Lezing over Staatsgrepen in Turkije

0
15

Op dinsdag 16 oktober 2012 organiseert SV Anatolia een lezing met als onderwerp Staatsgrepen in Turkije in de jaren 1960 tot 1980. Professor Ersin Kalaycioglu,docent aan Sabanci University, zal u deze avond voorzien van informatie.

In 1960 wierp het leger de Turkse regering omver, die toen werd gevormd door de Demokrat Partisi, Democratische Partij. Enkele Turkse officieren vreesden dat de beginselen van de republiek in gevaar zouden komen. Dit leidde tot het gevolg dat de Democratische Partij werd opgeheven. President Celal Bayar en premier Adnan Menderes werden gearresteerd en ter dood veroordeeld. Turkije was in 1980 een instabiel land, daarom pleegden de militairen een derde staatsgreep. Zij stuurden de politici naar huis en lieten alle bestaande politieke partijen opheffen.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen zijn er 650.000 mensen opgepakt, 210.000 rechtzaken voorgekomen, hebben 517 personen de doodstraf gekregen en 388.000 kregen geen paspoort. Wat voor ontwikkeling heeft moderne Turkse politiek meegemaakt en wat voor invloed heeft dat op de huidige Turkse politiek? Kom dinsdag 16 oktober en laat je informeren over de fundering van de hedendaagse politiek.

Datum: Dinsdag 16 oktober 2012
Tijdstip: 18:30 – 22:00 uur
Locatie: Vrije Universiteit, 2A00 Hoofdgebouw
Aanmelden verplicht via: lezing@svanatolia.nl
Toegang: Gratis, ook voor niet-leden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here