Republiek Turkije 89 jaar geleden gesticht

2
26

Vandaag is het 89 jaar geleden dat de Republiek Turkije werd gesticht. Op 29 oktober 1923 gebeurde dat door legerleider Mustafa Kemal, die later de naam Atatürk aan zou nemen. Onder zijn leiding werd in 1919 de onafhankelijkheidsstrijd ingezet. Na de stichting van de republiek lanceerde hij zijn politieke visie, het kemalisme geheten, die Turkije moest moderniseren. Ook werd hij de eerste president van Republiek Turkije.

In het kader van de Dag van de Republiek zijn er diverse vieringen in Turkije. Zo zal er langs de Bospurus vanavond een schitterende vuurwerkshow worden gehouden.

2 REACTIES

  1. Helaas is de Dag van de Republiek dit jaar geen feestelijke aangelegenheid geweest. In mijn woonplaats Dalyan hoorde ik vanochtend dat de gebruikelijke festiviteiten verboden waren door de regering Erdogan. Ook in het naburige Koycegiz bleken de feestelijkheden overdag verboden.

    In Istanbul en Ankara ging de herdenking met veel ongeregeldheden gepaard. De ME zette waterkanonnen, traangas en peperspray in om bijeenkomsten van seculiere Turken te verstoren en reporters het werk onmogelijk te maken.

  2. […] herdenking van de oprichting van de Turkse republiek gisteren is niet zonder incidenten verlopen. Tienduizenden seculiere Turken gingen in Ankara de […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here