdogan is geen socialist. Alsof dat gezien zijn neoliberale insteek niet al volledig duidelijk was. Alleen herken ik die sociale rechtvaardigheid niet waarover Celik het heeft. Erdogan heeft er de mond over vol, zeker. Echter, vooral om stemmen te winnen onder de lage gesitueerde Turken. Want hoeveel komt er in de praktijk van? Zeker, een handjevol geluksvogels heeft mee kunnen liften met het economische succesverhaal van Turkije, maar teveel gezinnen bevinden zich nog onder armoedegrens. Of zelfs onder de hongergrens. Sociale rechtvaardigheid? Welvaart?

Een van de weinige zaken die voor de AKP pleiten is dat iedere Turk tegenwoordig een ziektekostenverzekering heeft. Maar ooit in een Turks staatsziekenhuis geweest waar de minderbedeelden het mee moeten doen? De kwaliteit van staatsziekenhuizen is altijd al een probleem geweest in Turkije. Je zou verwachten dat wanneer Erdogan echt zo begaan was met sociale rechtvaardigheid als Celik beweert, daar in 12 jaar AKP-bestuur wel iets aan gedaan was. Niets daarvan.

De particuliere ziekenhuizen in Turkije doorstaan de vergelijking met een vijfsterrenhotel heel goed en de zorg is er uitstekend. Maar wanneer ik ziek word tijdens een verblijf in Turkije laat ik me liever niet in een staatsziekenhuis behandelen. Een tijdje geleden kwam ik er noodgedwongen in een terecht, gelegen in het dichtbevolkte centrum van Istanbul. Omdat een vriend spoedeisende hulp behoefde. De eerstehulpafdeling was ronduit smerig. Moest nodig plassen, maar de WC was een machtmerrie. Ik ga nu nog bijna over mijn nek als ik eraan terugdenk. Ik heb de operatiekamer niet gezien, maar die WC doet het ergste vrezen.

Wanneer sociale rechtvaardigheid voorop stond voor Erdogan had een dweilbeurt van de staatsziekenhuizen hoge prioriteit gekregen in de twaalf jaar waarin hij regeert. Pas recentelijk zijn er vage geluiden hoorbaar over plannen voor de bouw van een aantal nieuwe staatsziekenhuizen. Maar vooralsnog krijgen de megalomane en geldverslindende bouwprojecten, die naast de psychologische kick van het Turkse nationalisme vooral de bankrekeningen van de AKP-elite dienen, alle voorrang.

Die voorrang is er ook voor de bouw van nieuwe moskeeën. De noodzaak daarvan werd onlangs onderstreept voor Erdogan toen hij bij een bezoek aan een moskee constateerde dat het daar erg druk was. Iemand moest hem uitleggen dat al die mensen verschenen omdat hij er zijn opwachting maakte…

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

61 REACTIES

 1. Ach het is Peter met zijn ideeën over de AKP. Weet je hoe het 20 jaar geleden was met die ziekenhuizen waar jij niet eens durft te pissen.
  Jouw CHP heeft toen een zooitje gemaakt. In die tijd zat jij geloof ik in Israel feest te vieren.

  • ga jij maar ronddraaien in je cem evi dude. Die tering land waar jij het over hebt, is steeds je vaderland. Of heb je dat ingeruild voor Noord Korea.
   En.. waar ga je heen tijdens je vakantie.. juist naar Turkiye. Dus een beetje respect zou op zijn plaats zijn.

   • Ach Baris, Deze reactie is het effect van M.B.F. bij deze persoon oftewel Minimal Brain Function. Echte relevante reacties van hem zul je niet krijgen want hij blijft in zijn eigen gefixeerde kringetje draaien. Trek het je niet aan!

    • dan moet je even goed lezen. Ik scheld niet en vloek ook niet. Dat laat ik aan onderontwikkelde schapen over. Probeer eens vooruit te kijken in plaats van te hangen in de jaren zestig. Die jaren komen niet meer terug. Het is het tijdperk van de AKP. Ook al wordt je hier ziek van. Je negatieve arrogante houding over Turkije stoort veel mensen. Gelukkig zijn jullie in de minderheid. Vind je Turkije niet goed genoeg, wat doe je daar dan nog. Niks deugd volgens jou. Je schreef ergens dat je beeldjes verkoopt om in leven te blijven. Nou met een paar beeldjes verkopen blijf je niet in leven in TR. En.. heb je wel klanten want moslims kopen geen afgodbeeldjes. Ik denk dat je betaald wordt door een organisatie die via de media turkije in een slecht daglicht zet. Krijg je veel betaald. En er hangt hier ook een ene Wim rond. Hij zou een Nederlander zijn. Ik geloof hier niet in. Of hij is een Turk die zich als een nederlander voordoet. wat heeft hij anders hier te zoeken. Of hij is een jood die voor de mossad werkt. Om een lang verhaal kort te maken: jullie deugen niet. Meeste slimme turken hebben dit allang ingezien. Alleen een paar nep turken die de linkse ideologie aanhangen zullen je gelul geloven. Ne mutlu Turkum diyene. Als je achter deze zin niet achter staat of als je je niet voelt verbonden met Turkij dan rot je op naar een communistisch land.

     • ‘Rot je maar op’. Nee, hoor geen gevloek en gescheld. Dergelijke woorden vallen voor mij in die categorie. Je wordt hier persoonlijk en daar heb je geen recht toe, want je weet niets van mijn persoonlijke leven. ik zou ‘beeldjes’ maken. Weet dat ik nog nooit in mijn leven driedimensionaal werk heb gemaakt. Erger is je insinuatie dat ik door een organisatie betaald zou worden. Met hetzelfde recht zou ik kunnen schrijven dat jij door de AKP betaald wordt om critici in Nederland aan te vallen. Wat een onzin. Ik daag je uit om met bewijzen te komen dat ik door wat voor een organistaie dan ook betaald zou orden. Anders dien je je excuses aan te bieden. Hetzelfde geldt voor je insinuatie dat Wim voor de Mossad werkt. Of dat hij een jood is. Ik volg de reacties van Wim en heb hem daar geen enkele indicatie toe zien geven. En zelfs al zou hij een jood zijn, wat doet dat ertoe? Schandalig. Niets anders dan het soort antisemitische samenzweringstheorieën waar Yigit Bulut het patent op heeft. Als jouw redeneringen kenmerkend zijn voor de AKP, dan zegt dat heel veel over die partij.

     • “Ne mutlu Turkum diyene” De woorden van Ataturk. Dat kan je wel op je buik schrijven met die mooie AKP van je. Of wist je niet dat AKP alles wat met Turk, Turk Cumhuriyeti en alles wat met Ataturk te maken heeft stelselmatig aan het vernietigen was?

 2. Dag Alper

  Je leest slecht. En goed geïnformeerd ben je evenmin. Om te beginnen schreef ik al dat’De kwaliteit van staatsziekenhuizen altijd al een probleem is geweest in Turkije.’ Dus niet alleen onder de AKP.

  Precies twintig jaar geleden werd Turkije bestuurd door een coalitie waarvan Tansu Ciller van de rechtse DYP premier was. De CHP had daar niet minder dan een minderheidspositie in. Dat was ook zo met het derde kabinet onder Ciller (het kort durende tweede kabinet Ciller bestond geheel uit de CHP).

  Kort voor de komst van Ciller was Erdal Inönü van de linkse SHP nog even premier, maar dat was maar een maand en stelde dus niet veel voor. Te kort in ieder geval om een troep van de staatsziekenhuizen te maken.

  Later heeft voormalig CHP-leider Ecevit nog twee regeringen gevormd, maar dat was namens de DSP en niet de CHP. Bovendien in de tweede periode samen met de rechtse ANAP en ultrarechtse MHP. De laatste keer dat Ecevit namens de CHP premier werd was in 1978.

  Met uitzondering van periode 1999-2002 (eerst alleen Ecevits DSP, daarna DSP, ANAP & MHP) hebben in Turkije sindsdien alleen premiers van bepaald niet linkse partijen als ANAP, DYP, RP en AKP premiers geleverd.

  Stellen dat de CHP twintig jaar geleden voor de troep in de Turkse ziekenhuizen zorgde, gaat dus niet op. Je kunt hooguit stellen dat de staatsziekenhuizen eind jaren zeventig ook al niet best waren. Zal best, maar daar stel ik dan tegenover dat alle rechtse partijen sindsdien niet voor verbetering hebben gezorgd. De AKP dus al evenmin.

  Overigens benadruk ik dat ik geen fan ben van de CHP. Wanneer die partij nu aan de macht zou zijn en net zo’n slecht beleid zou voeren als de AKP, ging mijn kritiek daar naartoe.

  Wat ik zelf deed twintig jaar geleden is irrelevant, maar als je het wilt weten: in 1993 publiceerde ik nog niet en maakte ik vooral kunst. Vanaf 1995 raakte ik verwikkeld in een proces dat het Centrum informatie en Documentatie Israël tegen me aan had aangespannen in verband met mijn eerste artikel.

  In Israël ben ik nooit geweest, maar ik denk ook niet dat ik daar erg welkom zou zijn om daar ‘feest te vieren’.

  Alper, ik geef je het advies eerst eens wat te checken voordat je wat schrijft, want zo kom je niet best over bij de ongetwijfeld vele lezers van deze website die zich wel in de geschiedenis van Turkije hebben verdiept.

  Groet, Peter.

 3. Wat ik nog vergat was dat het twintig jaar geleden de rechtse Tansu Ciller was die prima betrekkingen met de staat Israël had.

 4. @ Peter Edel bedankt voor je fantastische column en je fantastische analyse en twee keer bedankt dat je lezers heel goed hun plek zet doordat ze weer beschikken over een beperkte kennis van de Turkse politieke geschiedenis. Hier worstel ik elke week meee van vroeger te wijten is aan chp, terwijl dat helemaal niet zo is. Sterker nog: DYP, RP, ANAP; dit zijn allemaal partijen die over het algemeen door Turkse politicologen gezien worden als de voorloper van de AKP! Vergis niet, dat heel veel partijleden binnen de AKP vroeger in een van deze partijen politiek hebben bedreven en actief zijn geweest.Nogmaals bedankt!

  • wat een analyse zeg.. Laat me niet lachen ha ha ha.
   Alleen domme mensen vinden dit een goede analyse. Als Peter nou eens stopt met zijn anti moslim ideologie en informatie op een objectieve wijze serveert dan pas is hij serieus bezig. Zijn columns zijn doordrenkt met haat tegen de AKP. Dit wordt door de vele lezers hier op dit forum niet op prijs gesteld. Peter, heb je al contact gehad met moslims. Durf je ze nog wel een hand te geven. Brrr.. enge man

   • Ik heb iedere dag contact met moslims en kan het prima met hen vinden beste Alper. Lang niet alle moslims redeneren gelukkig zoals jij.

    • Inderdaad petertje, gelukkig! Daarentegen, gelukkig redeneren de meeste moslims niet als die mensen waar jij dagelijks mee in contact komt..
     Die extremistische vriendjes van jou representeren niet de islam, ze dienen slechts de westerse media.. En je weet wie 99% van de media beheerst, toch?

 5. Met CHP bedoel ik alle andere partijen die liever aan graaien doen en hun zakken vullen dan het geld voor het volk te gebruiken. Ik vind het jammer dat een kleine minderheid marxistische leeghoofden de schuld aan de AKP geven. Ik weet niet of jullie dit weten of willen weten, maar ook de AKP rekent af met wanpresteerders.

   • Een blinde kan niet zien & een dove kan niet horen.. Maar jij breekt mijn klomp.. De stoom komt de Europese bevolking de oren uit en jij maakt je druk om Erdogan? De regerende partijen van jou overheid ontneemt de privacy van o.a. jou vaderland, besef je dit? Jou moeder indien ze is overleden moge god haar ziel bewaren, moet de hele dag in een luier rondlopen met een cocktail van poep & pis omdat ze maar 1 x p.d. in een verzorgingstehuis een nieuwe luier krijgt!
    Je houd je bezig met een land die in een korte periode is overgestapt van ezel naar auto, terwijl de farmaceutische industrie de bevolking vergiftigd met chemotherapie zodat ze een klein potje pillen voor bijna 10.000 dollar kunnen verkopen.. Dit terwijl wetenschappelijk is bewezen dat bijv guanabana effectief kanker bestrijd.. Vitamine b17, die in de westerse samenleving haast niet meer voorkomt dankzei al die pesticide en troep schijnt een kankerkiller te zijn! 97% van de kanker gevallen overlijd binnen 7 jaar alsnog aan kanker ondanks chemo.. Wat de meeste niet weten is dat men kankervrij word verklaard als de ziekte 5 jaar weg blijft.. Dus, hou je bezig met belangrijkere zaken.. Of verwacht je van een industrie die jaarlijks 550 miljard omzet behaald dat ze gaan zeggen we hebben het gevonden, vitamine b17 vernietigd de cellen die door de immuunsysteem zijn ingezet om de opgehoopte afvalstoffen in je lichaam te verwijderen.. Probleem is dat deze suïcide cellen geen onderscheid maken tussen goed of kwaad.. Vitamine C versterkt je weerstand & met een aangepaste dieet zodat je lichaam niet nog meer afvalstoffen krijgt kan b17 zijn werk uitvoeren.. Men kon vroeger ook niet geloven dat vitamine C scheurbuik voorkwam, toch is het zo!

    Dus Peter.. Geth a life..

 6. De “Yesil kart” (ik zal het misschien niet juist schrijven…) geeft Turken het recht op een (ondermaatse) gezondheidszorg. Inderdaad de staatsziekenhuizen (en vooral dan in de kleinere steden) zijn gelijk aan een slachthuis. Het bloed aan de muren op de eerste hulp en de bacteriën vliegen je om de oren. Neen, daar moet je absoluut niet zijn voor zorg en ik spreek uit eigen ervaring. De AKP bouwt liever gebedshuizen, want Allah zorgt toch voor alles? Ben je er mooi goedkoop van af. De apothekers verdienen nog goed in Turkije: je krijgt er minstens 10 kilo “snoepgoed” mee als je een verwijzing van het ziekenhuis hebt. De mensen lopen rond als “plofkippen”: volgespoten als ze zijn met antibiotica. En die injecties worden regelmatig herhaald, er is geen controle op. Juist Peter: de particulieren ziekenhuizen zijn prima: o.a. de Anadolu-vestigingen. Overigens de AKP = AntieKe Partij met dat lullige ouwe lampje. Daar kun je niet veel van verwachten.

  • ik ben benieuwd als CHP aan de macht komt of jouw beeld over je turkse slachthuizen verandert. Ik heb zelf ook in het ziekenhuis gelegen. Zoals je dit beschrijft, dit beeld heb ik niet. Volgens mij probeer je een slecht beeld te geven van de vaderland. Ik ga ervan uit dat je turk bent. Of ben je een jood die voor de mossad werkt.

   • Wat een onzin..
    Heb anderhalf jaar lang tests en dergelijke moeten ondergaan ivm enkele vlekken voor mijn oog.. Hersenscan, MRI & noem maar op.. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat ze me pas zouden opereren op het moment dat ik niets meer zag..

    Ben vervolgens voor een second opinion naar Turkije geweest.. Na enkele testjes en onderzoeken kreeg ik de uitslag.. Meneer, u moet een bril!

    Jullie moeten ontwaken uit de illusie dat de Nederlandse zorg bestaat uit topdiensten.. Je kunt het vergelijken met een pas getrouwde koppel die langs je komt wonen.. 99 % kans dat hun gloednieuwe tv minimaal een led is.. Terwijl jij het moet doen met je 8 jaar oude lcd 50htz tv..

 7. CONSERVATIEF ZEKER,DEMOCRATIE……NO WAY….ZE WETEN NIET EENS HOU JE DAT SCHRIJFT DENK IK…..KIJK MAAR NAAR ZIJN VERLEDEN….

 8. Dag Peter,

  Ik moet eerlijk zeggen dat je mij nogal hebt overvallen met je ‘column’. Je stuk zit vol met feitelijke onjuistheden die mi met een simpele deskresearch te weerleggen zijn. Aan de andere kant vraag ik me af of je gewoon aan beeldvorming doet, noem het voor het gemak ‘demoniseren’.. In het tweede geval maakt het natuurlijk niets uit om met harde data te komen tav uitspraak Y.Bulut en ziekenhuizen. Maar om toch een tipje van de sluier op te lichten.. Dhr Bulut had het over het feit dat Erdogan een socialist is irt andere politici, wat ik kan beamen, alleen de BDP gaat wat verder vind ik. Aan de andere kant is het aan dhr Celik, als woordvoerder, om de rechts georienteerden niet te laten schrikken, want socialist staat voor veel Turken nog steeds gelijk aan communisme ed. Met context erbij zijn beide verhalen sterk en nodig. Aan de andere kant siert het jou als persoon om deze voorbeelden bekrompen neer te zetten tbv het doel dat je voordat je begon met schrijven al voor ogen had denk ik. Maar goed, dat is natuurlijk je recht, zoals het schrijven van een reactie mijn recht is!
  Je sprookje tav de ziekenhuizen verdient toch wat meer aandacht. Ten eerste, het is feitelijk onjuist dat er op dat gebied niets is gebeurd. De jaarlijkse begroting van de ministerie van gezondheid is tussen 2002 en 2012 toegenomen met 400% toegenomen. Er zijn 2000 ziekenhuizen en poliklinieken gebouwd, de verschillende soorten staatsziekenhuizen zijn geïntegreerd en onder 1 noemer gebracht, als gevolg hiervan is er winst geboekt op gebieden als efficiency en effectiviteit. Tevens was de verhouding specialist/bevolking 1 op de 20k, dat is teruggebracht naar 2k. Ambulance aantal was 618, is nu 2766, SEH-punten toegenomen van 481 naar 1710.. Weet je Peter, ik kan hier pagina’s mee vullen, maar volgens mij heb ik mijn punt gemaakt.
  En als laatste, maar mi belangrijkste, tevredenheidsonderzoek onder het volk tav gezondheidszorg is tussen 2002 en 2012 gegroeid van een 4,0 naar een 7,6 – op een schaal van 10. Volgens mij is dit ook een van de redenen waarom de polls laten zien dat AKP nog op 50% zit. Met alle respect, je stuk is mi niets anders dan een zwaar mislukte poging. Maar keep it up! Met vallen en opstaan kom je er ooit, of niet..

  Geraadpleegde bronnen:

  http://www.tuik.gov.tr/Kitap.do?metod=KitapDetay&KT_ID=1&KITAP_ID=223

  http://saglik.bugun.com.tr/saglik-harcamalari-71-milyar-artti-haberi/206471

  http://www.akparti.org.tr/site/icraatlar/saglik/C82

  https://www.google.nl/search?q=saglik+harcamalari+2002+2012&oq=saglik+harcamalari+2002+2012&aqs=chrome..69i57.5512j0j4&sourceid=chrome&espvd=210&es_sm=93&ie=UTF-8#es_sm=93&q=saglik+harcamalari+akp

  http://www.google.com/cse?q=saglik&cx=015200851248949254112%3Aqaug18judny&ie=ISO-8859-9&lang=tr#gsc.tab=0&gsc.q=saglik&gsc.page=2

 9. Ik zou zeggen: breng zelf eens een bezoek aan het staatsziekenhuis van Cihangir in Istanbul en constateer zelf hoe geweldig het daar geregeld is. Zoals ik al schreef, wanneer de WC op vijf meter afstand stinkt, wil ik aan de operatiekamer niet denken. En dat terwijl de regering nog geen kilometer verder de barakken wil herbouwen, alleen om haar Ottomaanse dromen te bevestigen. Kan dat geld niet beter gebruikt worden om dat ziekenhuis schoon te houden? Ik kom gelukkig niet vaak in een staatsziekenhuis, maar spreek toch uit eigen ervaring. In het stadsdeel Aksaray had ik soortgelijke ervaringen. Ook schrok ik van een staatsziekenhuis in de stad Batman. Juist omdat ik dit jaar zelf twee dagen in een particuliere kliniek heb gelegen valt me het contrast zo op. Toegegeven: in het staatsziekenhuis van Bakirköy was het iets beter. Maar waarom dan niet in Cihangir, het enige staatsziekenhuis in het centrum van Istanbul, waar veel minderbdeelden wonen? Bovendien komen in Cihangir veel toeristen en is het daar gelegen staatsziekenhuis in die zin een visitekaartje. Ik begrijp dat niet.
  Je komt met cijfers. Doet de regering maar al te vaak. Maar het is in Turkije heel bekend dat door de overheid opgegeven cijfers het papier niet waard zijn waar ze op geschreven zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor cijfers over werkloosheid en armoede. Of inflatie. Minder dan 10%? Iedereen die hier regelmatig boodschappen doet, weet wel beter. De prijzen schieten omhoog. Moet ik dan wel de cijfers over gezondheidszorg vertrouwen?

  • Als Turkije voor jou een en al ellende is, wat doe je daar nog. Kun je hier een antwoord op geven.
   Weet je ook dat de AKP bezig is om oude ziekenhuizen te slopen en nieuwe te bouwen. En weet je ook dat het tijd nodig heeft om de 60 jaar achteruitgang weer vooruit te krijgen. Als je zo anti moslimpartij bent, heb je dan een alternatief. Welke partij zou het beter doen. Zou de VVD het in Turkije beter doen. Alleen maar klagen. Kun je ook met oplossingen komen. Wat deed je in Batman. Meehelpen voor een koerdische staat. Daar zie ik je wel voor aan.

   • Weer zo’n insinuatie. Je neemt maar van alles aan. Het gaat je geen moer aan, maar ik was in Batman als medewerker bij een speelfilm.

     • Het had je meer gesierd wanneer je je excuses had aangeboden voor weer een insinuatie waarmee je de plank missoeg. Als iemand wil weten wat ik pecies in Batman deed wil ik dat best laat weten, want het is verre van een geheim. Maar met jou heb ik daar geen zin meer in.

 10. Dag meneer Peter de veelweter,

  Weet u wat u moet doen in plaats van de AKP lopen te bekritiseren? U moet eens een afspraak maken met meneer Erdogan zelf en deze zaken aan hem persoonlijk overleggen.

  Ik denk dat u met uw veelweterigheid ook de juiste mensen zult kennen om meneer RT Erdogan hiervoor te benaderen.

  Als het u niet lukt, schrijft u mij maar, dan zal ik voor u een persoonlijke afspraak met hem regelen.

  Als het u namelijk echt om de staatsziekenhuizen gaat en de gezondheid van het volk, dan neemt u ook concrete actie in plaats van kritiek te geven.

  Kritiek zijn wij namelijk niet van gediend, goede intentie en integerheid, daar houden wij van.

  Ik dank u zeer.

  Met vriendelijke groet,
  Murat Topcuoglu

  • Ik houd me van harte aanbevolen, maar schat de kans op een gesprek niet erg groot in. Ik heb RTE al eens benaderd toen de de Turkse vertaling van mijn boek over zionisme was verschenen. Nooit een reactie gekregen. Terwijl hij net als ik toch sterk tegen Israël is gekant. Wie schrijft niet van kritiek gediend te zijn laat zich overogens wel erg kennen.

 11. Ach Peter toch, dus een aantal specifieke gevallen uit je eigen leven gebruik je om te kunnen generaliseren. Vergeef me, maar ik zie dan toch wel patronen met ene Wilders, die kan dat ook zo mooi. Lekker generaliseren en demoniseren obv statistisch totaal nietszeggende voorvallen en feitelijke onjuistheden. Maar goed, door dit aan te geven heb je mi zojuist het waarheidsgehalte en betrouwbaarheid van je eigen stuk neergezet.

  En even over de getallen mbt inflatie etc. Deze worden niet door het kabinet, maar door oa EUROSTAT gepubliceerd. Dat is een onafhankelijk entiteit binnen de EU. Dus jouw eigen interpretatie tav inflatie, wellicht op dezelfde manier berekend als het gevalletje ziekenhuizen, toont contradicties met wat de EU aangeeft. Indien je ook vraagtekens bij EUROSTAT plaatst verwijs ik je graag door naar OECD-publicaties en/of IMF en de Wereldbank. Indien ook die niet betrouwbaar zijn rust ik mijn zaak. Desalniettemin werp je met je reactie licht op de totstandkoming van je stuk en welke bronnen je (niet) hebt geraadpleegd.

  Mijn advies aan jou? Doe research eer je van plan bent om een stuk neer te zetten. LET OP! ik zeg niet voordat je begint te schrijven, nee nee, voordat je zelfs van plan bent om te schrijven. Want op basis van feitelijke onjuistheden en generalisaties kun je kritiek uiten en misschien mensen achter je krijgen. Maar dat zijn dan toch echt de mensen ‘die hun buik krabben’… Ik kan me voorstellen dat je wat meer niveau verwacht van je lezers.

  succes verder!

  • Als ik boodschappen ga doen in Istanbul vraag ik me iedere keer weer af hoeveel duurder ik uit zal zijn. Geen ervaringen uit mijn eigen leven, want prijzen zijn voor iedereen hetzelfde. Wat Eurostat daarmee doet kan ik niet zeggen. Mogelijk loopt men achter de feiten aan. Dat de inflatie de pan uit rijst blijkt ook uit een verklaring van minister Babacan, die het beperken daarvan deze week als target aanwees.

   • Ik voeg daaraan toe dat de regering de inflatie jaren heeft weten te beteugelen. Ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar iedereen die regelmatig boodschappen doet in Turkije weet dat het de laatste tijd weer de foute kant op gaat. In een aantal wijken van Istanbul stijgen de huren overigens ook erg snel de laatste tijd.

    • Ach Peter, WTF maakt het uit. Deze Alper zal elke groep die hem niet aanstaat benoemen als – ongelovige hond – terrorist – links – jood – christenhond -etc. So what!! Ik ben zoals je uit mijn voornaam op kunt maken van de net naoorlogse generatie en weet wat een totalitaire staat met mensen en hun gedrag doet. De buurman blijkt ineens een foute man te zijn en de andere een held. In het geval van deze Alper kan ik alleen maar meelij en geen medeleven tonen. Een nogal badinerende opmerking mijnerzijds maar welgemeend.Het disrespect van dit heerschap gaat alle perken te buiten en verdiend eigenlijk geen aandacht. Daarentegen waardeer ik de inzet waarmee jij tracht de informatie te ventileren naar de lezer over jouw bevindingen t.a.v. politieke en sociale ontwikkelingen in Turkye. Dank hiervoor.
     T.a.v. het jood zijn dat mijn joodse en islamitische vrienden ver boven het niveau uitsteken van deze Alper. Thats it! Beste Peter ik volg je graag op dit medium.

 12. Geen socialist maar een Islamo fascist. Tegenwoordig kom je in Turkije nergens meer aan de bak als je tegen de Akp bent. Pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Akp zijn ergere onderdrukkers dan wie dan ook daarvoor.

  • Ik zou RTE geen nationaal socialist noemen. Maar wat opvalt is dat Bulut, toen hij nog in het andere kamp zat, Erdogan met Hitler vergeleek.

 13. Goedemiddag allen,
  ik heb het allemaal eens een beetje gelezen jullie reacties.Waar discussieren jullie in godsnaam over? gaan jullie de wereld redden?Vanwaar al die kritiek terwijl sommigen van jullie niet eens turken zijn?een grootmacht kan niemand tegenhouden. de slapende reus is wakker geworden.Altijd maar negatatief, maar dat is aard van de jaloerse Nederlander!vergeet 1 ding niet dat Nederland hun leven en grond hebben te danken aan de Osmaanse rijk toen de spanjaarden wilden langskomen. Toen hebben de Nederlanders bijna gebedeld bij de OSmaniers of zij hun vlag wilde hijsen en de spanjaarden laten weten dat de osmaniers aanwezig waren en dat gemeente heet momenteel ook Turkye. Dus ik verwacht van de Nederlanders wat meer respect!Jullie hebben je leven en ziel te danken.De Osmaanse imperium heeft NEderland niet alleen gelaten in de donkere tijden.

 14. Erdogan is na Ataturk het beste wat Turkije is overkomen….

  Ataturk was niet perfect….Erdogan ook niet.

  Zij hebben beiden domme fouten gedaan….Erdogan doet dat ook….nog steeds soms.

  Maar over deze beide mensen hebben geen twijfel. Hun intentie is goed en naar beste weten en kunnen doen ze hun best.

  En geloof me…Ataturk was zo succesvol…dat hij de Turkse grenzen van vandaag heeft gevormd.

  Geloof me…Erdogan is zo succesvol dat hij in 10 jaar tijd Turkije op de wereldkaart heeft neergezet en de Turkse economie, zelfvertrouwen, technologie identiteit problematiek van vele soorten weten aan te pakken…en is er nog steeds keihard mee bezig.

  Ik ik anti fantiek Islam… AkP is fantiek Islam… maar feit is zij doen het belachelijk goed ondanks de foute dingen die ze daarnaast doen…en dingen die mij niet aanstaan…zij doen het echt goed.

  Ik kan enkel respect hebben en ik zou mij een landverrader eerste klas voelen om te weten dat AKP en Erdogan goed is voor Turkije en alle mensen die daar leven en vervolgens niet voor AKP te stemmen…

  Ik ben een Alleviet…hele achterban is net een voetbalclun die blindelings op CHP stemt… fout… doe je ogen open, wees realistisch. Kijk naar de feit….

  Luister niet naar Peter Edel die met halve waarheden komt…

  Peter edel liegt niet keihard maar schreeuwd wel van de daken af dat een half volle glas leeg is wijzend naar het lege deel….

  Mensen kijk verder die ook het andere helft dat wel vol is…en men is bezig het glas te vullen.

  Mehmet

 15. @Mikhail,

  wordt het niet eens tijd dan dat je naar het land van de slapende reus gaat , daar je Nederlandse paspoort op de post naar Nederland doet zodat je nooit meer daar kunt komen ?

   • Misschien heeft hij wel gekozen Ieder zijn/haar keuze beste Alper. Jij daarentegen bent alleen maar aan het schreeuwen op deze site. Jij kiest er ook niet echt voor om jouw Turkije in daden ter plekke te gaan steunen maar hangt hier de betweter uit. Beste stuurlui staan aan wal! Ga en bouw aan een, voor jou, mooi Turkije!

   • @Alper,

    als jij alle dingen wist die je niet hoort vanwege dat de AKP alle berichtgeving op zowel televisie , krant en internet in hand heeft ben ik benieuws hoe je dan zou spreken.

    Vindt jij het bijvoorbeeld een normale zaak dat jou turkse familie een wezenlijk deel van hun pensioen kan betalen aan de Syrische rebelen die de AKP naar Izmir en bepaalde wijken van Istanbul heeft gestuurd zodat tege nde tijd dat er nieuwen verkiezingen komen er alvast een deel uit een gebied weer voor AKP zal stemmen .

 16. Ecevit was een man die puur van zijn ambtsllon leefde.Hij kocht in de jaren negentig zijn eigen flat. Anap en Dogruyol zijn bourgeoisie. Ecevit was een zo een beetue de armste politicus. Heel principieel man. Karaoglan de communist liet Cyprus Turken niet stikken.

 17. Peter k las vandaag iets leuks!de reden dat bram vermeulen naar zuid afrika verkast is dat ie gedwarsboomd wordt door turkije in In zijn werk,hahaahhhahahahahahahahahahahhahahha,hij denkt laat me weggaan hier voordat ik in de bak kom en 10 jaar voor niks vastzit,je mag wel denken dat je goed bent en dat je interresant bent maar als je te stoer gaat doen en teveel gaat piepen en doorgaat met misleiden dan zullen ze dat ook wel met jou doen,ik ben het meestal ook niet met je eens,en dat komt niet omdat je veel liegt over akp maar omdat het continent europa waar ik leef niet veel verschilt van het huidige turkije kwa systeem kwa schijnheiligheid,het enige waarom ik sympathie heb met akp is dat erdogan charisma heeft,stoer is kwa karakter en een soennie moslim is,maar europa is veel en veel stiekemer en vuiler,ik durf te wedden dat jij niet over je eigen historie de waarheid durft te vertellen,dus doe aub niet of akp en turkije de slechtste systeem heeft,vieze vuile piraten continent afrika leegzuigen azie leegzuigen hier in noorwegen en belgie wapenfabrieken bouwen,eigen risico van 350€,gierig zijn in ziekenhuizen voor operaties,het enigste verschil is precies wat tony montana zei in zijn film scarface,europa liegt en bedriegt heeeeeeel veel k denk zelfs wel het meeste van iedereen!ze weten het alleen goed te verbergen en dat heb ik heus wel door peter als je dat maar goe onthoudt en met mij samen miljoenen akp lovers en turkije lovers,onthoud 1 ding heel goed zolang je doorgaat met je poppenkast,wij zijn geen arabieren die elkaar afmaken,turken krijg je niet kapot wij komen samen op nationaal gevoel 1 voor allen allen voor 1,of je roeit ons allen uit met een atoombom of je ziet ons na 90 jaar terugkomen en al die stinkseculieren jullie zijn maar een kwestie van tijd,gule gule peter

 18. Sinds gezipark is gebeurd. Weet ik het zeker. De islamisten hebben de seculieren of modernen altijd al gehaat
  Dit vanwege afgunst en omdat zij zwarte harten hebben. Nep moslims!

  • lol whut? zeg je nou dat de gezipark de schuld is van de moslims? jullie gaan gewoon niet mee met de tijd en ook nog totaal onsportief…
   omdat meerderheid van het volk akp heeft gekozen (zullen ze ook blijven doen) gaan jullie huil huil huil doen…
   Het is juist de seculieren die het verpesten…mag ik vragen waarom jullie Adnan Menderes hebben omgebracht? zie jij nu de moslims in Turkije zo hun leiders of politicus zo doen?
   Jij bent echt een domme turk of jij bent geen turk…ik zweer ik heb echt nog nooit zo hard gelachen om je commentaar…

 19. Och och och Petertje, ik weet niet waar jij al die foute informatie krijgt of wat je doel is of waarom jij het doet, maar je hebt kennelijk geen idee hoe het in de jaren 60 ging in Turkije die geregeerd werd door seculieren/kemalisten.
  Dat geeft ook niet, want je bent geen Turk, ook al wist je het al, maar dan ben je dus een moslimhater of osmaanse rijk hater.

  Wat ik eigenlijk vindt van je is dat jij een schijnheilige leugenaar bent die de boel probeert op te hitsen…mede dankzij mensen als jij verkeert de wereld in een onstabiele staat tussen rassen, gelovigen, groepen enzovoort…jullie veroorzaken apartheid waardoor er alleen maar haat en conflicten worden gecreeerd…

  Gelukkig zijn meeste Turken niet zo dom om je verhalen te geloven, want de meeste media, journalistiek en column bevatten bijna 100% leugens, bij jou is het duidelijk 120% leugen.
  wat ik hoop, dat jij nabij in de toekomst inziet dat je leugens niet werkt en zich gaat storten in een echte waarheid…
  zo niet, dan hoop ik toch dat jij zonder pardon vanuit Turkse grondgebied eruit wordt gegooid zonder enig kans om terug te komen, Je bent pro pkk, pro CHP en pro seculier en anti islam…
  Erdogan is geen perfecte leider, maar hij doet vergeleken met andere leiders veel beter, er is hulp aan handicapten, armen, vrouwen, kinderen, onderwijs enzovoort…

  Ga jij maar je onzin en propaganda maar ergens anders rondbazuinen…
  De wereld chaos die door mensen als jij wordt veroorzaakt moet je echt diep en diep schamen…

  Ik ga hier niet verder mijn woorden vuil maken aan jou…

  dus prettige dag nog neppe journalist..

 20. @ Alper en Mehmet en anderen….
  Grappig dat je Ataturk en de heer Erdogan in 1 zin gebruikt. Want de laatste is stelselmatig bezig om alles wat met Ataturk, nog sterker met Turk en Turkse Republiek te maken heeft te vernietigen.

  Feit is wel dat de heer Erdogan hard aan de weg timmert dat moge duidelijk zijn met zijn bouwdrift. Haha ik moet dan ook hard lachen dat iemand hem als een socialist zou durven te bestempelen. Turkije volgt perfect het Amerikaanse kapitalistische systeem.

  Waar in een land van schoenpoetsers nog geld bij elkaar gepoetst wordt voor hun zieke moeder heb je nu een land waar letterlijk “anam aglar” van toepassing is. Want nu staat dit poetsertje en zoals vele anderen die 24 uur langs de wegen staan om voor hun armoedig bestaan een appeltje en een peer verkopen nu met een credit card bij de media markt (AVM bouw drift!) in de rij. Ondertussen de zusters en de moeders die hun gouden armbanden (rest nog van hun huwelijk) verkopen zodat de creditcards af betaald kunnen worden. Maar toegegeven dat gebeurde al, de heer Erdogan heeft het alleen maar nog aantrekkelijker gemaakt en stimuleert de koopdrift nog meer. Trouwens goed voor de economie, de vraag is goed voor wiens portemonnee?

  Ach je moet maar zo zeggen hij heeft goed geleerd van de geschiedenis, zoals Caligula dat had gedaan (denk aan zijn bouwdrift van aqua systemen om aan de macht te blijven) en zoals Cesar hem ook al voor was gegaan met “geef ze brood en spelen”. Het volk heeft brood en spelen en door de bouw van AVM’s oogt het allemaal erg mooi van buiten, door de bouw van moskeeën en opkomen voor de rechten van de hoofddoek dragende vrouwen heb je een goed fundament voor een lange termijn agenda.

  Een dubbele agenda weliswaar, denk aan BOP. Denk aan de afschaffing van het woord “Turk” milleti de afschaffing van TC, denk aan een co-federatie van Turken-Koerden oftewel als je de lijn verder doortrekt denk aan de alsnog nakoming van verdrag verdrag van Sevres. Erg frappant hoe de kaart van Turkije geïntroduceerd tijdens BOP (greater middle east project) verdomd veel lijkt op de kaart van verdrag van Sevres. Hierop beroepen de koerden zich dan ook die de oprichting van Koerdistan willen.

  Ik denk zelf dat het westen zich ook nog steeds niet kan verkroppen dat Ataturk dit verdrag nooit is nagekomen. “Sevr Bar???na kar?? TBMM’nin tepkisi çok büyük olmu?tur.Buna göre:
  • TBMM, 19 A?ustos 1920’de yapt??? toplant?da, Sevr Bar???n? imzalayanlar? ve onaylayanlar? vatan haini ilan etmi?tir.
  • Sevr Bar???n? kesinlikle tan?mad???n? tüm ilgili devletlere bildirmi?tir.
  • Padi?ah ve Osmanl? yöneticilerinin vatan haini olduklar?n?n anla??lmas? halk?n direnme gücünü kamç?lam?? ve ulusal mücadeleye kat?l?m h?z kazanm??t?r.”

  Nee ik ga geen bronvermeldingen doen en zeker geen statistieken (statistiek is een perfect middel om je leugen bij te staven dat weet je toch?) maar ik durf wel te zeggen dat BOP een aanhangsel is van het verdrag van Sevres, helaas de heer Erdogan is maar een uitvoerder die hiervoor gebruikt wordt. Ieder moet maar zijn/haar eigen gezond verstand gebruiken en daarin geloven waar hij/zij zich in gelukkig voelt.

  Mijn achtergrond, ik ben geen aanhanger van CHP zeker niet van een ander politieke partij. Ik ben Elhamdulillah Muslim en al een tijdje haci en probeer mijn geloof zo goed als kan te praktiseren. Maar daarvoor heb ik geen mensen nodig die mijn geloof als middel gebruiken om mijn identiteit af te pakken. NE MUTLU TURKUM DIYENE!

  • Je gaat ons hier toch niet opbiechten dat je net uit syrie komt. Dat was een grapje.

   Je hebt het over de AVMs. Waar mensen met credit cards inkopen doen. Met geleend geld dus. En.. Zo in de schulden komen. En.. Dat dit de schuld van de kapitalistische akp is. Het moet niet gekker worden. Door de akp telt turkije weer mee in de wereld. Door de graaiers na Ataturk heeft Turkije 60 jaar stilgestaan. Niemand heeft hier wat tegen Ataturk, maar de elite erna. Tegenwoordig heeft die elite een naam. Juist de CHP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here