De nieuwe alcoholcultuur in Turkije

8
60

biertjeDe nieuwe alcoholcultuur in Turkije betekent dat je daar bijna nergens meer alcohol kunt kopen. Daarover schrijft columnist Renée Braams een artikel in De Volkskrant. Zij schrijft onder meer “De supermarkt Sok verkocht geen alcohol. Nee, zeiden Turken die we om uitleg vroegen, er waren geen wetten en regels tegen alcohol. Steeds meer winkeliers hadden het gevoel dat het een moslim niet zo past om alcohol te verkopen, en ook de gigant Sok had zich daarbij aangesloten”.

De restaurants die op toeristen mikken, serveren wel wijn en bier, en ook in ons hotel was alcohol te koop. Een glas beyaz sarap, die overheerlijke witte harswijn, kostte er 15 Turkse lira! Dat is bijna 7,50 euro! Dat zet zuinige Nederlanders wel aan tot een frisse alcoholarme vakantie… Lees de volledige column in De Volkskrant.

8 REACTIES

 1. Haha wat een onzin!
  En wat kost een blikje cola in diezelfde hotel?
  Of een flesje water?
  En wat kost roomservice?
  Of wat kost een kamer?
  Dat word dus niet drinken op vakantie voor de zuinige vakantiegangers..
  ..
  Hotels mijn ervaring.
  Ilica hotel cesme, blikje cola 9 lira
  Caprice hotel didim, blikje cola 2 lira

  Haha.. Dus..? wat een onzin.. Hebben jullie niks beters te doen behalve te balen dat het goedkope vakantieparadijsje voor Hollanders is verdwenen!?
  ..
  Maak je liever druk om de belasting die Nederland verhoogd..
  Iets wat de Nederlandse bevolking echt raakt!
  Of dat de energiekosten veel hoger zijn als in de Buitenlandse landen.
  Iets wat de Nederlander echt raakt!
  Of dat de huren over 10 jaar met 75% is toegenomen..
  Iets wat de Nederlander echt raakt!
  ..
  Nee.. Nederlanders maken zich liever druk om het pilsje die in Turkije te duur is geworden voor de Nederlander.. Daarom gaat het ook zo goed in Nederland!
  ..
  & tip voor deze artikel schrijver.. Pak een goedkope hotel met een winkeltje om de hoek.. Scheelt je heel veel geld!

 2. Idd redelijk uit proportie dit stukje, zeker na lezing van het Volkskrant artikel. Turkije was nooit een groot alcohol verkoper maar ik zie echt niet minder ’tekel bay??’ hier in Nev?ehir. De ’tekel bay??’ zijn kleine geisoleerde alcoholverkooppunten (soort straatkiosks), waar alles te koop is aan sigaretten en alle soorten drank. Ze bevinden zich op plekken waar vraag is. Dat kan dus ook een volkswijk in een grote(re) stad zijn. Het is marktgereguleerd en beinvloed door de hoge prijzen van de overheid. Sommige supermarkten verkoppen nergens nooit alcohol (Be?endik) en sommigen weer wel op plekken waar het kan (Migros, die diverse keus heeft en correcte prijzen). Ook is het zo dat wijn nou eenmaal per saldo duur(der) is in Turkije omdat er geen wijncultuur is (kleine afname) en het een echte luxe is om goede wijn te drinken. Franse prijzen zul je er dus niet tegenkomen, en als het al zo is dan is het of een hele oude verschraalde wijn of bocht.
  Enz. enz.
  Tot nu toe gaat men er over de breedte genomen goed mee om, in Konya/Kayseri vindt je geen of moeilijk alcohol, op vrijere plekken (Izmir/Ankara) makkelijk En wellicht dat er in toeristische gebieden (kust) iets breder alcoholaanbod is komt ook omdat er gewoon meer bars en restaurants zijn.
  Verder: ‘beyaz ?arap’ betekent gewoon witte wijn (zoals de Franse) en als mevrouw Renée Braams schrijft dat het om ‘overheerlijke witte harswijn’ haalt ze Griekenland en Turkije door elkaar.
  Er is geen sprake van drooglegging wel van prijsverhoging door enorme btwverhoging. Vooralsnog verdient de regering er aan.
  Maar het zou ook nog kunnen dat mevrouw Renée Braams er geweest is tijdens de Ramadan en dit niet heeft doorgehad…

 3. Ik denk wel dat erwel degelijk een verandering aan het plaatsvinden is. De AK parti van de islamist Erdogan heeft namelijk voorgesteld om in istanbul na 22.00 uur een verbod in te stellen voor de verkooop van Alcohol. Het is geen geheim dat de AK parti een vergaande islamiring van de Turkse maatschappij wil. Alcohol hoort daar volgens zijn mening niet bij. Nog een voorbeeld is het verwijderen van terasjes gedurende de ramadan.

  • Wern…
   1). Verandering hoort bij ontwikkeling.
   2). Weet je ook de werkelijke reden van het verbod na 22.00 uur of is het je mening die gebaseerd is op je gevoel?
   3) het verwijderen van terrasjes is ook een opmerking die niet waar is..
   4) “het is geen geheim”.. Waaruit kan je onomstotelijk concluderen dat hij het land aan het islamitiseren is??
   5) je geeft je mening alsof die is onderbouwd uit feiten, terwijl het je mening is die jij als feit beschouwd. Je mening die je toont alsof het een feit is, is niets meer of minder als jou mening! Dus eigenlijk, wat je zegt is grote onzin.

 4. Rode wijn is niet het gezondst dat ten eerste..
  Of rode wijn goed is!dat denk ik niet,veel mensen beginnen met 1 en dan wordt het meer, je weet wat men zegt het begint aaaaltijd met 1.er zijn op de wereld veel kinderen in tehuizen of pleeggezinnen waarvan hun ouders zwaar alcoholisten zijn,en je kan mischien wel raden wat er met kinderen in pleeggezinnen meestal gebeurt niet bij alle natuurlijk,en ja zelfs die ouders waren ooit met 1 wijn begonnen,dus of 1 glaasje rode wijn ook goed is!!!zoals ik al zei water is het gezondst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here