Turkije praat met PKK-oprichter Abdullah Öcalan [COLUMN]

7
7

Ocalan[Door Peter Edel/Istanbul] – Enkele weken geleden werd bekend dat op het gevangeniseiland Imrali gesprekken plaatsvinden tussen de Turkse inlichtingendienst MIT en de tot levenslang veroordeelde PKK-oprichter Abdullah Öcalan. Het nieuws zorgde voor hooggespannen verwachtingen. Tegenover NRC-correspondent Bram Vermeulen zei Öcalans broer zelfs dat het over een paar maanden vrede zal zijn tussen Turkije en de PKK.

Tja, het is maar wat je onder vrede verstaat. Zolang het neerkomt op een wapenstilstand zijn er op korte termijn inderdaad mogelijkheden. Öcalan kondigde vaker een staakt-het-vuren af, dus dat zou nu ook weer kunnen. Wanneer je bij vrede denkt aan een structurele oplossing van het probleem tussen Turkije en de Koerden, zal het langer duren en ligt alles een stuk lastiger. Dan zullen premier Erdogan en zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) de Koerden iets substantieels moeten bieden. Zoals erkenning van hun culturele identiteit, amnestie voor PKK-strijders, huisarrest voor Öcalan en wellicht ook een vorm van autonomie.

De tekenen wijzen op dit moment nog in tegengestelde richting. Neem het wetsvoorstel over het recht voor Koerden om zich tijdens rechtszaken in hun eigen taal te verdedigen. Werd verleden jaar tijdens de hongerstaking onder Koerdische gevangenen met veel bombarie aangekondigd. Een verdachte zou aan het einde van het proces iets in het Koerdisch mogen zeggen. Stelde niet zo vreselijk veel voor, maar het kon een volgende stap zijn op weg naar de erkenning van de Koerdische identiteit. Dat wil zeggen, wanneer het door was gegaan, want de nieuwe wet werd op de lange baan geschoven. Dergelijke zaken wekken geen vertrouwen.

BDP
Verder werden kort geleden nog tientallen Koerden gearresteerd op verdenking van terrorisme, hoewel verreweg de meesten onder hen zo onschuldig waren als een baby. De gesprekken op Imrali waren toen waarschijnlijk al gaande, want die begonnen volgens zeggen al tijdens de hongerstaking. Ondertussen heb ik nog nergens gelezen dat Erdogan van zijn voornemen is afgestapt om de parlementsleden van de Koerdisch georiënteerde Partij voor Vrede en Democratie (BDP) hun immuniteit te ontnemen. Dat zou de weg openen zijn naar hun vervolging. Omdat zij in amicaal gezelschap van PKK-activisten werden betrapt.

Wat vallen er in dit licht voor concessies te verwachten van Erdogan? Amnestie voor PKK-strijders is onbespreekbaar voor hem, al herziet hij dat standpunt misschien nog. Sommige Koerdische AKP-parlementsleden lijken zich daar namelijk wat meer flexibel over op te stellen. Gezien de autocratische trekken van de premier binnen de eigen gelederen is de kans daarop echter gering.

Karayilan
Toen het in Noord-Ierland om vrede ging werd ook met de IRA onderhandeld, en niet alleen met de politieke vertegenwoordigers ervan. Erdogan trekt geen lering uit die geschiedenis en wil de activisten in de hogere regionen van de PKK allereerst naar de EU verbannen. Anders wil hij de als politieke arm van de PKK beschouwde BDP niet als gesprekspartner accepteren. Moet in ieder geval allemaal nog gebeuren. Om te beginnen lijkt niemand zich af te vragen of de Europese regeringen mee willen werken aan dat plan. Verder moeten de PKK-strijders nog uit de Kandil-bergen onderhandeld worden. Murat Karayilan, de facto leider van de PKK, liet al laten weten daar weinig te voelen. Hij zal zeker voor vrede zijn, maar meent dat de eerste stappen aan Erdogan zijn:

‘Erdogan moet begrijpen dat wij tot Koerdistan behoren, dat we van dit land houden en er een hoge prijs voor hebben betaald. Erdogan biedt twee alternatieven: Turk worden, of het land verlaten. Dan zeg ik: trek je zelf maar uit het gebied terug dat Koerdistan heet en ons land is. Iedereen moet weten dat de guerrillas van de vrijheidsbeweging en het verzet blijven zolang de gewapende repressie en de politieke moord op de Koerden doorgaan.’

TV
Huisarrest voor Öcalan sluit Erdogan op dit moment eveneens uit. De PKK-oprichter kreeg onlangs een TV van de premier, maar meer zit er vooralsnog niet in. Overigens leidde dat al tot veel verontwaardiging binnen nationalistische kringen. Mocht Erdogan verder gaan dan die TV dan kan hij dus meer kritiek uit die richting verwachten. Dat laatste ligt gevoelig. Voorafgaand aan de laatste verkiezingen speelde Erdogan immers nog de nationalistische kaart om stemmen uit die hoek te winnen. Die steun zou hij kunnen verliezen wanneer het de nationalisten te ver gaat op Imrali. Ten gunste van met name de Nationale Actiepartij (MHP) van Devlet Bahceli, die niets van een dialoog met Öcalan wil weten.

Voorlopig komt het er voor Erdogan op neer dat de PKK de strijd moet staken, terwijl daar van Turkse zijde weinig tegenover staat. Om daar het etiket ‘vredesproces’ op te plakken is voorbarig. Erdogan nam dat woord als eerste in de mond, maar voorlopig gaat het nog hooguit om oriënterende gesprekken in een vroeg stadium. In Noord-Ierland deed een definitieve overeenkomst jaren op zich wachten. Wie de indruk wekt dat het in Turkije sneller zal zijn geregeld laat zich leiden door uit wanhoop geboren euforie, of geeft blijkt van een politieke agenda.

Want waarom zijn de gesprekken recentelijk op gang gekomen en niet eerder? De deur ertoe werd geopend nadat een paar maanden geleden en masse gehoor werd gegeven aan Öcalans oproep om de hongerstaking te beëindigen. Daarmee werd niet alleen zijn status als onbetwiste leider van de Koerden meer dan ooit bevestigd, want hij kwam er ook als onderhandelingspartner door naar voren. Tot grote vreugde overigens van Washington, waar een toenadering van Ankara tot Öcalan hoog op het verlanglijstje stond. Dat Erdogan vervolgens graag inhaakte op de situatie houdt nauw verband met zijn presidentiële ambities. Om in plaats van zijn partijgenoot Abdullah Gül als kandidaat te worden aangewezen door de AKP moet hij de nodige goodwill kweken. Een langere periode zonder PKK-aanslagen zal hem zeker sympathie opleveren. Daarmee maak je in een land dat de buik vol heeft van politiek geweld snel indruk. Ik sprak een linkse Turk die voorheen op de BDP stemde. Hij zei dat zijn stem volgende keer naar Erdogan gaat, wanneer die het klaar weet te spelen met Öcalan. Dat de gesprekken op Imrali in de winter begonnen bood Erdogan een gunstige aftrap, omdat de PKK in dat jaargetijde nooit erg actief is.

Kweekvijver van haat
Praten is altijd beter dan vechten. Zonder dialoog bestaat sowieso geen kans op vrede. Zolang echter niet wezenlijk tegemoet gekomen wordt aan de frustraties van de Koerden, zal iedere overeenkomst van tijdelijke aard blijven. Zoals ik al schreef kondigde Öcalan eerder ook al wapenstilstanden af. Maar die perioden werden altijd weer bruusk onderbroken door een geweldsgolf van een of beide kanten.

Zelfs wanneer de PKK-strijders zich uit de bergen laten lokken, blijft het feit dat de Turkse misdaden door de jaren heen voor een kweekvijver van haat hebben gezorgd. Een nieuwe generatie activisten zou daardoor eens te meer voor geweld kunnen kiezen. Misschien is die nieuwe generatie er zelfs al.

Geweld was er al kort na de aanvang van de gesprekken met Öcalan. Het nieuwe jaar was nog maar koud begonnen of er volgde al een confrontatie tussen de PKK en Turkse militairen. Daarna waren er uiterst gewelddadige arrestatieacties van de Turkse politie gericht tegen PKK-commandanten. En een paar dagen geleden beschoten Turkse gevechtsvliegtuigen PKK-stellingen in Noord-Irak. Als Ankara vrede wenst heeft men daar een vreemde manier gevonden om dat kenbaar te maken…

In Parijs kwam het ook tot geweld. Daar werden drie Koerdische activisten vermoord. Deze misdaad verdient echter afzonderlijke aandacht.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

7 REACTIES

 1. en een hollandse zionist peter edel weet natuurlijk alles wat er in Turkije gaande is als zionist zijnde. hey peter, waarom vertel je niet gelijk over koerden die s’nachts dorpen binnenvallen en koerdische burgers vermoorden puur omdat ze niets met pkk te maken willen hebben? en vertel gelijk dat die terroristen leraren vermoorden alleen omdat ze koerdische kinderen Turks willen bijleren zodat ze wat met hun leven kunnen maken in de maatschappij. jij snapt nog steeds niet wat een terrorist inhoud.. zullen wij Turken maar eens dat hollandse dorp Turkeye claimen in zeeland en iedereen vermoorden? want het is ons dorp nadat sultan Suleyman jullie hollanders gered heeft van de spanjaarden.

 2. Ik denk dat Peter Edel gewoon super naif is.

  Hij kan lange teksten schrijven die mensen vertellen wat ze volgens Peter Edel moeten denken zonder echt veel inhoud en diepte te geven.

  Hij is zich niet eens bewust dat de PKK door MIT is opgezet in opdracht van de CIA.

  HIj weet niet dat Ocalen in dienst was van de MIT.

  HIj weet niet da MOssad de hoofdsponser en de denktank van de PKK van nu is.

  Dat de grootste verdachten van Parijs eigenlijk Mossad is.

  HIj zo naief dat hij niet weet dat MIT, het Turkse leger jarenlang samen hebben gewerkt om de PKK ook vanad 1993 in leven te houden.

  Van Moment tot moment heeft het Turkse leger mensen vermoord en de schuld aan de PKK gegeven om steun te blijven ontvangen.

  Van Moment tot moment heeft het Turkse leger expres Pkk laten lopen

  Tijdlang werden soldaten die daadwerkelijk tegen de PKK vochten gestrafd )Jaren 90)…diegene die niets deden kregen hogere rangen en dikke salaris….

  Peter jij weet niets….zo naif ben je of je doet het expres…..en dan ben je wat anders…een soort…. geheime agent vermomd als journalist….of super naif die de zaken zeer eenzijdige met een dikke paarde bril bekijkt.

  Vertaal paarde bril in Turks en vraag wat het betekent.

  Mehmet

 3. Peter….

  Ik neem aan dat je begrijpt dat wanneer een lang rijker en machtiger wordt dat dat altijd voor iemand niet leuk is….

  diegene die dat niet leuk vind doet wat nodig is om Turkije te remmen….

  het enige wat zij nu kunnen vasthouden is de PKK…dus moet de PKK gesteund worden en vrede tussen PKK en Turkije bellemerd worden….

  Probleem is….. Ruzie Tussen Turken en Koerden is noch in het belang van de Turken noch in het belang van de Koerden.

  Dus zij moeten voor vrede kiezen zodat Turkije en dus KOerden en Turken samen rijker en democratischer worden….

  Kijk naar het grote plaat….

  in dat grote plaat zit een grote gat….dat ruzie heet eerst moet je dat gat dichten daarna de lelijkheden netjes maken….

  JIj begint over kleine lelijkheden ….zonder naar het grote plaat te kijken…dat maakt jouw verdacht….of zeer dom en naief.

  Mehmet

 4. mehmet jij kan wel erg overdrijven met je fabeltjes zeg…. dat de pkk gesteund wordt door westerlingen en israel is algemeen bekend maar om Turkije zelf erin te betrekken, dan spoor jij ook voor geen meter…. veel van mijn familie leden werken voor de politie in Turkije en zij vertellen mij dat de hoge joodse of atheistische pieten in het leger altijd dwars zaten met bepaalde operaties als ze op jacht gingen naar terroristen en niet Turkije algemeen… gelukkig worden ze beetje voor beetje verbannen laatste tijden.

 5. Je ziet het he petertje, ik ben gelukkig niet de enige die kritiek heb op al “MAAR DAN OOK AL!!!!” jou columns waarin jij Turkije (met name de AKP) aanvalt met je loze en niet op waarheid berustende verklaringen. Maar ja, wat wil je. Je schreef eerder dat je vrouw koerd is, maar je hebt nagelaten te schrijven dat zij ook je enige informatiebron is.
  Oh ja petertje…..Mehmet hierboven schrijft over de steun van mossad en israel aan de PKK. Dit klopt helemaal en is allang achterhaald. Nu ga je toch weer geen reclame maken voor je boek wat je in 2002 geschreven heb over israel he…..
  HaDe

 6. Rec,

  Sorry voor mij late reactie.

  IK begrijp je dat het eigenlijk verkeerd is en kort door de bocht is om algeheel Turkije bij te betrekken maar dat praat makkelijker en zo worden zulke ontwikkelingen door het volk en de wereld gezien.

  Echter een overheid bestaat niet uit een enkel persoon maar uit heel veel mensen met zeer verschillende belangen en gedachten..

  De Atheïsten en de Joodse mensen waar hij het over hebt zijn meestal lid van de Vrijmetselaars die in het belang en opdracht van hun overkoepelende wereld organisatie handelen.
  Verder kan je nog verder op in details gaan door verder te kijken naar mensen die omgekocht worden en mensen die tot sleutelposities worden neergezet en alvorens ze daar neergezet worden worden ze eerst chantabel gemaakt om vervolgens geholpen te worden….etc etc etc/

  Wat jij verteld komt exact overeen met dat wat ik weet…wij vertellen hetzelfde….ik slechts vanuit een andere kijkhoek.

  Mehmet

 7. ps….95% van alle media in de wereld dient de belangen van de Vrijmetselaars.

  Bijna geen enkele media is betrouwbaar maar je kan als je het juiste bril op hebt toch door de bomen heen het bos zien….

  Zien doe je met je hersenen….

  Mehmet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here