Onduidelijke omstandigheden rond aanslag Reyhanli [COLUMN]

17
12

Reyhanli[Door Peter Edel/Istanbul] – Op 11 mei jl. werd Reyhanli, een stad in de Turkse provincie Hatay nabij de grens met Syrië, getroffen door een dubbele bomaanslag. 51 doden, een triest record voor Turkije. Zeventien Turkse Marxisten werden gearresteerd. Zij zouden de aanslag hebben gepleegd in opdracht van de Mukhabarat, de geheime politie van Syrië. Of de Syrische dictator Bashar al-Assad ervan wist werd in het midden gelaten, al suggereerden vertegenwoordigers van de Turkse regering dat wel min of meer.

Door de aanslag is de kritiek op de Turkse regering aangaande Syrië sterk toegenomen. In Reyhanli eindigde een massale demonstratie tegen de regering in een confrontatie met de oproerpolitie. Veelzeggend, aangezien een grote meerderheid in Hatay op de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) stemde. Tot rellen kwam het ook na een betoging tegen de regering bij de Midden-Oosten Universiteit (ODTÜ) in Ankara. Kritiek werd alom hoorbaar. Tijdens het recente voetbaltreffen tussen Fehnerbahce en Galatasaray in Istanbul was de roep vanuit het publiek om het aftreden van de regering luid en duidelijk.

Veel Turken vinden dat het overslaan van het Syrische geweld naar Turkije volgt uit de beslissing van de regering om de rebellen in Syrië actief te steunen. De critici hebben een punt, want aan oorlogen in buurlanden hield Turkije beslist minder kleerscheuren over toen Ankara zich nog passief opstelde.

Lege handen
Het regime in Syrië wilde de druk van de Turken op hun regering opvoeren en gaf daarom opdracht aan sympathiserende Marxisten in Turkije tot de aanslag in Reyhanli. Althans, zo wordt het in Ankara weergegeven. Er kleeft een onlogisch aspect aan deze theorie. Premier Erdogan, die in Washington regelmatig aandringt op een Amerikaanse oorlog in Syrië, kreeg met de tragedie van Reyhanli een nieuw argument in handen. En iets nieuws kon Erdogan goed gebruiken nadat VN-onderzoekster Carla del Ponte geen bewijzen had gevonden voor de inzet van chemische wapens door de Syrische regering. Kort voor zijn bezoek aan de VS dreigde Erdogan daardoor met lege handen te staan.

Door de aanslag in Reyhanli kon Erdogan in Washington alsnog iets op tafel leggen. Het is ongeloofwaardig dat de Syrische geheime dienst de kans dat het zo zou lopen vooraf niet overwoog. Dat Obama door Erdogan tot een open oorlog in Syrië zou worden bewogen was weliswaar onwaarschijnlijk, maar dat daar ter compensatie een uitbreiding van de militaire steun aan de rebellen tegenover zou worden geplaatst was niet uitgesloten. Het spreekt voor zich dat het regime in Damascus daar evenmin bij gebaat was.

Ediboglu
Als we Mehmet Eli Ediboglu van de in het Turkse parlement oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) mogen geloven zijn de gearresteerde Marxisten onschuldig aan de aanslag in Reyhanli. Berichten als zouden zij ondertussen bekend hebben imponeren Ediboglu kennelijk niet. Begrijpelijk, want in Turkije is een bekentenis vaak van niet meer dan betrekkelijke betekenis door de ook tegenwoordig nog toegepaste ‘speciale verhoortechnieken’.

Volgens Ediboglu werd de aanslag in werkelijkheid gepleegd door Jahbat al-Nusra, een aan al-Qaeda gelieerde rebellengroep die een soennitisch regime in Syrië nastreeft. Hetzelfde scenario dus dat de Turkse regering voor ogen staat. Deze overlappende visie sluit aan bij de talloze berichten dat al-Nusra wapens uit Turkije ontvangt.

Al-Nusra zou graag zien dat Turkije voor eens en voor altijd afrekent met Assad. Erdogan wil die stap niet maken zolang Obama weigert de VS in een nieuwe oorlog te storten. Omdat Assad de opstand tegen zijn regime steeds efficiënter weet te onderdrukken, begint de tijd te dringen voor al-Nusra.

En dan vallen bepaalde zaken op. Zoals Erdogans uitspraak na de aanslag in Reyhanli dat hij Turkije niet in de Syrische oorlog zal laten trekken. Voor zover hij het daarbij over Assad heeft raken zijn woorden kant noch wal. Want wat heeft Assad te winnen bij een Turkse aanval? Het verandert wanneer het over al-Nusra gaat, dat daar alles bij te winnen heeft.

Verder valt op dat de aanslag in Reyhanli, met twee autobommen, de signatuur draagt van Syrische terroristen. Bizar is dat aan een van de bij de aanslag gebruikte auto’s een persoon met koperdraad was vastgemaakt. Herkenbare modus operandi, want Syrische rebellen hebben zich eerder op die manier van tegenstanders ontdaan bij bomaanslagen.

Onder de slachtoffers in Reyhanli zijn vooralsnog maar vier Syriërs geïdentificeerd. Vreemd, in aanmerking genomen dat de verhouding tussen Turken en Syriërs in deze multi-etnische stad ongeveer fifty fifty is. Daarnaast was er het lakse optreden van de politie, waar men naliet om het gebied rond de plaats van de aanslag af te zetten. Bewijsmateriaal kon daardoor eenvoudig verdwijnen,… of verschijnen.

Ook gaat het gerucht dat beveiligingscamera’s in Reyhanli voorafgaand aan de aanslag werden uitgeschakeld. Doet denken aan de aanslag op de Turks/Syrische grensovergang Cilvegözü in februari jl. Toen werd de politie verweten video-opnamen achtergehouden te hebben waaruit bleek dat de Syrische oppositie verantwoordelijk was en niet de Syrische regering.

MIT-politie
Politie en MIT, de nationale inlichtingendienst van Turkije, schuiven verantwoordelijkheid op elkaar af. MIT zei de politie in Reyhanli drie dagen voor de aanslag gewaarschuwd te hebben. De politie stelde op het punt te hebben gestaan om arrestaties uit te voeren, maar dat niet gedaan te hebben omdat MIT verzocht te wachten. Dat er iets fout liep komt ook naar voren in de overplaatsing van de politiechef van Reyhanli daags na de aanslag, al zijn de precieze achtergronden daarvan in nevelen gehuld.

Voor zijn vertrek naar de VS sprak premier Erdogan van een ‘communicatieprobleem’ in Reyhanli en kondigde een nader onderzoek aan. Dat MIT-directeur Hakan Fidan zijn vertrouweling is en dat volgelingen van de in de VS woonachtige imam Fethullah Gülen veel invloed hebben binnen de politie, zijn natuurlijk saillante details binnen het geheel. Zeker omdat het de laatste tijd weer helemaal niet botert tussen Erdogan en Gülen. Dat blijkt uit de nauwelijks verhulde aanvallen over en weer via publicisten die beiden als medium gebruiken.

Gülen, die vaak aansluit bij Amerikaanse standpunten, ergert zich aan Erdogans voornemen om Gaza en de Westbank te bezoeken. Daarnaast heeft hij bedenkingen over de gesprekken tussen MIT en PKK-oprichter/leider Abdullah Öcalan. Eerder schaarde Gülen zich weliswaar achter het ‘vredesproces’, maar van harte ging dat niet. Mogelijk deed hij het vooral omdat het in Washington van hem verwacht werd. Ondertussen is het zonneklaar dat Gülen vreest voor de invloed van zijn beweging in het Koerdische deel van Turkije door de deal van Erdogan met de PKK.

Een Gülen-partij?
Er speelt veel tussen Erdogan en Gülen. Verschillende publicisten schreven vorige week zelfs dat de Gülen-beweging uit onvrede met Erdogans AKP haar eigen politieke partij in Turkije wil beginnen. Opmerkelijk, gezien de claim van Gülen-volgelingen dat hun beweging geen politiek karakter kent. Een dergelijke partij zou het Erdogan hoe dan ook knap lastig maken. Hij kan er zomaar de helft van zijn stemmers aan verliezen.

Of deze situatie echt zal ontstaan blijft koffiedik kijken. Voorlopig is de vraag meer actueel of het conflict tussen de politie en MIT, c.q. Gülen en Erdogan, ertoe heeft geleid dat de aanslag in Reyhanli niet voorkomen kon worden. Een schandaal van proporties, als het werkelijk zo zit. Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat beide kanten menen dat het conflict niet uit de hand mag lopen. En vooral ook dat er alles aan gedaan moet worden om het uit de media te houden. Over het bezoek van vicepremier Bülent Arinc onlangs aan Gülen kregen de media dan ook niets te horen. Dat er vervolgens aan geen van beide kanten werd gelekt duidt op afspraken waar beide kampen zich aan houden.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

17 REACTIES

 1. Aanvulling: na het verschijnen van dit artikel werden door Redhack documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat Turkse inlichtingendiensten wisten over een op handen zijnde aanslag in Turkije. Bovendien, en mogelijk nog belangrijker, was er informatie over auto’s met explosieven bestemd voor al-Qaeda. Desalniettemin kreeg de Syrische regering de schuld. Klassieke false flag, lijkt het.

  http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-hacker-group-redhack-reveals-gendarmeries-reyhanli-attack-document-claim.aspx?pageID=238&nID=47398&NewsCatID=341

 2. Hoeveel lira heb je Fadime gegeven om haar reactie te plaatsen petertje??? En ga nou weer niet beginnen dat mijn reactie geen inhoud heeft want ik vind het zonde van mijn tijd en dat weet je.
  Fadime???? (biggetje van de CHP) Heb jij wel enig verstand van politiek? Nee? Ga dan lekker ff een trui breien in je schommelstoel of doe je schort aan en ga in de keuken staan om na te denken over welk stuk varkensvlees je vanavond ga eten.

 3. Hasan, ik weet zeker dat ik meer kennis heb van politiek dan jou, is ook duidelijk te lezen aan je onzin reactie dat je niet met tegen argumenten kan komen, je reactie heeft niks met dit nieuws artikel te maken. Ik ben trouwens vegetarisch, als je zo graag varkensvlees wil eten en een gebreide trui wil, zoek dan een (AKP) vrouw of man??

 4. @Hasan Je maakt echt reclame voor de AKP. Ik hoop voor Tayyip dat jouw reactie niet maatgevend is voor zijn mentaliteit. Maar als ik Redhack mag geloven weet ik dat zo net nog niet…

 5. Fadime, mijn excuses en ik neem mijn woorden terug. Achteraf gezien is het best wel hard wat ik geschreven heb, Dit heb ik dan ook gedaan in een opwelling. Nogmaals excuses voor de ongepaste trui en varkensvlees woorden. Al was je geen vegetarier en at je wel varkensvlees, dan nog had ik het zo niet mogen verwoorden. Dit staat nm niet in mijn handleiding.
  Petertje, je bent een columnist en in mijn optiek moet een columnist onpartijdig zijn. Dit ben jij NIET PETERTJE. Je had al in je eerdere columns al aangegeven dat je vrouw koerd is. Voor de onderhandelingen met de pkk begonnen (met als tussenpersoon de BDP)had jij (IN AL JE COLUMNS!!!) geen goed woord over voor de AKP. Als Erdogan een scheet laat heb jij gelijk al 5 complot-theorien klaar waarvan 90% onzin is. Nu er al een paar maanden gesprekken worden gevoerd met de PKK en dus ook een paar maanden al rustig is in het ZO van Turkije (DANKZIJ DE AKP!!!), hebben we jou ook minder gehoord. En als je helemaal niets meer te schrijven heb begin je over Reyhanli met al je theorien. Wie de verantwoordelijken aldaar zijn moet de tiid uitwijzen. Zelf heb ik daar wel een mening over, maar dat hou ik dan ook voormezelf.
  Nobody is perfect Petertje, en zoals ik ook al eerder in 1 van mijn reacties op je columns schreef “Erdogans naam is ook geen Nobody”.
  En ja, ik ben een gematigde soeniet die ook wel eens een biertje pak op zijn tijd. Ik ben ook een 100% AKPér. Waarom??? Lees mijn eerdere reacties op jou eerdere columns maar.

 6. Ow ja….., en Fadime, Dat jij van een afstand al weet (zonder mij te kennen) dat je meer verstand heb van politiek vind ik wel erg knap van je.

 7. Hasan haalt waan en werkelijkheid door elkaar. Een goed voorbeeld is dat hij herhaaldelijk opmerkt dat ik een Koerdische echtgenote zou hebben. Heb ik nooit geschreven. En kan ik ook niet geschreven hebben. Simpelweg omdat het niet waar is. Het is kenmerkend voor zijn manier van denken. Hij zet iets in zijn hoofd en dan is het er met geen mogelijkheid meer uit te krijgen. Verleden week suggereerde hij nog dat ik Fadime zou hebben betaald voor haar reactie. Zonder enig bewijs uiteraard. 100% uit de de duim gezogen. Ondertussen verwijt hij mij een samenzweringstheoreticus te zijn. Het is allemaal zo typerend.

 8. Het is niet typerend petertje. Ik weet zeker dat jij dat vorig jaar in 1 van je columns heb geschreven dat je vrouw een koerd is. Diep in je hart weet je dat ik gelijk heb, maar ontken het weer maar eens. Dat je Fadime geld zou hebben gegeven is natuurlijk niet waar en “bij wijze van spreken” Ik had enigszins het id dat je op een bepaald niveau zat en het wel zou begrijpen, maar de lat heb ik nu lager gelegd. Kortgezegd, EN IK HERHAAL, jij heb altijd, maar dan ook ALTIJD!!! kritiek op de AKP en met name Erdogan. Waarom??? Heeft deze beste man in jou ogen dan niets goed gedaan de afgelopen 10 jaar??? Vind je het gek dat ik denk dat je partijdig ben

 9. Je hebt een grote verbeelding. Mijn vrouw is 100% Turks is. Er zit ook geen enkele Koerd in haar familie. Zoek nog maar eens goed, je zal het niet vinden. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat ik dat nog eens ga herhalen, want in de belevingswereld van Hasan lieg ik natuurlijk altijd. Zoals iedere kritiek op Erdogan per definitie subjectief voor hem is. Oef, dan zijn er toch wel heel veel subjectieve Turken. Want de kritiek op hem is niet van de lucht. Verder: ik ben er helemaal niet van overtuigd dat het ‘bij wijze van spreken’ was toen je me beschuldigde Fadime betaald te hebben. Zo langzamerhand heb je me er namelijk van overtuigd dat je in staat bent om zoiets te denken.

  Nog even over dat ‘Petertje’. Ik ben 1.86 lang en bijna 54 jaar oud. Hasan, ik schat je een stukje korter. En gezien je puberale taalgebruik ook een beetje jonger. Dus waarom dat denigrerende ‘Petertje’ ? Kun je niets beters bedenken? Doe je daar steeds een beroep op, omdat keer op keer maar weer blijkt dat je eigenlijk geen argument tegen mijn artikelen in kan brengen. Ik kan me werkelijk niet aan die indruk onttrekken.

  Verder is de gedachtewisseling wat mij betreft hierbij gesloten. Als je iets zinnigs te zeggen hebt, sta ik daar voor open, maar voor het soort onzin dat je hier te berde brengt heb ik geen tijd.

 10. Alles wat jij zegt klopt voor 100% petertje en iedereen die kritiek heeft op jou columns hebben het verkeerd volgens jou. Dat veel mensen kritiek hebben begrijp jij niet helemaal of wil je niet begrijpen. Ik begrijp het wel petertje ZE HEBBEN (net als mij) GEWOON GEEN ZIN OM EEN ELLELANG DIGITALE DISCUSSIE MET JE TE VOEREN. En als er dan wel een negatief reactie komt op je column? dan zit er volgens jou weer geen inhoud in. Dat ze in het kort laten weten dat ze het absoluut niet eens zijn met je column geeft jou gelijk al te denken dat ze geen verstand van zaken hebben. Neem de korte reactie van onze vriend HAYRET (hierboven) maar als voorbeeld.
  Hoe lang en dik je bent interesseert me helemaal niet. Je bent niets meer of minder dan mij. De naam petertje is voor mij je bijnaam (met een ondertoontje) omdat je (net als een klein kind) stronteigenwijs bent te erkennen dat de AKP en met name Erdogan wel degelijk veel goede dingen heeft gedaan voor Turkije en de Turkse bevolking.
  Ik heb je in mijn eerdere reacties op je columns aangegeven dat je bronnen eenzijdig zijn en als je transparantie wil hebben, je ook andere bronnen moet benaderen. Dit vertik jij en daarom ben je kinderachtig bezig.
  Over je vrouw? Moet je eerlijk zeggen dat ik nu ook begin te twijfelen. Mss heb ik het verkeerd geintepreteerd of verkeerd gelezen. Toch blijf ik erbij dat ik dat in 1 van je stukken dacht gelezen te hebben. Voordeel van de twijfel.
  In mijn belevingswereld bestaat geen petertje meer. Ik denk dat ik een bundel maak van al zijn columns en dan als fabeltje voor ga lezen voor mijn zoontje vlakvoor hij gaat slapen.

 11. Hoewel ik me eerder voorgenomen had geen antwoord te geven op de reacties van Hasan doe ik dat nog een maal. Ik wil hem een idee aan de hand doen. Waarom schrijft hij zelf geen column voor deze website? En dan over al het goede dat de AKP Turkije volgens hem gebracht heeft. In plaats van al die lange reactie, waarin hij op geen enkel argument dat ik naar voren breng serieus ingaat, zou hij zijn tijd wellicht beter daaraan kunnen besteden. Dat hij die reacties schrijft toont ook dat dat hij tijd heeft voor een eigen column. Dus beweren dat hem de tijd daartoe ontbreekt kan hij niet. Lijkt me heel goed voor deze site. Hetzelfde doet bijvoorbeeld de krant Hurriyet, waar de pro-regeringscolumnist Mustafa Akyol het op stevige doch beschaafde wijze regelmatig opneemt tegen de regeringskritische Burak Berdil. Ik weet zeker dat turksnieuws open staat voor de mening van Hasan. Het is nu eenmaal zo dat columnisten vanuit een bepaalde positie een mening weergeven, al vrees ik dat Hasan dat nog moet ontdekken.

  Overigens heb ik zelf ook al eens een stuk geschreven over de verdiensten van de Turkse regering.

  Zie: https://www.turksnieuws.nl/2012/12/29/de-verdiensten-van-de-turkse-regering-column/

 12. fadime :je hebt wel een erg grote mond voor iemand die…je begrijpt wel wat ik bedoel.

  • Nee ik begrijp niet wat jij bedoelt, het boeit mij ook niet wat jullie AKP schaapjes denken of bedoelen want het is allemaal inhoudloos. Maar ik weet wel dat het einde van AKP en Erdogan coban eindelijk nabij is. Lees en kijk wat de AKP tuig politie aan het doen is in Istanbul, mensen worden vermoord en vergast omdat ze niet willen dat Istanbul in een grote AVM winkelcentrum verandert. Jullie yeni Osmanli coban leider Erdogan is het oude Osmanli culturele erfgoed aan het vernietigen als je begrijpt wat ik bedoel!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here