Rosenthal bezoekt Syrische vluchtelingen in Turkije

0
4

De Nederlandse minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is momenteel in Turkije op uitnodiging van zijn Turkse collega-minister, Ahmet Davutoglu. Rosenthal bracht gisteren een bezoek aan het vluchtelingenkamp Kilis in het zuiden van Turkije aan de grens met Syrië. Hij sprak er met bewoners en Turkse autoriteiten die het kamp leiden. Ook had hij een gesprek met Syrische activisten.

Rosenthal bezocht onder meer een wooncontainer, een veldhospitaal, een school en een plek waar psychosociale counseling wordt gegeven. ‘Ik ben zeer onder de indruk van de manier waarop de Turkse overheid deze vluchtelingen opvangt en bescherming biedt’, aldus Rosenthal.

Kilis is met 12.000 bewoners het grootste en oudste opvangkamp in Turkije. Het wordt beheerd door de Turkse overheid, met steun van UNHCR en de Turkse Rode Halve Maan. De burgemeester van Kilis, Abdi Bulut, bedankte Rosenthal voor de extra hulp die Nederland beschikbaar stelt. Bovenop de zeven miljoen euro die Nederland al uittrok voor hulp aan Syrische vluchtelingen zegde Rosenthal woensdag ruim 4 miljoen extra toe.

In de Zuid-Turkse plaats Gaziantep sprak Rosenthal met activisten die in Syrië onder meer schendingen van mensenrechten vastleggen en humanitaire hulp verlenen. Zij zijn veelal actief op locaties in Syrië waar internationale hulporganisaties niet kunnen komen. Rosenthal liet zich op de hoogte brengen over hun werk en de actuele situatie in Syrië. De minister sprak zijn steun uit voor hun activiteiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here