De waanzin slaat toe in Turkije [COLUMN]

26
12

arinc[Door Peter Edel/Istanbul] – Vicepremier Bülent Arinc bekleedt een belangrijke positie binnen de Turkse politiek. Na premier Erdogan en president Gül is hij de derde man van de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP). Die positie brengt belangrijke taken met zich mee. Namens de regering sprak hij vorige maand met de in de VS woonachtige, doch in Turkije zeer invloedrijke Fethullah Gülen. Ging onder andere over de ‘inzichtelijke verschillen’ (lees: het conflict) tussen deze imam en Erdogan.

Twee weken geleden kreeg Arinc wederom een belangrijke opdracht. Tijdens Erdogans reis naar Noord-Afrika mocht hij de door het Gezipark-protest en politiegeweld verhitte gemoederen trachten te kalmeren. Daarbij erkende Arinc dat het politiegeweld excessief was geweest.

Volgens de krant Taraf overwoog Arinc onlangs zijn ontslag in te dienen. Dat hij daar vanaf zag kwam volgens Taraf omdat president Gül hem aan boord hield. Arinc haastte zich vervolgens om alles te ontkennen. Maar waar rook is, is vuur en hij kon een geruchtenmolen in politiek Ankara niet voorkomen.

Erdogan zou er ontstemd over zijn geweest dat Arinc het politiegeweld excessief noemde. Verklaarbaar, want daarmee werd tegen zijn zin gesuggereerd dat de dalende beurzen en de devaluatie van de Turkse lira, niet zo zeer het gevolg waren van het protest, maar veel eerder van de reactie daarop door de regering.

Samenzweringstheorieën
De woorden van Arinc waren tegenstrijdig met Erdogans claim dat hem noch de politie iets te verwijten valt. Hij houdt vol dat achter het Gezipark-protest een samenzwering tegen de Turkse economie schuilgaat. Met een veronderstelde rol daarbij van de VS, de EU en Israël, komt dat neer op een wereldsamenzwering tegen Turkije.

Dat Claudia Roth van de Duitse Groenen naar Istanbul kwam om haar solidariteit te betuigen met de milieuactivisten in het Gezipark, werd door de regeringsgezinde media geïnterpreteerd als bewijs van een internationale samenzwering. Veel verder kwam het niet. Het blijft vooral bij wilde beweringen die de logica tarten. Waarom zouden de VS, de EU en Israël de Turkse economie willen beschadigen? Valt aan een economisch welvarend Turkije niet meer te verdienen dan aan een arm Turkije?

Bij Erdogan is het vergeefs zoeken naar logica. Bij zijn aanhang eveneens. Daar hecht men veel geloof aan de beweringen van Yigit Bulut, een financieel analist die op de televisie uitlegt dat buitenlandse inlichtingendiensten Erdogan via telekinese willen vermoorden. Geen spat bewijs voor uiteraard. De door nationalistisch-religieuze emoties en persoonsverheerlijking gedreven supporters van Erdogan twijfelen echter geen seconde.

En zo passeren alle bekende samenzweringsverhalen de revue. Dat de vrijmetselarij evenmin ontbreekt heb ik recentelijk zelf ervaren. Sommige fanatici menen dat ik een vrijmetselaar ben, die door de staat Israël wordt betaald om Erdogan in diskrediet te brengen.

Er is heel wat onzin nodig om het feit te omzeilen dat de internationale kritiek op Turkije niet onder de verantwoordelijkheid valt van de Turkse protestbeweging, maar het resultaat is van mensenrechtenschendingen, Erdogans autocratische instelling en zijn haat ten aanzien van veel Turken.

Dat laatste neemt angstaanjagende vormen aan. Wie alcohol drinkt, minder dan drie (vijf zelfs nu al) kinderen op aarde wenst te zetten, er socialistische opvattingen dan wel een liberale westerse levensstijl op nahoudt, kan rekenen op de minachting van de premier. In zijn toespraken draait hij er niet omheen dat tegenstanders van zijn beleid zich geen Turk mogen noemen. Met andere woorden, Erdogan is heel hard bezig de Turkse samenleving nog verder te polariseren dan deze nu al is.

Er zijn berichten over gewapende AKP-aanhangers die zich voorbereiden op aanvallen tegen demonstranten. Sterker, dergelijke milities kwamen al in actie voor het Gezipark-protest. In Ankara zochten met messen bewapende AKP-aanhangers de confrontatie met activisten die protesteerden tegen het kusverbod (!) op perrons in de metro van de Turkse hoofdstad.

Dit soort berichten doen vrezen voor een terugkeer van de situatie eind jaren zeventig, toen het politieke geweld de straat beheerste en Turkije zich in een staat van burgeroorlog bevond. De staatsgreep van 1980 was daar het directe gevolg van.

Het Hubris-syndroom
Erdogan gedraagt zich steeds merkwaardiger – en dan heb ik het niet over zijn vreemde kledingkeuze tijdens partijbijeenkomsten. Terwijl zijn gezicht en lichaamshouding een snelle veroudering verraden, verrast hij zo nu en dan met plotselinge vlagen van energie. Hij wordt ook slordig. Tijdens een toespraak verleden week voor een miljoen AKP-aanhangers in Istanbul vergiste hij zich in het aantal maanden dat Turkije nog scheidt van de lokale verkiezingen volgend jaar. Simpele vergissing die andere politici simpelweg toegegeven hadden. Erdogan niet. Nadat iemand in het publiek hem corrigeerde bleef hij zijn gelijk hardnekkig volhouden.

Volgens de Britse neuropsycholoog Ian Robertson lijdt de premier aan de onvermijdelijke gevolgen van meer dan tien jaar macht. Robertson vergelijkt de chemische gevolgen daarvan op de hersenen met het effect van cocaïne. Dat kan positieve gevolgen hebben, bijvoorbeeld meer daadkracht. Daar staan negatieve karakterveranderingen tegenover, zoals toegenomen egocentrisme en verminderde zelfkritiek. Een politiek leider die te lang teveel macht heeft zal geagiteerd op kritiek en protest gaan reageren, tegenstrijdige uitlatingen doen en een verminderd beoordelingsvermogen hebben.

Robertson benadrukt dat niemand na tien jaar immuun is tegen de negatieve gevolgen van veel macht. Om die reden stellen veel landen tien jaar als maximale regeringstermijn voor een premier of president. Overigens kennen de statuten van Erdogans AKP een limiet van drie achtereenvolgende premierschappen.

Erdogan toont volgens Robertson symptomen van wat de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken David Owen het Hubris-syndroom noemde (hubris, of hybris, is Grieks voor extreme trots, of arrogantie). Symptomen als narcisme, het gelijkstellen van het nationale en het persoonlijke belang, alsmede de neiging om minder verantwoordelijkheid af te willen leggen tegenover wereldse politiek dan ten aanzien van God of de geschiedenis. Daarnaast noemde Owen een verminderde greep op de werkelijkheid als symptoom van het Hubris-syndroom.

Het enige dat je tegen Robertsons diagnose in kunt brengen is dat Erdogan niet alleen de laatste jaren, maar al veel langer aan dergelijke symptomen lijdt. Dat ze zich de laatste tijd meer afgetekend manifesteren is daarentegen een onmiskenbaar feit.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

26 REACTIES

 1. Bla bla bla.. Wat een onzin.. En het andwoord op uw vraag.. Neej!! Een kleine domme Turkije is makkelijker leeg te plukken als een welvarend Turkije die iets te zeggen heeft.. Toeval? Turkije groeit, Europa krimpt??
  ..
  Tweede.. Erdogan heeft de vs EU of Israël niet de schuld gegeven.. Zijn woorden verdraaien ben je intussen een kei in geworden! Misschien moet je een nieuwe tolk zoeken??
  Alhoewel ik je redenatie wel begrijp.. Al die anti moslims zitten natuurlijk niet te wachten op een Turkije die de moslimstaten zal leiden…
  ..
  Slot.. Een simpel voorbeeldje.. Turkije neemt zijn energie van het buitenland.. Enig idee wat het “westen” mis loopt als 80 miljoen Turken niet meer afhankelijk zijn van de import, maar hun eigen kerncentrales bezitten??
  ..
  Uiteindelijk wil ik je mee geven dat je stukken inmiddels zo eentonig zijn geworden dat het niet eens interessant meer is om het af te lezen.. Waarom?? Het mist de feiten en bevat te veel je mening..!
  ..
  Hier heb je een link met een nieuwszender die te vergelijken is met turksnieuws.nl
  http://www.liveleak.com/view?i=a33_1371051206

 2. Beste Peter, Wie zegt dat wat jij schrijft een samenzwering is van Europa. Vwaarom moest jij zonodig opschrjjven wie de belangrijkste functie bekleedt? Jij loon wordt door Nederland betaald en Nederland valt onder Europa. In mijn ogen zegt dit genoeg. Hebben jullie gemunt op de anderen??? Als ik jou was zou ik langzaam inpakken en wegwezen.

 3. Hahahahaha wat een onzin Peter. Die beweringen waar jij het over hebt zijn keihard bewezen. Dus zijn uit de duim gezogen verhaaltjes zoals bv wat jij hierboven schrijft. Heb jij zitten slapen? Blijkbaar wel!!!

 4. de opkomende grote economien zoals Turkije en brazilie worden ineens gezien als grote waanzin door westerlingen… waar het allemaal omdraait is dat zulke landen de rijke westerse landen aan het inhalen zijn en grote concurrenten vormen.. het zal me niet verbazen dat binnenkort ook andere landen door westerlingen wordt opgestoken.. maar hier heeft die westerse in incognito zionist peter edel het liever niet over.. maar wat ze doen is allemaal tevergeefs en stuiptrekkingen van ze… het maakt de opkomende economien alleen maar sterker en om beter op hun hoede te passen..

 5. Beste Lezers,

  De media brengt alles vanuit 1 kant naar voren.. Dit wat Peter Edel schrijft is een grote onzin.

  Turkije is een heel welvarend land geworden, die zijn eigen beslissingen neemt en nemen kan..

  De schuld aan IMF is afgelost. De schatkist is verviervoudigd. De terreur is ten einde gekomen.

  Er zijn instanties die hier last van hebben.. Zij willen niet dat Turkije groeit.

  Er wordt vanuit verschillende plaatsen geprotesteerd tegen de taksimplein in Istanbul.. De onwetende protesteerders hebben geen besef wat hier gaande is.. De plaatsen waar zij staan de demonstreren kunnen normale burgers ’s nachts niet langs lopen. Waarom niet ? Ik een sterke jonge man, durf ’s nachts niet op de taksim plein te komen. Omdat de criminaliteit daar aan het zege vieren is, omdat de maffiose daar alles aan het doen is waar zij zin in heeft.

  De president van turkije, is dit allemaal aan het opruimen, hij probeert de taksimplein toegankelijk te maken voor iedereen..

  Wil je demonstreren dat mag. Turkije is een ZEER ZEER vrijeland. Vrijer dan ieder ander land op de wereld. Iedereen doet waar hij/zij zin in heeft. Demonstreren heeft bepaalde richtlijnen. Je neemt een grote spandoek schrijft er wat teksten op en schreeuwt wat kreten bij elkaar, maar je gaat niet stenen van de grond los rukken en dit op de lokale bevolking gooien, noch op de burgers noch op de politie. De demonstranten rukken niet alleen stenen van de grond. ze maken winkelruiten hotel ruiten kapot. Ze rukken planten struiken van de grond. Ze gooien auto’s om zetten dit in brand. — Auto’s — welke auto’s ? De bussen waar je van a naar b mee komt. Politie auto’s brandweerauto’s.

  DIT IS GEEN DEMONSTRATIE MAAR VANDALISME… WAT VERWACHT je tuurlijk moet de politie optreden.

  Hoe gaat dat hier in Nederland aan toe. Je hoeft maar iets beledigends tegen de politie te zeggen je wordt al opgepakt, Keihard in de boeien geslagen. Of je wordt geknuppeld. Waar is de vrijheid van de mens hier in Nederland gebleven.. We leven zogenaamd in een Vrije Nederland, waar de racisme uit de schoorsteen vuurt. We leven in democratie wordt in Nederland gezegd.. Over welke democratie heb jij! ik dwaal een beetje van mijn onderwerp af.

  Europa heeft zelf genoeg problemen overal crises. Griekenland is grof gezegd helemaal naar de klote, Spanje evenmin, Portugal evenmin, Frankrijk evenmin, Bulgarije evenmin…. In plaats van die problemen op te lossen, zijn de EU landen bezig met een zeer welvarend sterk land, die zij proberen af te brokkelen..

  Ik lach ze heel vies uit.. Turkije is geen land meer van 10 of 20 of 30 jaar geleden…..

  De grote projecten gaan door. KANAAL ISTANBUL is de allermooiste grootste project waar de buitenlandse regeringen last van hebben. De lijsttrekker van deze landen zijn ENGELAND en DUITSLAND.. Zij willen absoluut geen KANAAL ISTANBUL omdat, anders de verdrag van Lausanne (1923) wordt omgezeild. Omdat Turkije hier helemaal niets aan verdiend, dus jaarlijks biljoenen verliezen lijdt. maar waar de buitenlandse regeringen bedrijven en instanties biljoenen verdienen van de rug van TURKIJE.. Hier heeft Erdogan een stok voor gestoken… DIT IS DE PIJN VAN DE Tegenstrijdige media van het buitenland…. Zij die Turkije slecht en verkeerd uitdrukken.. Ongelofelijk ze drukken de TURKSE LENTE UIT hahahahaha dit is wat zij willen. Ik kan hier enkel over lachen want, dit zal niet lukken..

  Mijn excuses als ik wat typ- spelling fouten heb gemaakt. Het gaat immers niet om de spellingfouten maar om de KERN..

  Er komt een dag dat jullie allemaal afhankelijk van Turkije zullen worden. Turkije zal niet zijn rug naar jullie keren. Dit is wat ons speciaal maakt, dit is wat ons anders maakt als jullie.

 6. petertje????
  Ik weet dat je je distansieerde van reacties, omdat er groffe taal gebruikt werd (door zowel pro-peteristen als anti-peteristen) in je vorige columns. Zover ik hierboven lees, wordt er geen groffe taal meer gebruikt waar ik enigszins ook tegen ben.
  VRIENDELIJK VERZOEK AAN JOU OM DAN OOK TE REAGEREN OP BOVENSTAANDE REACTIES!!! Toen ik je destijds een verzoek deed om de achtergrond van 911 in de TwinTowers te onderzoeken (met als voorbeeld de documantaire “THE GREATEST LIES EVER SOLD” notabene gemaakt door Amerikanen zelf en verboden in tal van landen) en daarover te schrijven. Toen deed je het OOK af als zijnde “DAT ZIJN SAMENZWERING & COMPLOT THEORIEN” En nu doe je weer hetzelfde. Of je WIL het niet geloven??? Of je weet het WEL, maar doet alsof je neus bloed??? Of je weet het wel, maar probeert je lezers op een dwaalspoor te zetten met je fabeltjes.
  Veel lezers weten al dat je links bent petertje. Vind ik ook helemaal niet erg. Er moet immers tegenwicht zijn in de politiek waar ook ter wereld. Maar dat ze zo stronteigenwijs zijn om maar 1 kant van het verhaal te belichten en daar gelijk ook de verwijten op los te laten, vind ik echt schaapjesgedrag. Voordat Erdogan het over een referundum had schreeuwde Kilicdaroglu daar al over. Nu komt er een referundum en Kilicdaroglu ziet er opeens vanaf. Waaom???
  Ook raar dat alleen de linkse partijen demonstreerden.
  Hoe verklaar jij het feit dat de koerden en grijze wolfen zich niet achter de demonstranten hebben geschaard???
  GRAAG JOU REACTIE OP DEZE EN ALLE HIERBOVENSTAANDE REACTIES petertje!!!

 7. Ik had je slimmer ingeschat, Peter Edel. Valt me zwaar van je tegen. Door wie wordt jij betaald om die onzin te schrijven?

 8. Hahahah Erdogan lijdt aan gevolgen van 10 jaar macht????nou dan zeg ik Europa lijdt aan gevolgen van 70,80 jaar macht en zijn ze bang dat de economie verschuift naar andere delen,

  Bij Erdogan is het tevergeefs zoeken naar logica??? Jah hij is 10 jaar jullie vuile Europeanen te slim af jullie weten inderdaad niet waar te zoeken, en dus maar even chaos zaaien waar jullie goed in zijn verdeel en Heers! Weet je Peter ik stop ermee,ik hoop dat jouw kikkerland heeelemaal kapott gaat en vooral die moffelend helemaal stuk gaat

 9. Peter,

  Zoals altijd sla je weer de plank volledig mis!!! Je artikel is een belediging, niet alleen tegen de premier van Turkije maar ook tegen zijn aanhangers, de mensen die hem met hart en ziel steunen.

  Ik wil je bedanken voor je artikel. Je hebt mij weer zeer bewust gemaakt hoe diep de vijandschap van sommige mensen (zoals jij) is geworteld tegenover Turkije. Het is weer een steun voor ons om de premier nog meer te ommarmen en te steunen. Je bijdrage hieraan waardeer ik.

  Premier Erdogan is de man, die de zieke man Europa heeft laten genezen binnen een korte tijd van minder dan 10 jaar. Kijk naar de Turkije van 10 jaar terug en naar de Turkije van nu. Als je een beetje beroep doet op je geweten zou je niet een soorgelijk artikel over de premier van Turkije hebben geschreven, maar zou je objectief zijn geweest en de feiten hebben geschreven.

  Wat wil je bereiken met het beledigen van premier Erdogan? Is het het niet genoeg geweest dat westerlingen in de wereld de oorzaak zijn geweest van zoveel ellende en leed, ophisterij, het zaaien van haat en verderf en tweedracht in maatschappijen. De oorzaak zijn geweest van kolonisaties en uitbuiterijen en van 2 grote wereldoorlogen waarbij zes miljoen onschuldige Joodse mensen zijn vergast en vermoord. Laten wij in vrede en saamhorigheid met elkaar leven ondanks onze verschil in meningen. Dat is het doel van premier Erdogan. Je hoeft hem niet te vrezen.

 10. Mensen die aanstoot nemen aan koeienuiers in tv reclames en dat laten verbieden, vinden dat er hoererij/prostitutie in de Gezipark gebeurt. Mensen het kussen verbieden op perrons? Belachelijk!! In de toekomst niet meer hand in hand mogen lopen. Schandalig!! Alle opositie anarchisten ,ongelofigen, communisten, terroristen noemen? Schaam jullie je diep!!!! De baardenmansen moeten maar naar afghanistan verhuizen. Lozers!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vatan hainleri, sahte musluman, A zeggers B doeners, Hypocrieten!!!! Bizim ailelerde esarpli ,5 vakit namaz kilan insan yokmus gibi konusuyorsunuz. Milli gorus en gulen beweging verbieden in Nederland!!! Verbieden die boel. Voor de niet Turken die willen dat Turkije uitelkaar valt. Nadat de islamisten de seculieren volledig op de knieen dwingen in Turkije. Zullen ze de rest in de wereld ook proberen de islamo fascisme in de strot te duwen. Ik ben mijn eigen moslim ik heb daar geen leider of profeet voor nodig.

 11. Vrees Erdogan voorlopig nog niet.Hij is te druk rest van de oppositie/ seculieren/ meningsuiters/ alevieten in de cel te gooien.

 12. Wij moslims moeten eens ophouden voor andere mensen te geloven. Als god had gewild dat je je haar niet toonde . Dan had hij ons wel haarloos gemaakt. Of is dit ook een test? Hemel/Hel. Islamisten maken de hel op aarde. Irak moslims killing moslims, Syrie, Misschien libanon. Mensen zoals jjullie zijn dom dom dom dom dom dom dom doooooooooooooooooom

  • Als jij jezelf moslim noemt, Nederlandse seculaire moslimmens,mag je wel snel even taubah gaan doen voor hetgeen je zegt, broeder. Wat jij allemaal raaskalt is regelrecht tegen de islamitische leer in. Zo te lezen accepteer jij niet de profeet s.a.w., dus hoe kun je het lef hebben om jezelf moslim te noemen?

 13. Moslim/seculier/nederlander/mens,k zal je om te beginnen vertellen dat religies door profeten is overgebracht,jij mag wel anders denken maar je kan de fundamenten niet veranderen,in de literatuur wordt hoe jij denkt humanist genoemd,de mensen die inhunzelf geloven,je mag het natuurlijk niet met me eens zijn maar zo is het wel!je noemt een groep mensen dom dom dom,maar waarom krijgen jullie akp dan niet klein met jullie stemrechten,de mensen die jij dom noemt zijn jarenlang door de generalen en kranten en door seculieren als 5 rangs burgers gezien en nooit hebben ze tegen de politie gevochten of overheidsspullen kapot gemaakt,waar hebben ze van jullie gewonnen inderdaad!!!je weet het zelf vast wel,volgens mij moet je in de spiegel kijken dan kun je pas een dom mens zien.

  • Ik heb de leeftijd de tijd van de generaals nog te kennen van ruim 30 jaar geleden en mensen werden inderdaad behandeld als 5e-rangsburgers. Ze dorsten niet eens over politiek te spreken. Ze lieten alles noodgedwongen over zich heengaan anders konden ze de gevolgen daarvan ondervinden. Protesteren ergens over kon je bekopen met opsluiting.

 14. goed geschreven en heel interessant want van die kijk had ik het nog nooit bekeken, ook niet die van en havik.

 15. Ik geloof niet in een oordelende god denk eens na. Dus uiteindelijk zullen de Koden en christenen ook in hemel komen maar de protesterende mede turk niet. Daaaag daaag jullie zikn helemaal geondoctrineerd. Ik hoop als Turlike uitelkaar valt dat ze jullie soort (nee niet de gehoofdoekten/gelovigen) akp aanhangers/landverraders de grote steden uit bonjouren. Blijkt achteraf akp aanhanger! Nekschot!! Dan wil ik nog wel zien, of jullie met de auto op vakantie kunnen. Thracie trakya kapukule verbodem terrein voor jullie. Met de vliegtuig zullen jullie moeten landen in Konya of zo. Alleen jammet dat il dan niet naar mevlana meer zou kunnen. Ach die zouden jullie toch slopen als jullie de kans zouden krijgen. Wahabi wannabees

 16. waarom bemoeien hollanders altijd met Turkse zaken? en ze komen ook nog eens alsof ze Turken zijn met hun nicks…. wat is er mis met jullie ?

  • Waarom woon en leef jij in NL Zim. Omdat het hier zo vervelend is om te leven? Ik dacht van niet. Alles te betitelen met “did westerlingen ” toont aan dat jij ook een haatbrenger lijkt te zijn cq te worden. Dat keert zich tegen jezelf hoor. Dat is voer voor opportunisten!

 17. Turken in Nederland zijn veel hardnekkiger in het verdedigen van wat zij zien als Hun waarden en al helemaal in het verdedigen van iemand die hen trots maakt…dat komt ook door een gebrekking zelfbeeld, een minderwaardihgheidscomplex die je in een relatief racistisch disours als de nederlandse (over moslims, marokkanen en migranten) volgens sommigen eerder bij marokkanen of antillianen zou verwachten maar vergis je niet. Turken hebben zich nooit een minderheid gewaand, hebben nooit afstand gedaan van een verleden als wereldmacht. Dat men ooit aan de deuren van Wenen stond, en deze later is gaan schoonmaken, heeft alleen maar de wens om wenen weer te veroveren alleen maar sterker gemaakt bij een deel van de Turken. Het andere grote deel van de Turken en minderheden in Turkije, heeft dit aan de geschiedenis te relateren minderwaardigheidssyndroom niet. Een grote, nieuwe generatie komt in Turkije op die niet door te kijken naar een roemrijk verleden, maar juist door te kijken naar een nieuws toekoimst opgroeit…dit is het grootste verschil…verder zie je een duidelijke correlatie in sociale klasse. opleidingsniveau en nationalisme. maar dat zie je ook bij andere groepen!

  • Dag Serdar.
   Ook de NLer in Canada en Australie toont eenzelfde hardnekkigheid (na immigratie) Inclusief behoudend gedrag.
   Heel herkenbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here