Naschokken van de Gezipark-bezetting [COLUMN]

22
4

protest.juni[Door Peter Edel/Istanbul] – Het excessieve politiegeweld tegen het vreedzame Gezipark-protest in Istanbul leidde tot veel internationale kritiek op de Turkse regering. Duitsland zag geen heil meer in onderhandelingen met Turkije over EU-toetreding. Daar zat iets scheef. Bondskanselier Angela Merkel zal beslist zijn geschrokken van de dikke wolken traangas op het Taksimplein, maar het hele verhaal is dat niet. Duitsland staat al veel langer afwijzend tegenover volwaardig EU-lidmaatschap voor Turkije.

Het is het aloude dilemma. Voorstanders zien de voordelen van een snel groeiende economie aan zuidgrens van de unie, met een brugfunctie in alle windrichtingen. Tegenstanders, zoals Merkel, vrezen de invloed binnen Europa van een land met bijna 80 miljoen inwoners. Islamitische inwoners, ook dat nog.

Met het door hem verordonneerde politiegeweld bood premier Erdogan Merkel een kapstok om dergelijke angsten aan op te hangen. Komt haar goed uit met het oog op de verkiezingen later dit jaar in Duitsland. Voorafgaand daaraan zal de kwestie Turkije en EU-lidmaatschap zeker niet onbesproken blijven.

Koc familie
Erdogan trapt wild om zich heen. Hij is woedend op het Divanhotel in Istanbul, omdat daar na een gasaanval van de politie in het nauw gedreven demonstranten werden binnengelaten. Dat de politie ver over de schreef ging door de lobby van het Divanhotel met gas vol te spuiten, vond hij best. In plaats daarvan heeft de Koc familie – de rijkste familie van Turkije met tal van ondernemingen waaronder het Divanhotel – het volledig voor hem gedaan.

Ook de bankwereld moet het ontgelden. Een directeur van de Garantibank, een van de grootste Turkse banken, verklaarde zich solidair met de demonstranten. Als gevolg vervloekte Erdogan alle particuliere banken in Turkije. Hij riep op om massaal geld op te nemen en dat onder te brengen bij een van de drie staatsbanken. Veel banken zouden failliet gaan wanneer de bevolking daar gevolg aan geeft. De consequenties voor de Turkse economie zouden niet te overzien zijn. In het licht van Erdogans hogere doelen zijn dat echter futiliteiten voor hem.

Erdogan schopt tegen machtige schenen. Hij lijkt het Gezipark-protest aan te grijpen voor een wraakondernemingen tegen ondernemingen en banken met een seculiere achtergrond. Na de militairen en andere seculiere machtsfactoren binnen de staat zijn zij nu aan de beurt. Het is tekenend dat gesproken wordt van een ‘financieel Ergenekon’ (Onder de naam Ergenekon staat sinds 2007 een vermeende samenzwering tegen Erdogan bekend).

Rentelobby
Een ander doelwit van Erdogan is de ‘rentelobby’. Die zou volgens de premier de hand hebben gehad in het Gezipark-protest, om na het neerslaan ervan dik te verdienen aan rentestijgingen. Wie de samenzweerders zijn zegt hij niet. Dat wordt uit de doeken gedaan door columnisten van Sabah, een krant behorend tot een conglomeraat waarvan zijn schoonzoon topman is. Sabah heeft het over joodse financiers die verbonden zijn aan Opus Dei en de onder samenzweringstheoretici al even populaire orde der Illuminaten.

In dergelijke illustere gezelschappen zou het Gezipark-protest jaren geleden al zijn bekokstoofd. Zeer curieus. Al is het maar omdat Opus Dei een (nog bestaande) Rooms-katholieke organisatie is, terwijl de (niet meer bestaande) Illuminaten als fervent antikatholiek de geschiedenis zijn ingegaan. Wellicht moet deze tegenstrijdige combinatie aantonen hoe breed de samenzwering is.

De columnisten van Sabah nemen de boeken van Dan Brown te serieus. Daarnaast doen hun beweringen denken aan de Protocollen der wijzen van Sion, het door de tsaristische geheime dienst vervalste geschrift waarin de onterechte indruk werd gewekt dat joden voornemens waren de wereld te domineren. De protocollen deden het erg goed in nazi-Duitsland en daardoor liggen beweringen over samenzwerende joodse financiers supergevoelig in Europa. Er gaat Sabah geen middel te ver om Erdogan vrij te pleiten.

Simsek
Niemand kan ontkennen dat de beurs in Istanbul daalde vorige maand, dat de Turkse lira devalueerde en de rente steeg. Erdogans eigen minister van Financiën, Mehmet Simsek, verbindt dat echter niet zozeer aan de gebeurtenissen rond het Gezipark, als wel aan het zinspelen van Federal Reserve directeur Ben Bernanke op een afbouw van het Amerikaanse opkoopprogramma van staatsobligaties.

De gevolgen van Bernankes mededeling waren wereldwijd merkbaar, waardoor het niet in Erdogans samenzwering tegen Turkije paste. Dat Turkije het extra merkte komt omdat kwetsbare economieën met name vatbaar bleken te zijn voor dergelijke verklaring van de Fed. En kwetsbaar is de Turkse economie, met het grote tekort op de handelsbalans. Dit gat wordt opgevuld met leningen op de internationale kapitaalmarkt, waar een rentestijging dan weer veel invloed op heeft.

Nu gaat het nog slechts over een overweging van de FED. Wanneer het opkopen van staatsobligaties in de VS echt wordt beëindigd zal de Turkse kwetsbaarheid zich wellicht nog duidelijker manifesteren. De groei van de economie kan daar niets aan veranderen. (Die groei kent overigens betrekkelijke kanten. Turkije heeft de achterstand op West-Europese landen weliswaar deels ingelopen, maar de economieën van China, India en zelfs Bangladesh groeiden de laatste tien jaar relatief sneller)

EU
Minister Simsek heeft een punt wanneer hij stelt dat de EU Turkije goed kan gebruiken bij het tegengaan van achterstand binnen de wereldeconomie. Omgekeerd is de EU volgens Simsek van belang voor Turkije met het oog op internationale handel en uitbreiding van infrastructuur betreft (dat wil zeggen, leningen daartoe van de Europese investeringsbank). Erdogans medestanders beweren vaak dat Turkije de EU niet meer nodig heeft, maar volgens Simsek ligt dat dus net even anders.

Banden met de EU zijn volgens Simsek verder van belang voor de ‘verbetering van de democratie standaard’ in Turkije. Interessante opmerking. Tien jaar geleden sloot de EU aan bij Erdogans streven om het land te bevrijden van militaire supervisie en andere ondemocratische factoren binnen de staat. Verliep volgens planning, want de Turkse strijdkrachten zijn tegenwoordig volledig ondergeschikt aan de regering. Met als kers op de taart lange gevangenisstraffen voor honderden militairen. Hun bedreiging van de democratie is daarmee al geruime tijd geneutraliseerd.

Dus waar had Simsek het over? Over Erdogans ondemocratische tendensen, zou je zomaar denken. Leidt tot de vraag hoe ingenomen de premier alles bij elkaar was met Simseks uitspraken. Een andere mogelijkheid is dat de heren good cop/bad cop spelen. Zou niet voor het eerst zijn dat Erdogan ministers gebruikt om harde uitspraken te verzachten. Bovendien sloot Simsek bij andere gelegenheden wel aan bij Erdogans uitspraken over een internationale samenzwering tegen de Turkse economie.

Kilicdaroglu
Het belang van de EU voor een meer democratisch Turkije wordt in ieder geval door anderen onderschreven. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) verzocht Angela Merkel om de onderhandelingen met Turkije over EU-toetreding niet op de lange baan te schuiven. Europese druk is voor Kilicdaroglu essentieel om te voorkomen dat Turkije verder afglijdt in ondemocratische richting. Hij zal zich goed herinneren dat Erdogan gehoorzamer was aan EU-eisen toen het toetredingsproces nog vlot verliep. Dat veranderde nadat de EU in 2007 een serie onderhandelingspunten had bevroren naar aanleiding van een controverse over Griek-Cyprus. Daarna voelde Erdogan zich minder beperkt door de EU, ging het bergafwaarts met de vrijheid van meningsuiting en tekende de conservatief religieuze signatuur van zijn beleid zich scherper af.

De recalcitrante Turkse pianovirtuoos Fazil Say richtte een soortgelijk verzoek aan Merkel. Say, die dit jaar tot een voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld na tweets waarin hij expliciet blijk gaf van zijn (in Turkije zeldzame) atheïsme, ziet verder onderhandelen over EU-lidmaatschap zo te zien eveneens als remedie tegen verdere afkalving van de Turkse democratie.

Uiteindelijk ging Merkel akkoord met een voortzetting van de onderhandelingen over EU-toetreding. De gesprekken zullen echter pas hervat worden na de verkiezingen in Duitsland, zodat Merkel voorafgaand daaraan stoere taal kan uitslaan over Turkije. Tegen die tijd is ook het volgende EU-Progress Report verschenen en daarin zou de kritiek op de Turkse regering wel eens niet mals kunnen zijn. In welke gemoedstoestand de contacten tussen de EU en Turkije zich tegen die tijd afspelen is daardoor zeer de vraag. Maar hoe dan ook, de EU is het aan de miljoenen vrijheidslievende, westers ingestelde Turken verplicht om de onderhandelingen voort te zetten.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

22 REACTIES

  • Ken je de 2013 versie van marco tarlises?
   ..
   De meeste dromen zijn bedrog
   Maar als jij wakker word dan zit je in de smog
   Je kijkt na de buren en geeft hun de schuld
   Terwijl het jij bent die zo stinkt in de lucht
   ..

   • Ik ga ervan uit dat je de argumenten van Alper bedoelt Wim??? Als dat zo is, draai ik de rol ff om. Waar basseert petertje zijn beweringen op??? Hoe komt hij in Allahs naam aan zijn informatie??? Maw alles wat petertje schrijft geloof jij wel??? Merkel hamert idd al langer op Turkije omdat ze als de dood is dat Erdogan zijn plan doorzet om de grootste luchthaven vd wereld te bouwen in Istanbul. Hierdoor raakt Duitsland ongeveer 1 miljard Euries p/j aan transfer inkomsten kwijt. Vandaar dat ze dreigt met EU-lidmaatschap etc….
    Er wordt elke x weer naar de harde hand vd politie gewezen tijdens de demonstraties. Is er wel eens een x stilgestaan wat sommige demonstranten allemaal uitvoerden? 3 agenten (waarvan 1 commisaris) neerschieten (zijn gelukkig niet overleden), plunderingen, branstichten, oproepen tot haat en geweld, vernioelingen etc etc…
    Tuurlijk gaat de bankdirecteur meedemonstreren. Hij ziet nm de bui al hangen voor zijn inkomsten. In TR heeft bijna elk huishouden wel een creditcard waar ze LET OP!!! rond de 60% rente p/j voor moeten betalen voor het openstaande bedrag daarop. Europa heeft wet en regelgeving hierover en mag er maximaal 18% (effectief op jaarbasis) rente betaalt worden. USA zit nog zelfs iets lager. Erdogan wil ook wet en regelgeving hiervoor invoeren in TR. Waarom denk je dat er in TR geen 1 bank is omgevallen in deze crisis? Vind je het dan nog gek dat een bankdirecteur mee gaat demonstreren? En ja, er heerst in TR een sterke (buitenland)lobby van bankdirecteuren, media (die voor bijna 60% in duitse handen is), Apothekers die vóór Erdogan nog goud verdienden door medicijnen onwijs duur aan de burger verkochten en nu niet meer kunnen omdat ze gebonden zijn aan regels, en zo kan ik je nog een paar opnoemen.

    • Dag Hasan. Ik heb van Alper geen argument gezien om op te kunnen reageren. Wel losse opmerkingen als hierboven… En na jouw stuk gelezen te hebben kan ik zeggen dat het gros van de mensen absoluut geweldloos is. Uiteraard is het te betreuren dat er doden gevallen zijn en nooit goed te praten. Nu is het zo dat een economisch welvarend land in de EU een steun voor de Eu is en we willen allen dat het goed gaat in TR. een smeltkroes van culturen, elkaar respecterende “gelovigen – niet gelovigen – andersdenkenden – politiek verschillend – is een aantrekkelijk voor het toerisme die toch maar behoorlijk bijdraagt aan de welvaart en dan nog de handel erbij. Nogmaals een sterke economie van TR is goed voor het land en het volk en ook aantrekkelijk voor de EU. Waarom zouden de andere landen TR kapot willen maken. Het gaat er bij mij niet in hoor.
     Overigens ervaar ik het door sommigen op de man spelen als primitief en zou willen dat dit achterwege blijft. De discussie wordt er beter van als echt op elkaars argumenten wordt gereageerd.
     Grts Wim

     • Wim.. Jij wilt argumenten terwijl jij nooit met argumenten komt?
      &
      Al krijg je argumenten dan reageer je er niet meer op..
      ..
      Heb je nog steeds niet opgezocht hoe een discussie te voeren?
      ..
      Dus.. Drink je glaasje melk en ga naar bed.. Je bent nog te jong om een volwassen gesprek te creëren..
      ..

 1. Dag Wim, als geen ander Hollander weet jij zelf ook wel dat het hier om macht en geld gaat. Machtspositie religie is maar onzin het draait allemaal om die bankbiljetten. Waar de euro en de dollar tekens opstaan. Het zit in je roots om de ander te onderdrukken de kop indrukken zodat jullie europeanen er beter van worden. (Niet allemaal natuurlijk). Maar 80% wel. Mijn ouders werden hier naar Nederland gehaald op voorwaarde dat ze ongeschoold zijn en de taal niet beheersen. Ze mochten vooral niet slim zijn op, alles wat ja knikken en doen. Dit zegt toch al wat. En wat betreft moslims Turkse moslims zijn geen arabische moslims het is een wereld van verschil. Arabieren verlinken verraden Turken niet ze zijn oprecht en trots. So am I. Geen een land kan aan Turkije en Turkse mensen tippen wat betreft gastvrijheid en vriendelijkheid. Dat is hier in Nederland ver te zoeken. Of het zijn allemaal schapen of egoisten. En die paar mensen die normaal zijn en mens zijn met normen en waarden die emigreren naar andere landen. Nederland is niet een land om trots op te zijn. Kijk naar het kabinet allemaal hooggestudeerde stelletje huichelaars dieven zijn het. Nederland doet niets voor de burger. Kijk naar de aankmende bezuinigingen voor volgend jaar. Elke dag verzinnen de ambtenaren vanuit hun luie stoel wetten en regeltjes om de Nederlandse burgers leeg te melken want wij zijn melkkoetjes goed voor de staat. Hoe krijg ik jou geld in mijn zak politiek. Terug op religie Turkije accepteert en respecteerd andere geloven, althans dat is wat ik zie. Zeker niet te vergelijken met arabische landen.

  • In mijn vorige reactie heb ik gevraagd om beledigen cq op de man spelen achterwege te laten. helaas moet ik constateren dat het je niet gelukt is. Mogelijk is het voor jou en je familie goed om de immigratie ongedaan te maken en je helemaal te richten op Turkije. Ik zou dan ook niet meer de uitkeringen van Nederlandse schapen en egoisten aannemen want dat zou mijn eer te na zijn. Zoals jij fulmineerd over de NLers …dan zou ik van hen nooit afhankelijk willen zijn. Verder vraag ik me af of men in TR op jou, Turk opgegroeit in NL zitten te wachten.
   Nogmaals maak een keuze waaraan je trouw kunt zijn en besmeur ons land niet! Dat doen Nederlanders ook niet t.a.v. het mooie Turkije. Politiek gezien mag je het oneens met elkaar zijn maar de ander voor rotte vis uit maken gaat me te ver.

   • Wim..
    En weer zielige beschuldigingen en jou mening maar geen argumenten..
    ..
    Ik zal je even helpen!
    ..
    Jou mening kan beïnvloed worden door je ervaring.. Feiten worden beïnvloed door gebeurtenissen.. Probleem is echter, jou mening is niet gebaseerd op feiten maar door je ervaring die weer word beïnvloed door je gevoel.. Dus tenzij je zwart wit redeneert, verschilt de mening per individu.. En dus is je mening een feit, maar je redenatie niet!
    ..
    Vb.
    Een alcohol verbod van zo laat tot zo laat in Turkije komt door..
    A) om het land te islamitiseren
    B) om de bevolking te beschermen
    ————————
    Een alcohol verbod van zo laat tot zo laat in Nederland komt door..
    A) om het land te islamitiseren
    B) om de bevolking te beschermen

    Een gekozen kabinet die niet doet wat de minderheid van het volk wilt, is..
    A) democraat
    B) dictator
    ——————
    Een gekozen president die niet doet wat de minderheid van het volk wilt, is..
    A) democraat
    B) dictator
    ….
    Snap e vous?

    • Over zielig gesproken!
     Islamitiseren is niet door mij benoemd
     Indien een leider zegt dat andersdenkende en demonstrant een terrorist is kan die niet omgaan met minderheden en is dan autoritair in zijn gedrag te noemen. In NL zijn er ook minderheden en dan denk ik aan bijvoorbeeld de SGP waar ik ook absoluut niets mee heb die wel meepraten en kunnen beïnvloeden als minderheid. Dat heet democratie beste jongen. Wat betreft het persoonlijke kan ik stellen dat je wat mij betreft over alle politieke partijen mag mopperen maar om mijn en jouw landgenoten voor alles en nog wat uit te maken is wat mij betreft not done. Ik waardeer een goede discussie en vind rechtstreeks beledigen onvolwassen. En de oeverloosheid van deze discussie is nu voldoende geweest.

     • Pff.. Begrijpend lezen is ook niet je sterkste punt merk ik..

      Hup.. Glas op & na bed!

 2. En Prank dombo ga terug naar je hol. Met geen visie. Je hebt het niet begrepen Egypte is een islamitisch land. Wat weg met islamisten. Volgens mij behoor jij ook onder de laaggeletterden in Nederland.

 3. Sensen

  Hoezo werden je ouders naar Nederland gehaald? Was het niet hun eigen keuze destijds om de perfect functionerende Turkse overheid die zo goed zorgt voor zijn/haar burger in te ruilen voor de Nederlandse overheid?

  • Geschiedenis??
   Mijn vader ging naar Nederland omdat het zo slecht was in Turkije..
   Zijn zoon gaat naar Turkije omdat het zo slecht is in Nederland..
   ..
   Duidelijk?

 4. Liever seculier/militair dictatuur dan Turkse volk verradende Arabkp . Ik zie jullie types in turkije nog wel nadat erdogan verwijderd is. Ha ha

 5. Ja natuurlijk vindt je anderen niet oké hè Wim als ze met argumenten komen die jou raken dan is het opeens op de man spelen,dan zou jij ook moeten ophouden om op de man te spelen raak ons Erdogan niet aan dan,zogenaamd argumenten vuile piraten,we willen dat het goed gaat met tr zegt ie denk je dat ik dat geloof,denkeensna k moet je weer uit je fanta wereld halen door te zeggen dat ik weet dat jij die tijd niet gaat meemaken,Wim je denkt echt dat je slim bent hè?dit is altijd jullie schaakspel,moslims kennen het spel niet,ze komen niet met argumenten !!we komen met genoeg argumenten het probleem is dat jullie piraten dat niet willen begrijpen snap je nu dat wij dat doorhebben snap je dat docter anders professor filosoof techneut snap je dat slimste mens op aarde

 6. Ooit heb ik jullie soort broeders genoemd, niet meer. Mijn soort kan beter infiltreren bij jullie dan jullie bij ons De Ware Turk pas maar op. Geen allah die jullie turkverraders zal redden cultuurlozen.

 7. Mijn ouders kwamen naar Nederland en wij gaan naar Turkije. Waarom worden mensen altijd de kop afgehakt als zij de waarheid spreken. Ik ben niet voor de akp maar maar ik kijk naar wat deze man doet voor Turkije. Dus zodra de verkiezingen aan de deur komen zal ik speciaal voor hem naar Turkije gaan om speciaal op hem te stemmen zodat ik stelletje huichelaars ons dat niet gun. Op naar een beter Turkije ohhh Wim je kan natuurlijk niet iedereen over een kam scheren namelijk ik heb toevallig nog nooi gebruik gemaakt van de bijstandsuikering werk al sinds mijn 17 jaar. Op mijn ouders terug te komen mijn vader was een hele harde werker over hem weet jij dus niets. Dus ik denk je boosheid en modder gooien geeft te maken met datje niettegen kritiek kan. Het is wel zo wij zijn allang geen domme Turken meer. Wat betreft Turkije ! TURKIJE Wacht op mij met open armen. By the way mijn echtgenoot is 100% hollands maar hij valt net onder dat overige 20 % en valt nietin de catagorie schapen. Dag Wimmetje een advies leer kritiek hebben daar zul je heel veel aan hebben. Ik ben nog zo aardig dat ik je dat advies meegeef. Bye bye

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here