Turkije herdenkt Ataturk

0

Om 9.05 uur vanochtend werd een minuut stilte in acht genomen ter ere van Ataturk, die precies 74 jaar geleden overleed.

Turkije herdenkt vandaag Mustafa Kemal Ataturk, de grondlegger van de Republiek Turkije. In heel het land vinden vandaag herdenkingsdiensten plaats.

President Abdullah Gul, parlementsvoorzitter Cemil Cicek, leider van de Generale Staf Necdet Ozel en oppositiepartijleider (CHP) Kemal Kilicdaroglu legden zaterdagochtend een krans neer bij het Mausoleum van Ataturk: het Anitkabir in Ankara.

Om 9.05 uur, het exacte tijdstip waarop Ataturk overleed in het Dolmabahce Paleis in Istanbul, klonken er sirenes door het hele land en werden overal de vlaggen halfstok gehesen om de Grote Leider te herdenken.

President Gul signeerde een speciaal boek over het Anitkabir en schreef dat Turkije nog steeds elke dag een stukje beter wordt door de kracht, idealen en meningen van Ataturk. “Turkije is met resolute stappen op weg naar een mooie toekomst”, schreef hij.

De principes van Ataturk’s hervormingen, waarop het moderne Turkije is gebaseerd, worden aangeduid met het Kemalisme. Op 10 november 1938 overleed hij op een leeftijd van 57 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here