Grote onrust in Turkije, geheel verklaarbaar [COLUMN]

123
159

barricade[Door Peter Edel/Istanbul] – Vandaag kreeg ik talloze e-mails van vrienden en kennissen met vragen over wat er gaande is in Istanbul en andere Turkse steden. Kan ik kort over zijn: lees wat ik de laatste twee jaar over Turkije heb geschreven op deze website en er ontstaat een aardig beeld. Want natuurlijk gaat het niet alleen over die fraaie bomen in het laatste stukje groen dat het centrum van Istanbul nog rijk is.(Foto: twitter.com/SafakTimur)

Ik noem maar een aantal zaken: duizenden studenten in gevangenissen die niets meer op hun geweten hebben dan protest tegen het beleid van de regering. Journalisten die beperkt worden in hun werk omdat hen arrestatie boven het hoofd hangt wanneer ze iets schrijven dat de regering niet bevalt. Om maar te zwijgen over de honderden militairen, politici, vakbondswerkers en linkse activisten die op de meest vage gronden gevangen worden gehouden omdat ze volgens de fantasieën van aanklagers voornemens zouden zijn een staatsgreep te plegen.

Verder is er de voordurende drang van de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) om in te grijpen binnen de persoonlijke levenssfeer van de bevolking. En daarnaast vooral ook het sektarisch geïnspireerde beleid ten aanzien van de situatie in Syrië. Met inbegrip van de talloze aanwijzingen dat de overheid vooraf wist over plannen van radicale moslims in Syrië tot een aanslag in het nabij de Syrische grens gelegen stadje Reyhanli. Tja, dat dergelijke zaken tot concrete onvrede leidt laat zich raden.

Maar hoe dan ook, de directe aanleiding is dus het voornemen van de absolute heerser premier Erdogan om een gigantisch winkelcentrum te bouwen in het hart van Beyoglu, het culturele centrum van Istanbul. Alsof er nog niet genoeg winkelcentra in die stad zijn. Je breekt er bijkans je nek over. Er zijn er zoveel dat je er op een doordeweekse dag bijna niemand ziet. Als er weer eens een geopend wordt is het een beetje bezienswaardigheid in het weekend. Maar daarna is het er vrijwel uitgestorven. Logisch, de Turken kunnen hun lira’s maar eenmaal uitgeven. Een conclusie is dat de AKP verontrustend verslaafd is aan kapitalistische symbolen en verder aan vrijwel iedere rationele overweging voorbijgaat.

Maar het probleem ligt dieper, veel dieper. Want terwijl de helft van de Turkse bevolking al onpasselijk wordt bij het horen van de naam van premier Erdogan en zijn plannen, draagt de religieus bevlogen rest hem als een sultan of kalief op handen. Ik twijfel er niet over dat zijn medestanders de inzet van chemische wapens door de politie tegen demonstranten voor lief nemen en hem desondanks nog altijd als een goede moslim beschouwen. Ik acht het zelfs waarschijnlijk dat zij hem zullen steunen wanneer hij nog veel verder gaat bij het onderdrukken van de nu wel erg massale opstand tegen zijn beleid. Deze gepolariseerde verhouding tussen het liberale en het conservatieve deel van de bevolking is de kern van het probleem waar Turkije nu meer dan wat dan ook mee worstelt. Het benadrukt de twee werelden waar dit land uit bestaat.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

123 REACTIES

 1. Mijn dank en grote waardering voor uw objectieve berichtgeving! Er is geen vrijheid van mening en daardoor er is niks te zien en lezen in de Turkse media!

 2. De aanhangers en inteelt mensen van de Akp.Zullen nadat Turkije uitelkaar valt op moeten rotten, naar de bergen waar ze vandaan komen. Misschien is het beter zo. Zijn we tenminste van de jongetjes, ezel en famillie neukers verlost. Wereld dominantie strefers, taliban, hezbollah fuckers. Toen Turkije gesticht werd door de patriotten. Waren jullie druk jongetjes in de analfabete koranscholen aan het onderrichten(neuken). Jullie zullen nooit het niveau van de vroegere moslims van het Abbasidische rijk of el Andaluskunnen halen. De Ottomanen zouden jullie zelfs uitkotsten geite neukende , de vrouw in zwarte gewaad lopende achterlijke idioten.

  • Dat je zelf bent misbruikt door je moeder en vader wilt niet zeggen dat de rest vd wereld dat ook is. Je kan het gewoon niet hebben zoals de rest vd seculiere communistische sletjes. Die willen leven als dieren/beesten. Drank, drugs en rock&roll…zegma! Stik lekker in je jaloezie…jij en de rest vd linkse loosers. Spring gewoon van een hoog gebouw als het niet kan handelen, niemand die jullie zal missen!!

 3. Wat een taalgebruik.
  Volgens mij hebben we hier met een geitebiebbbbb te maken.

  Jij bent dus geen moslim. Wat ben je, een jood.

  • ‘Wat ben je, een jood’ Hasan, en jij hebt iets op te merken over het taalgebruik van een ander? Schaam je.

   • en jij bent telkens aan het zoeken / zagen van poten. M.a.w… Turkije onder leiding van een Islamitische partij kan nooit goed zijn, dus zie jij dat het glas alleen maar half leeg! Shame on you…met je zogenaamde objectieve waarneming, verslaggeving. Hypocriet en van God los…is meer dan half leeg –> helemaal leeg!!

 4. grote respect voor die jongeren in Turkije. Deze mensen maken aanspraak op de vijheid van mening die door toedoen van Islam en Islamitische sharia ingeperkt of hun gewoon ontnomen wordt.
  Wat is de democracy van Turkije waard als de Islamitische president allerlei verbods oplegt. vrijheid van de pers en media is beperkt tot de toestemming van de inlichtingen dienst en de regering van Erdogan. Zijn regiring heeft in de afgelopen jaren vele conservatieve en Islamitisch getinte wetten door het kabinet gekregen zonder de bevolking erbij te betrekken tw. verbod op abortus, beperking op het verkoop van alcoholische dranken en zelfs het bepalen van de lipsticks kleur van de stwardessen van de vliegtuig maatschappijen!!! Als ze niet oppassen wordt hun de weinige vrijheid dat ze nog hebben, ontnomen door de oprukkende fundamentalistisch Islamitische wetten! Kijk wat en diktatoriaal systeem heerst in Iran. Mensen snakken naar dergelijke situaties om voorgoed korte mette te maken met Islam en mulla’s want ze horen gewoon in hun moskeeen en niet in de regering. Leve frijheid van de volkeren en mening.

 5. zielige mensen allemaal die demonstreren, akp is democratisch gekozen en de tegenaanhangers kunnen dit niet hebben….. wacht maar totdat er massale tegendemonstratie komt, dan gaan die zielige mensen anders piepen! en jij peter, wil jij snel oprotten met je hollandse kop met het berichtgeven over Turkije….. Turken schrijven toch ook niet over jouw achterlijke politiek en zijn wildersaanhang.

  • sim laat maar weer eens zien hoe benauwd Erdogan en zijn medestanders het ondertussen hebben. Dan moet je natuurlijk wel dergelijke taal bezigen. Maar fijne premier die Erdogan. Het hele land staat op z’n kop en hij gaat op reis naar het buitenland alsof er niets aan de hand is.

   • Een journalist hoort onafhankelijk te zijn. Wat ben je voor een journalist. Een neppe zeker. Wat denken jullie, Erdogan gaat verliezen. Wie komt er in de plaats. De vernielzuchtige tuig van de CHP. Dacht het niet. Dit zal de turkse volk nooit toelaten. Weer gaat Erdogan winnen. Loosers…

    • jij Sim bent echt een idioot, dus heel kort; ik woon jaren lang midden in istanbul dus jij kan nooit beter weten wat er allemaal hier gebeurt. mensen als you horen hien niet thuis mischieen het beste voor jouw is wonen in Iran met islamishe regels jij hoort daar

     Peter,
     je bent een echte journalist, eindelijk een journalist die onafhankelijk is. helaas sinds AKP en Erdo?an zijn de meeste journalisten in Turkije opgepakt en in de gevangenis gegooid…. omdat zij probeerden de waarheid te schrijven bv. Mustafa Balbay is not in de gevangenis, het is al nu 5 jaar, enige wat hij deed was schrijven
     nou dit is Erdogan, wij willen hem niet

     • Balbay zit met een reden in de gevangenis. Mensen komen niet zomaar de gevangenis in. Ook niet in Turkije. Heulen met de generaals. Ook daar hoort een straf bij.
      Je zegt dat we AKP niet willen. Wie is we. De meerderheid van de turkse bevolking denkt daar anders over. Accepteer dat nou maar. Accepteer je dat niet, dan ga je maar naar een ander land op vakantie. En.. neem Peterje mee aub

 6. hoi Allemaal

  Wat er in Turkije aan de hand is ? Waarom deze opstand ? Kijk eens naar de media die de kop in de zand steekt, dat zegt toch alles.

  • Ik weet niet welke kanalen jij bekijkt.. Maar hier, haberturk haber, saman haber, tgrt.. Het laat het allemaal zien.. Ze maken er geen ophef van omdat het de zielige 2% betreft! Peter die heeft het gewoon te hoog in zijn bol met zijn feiten opgebouwd uit meningen!

 7. Petertje, ik had mezelf al voorgenomen om niet meer te reageren op je sprookjesachtige, uit je duim gezogen, niet op waarheid berustte eenzijdige columns van je, maar aangezien er meerdere Hasan’s reageren, wil ik je ff laten weten dat ik degene ben die ALTIJD!!!! kritiek op je sprookjes heb.

  Petertje, de Hasans hierboven ben ik dus niet, maar dat heb je hoopelijk al begrepen.
  Erdogan gaat gelukkig een onderzoek instellen wie achter de oproepen zit om te demonstreren.
  Wedden dat de CHP (die jaloers zijn op Erdogan’s troon) hier achter zit???

 8. Als de minderheid nu protesteert en Erdogan aftreed..wat moet de meerderheid dan doen die voor Erdogan is.. De minderheid lynchen zodat er weer een staatsgreep gepleegd word en Turkije weer back 2 the future!?!

  Te begrijpen dat Europa staat te kwijlen.. Die knijpen de bil dicht uit angst dat de tl de euro overmeesterd.. Nu hebben ze hoop!

  Dan het europesche nieuws.. Ze komen met 2 argumenten.. 1, verkoopverbod van alcohol na 22.00 uur… En 2, hij zou niet meer naar het volk luisteren.. HAHA! Nederland komt voedselbankem te kort, sponsert de Grieken, ramt bezuinigingen er door heen en durft Erdogan te verwijten dat hij niet naar het volk luistert??

  In de afgelopen 80 jaar werden de Turken uitgemaakt als arme 3de wereld land.. En die Turken die 80 jaar zijn blijven hangen roepen nu, vraag aan mij?? Pfff..

  En dan de europesche Turken die protesteren?? Ff serieus?? Vraag eens, heb je een huis ik Turkije, of een stuk grond?? Nee.. Hebben ze niet.. En hun probleem, nu is het te duur om daar nog ff een woninkje te kopen.. Ik heb vaak zat mee gemaakt dat de europesche Turken daar stoer deden tegenover de turken daar omdat hun “rijk” waren vergeleken met de Turken toen.. Nu zijn hun de schooiers.. En dat doet pijn he!!

  Er zijn iedere 4 jaar verkiezingen.. En als nu door de minderheid Erdogan word gedwongen tot aftreden dan hebben verkiezingen geen democratische waarde meer aangezien de meerderheid achter Erdogan staat! Dat zou betekenen, hij die het gewelddadigst is is de winnaar..

  Ps.. Turkije bestaat uit min. 75 milj. Turken.. In heel Turkije protesteren zeg max 100 duizend man.. Dat is 0,13 %.. Weet je wat, zeg 1 milj man protesteert.. 1,3% van de bevolking.. Begrijp ik dat Erdogan zich niet druk maakt.. Hij zegt ook duidelijk? Niet op straat gaan, bedoeld hij echt niet de minderheid mee!

  Dringend advies aan de Nederlandse politiek.. Maak de Turken niet boos.. En daar bedoel ik echt niet die zielige paar % mee die te waardeloos zijn om iets van hun leven te maken!

  350 duizend Turken in Nederland… Deze aantal is nog meer als de aantal protestanten in Turkije..

  Bijna vergeten.. Die zieligerds die zo verpest zijn dat ze als debielen iets roepen zonder een onderbouwend argument.. Het is makkelijk om te roepen, islam, of dictator, of papa.. Of de zo verpeste mensen waar je gewoon niets meer mee kan.. Schelden deed jou vader tegen je moeder op het moment dat zei haar geld wou terwijl je pa nog bezig was..vandaar kwam jij.. Haastige spoed, sperma niet goed! Ff serieus.. Steek je hoofd in je hol, misschien vind je de weg!

 9. Peter edel.. Ik denk dat je voor altijd zal werken voor internet sites met je artikelen zodat er toch nog iets te lezen valt.. God Ey.. Jij kan beter niet in Turkije open en bloot roepen wat je hier schrijft.. In ieder geval.. Hopende je ooit in Turkije tegen te komen.. Naar jou wijzend zal ik roepen, hij maakt Erdogan zwart in europesche kranten.. Muhaha.. Jij weet kaddafi?

 10. Dekschip, Je haalt gewoon de woorden uit mijn mond joh, HELAL OLSUN SANA!!!! petertje??? heb je gelezen wat Dekschip schrijft? Je wou toch tegenargumenten horen? EN ZO DENK IK ER OOK OVER (lees mijn eerdere reacties maar). En zal ik jou eens wat vertellemn petertje? De demonstranten eisen toch het aftreden van Erdogan? Stel dat Erdogan morgen zou aftreden met heel zijn AKP-partij, stel he. Wedden dat heel TR INCLUSIEF ALLE OPISITIEPARTIJEN EN JA DE DEMONSTRANTEN in rep en roer zijn en met de handen in het haar van spijt??? Denk je nou echt dat de CHP dezelfde capaciteiten heeft als de AKP om te regeren????

 11. Lang leve Erdogan ………en zijn politieke partij.
  Erdogan heeft van Turkije een roos gemaakt
  jaloezie en angst zie ik bij europa,israel en helaas sommige zielige turken
  men vergeet de geschiedenis snel hoe was Turkije 20/30 jaar geleden hoe is Turkije nu men blijft ontevreden.

 12. Jullie zouden willen sterven voor god.Ik zou willen sterfen voor de Vrijheid!!!!!! MOCHT Turkije uitelkaar vallen. Zullen wij ervoor zorgen dat famillie huwelijken nooit meer zullen voorkomen. Jullie inyerpretatoe van de koran zorgt ervoor dat jullie op natuurlijke manier niet aan de vrouw komen.Dus doen jullie maar aan familliehuwelijken. Als Allah had gewild dat vrouwen hun haar niet toonden aan de buitenwereld
  Had hij vrouwen wel haarloos gemaakt.Idioten!!!!!!!!!

 13. Wees eerlijk.Als Ataturk er niet was geweest zaten de vijanden jullie moeders te neuken. Oh correctie die moeders vam jullie hadden ze toch niet gehoeven veel te lelijk allemaal na eeuwen lang inteelt met hun apen gezichten. Dus was er geen Turkije geweest als Ataturk er niet was. Hij heeft ervoor gezorgd dat wij onze geloof konden blijven belijden. Maar jullie ware geloof is geld en maar ondertussen Allah roepen. Hier sterf ongelovige, PAK AAN SECULIERE, STERF MODERNEN. DAT IS WAT JULLIE KUNNEN MET DIE KNOKPLOEGEN VAN JULLIE. Sterf zelf maar!!!!! Apen!! Vrouwen moeten hun benen opendoen en hun kop houden of niet? Sukkels!!!!! Saudie Arabie voor jullie Goatfuckers!!!!!!

  • Hey kan het een beetje minder? Wat een taal zeg. Als het nu nog iets meet een discussie te maken had was het misschien nog iets anders, maar daar lijkt het dus in de verste verten niet op. Kom met argumenetn en discussieer met elkaar, maar als het even kan wel op een beschaafde manier.

 14. Kijk.. Dit is exact waar ik al eerder voor waarschuwde.. Ipv met duidelijke argumenten te komen betrekken jullie 2 personen erbij zonder op te noemen wat hun betekent hebben! ipv op democratische wijze te beginnen met discusseren beginnen jullie met schelden.. dit toont al aan met wat voor mensen wij akp aanhangers te maken hebben..
  De reden dat wij niet de straat op gaan is omdat er anders bloed gaat vloeien.. Dat willen we niet, dit beseffen jullie niet!

  Als je je hoofd in je hol steekt vind je misschien een uitleg over hoe een gezonde gesprek te voeren zonder gescheld! Idioot!

  Peter edel.. Deze mensen die beginnen te schelden tot aan onze moeders toe zijn de mensen die jij verdedigd in jou colum.. Tjah.. Het is maar aan wie je je steun wilt betuigen.. En hij die het hardst schreeuwt.. Of hun die maar zwijgen om het niet te laten escaleren.. Of is het misschien de illuminati die weer bezig is??

  En om te roepen dat hij van Turkije een moslimstaat probeert te maken omdat hij vanaf 22.00 uur een verkoopverbod van alcohol wilt hebben omdat in turkije extreem veel problemen incl. Extreem veel doden door alcohol komen is wel heel hypocriet aangezien Nederland drugs verkoopt terwijl dit tegen het beleid van de EU is! Wa ist nou, kwade mag wel goede mag niet??

  Betreft het islamitische gebeuren.. In Turkije mogen de vrouwen met hoofddoek niet eens studeren, tenzij ze zonder hoofddoek naar binnen gaan! Hoe hypocriet is het om in Nederland deze studenten wel de kans te geven , maar in Turkije niet! En hij die hun deze kans wel wilt bieden, verwijten dat hij van Turkije een islamitische staat probeert te richten! De mensen, die niet willen dat deze moslims studeren, die mensen zijn deze protestanten! Deze protestanten, o.a. Chp, zorgen voor zon vrijheid dat je in Turkije niets slechts over ataturk mag zeggen! En zo blijft de waarheid verborgen! Deze onderdrukkers.. Hun zijn deze protestanten!
  Hier in Nederland en dergelijke.. De protesten worden gevoerd door aanhangers van de PKK.. Dat zie je toch aan die 2 vingers! Hoe durven jullie hun niet meer te bestempelen als Pkk aanhangers?? Omdat hun dat niet zeggen?? Zijn jullie nou echt zo naïef?!

  Wat denk je wat er gebeurd als de aanhangers van de Akp de straat op gaan? Begrijp je waarom we dit daarom juist niet doen!?
  Ff serieus, besef je dit allemaal wel of hoort dit gewoon bij het plan?

  Kom met duidelijke punten, overtuig mij en geeft aub andwoord op mijn laatste vraag!?Laat je niet afleiden door deze idioten die hun wil er door willen hameren met geweld en/of abnormaal gedrag.. eisen dat de meerderheid de minderheid zijn wil respecteert terwijl de minderheid dit niet bij de meerderheid doet is niet acceptabel!

  • Petertje,

   Lees bovenstaande nog een keer voordat je weer CHP verheerlijkt. Zonder AKP zal Turkije in rep en roer zijn. Zelfs een kind van 5 kan deze analyse maken.

    • Hij heeft het over de protestanten o.a. in nederland & turkije .. Die protestanten die jij als Turken omschrijft maar met een symbolisatie van de PKK, je weet wel.. die 2 vingers die je zo nu en dan kan zien, Erdogan tot aftreden dwingen.. Je weet wel, chp DTP, MHP, PKK 1 pot nat! Je weet wel de partijen die tijdens het referendum om moordenaars ,landverraders, ongeacht hun functie toch veroordeeld te krijgen op nee stemden, en hier zelfs campagne voor voerden.. Je weet wel..
     Hij heeft het over de chp die aan de macht komt als Erdogan aftreed.. Je weet wel, chp.. De partij die vind dat vrouwen met hoofddoek niet mogen studeren, jij weet vast wel als verslaggever in Turkije dat vrouwen met hoofddoek daar niet mogen studeren.. Dit heb je te danken aan de chp.. Je weet wel, de partij die ervoor zorgt dat het strafbaar is om iets slechts over ataturk te zeggen! Je weet wel, die student die het land moest uitvluchten omdat ze niet van ataturk hield en dit vertelde tijdens het interview met fatih altay, omdat ze dacht dat dit mocht nadat ze vroeg aan hem, ben ik verplicht om van hem te houden, en hij nee zei.. Die partij die dit mogelijk maakt, dat is de chp! Weet je dit allemaal wel!?
     In ieder geval.. De chp, dat is de 2e grootste partij die opgericht is door ataturk.. De partij die in 90 jaar ‘wat’ heeft betekend voor Turkije?? Dan krijg je als bonus van mij wat de Akp voor Turkije heeft betekend.. Eens kijken of je propaganda is opgewassen tegen deze lawine!

     • Sinds 1950 zijn er maar twee perioden geweest waarin de CHP deel uitmaakte van de regering.

      Maar kom nu eerst maar eens op je dreigement terug.

     • Verder wijs ik erop dat ik in mijn boek De diepte van de Bosporus het recht van vrouwen in Turkije verdedig om in openbare gebouwen een hoofddoek te dragen.
      schrijven dat de CHP aan de macht komt wanneer Erdogan aftreedt heb ik nooit gedaan en zal ik ook niet doen. Iedere geïnformeerde waarnemer ziet in dat ondanks al het protest de AKP zeker de grootste partij zal blijven. Waar het nu omgaat is de machtsstrijd die er waarschijnlijk binnen de AKP uit zal breken. Tussen Erdogan, Gül en wellicht ook Arinc en Bagis. Goed lezen wat ik schrijf alvorens te reageren. Want dit is onzin.

    • Btw.. Je doet exact hetgeen wat ik vertelde voordat jij nog reageerde.. Ben je werkelijk zo triest dat je de verwijzing naar mij negeert en alleen het woordje chp eruit pikt.. Waar hij het over heeft heb je ook al als antwoord gekregen.. Helaas krijg jij antwoorden op jou propaganda, waarvan men zou verwachten dat een verslaggever juist de hele waarheid zou willen bezitten.. Maar je reageert totaal niet op sterke argumenten, alsof je de waarheid niet wilt bezitten! Integendeel, je vermijd ze door te reageren op bijzaken en zo de hoofdzaak alsnog negeert.. Ben je nou gewoon eenzijdig, misschien heb je je eigen op school wel gewoon omhoog gepijpt of het kan zelfs dat je extra betaald krijgt om propaganda te zaaien.. Ik weet het niet! Maar zoals jij steeds maar reageert en hoe verdraait jij het nieuws representeert kan ik alles over je bedenken, behalve dat je een eerlijke verslaggever bent! Ik zal maar eens naar de Turkse inlichtingendienst bellen, kan je je collega’s bezoeken! Want verspreid het nieuws, maar geen verdraait verhaal van 1 kant!

     • Peter edel.. Negeer het bovenste.. Zag je reactie te laat.. De strijd die nu volgt binnen in de regering is mede te danken aan o.a. Jou incomplete nieuws.. Een protest van mensen waaronder er leden van de PKK bij aanwezig zijn, die deze geweld veroorzaken word totaal genegeerd. De protesten in Nederland die aantoonbaar gevoerd worden door PKK aanhangers worden nu opeens bestempeld als Turken.. Het was toch Koerdische opstandelingen?! De mensen zullen in het bezit zijn van het beeld dat het nieuws creëert. Vandaar moet je onafhankelijk, en de hele waarheid vertellen zodat de mensen een eerlijke beeld kunnen creëren.. Dit besef je toch.. De machtsstrijd heb je te danken omdat de buitenlandse landen nu een totaal ander beeld hebben over wat er werkelijk speelt, en zich ermee benoeien.. hiervoor hoorde je niemand over deze niet vreedzame protesten.. het zijn nog steeds dezelfde alkeen met andere kleren, besef je dit!? Je verwijst naar een boek maar jou boek is niets meer als zo veel mogelijk centen.. Je maakt uit dat hij het land wilt islamiseren, waaruit baseer je dit? Maar wat ik het belangrijkste vind, waarom vermeld je niet dat er o.a. leden van de PKK de terroristische organisatie, protesten voeren.. Waarom bestempelen jullie deze pkk aanhangers nu opeens als Turken? Uiteindelijk.. Weer op jou afwijkende reactie.. Deze 2 periodes, wat hebben de betekend voor Turkije!? Weet je wat.. Al die partijen bij elkaar, wat hebben ze betekend!? Eens kijken wat beste en vrijste en wie de onderdrukker is voor Turkije.. De Akp, of alle andere bij elkaar! Precies, eens kijken of je bent opgewassen tegen deze lawine.. Zoals ik al in mijn eerste reactie vertelde.. Overtuig mij.. Ik wil de hele waarheid, geen laffe beschuldigen zonder sterke argumenten onderbouwd zonder feiten! En ik kan goed blijven lezen wat je schrijft maar als jij 1 schrijft en ik 10 loop ik 9 antwoorden mis.. Dus niet ontwijken, vergeet de bijzaken hou je bij de kern! Ten slot.. Het gaat niet om de machtsstrijd, die is er niet! Jij schrijft van alles, enkele vb zoals, de helft is tegen, chemische gas, massale opstanden.. Een winkelcentrum bouwen alsof er niet genoeg zijn.. Ff serieus, ben jij gek ofzo? Ten eerste, het is een miezerige 1 % op straat.. 2, in Nederland is dus 80% tegen de VVD, de minderheid heeft het dus voor het zeggen?! 3. Chemische wapens, sorry, kan hier alleen maar om laggen! En dan winkelcentrum.. Whoooowwww!!! Nederland heeft de bodemloze put, fyra, alsof er niet genoeg treinen zijn.. Ze hebben het over de bouw van een mega sportcentrum, weten alleen niet hoe aan het geld te komen.. Alsof er niet genoeg hallen zijn! Er zijn genoeg winkelcentrums.. Maar meer is beter! Weet je waarom?? Creëer je werkgelegenheid! Bouwvakkers, winkeliers, schoonmakers.. Waarom?? Omdat ze het kunnen! Wat gaan ze straks doen met de bouw van Dubai in Istanboel?? Natuur word verstoord?! ik begrijp dat dit de europesche landen stoort aangezien dat geld heel Europa uit de crises zou trekken. Wat ga je dan zeggen?? “Alsof er niet genoeg steden zijn!” Ff serieus he.. Is te merken dat je niet weet hoe een economie werkt.. Tjah, je bent ook geen econoom he.. ma als jij met mij in een debat zou zitten.. Hmmm lunch!

 15. Speel je nu de intellectuele? Jouw mensen van de akp maken mij uit voor een ongelofige. Dat is beschaafd of niet serefsiz seni
  Peter discussieren met akp heeft nooit zin gehad. Dus hou op met je bettuteling. Of je nou sarcastisch doet of scheldt.

 16. Speel je nu de intellectuele? Jouw mensen van de akp maken mij uit voor een ongelofige. Dat is beschaafd of niet serefsiz seni
  Peter discussieren met akp heeft nooit zin gehad. Dus hou op met je bettuteling. Of je nou sarcastisch doet of scheldt.

 17. Ben je zelf geen Europeaan Dekschip?ik zou je liever niet eens een Turk willen noemen .Verrader dat je bent. Had Ataturk jou geiten neukende opa maar opgehangen. Dat is zijn grootste fout geweest , te lief voor jou soort Vatan haini! Ik zal vertalen wat Asker heeft gepost. We moeten verenigen moslim broeders. We moeten deze landveradende ongelofigen wegvagen van de aardbodem. IS DIT JULLIe bESCHAAFDHEID STELLETJE BRUTEN. DOODGEWONE BESCHAAfde demonstranten worden door jou soort inelkaar geslagen . HOE VERKLAAR je dat dE AKP KNOKPLOEGEN heeft inTURKIJE. HITLER HAD ZIJN SA erdogan Jullie!!!!!

 18. Oh jah . Nog een ding. Wat doen die afgestudeerde gehoofdoekte vrouwen van jullie?…….Precies helemaal niks nadat ze uitgehuwd zijn. Naar school gaan is alleen maar een statement .

  • Wat een afkeer voor vrouwen met een hoofddoek. Dit is geen Turk. Volgens mij een blonde PVV stemmer.

 19. Hebben de AKP-ers de laatste 11 jaar voor onlusten gezorgd tussen etnische minderheden en/of bepaalde linkse en/of rechtse groeperingen in TR? NEE!! Erdogan probeert ze juist bij elkaar te krijgen om verzoening. DUS WAT LUL JE NOU NEP-ATATTURK, Leefde Ataturk nog maar. Hij had zich rotgeschaamd voor de CHP van nu en onbeschofte eikels zoals jou. Kijk eens naar de laatse 30 jaar van de linkse en de rechtse partijen. Wie heeft het voor elkaar gehad om van een 3e wereldland als Turkije, een modern, democratisch, financieel onhafhankelijk Turkije te maken?? JUIST DE AKP. Dat jij een nep-moslim ben is langs alle kanten duidelijk NEP-ATATURK. Alleen jou gescheld al. Als het in NL heel normaal is dat je in je blootje rondloop, dan verwacht je gelijk dat dat in Turkije ook mogelijk moet zijn. Zo’n denkwijze heb jij. Wat die gehoofddoekte vrouwen doen???? Lesgeven aan jou kinderen hoe ze normaal met elkaar kunnen communiceren. Idioten zoals jou worden ook toegelaten. Alcohol verbod? Waarom heerst er een gedoogbeleid op het gebied van softdrugs in NL? Waarom mogen er geen softdrugs in een straal van honderd meter bij scholen verkocht worden in NL? Als Turkije een soortgelijk maatregel invoert om onze kinderen te beschermen, is het gelijk dat Turkije afstevent naar een dictatoriale moslimstaat zoals Iran. BEN JIJ OVERIGENS WEL EEN TURK NEP-ATATURK??? IDIOTEN ZOALS JOU ZIJN EEN LANDVERADER, EIKEL. Erdogan en knokploegen??? Laat me aub niet lachen…..Heb je zeker van de site van CHP.
  OW JA, EN ASKER!!!!! JIJ BENT GEEN ECHTE MOSLIM, DOM RUND. GA JE EIGEN MAAR AANSLUITEN BIJ DE HEZBOLLAH OFZO. EEN ECHT MOSLIM PRAAT NIET ZO.

 20. Eens zal het ottomaanse rijk herrijzen. Landverraders zullen bij ?zmir op de boot gezet worden naar Griekenland.

 21. Echt triest hoor.. Turks schelden en dan zo schijnheilig roepen, “Peter met hun de akp aanhangers discussiëren heeft geen zin”.. Echt triest hoor!
  Zoals Erdogan al aangaf.. Jullie kunnen niet via de stembus winnen, dus dan maar geweld uitlokken en schelden. schijnheilige uitbuiters!
  Ten tweede..
  Ataturk..
  Je manier van communiceren duidt wel op over ontwikkelde intelegentie!
  Je tegenargument waarom vrouwen met hoofddoek niet zouden mogen gaan studeren geeft wel een glimp van waarom Turkije 80 jaar lang is blijven hangen!
  Blijf jij maar lekker schelden totdat iemand jou weer in je holletje stopt.. Met je 2 vingers in de lucht en een voet in je kont!
  richt me richting Peter. Dus Peter.. Besef je het??

 22. Dekschip, dat laatste is een goeie. ?k moet er nog steeds om lachen ha ha ha. En dan nog richting Peter muha ha.

  • Waar slaat dit nou weer op!? Is dit nou je argument.. Pfff.. Van de zoveel reacties, niet 1 argument.. Alleen maar schelden en nutteloze opmerkingen!
   Ik weet er ook 1.. Als je moeder kloten had gehad was het je vader geweest!!

 23. Wat is er mis met een hoofddoek Ataturk? 8 jaar geleden had een (notabene NEDERLANDSE!!!) vrouw, die zich overigens bekeerde tot de Islam en welke een hoofdfunctie beklede bij de KLM ook een hoofddoek (wat een woordspeling he). En zo kan ik je nog meer voorbeelden geven. De AKP heeft een eind gemaakt aan de zolang lopende hoofddoek kwestie. Meisjes en vrouwen zijn vrij om een hoofddoek te dragen. Kan het nog democratiescher?
  Kort waargebeurd verhaal over de echte (jammergenoeg) overleden ATATURK atataturk.
  In een stad in TR (weet niet meer welke) hadden de gemeenschappen van een aantal moskeeën onenigheid met elkaar omdat de hoca’s van die moskeeën ieder een eigen verhaal (waiz) hadden. Het liep bijna uit de hand want de onenigheid breidde zich snel uit naar omliggende steden. Ataturk heeft 2 dagen en nachten niet geslapen omdat hij dit wilde oplossen. Hij gaat naar de desbetreffende stad en roept alle hoca’s bij elkaar. Hij wil nm weten wie de echte hoca’s zijn en wie niet. Hij legt de Koran op de grond en zegt tegen allen “wie niet op de Koran trapt krijgt de strop” Weet niet hoeveel meer, maar de meerderheid van de hoca’s trapten op de koran om de strop te ontzien.
  Ataturk heeft juist diegene de strop gegeven die op de Koran trapten. Zo kwam hij erachter wie de kwakzalvers waren en wie niet.
  Moraal van dit waargebeurd verhaal???
  Ataturk geloofde ook in ALLAH

 24. LANG LEVE ERDOGAN en uitmoorden die CHP AANHANG,
  TURKIJE is geen christelijke of een joodse staat vriend maar een islamitische en daarbij horen regels, als het je niet bevalt ga maar naar israel of beter blijf hier in NL en lever je turks paspoort maar in, ohh shit hier heb je ook regels en hier ben je ook niet vogel vrij.

  jammer JOH..

 25. en PETER EDEL jij met je column van geheel verklaarbaar,

  wat een LUL ben jij typisch zo’n vieze hollander die typisch op een slinkse wijze erdogan zwart probeerd te maken, maar ook voor jou JAMMER JOH gaat jullie niet lukken.
  wij turken hebben het allang door hoe jullie nederlandse KUT media alleen maar de slechte dingen van ERDOGAN laat zien of horen maar daar trappen we niet meer in jONGE,

  JAMMER voor je.

  • Jammer voor u dat ik mij op de Turkse media baseer. En niet op een krant, maar diverse, van links tot rechts.

   Verder: ik neem aan dat uw taalgebruik een indicatie is van een gebrek aan ergumenten.

 26. Die Imams waren collabarateurs met de Grieken . Om hun eigen hachje te redden. Heulden ze met de toenmalige vijand, die Turkije bezet hielden.
  Mede door hun kwamen er vele vaderlandse strijders om. Nadat de gebieden heroverd werd. Wilden wij de landveraders eruit filteren en ook de hocas of imams die gecollabareert hadden. Ik liet tien van die nep hocas naar mijn vertrekken komen. Op doseks lagen er tien korans op een linie. Als je wilt leven moeten jullie over de koran heen lopen. Negen van de tien deden dat. Aan de tiende vroeg ik. Waarom loop jij niet over de koran heen? De heiligman zei; Atam u mag misschien groot zijn. Allah is groter dan u!

 27. Tjah.. Dit zijn nu de “vreedzame” protestanten.. Ik kom met vragen & opmerkingen onderbouwd met argumenten.. En wat krijg ik terug?? Peter die mij, een akp aanhanger negeert maar wel reageert op de abnormale wijze van communiceren door de in Peters woorden “vreedzame protestanten”..

  Voor alle andere Turken.. Ga niet in op het gescheld van deze hoerenzonen! Dit is hun tactiek! De sterke argumenten negeren door te schelden in de hoop zo voor afleiding te zorgen! Exact hetzelfde wat ze doen op straat, onderweg van alles slopen & indien de politie ingrijpt de politie verwijten dat ze bla bla bla..

  Dus.. Negeer de zieligerds zoals ataturk & kemalisten… Ipv argumenten schelden ze mijn moeder, vader, opa zelfs uit.. En waarom?? Omdat ze geen tegen argumenten hebben..en wie neemt het voor deze assos op.. Juist!! Dus vandaar richt ik me nu na Peter.. Peter.. Kom je nog met andwoorden of wacht je totdat de vreedzame protestanten zoveel hebben zitten schelden op onze vragen em argumenten zodat het niet meer te begrijpen valt? Je verdedigd een leugen en als turk zijnde waarschuw ik jou! Als jij doorgaat met opzettelijke leugens zal ik je persoonlijk laten voelen… Vandaar dat ik me richt na jou! Dus.. Ik wil andwoorden!! Besef je hetgeen wat ik je eerder al opnoemde of niet! Of zwijg je liever zodat je door kan gaan met je leugens, met je zwartmakerij!? Jou keuze! Besef waar je aan mee doet! Besef wie je steunt!! Dit is geen Egypte! Of libie! Als wij Turken opstaan zullen we ieder laten zitten, besef dit!! Wij zijn niet die 2 %, wij zijn de 50%!!

  • ‘persoonlijk laten voelen’

   Moet ik dit als een dreigement beschouwen? Zo ja, doe dat dan onder je eigen naam. Dan weet ik wie ik tegenover me heb.

   Op deze manier (en dat geldt ook voor alle andere anonieme helden op deze pagina) ben je namelijk niet meer dan een grote lafaard waarvan er 13 in een dozijn gaan.

   En neem me even niet kwalijk, maar je denkt toch niet dat ik op deze manier op je onzinvragen een antwoord ga geven.

   • Dit toont wel aan hoe jij de dingen interpreteert! Met persoonlijk, ja! Al moet ik naar Turkije bellen om aan te geven wat voor onzin jij schrijft! Zal ik persoonlijk voor zorgen dat het bekend word! Je moet niet zoveel met die gewelddadige protestanten omgaan.. Zelfs je interpretatie is gewelddadig.. Bah! En weer reageer je door af te wijken! Ik neem het je wel kwalijk! Als Akp aanhanger kan ik 2 dingen doen.. 1 de straat opgaan wat uiteindelijk zal lijden tot een confrontatie, 2 hun die het nieuws anders vertellen dan dat het is, proberen te corrigeren! Je verward mij met de demonstranten.. Als ik persoonlijk aanpakken zeg, dan heb ik het over democratische wijze.. En niet hetgeen wat jij representeert! Ik weet hoe mijn recht te halen, niet door vast te zitten! Ten slot. Ik geef je mijn naam adres alles geen probleem! Je hoeft niet bang te zijn dat ik je pijn doe want ik ben tegen geweld!! Vandaar dat ik het ook zo afkeur wat de protestanten doen! Een groepje wilt protesteren voor de bomen, aanhangers van de PKK komen de boel verstoren en eisen opeens dat Erdogan aftreed.. En jullie creëren een beeld dat helemaal niet zo is! Zijn jullie werkelijk zo naïef om een dagelijkse dief te bestempelen als eerlijk persoon? Of een pedofiel als goed mens? Of gewelddadige protestanten als vredelievende Turken? Waarom zie ik nergens staan dat door het geweld van de protestanten de politie steeds harder moet optreden?? Ben benieuwd wat er gebeurd als ik een stoeptegel naar een agent gooi nadat hij mij onterecht heeft geslagen, of gepeppert of geduwd! Je bent een zwetsbal Peter.. Nu weet ik het zeker! Sterke argumenten vermijd je, en als het op een gegeven moment afzwakt omdat er steeds maar niet op gereageerd word aas je op de bijzaken en word dat je redding.. Echt zon actie van, jij staat in de rij, ik laat steeds scheten op je hoofd, en als je dan zegt “doe normaal” zeg ik “ik help je niet meer want je bent agressief”..

 28. Hoerenzoon? Nu laat je weer je ware aard zien. Democratie werkt niet voor domme mensen. Ze zouden de achterlijken hun stemrecht moeten afnemen. To Iran with you oh nee daar zouden jullie oorlog krijgen met de sjieiten.

  • Inderdaad.. Als jullie niet kunnen communiceren op mijn niveau, dan kom ik naar jou niveau.. Dat is democratie! Proberen te communiceren.. Kijk het werkt! Ik kom met argumenten en feiten niemand reageert.. Ik zeg hoerenzonen, en je vliegt als een strontvlieg op stront af alsof je je voelt aangesproken! Dus zo trek ik de aandacht van de protestanten, door ze hoerenzonen te noemen.. Daar ga je dus wel op in, maar niet op argumenten… Hmm.. Apart gevalletje zijn jullie.. Leef je van achter ofzo? Tip. Probeer het een x van voor..

  • Deze opmerking toont wel de achterliggende gedachte van jou.. De boel opnaaien.. Terwijl ik in het begin al zei: “haal me over”.. Helaas voor jou denk jij de boel op te naaien terwijl je slechts laat zien hoe dom je bent.. En voor mij weer extra bewijs dat Erdogan wel goed bezig is! Dankje!

 29. En Hasan jij bent grappig. Waar haal je de Ataturk verhaal vandaan? Dus hij zou die imams waar net naar gerefereert werd. Opgehangen hebben omdatze verschillende soort waiz/preken gafen en dan vervolgens nog de koranvertrapten. Klinkt als een gebroeders Grimm verhaal oh nee als een duizend en een nacht verhaal. Ha ha ha

 30. Van daaruit kan ik opmaken hoe ontwikkeld je bent vent. Oh en il geloof niks van jou Ataturk liefde anders waren jullie niet zo druk bezig de vrijheden afteschaffen die hij ons nagelaten heeft. Als ik gescholden en beledigd heb, dan houd ik daarmee op.

 31. turken hebben genoeg vrijheden. Maar niet de vrijheid om andermans spullen te vernielen. Dat heeft niemand in de wereld.

 32. @TC
  Zo aan je schrijfvaardigheid te zien schat ik dat je in groep 8 lager onderwijs zit of mss nog net 1ste jaars VMBO niveau A. Zeker als ik je begrijpend lezen zou moeten beoordelen. Lees jij nog maar eens de stripboeken van de gebroeders Grimm. Mss leer je beter lezen en schrijven. En ja, ik ben een fan van de echte Ataturk en ben ook een aanhanger van de AKP.

 33. Zoals jij feiten en onderbouwing wil, wil Dekschip dat ook van jou petertje. Zie jij dat als dreigementen???

  • Goed Hasan. Als ik nu tegen jou zeg ‘Als jij doorgaat met opzettelijke leugens zal ik je persoonlijk laten voelen… ‘ voel jij dat dan niet als een dreigement?

   • Hij bedoelt hier persoonlijk met woorden. Dat jij dit niet snapt!!
    Mag ik vragen wat je vooropleiding is?

    • Nogmaals: ‘Als jij doorgaat met opzettelijke leugens zal ik je persoonlijk laten voelen… ‘ staat er. Wedden dat een jurist in hier bedreiging van maakt? En ik herinner er maar even aan dat dit in NL een strafbaar feit is.

     • Zolang Dekschip niet op zijn woorden terugkomt zal ik genoemd citaat als een dreigement zien. Het is aan hem om zich zorgvuldig uit te drukken en te voorkomen dat zijn woorden alszodanig geïnterpreteerd kunnen worden.

     • Wedden dat een jurist direct zal oordelen dat hier geen geen gewelddadige vorm maar een democratische vorm van dreiging word geuit!?
      Zo dom ben je nou! Je kan mijn woorden verdraaien in wat je maar wilt! Maar ik ben niet zoals die protestanten die jij verdedigd! Als ik jou aanpak, doe ik dat persoonlijk! Dan stuur ik niet even een klacht naar de nieuwszender zodat jij op je kop krijgt omdat je een zwetsverhaal mee deelt.. Nee, dan bel ik naar Turkije omdat jij propaganda zaait! Op een democratische manier kan je je vriendjes achterna in de cel.. Kan je de “onderdrukking” mee maken! Nee jonge, ik ben niet van het caliber van jou soort! Als ik iets persoonlijk afhandel, doe ik het op een democratische manier! Dat is mijn vrijheid, ik mag jou dreigen! Ga nu maar in Een hoekje huilen omdat je je gedreigd voelt! Zielig mannetje!

     • Maar eigenlijk voel jij je dus bedreigd omdat je opzettelijke leugens verteld?! Toch?

   • Ik bedoel maar, toen ik vroeger met zionisten discussieerde op Internet waren die teneminste zo flink om dat onder hun eigen naam te doen. Hier kom ik alleen maar bange jongetjes (of meisjes, zeg er wat van) tegen die zich verbergen en hun gezicht niet durven te tonen.

    • Peter.. Ik wil best bellen zodat je weet wie ik ben! Heb niets te verbergen! Ma toe maar.. Ga maar weer door met de bijzaken!

     • Een ‘democratische vorm van dreiging’ Ik heb het in die formulering eens gegoogled, maar echt Dekschip je hebt het helemaal zelf uitgevonden. Ja, ik ga mijn tlefoonnummer geven aan iemand die me zojuist heeft bedreigd… In plaats daarvan overweeg ik jouw IP-adres na te laten trekken.

      Het leuke dat ik het hier nu met je op de spits drijf is dat je ware aard zich steeds meer verraad. ‘Op een democratische manier kan je je vriendjes achterna in de cel..’ Ik vind het veelzeggend.

      Mij maak je niet bang hoor. Wat denk je dat de Nederlandse regering doet wanneer ze mij in Turkije aanpakken na niets anders te hebben gedaan dan stukjes schrijven. Ik denk echt niet dat ze daar in Ankara de consequenties van willen weten. Zou de AKP wel eens in de portemonnee kunnen voelen.

      Wanneer ze alle buitenlandse journalisten met kritiek op de AKP aan zouden pakken kan er nog een Silviri gebouwd worden. Want ik ben echt de enige niet hoor. Sterker, ik moet de eerste buitenlandse publicist nog leren kennen die geen kritiek heeft op Erdogan etc.

      Ik weet niet of je het weet, maar van al die buitenlandse critici is nog nooit iemand gearresteerd, laat staan veroordeeld.

   • Je wilt mijn ip adres laten natrekken omdat ik jou heb gedreigd met celstraf waar ik persoonlijk voor zal zorgen als jij doorgaat met je opzettelijke leugens?! Ga asjeblieft doen aan stuur ze langs!
    Ten tweede. Weet je wat ik veel zeggend vind!? Dat je je eigen verdiept in democratische dreigementen maar niet op inhoudelijk argumenten in gaat!
    Ten derde, je geeft toe dat de buitenlandse journalisten veel kritiek uiten richting Erdogan en dat ze beschermd worden door hun land? Dus je kan doorgaan met leugens omdat je beschermd word?
    Ten vierde. Je hebt het over de Akp.. Ik geef jou argumenten betreft de Akp en jij.. gaan we weer herhalen, vermijd ze!
    Ten vijfde. Je creëert zon negatief beeld over de Akp, dus ik vraag je.. Weg met de Akp.. Wie gaan we plaatsen? Chp, DTP, MHP, of misschien een heel ander partij die wel buigt voor Israël, Amerika en Europa?! Je kan wel roepen hij niet.. Ok, wie dan wel!?

 34. Petertje,

  Volgens mij heeft CHP een nieuw artikel voor je klaar liggen. Zou je deze op deze site willen plaatsen a.u.b.

 35. Ik wil aan iedereen hier vragen om niet te schelden of anderen te beledigen. Probeer mensen met woorden te overtuigen. Houd er rekening dat je sommige mensen niet kan overtuigen. Zet je mening in algemeen beschaafd Nederlands met argumenten. Zo kom je geloofwaardig over. Probeer je emotie niet te tonen. Blijf zakelijk.

 36. Daar sluit ik me volledig bij aan. Een dergelijke oproep heb ik zelf gisteren ook al op deze website gedaan.

 37. Osmanli pici senin serefsiz amina koyim pis hizbollah boku sen. Seninde dekscip hasan
  Yalancilar serefsiz batan hainleti. Akrabaga evliliginden dogmusOrospu cocuklari itolit esolesek sizin hepinizin idini bittiricegim pis Iran yanlilari. Hasan pezevengi dikkat et pic seni. OROSPU COCUKLARISINIZ HEPINIZ. ELLIMEVGECERSENIZ YAVAS YAVAS AL KAYDA STILI SIZI BOGAZLIYACAGIM.

   • Ha ha ha, dit is leuk. Hoe de ataturken tekeer gaan. Tja, winnen doe je alleen bij verkiezingen. Niet met schelden. Daarom winnen de ataturken nooit.

  • Dit bedoel ik maar…

   ?s dit de ideologie die het land zou moeten leiden.

   Misschien weet peter wel het antwoord.

 38. Bu aksam aylenizi sikmeye ve bagazlaya geliyorum sizi pis akp pkk hizbullah fettulahcilat sizi. Bicagi gotlerinize sokacagim

  • Peter.. Heb je uitgelegd dat mijn dreigement niets gewelddadigs bezit! Dus hoop dat je je hierover heen kan zetten.. Tis een gevoelige kwestie! waar ik op heb gestemt dreigt afgezet te worden omdat een minderheid de boel opnaait.. in ieder geval.. Kunnen we verder gaan?? Want wil graag de andwoorden op mijn argumenten! Ik wil gewoon de hele waarheid! Excuses als ik je een verkeerde indruk heb gegeven met mijn dreigement.. Dit was niet de bedoeling!

  • Wij het grote gros van Turkije zijn tevreden
   Dus geen discussie en kom mijn kop maar in mijn kont stoppen Da pannenkoek mijn naam staat er dus ik wacht

 39. Peter.. Heb je uitgelegd dat mijn dreigement niets gewelddadigs bezit! Dus hoop dat je je hierover heen kan zetten.. Tis een gevoelige kwestie! waar ik op heb gestemt dreigt afgezet te worden omdat een minderheid de boel opnaait.. in ieder geval.. Kunnen we verder gaan?? Want wil graag de andwoorden op mijn argumenten! Ik wil gewoon de hele waarheid! Excuses als ik je een verkeerde indruk heb gegeven met mijn dreigement.. Dit was niet de bedoeling!

   • Ok.. We beginnen opnieuw.. Ik zal straks reageren.. Moet nu ff weg.. Er is inderdaad geen touw meer aan vast te knopen.. Groetjes..

   • Peter.. Ff een vraagje/opmerking.. Waarom ga je niet eens een gesprek aan met Yigit Bulut? Het is een wijze verslaggever die al heel veel voorspeld heeft.. Weet je wie ik bedoel..?
    Peter, begrijp je dat ik het frustrerend vind dat er groeperingen protesteren die bestempeld worden als Turken, o.a. in Nederland met leuzen als, Erdogan treed af terwijl ze stiekem zo nu en dan de PKK symboliseren dmv die 2 vingers.. Waarom worden hun bestempeld als Turken die tegen het extreme Erdogan zijn terwijl het wolven in schaapskleren betreft?
    Wat ik het ergst vind is dat word gemeend dat Turkije in rep en roer zit terwijl het een miezerige 1% max 2% betreft die wilt dat Erdogan aftreed.. Begrijp je waarom wij, akp aanhangers juist niet de straat op gaan?Het is toch geen democratie dat de wil van een minderheid de meerderheid overheerst omdat die het hardst roept, en toch heeft niemand het over de overgrote deel.. Niemand heeft het over de werkgelegenheid die gecreëerd word evenals dat ze zwijgen over de bomen die de Akp al gepland heeft!
    Je beweerde trouwens eerder in een opmerking dat Erdogan een marionet is van de vs.. Als dit zo is, wil ik graag weten waaruit je dit baseert..
    Word vervolgd….anders word te veel..

 40. Dekschip, jammer joh, osmanli torunu?

  Hierboven nog een die last heeft van autisme en lijdt aan de Syndroom van Gilles de la Tourette

  • Daarom.. Negeer die sukkels en reageer inhoudelijk op Peter zijn argumenten.. Eens kijken of hij werkelijk de waarheid wilt bezitten! Peter denkt dat Erdogan een marionet is van de Amerikanen. Hij beseft nog niet dat hij als marionet word gebruikt door de chp.. Hij moet er nog achter komen dat de vele nieuwszenders helemaal niet voor Erdogan zijn, net als deze protesten al jaren gaande zijn alleen niet onder de naam Turkse burgers maar Koerdische opstandelingen.. Vandaar dat ik hem ook dringend adviseer om een gesprek met yigit bulut aan te gaan! Maar.. Zoals meestal, komen ze er pas achter als het te laat is.. Nu maar hopen dat hij me niet weer negeert!

 41. Peter, en jij komt dus op voor deze idioot en zijn ideologie. Beter dan akp kan Turkije het niet hebben.

  • Vandaar ook de vraag.. Wie moet er dan volgens hem regeren als we Akp afzetten.. Maar ik denk dat hij dit alles niet beseft en de waarheid op afstand houd door zijn vooroordelen & sterke argumenten negeert zodat hij niet hoeft toe te geven..

   • Ik lees nou net “zionisten”.. Peter.. Ben je toevallig lid van de illuminatie? Dat zou natuurlijk een hoop verklaren!

 42. Senin Annen sen kucukkene para icin senin gotunu siktiriyordu.. Kac para biliyonmu? 5 miljon 1999 senesinin parasiyla.. Su anin parasiyla 5 tele.. Yani 5 gulden.. Yani, 2,5 euro.. Anlattimi Annen bunlari?, 6 sifir silindi diyemi ofken, yoksa durmadan gotun akiyor diyemi?

 43. Sjong sjonge, kan hier geen normaal discussie gevoerd worden.
  Een verzoek aan de modulator om berichten waar scheldwoorden in zitten gelijk te verwijderen. Of is de mod. Op vakantie

 44. ?k heb het filmpje gezien. Waw, heel duidelijk dat buitenlanders hierachter zitten. peter, hoor jij hier ook bij.

 45. Wat lees ik hier allemaal voor scheldpartijen…?!
  Kunnen we dan niet respectvol met elkaar omgaan?
  Je mag best een andere mening hebben maar laat de ander wel in zijn/haar waarde.
  Wees wat meer tolerant i.p.v. anderen je mening op te dringen met verbaal (of zelfs dreigen met non-verbaal) geweld.
  Er is al genoeg negativiteit in de wereld.
  Benader de ander op een positieve manier dan zou de wereld er veel mooier uitzien. Met of zonder hoofddoek, met prachtige moskeeën, kerken, tempels, synagogen, enz.
  Neem een voorbeeld aan de voetbalfans van Galatasaray, Fenerbahçe en Be?ikta. Zonder geweld, zij aan zij, gebroederlijk demonstreren voor Vrijheid en Democratie…fantastisch dat dat ook mogelijk is…RESPEKT!!

 46. volgens mijn het alleen de mensen die tegen AKP zijn die schelden, misschien zijn er wel een paar uizonderingen maar ja..

 47. Peter je bent fout bezig !!! Kijk in NL Hoe het daar aantoe gaat ??? Mensen hebben geen geld meer om uit te geven !!!! Omdat het nu goed gaat in Turkije moeten jullie dan dit soort onzin plaatsen in jullie media ??? Schaam je en hou jij je bezig met NL en Rutte !!!

 48. Conclusie:
  Peter reageert niet op de argumenten van Dekschip.

  Dekschip: OK, sommige van je zinnen lopen grammaticaal niet helemaal lekker, maar inhoudelijk heb je toch wel vaak gelijk.
  En omdat Peter steeds begint over de bijzaken zoals je taalbeheersing en niet inhoudelijk wil reageren / weerleggen, meen ik als objectieve lezer dat jij de winnaar bent van dit debat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here