Solidariteitsbetuiging Turkse homobeweging aan Gezipark-protest [COLUMN]

28
2

gayflag[Door Peter Edel/Istanbul] – Vorige week was het een jaar geleden dat mijn boek De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije verscheen. Op de voorlaatste pagina stond het volgende:

‘Ik kan dit boek niet afsluiten zonder een alternatief te suggereren. Dat is een heet hangijzer. Het is juist door het ontbreken van een alternatief dat veel Turken bij de laatste verkiezingen toch maar weer op de AKP [Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij] gestemd hebben. Nieuwe politieke stromingen kunnen zich echter binnen een kort tijdsbestek ontwikkelen. De AKP is daar zelf een voorbeeld van.

Dat alternatief zou kunnen bestaan uit een politieke stroming die, met respect voor de Turkse geschiedenis, afstand neemt van iedere nadruk op religieuze of nationalistische beginselen. Om in plaats daarvan universele humanistische waarden te koppelen aan sociale en economische rechtvaardigheid.’

Ik schreef deze woorden uit de overtuiging dat Turkije aan de vooravond staat van grote sociale en maatschappelijke veranderingen. Dat ik de potentie tot een dergelijke dynamiek veel minder in West-Europa herken dan in Turkije, verklaart mijn fascinatie met dit land en de motivatie bij het schrijven van mijn boek.

Toch was ik vorig jaar nog enigszins terughoudend om het zo te stellen. De redenen voor een beweging zoals ik me voorstelde lagen toen weliswaar al voor het oprapen, maar de contouren ervan waren nog vaag. Er leefde protest onder studenten, maar dat is er eigenlijk altijd al geweest. Voor een nieuwe brede beweging was meer nodig en het kwam me voor dat dit meer tijd zou vergen.

Mijn stoutste verwachtingen werden echter overtroffen, want het ging veel sneller dan ik aanvankelijk kon bevroeden. Sinds het protest rond het Gezipark in Istanbul kwam de beweging er waar ik verleden jaar mijn hoop over uitdrukte. Een beweging die verouderde religieuze of nationalistische ideologieën verruilt voor een frisse en positieve blik op de toekomst van Turkije. Tegelijkertijd ook een beweging met bijzondere niet-gewelddadige actiemiddelen en twee aspecten waar het de huidige machtselite totaal aan ontbreekt: relativeringsvermogen en humor.

Een droom werd werkelijkheid. Hoewel de ontwikkelingen hoopvol stemmen, staat de nieuwe beweging echter nog veel te doen. Zo moeten de betrekkingen met studenten, arbeiders en vakbonden zich ontwikkelen. Daarnaast weet de beweging zich geconfronteerd met een massa die gedrenkt is in Ottomaanse conservatisme en misleid wordt door een met schuld gevulde economische luchtballon. Een massa bovendien die aangevoerd wordt door een premier die blind is voor zijn tekortkomingen en tegen iedere prijs zijn gelijk wil halen.

De nieuwe beweging wordt snel breder. Afgelopen weekend vond in Istanbul de jaarlijkse demonstratie van homo- en transseksuelen plaats. Nichten, lesbo’s en drag queens eisten erkenning van hun identiteit en een einde van de discriminatie waar zij regelmatig het slachtoffer van worden. Want hoewel homoseksualiteit en geslachtsverandering formeel niet verboden zijn in Turkije, zou je dat in de praktijk niet zeggen.

Onder de demonstranten bevond zich Binnaz Toprak, een parlementslid van de Republikeinse Volkspartij (CHP). Toprak lanceerde vorige maand een voorstel tot een onderzoek naar discriminatie van homoseksuelen. Kon uiteraard rekenen op enthousiasme van de homogemeenschap. De regerende AKP oordeelde anders en torpedeerde het voorstel van Toprak, met als argument dat de oppositievoerende CHP ‘immoraliteit verdedigt.’ Dat deze opstelling de homoscene en de nieuwe beweging nader tot elkaar brengen bleek afgelopen weekend, want uiteindelijk mondde de demonstratie in Istanbul uit in een solidariteitsbetuiging aan het Gezipark-protest.

Wie weet voegt premier Erdogan de homobeweging toe aan de door hem veronderstelde ‘internationale samenzwering’ tegen de Turkse economie. Kan er ook nog wel bij, nu de beweringen van zijn columnisten over een ‘Joodse samenzwering’ tegen Turkije aanschurken tegen de Protocollen van de wijzen van Sion, het door Russische antisemieten vervalste geschrift dat het zo goed deed in nazi-Duitsland.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

28 REACTIES

 1. Voor de schermen een democraat die niets met de 100% te maken heeft maar achter de schermen de 90 % onderdrukken dmv de 10% te steunen..
  ..
  Wat een journalist..
  ..

  • Dekkip heeft nog steeds niet naar de imam
   Dr. Adnan Ibrahim op youtube gekeken zie ik!
   Mehmet en Alper deze imam laat zien wat Allah bedoeld!

   • Wat heb jij toch met Dr. Adnan Ibrahim ( wie deze persoon ook mag zijn ). Denk je nou echt dat we de preken van imams moeten geloven of na moeten leven. Dat is nou echt typisch westers. “de imam zegt dit of dat, dat is de waarheid en moslims geloven alles wat hij zegt. Ik heb die film op youtube niet gezien en zal ook niet kijken. Wij zijn geen schapen die achter elk (nep)imam aanloopt..

     • Alper.. Wimmetje is misbruikt, verwaarloost, mishandeld & verstoten..
      ..
      Hij gelooft werkelijk dat de imam de islam representeert ipv dat de islam de imam representeert.. Het is niet de man die vertelt hoe het geloof hoort te zijn, het is het geloof die verteld hoe een man hoort te zijn.. De imam representeert zijn geloof waarvan deze kracht per individu afneemt.. Maaarr.. Hij leert het wel.. Net als dat hij uiteindelijk ook heeft geleerd dat hij niet met onbekende mannen moet mee gaan.. Toch wimpetje..

     • Bla bla bla… Kwam je aan je opmerking op het moment dat je in de spiegel keek?

      Geef eerst maar eens andwoord op mijn vragen voordat je andwoord verwacht..
      ..
      P.s. Als je zo vernederlands bent waarom bemoei je je dan met een land 3000 km verderop terwijl ze hier in Nederland aan het verhongeren zijn?

     • Ja dekkip en alpha ik moet opmerken dat in de “discussie” jullie telkens in een nogal typische mechanisme vervallen. Als jullie geen weerwoord hebben gaan jullie over tot de beledigmodus. Dat zien we in NL als een zwakte hoor! hahaha

 2. mmmm Peter Peter….

  Elke logisch nadenkend mens die democratisch, sociaal, links is weet dat

  CHP ultra rechts, Terroristisch, ondemocratisch en anti socialistisch van karakter is kijkend naar zijn verleden, houding en wat zij tot heden gerealiseerd hebben…

  AKP daarentegen heeft sinds zijn bestaan kwa feiten, zwart op wit meer democratie, mensenrechtenm, vrede, minder terrorisme (praten met PKK), betere welvaart en zeer socialistische regels toegepast waardoor de midden klasse in Turkije aanzienlijk is gegroeit….

  Dus Peter..weet waar je over praat.

  Mvg

  Mehmet

 3. Peter, je hebt het mis. Want, Islamitische waarden en normen zijn in Turkije heel sterk. Daar horen de homo’s, lesbo etc. niet bij. Die levenswijze wordt niet getolereerd. Ik heb zelf een keer meegemaakt dat ik in de dolmus in Istanbul zat en er kwam een jongen die veel op een meisje leek. Ook zijn kleding en gedrag was vrouwelijk. Hij/zij had wel alle bekijks. Niet alleen dat, mensen lieten wel hun afkeer blijken. Hij voelde zich niet op mijn gemak en was wel snel uit de dolmus gestapt. Ik wil hiermee zeggen dat je veel wetten kunt veranderen ten voordele van de homo’s en de anderen. Maar het volk kun je niet veranderen. Die hebben niks met wetten. Hun wetten zijn hun waarden en normen die gebaseerd zijn op de islamitische leer. Daar wordt je dagelijks mee geconfronteerd. Turkije kun je niet zomaar veranderen. Omdat een groep linkse studenten of andersdenken dit willen gaat het die kant op??. Nee, zo werkt het niet. Buitenlanders snappen dit niet. Omdat zij de algemene turkse waarden en normen niet kennen.

 4. Islamitische normen en waarden wegdoen en meer humanistische waarden en normen,beste Peter meer dan de helft van de bevolking heeft voor ottomaanse islamitische waarden gekozen begrijp je dit niet of wil je het niet begrijpen??wij willen niet Europese bla bla waarden,waar kinderen niet voor ouders zorgen,waar een zoon vader piet noemt,waar dochters met hun vriendje thuis komen,waar lesbo’s homo’s in een parlement zitten,waar Pedos niet gebeukt worden,nee sorry Peter en Erdogan heeft meer humor dan al die pannenkoeken hier in den haag,meer stijl,meer lef,meer meer en meer van alles wat jij kan bedenken,wij houden van hem snap je dat niet,zijn de Hollanders misschien beetje beledigd dat zij geen opdrachten voor kanal Istanbul krijgen ofzo?

 5. Ik heb gekeken naar dr adnan ibrshim. Hij heeft gelijk. Peter zijn artikel paradox van de democratie is geniaal.

 6. Mijn kinderen krijgen de turkse waarden en normen mee. Ik moet er niet aan denken dat we met schoenen het huis in lopen. Hygiene is ver te zoeken bij de Hollanders. Een kat of een hond horen niet in huis thuis. Een turkse ontbijt met lekkere thee is beter dan s’morgens aan de frikandel of Chips??

 7. In afghanistan saudie arabie en ook in turkije doen zogenaamde heteros dar in de achterlanden allemaal aan de herenliefde. Als het geen ezelliefde is tenmiste. Vrouw is vies moet je wegstoppen. Hoe hypocriet allemaal, die richting gaat turkije meer en meer op.

 8. Peter Edel, ik krijg steeds meer de indruk dat jij in opdracht schrijft voor en betaald wordt door de zionistische lobby die als doel hebben elke vorm van religie uit te bannen, niet alleen islam, maar echt elke geloofsrichting en van Turkije een soort van sodom en gamorra wil maken waar iedere vorm van moraal en fatsoen moet worden geband. Dat noem jij dan ‘universele humanistische waarden’, hahahaha.
  Mijn leven lang heb ik nooit een hekel gehad aan homo’s etc. maar door mensen zoals jij zou je daar wel een hekel aan kunnen krijgen, door jouw haat voor alles wat religieus is, jouw haat die door elk van jouw artikel afdruipt alsof je een vaatdoek uitknijpt.
  Jij mag doen voorkomen alsof jij het Turkse volk begrijpt, maar het is overduidelijk dat je geen snars van het Turkse volk begrijpt.
  Jij baseert je begrip op een handjevol gebrainwashte studentjes die net boven en onder hun broek vandaan komen. Zoals we dat vroeger in Nederland zeiden: tussen tafellaken en servet zitten.
  Ja, studenten vinden altijd wel iets om te protesteren. Waarom? Omdat ze nog onvolwassen zijn en nog niks van het leven hebben meegemaakt, omdat ze eigenwijs zijn en denken het beter te weten dan mensen met tientallen jaren meer levenservaring, omdat ze vroeger als kind verwend zijn geworden en altijd alles hebben gekregen waar ze om schreeuwden en ondanks dat ze het kregen nog niet tevreden waren en door bleven schreeuwen.
  Die frisse positieve blik van jou op de toekomst van Turkije, bestaat uit smerigheid, vuiligheid, waar moraal een onbekend woord moet geworden.
  Jouw droom is om van Turkije een eldorado te maken van homo’s, lesbo’s, en andersoortig verbouwde en verminkte lichamen waar niet meer van is te achterhalen of het een man of een vrouw betreft. Past heel goed in het straatje van de nwo die uit zijn op het drastisch verminderen van de wereldbevolking waarbij Monsanto, (chemisch bedrijf en producent van gemanipuleerde zaden) een handje helpt door boeren over de hele wereld te dwingen zaden van hen af te nemen die uiteindelijk de mens als ras totaal vernietigd doordat ze onvruchtbaar worden en andere afwijkingen krijgen en waar de normale mens geen kans meer van bestaan heeft en uiteindelijk zelfs hongersnood veroorzaken zoals door hen ook gepresteerd is in Afrikaanse landen.
  Zie het al helemaal voor me. Een of andere travestiet met 100 kilo make-up en pruik als president(e). Iedere dag optochten van stoeten halfnaakte of geheel naakte homo’s en lesbo’s die door de straten van Istanbul lopen te paraderen om te showen wat ze allemaal ‘in huis’ hebben. In plaats van vergaderingen van de regering, braspartijen met drugs en alcohol en orgies waarbij iedereen iedereen kan pakken die hij/zij/het maar wil. Oh… het volk??? Ach… dat is niet belangrijk, als wij maar kunnen doen wat we willen. Moraal? Nooit van gehoord. Moet er een nieuwe weg aangelegd worden? Ben je mal, die gaten vallen best nog wel mee in het wegdek. Dat geld kunnen we beter gebruiken voor ons eigen lol. Is dat jouw droom, Peter? Wil jij Turkije zo tot verval laten komen? Waarom doe je dat eigenlijk niet in Nederland? Daar is nog veel meer te doen dan hier in Turkije! Probeer Rutte eens op te tutte. Probeer een beetje meer democratie in je vaderland te brengen waar mensen tot op het bot financieel worden uitgekleed ten behoeve van de zionisten in Brussel en Amerika.

  Wat in het begin ontkend c.q. verzwegen werd, komt nu dan toch boven tafel. CHP zijn de mede-aanstichters van de demonstraties, wat ik al vanaf het begin heb gezegd (uiteraard betaald door de zionistische lobby). De waarheid haalt de leugen altijd in.
  Erdogan heeft helemaal gelijk als hij zegt dat CHP immoraliteit predikt en verdedigt. CHP doet hiermee meer slecht aan homo’s en lesbo’s dan dat zij goed doen, maar wat kan hun die homo’s en lesbo’s eigenlijk schelen? Helemaal niks, zij zijn slechts een gebruiksmiddel voor hun eigen communistische belangen en worden aan de kant gegooid als ze niet meer nodig zijn.
  Je liegt overigens voor de zoveelste keer dat columnisten van Erdogan het zouden hebben gehad over een ‘Joodse samenzwering’. Als je zegt ‘zionistische samenzwering’ dan zeg je de waarheid. Maar gezien jij de pest hebt aan de waarheid, probeer je er weer een andere bevolkingsgroep bij te halen die er part nog deel aan heeft. Fitnah-zaaier ben je, een oproerkraaier en onruststoker. Als ik jou was zou ik dat gedeelte maar verder niet uitdiepen want daar heb jij de ballen verstand van. Liever een land vol echte joden dan een land vol volk wat van zichzelf niet weet wat het is en van gekkigheid niet weten hoe ze dat aan de buitenwacht moeten tonen. Je weet niet eens wat een semiet is.

  Maar Peter, je vergeet een heel belangrijk ding en dat is dat het overgrote deel van de Turkse bevolking jouw ideeën en het immoralistische gedachtegoed van jouw en je maatjes niet aanhangt en geen behoefte heeft aan de Europese/westerse immoraliteiten die jullie zo graag zouden willen invoeren en bestempelen als ‘normaal’. Jij wilt mensen doen geloven dat jij voor democratie bent maar in werkelijkheid ben jij voor onderdrukking van de overgrote meerderheid die niets meer van het onderdrukkende communistische en immorele gedachtegoed moeten hebben. Je zou eens moeten beseffen dat jij een loopjochie bent voor de zionisten, net zoals je maatje Vermeulen die ook al jarenlang zijn best doet om Turkije een slecht imago te bezorgen met zijn walgelijke docu’s vol met leugens.

  Zo, en nu ga ik fijn aan de Turkse thee.

  • Bespaar je de moeite Yenge Hanim, petertje reageert toch niet. Hij zit nu met Bram Vermeulen ook aan een heerlijk bakje Turkse thee en lachen zich waarschijnlijk te pletter om hun sprookjes en fabeltjes. Ze denken waarschijnlijk dat wij er nog in geloven, maar weten niet dat ze zichzelf voor de gek houden.
   Of ze zitten natuurlijk ondergedoken 🙂

 9. alper, je snapt toch wel dat waarden en cultuur altijd al veranderlijk zijn geweest…afgelopen weekend liepen er voor het eerst 20.000 hetero turken mee met de naar schatting 17.000turkse homo’s en lesbos’ die het ook voor het eerst durvden om in zulke grote getalen op te komen dagen voor de 11e pride in Istanbul. bij de eerste pride 10 jaar geleden waren dat nog maar 200 mensen…waarden veranderen per generatie. natuurlijk nooit direct. maar maatschappelijke omstandigheden, zichtbaarheid en ‘delen tussen mensen’ en delen van emoties, etc dragen allemaal bij aan het anders invullen van dezelfde waarden…geen enkele waardem, nergens ter wereld is voor alle tijden hetzelfde. zelfs niet als het gaat om goddelijke regels. dan nog kan je er namelijk voor kiezen om er niet strikt of op de wijze van imam x of volgens de leer van mr y gehoor aan te geven. en maakt je datr minder moslim? nee, natuurlijk niet. dat was ook de reden dat er voor het eerst in dse geschiedenis ook jonge, antikapitalistische moslims meeliepen tijdens de gay pride in istanbul!!!

 10. dutch osmanli kadin…

  jij praat alsof iedereen in een ijskast van waarden leeft. De realiteit is dat er afgelopen weekdn in Istanbul een unicum plaatsvond. er liepen zelfs moslima’s met hoofddoek mee met de gaypride die voor het eerst zo groot en zo divers was…zie mijn beriucht boven…

  je kan wel keihard roepen DE Turkse Cultuur, maar dat maakt hem nog steeds niet eenduidig en voor iederene hetzelfde, laat staan dat het constant vast en dezelfde blijft!

  dan moet je nog heel veel meer leren over de relatie tussen Cultuur, Waarde, Norm en Praktijk en de verhoudingen tussen deze vier elkementen die in de psychologie, sociologie en zelfs antropologie toch even wat verder gaat in complexiteit dan jouw wel erg zwart wit stellingen die niet te bewijzen zijn! en waarvan het tegendeel overal op de wereld en ook in Turkije tot boekenkasten vol aan bewijzen hebben opgeleverd!!!

 11. peter…er zijn heel veel zaken ten goede in gang gezet sinds Gezi Park…dat verklaard ook de starre, beledigende, censurerende, slaande en paniekerige houding van de President…dat verklaard ook het produceren van bewijzen die ontmaskerd werden door journalisten die dat nu wel hier en daar durven te benmoemen. Erdogan kan nu alleen nog maar zijn 35% consolideren. met kiesdrempel zijn 50%. dezelfde kiesdrempel die hij nu never nooot zal weghalen…de gay pride op 30 juni was overigens vele vele malen indrukwekkender dan wie dan ook had gehoopt. ik neem aan dat jij in je tekst boven verwijst naar de kleinere trans pride op 27 juni…dat was ook inderdaad een link en versterking door Gezi park. maar wat op 30 juni gebeurde deed zelfs alle Turkse kranten erover schrijven. al was het duidelijk wie wat wegmoffelde en welke kranten er weer alleen maar een carnavals bericht van maakten over ‘de vele kleuren van turkije bla bla’…37.000 mensen waarvan ruim meer dan de helft deden voor het eerst mee met de pride tocht van turkse homoseksuelen en zeiden letterlijk dat ze nu pas doorhebben waar deze mensen allemaal mee te kampen hebben en dat ze het jammer vonden dat ze niet eerder voor hen zijn opgekomen maar dat ze tijdens de gezi park demonstarties pas inzagen dat wat de turkse homo’s willen, in feite hetgeenn is wat iedereen voor iedereen zou moeten willen. menswaardigheid, een humane samenleving, respect voor mens en natuur zonder dat je een ander in zijn waarden of cultuur belemmert…ask asktir!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here