Turkije lacht om EU partnerschap

0
1

Turkije wil alleen het volledige lidmaatschap van de Europese Unie. Het land weigert tussenoplossingen zoals een partnerschap. De Turkse minister Egemen Bagis (Europese Zaken) heeft dat gisteren gezegd bij een bezoek aan Duitsland. De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft eergisteren ook laten weten dat het voor de Turken niet meer hoeft als het land in 2023 nog geen lid is van de EU.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had Turkije eerder een ‘geprivilegieerd partnerschap ‘ aangeboden. Ze heeft weinig trek in een volledig lidmaatschap van het grote islamitische land, dat dan zeer invloedrijk zou worden in de EU. ‘Wij lachen om zo’n partnerschap’, zei de Turkse minister daarop.

Turkije is sinds 2005 kandidaat-lid, maar de laatste twee jaar zijn de onderhandelingen weinig opgeschoten door de aanhoudende onenigheid over (het verdeelde) Cyprus en door de niet erg toeschietelijke houding van onder meer Frankrijk en Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here