De Gülenbeweging, integratie, of infiltratie?

1
4

Gulen[Door Peter Edel/Istanbul] – Deze week verscheen dan het eerste nummer van Zaman Vandaag, het nieuwe aan de Gülenbeweging verbonden weekblad. Een ‘mijlpaal voor integratie’ zag ik ergens voorbij komen op een tweet van een Gülenvolgeling. Beladen uitspraak, nu de vraag centraal staat of de ‘cemaat’ (gemeenschap) al dan niet bevorderlijk is voor de integratie van Turken in Nederland.

Wat Nieuwsuur afgelopen vrijdag onthulde heeft weinig met integratie te maken, dat staat vast. Daar staat tegenover dat Gülenvolgelingen en –sympathisanten integreren dat het een lieve lust is. Politieke partijen, NGO’s, noem maar op, ze zitten overal. En niet alleen in Nederland, maar op alle continenten. Behalve dan in landen waar het wantrouwen over ‘het gebrek aan transparantie’ ondertussen zulke vormen heeft aangenomen dat de activiteiten van de beweging er gedwongen zijn beëindigd, of op een laag pitje terecht zijn gekomen.

Eind jaren negentig riep grote leider Fethullah Gülen zijn aanhangers tijdens een berucht geworden toespraak op om zoveel mogelijk prominente posities in te nemen. Met de kanttekening dat zij zich voorlopig low profile moesten opstellen. Dat wil zeggen, tot het moment waarop de ‘altin genc’ (gouden generatie) haar bestemming zou bereiken. De video van deze toespraak (het gerucht over hoe die uitlekte is een verhaal op zich) was gemanipuleerd, zei de Gülenbeweging. Maar toont de praktijk van tegenwoordig niet dat dit argument een dosis crisismanagement betrof?

Om die colonne zwaar geïndoctrineerde jongeren zo omvangrijk mogelijk te maken moeten er eerst veel meer scholen komen. Niet alleen op basis van links en rechts losgepeuterde subsidies, maar ook via inkomsten die aan de beweging verbonden zakenmensen binnenhalen. Gezien hun onafhoudelijke ondernemingslust is de geschatte 50 miljard dollar die de beweging volgens schattingen vertegenwoordigt, niet voldoende om het gestelde doel te bereiken.

Wat het einddoel is van dit langetermijnproject zal daardoor nog wel even in nevelen gehuld blijven. Gülens volgelingen moeten wat dat betreft ook maar afwachten. Ik neem in ieder geval niet aan dat de redactie van Zaman Vandaag nauwkeurig op de hoogte is van wat Gülen samen met zijn naaste medewerkers in Saylorsburg, Pennsylvania bekokstoofd. Van de ‘fethullahci’ wordt vooral ‘hizmet’ (dienstverlening) verwacht en zeker geen inspraak. Zo gaat dat met organisaties waar een onbetwist opperhoofd voor ‘inspiratie’ zorgt.

Grote vraag is of de wereld, wanneer de ‘gouden generatie’ het eenmaal voor het zeggen heeft, de Gülen terug zal zien uit de jaren waarin hij zich nog niet verborg achter wonderschone, doch verradelijke termen als dialoog, tollerantie en moderne islam. Met andere woorden, een Gülen die met zijn volgelingen stevig in het zadel, totaal geen blad meer voor de mond hoeft te nemen over negatieve standpunten ten aanzien van joden, christenen, vrouwen, homoseksuelen, socialisten en atheïsten.

Maar wat hem precies voor ogen staat voor het moment suprême moet zoals gesteld nog blijken. Wat zullen we dan concluderen? Dat het de Gülenbeweging echt te doen was om integratie ? Of dat het begrip infiltratie de lading achteraf beschouwd beter dekte?

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here