Verlaging uitkering voor Turkse weduwen voorlopig gehandhaafd

0
1

100000euro15De Amsterdamse bestuursrechter heeft het verzoek van vier weduwen om een voorlopige voorziening afgewezen. De vier vrouwen wonen in Turkije en ontvangen een nabestaandenuitkering conform de Algemene nabestaandenwet (Anw). Hun uitkering is per 1 januari met 40% verlaagd op grond van het zogenaamde `woonlandbeginsel’. Vanwege deze achteruitgang in inkomsten is door de vier vrouwen met spoed een beslissing aan de rechter gevraagd.

Gezien het principiele en complexe karakter van de zaken lenen deze zich niet voor een rechtmatigheidsoordeel in een voorlopige voorziening. Daarom heeft de rechter de persoonlijk financiele situatie van de vrouwen afgewogen tegen het algemeen belang.

Aangezien niet gebleken is dat de weduwen op korte termijn in een acute schuldenpositie komen te verkeren vindt de rechter het van belang dat het geschil behandeld wordt in een bodemprocedure waarin door drie rechters (in een meervoudige kamer) naar de zaak kan worden gekeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here