Kamer steunt Patriot-missie naar Turkije

0
3

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Turkije, bleek gisternacht na een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Met name de oppositie had donderdag nog veel vragen. Diverse partijen wezen erop dat er helemaal geen aanwijzingen zijn dat Syrië een aanval op Turkije wil uitvoeren. Timmermans beaamde dat, en zei dat het vooral gaat om Turkije te beschermen tegen Scud-raketten die per ongeluk over de grens belanden. “Stel dat zo’n raket op een grote stad terechtkomt. We kunnen zo veel ellende voorkomen.”

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland geen Patriot raketten moet stationeren in Turkije. Van Bommel: `De stationering van Patriot raketten wordt door de regering gepresenteerd als een de-escalerende maatregel. In de huidige context vrees ik dat dit echter eerder een escalerend effect zal hebben. Dat is wel het laatste wat in deze regio nu nodig is.

Aanhoudende berichten melden dat opstandelingen in Syrie vanaf Turks en mogelijk ook Libanees grondgebied worden bewapend. Daarnaast valt Turkije Syrische doelen aan in Syrie en is het voorstander van een no-fly zone boven Syrie. Dat laatste zou neerkomen op een openlijke militaire interventie in Syrie door NAVO-lidstaat Turkije. Door de wederzijdse verdragsbepalingen van het bondgenootschap wordt dan ook Nederland deze een oorlog in gerommeld.

Van Bommel: `De minister beperkt de discussie tot de stationering van de Nederlandse Patriots en de bijbehorende militairen. Het is echter van belang om het geheel in de bredere context te bekijken. Cruciaal is hier de Turkse inmenging in de Syrische burgeroorlog. Aangezien Turkije niet eens in staat is om Nederland vooraf in te lichten wanneer het Syrie binnenvalt, zegt eigenlijk al genoeg. Zolang Turkije niet bereid is alle oorlogsactiviteiten tegen Syrie te staken, kan stationering van de Patriot raketten niet aan de orde zijn.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here