Turkse socioloog verklaart atheïsme als vorm van autisme [COLUMN]

0
16

autisme[Door Peter Edel/Istanbul] – Voor socioloog Fehmi Kara, de directeur van de Vereniging voor de gezondheid en onderwijs van autistische kinderen in de Turkse stad Adana, kan er geen twijfel over bestaan: omdat hun hersenen niet in staat zijn tot het geloof zijn autisten per definitie atheïsten:

‘Autistische kinderen kennen geen geloof in God omdat ze het gedeelte van de hersenen missen dat hen daartoe in staat stelt. Daardoor kunnen zij niet bidden, of in God geloven.

Kara dringt aan op behandeling van autistische kinderen. Niet alleen om hen gevoelens voor anderen te laten krijgen en empathie te ontwikkelen, maar vooral ook om hen het geloof aan te kunnen praten:

Autistische kinderen moeten leren begrijpen waarom normale mensen doen wat ze doen. Alleen dan kunnen ze het bestaan van een schepper inzien waar mensen hun gebeden aan richten en in geloven. Wanneer een kind geen afbeelding herkent kunnen we niet verwachten dat het God wel kan herkennen. Dat kan alleen bereikt worden met een op specifieke delen van de hersenen gerichte therapie.’

Atheïsten zijn voor Kara dus geen ‘normale mensen’. Hij omschrijft atheïsme dan ook als een vorm van autisme. Dit moet tot de bijzondere gevolgtrekking leiden dat van het atheïsme overtuigde wetenschappers als Niels Bohr, Subrahmanyan Chandrasekhar, Francis Crick en Thomas Edison (om er maar paar te noemen) stuk voor stukken autisten waren. Volgens Kara wordt het verband tussen autisme en atheïsme bevestigd door onderzoekers in onder andere de VS. Zal wel kloppen, want pseudowetenschappelijk schorriemorrie als Kara vind je ook daar.

Dat iemand als Kara een dergelijke positie in Adana kan bekleden zegt veel over de mate waarin religie greep heeft gekregen op de Turkse samenleving sinds de Gerechtigheids en Ontwikkelingspartij (AKP) aan de macht is. Nog geen twee weken geleden werd de pianovirtuoos Fazil Say in Turkije veroordeeld omdat hij volgens de rechter de islam beledigde in een twitter-bericht. Geheel terecht die veroordeling, vonden verschillende regeringsvertegenwoordigers in Turkije, waaronder minister van Europese Zaken Egemen Bagis. Eens kijken hoe zij gaan reageren nu Fehmi Kara tegelijkertijd zowel atheïsten als autisten beledigt. Weinig kans dat zij bezwaren kenbaar zullen maken tegen deze bizarre socioloog. In een land waar de premier zegt dat kinderen zonder religieus onderwijs gedoemd zijn om ‘lijmsnuivers’ te worden en kritische denkers steeds vaker vogelvrij worden verklaard, hoef je daar niet op te rekenen.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here